Chaves pakt de zege in voorlaatste bergrit Giro d'Italia

H.Vviv

Esteban Chaves heeft zijn ritzege in de Ronde van Italië te pakken. De Colombiaanse klimmer van Mitchelton-Scott moest twee dagen geleden nog genoegen nemen met een tweede plaats, maar in de negentiende rit was Chaves de beste klimmer van de vroege vlucht.

In het algemeen klassement deed Miguel Angel Lopez de beste zaken. De renner van Astana pakte 43 seconden terug op de andere klassementsrenners en daardoor heeft hij nog maar een achterstand van 26 seconden op Bauke Mollema, de nummer vijf in het algemeen klassement.

Net zoals in de vorige bergritten kreeg de vroege kopgroep alle ruimte van het peloton. Dit keer bestond de kopgroep uit elf renners. De voorsprong liep al snel op naar de acht minuten en was het wachten op de slotklim voordat er iets ging gebeuren.

Chaves was op papier de beste klimmer in de kopgroep en hij probeerde het dan ook meerdere malen. De velen aanvallen zorgde ervoor dat er steeds meer renners moest afhaken. Op een goede drie kilometer trok Chaves opnieuw in de aanval, en dit keer bleek dat de goede te zijn. Hij had wel het geluk dat Andrea Vendrame kettingproblemen kreeg. De Italiaan zag zijn kans om de ritzege te pakken in rook opgaan. Ondanks de kettingproblemen reed de renner nog wel naar de tweede plaats op tien seconden van Chaves, die net zoals vorig jaar opnieuw een ritzege pakte in de Ronde van Italië.

Ook bij de favorieten zorgde de slotklim voor strijd. Miguel Angel Lopez, de kopman van Astana, had zijn ploeg op kop gezet aan het begin van de slotklim. Na het werk van zijn ploeg trok de Colombiaanse klimmer zelf ten aanval en daar had niemand een antwoord op. Hij pakte 43 seconden terug op de andere klassementsrenners.