Jonge Kipruto maakt indruk op 10 kilometer

heywoodu

Atleet Rhonex Kipruto heeft tijdens de Diamond League-avond in Stockholm de tien kilometer op zijn naam geschreven. De 19-jarige Keniaan won het onderdeel dat opvallend genoeg na de TV-uitzending gelopen werd, een voorbode voor volgend jaar: afstanden langer dan drie kilometer worden de fans dan ontnomen in de Diamond League, omdat alles korter en 'spectaculairder' moet.

Het tempo zat er al vroeg goed in en het waren de Kenianen en Ethiopiërs die niet geheel verrassend de leiding namen. Hagos Gebrhiwet kwam na vier kilometer nog als eerste door, daarna nam de jonge Kipruto het over. Kilometer na kilometer had hij de kop in handen en iedereen behalve Gebrhiwet moest lossen, tot ook de man uit Ethiopië eraf moest.

Kipruto snelde naar de winst in een beste wereldjaarprestatie van 26:50,16 minuten, waarmee hij op de 26e plek op de eeuwige wereldranglijst terecht is gekomen. Gebrhiwet, de op vier na snelste man ooit over vijf kilometer, liep zijn eerste tien kilometer op de baan en werd tweede in een uitermate keurige 27:01,02 minuten, 26 tellen voor Aron Kifle uit Eritrea.