Zweeds festival zonder mannen kan doorgaan

Het festival in Zweden waar mannen geen toegang krijgen, kan doorgaan. Volgens initiatiefneemster Emma Knyckare is de financiering van het evenement rond. Via een crowdfundactie heeft ze 500.000 Zweedse kroon (zo'n 52.000 euro) opgehaald.

Op Instagram schrijft de comédienne en presentatrice dat het geld in ieder geval toereikend is om personeel aan te trekken voor het festival en ook de huur van een lap grond kan worden betaald.

Knyckare besloot een paar maanden geleden het festival Statement uit de grond te stampen. Ze was boos omdat vrouwen zich tijdens festivals niet meer veilig voelen. In Zweden werd een vrouw verkracht tijdens het festival Bråvalla. Ook waren er talloze aanrandingen. Ook tijdens de editie van 2016 werden vrouwen aangerand en verkracht. Voor de organisatie was de maat vol en daarom zal het festival, te vergelijken met Pinkpop of Rock Werchter, komend jaar niet doorgaan.

Onder de pet
Verder werd bekend dat de Zweedse politie eerdere gevallen van aanrandingen en verkrachtingen tijdens festivals onder de pet had gehouden. Knyckare vond dat niet kunnen en wil met Statement vrouwen de kans bieden om zonder angst naar een festival te gaan.

Tot komende zondag kunnen mensen nog meedoen aan de crowdfundactie. Het is overigens nog niet duidelijk waar en wanneer de eerste editie van Statement zal worden gehouden.

Zweeds festival zonder mannen kan doorgaan
Zweeds festival zonder mannen kan doorgaan (Foto: BuzzE)