Honderden Roemenen in de rij voor stembureau in Diemen

Op de laatste stemdag voor de Europese Parlementsverkiezingen is het onder andere aan Roemenië om hun stem uit te brengen. Bij het stembureau in Diemen liep het dan ook storm. Honderden Roemenen stonden uren in de rij te wachten.

Gelukkig hebben ze nog tot vanavond 21:00 uur de tijd, want de rij loopt vanaf het stembureau dat gevestigd is in Huis van de Buurt ‘t Kruitvat, de woonwijk in. "Ik ben vijf uur verder en ik heb nog niet gestemd", zegt een van hen. Een ander hoopt dat het überhaupt nog gaat lukken om zijn stem uit te brengen vandaag. "Anders word ik heel boos."

De Roemenen proberen zichzelf te vermaken. Er wordt muziek gedraaid en met elkaar gepraat om de tijd te doden. Maar het wachten valt zwaar. "Het is vermoeiend, ik voelde me ziek omdat ik niet genoeg had gegeten."

Anti-corruptie referendum
Roemenië is een van de landen die zondag, op de laatste dag, hun stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Daarnaast wordt er gestemd voor een referendum tegen corruptie. Dit zou de grote toeloop kunnen verklaren.

'Slechte organisatie'
In heel Nederland zijn er maar twee stemloketten waar Roemenen vandaag terecht kunnen. Veel mensen moesten daarom naar Diemen reizen. Volgens de stemmers is de lange rij te danken aan slechte organisatie. "Misschien is het wel doorgestoken kaart door de politiek, hoe minder mensen er stemmen, hoe minder Roemenië kan veranderen." Als het aan Jeroen Klaasse, wethouder gemeente Diemen, had gelegen waren er meer stembureau's gekomen.