FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 mei 2019

SP-voorzitter Meyer stapt op

SP-partijvoorzitter Ron Meyer stapt op. Het besluit van Meyer is een reactie op de voor de Socialistische Partij desastreus verlopen verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij behaalde geen één zetel.

Meyer stelt zich daarom niet herkiesbaar als voorzitter, hij vertrekt niet per direct maar zegt ervoor te gaan zorgen "dat het stokje in het najaar op een waardige manier wordt overgedragen.”

Binnen de SP was veel kritiek op Meyer en de rest van de partijleiding vanwege de mislukte campagne, maar vooral vanwege het 'Hans Brusselmans-filmpje.' Meyer trekt zich die kritiek aan en voelt zich verantwoordelijk voor de 'pijnlijke' nederlaag.

In een verklaring spreken Meyer en politiek leider Marijnissen over "een harde dreun, een grote teleurstelling." "Wij voelen de pijn en teleurstelling van SP'ers in het hele land. Het zal niet eenvoudig zijn, maar wij zullen dat gevoel zo snel mogelijk omzetten in de absolute overtuiging en vastberadenheid om de weg omhoog weer te vinden."

Het aftreden van Meyer lijkt Marijnissen uit de wind te houden. De binnen de SP bijkans heilige politiek leider liet weten niet van plan te zijn op te stappen.

Just Spee verslaat Pieter de Waard en is nieuwe bondsvoorzitter KNVB

Just Spee is de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB. Hij volgt later dit jaar Michael van Praag op. In een verkiezing won de voormalige topman van Endemol met 46–12 van Telstar-directeur Pieter de Waard.

Spee werd voorgedragen door een recruitmentbureau en een selectiecommissie met afgevaardigen van de prof- en amateurtak. De Waard werd niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en ging voor de een alternatieve route. Hij werd kandidaat gesteld door twaalf leden van de bondsvergadering. Een alternatieve kandidaat had van tien leden een ondersteuningsverklaring nodig om mee te mogen doen aan de stemming. 

Voor de verkiezing kregen beide kandidaten tien minuten tijd om hun kandidatuur toe te lichten. "Ik weet wat het is om een club overeind te houden", zei De Waard. "Nu al twaalfenhalf jaar spui ik kritiek op de KNVB. Ik wil het niet alleen bij kritiek laten, maar de handschoen oppakken en een doorbraak forceren."

De Waard wil meer solidariteit tussen de clubs en geen voetballandschap dat volledig wordt gedomineerd door de traditionele topdrie. "Dag in dag uit ervaar ik net als de meesten van jullie een verschrikkelijke ongelijkheid. De top hongert de basis uit. Vind je het dan raar dat ze onvoldoende weerstand en onvoldoende tegenstand in Nederland krijgen? De reflex is saneren: minder clubs en vaker tegen elkaar spelen. Daarmee wordt de situatie slechter dan hij al is. De trio-divisie is aanstaande."

Spee had het vooral over Just Spee en typeerde zichzelf als een verbinder met een brede oriëntatie op de voetbalwereld. De oud-penningmeester van de Koninklijke HFC wil zijn expertise op het gebied van mediaontwikkelingen wil inzetten voor de voetbalsport.  

Er zijn normaal gesproken zestig stemmen in de bondsvergadering; dertig namens het profvoetbal en dertig namens het amateurvoetbal. Maar doordat één profclub het liet afweten en ook geen machtiging had afgegeven, werden er maar 59 stemmen uitgebracht. Één stem bleek ongeldig. In totaal solliciteerden zeventig mensen op de functie van Michael van Praag.

Uw redacteur vraagt zich af waarom slechts zestig leden van de 1.200.000 gaan over de verkiezing van de nieuwe bondsvoorzitter. 

Coalitie haalt 32 zetels in senaat, Forum en VVD beide op 12

Forum voor Democratie is toch niet alleen de grootste geworden in de senaat. De partij moet de eer delen met de VVD.

Dat komt doordat enkele statenleden niet op hun eigen partij gestemd hebben. Een aantal deden dat uit protest. Maar het grootste deel had tactische motieven.

Door dat tactische stemmen komt de coalitie op 32 zetels, 12 voor de VVD, 9 voor het CDA, 7 voor D66 en 4 voor de ChristenUnie. Dat zijn er 2 meer dan verwacht werd. Zowel D66 als de CU krijgen een zetel meer dan op basis van de prognoses werd verwacht.

Dat is belangrijk omdat nu niet alleen Forum en GroenLinks maar ook de PvdA het kabinet aan een meerderheid in de Eerste kamer kan helpen. Daardoor wordt de onderhandelingspositie van het kabinet een stuk sterker.

Desondanks vindt Jesse Klaver van GroenLinks dat het kabinet niet meer om hem en zijn acht zetels, één minder dan verwacht, heen kan. Asscher, van de PvdA, zegt open te staan voor goede ideeën. 

GroenLinks raakte een zetel kwijt door een truc van FvD en SGP, een Statenlid van Forum stemde op de SGP om zo een restzetel van GroenLinks over te laten gaan naar de SGP. SGP-leider Van der Staaij blijkt het brein achter de list: "We zagen aankomen dat er een restzetel naar links zou gaan, GroenLinks waarschijnlijk. Toen hebben we tegen Forum gezegd: 'Zou het niet een idee zijn om juist die naar de SGP te laten gaan?'"

Sojuz-raket geraakt door bliksem vlak na lancering

Een Sojuz-2.1b draagraket werd ongevier tien seconden na de lancering getroffen door een blikseminslag. De raket werd gelanceerd vanaf de lanceerbasis Plesetsk Kosmodroom, zo'n achthonderd kilometer ten noorden van Moskou en vloog na de inslag gewoon lekker door.

Het onweer begon vlak voor de lancering. De draagraket bevat de Glonass-M navigatiesatelliet, de Russische tegenhanger van de Amerikaanse GPS- en Europese Galileo-satellieten. Een video van de inslag werd door Dmitry Rogozin, directeur-generaal van het Russische overheidsruimteprogramma Roskosmos, op het internet gezet.


Weer eens wat anders dan een bliksemse raketinslag (Bron: YouTube)

Aston Villa promoveert en pakt jackpot dankzij uitblinker El Ghazi

Aston Villa is na Norwich City en Sheffield United de derde club die naar de Premier League promoveert. The Villans waren maandagmiddag in de 'wedstrijd van tweehonderd miljoen euro', een verwijzing naar de tv-gelden die klaarliggen voor nieuwkomers op het hoogste Engelse niveau, met 2-1 te sterk voor Derby County. Anwar El Ghazi en Kelle Roos speelden hoofdrollen in het beladen duel: eerstgenoemde nam namens Villa op slag van rust de 1-0 voor zijn rekening, terwijl Derby-doelman Roos in de tweede helft lelijk mistastte bij de 2-0.

Villa en Derby keken in de openingsfase van een gespannen eerste helft de kat uit de boom en het duurde ruim dertig minuten voordat het eerste gevaar voor een van beide doelen waar te nemen viel. Chelsea-huurling Tammy Abraham kreeg uiteindelijk de eerste aardige mogelijkheid en hij stuurde de bal uit kansrijke positie over het doel van Roos heen.

El Ghazi werd even daarna ook gevaarlijk met een individuele actie die strandde in het vijandelijke strafschopgebied, maar hij zal in de rust weinig hebben teruggedacht aan die gemiste kans. In de laatste minuut van de eerste helft stond de ex-Ajacied namelijk op de goede plek om een voorzet van Ahmed Elmohomady al vallend binnen te werken en hij bracht met die treffer het Villa-minnende deel van Wembley in extase.

In de fase na de onderbreking leek de vlam even in de pan te slaan op het veld en arbiter Paul Tierney trok in die periode drie gele kaarten in vier minuten tijd. De scheidsrechter wist de gemoederen echter weer tot bedaren te brengen en hij zag hoe Villa met nog een halfuur te spelen definitief afstand nam. El Ghazi bracht de bal hoog in het strafschopgebied van Derby, waarna John McGinn het leer voordat de uitkomende Roos kon ingrijpen binnen kopte.

Frank Lampard trachtte het tij in de laatste twintig minuten nog te doen keren met het inbrengen van onder meer Florian Jozefzoon en dat leidde ook tot een aantal kansen. Met nog negen minuten te gaan nam Martyn Waghorn, nadat Villa de bal achterin niet weg kreeg, nog wel de aansluitingstreffer voor zijn rekening. The Rams slaagden er daarna ondanks zeven minuten blessuretijd echter niet meer in om langszij te komen.

El Ghazi belangrijk in de wedstrijd om 200 miljoen. (PRO SHOTS/Action Images)
El Ghazi belangrijk in de wedstrijd om 200 miljoen. (PRO SHOTS/Action Images)

Selectie Nederlands elftal voor Nations League

Ronald Koeman heeft maandagavond zijn definitieve selectie voor het finaletoernooi van de Nations League bekendgemaakt. De bondscoach komt niet met grote verrassingen. Kenneth Vermeer vervangt Jeroen Zoet, die is afgehaakt vanwege de geboorte van zijn kind. Oranje treedt op 6 juni aan tegen Engeland in de halve finale van het toernooi in Portugal.

Van de voorlopige selectie, die uit 28 spelers bestond, doet Koeman naast Zoet geen beroep op Steven Berghuis (Feyenoord), Terence Kongolo (Huddersfield Town), Pablo Rosario (PSV) en Wout Weghorst (VfL Wolfsburg). Kenny Tete van Olympique Lyon kampt met een enkelblessure en kan er niet bij zijn in Portugal. Hans Hateboer, die zich zondag met Atalanta kwalificeerde voor de Champions League, is opgeroepen als vervanger.

De volledige selectie:

Doel: Jasper Cillessen (Barcelona), Marco Bizot (AZ), Kenneth Vermeer (Feyenoord)

Verdediging: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Ake (AFC Bournemouth), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (PSV), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo), Matthijs de Ligt (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale)

Middenveld: Donny van de Beek (Ajax), Frenkie de Jong (Ajax), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Kevin Strootman (Olympique Marseille), Tonny Vilhena (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Ryan Babel (Fulham), Steven Bergwijn (PSV), Memphis Depay (Olympique Lyon), Luuk de Jong (PSV), Quincy Promes (Sevilla)

Nvidia kondigt Quake II RTX aan

Nvidia heeft Quake II RTX aangekondigd. Het is in principe de alom bekende shooterklassieker van ID Software uit 1997, maar dan met ondersteuning voor ray-tracing.

Er gaan al enkele maanden mods rond die ondersteuning voor ray-tracing toevoegen aan de game. Dit is een andere manier om licht te renderen en reflecties te berekenen, wat de game een heel andere aanblik geeft. Nvidia komt nu met zijn eigen variant. "Quake II RTX laat de mogelijkheden van ray-tracing zien en geeft een glimp van de toekomst van gaming, met realistische real-time belichtingen, schaduwen en effecten," aldus Nvidia.

De eerste drie levels van Quake II RTX worden gratis beschikbaar gesteld voor Windows- en Linux-gebruikers op 6 juni. Als je Quake II in bezit hebt, dan kun je zelfs de gehele game in dit nieuwe licht spelen. Nvidia raadt een GTX 2060 aan om alles uit de game te halen. Al lijkt het ons logisch dat een grafische kaart die überhaupt geen ray-tracing ondersteunt in dit geval vrij nutteloos is.

Nieuwe PSVR niet direct bij launch PlayStation 5

Sony heeft aangegeven dat er geen plannen zijn om direct bij de release van de PlayStation 5 een vernieuwde PSVR uit te brengen. Er wordt echter wel gewerkt aan een geavanceerdere opvolger van Sony's virtual reality-headset.

Dit heeft PlayStation Research and Development-baas Dominic Mallinson gezegd in een interview met CNET. De nieuwe bril moet minder wegen en gemakkelijker op te zetten zijn. Bovendien streeft Sony naar minder kabels en minder zooi. Eye-tracking en nieuwe controllers staan ook op het programma. Mallinson geeft wel aan dat draadloos betekent dat de prijs wat hoger kan komen te liggen, maar dat dit ook meer vrijheid geeft. Verder kan hij vast vertellen dat de nieuwe PSVR geen mobiele standalone virtual reality-headset wordt.

Ben je al in het bezit van een PSVR, dan kun je deze overigens gewoon blijven gebruiken met Sony’s nieuwe console. De PlayStation 5 zal deze headset ondersteunen. Mallinson sluit af met de woorden dat VR bij ontwikkelaars nog altijd meer speelt dan bij de consument, maar dat de markt wel echt aan het groeien is. Ontwikkelaars zijn nu op het punt dat er ook voorzichtig wat geld aan VR te verdienen is. 

psvr

Dotan komt terug!

Dotan presenteert woensdag zijn nieuwe plaat. Dat heeft zijn platenmaatschappij vandaag bekendgemaakt. De zanger, die momenteel in Los Angeles zijn nieuwe werk voorbereidt, maakt de komende anderhalve dag via sociale media meer details over het nummer bekend.

Dotan gebruikte online nepaccounts om zelf de publieke beeldvorming over hem te beïnvloeden. Fans kunnen niet wachten.

Vier arrestaties na aanslag Lyon

Vier verdachten zijn inmiddels opgepakt in verband met het ontplofte bompakket in de Franse stad Lyon. Frans minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, meldde dat maandagochtend een 24-jarige man van Algerijnse afkomst was opgepakt.

Het Franse Openbaar Ministerie bracht daarnaast naar buiten dat het al een man en een vrouw in detentie heeft, waarschijnlijk de moeder en broer van de hoofdverdachte. Frans dagblad Le Figaro omschrijft de vierde arrestant als een scholier, ook van Algerijnse komaf.

De bom ging vrijdagmiddag vlak bij een bakkerij in Lyon, met 500.000 inwoners de derde stad van Frankrijk, af. Er vielen in totaal dertien gewonden, waarvan elf zich moesten laten behandelen in het ziekenhuis.

Op beelden van bewakingscamera's kwam al snel een verdachte in beeld. Een man legde een papieren zak neer en liep verder, enkele minuten later ontplofte de inhoud van de zak. Gezien de drukke locatie en het tijdstip van de explosie, kwam de anti-terroristeneenheid van de Franse politie direct in actie. Echter, nog niemand heeft de aanslag opgeëist.

Lees ook: Bom ontploft in Lyon, zeker 7 gewonden

Openbaar aanklager Remy Heitz wist te vertellen dat de straat waar de explosie zich voordeed, bezaaid lag met onder andere schroeven, batterijen, metallen balletjes en een ontstekingsmechanisme. De Nationale Politie bracht al snel wazige beelden van de verdachte naar buiten, die via sociale media snel verspreid werd.

Nijntje rijdt in Shenzhen (China) rond

Goed nieuws voor nijntje-fans die in Shenzhen (China) wonen! In deze stad rijdt sinds kort deze fantastische metro rond. Het slechte nieuws is dat de metro maar tijdelijk zal rijden. 

Mi fei, zoals de Chinezen nijntje noemen, is mateloos populair bij de Chinezen. Met meer dan regelmaat staren Chinezen naar het nijntje verkeerslicht op de Lange Viestraat in Utrecht. Ook worden er rare capriolen uitgehaald om nijntje op de foto te zetten. 

Voorjaarsnota: extra geld naar defensie, klimaat en (jeugd)zorg

Het kabinet steekt fors extra geld in defensie, klimaat, en (jeugd)zorg. Ook trekt het extra geld uit voor de rechtspraak, voor het onderwijs en vangt het de financiële gevolgen op van het eerder genomen besluit om nog sneller dan vorig jaar gepland minder gas te winnen uit de Groninger gasvelden. Dat staat in de Voorjaarsnota die minister Hoekstra van Financiën vandaag aan de Kamer heeft aangeboden.

Ook blijkt uit de Voorjaarsnota dat het overheidssaldo naar verwachting in 2019 iets minder goed uit pakt dan bij Miljoenennota voorzien. In september was de verwachting nog dat er een overschot van 1 procent van het bbp zou zijn, nu is de verwachting 0,9 procent voor 2019. De schuld komt zoals nu verwacht net niet onder de 50 procent. Bij Miljoenennota was de verwachting nog dat deze op 49,6 procent uit zou komen (nu 50,1).

Dit komt vooral doordat de verwachtingen van de groei van de economie omlaag zijn bijgesteld. Bij Miljoenennota was de verwachting van de economische groei nog 2,6 procent, bij Voorjaarsnota 1,5 procent. De economie keert daarmee terug naar een gematigder groei die volgens het CPB gebruikelijk is voor de Nederlandse economie op de lange termijn. Ook de werkloosheid lijkt iets hoger te gaan uitkomen dan een half jaar geleden gedacht. Die wordt geraamd op 3,8 procent.

Voor de capaciteitsdoelstellingen van de NAVO trekt het kabinet de komende jaren extra geld uit. Dat loopt op tot 461 miljoen euro in 2024. Structureel komt er 162 miljoen euro extra bij. Voor het klimaatakkoord is er voor dit jaar 400 miljoen euro gereserveerd, daarna 110 miljoen per jaar. Voor de jeugdzorg wordt dit jaar 420 miljoen euro extra uitgetrokken en de twee jaar daarna 300 miljoen euro per jaar. De GGZ krijgt er structureel 95 miljoen euro bij, beginnend met 50 miljoen in 2019. Omdat er meer leerlingen en studenten zijn dan eerder geraamd krijgt het onderwijs er 55 miljoen euro bij. Structureel steekt het kabinet nog eens 41 miljoen euro in bèta- en techniekopleidingen. Voor de herbeoordelingen van het kinderpardon is eenmalig 13 miljoen euro beschikbaar, voor de asielketen 100 miljoen per jaar. De Inspectie voor de Leefomgeving krijgt structureel 15 miljoen euro extra.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken hoeveel het uit mag geven. Dat moet onder een zogeheten uitgavenplafond blijven. De extra investeringen kunnen conform de gemaakte begrotingsafspraken worden ingepast doordat elders op de begroting ruimte is ontstaan (in totaal 1,5 miljard euro). De ruimte komt vooral voort uit meevallers en ramingsbijstellingen bij de zorguitgaven, lager uitvallende rentelasten, meevallende EU-afdrachten en hogere dividendafdrachten van staatsdeelnemingen.

Minister Hoekstra vindt het mooi dat het is gelukt om op heel veel verschillende terreinen problemen aan te pakken. “We kunnen extra geld uitgeven aan belangrijke zaken. Bijvoorbeeld om de grotere studenten- en leerlingenaantallen te compenseren, voor de extra kosten van het kindgebondenbudget, voor de rechtsspraak en er is extra geld voor de klimaatdoelen. Maar ook om de GGZ en de jeugdzorg te verbeteren, om dichter bij de NAVO-doelstelling te komen, om het onderwijs en de wetenschap te verbeteren. Dat is goed voor de samenleving en we kunnen het betalen zonder extra schulden te maken.”

Een uitputtend overzicht van investeringen, meevallers en de stand van de economie is te vinden in de Voorjaarsnota, te vinden op www.rijksoverheid.nl.

Loze bommelding legt Brussel plat

Na een loze bommelding is het station Brussel-Noord op slot gegooid en ook de tunnels voor het autoverkeer waren dicht. Dit laatste is uit voorzorg gedaan, omdat het personeel dat de tunnels in de gaten houdt, in het stationsgebouw werkt. Aangezien het station ontruimd werd, konden de tunnels niet meer in de gaten gehouden worden. 

Kort na de bommelding mocht het treinverkeer nog wel langs het station rijden, maar passagiers mochten niet uitstappen. Inmiddels wordt het treinverkeer weer hervat, maar reizigers moeten rekening houden met zware vertragingen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de impact op de avondspits zal zijn. De ring rond Brussel staat vast, het verkeer beweegt zich slechts mondjesmaat. 

'Suárez is niet meer onaantastbaar en mag net als viertal vertrekken'

Het seizoen van Barcelona eindigde zaterdag met de verloren bekerfinale in mineur. Daardoor wordt getwijfeld over de toekomst van enkele routiniers. In verschillende 'crisisvergaderingen' hebben de spelers aangegeven dat Ernesto Valverde de tegenvallende prestaties niet valt aan te rekenen, zo claimt Sport maandag. De leiding zou nog in gesprek gaan met Valverde over de te varen koers met Barcelona. Naast de trainer liggen ook enkele spelers onder een vergrootglas bij de top van Barcelona, zo klinkt het.

Men plaatst twijfels over de toekomst van Luis Suárez, Samuel Umtiti, Jordi Alba, Ivan Rakitic en Sergio Busquets bij Barcelona. Suárez besloot bijvoorbeeld een operatie te ondergaan, waardoor hij de bekerfinale miste. "De slechte verstandhouding tussen het bestuur en Suárez betekent nu dat de spits op de lijst van mogelijke uitgaande transfers staat", zo klinkt het.

Suárez en het bestuur hebben wel vaker met elkaar overhoop gelegen. Zijn goede relatie met Lionel Messi zorgt er vaak voor dat hij als 'onaantastbaar' wordt beschouwd, maar ook door zijn slechte optredens tegen Liverpool in de Champions League kan hij het kind van de rekening worden. Naast Suárez zou Barcelona ook twijfelen over Umtiti, Alba, Rakitic en Busquets.

Umtiti negeerde in het begin van het seizoen het advies van Barcelona om een operatie te ondergaan en heeft nu nog steeds fysiek ongemak. Zodoende staat Barcelona open voor een transfer van de Fransman. Daarnaast hebben Alba, Rakitic en Busquets volgens de clubleiding een 'slecht seizoen' met erbarmelijke duels achter de rug. Sommigen in de top van Barcelona wil een of meerdere van deze spelers verkopen, ook om de salariskosten te drukken.

ADO meldt massale uittocht en praat met viertal over toekomstplannen

ADO Den Haag neemt definitief afscheid van zeven spelers die in het bezit zijn van een aflopend (huur)contract, zo meldt men via de officiële kanalen. Met een aantal andere spelers zijn de gesprekken over een langere samenwerking nog gaande, zo meldt de nummer negen van de Eredivisie, die deze zomer weer voor een flinke renovatie van de selectie staat.

Trevor David, Melvyn Lorenzen, Chovanie Amatkarijo, Samuel Chromek en Timon Fikkert zullen volgend seizoen niet meer voor ADO spelen, omdat hun aflopende verbintenis niet verlengd wordt. Daarnaast lopen de huurperiodes van Ricardo Kishna (Lazio) en Giovanni Troupée (FC Utrecht) af, waardoor het duo in principe ook vertrekt.

Mike Havekotte, Erik Falkenburg, John Goossens en Sheraldo Becker bezitten ook over een aflopend contract bij ADO, maar over hun eventuele toekomst bij de club wordt op dit moment nog gesproken. "ADO Den Haag bedankt alle vertrekkende spelers voor de samenwerking en wenst ze uiteraard veel succes voor de toekomst", zo besluit men op de clubsite.

Play-offs van Keuken Kampioen Divisie gaan ook op de schop

Onlangs werd bekend dat vanaf volgend seizoen twee clubs direct degraderen uit de Eredivisie. Naast deze verandering gaan ook de play-offs om promotie op de schop, zo meldt onder meer het Algemeen Dagblad. Vanaf volgend seizoen strijden nog maar slechts zes clubs uit de Keuken Kampioen Divisie voor een plek in de Eredivisie.

Door de twee directe degradanten en dus ook twee clubs die direct promoveren moeten ook de play-offs veranderd worden. Vanaf komend seizoen gaan de vier periodekampioenen van de Keuken Kampioen Divisie en de twee hoogst genoteerde clubs op de ranglijst, de nummers één en twee niet meegerekend, strijden om de derde promotieplek naar de Eredivisie.

Het plan, waarover maandagavond bij de buitengewone bondsvergadering beslist wordt, krijgt de meeste steun van de betaald voetbalorganisaties, zo klinkt het. De nummer zestien van de Eredivisie sluit in de tweede ronde van de play-offs aan. Het systeem met periodekampioenen blijft voorlopig van kracht, aangezien er dan het gehele seizoen iets op het spel staat voor alle clubs.

'Vodafone 5G ESL Mobile Open'-toernooi voor mobiele games

Vodafone en ESL slaan de handen ineen voor een groots opgezet toernooi: de Vodafone 5G ESL Mobile Open. Zoals de naam reeds aangeeft, wordt de finale gespeeld via een 5G-netwerk. De prijzenpot is dik gevuld met €165.000,- aan cash en vele andere prijzen. De games waarmee je kunt meedingen naar deze prijzen zijn de battle royale game PUBG en de racegame Asphalt 9: Legends.

 Vodafone 5G ESL Mobile Open

Een scherp observeerder weet natuurlijk dat er nog geen 5G in Nederland is. Tijdens de Grand Final in Milaan wordt er wel via 5G gespeeld. De kwalificaties gaan dus nog op de traditionele wijze. Vodafone 5G ESL Mobile Open loopt vanaf 31 mei tot 29 september. Je kan je hier opgeven om mee te doen. De wedstrijd is open voor 17 landen, te weten Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Albanië, Tsjechië, Egypte, Griekenland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Malta, Portugal, Qatar, Roemenië, Spanje en Turkije.

Vodafone doet steeds meer met esport. Ze zijn op dit moment al sponsor van ESL One (een groot Counter-Strike toernooi in Keulen, Duitsland), Intel Extreme Masters (onder andere in Katowice, Polen). Daarnaast steunen zij het Spaanse esportteam Vodafone Giants en het Duitse Mousesports.

Vodafone 5G ESL Mobile Open

In PUBG mogen er teams meedoen van maximaal vier spelers. Er wordt gestreden in rondes met 20 teams, oftewel 80 gamers tegelijk. De tien beste teams van de online kwalificaties mogen 29 september door naar de Grand Final in Milaan. De hoofdprijs is maar liefst €40.000,-.

 

Racers van Asphalt 9: Legends hebben online kwalificaties. In tegenstelling tot de kwalificaties bij PUBG zijn deze gescheiden voor respectievelijk Android en iOS. Je kan ook kans maken tijdens speciale evenementen, zoals ESL One en Gamescom (beiden in Keulen, Duitsland). De snelste wegpiraten mogen meedoen aan de Grand Final. De winnaar mag €14.000,- en de onmetelijke eer in ontvangst nemen.

Tien aanhoudingen bij Pegida-demonstratie

De politie heeft zondagavond bij de ongeregeldheden rondom de Pegida-demonstratie in Eindhoven tien personen, variërend van 14 jaar tot en met 32 jaar, aangehouden. Het gaat om zeven Eindhovenaren, een inwoner van Geldrop en twee Belgen.

Lees ook: Politie breekt Pegida-demonstratie af

Het tiental is meegenomen naar het bureau. Daar zijn drie minderjarige jongens na hun voorgeleiding heengezonden: tegen twee van hen bleek onvoldoende verdenking, een 14-jarige jongen die de politie beledigde, mag zich vandaag melden voor verhoor. De zeven anderen worden verdacht van openlijk geweld tegen de politie. Zij worden vanmiddag verhoord. Daarna besluit de officier van justitie wat er met hen gebeurt. Op basis van het strafrechtelijk onderzoek worden meer aanhoudingen niet uitgesloten, de politie heeft onder andere camerabeelden veiliggesteld.

De Mobiele Eenheid was gisteren genoodzaakt een einde te maken aan de Pegida-demonstratie nabij de moskee aan de Otterstraat in Eindhoven. Een groep van enkele honderden mensen die zich tegen de demonstratie keerde, veelal jongeren, veroorzaakte vanaf 19.00 uur ongeregeldheden door vanaf de start van de demonstratie aan de Pastoor Petersstraat met stenen en andere voorwerpen te gooien.

De ME voerde diverse charges uit om een einde te maken aan dat geweld. De situatie werd steeds nijpender toen de demonstratie stokte op de hoek Kloosterdreef-Robbenstraat. Daarop besloot de locoburgemeester na overleg in de driehoek rond 20.30 uur de politie toestemming te geven de demonstratie af te breken en de Pegida-aanhangers te evacueren. Vier politiemensen raakten licht gewond bij de ongeregeldheden.

Pokémon Direct aangekondigd voor 5 juni

Zoals verwacht komt The Pokémon Company nog voor E3 met nieuwe informatie over Pokémon Sword en Pokémon Shield. Op 5 juni vindt er om 15:00 uur Nederlandse tijd een Pokémon Direct plaats.

De Direct duurt zo'n 15 minuten en bevat nieuwe informatie en beelden over de volgende generatie Pokémon-games. Wat precies is nog iets langer dan een week wachten.

OM brengt eigen parfum op de markt

XTC is een hot topic in Nederland. Bij de productie van XTC en andere synthetische drugs, is er altijd gevaar voor aanwezigheid van giftige stoffen, gassen, brand of ontploffing. Ook ontstaat er bij de productie gevaarlijk afval. Dit afval wordt vaak geloosd op open water of in de natuur en levert gevaar op voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. Als er sprake is van lozingen op open water of het riool, is er ook gevaar voor de drinkwatervoorziening. Het is mede hierom, dat het van belang is labs en dumpingen op te sporen en de daders van deze drugscriminaliteit te straffen. Voor opsporing en vervolging van XTC criminelen is de hulp van burgers nodig.

De signalen voor de aanwezigheid van een drugslab in de buurt, vooral de opvallende geur, worden onbewust wel opgemerkt maar niet direct gekoppeld aan drugslabs en dumpingen. Het Openbaar Ministerie gaat zorgen dat burgers dit belangrijkste signaal kunnen herkennen. Via de nieuwe campagne ‘XTC, daar zit een luchtje aan’ brengt het OM deze geur onder de publieke aandacht met de introductie van een nieuw parfum: XTACY. Den Bosch, hoofdstad van de provincie met de hoogste dichtheid opgerolde drugslabs, had vandaag de primeur.

Test voor testers
Zoals het bij de introductie van een nieuwe geur gemeengoed is, stond er in een drukke winkelstraat een flitsend promoteam klaar om zoveel mogelijk mensen te laten ruiken. Het team vroeg aan de Bosschenaren of zij een bijzondere nieuwe geur, met veel vleugjes anijs, wilden testen en wat ze er van vinden. Vervolgens kregen zij er meer uitleg over. Zo verspreidde de geur zich in sneltreinvaart door de provinciehoofdstad.

Officier van Justitie Lars Stempher over de nieuwe campagne: ”De aanpak van de productie van synthetische drugs wordt voortdurend vernieuwd omdat criminelen steeds handiger worden in het verbergen en afschermen van hun labs voor politie en justitie. Het maatschappelijk probleem wordt hiermee steeds groter omdat de labs gevaarlijk zijn en het afval in het publieke domein wordt geloosd, tot de openbare weg en in slootjes aan toe. Met alle gevolgen voor de volksgezondheid en milieuschade van dien. De drugslabs worden ook in de bebouwde kom ondergebracht en omdat deze sporen nalaten die het publiek zou kunnen herkennen, introduceren wij met het nieuwe parfum het belangrijke signaal voor de aanwezigheid van zo’n lab. Onder het motto: eens geroken wordt later herkend.”

In 2018 zijn in Nederland 82 labs aangetroffen en 79 opslaglocaties van chemicaliën. Er waren 292 dumpingen van afval. De laatste jaren valt op dat de labs steeds groter en professioneler worden.

Politiebureaus en gemeentehuizen
Het initiatief voor deze campagne is genomen door twee Officieren van Justitie uit Zwolle. Deze twee officieren van Justitie volgen een leergang over de aanpak van de ondermijnende criminaliteit. Onderdeel daarvan was een stage bij een reclamebureau, in dit geval Roorda Reclamebureau, om te ontdekken in hoeverre er andere manieren kunnen worden bedacht om ook het publiek bij dit probleem te betrekken. Samen kwamen ze tot de introductie van de nieuwe geur ‘XTACY’. Het Openbaar Ministerie zal parfumflesjes en geurkaarten met het parfum verspreiden over verschillende politiebureaus in het hele land en gemeenten oproepen om ook vergelijkbare acties te organiseren, zodat veel meer burgers met de geur in aanraking komen en hopelijk meer drugslabs worden opgerold.

Chauffeur beroofd van taxi op A16 in Rotterdam

Een taxichauffeur heeft maandagmorgen vroeg met gevaar voor eigen leven zijn taxi nabij de Brienenoordbrug aan de kant gezet nadat de klant hem bedreigde en al rijdend op zijn hoofd sloeg. De klant ging er met zijn taxi en persoonlijke bezittingen van de chauffeur vandoor. Hij liet de taxi uiteindelijk achter in Rotterdam Zuid. 

De taxichauffeur nam in de nacht van zondag op maandag een klant mee vanaf een horecagelegenheid op het Spui in Den Haag. Eenmaal op de A16 net voor de Brienenoordbrug werd de chauffeur uitgescholden, gesommeerd harder te rijden en bedreigd. Via zijn achteruitkijkspiegel zag de taxichauffeur vervolgens dat de klant naar voren kwam en hem ineens op zijn hoofd sloeg. De klant haalde daarna nog een keer uit. Een levensgevaarlijke situatie maar gelukkig wist de chauffeur de taxi aan de kant te zetten.

De klant sprong vervolgens achter het stuur en ging er met zijn taxi vandoor. De enorm geschrokken chauffeur alarmeerde direct de politie. Agenten starten meteen een onderzoek en wisten de taxi al snel terug te vinden nabij de Sportlaan in Rotterdam. De verdachte is helaas nog niet aangehouden.

Het opsporingsonderzoek is in volle gang. De verdachte is blank, sprak met accent en is ongeveer 1,70 a 1,80 meter lang. Hij heeft een dun postuur, blond haar en een stoppelbaardje. Hij droeg een spijkerbroek. De politie vraagt getuigen die de man rond 05:50 uur hebben gezien, of andere informatie hebben die het team verder kunnen helpen, contact op te nemen met de gratis tiplijn 0800-6070 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Drie Eredivisionisten opgenomen in Marokkaanse voorselectie voor Afrika Cup

De Marokkaanse voetbalbond heeft de voorselectie van de Leeuwen van de Atlas maandag bekendgemaakt. Onder anderen Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui (Ajax) en Oussama Idrissi (AZ) hebben een plekje in de selectie gekregen van bondscoach Hervé Renard. Ook enkele voormalig Eredivisionisten zijn voorlopig van de partij.

Naast Ziyech, Mazraoui en Idrissi zijn ook Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat, Manuel da Costa en Mbark Boussoufa opgenomen. De spelersgroep bestaat nu nog uit 27 spelers, maar Renard moet nog enkele spelers teleurstellen. In totaal vallen er nog 4 spelers af, waardoor de bondscoach met 23 spelers de Afrika Cup gaat aanvangen.

Sofyan Amrabat, ex-speler van FC Utrecht en Feyenoord en tegenwoordig actief bij het Belgische Club Brugge, ontbreekt op de lijst. De Afrika Cup begint voor Marokko op 23 juni met een wedstrijd tegen Namibië. Daarna volgt een confrontatie met Ivoorkust, waarna de laatste groepswedstrijd een duel met Zuid-Afrika betreft.

De volledige voorselectie:

Doel:Munir El Kajoui (Malaga), Yassine Bounou (Girona), Ahmed Reda Tagnaouti (Wydad Casablanca), Abdelali M'hamdi (RS Berkane)

Verdediging: Manuel Da Costa (Al Ittihad), Romain Saiss (Wolverhampton Wanderers), Abdelhamid Yunis (Stade Reims), Medhi Benatia (Al Duhail), Achraf Hakimi (Borussia Dortmund), Noussair Mazraoui (Ajax), Nabil Dirar (Fenerbahce), Abdelkarim Baadi (HUSA Agadir)

Middenveld:Karim El Ahmadi (Al Ittihad), Youssef Ait Bennasser (Saint-Etienne), Mehdi Bourabia (Sassuolo), Mbark Boussoufa (Al Shabab), Younes Belhanda (Galatasaray), Faycal Fajr (SM Caen), Amine Harit (Schalke 04), Hakim Ziyech (Ajax)

Aanval:Nordin Amrabat (Al Nassr), Youssef En-Nesyri (Leganes), Sofiane Boufal (Celta de Vigo), Abderrazzak Hamdallah (Al Nassr), Khalid Boutaib (Al Zamalek), Oussama Idrissi (AZ), Ayoub El Kaabi (Hebei China Fortune)

Death Stranding op 29 mei getoond

Death Stranding, de game waarin je iets doet met baby's en schaduwfiguren en postbezorging (alles is eigenlijk nog een groot mysterie), wordt binnenkort weer getoond. Om specifieker te zijn: 29 mei is de dag waarop we hopelijk meer te weten komen over wat de game precies inhoudt.

Dit maakt Kojima Productions bekend via Twitter, samen met de mysterieuze lijn: 'Create the Rope'. Een specifieke tijd weten we nog niet, maar die twee dagen kunnen we dan nog wel even wachten.

Man maakt honderden euro's buit bij gewapende overval op hotel

Een receptioniste van een hotel aan de Weena in Rotterdam kreeg vanmorgen de schrik van haar leven toen een man in de lobby ineens een mes trok en geld eiste. De man ging er rennend vandoor met enkele honderden euro's. Het onderzoeksteam is op zoek naar getuigen.

De man in de lobby stond op om een flesje drinken te kopen toen de andere gasten uit de lobby weg waren . Hij liep naar de medewerkster achter de balie. Uit het niets trok hij toen een mes en eiste hij geld. De hevig geschrokken medewerkster rende meteen weg met de overvaller achter haar aan. Zij wist zich gelukkig in veiligheid te stellen.

De overvaller heeft een greep uit de kassalade gedaan en is het hotel uit gerend. Er is niemand gewond geraakt. De medewerkster is opgevangen en voor haar is slachtofferzorg ingeschakeld. De politie gaf meteen een signalement vrij via burgernet. Het gaat om een getinte man, rond de 20 jaar van ongeveer 1.65 meter met slank postuur. Hij droeg een grijze hoody met capuchon en zware broek.

Meerdere mensen meldde zich na het verspreiden van het signalemnt dat ze de man mogelijk hadden gezien, maar onderzoek leidde nog niet naar de overvaller. De politie vraagt getuigen te bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Liverpool is niet van plan om werk te maken van komst Depay'

Memphis Depay was in het verleden al anderhalf seizoen actief in de Premier League als speler van Manchester United en volgens geruchten die onlangs opdoken kon de Oranje-international in dienst van Liverpool aankomende zomer mogelijk terugkeren op de Engelse velden. Sky Sports meldt maandag echter dat the Reds niet van plan zijn om deze zomer werk te maken van de komst van de aanvaller.

Liverpool is volgens de doorgaans goed geïnformeerde Engelse sportzender niet van plan om in de aankomende transferperiode grote bedragen uit te gaan geven. De club is wel in de markt voor een vervanger van Daniel Sturridge, die transfervrij zal gaan vertrekken. In de zoektocht naar een veelzijdige opvolger van de Engelsman zou Depay echter geen optie zijn.

De komst van de speler van Olympique Lyon wordt naar verluidt zelfs 'geen prioriteit' als er nog meer aanvallers de deur van Anfield achter zich dichttrekken. Liverpool-trainer Jürgen Klopp was volgens eerdere geruchten gecharmeerd van de kwaliteiten van Depay, maar de Duitser lijkt dus niet van plan om ervoor te zorgen dat zijn club ook daadwerkelijk actie gaat ondernemen.

Depay zelf lijkt na tweeënhalf jaar in diens van les Gones inmiddels toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. In januari hintte hij er al naar dat hij graag een stap naar de absolute top van Europa wil maken: "Lyon is een grote club, maar behoort niet tot de vijf beste van Europa. Ik wil naar een club als Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Manchester City, Paris Saint-Germain of Bayern München... Ik wil naar een stad die bij me past en een club die bij me past, naar een ploeg die echt wil voetballen."

Maher in de belangstelling van Celtic

Volgens de Scottish Sun staat Adam Maher in de belangstelling van Celtic. De 25-jarige middenvelder maakte afgelopen week bekend zijn contract bij AZ niet te verlengen en is daardoor transfervrij.

Na een teleurstellende periode bij PSV werd Maher in 2016 door de Eindhovense club verhuurd aan het Turkse Osmanlıspor. Nadat zijn contract bij PSV ontbonden was speelde hij een half jaar voor FC Twente en tekende vervolgens een eenjarige verbintenis bij AZ.

Naar verluidt hebben ook Vitesse, Queens Park Rangers, Blackburn Rovers en Fenerbahçe interesse in de middenvelder.

PVV en SP EP uitgezet, FvD grootste nieuwkomer

De PVV en SP doen niet meer mee. Het extreem eurofiele D66 mocht twee zetels inleveren. VVD en GroenLinks kregen beide één zetel erbij en hebben nu vier en drie van de 26 Nederlandse zetels. FvD heeft net als PvdA drie zetels winst gekregen. FvD ging van nul naar drie en PvdA van drie naar zes.

Binnen de EU, met totaal 751 zetels, is er een winst van 39 zetels voor de liberalen van Alde. Grootste verliezer zijn de christendemocraten van EVP met 38 zetels gevolgd door de sociaaldemocraten van S&D met 37 zetels verlies.

Tevens is er een gestage groei te zien bij het rechts-populistische ENV met 21 zetels winst.

Federer, Tsitsipas en Nishikori in straight sets door op Roland Garros

Roger Federer heeft zonder problemen de tweede ronde bereikt op Roland Garros. De als derde geplaatste Zwitser opende zijn toernooi tegen Lorenzo Sonego en stuurde de Italiaan in dik anderhalf uur naar huis: 6-2, 6-4, 6-4.

Stefanos Tsitsipas (6) verloor ook geen set. De jonge Griek begon met een duel tegen Maximilian Marterer en de Duitser wist het hem alleen in de derde set moeilijk te maken, maar niet moeilijk genoeg: 6-2, 6-2, 7-6 (4). De Japanner Kei Nishikori (7) had iets langer nodig met de Franse wildcardspeler Quentin Halys, maar om setverlies hoefde hij zich geen zorgen te maken: 6-2, 6-3, 6-4.

Marin Cilic (11) nam het op tegen Thomas Fabbiano uit Italië en ook de Kroaat verloor geen set: 6-3, 7-5, 6-1. Het makkelijkst had de Belg David Goffin het: de nummer 27 van de plaatsingslijst had nog geen anderhalf uur nodig om Ricardas Berankis met 6-0, 6-2, 6-2 terug naar Litouwen te sturen. De Argentijn Diego Schwartzman (17) moest flink knokken tegen Marton Fucsovics, maar was de Hongaar na bijna vier uur eindelijk de baas: 6-3, 3-6, 7-6 (7), 2-6, 6-2.

Marco Cecchinato (16) is de hoogstgeplaatste speler die er op dag één al uit is gevlogen. De Italiaan stond op 2-0 voorsprong in sets, maar zijn Franse opponent Nicolas Mahut plaatste op 4-3 in de derde set een break. Die leverde hij gelijk weer in, maar met nog een break pakte Mahut de set, waarna hij ook het vierde bedrijf won. In de beslissende vijfde set viel het doek voor Cecchinato, nadat Mahut op 5-4 zijn tweede matchpoint verzilverde: 2-6, 6-7 (6), 6-4, 6-2, 6-4.

Het met afstand mooiste affiche van de dag ging tussen twee ongeplaatste spelers: de Serviër Janko Tipsarevic en de Bulgaar Grigor Dimitrov, weggezakt naar de 46e plek op de wereldranglijst. Dimitrov leek het aanvankelijk in zijn zak te hebben, maar Tipsarevic draaide het duel om en sleepte er een vijfde set uit. Daarin sloeg de Bulgaar op 4-4 toe met een break, waarna hij de wedstrijd met wat moeite uitserveerde: 6-3, 6-0, 3-6, 6-7 (4), 6-4.

Amber Alerts op pinautomaten

Bij de opsporing van vermiste kinderen worden nu ook pinautomaten ingezet. Met ingang van maandag 27 mei zijn Amber Alerts en Vermist Kind Alerts op de schermen van diverse geldautomaten te zien. Het is voor het eerst in de wereld dat banken betaalautomaten ter beschikking stellen voor opsporing.

Het gaat om driehonderd pinautomaten van In2Retail. Die staan op verschillende luchthavens (zoals onder andere Schiphol en Rotterdam Airport), de vestigingen van Holland Casino en diverse grote winkelcentra en toeristische trekpleisters. ´Zodra er een Amber Alert of Kind Vermist Alert is, zal deze op de schermpjes van de machines komen te staan´, aldus Izanne de Wit, hoofd van het Landelijk Bureau Vermiste Personen.

Zo´n alert gaat er niet zo maar uit. ‘Pas als er sprake is van echt gevaar voor een kind of als we ons veel zorgen maken om zijn of haar welzijn. Dan is het goed als zoveel mogelijk mensen weten dat er een kind vermist wordt, zodat zij naar het kind kunnen uitkijken. Of relevante informatie die zij over het kind hebben snel met de politie delen. Dit is een extra middel om ons bereik te vergroten en zo snel mogelijk mensen bij het vinden van een vermiste kind te betrekken´, zegt Izanne.

Amber Alert en Kind Vermist Alert
Een Amber Alert is een waarschuwingsbericht dat landelijk wordt verspreid. Het wordt verstuurd als de politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind. Jaarlijks verstuurt de politie een à twee keer een Amber Alert.
Bij een Vermist Kind Alert is er geen sprake van direct levensgevaar. Toch maakt de politie zich ernstig zorgen om het welzijn van het vermiste kind. Snel en gericht handelen is dan nodig. Ongeveer twintig keer per jaar vraagt de politie landelijk of regionaal aandacht voor een vermissing via een Vermist Kind Alert.

Campagnes
Momenteel lopen twee campagnes die zich richten op vermissingen. ´Wie weg is, is gezien´ is de nieuwe aanmeldcampagne van Amber Alert. Deze zal ook te zien zijn op de schermen van de pinautomaten. Doel is om mensen aan te sporen zich aan te melden voor het alert-netwerk, zodat zij ook rechtstreeks meldingen op hun mobiele telefoon van Amber Alert en Kind Vermist Alert ontvangen.

Amber Alert op pinautomaten (Afbeelding: Politie)
Amber Alert op pinautomaten (Afbeelding: Politie)

Ruzie om joint leidt tot mishandeling

Een heftige ruzie in Etten-Leur tussen een 26-jarige man en zijn 50- jarige stiefvader is afgelopen nacht zo geëscaleerd dat de politie eraan te pas moest komen. Er werd geslagen, een kopstoot gegeven en gedreigd met een mes, De mannen zijn aangehouden voor mishandeling.

De politie kreeg omstreeks 01:10 uur een melding dat in een woning een heftige ruzie gaande was tussen een jongeman en zijn stiefvader. Beide mannen hadden elkaar geslagen. De 26-jarige verdachte zou daarbij de partner van zijn moeder een kopstoot hebben gegeven en hebben gedreigd met een mes. Er zou ruzie ontstaan zijn omdat ‘de zoon’ een joint op wilde steken, terwijl hij net afgekickt is.

Beide mannen liepen letsel op. De oudste verdachte had een bloedende lip en een sneetje in zijn linkerwang. De jongste verdachte had een verwonding op zijn voorhoofd en een blauw oog en eveneens een bloedende lip. Hij werd voor controle na zijn aanhouding eerst met de ambulance voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Pliskova simpel door op Roland Garros, Venus Williams naar huis

Tennisster Karolina Pliskova heeft zich zonder grote moeite geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. De als tweede geplaatste Tsjechische had een uurtje nodig om de Amerikaanse Madison Brengle te verslaan: 6-2, 6-3.

Sloane Stephens (7) had het iets lastiger met Misaki Doi, maar de Japanse kon haar goede tweede set in de tiebreak net niet afmaken: 6-3, 7-6 (4). De Oekraïnse Elina Svitolina (9) had vijf kwartier nodig tegen de Amerikaanse veterane Venus Williams, die met een 6-3, 6-3 nederlaag al gelijk klaar is.

Ook voor Belinda Bencic (15) was het begin van het toernooi niet al te lastig. De Française wildcardspeelster Jessika Ponchet kon haar in de tweede set een beetje partij bieden, maar het was niet genoeg en de Zwitserse won met 6-1, 6-4.

Kiki Bertens (4) opent haar toernooi maandag. Om 11.00 uur begint de Nederlandse kanshebster tegen de Française Pauline Parmentier.

White verslaat Van Gerwen en maakt einde aan bijzondere reeksen

Ian White heeft een einde gemaakt aan de hegemonie van Michael van Gerwen op de Dutch Darts Masters. De Engelsman won in de finale met 8-7 van de wereldkampioen.  Na vijf titels van de Nederlander op rij, kroonde de Engelsman zich tot winnaar van de editie van 2019. 

White pakte al snel een 4-1 voorsprong in de finale, maar langzaam keerde Van Gerwen terug in de wedstrijd. Dit deed de Vlijmenaar onder meer met een 170 finish voor 4-3. Het werd  4-4 door een dertiendarter, maar een 72-finish leverde opnieuw een break voorsprong op voor Diamond. De nummer één van de wereld wist er uiteindelijk 7-7 van te maken. Van Gerwen begon de beslissende leg met 140, maar wist daarna nog amper de druk op te voeren. Met een 56-finish trok White de eindzege naar zich toe.

Het is voor Van Gerwen voor het eerst na 28 gewonnen deciders, dat hij eens een beslissende leg op een Euro Tour-toernooi verliest. Daarnaast is het voor het eerst in 25 finales dat Van Gerwen een Pro Tour-finale verliest. 

Eerder op de avond won Van Gerwen nog met 6-4 van Dave Chisnall en met 7-6 van Gerwyn Price. Ook Vincent van der Voort haalde de kwartfinales. Hij verloor echter met 6-3 van White. De Euro Tour gaat over drie weken verder met de Danish Darts Open. Een week eerder is de World Cup of Darts waar Van Gerwen samen met Jermaine Wattimena Nederland gaan vertegenwoordigen. 

Uitslagen Dutch Dart Masters - kwartfinales
Michael van Gerwen 6-4 Dave Chisnall
Gerwyn Price 6-3 Glen Durrant
Ian White 6-3 Vincent van der Voort
Peter Wright 6-4 Mervyn King

Halve finales
Michael van Gerwen 7-6 Gerwyn Price
Ian White 7-3 Peter Wright

Finale
Ian White 8-7 Michael van Gerwen

Ian White wint! (PRO SHOTS/Niels Boersema)
Ian White wint! (PRO SHOTS/Niels Boersema)

'Europees schokfonds kan welvaart verhogen'

Een schokfonds in de eurozone is niet noodzakelijk voor het voortbestaan van de euro, maar kan de welvaart in Europa wel verhogen. Een fonds gebaseerd op leningen, waar de politieke discussie zich nu op toespitst, voegt weinig toe ten opzichte van leningen op de markt. Een fonds met grotere uitkeringen bij zeldzame, extreme gebeurtenissen heeft toegevoegde waarde, maar veronderstelt meer solidariteit dan waarvoor nu draagvlak lijkt te bestaan. Dit staat in de publicatie ‘Een budgettaire stabilisatiefunctie’ van het Centraal Planbureau, die zojuist is verschenen.

Hoewel geen noodzaak kan een Europees fonds een verzekering zijn tegen grote economische schokken in landen en zo de welvaart verhogen. De vormgeving van zo’n fonds bepaalt de toegevoegde welvaart. Een fonds met leningen voegt weinig toe ten opzichte van leningen op de markt. Alleen als een lidstaat de toegang tot de financiële markt dreigt te verliezen, kan een schokfonds gebaseerd op leningen de markttoegang verlengen. Die verlenging is wel beperkt in duur. Een Europees schokfonds dat met uitkeringen werkt, voegt meer toe. Zo’n fonds vraagt echter politieke besluitvorming over de grootte van de uitkeringen. Grotere uitkeringen bij zeldzame, extreme gebeurtenissen lijken daarbij logischer dan een fonds dat vaak leningen verstrekt.

Een Europees schokfonds is niet noodzakelijk voor het voortbestaan van de euro. Er zijn drie alternatieven om economische schokken op te vangen. Zo kan de eurozone de bankenunie en de kapitaalmarktunie vervolmaken. Ook kan nationaal begrotingsbeleid veel schokken opvangen en kunnen overheden in bijzondere tijden een beroep doen op de uitzonderingsclausules van de Europese begrotingsregels. Daarnaast is er voor lidstaten die toegang tot de financiële markten verliezen als gevolg van te hoge overheidsschuld, het Europees Stabiliteitsmechanisme, het permanente financiële noodfonds dat leningen verstrekt aan lidstaten van de Europese Unie.

Een Europees fonds keert, of leent, geld uit om de economie van een lidstaat te stimuleren bij een economische schok. Het fonds keert dan uit als de werkloosheid in een land flink stijgt. Economische schokken komen in de eurozone vaak voor, vooral in tijden van crisis. Door het toetreden tot de eurozone kunnen lidstaten dergelijke schokken in hun economie niet langer opvangen via wisselkoersbeleid en eigen monetair beleid. In plaats daarvan zijn ze aangewezen op nationaal begrotingsbeleid, mits ze voldoende begrotingsruimte hebben, of op internationale risicodeling via grensoverschrijdend kapitaalbezit, grensoverschrijdende kredietverlening, of begrotingsoverdrachten tussen lidstaten.

Campagne 'Kom uit je schuld' vandaag gelanceerd

Een echtscheiding, een ontslag of een maand huurachterstand; het kan het begin zijn van grote financiële problemen. Naar schatting 1,4 miljoen huishoudens in Nederland hebben problematische schulden of een risico daarop. Mensen met schulden vragen vaak geen hulp of doen dit erg laat, vanwege schaamte of trots. Hierdoor stapelen de problemen zich op. Het kabinet wil dit schuldentaboe doorbreken en roept met de landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’ op om geldzorgen bespreekbaar te maken.

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lanceert de campagne vandaag in Rotterdam, waar de gemeente met een nieuwe aanpak vol inzet op het voorkomen en terugdringen van schulden. In de campagne staan ‘schuldenambassadeurs’ centraal die over hun schuldprobleem praten. Hun coming out bleek de eerste stap op weg naar een oplossing. Met hun persoonlijke verhaal laten ze zien dat iedereen – jong, oud, rijk, arm – in de financiële problemen kan komen. De verhalen zijn tevens een oproep om meer begrip te tonen voor mensen met financiële problemen. Zonder dat het direct zichtbaar is, kan een collega, vriendin, familielid, buurman of studiegenoot namelijk torenhogen schulden hebben. Met de simpele vraag “Kom jij er uit?” kan het gesprek hierover worden geopend.

Staatssecretaris Tamara van Ark: "Mensen lopen gemiddeld vier tot vijf jaar rond met schulden voordat ze aan de bel trekken. Een kleine schuld kan dan uitgegroeid zijn tot een onoplosbaar probleem dat het leven beheerst. Stress, een slechtere gezondheid en verlies van werk kunnen het gevolg zijn. En het kan echt iedereen overkomen. Mijn oproep is om niet met financiële problemen door te lopen, maar over de schaamte heen te stappen en tijdig hulp te zoeken bij familie, vrienden, de gemeente of maatschappelijk werk. Maak schulden bespreekbaar."

‘Kom uit je schuld’
Op de website www.komuitjeschuld.nl die later vandaag live zal gaan, delen de schuldenambassadeurs hun ervaringen. Zoals Elsmainy (27) die jarenlang op afbetaling kocht en haar schulden zag oplopen tot vele duizenden Euro’s. Pas toen ze een kind kreeg, realiseerde ze zich dat ze haar schulden moest aanpakken en kwam ze in actie. Op de site zal straks informatie te vinden zijn over waar zij en anderen voor hulp terecht kunnen en wat de omgeving kan doen. Voor professionals in de schuldhulpverlening is er een apart portaal met praktijkvoorbeelden en een agenda voor bijeenkomsten over verschillende thema’s rondom schulden.

Brede Schuldenaanpak
Van Ark start de campagne als onderdeel van de Brede schuldenaanpak van het kabinet, een plan met een veertigtal maatregelen gericht op het voorkomen en terugdringen van problematische schulden. Als coördinerend bewindsvrouw van deze aanpak zet zij met diverse ministeries, gemeenten, uitvoeringsorganisaties en andere publieke en private partijen stappen om de schuldenproblematiek te lijf te gaan. Hierbij is de inzet ten eerste om problematische schulden te voorkomen, onder andere door het tijdig signaleren van financiële problemen.

Er is inmiddels een wetswijziging in voorbereiding die het voor gemeenten mogelijk maakt om tijdig hulp te bieden aan huishoudens met betaalachterstanden op de vaste lasten. Als mensen toch schulden hebben, moeten zij snel en goed worden ondersteund, bijvoorbeeld door het eenvoudiger te maken om aan te kloppen bij de schuldhulpverlening. En door rekening te houden met de situatie van mensen met financiële problemen, zodat onnodige ophoging van schulden wordt voorkomen en mensen voldoende overhouden om van te leven.

Vanuit het regeerakkoord is tijdens de huidige kabinetsperiode 80 miljoen euro extra beschikbaar voor de schuldenaanpak. De staatssecretaris deelt vandaag de eerste resultaten van het actieplan met de Tweede Kamer.

Duncan Laurence vervangt First Aid Kit op Pinkpop

Duncan Laurence, de kersverse winnaar van het Eurovisie Songfestival, vervangt First Aid Kit op maandag 10 juni op de Brightlands Stage. De 25-jarige singer-songwriter komt met zijn complete band naar Landgraaf.

Vorige week zaterdag werd bekend dat het Zweedse First Aid Kit haar hele tournee heeft moeten annuleren, waarmee ook het optreden op Pinkpop komt te vervallen. Op diezelfde avond schreef Duncan Laurence geschiedenis door met het nummer ‘Arcade’ het Eurovisie Songfestival te winnen. Het was voor de organisatie, gezien de vele positieve reacties op zijn optredens in Tel Aviv en zijn populariteit, dan ook niet meer dan logisch om Duncan Laurence te vragen voor de vrijgekomen spot.

Pinkpop is het eerste festivaloptreden van de 25-jarige singer-songwriter dit jaar en samen met zijn band zal de zanger bewijzen dat hij meer in zijn mars heeft dan alleen dat ene winnende liedje. Na zijn overwinning zijn de ogen van heel de wereld op hem gericht, zijn eerste clubtour in Nederland verkocht direct uit en later dit jaar begint hij aan zijn eerste Europese tour.

Kaarten voor de 50ste editie van Pinkpop zijn verkrijgbaar via www.ticketmaster.nl, tel: 0900-3001250 (60cpm), en enkele bekende verkoopadressen. De officiële prijs voor een weekendkaart (3 dagen incl. camping, campings open vanaf vrijdag 18.00 uur) is €220,00 en voor een dagkaart €100,00, beiden exclusief €10,00 servicekosten.

Hearthstone special: een nieuwe legendary en buffs voor kaarten

Hearthstone heeft vorige week het Rise of the Mech-event aangekondigd, inclusief een nieuwe legendary gratis voor alle spelers en iets wat nog nooit eerder vertoond is: buffs voor kaarten! Hearthstone-liefhebbers Puddington en Noppie2000 gingen rond de tafel zitten om de nieuwe legendaries en buffs te bespreken, en welke impact deze zullen hebben op de huidige meta.

Meisjes vaker op sociale netwerken dan jongens

Een grote meerderheid van de jongeren van 12 tot 25 jaar gebruikt (bijna) elke dag internet. Meisjes gebruiken het internet vaker dan jongens voor sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat. Het gebruik van mobiele telefoons, laptops en spelcomputers met internetverbinding nam tussen 2012 en 2018 toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2018 gebruikte 95 procent van de jongeren van 12 tot 25 (bijna) dagelijks internet, een aandeel dat ongeveer even groot is als in 2012. Er zijn vrijwel geen jongeren die nooit internet gebruiken. De manier waarop jongeren internetten is wel veranderd. Net als bij andere leeftijdsgroepen maken ook jongeren steeds minder gebruik van een pc of desktop. Meer jongeren gebruiken een mobiele telefoon. In 2012 gebruikte 86 procent van de jongeren internet op een mobiele telefoon, in 2018 was dit 99 procent. Het gebruik van spelcomputers met internet is in deze periode toegenomen van 47 naar 59 procent.

Meer op professionele netwerken
In 2012 gebruikte 67 procent van de jongeren sociale media om tekstberichten te versturen, in 2018 was dat gestegen naar 94 procent. Het gebruik van sociale netwerken als Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat is onverminderd populair. In 2018 maakte 87 procent hiervan gebruik. Ook zijn steeds meer jongeren actief op een professioneel netwerk, zoals LinkedIn. In 2012 deed 14 procent van de jongeren dit, in 2018 bijna een kwart. Daarnaast is het bellen via internet toegenomen van 34 naar 77 procent.

Sociale netwerken
Meisjes gebruiken vaker sociale netwerken als Facebook en Instagram dan jongens. In 2018 gebruikte 91 procent van hen netwerken als Facebook en Instagram tegen 83 procent van de jongens. Bij andere online communicatievormen zijn er vrijwel geen verschillen tussen jongens en meisjes.

Jongens meer via spelcomputer online
Jongens gebruikten in 2018 vaker dan meisjes een pc of spelcomputer met internet. Van de jongens gebruikte 70 procent een pc om te internetten, bij meisjes is dit 56 procent. 70 procent van de jongens gebruikte een spelcomputer met internettoegang en 47 procent van de meisjes.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Vandaag zijn er zonnige perioden, maar is er ook sluierbewolking. In het zuidoosten is het eerst nog bewolkt. Het is tot de avond in het hele land droog. Vanavond kan in het noordwesten een enkele bui van zee binnendrijven. De middagtemperatuur ligt tussen 15°C aan de noordwestkust en lokaal 20°C in het zuidoosten. De wind komt uit west tot noordwest en is matig, aan de kust vrij krachtig.

Vannacht is het wisselend bewolkt met hier en daar een bui. De minima liggen rond 10°C. De wind is zuidwestelijk, zwak tot matig.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt en ontstaan er van het westen uit buien. In de middag komen er in het oosten en zuiden stevige buien mogelijk met onweer voor. In het noorden en westen is de kans op buien dan kleiner. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De meest matige wind draait van west tot zuidwest naar noord tot noordwest en neemt aan de kust toe naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Interpretatie spotte een paar zwanen met kuikens
Interpretatie spotte een paar zwanen met kuikens

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Driekwart Nederlanders pleit voor actief rookvrij beleid

Driekwart van de Nederlanders wil dat Nederland een actief rookvrij beleid voert. De steun hiervoor is toegenomen van 65% in 2014 naar 76% nu. Van de ondervraagden vindt 80% dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken en bijna driekwart van de Nederlanders wil dat de samenleving zich inzet voor een Rookvrije Generatie. Dat blijkt uit onderzoek naar het draagvlak voor tabaksontmoedigende maatregelen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Naast een actief rookvrij beleid vanuit de overheid, vindt een ruime meerderheid dat ook bedrijven zich moeten inzetten voor de Rookvrije Generatie. Bovendien wil de helft van de ondervraagden zelf een bijdrage leveren, onder andere door het gesprek met kinderen aan te gaan over de schadelijkheid van roken (64%), een online petitie te tekenen waarin de overheid wordt opgeroepen maatregelen te nemen (46%) of mensen aan te spreken die roken in het bijzijn van kinderen (40%).

Floris Italianer, directeur Hartstichting en voorzitter Alliantie Nederland Rookvrij (ANR): “Het is prachtig dat Nederland de urgentie voor een Rookvrije Generatie met ons deelt. Dat is goed nieuws voor de kinderen in Nederland en tegelijkertijd ook hard nodig, want 80% van de rokers is op jonge leeftijd begonnen en verslaafd geraakt. Bescherming van onze jeugd heeft daarom prioriteit. We zijn trots dat de maatschappelijke beweging die de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds bij de oprichting van de alliantie voor ogen hadden, onomkeerbaar is geworden. We vormen een breed, groeiend netwerk met zo’n 160 partners. Dankzij deze krachtenbundeling, het brede maatschappelijke draagvlak en het groeiend aantal initiatieven boeken we succes en zorgen we voor blijvende verandering. Zo sluit de gemeente Amstelveen zich vandaag als partner aan en verklaren we later deze week het 1000e sportterrein rookvrij. Maar ook bedrijven als Kruidvat en supermarkt Lidl zetten zich in voor een Rookvrije Generatie en hebben bijvoorbeeld aangekondigd geen tabakswaren meer te willen verkopen.”

Rookvrije omgeving
Zeven op de tien Nederlanders vinden dat het aantal plaatsen waar veel kinderen komen en waar niet gerookt mag worden, moet worden uitgebreid. Nederlanders zijn het eens met een wettelijk rookverbod voor:

- kinderboerderijen (89%)
- schoolterrein middelbare school (89% in 2019 vs 71% in 2009)
- speeltuinen (87% in 2019 vs 65% in 2015)
- omgeving van een kinderdagverblijf (85%)
- buitensportterrein waar kinderen sporten (85%)
- terrein van buitenzwembad (67%)
- voetbalstadions (66% in 2019 vs 35% in 2009)
- attractieparken (64% in 2019 vs 45% in 2015)
- perrons (63% in 2019 vs 30% in 2009)

Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken vindt 71% ook dat sigaretten niet meer zichtbaar mogen worden uitgestald. In 2015 was dat nog 57%. Daarnaast vindt 85% dat het Nederlands publiek geïnformeerd moet worden over de schadelijke gevolgen van roken.

'Burger mag het zelf uitzoeken van de politie'

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) lanceren op 1 juni een app waarmee burgers zelf onderzoek kunnen doen als zij slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Het gaat in eerste instantie om een proef in vier eenheden, voor mensen die zijn bestolen.

De politie-app
De politie en het Openbaar Ministerie (OM) lanceren op 1 juni een app waarmee burgers zelf onderzoek kunnen doen als zij slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Het gaat in eerste instantie om een proef in vier eenheden, voor mensen die zijn bestolen.

Politie en OM zien dat burgers steeds vaker zelf actie ondernemen als zij slachtoffer zijn van een misdrijf. ‘Vooral technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat mensen steeds beter in staat zijn om zelf onderzoekshandelingen te verrichten. Met de app "Mijn onderzoek" proberen we op die beweging in te spelen en mensen te faciliteren’, zegt Oscar Dros, portefeuillehouder burgerparticipatie.

Diefstal
Het gaat om een kleinschalige proef in zes basisteams in vier politie-eenheden: Oost-Nederland, Oost-Brabant, Noord-Nederland en Rotterdam. Mensen die aangifte doen van diefstal krijgen de mogelijkheid aangeboden om via de app zelf onderzoek te doen.

Met de app kunnen zij onder meer een getuigeninterview afnemen, onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn, foto’s toevoegen van bewijsstukken, buurtonderzoek uitvoeren en online onderzoek verrichten. Het gaat om handelingen die iedere burger mag verrichten. John Lucas, hoofdofficier van justitie: 'We zien dat burgers dergelijke handelingen nu ook verrichten. Het helpt als ze dat op een wijze doen waardoor wij de opbrengst van dit onderzoek ook in de vervolging kunnen gebruiken.'

Samenwerking
'Het is niet zo dat wij burgers vragen om ons werk te doen', benadrukt Dros. 'We zien het echt als een vorm van samenwerking. Mensen komen steeds vaker zelf in actie, of wij nu wel of niet met hun aangifte aan de slag gaan. Wij proberen het onderzoek door burgers met deze app zo goed mogelijk te ondersteunen.'

Vervolging
Want, hoewel opvolging door politie en OM niet wordt gegarandeerd, de kans bestaat dat de informatie die burgers via de app verzamelen later een rol speelt in de opsporing en vervolging van een verdachte. Dros: 'We merken dat initiatieven van burgers niet altijd aansluiten op de werkwijze van de politie. Daarom willen we beide werelden bij elkaar brengen. Het is in ieders belang dat onderzoek zorgvuldig gebeurt.'

Zoektocht
De proef, die twee maanden duurt, maakt onderdeel uit van een bredere zoektocht naar effectieve samenwerking tussen burgers en politie. 'Het is een zoektocht die kansen biedt en dilemma’s met zich meebrengt. Als politie en burgers de handen ineenslaan, kan dat tot prachtige resultaten leiden. Maar burgeronderzoek brengt ook risico’s met zich mee. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat mensen het recht in eigen hand nemen?'

'Burger mag het zelf uitzoeken van de politie' (Foto: Politie)
'Burger mag het zelf uitzoeken van de politie' (Foto: Politie)

Politie breekt Pegida-demonstratie af

De politie heeft zondagavond een einde moeten maken aan de Pegida-demonstratie nabij de moskee aan de Otterstraat in Eindhoven.

Een groep van enkele honderden mensen die zich tegen de demonstratie keerde, veelal jongeren, veroorzaakte vanaf 19:00 uur ongeregeldheden door vanaf de start van de demonstratie aan de Pastoor Petersstraat met stenen en andere voorwerpen te gooien. De Mobiele Eenheid heeft diverse charges uitgevoerd om een einde te maken aan dat geweld. De situatie werd steeds nijpender toen de demonstratie stokte op de hoek Kloosterdreef-Robbenstraat.

Afbreken
Daarop besloot de locoburgemeester na overleg in de driehoek rond 20:30 uur de politie toestemming te geven de demonstratie af te breken en de Pegida-aanhangers te evacueren. De locoburgemeester heeft deze beslissing genomen, omdat de veiligheid van omwonenden, omstanders en demonstranten niet meer gegarandeerd kon worden. Hoeveel waarde de driehoek ook hecht aan vrijheid tot demonstratie, de veiligheid van inwoners gaat op zo’n moment voor.

Aanhoudingen
Er zijn tot nu toe twaalf personen aangehouden bij de ongeregeldheden, de meerderheid vanwege openlijke geweldplegingen. Het ging in alle gevallen om mensen die zich tegen de demonstratie en politie keerden. Vier politiemensen raakten licht gewond bij de ongeregeldheden.

Wakker Dier: 'AH laat kippen in de stront staan'

In een nieuw radiospotje beklaagt Wakker Dier zich over de kipkiloknallers bij Albert Heijn. In het spotje zegt de dierenwelzijnsorganisatie dat Albert Heijn heel wat over heeft voor gezonde klanten, maar niet voor gezonde kippen. “Albert Heijn maakt gezonde sier met sapjes en groentefrietjes, maar laat ondertussen de kippen in hun eigen stront staan”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Er zijn geen supermarkten waar kippen minder ruimte krijgen dan de AH-kip. Die kip leeft met 16 op een vierkante meter. Ter vergelijking: bij Jumbo-kippen is dat 13 en bij biologisch 10 per vierkante meter. Daarnaast krijgen ze geen daglicht en lopen en liggen ze de hele dag in hun eigen uitwerpselen.

Voetzweren
Dat laatste zorgt voor voetzweren. Hilhorst: “En daarbij geldt: hoe meer kippen per vierkante meter, hoe groter de kans op voetzweren. De uitwerpselen drogen namelijk minder goed door het hoge aantal kippen.” Juist daarom wil Wakker Dier dat Albert Heijn minder kippen per vierkante meter gaat houden.

Stunten
Naast het ongezonde leven van de AH-kip, verergert Albert Heijn volgens Wakker Dier de problemen door ook nog eens heel veel te stunten met hun kip. “Het gemiddeld aantal kipkiloknallers bij supermarkten ligt begin 2019 op 59. Albert Heijn presteert het om in dezelfde periode bijna 150 keer kip zonder keurmerk in de aanbieding te doen.”

Andere supermarkten
Dat Albert Heijn de leefomstandigheden van zijn kippen niet verbetert, heeft ook gevolgen voor de kippen van andere supermarkten. “Albert Heijn is de grootste speler in supermarktland. Alle concurrenten kijken dus wat Albert Heijn doet. En zolang die niks doet, verbetert het leven van de andere supermarktkippen ook niet”, aldus Hilhorst.

Zwolse basketballers ruim naar 2-1 in finale tegen Donar

In de Dutch Basketball League heeft Landstede Basketbal een 2-1 voorsprong genomen in de best-of-7-finale. Het Groningse Donar toog naar Zwolle voor het derde duel, maar droop met een pijnlijke nederlaag af: 84-70.

Donar speelde zonder de geblesseerde Rienk Mast en met een grieperige Teddy Gipson en Thomas Koenis en dat ze niet op volle kracht waren was duidelijk. In het eerste kwart hielden ze de schade nog beperkt, in het tweede kwart was Landstede veel beter.

Onder leiding van Noah Dahlman (27 punten) en Kaza Kajami-Keane (16 punten, 9 rebounds, 9 assists) pakte Landstede een voorsprong, die ze vervolgens in de tweede helft geen moment meer uit handen gaven. Het leverde een ruime zege op, waardoor Donar dinsdag in eigen huis weer aan de bak moet.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.