FBI-opnames laten Martin Luther King van voetstuk vallen

Recent gevonden FBI-opnames geven een compleet ander beeld van baptistendominee en Afro-Amerikaans burgerrechtenactivist Martin Luther King jr. dan tot nu toe bij de meeste mensen leeft. Biograaf David Garrow heeft de bizarre opnames geanalyseerd en kwam tot een onthutsend beeld van de onaantastbaar geachte King.

King zou in de jaren dat hij aan het vechten was voor burgerrechten voor de Afro-Amerikanen, buitenechtelijke relaties zijn aangegaan met meer dan veertig vrouwen en hij zou goedkeurend toegekeken hebben bij een verkrachting door een bevriende predikant. Verder kon men de dominee schertsend horen opscheppen dat hij de 'International Association for the Advancement of Pussy-Eaters' had opgericht, de ' 'Internationale Vereniging ter Bevordering van Beffers'.

Communisten
Zoals zoveel activisten in de Verenigde Staten werd ook King in zijn actieve jaren gevolgd en afgeluisterd door de FBI, een Amerikaanse federale politiedienst. Toenmalig directeur J. Edgar Hoover wilde alles weten over King en dan vooral over zijn mogelijke connecties met de communistische partij in de VS. De opnames moeten nog tot tenminste 2027 in de kluizen van het Amerikaans Nationaal Archief blijven liggen, maar Pulitzerprijswinnaar Garrow heeft het voor elkaar gekregen een samenvatting onder ogen te krijgen.

In 1964 zou de FBI twee lampen in een door het gevolg van King gehuurde hotelkamer voorzien hebben van afluisterapparatuur. De getrouwde King was in die kamer in het gezelschap van predikant Logan Kearse en een aantal vrouwelijke volgelingen van zijn kerk. Volgens de documenten zouden beide mannen bediscussieerd hebben welke van het gevolg geschikt zou zijn voor 'natuurlijke' en 'onnatuurlijke' seks.

Verkrachting
Een volgelinge die protesteerde werd het eerste slachtoffer van Kearse en hij verkrachtte haar waar King toekeek, lachte en adviezen gaf. De afluisterende FBI-agenten, die in een kamer naast die van King opnames maakten, grepen niet in. Een dag later werd een orgie in dezelfde kamer gehouden, waar King bij aanwezig was.

Daarnaast zou King het gezeur van zijn vrouw zat zijn dat hij altijd maar weg was. "Ze zou zelf eens buitenshuis sex moeten gaan zoeken." Verder suggereren de documenten dat King een buitenechtelijke dochter zou hebben, al is dat nog niet geheel duidelijk. Zowel de vrouw als het kind wilden niet met Garrow praten.

King zou door de FBI op de hoogte zijn gesteld van de kennis van deze voorvallen, volgens de documenten een aanmoediging voor King om zelfmoord te plegen. Een taak die James Earl Ray in 1968 op zich nam toen hij dominee King doodschoot.