Gebiedsverbod vermoedelijk doelwit schietpartij Wittenburg ongegrond

Het gebiedsverbod van Gianni L. op de Oostelijke eilanden in Amsterdam is ongegrond verklaard door de rechtbank. L. was het vermoedelijke doelwit bij de schietpartij in een buurtcentrum op Wittenburg, in januari 2018.

Zie ook Schietpartij Amsterdam: dode en twee gewonden en Doodgeschoten 17-jarige liep stage

Bij die schietpartij kwam de zeventienjarige Mohamed Bouchikhi om. Al snel werd duidelijk dat Bouchikhi niet het doelwit van de schutters was. Hij liep stage bij het buurtcentrum en voor de daders was er geen enkel motief hem te beschieten.

Meerdere media berichtten dat de negentienjarige Gianni L., die bij de schietpartij ook werd geraakt, het eigenlijke doelwit was. Waarnemend burgemeester Van Aartsen gaf hem een gebiedsverbod voor de Oostelijke eilanden. Door zijn aanwezigheid kon de veiligheid van buurtbewoners niet worden gegarandeerd. Dat gebiedsverbod werd driemaal verlengd.

L. wilde echter van het gebiedsverbod af en stapte naar de rechter. Die gaf hem deze week gelijk. De burgemeester heeft onvoldoende bewezen dat het gebiedsverbod noodzakelijk bleef. Volgens de rechter is het niet langer aannemelijk dat er gevreesd moet worden om het leven van L.