Zinderende rugbyfinale beslist Singapore Sevens

De rugby sevensploeg van Zuid-Afrika heeft na een prachtige finale tegen Fiji de Singapore Sevens gewonnen, het achtste van tien toernooien in de World Rugby Sevens Series.

Zuid-Afrika won in de groepsfase al van Schotland (36-10) en Canada (36-0), waarna het onderlinge duel met Fiji ook gewonnen werd (17-7). Fiji verloor zelfs met 12-19 van Schotland, maar de 50-12 winst op Canada was alsnog voldoende voor een plek in de kwartfinales.

In de kwartfinales won Zuid-Afrika met 21-12 van Samoa, terwijl Fiji met 15-9 van Nieuw-Zeeland won. De Zuid-Afrikanen klopten de Amerikaanse Sevens Series-koplopers met 24-12 in de halve finales, terwijl Fiji met 19-12 te sterk was voor Engeland.

In de finale viel aanvankelijk alles de kant van Fiji op: Aminiasi Tuimaba, Napolioni Bolaca en Vilimoni Botitu scoorden tries, Bolaca trapte twee conversies tussen de palen. In de tweede helft sloeg Zuid-Afrika echter terug, en hard ook.

Dankzij tries van Kurt-Lee Arendse, Angelo Davids en Ryan Oosthuizen werd het gat bijna gedicht, Selvyn Davids trapte de Blitzbokke in de slotminuut met een penalty naar de 20-19 zege.

De VS gaat nog altijd aan de leiding, op de voet gevolgd door Fiji. Nieuw-Zeeland staat derde, Zuid-Afrika verstevigde de vierde plek, die als laatste via de Sevens Series recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen.

De finale van de Singapore Sevens (Bron: YouTube)