FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 september 2018

EU zet zich schrap voor Brexit zonder deal

Het zag er al niet best uit na de Salzburg-top met de Conservatieve premier Theresa May. Maar na het partijcongres van de Labour-oppositie intensiveert de Europese Unie de voorbereidingen voor een no-deal Brexit nog verder. Partijleider Jeremy Corbyn zou namelijk van plan zijn om zijn partij tegen iedere eventuele deal te laten stemmen die May er nog uit weet te slepen met de EU.

Dit blijkt uit gelekte EU-documenten in handen van The Guardian. Het sowieso klappen van de onderhandelingen stond al in de scenario's waarmee Brussel rekening houdt, en daar is nu het dwarsbomen door Labour aan toegevoegd. En omdat er genoeg rebellen in Mays eigen partij zijn, kan een overeenkomst in dat geval nooit door het Britse parlement worden geloodsd.

Brexit was een prominent onderwerp op de congresagenda. Veel partijleden willen een tweede referendum, maar Corbyn was daar altijd tegen. Niet alleen omdat hij zelf euroscepticus is, maar ook omdat circa een derde van de Labourstemmers in 2016 voor de Brexit stemden. Tel daarbij op dat tweederde van de Labour-kiesdistricten dat toen ook deden.

Corbyn is bang dat een hoop traditionele Labourstemmers naar de Conservatieven overlopen als Labour zich tegen de Brexit keert. Niettemin ging hij akkoord met de motie van de leden dat Labour een tweede referendum steunt. Een eerste versie van die motie stelde dat in de EU blijven dan geen optie zou mogen zijn, maar enkel het aanvaarden danwel afwijzen van de exitdeal. Die versie haalde het echter niet.

Compromis
Als compromis is toen besloten dat Labour een nieuw Brexitreferendum steunt onder de voorwaarde dat het niet lukt om nieuwe verkiezingen af te dwingen. En het wegstemmen van een eventuele overeenkomst tussen Londen en de EU is dan vermoedelijk een probaat middel om tot nieuwe verkiezingen te komen.

Labour zou formeel gezien niet iedere deal wegstemmen, maar Corbyn heeft bevestigd dat de partij eist dat deze "precies dezelfde voordelen" moet hebben als het lidmaatschap van de gemeenschappelijke markt en de douane-unie. Dat is onder Mays regering echter uitgesloten.

Corbyn ontmoet donderdag EU-onderhandelaar Michel Barnier om het standpunt van zijn partij toe te lichten.

Rotterdam omarmt Amsterdam in strijd tegen zakkenrollers

“Ze hebben veel manieren om je af te leiden. Gaan bijvoorbeeld in een massa of op de roltrap ineens ‘per ongeluk’ stilstaan. Een maatje botst tegen je aan en pas verderop merk je dat je portemonnee mist.” Henri is een van de Rotterdamse agenten die dinsdag deelnam aan een actiedag tegen zakkenrollen, waarbij een gespecialiseerd Amsterdams team haar expertise deelde. Een dag waarvan als het goed is niemand doorhad dat die plaatsvond.

In het centrum van Rotterdam slaan zakkenrollers regelmatig hun slag. Een misdrijf dat zich in een mum van tijd voltrekt, maar waarvan de impact groot kan zijn. Politieman John van het basisteam ziet het vaak. ‘Iemand is zo dichtbij gekomen dat hij jouw persoonlijke spullen uit je jas of tas heeft kunnen plukken. Dat is niet alleen rot omdat je waardevolle spullen mist, of hinderlijk omdat je nieuwe passen moet aanvragen, maar kan ook een emotionele klap zijn vanwege de foto’s in je portemonnee, de filmpjes in je telefoon. Daarmee is elke diefstal er een te veel’

Amsterdamse experts
Het is een van de redenen waarom hij dinsdag zijn collega’s van het Amsterdamse zakkenrollersteam uitnodigde om hun kennis en manier van werken te delen. In de hoofdstad is er een kernteam van agenten die zich gespecialiseerd hebben in het spotten en aanhouden van zakkenrollers in de binnenstad, en die zich daar ook volledig op richten. Met zo’n 450 aanhoudingen per jaar zijn zij de onbetwiste experts op dit gebied, en hun Rotterdamse collega’s waren benieuwd naar hun adviezen om de slagkracht én daarmee pakkans te vergroten. De hele dag draaide om ongemerkt mensen in het vizier krijgen die er alles aan doen om onbespied te blijven.

Koud kunstje
De Rotterdamse agenten en partners van RET en Toezicht en Handhaving verdiepten zich dinsdag niet alleen in de werkwijze om zakkenrollers aan de voorkant te spotten en op heterdaad te betrappen, maar hebben ook tips die de kans verkleinen dat je het slachtoffer wordt. ‘Een zakkenroller werkt zelden alleen’, weet Henri. ‘Wees altijd scherp op mensen die u om hulp vragen of willen helpen. Denk aan een ‘toerist’ die op een terrasje een plattegrond over uw telefoon op tafel legt om de weg te vragen. Een ander zal waarschijnlijk ook uw aandacht vragen, waarna u zult ontdekken dat even later niet alleen de ‘toeristen’ maar ook uw toestel of portemonnee weg zijn. Draag je waardevolle spullen dicht bij je, en aan de voorkant. Een kontzak of rugtas –ook met rits- zijn een koud kunstje voor de doorgewinterde dief. En laat je spullen of tas niet los liggen naast je stoel of tafel, of zelfs naast je als je bijvoorbeeld bij een kaartjesautomaat op een station staat. Wees scherp op je spullen en op elkaar.’

Doe aangifte
John vult aan: "en mocht je toch ineens merken dat je spullen zijn verdwenen, doe dan altijd aangifte. Dat is drieledig: we kunnen onderzoek doen op de locatie waar het gebeurd is, het helpt ons inzicht te geven in locaties waar het vaker voorkomt en als we een dader hebben, kunnen we ook bewijzen dat de spullen die hij of zij bij zich heeft daadwerkelijk gestolen zijn. En hopelijk kunnen we dan de foto uit de portemonnee of de telefoon met de filmpjes terugbezorgen."

Rotterdam omarmt Amsterdam in strijd tegen zakkenrollers (Foto: Politie.nl)
Rotterdam omarmt Amsterdam in strijd tegen zakkenrollers (Foto: Politie.nl)

Buijs: "Het doet wel wat met Sergio"

Danny Buijs keurt het agressieve gedrag van Sergio Padt in de trein af, maar de doelman mag donderdag wel gewoon in actie komen.

De Trots van het Noorden speelt dan in de KNVB Beker tegen FC Twente (thuis). Buijs besloot na het incident dat Mike te Wierik vanaf nu de aanvoerdersband zal dragen. "Hoewel ik het absoluut afkeur wat Sergio heeft gedaan, ken ik hem wel als iemand die structureel klaar staat voor alles en iedereen."

"Oké, hij is in de fout gegaan. De gevolgen komen hard aan. Heel Nederland heeft het er over. Dat heeft ook consequenties voor zijn kinderen, zijn familie, noem maar op. Uiteraard doet dat wat met hem", vertelt de coach van de Groningers aan het Dagblad van het Noorden.

Buijs benadrukt dat hij het gedrag van de keeper niet goedkeurt. "Maar ik moet je eerlijk bekennen dat dit soort incidenten vijftien tot twintig jaar geleden ook wel plaatsvonden, toen ik zelf nog speelde. Het verschil is dat we toen nog die ouderwetse Nokia hadden waar we alleen maar mee konden bellen of een tekstberichtje versturen."

"Als je toen de fout in ging, lag dat veel minder snel op straat." Spelers liggen volgens de coach tegenwoordig continu 'onder een vergrootglas', waardoor ze risico lopen als ze 'buiten het potje pissen'.

World of Warcraft Classic speelbaar op Blizzcon, demo voor virtual ticket

Blizzard heeft bekend gemaakt dat World of Warcraft Classic voor het eerst speelbaar zal zijn op Blizzcon, wat plaatsvindt in november later dit jaar. De klassieke versie van World of Warcraft zonder uitbreidingen is tevens ook beschikbaar voor de mensen die een virtual ticket hebben gekocht, die een demo krijgen opgestuurd van de game.

De demo van Classic is de laatste goodie voor mensen met een virtual ticket, nadat eerder al een legendarische demon hunter skin voor Sombra in Overwatch was aangekondigd. De huidige versie van World of Warcraft krijgt een cape voor zowel de alliance als de horde, en tevens twee banners in de kleuren van de twee facties. Voor Heroes of the Storm is er een mount in de vorm van een haai, die samen komt met een bijbehorende avatar en banner. De goodies voor Diablo III, Starcraft II en Hearthstone zijn nog niet bekend, maar deze worden in oktober verwacht. 

Blizzcon zelf vindt plaats in het weekend van 2 november en duurt tot 4 november. Wil jij ook graag de demo van World of Warcraft Classic spelen maar heb je nog geen virtual ticket? Doe dan mee met onze prijsvraag waar je kans maakt om er eentje te winnen!

Classic
World of Warcraft Classic speelbaar op Blizzcon, demo voor virtual ticket

Portugese bondscoach: "Ronaldo maakte er vijftig, maar dat telt blijkbaar niet meer"

Niet Cristiano Ronaldo, maar Luka Modric kreeg deze week de FIFA-prijs voor beste speler ter wereld. Fernando Santos is het er niet mee eens.

De bondscoach van Portugal kan niet ontkennen dat Modric ook een geweldig jaar meemaakte. "Maar als je me vraagt wie de beste speler is en wie dat ook afgelopen seizoen was, dan was dat Cristiano Ronaldo. Daar twijfel ik niet aan", stelt Santos in gesprek met Marca.

Ronaldo maakte vorig seizoen 44 goals in 44 duels van Real Madrid en ook in het shirt van Portugal scoorde hij regelmatig. Op het WK in Rusland was hij viermaal trefzeker. "Hij heeft vijftig doelpunten gemaakt en dat was een jaar geleden genoeg, twee jaar geleden en drie jaar geleden trouwens ook", benadrukt Santos. "Maar het lijkt erop dat dat opeens niet meer telt."

Tot slot vindt de bondscoach het ook vreemd dat de omhaal van Ronaldo tegen Juventus de Puskas Award niet won. "Als de mooiste goal uit de loopbaan van de beste speler van de wereld geen prijs wint, is er iets erg raars aan de hand." De prijs ging naar Liverpool-speler Mohamed Salah,

Fatwa geeft mazelen weer een kans

Hoe destructief religie kan zijn wordt weer eens haarfijn aangetoond in Indonesië. In het 260 miljoen zielen tellende land, waar de Islam de boventoon voert, is dankzij een fatwa 50 procent van kinderen aldaar niet ingeënt tegen de rode hond en mazelen.

In het verleden kon men er nog wel lachen om de islam in Indonesië. Veel bewoners van de gigantische archipel namen de zogenaamde schriftgeleerden niet zo serieus. Er werd hooguit een beetje gegniffeld om een fatwa tegen erotisch dansen of yoga. Maar sinds enige tijd is hier een nogal drastische verandering in gekomen. De islam heeft de eilandengroep stevig in zijn greep en dat heeft uiteraard consequenties.

Zo hebben de islamitische 'geleerden' afgelopen augustus besloten dat het vaccin tegen rode hond en mazelen 'onrein' zou zijn. Niet gehinderd door enige medische kennis hebben de mensen die slechts een boekje hebben gelezen, besloten dat inentingen om de ziekten te voorkomen onislamitisch zijn. Een uitspraak die helaas veel Indonesiërs zwaar hebben laten meewegen bij hun beslissing omtrent de gezondheid van hun koters. Voorheen werd ongeveer 90 procent van de kinderen ingeënt. Na de fatwa is dit teruggelopen tot 50 procent, Op het islamgestoorde Atjeh gaat zelfs maar 7 procent van het kroost een vaccin halen.

Kortom: een ziekte die we dankzij de wetenschap zo goed als de baas waren, kan dankzij de islam weer tot middeleeuwse proporties terugkeren. Dit ter frustratie van bijvoorbeeld kinderarts Aman Pulungan: "Kinderen hebben het recht om géén rode hond te krijgen, ze hebben het recht om géén mazelen te krijgen. Eén injectie kan het verschil maken". 

"Ik wil het niet hebben over de vraag of iets halal is of haram. Het probleem is dat niet iedereen meer achter de inentingen staat. Vroeger was er een decreet van de regering, de betrokken ministeries, de gouverneurs, de burgemeesters. Iedereen deed mee, en iedereen die in Indonesië woonde werd ingeënt", vervolgt Pulungan. "Het was altijd zo goed geregeld. Vorig jaar hebben we een uitbraak van difterie gehad. De vaccinatiecampagne die toen is georganiseerd, is prima verlopen. In mei was ook met mazelen en rode hond alles nog in orde. Op een internationale bijeenkomst werd Indonesië nog aangehaald als land waar andere landen iets van konden leren. Nou, ze kunnen iets van ons leren: hoe het mis kan gaan". 

Nadat veel kinderen volkomen onnodig rode hond opliepen en duidelijk werd dat de fatwa wellicht niet zo'n heel erg goed idee was, heeft de overkoepelende Islamitische Raad de uitspraak iets bijgesteld: in noodsituaties mag er eventueel gevaccineerd worden. Overigens voelt de raad van oude wijze mannen zich niet bepaald schuldig over de toestand die ze gecreëerd hebben. "Niemand zal kunnen zeggen dat het vaccin halal is.’ Het is nu eenmaal een onomstotelijk feit dat varkensgelatine is gebruikt bij de productie van het MR-vaccin", zo verdedigt Ma'ruf Amin, voorzitter van de Islamitische Raad en running mate van president Widodo zich. Volgens een boekje dat geschreven is in de vroege middeleeuwen zal hij ongetwijfeld wel gelijk hebben.

Schuurs, Sierhuis en Malacia in voorselectie Jong Oranje

Perr Schuurs, Kaj Sierhuis (beiden Ajax) en Tyrell Malacia (Feyenoord) maken voor het eerst deel uit van de voorselectie van Jong Oranje.

Het elftal van coach Erwin van de Looi staat voor een bijna onmogelijke opgave om het EK van 2019 in Italië en San Marino nog te halen. Jong Oranje staat vierde in de kwalificatiepoule en het speelt de komende interlandperiode tegen Letland en Oekraïne. Zelfs bij twee zeges lijkt het ondenkbaar dat de Nederlanders nog bij de beste nummers 2 eindigen.

"Natuurlijk is het een teleurstellende EK-kwalificatiecampagne geweest voor Jong Oranje. We staan nu op de rand van uitschakeling en als je je als Nederlands team niet plaatst voor een eindtoernooi dan heb je het niet goed gedaan", zegt Van de Looi op de officiële website van de KNVB. "Hoe pijnlijk dit ook is, we moeten vooruitkijken. Bij het samenstellen van deze selectie kijken we ook verder dan alleen deze twee interlands."

De trainer heeft daarom voor meer spelers gekozen die er op het EK van 2021 ook nog bij zouden kunnen zijn. "Deze selectie wordt aangevuld met een aantal ervaren Jong Oranje spelers. Hier gaan we een team van smeden dat trots is om voor Jong Oranje te spelen en dat zich wil revancheren voor de vorige wedstrijd." Behalve Schuurs, Sierhuis en Malacia debuteren ook Sherel Floranus, Maarten Paes en Jay-Roy Grot in de voorselectie.

Doel: Indy Groothuizen (ADO Den Haag), Maarten Paes (FC Utrecht), Yanick van Osch (PSV).

Verdediging: Kevin Diks (Fiorentina), Rick van Drongelen (Hamburger SV), Denzel Dumfries (PSV), Sherel Floranus (sc Heerenveen), Justin Hoogma (TSG 1899 Hoffenheim), Tyrell Malacia, Jeremiah St. Juste (Feyenoord), Thomas Ouwejan (AZ), Perr Schuurs (Ajax).

Middenveld: Juninho Bacuna (Huddersfield Town), Carel Eiting (Ajax), Teun Koopmeiners, Guus Til (AZ), Bart Ramselaar (PSV), Michel Vlap (sc Heerenveen), Ferdi Kadioglu (Fenerbahçe).

Aanval: Javairo Dilrosun (Hertha BSC), Jay-Roy Grot (VVV-Venlo), Oussama Idrissi (AZ), Sam Lammers (sc Heerenveen), Donyell Malen (PSV), Kaj Sierhuis (Ajax), Richairo Zivkovic (KV Oostende).

Ex-wielrenner Ullrich opnieuw in opspraak

Voormalig wielrenner Jan Ullrich is opnieuw bij een geweldsincident betrokken. Dit keer wordt de Duitser door een medewerker van een restaurant op de luchthaven van Hamburg aangeklaagd. Volgens de medewerker heeft Ullrich hem in een wurggreep genomen.

De politie van Hamburg bevestigt dat de medewerker aangifte heeft gedaan van mishandeling door Ullrich. Van het incident zijn naar verluidt videobeelden.

Eerder dit jaar kwam de 44-jarige Duitser ook al in opspraak vanwege mishandeling van een prostituee. Mede hierdoor werd hij opgenomen in een psychiatrische inrichting.

PlayStation Plus-titels van oktober bekend

Sony heeft de games voor PlayStation Plus voor volgende maand aangekondigd.

Er is in de maand oktober geen vrijdag de 13e te bekennen, maar alsnog kunnen PlayStation Plus-leden de multiplayer horrorgame Friday the 13th zonder extra kosten downloaden in oktober. De andere PlayStation 4-game van oktober is partygame Laser League.

Sony blijft in oktober wel in het thema voor Halloween, want ook voor PlayStation 3 zal er een horrorgame beschikbaar zijn: Master Reboot. De andere gratis game voor PS3 is puzzel-platformer The Bridge, die overigens via crossplatform ook speelbaar is op PlayStation Vita en PlayStation 4.

Dan resteert ons de twee games voor PlayStation Vita nog, welke ook beide via crossplatform op PlayStation 4 speelbaar zijn: Rocketbirds 2: Evolution en 2064: Read Only Memories. Al deze games kunnen vanaf 2 oktober gratis gedownload worden voor PlayStation Plus-leden.

Dennis nieuwe wereldkampioen tijdrijden, zilver voor Dumoulin

Tom Dumoulin is er bij het WK wielrennen niet in geslaagd zijn wereldtitel bij het tijdrijden te prolongeren. Rohan Dennis was in Oostenrijkse Innsbruck duidelijk de betere. In een tijdrit van 52,5 kilometer was de Australiër maar liefst 1.21 sneller dan Dumoulin. De Nederlander wist wel het zilver te behalen door een halve seconde sneller te zijn dan de Belg Victor Campenaerts.

Bij het eerste tussenpunt wist Dumoulin nog in de buurt te blijven bij Dennis. De Nederlander van Sunweb had na 16,6 kilometer, negen seconden achterstand. Bij het tweede tussenpunt was duidelijk dat de wereldtitel naar de Australiër Dennis ging. Dumoulin had een achterstand van meer dan één minuut op de titelfavoriet. Voor het zilver werd het nog spannend.

Dumoulin had nog aan het tweede tussenpunt, 10 seconden voorsprong op Campenaerts. De Europees kampioen tijdrijden had zijn race goed ingedeeld en eindige sterk. Via de gps verschillen werd ook duidelijk dat de Belg steeds dichter bij de Nederlander kwam, maar aan de finishstreep had Dumoulin nog net genoeg over om het zilver te pakken voor Campenaerts.

Wilco Kelderman en Jos van Emden, de andere Nederlanders aan start, kwam nooit in aanmerking voor een top tien plaats. Kelderman, de vorige jaar nog zevende werd, moest genoegen nemen met een zestiende plaats op ruim vier minuten van Dennis. Jos van Emden eindigde op een negentiende plaats.

Sony zwicht voor cross-play

Als je ook maar enigszins het gamenieuws in de gaten houdt, dan zal het je vast niet ontgaan zijn dat Sony nogal wat commentaar heeft gekregen op hun aversie tegen cross-platform games. Samen online een game spelen op je PlayStation terwijl je vriend een Xbox of Switch heeft? Dat mag zomaar niet. Of mocht zomaar niet, want Sony lijkt nu toch gezwicht.

In een post op de PlayStation.Blog kondigt Sony Interactive Entertainment (SIE) CEO John Kodera namelijk aan dat cross-platform features er aan zitten te komen. “Na een grondig evaluatieproces heeft SIE een pad gevonden richting cross-platform features voor selecte third-party content. We erkennen dat PS4-spelers reikhalzend hebben uitgekeken naar een update en we waarderen het geduld vanuit de community.”

Cross-play wordt niet simpelweg aangezet, maar gaat eerst getest worden. Te beginnen bij Fortnite, de game waarover misschien wel de meeste ophef is ontstaan richting Sony’s beleid. “De eerste stap zal een open bèta zijn voor Fortnite die vandaag begint. Deze stelt cross-play in staat, net als het delen van progressie en commercie tussen PlayStation 4, Android, iOS, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows en Mac. We zien de bèta als een kans om te verzekeren dat cross-play het beste is op PlayStation.”

Verder geeft Kodera aan dat Sony al vierentwintig jaar lang probeert om zijn fans de beste game-ervaring te bieden, vanuit een uniek PlayStation-perspectief. Vandaag de dag vinden spelers van bepaalde games cross-play echter belangrijk. Vandaar dat Sony nu gaat proberen het platform toch wat open te gooien. De terughoudendheid druipt er nog een beetje vanaf, maar Sony lijkt hiermee toch een belangrijke stap te zetten richting de toekomst.

Sony PS blue background

Tv-reclame op basis kijkgedrag bij KPN

Zoals browsinggedrag bepaalt wat voor reclames je op internet krijgt voorgeschoteld, zo wil KPN nu kijkgedrag bepalend gaan maken voor wat er tijdens reclameblokken is te zien. Volgende maand test KPN dit met de zenders van Talpa, meldt de NOS. Dat zijn SBS, Veronica en Net5.

Naar verwachting krijgen alle klanten volgend jaar de optie om deze mogelijkheid bij hun eigen tv aan te zetten.

Op deze manier kan tv-reclame beter concurreren met advertenties op internet. Maar het wordt wel passen en meten, want zo'n gepersonaliseerd blok moet precies op tijd zijn afgelopen als het televisieprogramma (weer) begint.

KPN let bij de bepaling welke reclames het toont overigens niet alleen op het kijkgedrag. Ook klantgegevens uit de administratie tellen mee.

"Wij willen tv kijken voor klanten persoonlijker en relevanter maken", aldus KPN-woordvoerder Joost Steltenpool. Het systeem moet ook kijktips gaan geven. "Kijkt een klant veel naar documentaires over een bepaald onderwerp, dan maken wij hem attent op vergelijkbare programma's."

Monopoly's gehaktballenforum nieuw leven in geblazen!

Het legendarische FOK! Gehaktballen Forum is weer geopend! Niet vanwege het door ons voorspelde NK Gehaktballen Braden, maar omdat De Telegraaf in samenwerking met de culinaire groothandel De Kweker de Telegraaf Gouden Gehaktbal organiseert. Op 7 oktober vind de ‘Markt van 1001 Smaken’ plaats in het Foodcenter van Amsterdam.

Mensen die mee willen doen kunnen hun recept doormailen naar goudenbal@gmail.com. De mensen die geselecteerd worden, moeten op 7 oktober 4 gehaktballen afleveren tussen 11:00 en 13:00 uur bij de stand van De Telegraaf/VAS op de Markt van 1001 Smaken in het Foodcenter.

Tussen 13:00 en 16:00 worden de ballen gekeurd door twee jury’s, waarna om 16:00 bekend wordt gemaakt wie zich de ballenkoning(in) van Nederland mag noemen. De winnaar ontvangt naast eeuwige roem, een beker en een mand met lekkere dingen. Ook voor de nummers twee en drie zijn er een beker en delicatessenpakket beschikbaar.

Rosario: "We pushen elkaar naar een hoger niveau"

Pablo Rosario is uitgegroeid tot een vaste basisspeler bij PSV. De middenvelder is blij met de concurrentiestrijd bij zijn club.

Met de komst van Erick Gutiérrez heeft Rosario er voor zijn positie een concurrent bijgekregen, maar daar blijft hij rustig onder. "Wij hebben een heel goede selectie en als ik volgende week niet speel, is het geen reden direct bij de pakken neer te zitten. Natuurlijk wil ik voetballen en wil ik ook blijven spelen. Maar uiteindelijk doen we het met z'n allen en moeten we als team vechten", zegt hij in Voetbal International.

"Het is voor iedereen de bedoeling het de trainer zo lastig mogelijk te maken. Ook voor Guti, hij wil laten zien wat hij kan. Voor ons is het alleen maar goed dat hij de kwaliteit in het team omhooghaalt als hij erin komt, net als Bart Ramselaar en Donyell Malen. We pushen elkaar naar een hoger niveau, daar worden we allemaal sterker van."

De 21-jarige Rosario heeft in Eindhoven een contract tot medio 2020 en volgens VI wil de PSV-leiding binnenkort met hem in gesprek over een verlenging. Hetzelfde geldt voor Jorrit Hendrix. Rosario speelde vorig seizoen veertien duels voor PSV in de Eredivisie en dit seizoen tot nu toe vijf van de zes.

Hardleerse bestuurder twee keer het haasje

Een 34-jarige man met een onbekende woonplaats reed dinsdagavond omstreeks 23:30 uur in zijn busje over de Anthony Fokkerstraat in Goes toen hij werd gecontroleerd door surveillerende agenten.

Naast het feit dat zijn papieren werden gecontroleerd door de agenten, moest de man ook een speekseltest doen. Hieruit bleek dat hij onder invloed reed van THC. De man moest mee naar het bureau om een verklaring af te leggen. Een GGD-arts kwam naar het bureau om bloedmonsters af te nemen van de man en hij kreeg een rijverbod van 24 uur.

Om 03:40 uur diezelfde nacht reden agenten ter hoogte van de Vierwegen in Kapelle en toen zagen ze hetzelfde busje opnieuw rijden. Door de agenten is het busje aan de kant van de weg gedirigeerd en toen zagen ze tot hun verbazing dat die zelfde 34-jarige man met onbekende woonplaats achter het stuur zat. De man werd wederom aangehouden en meegenomen naar het bureau. De GGD-arts kwam weer naar het politiebureau om bloedmonsters af te nemen.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Het rijden tijdens een opgelegd rijverbod is een misdrijf, dus hier zal door de officier van justitie naar gekeken worden tijdens de beoordeling van deze zaak.

Heracles-keeper debuteert na 1912 dagen: "Het was fantastisch"

Michael Brouwer staat al sinds 1 juli 2013 onder contract bij Heracles Almelo en dinsdag mocht hij eindelijk zijn debuut maken in het eerste elftal.

Mede dankzij een aantal prima reddingen van de 25-jarige doelman won Heracles in de KNVB Beker met 1-2 van FC Den Bosch. "Het was natuurlijk een speciale wedstrijd voor mij. Het was fantastisch om voor onze meegereisde supporters te mogen spelen. Toch beschouw ik deze officiële bekerwedstrijd als alle andere wedstrijden", reageert hij op de officiële website van zijn club.

Brouwer heeft geen zekerheid dat hij ook in de volgende bekerronde onder de lat staat. "Er zijn geen afspraken gemaakt over het keepen van de bekerwedstrijden. Ik hoorde afgelopen zondag pas dat ik deze wedstrijd zou gaan keepen. Ik ben in ieder geval fit en sta altijd klaar om te spelen als de trainer mij nodig heeft."

Het debuut smaakt nu uiteraard naar meer. "Ik heb hier vijfeneenhalf jaar lang hard voor gewerkt en ik heb de laatste jaren meerdere tegenslagen moeten verwerken. Het is dan een mooie beloning voor het harde werken." Heracles klopte Den Bosch door twee doelpunten van Vincent Vermeij.

12-jarige Rodechelies terecht; moeder aangehouden

De sinds 13 september vermiste Rodechelies uit Amsterdam Zuidoost, is in goede gezondheid aangetroffen. De recherche werkte sinds 13 september aan haar vermissing en schakelde daarbij ook de hulp in van het publiek. Mede dankzij tips en recherchewerk is Rodechelies dinsdagavond 25 september aangetroffen in een woning in Amsterdam.

Zij verkeert in goede gezondheid en maakt het goed. Haar moeder is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het verborgen houden van een minderjarige. Voor Rodechelies zal een passend zorgtraject geregeld worden. In verband met de privacy van het 12-jarige meisje doet de politie verder geen uitspraken over deze zaak. 

Inbreker zwemt aanhouding tegemoet

Dinsdagnacht is een 35-jarige man uit Ede aangehouden op verdenking van poging inbraak. De verdachte probeerde via de Rijn te ontkomen maar werd aan de overkant van de rivier alsnog ingerekend.

Rond 05:00 uur kreeg de politie een melding dat iemand probeerde in te breken in een vaartuig aan de Wageningse kant van de Rijn. De politie was binnen 10 minuten ter plaatse, waar ze naast sporen van inbraak een man in het water aantroffen. De man weigerde uit het water te komen en zwom naar de overkant. Hij wist de overzijde te bereiken, klom uit het water en verstopte zich.

Onderkoeld
Na een korte zoektocht aan de Randwijkse kant werd de man, die intussen behoorlijk onderkoeld was geraakt, gevonden. Hij werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Eenmaal op temperatuur moest hij mee naar het bureau voor verhoor.

Politie vindt stapels bankbiljetten en heroÔne

Een paar contanten heeft iedereen wel in huis, maar 10.000 euro aan biljetten achter de radiator in een hotelkamer? En dan hebben we het nog niet eens over de halve kilo heroïne. Surveillerende agenten zetten in de vroege ochtend van woensdag 26 september op de Mijnsherenlaan in Rotterdam een 25-jarige Rotterdamse autobestuurder aan de kant. Nadat bleek dat er heroïne in de auto lag, werd hij natuurlijk direct aangehouden.

De agenten doorzochten ook de hotelkamer waar de man, hoewel dus een Rotterdammer, verbleef. Een 23-jarige inwoonster van Tilburg, zat daar op dat moment te wachten. De doorzoeking leverde nog eens €10.795 op. Het geld zat gewikkeld in coupures achter een radiator verstopt. Ook werden in de auto en hotelkamer zaken gevonden die dealers ook nogal eens hebben zoals een weegschaaltje en een kilo paracetamol, mogelijk om mee te versnijden. De vrouw en man zitten vast voor drugsbezit en witwassen. In verband met dat dat laatste werden ook een Rolex en andere dure spullen in beslag genomen.

Politie vindt stapels bankbiljetten en heroïne (Foto: Politie.nl)
Politie vindt stapels bankbiljetten en heroïne (Foto: Politie.nl)

Ruud de Wild: Twan Huys verkloot het zelf

Ruud de Wild heeft geen medelijden met de slechte kijkcijfers van RTL Late Night met Twan Huys. Dat zei de radiodj woensdagmiddag in zijn middagshow. Zijn sidekicks Cielke en Martijn vonden de blamage van de lateshow nog sneu maar De Wild was onverbiddelijk.

'Wat nou medelijden,' riep De Wild. 'Twan Huys verkloot het zelf. Dan moet hij maar een goed programma maken.'  Sidekick Martijn zei dat hij soms kijkt uit verveling tot Jeroen Pauw begint. 'Net als de rest van Nederland,' kopte De Wild nog in. Twan Huys kampt vanaf het begin nog met lagere kijkcijfers dan Humberto Tan.

Laatste eer voor soldaten uit meidagen van 1940

Twee soldaten uit de meidagen van 1940 worden op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen herbegraven op vrijdag 28 september. Het gaat om de dienstplichtige soldaten Hendrik Verbruggen en Petrus van der Velden. Zij worden op verzoek van hun families overgebracht vanuit hun woonplaatsen naar het Ereveld Grebbeberg. Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot verzorgen het ceremonieel. Nabestaanden zullen bij de herbegrafenissen aanwezigheid zijn.

Soldaat Petrus van der Velden
Dienstplichtig soldaat Petrus (Piet) van der Velden werd op 30 maart 1920 geboren in Schoten-NH. Hij woonde bij zijn ouders in Haarlem, toen hij in 1940 werd opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940 maakte Piet van der Velden deel uit van de haastig opgerichte Compagnie Bewakingstroepen (CBT) van het 10e Depotbataljon. Dit bataljon was verantwoordelijk voor de beveiliging en verdediging van militaire vliegvelden. Piet van der Velden werd met een detachement uitgezonden naar het vliegveld Valkenburg (ZH). Op 11 mei 1940 sneuvelde hij tijdens felle gevechten met Duitse parachutisten. Hij werd 20 jaar oud. Soldaat Piet van der Velden wordt met militaire eer herbegraven op vrijdag 28 september 2018 om 11.00 uur.

Soldaat Hendrik Verbruggen
Dienstplichtig soldaat Hendricus Johannes Antonius Verbruggen werd geboren op 28 september 1908 in Dreumel. Hij werd landbouwer van beroep, was gehuwd en had 4 kinderen. Op zestienjarige leeftijd trad hij toe tot de Vrijwillige Landstorm in Den Bosch. In 1928, werd hij opgeroepen om zijn dienstplicht bij het 17e Regiment Infanterie te vervullen. Na zijn groot verlof en diverse herhalingsoefeningen werd hij in april 1939 opnieuw opgeroepen vanwege de voormobilisatie van het Nederlandse leger. Hij werd geplaatst bij de 1e compagnie van het 1e bataljon, 41 Regiment Infanterie, gelegerd in Blitterswijck, in de Limburgse Peelstelling. Na de gevechten werd Hendrik Verbruggen gedemobiliseerd en kwam hij naar huis. Hij had hersenvliesontsteking opgelopen, een aandoening die vaker voorkwam onder soldaten in kazernes. De artsen konden niets voor hem doen. Hendrik overleed op 15 augustus 1940 en werd slechts 32 jaar oud. Soldaat Hendrik Verbruggen wordt met militaire eer herbegraven op vrijdag 28 september om 14.00 uur.

Verbondenheid
De herbegrafenissen van de soldaten Van der Velden en Verbruggen zijn geregeld vanuit een samenwerkingsverband van de Oorlogsgravenstichting en de Koninklijke Landmacht. De Koninklijke Landmacht is verbonden met haar geschiedenis en eert haar gesneuvelden. Deze herbegrafenissen bevestigen de historische band met hen die in mei 1940 het hoogste offer brachten voor vrede en veiligheid.

DiRT Rally 2.0 aangekondigd

De simrallyracer uit 2015 DiRT Rally gaat een opvolger krijgen, zo heeft Codemasters aangekondigd. DiRT Rally 2.0 komt 26 februari 2019 naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Codemasters heeft de officiële World Rallycross Championship-licentie bemachtigd voor de nieuwe game, dus we kunnen acht van de twaalf banen van het WRX-kampioenschap in de game verwachten. Voor de klassieke point-to-point rallystages heeft Codemasters zes locaties voor ons klaarstaan in Nieuw-Zeeland, Argentinië, Spanje, Polen, Australië en de Verenigde Staten. DiRT Rally 2.0 heeft echter geen officiële WRC-licentie, dus het is nog de vraag of we de huidige rallywagens ingame kunnen bewonderen. De originele DiRT Rally bood een hoop klassieke bolides van tussen de jaren '60 en nu, aan de trailer te zien worden de Groep B monsters uit de jaren '80 in ieder geval niet overgeslagen.

Ex-medewerkers klagen Telltale Games aan

Het drama houdt maar niet op bij Telltale Games. Een voormalig werknemer van de ontwikkelstudio klaagt nu de boel aan voor het schenden van de Amerikaanse arbeidswetgeving.

Een korte samenvatting van de gebeurtenissen: eind vorige week werden honderden werknemers van Telltale Games ontslagen door financiële tegenvallers bij de gamestudio. De groep gedupeerden, die geschat wordt op meer dan 270 man, heeft geen ontslagvergoeding ontvangen. Niet veel later werd bekend dat Telltale Games definitief opgeheven gaat worden en dat een kleine groep werknemers tijdelijk aanblijft om 'lopende projecten' te verzorgen. The Walking Dead: The Final Season is een game die in meerdere afleveringen wordt uitgegeven. De game zou uit vier afleveringen bestaan, waarvan er nu twee afleveringen zijn uitgegeven. Telltale Games beschouwt dit blijkbaar niet als een lopend project, want de game is geannuleerd. De overige twee afleveringen komen waarschijnlijk nooit meer uit, en het is onbekend of spelers die al de season pass hebben aangeschaft, en dus recht hebben op de overige twee afleveringen, hun geld terug kunnen krijgen. Kortom: werknemers boos, gamers boos, iedereen dus boos.

Nu heeft één van de ex-werknemers van Telltale Games namens alle gedupeerde werknemers een klacht ingediend bij de rechtbank in San Francisco. Volgens de klacht zou de groep zijn ontslagen 'zonder reden' en zonder geschreven kennisgeving vooraf, wat in strijd zou zijn met de landelijke Amerikaanse wet, en de lokale wet in Californië.

De WARN-act is een Amerikaanse wet die sinds 1988 in gebruik is, en waarin staat dat werknemers 60 dagen van tevoren ingelicht moeten worden over een eventuele sluiting van een bedrijf of massa-ontslagen. Dit is duidelijk dus niet gebeurd en de groep eist hun vaste salaris voor de 60 dagen waar zij recht op hebben, inclusief gezondheidszorgvoordelen.

Naar verluidt zou de wet in Californië strenger zijn dan de landelijke wet, en gaat Telltale Games het moeilijk krijgen om zich hiertegen te verdedigen.

MLB: Braves kloppen Mets, homerun Albies

De honkballers van de Atlanta Braves hebben dinsdagavond een uitzege geboekt op de New York Mets. De ploeg, al zeker van de titel in de National League East, was met 3-7 te sterk voor de Mets, die de play-offs niet meer kunnen halen.

De Mets namen een 3-0 voorsprong, maar in de zevende inning sloegen de Braves toe. Kurt Suzuki zorgde voor de aansluiting, Ronald Acuña Jr sloeg de Braves langszij en een homerun van Ozzie Albies maakte het uiteindelijk af.

Uitslagen MLB dinsdag
Cincinnati Reds - Kansas City Royals 3-4
Washington Nationals - Miami Marlins 9-4
Toronto Blue Jays - Houston Astros 1-4
New York Mets - Atlanta Braves 3-7
Tampa Bay Rays - New York Yankees 2-9
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 0-6
Chicago White Sox - Cleveland Indians 5-4
Minnesota Twins - Detroit Tigers 2-4
St.Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 4-12
Colorado Rockies - Philadelphia Phillies 10-3
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 4-3
Los Angeles Angels - Texas Rangers 4-1
Seattle Mariners - Oakland Athletics 10-8
San Francisco Giants - San Diego Padres 5-4

Mets - Braves (Bron: YouTube)

Verken Groot-BrittanniŽ in Forza Horizon 4

Na tripjes naar de Verenigde Staten, West-Europa en Australië is het Horizon-festival aanbeland op Groot-Brittannië. Forza Horizon 4 lanceert 2 oktober officieel voor Xbox One en pc.

Een van de nieuwigheden in Forza Horizon 4 zijn de wisselende seizoenen, iedere week transformeert de speelbare map naar een nieuw seizoen, waardoor nieuwe paden zich openen in de winter en zandweggetjes modderbanen worden. Met meer dan 450 wagens kan je het Engelse eiland verkennen, door straatraces in het pittoreske Edinburgh, of lange roadtrips langs de Engelse kust te organiseren.

De officiële release is op 2 oktober, maar eigenaren van de Ultimate Edition kunnen vanaf 28 september al aan de slag met Forza Horizon 4.

Xbox X0-event in november met onthulling nieuwe games

Microsofts X0-evenement, dat aanvankelijk begon als een handelsbeurs, zal dit jaar opnieuw leven ingeblazen gaan worden na een lange stilte. Xbox-frontman Phil Spencer heeft aangegeven dat X018 dit jaar plaatsvindt in Mexico City op 10 en 11 november en dat er tijdens het evenement nieuwe first- en third-party games aangekondigd zullen worden.

Titels zijn helaas nog niet genoemd. Wel is bekendgemaakt dat er op X018 onder andere randapparatuur van Razer gaat worden getoond, wat min of meer samenvalt met de recente aankondiging van muis- en toetsenbordondersteuning op Xbox One.

X018 zal via een livestream op Mixer te volgen zijn, met een speciale twee uur durende episode van Inside Xbox die op zaterdag van start gaat. Bekijk onderstaande beelden voor de toelichting van Spencer zelf inzake het evenement en de kb/m-support.

Veilig Thuis Noord-Holland Noord langer onder verscherpt toezicht

Op 30 maart 2018 is Veilig Thuis Noord-Holland Noord onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van zes maanden. Veilig Thuis Noord-Holland Noord (onderdeel van GGD Hollands Noorden) heeft meer tijd nodig om verbeteringen te realiseren. Zij heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gevraagd om een verlenging. De inspectie verlengt het verscherpt toezicht van 1 oktober 2018 tot 15 januari 2019.

De inspectie heeft geconstateerd dat Veilig Thuis Noord-Holland Noord op alle verbeterpunten maatregelen heeft ingezet, maar dat deze nog niet op alle punten leiden tot afdoende verbeteringen. Het sturen op de wettelijke termijnen en het monitoren van meldingen vraagt om meer aandacht.

Tegelijkertijd worden op dit moment wel de goede stappen gezet om tot duurzame resultaten te komen. Veilig Thuis Noord-Holland Noord laat voldoende urgentiebesef en actiebereidheid zien, daarom heeft de inspectie het vertrouwen dat de organisatie deze verbetering zal doorzetten.

Gedurende het traject van verscherpt toezicht voert de inspectie op meerdere momenten verschillende toezichtactiviteiten uit. Deze bestaan onder andere uit (on)aangekondigd toezicht op locatie, bestuurlijke gesprekken en het structureel volgen van managementinformatie.

In de verlengde periode van het verscherpt toezicht bekijkt de inspectie of de aangekondigde verbetermaatregelen uitgevoerd worden en leiden tot de beoogde resultaten.

Voorlopige selectie Oranje voor ontmoeting met Duitsland en BelgiŽ

Bondscoach Ronald Koeman heeft 31 spelers opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. In het kader van de Nations League speelt Oranje tegen Duitsland, daarna volgt een oefenwedstrijd tegen België.

Onder de geselecteerde spelers zijn drie nieuwelingen. Justin Bijlow (Feyenoord), Pablo Rosario (PSV) en Arnaut Danjuma Groeneveld (Club Brugge) maken voor het eerst deel uit van de voorlopige selectie.

Voor de UEFA Nations League speelt Oranje op zaterdag 13 oktober in de Johan Cruijff ArenA tegen Duitsland. Drie dagen later is België in Brussel de tegenstander voor een oefenwedstrijd. Beide wedstrijden beginnen om 20.45u.

Voorlopige selectie
Patrick van Aanholt (Crystal Palace)
Nathan Aké (Bournemouth)
Ryan Babel (Besiktas)
Donny van de Beek (Ajax)
Steven Bergwijn (PSV)
Marco Bizot (AZ)
Daley Blind (Ajax)
Justin Bijlow (Feyenoord)
Jasper Cillessen (FC Barcelona)
Memphis Depay (Olympique Lyon)
Virgil van Dijk (Liverpool)
Timothy Fosu-Mensah (Fulham)
Arnaut Danjuma Groeneveld (Club Brugge)
Hans Hateboer (Atalanta Bergamo)
Frenkie de Jong (Ajax)
Luuk de Jong (PSV)
Justin Kluivert (AS Roma)
Terence Kongolo (Huddersfield Town)
Matthijs de Ligt (Ajax)
Quincy Promes (Sevilla)
Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion)
Marten de Roon (Atalanta Bergamo)
Pablo Rosario (PSV)
Kevin Strootman (Olympique Marseille)
Kenny Tete (Olympique Lyon)
Tonny Vilhena (Feyenoord)
Ruud Vormer (Club Brugge)
Stefan de Vrij (Internazionale)
Wout Weghorst (VfL Wolfsburg)
Georginio Wijnaldum (Liverpool)
Jeroen Zoet (PSV)

Politie pakt vermoedelijke pyromaan op in Deurne

De recherche heeft woensdagochtend rond 10.30 uur een 44-jarige man uit Deurne opgepakt op verdenking van meerdere brandstichtingen in Asten. Afgelopen nacht waren er op de Jasmijnstraat, Prins Bernhardstraat, Kleefkruid en de Laurierstraat meerdere branden. Onder meer twee auto's, een vouwwagen en een schuur brandden uit.

De brandweer had het vuur snel onder controle en er raakte niemand gewond. Eerste onderzoek wees al gauw uit dat er sprake was van brandstichting. Op camerabeelden bij één van de branden was de dader te zien. Hij werd door agenten herkend en in de ochtend opgepakt op een locatie in Asten, waar hij sinds een dag verbleef.

Brandenreeks Deurne
Bij de politie liep al een onderzoek naar een reeks branden in Deurne, de woonplaats van de aangehouden verdachte. Sinds april van dit jaar waren in die plaats zeker twintig branden, die vermoedelijk werden aangestoken. De recherche bekijkt nadrukkelijk of de man die vanmorgen is aangehouden ook in verband kan worden gebracht met deze branden. Verder onderzoek moet daarover duidelijkheid geven.

Russische atletiekbond vecht verlenging schorsing aan bij CAS

De Russische atletiekbond stapt naar het internationale sporttribunaal CAS om de verlenging van de schorsing door de internationale atletiekbond IAAF aan te vechten.

Russische atleten mogen sinds november 2015 niet meer deelnemen aan internationale wedstrijden vanwege door de Russische overheid ondersteunde dopingprogramma's. Atleten die bewezen hebben niets met doping te maken hebben gehad mogen onder neutrale vlag deelnemen. De schorsing werd in juli nogmaals verlengd.

Vorige week maakte het wereldantidopingbureau WADA bekend dat de schorsing van het Russische antidopingbureau wordt opgeheven. Volgens de IAAF is daarmee echter nog niet aan alle voorwaarden voldaan voor de terugkeer van Rusland in de atletiek. De atletiekbond wil dat de Russen schuld bekennen en toegang geven tot hun testdata. Wachtend op de resultaten van een lopend onderzoek beslist de IAAF pas in december of de schorsing opgeheven wordt.

Scheuren door de Zuid-Amerikaanse woestijn in DAKAR 18

Na een kleine vertraging is DAKAR 18 toch eindelijk deze week uit. Om de release te vieren laat Deep Silver wat nieuwe gameplaybeelden zien.

DAKAR 18 is uiteraard gebaseerd op één van de zwaarste rally-evenementen van de wereld. In DAKAR 18 kan je de rally die afgelopen januari is gereden, naspelen in een grote open wereld van zo'n 18.000 vierkante kilometer. De game speelt zich af in Peru, Bolivia en Argentinië en bevat alle stages van afgelopen rally, inclusief officiële teams en alle klasses die je in de Dakar Rally kan verwachten. Dat betekent dus dat de auto's, trucks, motorfietsen, quads en UTV's allemaal vertegenwoordigd zijn.

DAKAR 18 is nu uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Ajax waagt in januari nieuwe poging voor MagallŠn'

Marc Overmars gaat weer aan de onderhandelingstafel met Boca Juniors, meldt De Telegraaf. De inzet is opnieuw centrumverdediger Lisandro Magallán.

De bikkelharde Argentijn was afgelopen zomer hoofdpersoon van een heuse transfersoap, waarin Ajax maandenlang vergeefs op zijn komst wachtte. Hij onderging zelfs een medische keuring in Amsterdam, Boca Juniors wilde hem pas laten gaan als er een vervanger was aangetrokken en die kwam er maar niet. Uiteindelijk trok Ajax de stekker uit de deal en kwam Daley Blind terug naar de Johan Cruijff ArenA.

Daarmee leek het gat gedicht, maar nu blijkt volgens het dagblad dat de technisch directeur van de Amsterdammers hem nog niet uit het hoofd heeft gezet. Hij zou nu voor zo'n 7,5 miljoen euro te halen zijn. Minder dan afgelopen zomer, wat te maken heeft met de koersdaling van de Argentijnse peso. Ook heeft zijn werkgever nu een vervanger in huis.

Boca haalde Carlos Izquierdoz en heeft met Leonardo Balerdi een groot talent, dat eveneens op de positie van Magallán kan spelen. Hij lijkt daarmee niet langer onmisbaar in Buenos Aires. De verdediger heeft echter nog een contract tot medio 2021, waardoor de voorzitter zich waarschijnlijk wederom niet makkelijk op gaat stellen. Volgens De Telegraaf heeft de 24-jarige een voorkeur voor Ajax, maar ook subtoppers uit Spanje en Duitsland volgen de voormalig jeugdinternational.

Spurs willen rond kerstdagen in nieuwe stadion

Mauricio Pochettino heeft goede hoop dat zijn ploeg Tottenham Hotspur op 25 december in het nieuwe stadion kan aantreden.

De club zou eigenlijk dit hele seizoen al in het nieuwe thuis spelen, maar de oplevering werd keer op keer uitgesteld. Nu wijkt de ploeg steeds uit naar het Wembley om thuiswedstrijden af te werken en de derde ronde van de Carabao Cup tegen Watford wordt zelfs in Milton Keynes afgewerkt, zo'n tachtig kilometer verderop.

De Argentijnse trainer hoopt dat hier snel een einde aan komt en geeft aan dat hij verwacht dat het voor de jaarwisseling geregeld is. "Ik heb er vertrouwen in dat het dit jaar gaat lukken", stelt hij tijdens een persconferentie. "Ik heb gesproken met Daniel (Levy, voorzitter, red.) en ik weet dat ze er hard aan werken om een oplossing te vinden."

Het knaagt aan hem dat zijn kwakkelende ploeg een thuisvoordeel mist, dus blijft Pochettino de druk erop houden bij de voorzitter. "Soms begint hij er zelf over en anders vraag ik er naar. Alleen is het soms lastig uit te leggen, maar we blijven hoopvol", aldus de Argentijn. "Het is mijn wens om voor Kerstmis in het nieuwe stadion te spelen."

NAC-supporters wachten spelersbus op na bekernederlaag

NAC Breda maakte geen beste beurt in de beker en draait ook in de competitie uiterst stroef. Supporters hebben daarom hun ongenoegen laten blijken.

Op beelden van Omroep Brabant valt te zien dat een groep fans zich heeft verzameld bij het trainingscomplex van De Parel van het Zuiden in Zundert. Er wordt vuurwerk afgestoken en er worden leuzen geroepen als ‘schaam je kapot’, ‘voetballen’, ‘wij willen bloed, zweet en tranen’, ‘Smulders, rot op’ en ‘Smulders, neem die rotzooi mee’.

Hans Smulders is sinds 2015 de technisch directeur van NAC. Maandag schreef BN De Stem nog dat er ‘geen enkel draagvlak’ meer is voor de beleidsbeslissingen van de bestuurder. “Smulders heeft van een trotse traditieclub, vijftig jaar Eredivisie, een onherkenbaar doorgangshuis weten te maken”, schreef de krant.

NAC vloog dinsdag uit de beker met een 2-0 nederlaag tegen RKC Waalwijk en in de Eredivisie bezet men na zes speelronden de zeventiende plaats. Van AZ, Excelsior, Feyenoord, Fortuna Sittard en VVV-Venlo werd verloren en enkel tegen De Graafschap werden er punten gepakt: 3-0. Komende zaterdag komt koploper PSV op bezoek in het Rat Verlegh Stadion.

OM eist 24 maanden cel tegen ex-fysiotherapeut

Wanneer een vrouw ‘nee’ zegt, betekent dat ‘nee’. Tegen een fysiotherapeut die dit simpele feit niet begreep, eiste de officier van justitie vandaag een celstraf van 24 maanden (waarvan acht maanden voorwaardelijk). Hij wordt ervan verdacht de intieme delen van een patiënte te hebben betast.

Het slachtoffer was onder behandeling van de fysiotherapeut (een 29-jarige Rotterdammer), toen deze voorstelde bij haar thuis in Den Haag een extra massage te geven. Dit gebeurde via een chatgesprek op LinkedIn. De toon van de chat werd op een gegeven moment van beide kanten flirterig. Toen de verdachte daarin te ver ging, gaf het latere slachtoffer aan daarvan niet gediend te zijn. Pas toen de fysiotherapeut aangaf zich professioneel te zullen opstellen en geen bijbedoelingen te hebben, stemde de vrouw in met het thuisbezoek.

Tijdens de ‘behandeling’ thuis op 9 februari 2017 zou de fysiotherapeut echter meermalen haar borsten en vagina betasten. Het slachtoffer gaf telkens aan dit niet te willen, maar kon geen kant op doordat de man op haar benen zat. De verdachte zegt dat hij mogelijk de zijkant van haar borsten heeft betast en dat hij door de massageolie per ongeluk is uitgeschoten is naar haar geslachtsdeel. Het OM hecht echter meer waarde aan de verklaring van het slachtoffer.

Bovendien getuigde de vriend van het slachtoffer dat zij die avond totaal overstuur was. Zij vertelde hem dat ze was aangerand door de fysiotherapeut. Ook toen haar moeder de volgende dag langskwam, was het slachtoffer zeer emotioneel en verklaarde opnieuw dat de fysiotherapeut haar had betast. Verder zijn er chats die de twee na afloop voerden. Daarin geeft de man toe dat hij te ver is gegaan en ontkent de beschuldigingen van de vrouw niet.

De officier van justitie vindt het strafverzwarend dat de verdachte zijn positie als behandelaar op deze manier heeft misbruikt, nota bene in haar eigen woning, een plek waar ze zich veilig zou moeten kunnen voelen. Wel houdt ze er rekening mee dat de man inmiddels een andere baan heeft en niet meer als fysiotherapeut werkt. Bij De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd loopt ook nog een tuchtrechtelijk onderzoek tegen hem.

Zij eiste tegen de verdachte 24 maanden cel (waarvan acht maanden voorwaardelijk). Als voorwaarden vroeg zij onder meer om een behandelverplichting en een meldplicht.

De uitspraak is over twee weken.

Microsoft kondigt Fortnite Xbox One S Bundel aan

Microsoft heeft aangekondigd dat het met een speciale Fortnite bundel zal gaan komen. De Fortnite Xbox bundel kost $300 dollar en komt met 2.000 V-Bucks, deze kun je gebruiken voor een season pass of andere in- game items.

Naast V-Bucks krijg je ook een legendary Eon skin, epic Aurora glider en de Rare Resonator pickaxe. Wanneer de bundel met een 1TB Xbox One S en Fortnite content uit moet gaan komen is nog niet bekend.

Fortnite


OM eist jarenlange celstraffen in Urker cocaÔnezaak

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen van 5, 6 en 13 jaar en 9 maanden geëist tegen drie mannen die volgens het OM hebben deelgenomen aan een organisatie die de invoer van cocaïne via containerschepen tot oogmerk had. De officier van justitie van het Landelijk Parket sprak van een geoliede machine die grote partijen cocaïne naar Nederland bracht.

De hoofdverdachte, een man van 31 uit Amstelveen kwam in beeld door onderzoek naar PGP-berichten van aanbieder Ennetcom, die in 2016 in Canada in beslag zijn genomen. Hij was bij de Landelijke Recherche in beeld gekomen als contact van de man die eerder dit jaar is veroordeeld wegens een liquidatiepoging in Diemen in november 2015.

Urker kotter
De man uit Amstelveen bleek in 2015 betrokken bij grootschalige cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar West-Europa. Uit talloze PGP-berichten uit 2015 komt het beeld naar voren dat hij samenwerkte met “Joegoslaven”, die een cocaïnelijn runden via containerschepen van rederij MSC. De groepering had eigen mensen aan boord die de drugs boven de Waddeneilanden op zee afwierpen.

De Amstelvener zorgde er met twee andere verdachten, een 43-jarige man uit Den Helder en een 51-jarige man uit Urk, voor dat de cocaïne door vissers van Urk op zee werden opgepikt. De Oost-Europese groepering stuurde doorgaans een eigen man op de viskotter mee ter controle en om de juiste positie voor het afwerpen en opvissen te kunnen bepalen. Nadat de vissers de cocaïne aan land hadden gebracht, werd die verdeeld tussen de Oost-Europeanen en de Nederlandse organisatie.

Tijdens onderzoek naar de Amstelvener in juni 2017 werd de kotter Z181 uit Urk onderschept met 261 kilo cocaïne aan boord. Onderzoek door de FIOD naar dit specifieke transport toonde aan dat de werkwijze identiek was aan wat in de PGP-berichten uit 2015 uit de doeken was gedaan. Gezien was dat de man uit Amstelveen een Montenegrijn naar de kotter had gebracht, die mee moest voor de communicatie aan boord.

De opvarenden en één van de eigenaars van de kotter Z181 zijn in mei 2018 veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 6 jaar. Volgens het OM heeft de man uit Amstelveen het transport georganiseerd, en is de man uit Urk daaraan medeplichtig geweest, door hem op belangrijke momenten te vergezellen. De drie verdachten vormden volgens het OM in 2015 een organisatie die dergelijke drugstransporten tot oogmerk had, voorbereidde en mee uitvoerde.

Poging tot doodslag
Uit de Ennetcom-berichten bleek ook dat de man uit Amstelveen in opdracht van de man uit Den Helder in juni 2015 het huis van iemand in Hippolytushoef had laten beschieten. De bewoner was thuis en werd net niet getroffen door de drie kogels die, bedoeld als waarschuwing, door het raam van zijn woning werden geschoten. Volgens de officier van justitie is sprake van poging tot doodslag. De man uit Amstelveen wordt ook beschuldigd van witwassen. Zo verborg hij in 2017 ruim 90.000 euro contant en drie kostbare horloges.

Het OM benadrukt dat met cocaïnesmokkel andere ernstige vormen van misdaad zijn verbonden: in de strijd om de macht en de markt hebben de afgelopen jaren veel liquidaties plaatsgevonden. Smokkelaars zien daaraan voorbij en kijken uitsluitend naar het lucratieve karakter van deze business.

Dat twee van de drie verdachten zich ook hebben ingelaten met een zeer riskante beschieting van iemands woning wordt hen erg kwalijk genomen. Hun communicatie via PGP getuigde van geen enkel respect voor het leven van het slachtoffer. De man uit Amstelveen verdient volgens het OM een gevangenisstraf van 13 jaar en 9 maanden, de man uit Den Helder 6 jaar en de man uit Urk 5 jaar.

De rechtbank doet naar verwachting op 26 november 2018 uitspraak.

Xbox Avatar Editor volgende maand uit

Tijdens de Inside Xbox live stream is aangekondigd dat het volgende maand mogelijk is om avatars aan te passen naar hoe de gebruiker dat wilt. Het nieuwe avatarsysteem zal verder gaan onder de naam Xbox Avatar Editor.

In Xbox Avatar Editor is het mogelijk om alles aan je avatar te veranderen. Ook zijn er meer huidskleur opties en andere creatieve dingen te doen. Er wordt ook gesproken over samenwerkingsverbanden met Halo, Gears of War en andere games. Xbox Avatar Edition moet in oktober uitkomen.


Zes nieuwe toevoegingen voor Xbox Game Pass

De verzameling aan games beschikbaar voor Xbox Game Pass verandert iedere maand, Microsoft heeft alvast de nieuwe games voor oktober aangekondigd, samen met de Games with Gold

Oktober krijgt zes nieuwe games, waarvan de grootste titels Wolfenstein: The New Order en Metro 2033 Redux zijn. Naast het afmaken van nazi's en mutanten in het metrostelsel van Moskou, kunnen spelers ook avontuur vinden in platformer Shantae: Half-Genie Hero en action-adventure Westerado: Double Barreled. Via backward compatibility worden ook partygame LEGO Indiana Jones en chaotische racegame Split/Second zonder extra kosten volledig speelbaar voor Xbox Game Pass-houders.

Zoals bekend wordt iedere nieuwe game uitgegeven door Microsoft Studios ook direct aan Xbox Game Pass toegevoegd, dus leden kunnen ook direct bij de release op 2 oktober Forza Horizon 4 spelen.

Games with Gold van oktober bekend

Microsoft heeft de vier Games with Gold van de maand van oktober aangekondigd. De herfst wordt ingeleid met moorden, koken en stunten.

Vanaf 1 oktober kunnen Xbox Live Gold-leden namelijk Overcooked! zonder extra kosten downloaden. In deze partygame help je Koning Onion en natuurlijk Kevin om de wereld te redden door het snel klaarmaken van verschillende gerechten. Als je in oktober in een iets meer serieuze bui bent, kan je vanaf 16 oktober de actie-RPG Victor Vran gratis downloaden. Victor Vran is de poging van de makers van Tropico om een isometrische RPG te maken.

De twee games die beschikbaar woorden gemaakt voor Xbox 360 zijn Stuntman: Ignition en de klassieker Hitman: Blood Money. Uiteraard zijn beide games speelbaar op Xbox One via backward compatibility.

98e Bundesliga-goal Robben niet genoeg voor Bayern, weer winst Klaassen en Werder

Bayern München heeft in de Bundesliga voor het eerst dit seizoen punten laten liggen. Arjen Robben opende in het thuisduel met FC Augsburg de score, zijn 98e goal in de Bundesliga, maar een late tegengoal zorgde voor het 1-1 gelijkspel.

Bayern staat nog wel bovenaan in de competitie, maar Werder Bremen zit de ploeg op de hielen: elf punten tegen de dertien van Bayern. Davy Klaassen en zijn teamgenoten waren dit keer in eigen huis te sterk voor Hertha BSC: 3-1, waarbij Javairo Dilrosun de goal maakte namens de club uit Berlijn.

Niet alleen Robben en Dilrosun kwamen tot scoren, ook Joshua Brenet was trefzeker. De van PSV overgekomen verdediger schoot namens 1899 Hoffenheim hard raak in het duel met Hannover 96, zijn eerste Bundesliga-goal. Hoffenheim won uiteindelijk met 1-3.

Uitslagen Bundesliga dinsdag
Bayern München - FC Augsburg 1-1
Werder Bremen - Hertha BSC 3-1
SC Freiburg - Schalke 04 1-0
Hannover 96 - 1899 Hoffenheim 1-3

Radar waarschuwt voor 'Wangiri-fraude'

Tros Radar waarschuwt (opnieuw) voor Wangiri-fraude. Wangiri is japans voor 'één rinkel'. Bij deze vorm van oplichting wordt je gebeld door een onbekend nummer dat begint met bijvoorbeeld  00675- of +675 (de landcode van Papoea-Nieuw-Guinea). De oplichters laten je telefoon slechts één of twee keer overgaan in de hoop dat je terugbelt.

Wanneer je terugbelt lijkt het alsof je zit te wachten tot er wordt opgenomen door de tegenpartij, maar in werkelijkheid is er al lang en breed verbinding en zit je te luisteren naar een bandje.  Volgens Radar is deze vorm van oplichting al meer dan tien jaar actief. Ze adviseren met klem om niet terug te bellen, want de fraudeurs rekenen de kosten van een service-nummer en dat kan oplopen tot vele euro's per minuut met als gevolg een torenhoge telefoonrekening. 

Wanneer je door zo'n nummer gebeld wordt, adviseert Radar om het nummer te blokkeren en je provider op de hoogte te stellen. Een handige tool daarvoor is de app Truecaller. Deze app identificeert onbekende bellers en spamtelefoontjes kunnen direct geblokkeerd worden. Hier te downloaden voor android en hier voor iOs.  Radar waarschuwde eerder al voor fraude met nummers zoals 0053-/+53, 0088/+88-nummer (niet te verwarren met Nederlandse 088-nummers!) 

Basketballers Donar verliezen thuis in Champions League-kwalificatie

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de tweede voorronde van de Champions League een achterstand opgelopen. De ploeg begon in het eigen MartiniPlaza met een nederlaag (67-72) aan het tweeluik tegen het Zwitserse Fribourg.

Groningen miste veel, maar coach Erik Braal zag dat de schade halverwege nog redelijk beperkt was gebleven: 32-33. Fribourg nam in het derde kwart tien punten voorsprong, maar Groningen vocht zich terug naar 61-61 met nog zes minuten te gaan.

Op dat moment gaven de Zwitsers echter weer gas met zeven punten op rij, wat de Groningse hoop leek te breken. Vrijdagavond volgt de return in Zwitserland, waar Donar net als in de eerste kwalificatieronde - thuis tegen Prishtina - een achterstand goed moet maken.

Groningen of Fribourg staat in de derde en laatste kwalificatieronde tegenover Sakarya uit Turkije, met wedstrijden op 1 en 4 oktober.

Gifbeker AS Monaco nog steeds niet leeg

AS Monaco is een flinke gifbeker leeg aan het drinken, maar het ding is nog altijd niet leeg. De nummer twee van de Ligue 1 van vorig seizoen opende de huidige jaargang nog met een zege, maar daarna volgden drie gelijke spelen en twee nederlagen.

Daar kwam dinsdagavond alweer een derde verliespartij bij, want ook thuis tegen Angers zag trainer Leonardo Jardim hoe zijn ploeg zelfs geen enkel punt in eigen huis wist te houden. Stephane Bahoken schoot binnen het half uur raak namens Angers en daar bleef het bij in een duel met het nogal magere totaal van slechts drie schoten op doel, allemaal van de bezoekers.

Monaco staat nu op de zestiende plek, terwijl twee ploegen er in de zevende speelronde nog overheen kunnen komen.

Uitslagen Ligue 1 dinsdag
AS Monaco - Angers 0-1
Nantes - Nice 1-2
Toulouse - St Etienne 2-3

Lampard kegelt Manchester United uit League Cup met Derby County

Manchester United heeft zich dinsdagavond geblameerd in de derde ronde van de League Cup, weer een tegenslag na een matige competitiestart. De formatie van de geplaagde José Mourinho verloor op eigen veld na strafschoppen van Championship-club Derby County, waar Frank Lampard sinds dit seizoen de scepter zwaait. Na negentig minuten stond er een 2-2 stand op het scorebord, waarna direct strafschoppen volgden.

De voorbereiding van United werd enigszins verstoord, doordat diverse media enkele uren voor de aftrap meldden dat Paul Pogba niet langer in aanmerking komt voor het aanvoerderschap onder Mourinho. De middenvelder ontbrak ook in de wedstrijdselectie van de Portugees. Toch mocht de start van United er zijn: na een fraaie aanval over diverse schijven kwam de bal na drie minuten voetballen terecht bij Juan Mata, die vervolgens doeltreffend uithaalde: 1-0.

Het elftal van Mourinho maakte geen denderende indruk, maar had in de eerste helft evenwel niet veel te duchten van Derby County, waar voormalig Vitessenaar Mason Mount aan de aftrap verscheen. De club uit de Championship tapte na de onderbreking echter uit een ander vaatje en kwam na een uur voetballen zelfs op gelijke hoogte. Liverpool-huurling Harry Wilson mocht vanaf een meter of 25 aanleggen voor een vrije trap en vond vervolgens op schitterende wijze de bovenhoek.

Kort daarna moest United verder met tien man: Romero, die bij afwezigheid van David de Gea het doel verdedigde, beroerde de bal buiten zijn strafschopgebied met de hand, waarna hij met rood kon inrukken. Lampard zocht vervolgens de aanval met onder meer het inbrengen van Florian Jozefzoon en werd daar vijf minuten voor tijd ook voor beloond. De ingevallen Lee Grant redde nog wel op een schot van Mount, maar op de rebound van de eveneens ingevallen Jack Marriott had de 35-jarige doelman vervolgens geen antwoord.

Derby County was zo dicht bij een stunt, maar in de vijfde minuut van de blessuretijd wist United toch nog langszij te komen. Diogo Dalot bracht de bal vanaf de rechterflank in het strafschopgebied van de bezoekers, waarna Marouane Fellaini met het hoofd raak doel trof. In de aansluitende strafschoppenserie trok Derby County uiteindelijk toch nog aan het langste eind.

Overleg Nederland en AustraliŽ over MH17

Minister Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Marise Payne hebben in New York overlegd over het gezamenlijke besluit van hun landen om Rusland aansprakelijk te stellen voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17.

‘Nederland en Australië hebben Rusland eind mei verzocht om in onderhandeling te treden over aansprakelijkstelling. Onze landen zijn via onze diplomatieke kanalen in contact hierover met Rusland. We vinden het belangrijk dat we op afzienbare termijn kunnen starten met de onderhandelingen’, aldus Blok.

Hoewel er al telefonisch contact was geweest, was dit de eerste ontmoeting tussen minister Blok en minister Payne, die deze maand haar voorganger Julie Bishop opvolgde. ‘Nederland waardeert de uitstekende samenwerking met Australië en dat heb ik minister Payne ook laten weten. We hebben allebei het volste vertrouwen in de voortzetting hiervan.’

Eerder op de dag praatten Blok en Payne hun collega’s van de landen van het Joint Investigation Team (JIT) bij over het aansprakelijk stellen van Rusland. Tijdens de JIT-bijeenkomst is ook stilgestaan bij het strafrechtelijk onderzoek. Blok: ‘We hebben een goed gesprek gehad en ook vandaag bleek weer dat de JIT-landen eensgezind zijn in hun doel: de waarheid rond MH17 achterhalen en de daders vervolgen. Het onafhankelijke onderzoek van het JIT krijgt hierbij onze onvoorwaardelijke steun, dat hebben we vandaag opnieuw uitgesproken met elkaar.’

Het JIT presenteerde afgelopen mei bewijs waaruit blijkt dat de BUK-installatie die is gebruikt om vlucht MH17 neer te halen toebehoorde aan het Russische leger. ‘De conclusies van het JIT zijn ingrijpend en ernstig. De puzzelstukken vallen steeds meer op zijn plaats. We doen vandaag met de JIT-landen gezamenlijk opnieuw een oproep aan alle landen om de door het JIT gepresenteerde feiten te onderschrijven’, aldus de minister.

1 op de 5 vrouwen geeft online teveel geld uit

Twintig procent van de Nederlandse vrouwen geeft meer geld uit aan online shoppen dan zij eigenlijk zouden willen. Onder vrouwen tot veertig jaar ligt dit percentage zelfs op ruim een derde. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.090 Nederlanders naar online shoppen, uitgevoerd door Panelwizard. Daarnaast heeft maar liefst vier op de tien jonge vrouwen (tot veertig jaar) weleens iets online besteld terwijl zij er eigenlijk geen geld voor hadden. Gemiddeld heeft slechts 21 procent van alle vrouwen dit weleens gedaan.

Opvallend is dat van de mannen maar zestien procent meer uitgeeft aan online shoppen dan zij eigenlijk zouden willen en slechts veertien procent weleens iets bestelt terwijl zij er eigenlijk geen geld voor hebben. “Dit onderzoek laat zien dat vrouwen veel vaker dan mannen online spullen bestellen die ze eigenlijk niet kunnen betalen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik begrijp het wel; online lijkt het tegenwoordig bijna iedere dag sale te zijn. Bij sommige kortingen moet zelfs ik mezelf echt tegenhouden om niet alles te kopen wat los en vast zit.”

Partner
De helft van alle ondervraagden zegt weleens iets online te bestellen wat zij niet nodig hebben. Opvallend is wederom het grote verschil tussen mannen (44 procent) en vrouwen (53 procent). Jonge vrouwen tot dertig jaar steken er met kop en schouders bovenuit: 83 procent van hen shopt online naar zaken die ze (eigenlijk) niet nodig hebben. Het is misschien hierdoor dat 37 procent van de vrouwen aangeeft dat haar partner niet weet wat zij allemaal online bestelt. Maar liefst 54 procent van de jonge vrouwen houdt haar aankopen het liefst geheim. Franke: “Ik heb ook geen flauw idee wat mijn vriendin allemaal bestelt, en eerlijk gezegd vind ik dat helemaal prima. Zolang ze het allemaal kan betalen, mag ze van mij bestellen wat ze wil.”

Sale
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat vrouwen vaker dan mannen uitsluitend online in de sale shoppen; achttien procent tegenover twaalf procent. Toch weerhoudt dit zeven procent van de Nederlanders er niet van om ruzie te maken met hun partner over een online bestelling. Franke: “Door uitsluitend in de sale te shoppen, krijg je uiteindelijk wel het meeste waar voor je geld. Toch heeft mijn vriendin er een handje van om online in de sale lelijke kleding voor me te shoppen. We krijgen er gelukkig nooit ruzie over, maar de kleding gaat vaak direct retour.”

1 op de 5 vrouwen geeft online teveel geld uit (Foto: acties.nl )
1 op de 5 vrouwen geeft online teveel geld uit (Foto: acties.nl )

Mensen zonder partner vaak eenzaam

In 2017 ervoer 7 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder sterke gevoelens van eenzaamheid. Het ontbreken van een partner in het huishouden is daarbij van belang. Alleenstaande ouders en mensen die gescheiden zijn rapporteren het vaakst dat zij sterk eenzaam zijn. Dit blijkt uit nieuwe cijfers over eenzaamheid van het CBS.

In de enquête Sociale samenhang & Welzijn zijn in 2017 vragen gesteld over eenzaamheid. Respondenten kregen een aantal stellingen voorgelegd, waarop zij met ´ja´, ´nee´ of ´min of meer´ aangaven of zij leegte om zich heen ervaren, of zij mensen hebben met wie zij zich verbonden voelen, die zij vertrouwen en op wie zij in geval van narigheid kunnen terugvallen, en of zij mensen om zich heen missen. Op grond van de scores zijn respondenten toegewezen aan de categorieën ‘sterk eenzaam’, ‘enigszins eenzaam’ en ‘niet eenzaam’. Deze categorieën zijn bepaald volgens bestaande, buiten het CBS ontwikkelde, richtlijnen.

De resultaten laten zien dat 65 procent van de Nederlanders niet eenzaam is. Bijna 30 procent is enigszins eenzaam en 7 procent ervaart een sterke mate van eenzaamheid. Deze laatsten missen niet alleen bepaalde sociale contacten, maar ervaren ook te weinig intimiteit.

Alleenstaande ouders het vaakst sterk eenzaam
Het zijn vooral de mensen zonder partner die sterk eenzaam zijn. Alleenstaande ouders ervaren relatief het vaakst sterke gevoelens van eenzaamheid. Van hen is 19 procent eenzaam. Zijn er geen kinderen, dan is de kans op sterke eenzaamheid 12 procent. Van de paren, met of zonder kinderen ervaart 5 à 6 procent sterke eenzaamheid. Ook het aandeel mensen dat enigszins eenzaam is, is onder alleenstaanden relatief groot. Dat is anderhalf keer zo hoog als onder paren.

Ook het aandeel mensen dat enigszins eenzaam is, is onder alleenstaande ouders relatief groot, namelijk 36 procent. Dat is anderhalf keer zo hoog als onder paren met of zonder kinderen. Het aandeel mensen dat zich niet eenzaam voelt, is bij alleenstaanden met of zonder kinderen in het huishouden ook relatief hoog.

Op basis van dit onderzoek kan niet worden vastgesteld of het feit dat iemand alleenstaand is de kans op eenzaamheid verhoogt, of omgekeerd, of het gevolg is van andere factoren.

Zonder partner vaker sociaal én emotioneel sterk eenzaam
Eenzaamheid kan zowel op sociaal als op emotioneel vlak voorkomen. Bij sociale eenzaamheid heeft iemand behoefte aan meer sociale contacten, terwijl bij emotionele eenzaamheid een emotioneel hechte band wordt gemist. Van de 15-plussers ervaart 12 procent sterke sociale eenzaamheid, 8 procent kampt met sterke eenzaamheid op emotioneel gebied.

Op sociaal vlak is het ontbreken van een partner een belangrijke factor bij het ervaren van sterke eenzaamheid. Alleenstaanden met of zonder kinderen rapporteren deze gevoelens het vaakst. Opvallend is dat hier ook de aanwezigheid van kinderen in huis een rol speelt. Mensen met partner maar zonder kinderen zijn in sociaal opzicht vaker sterk sociaal eenzaam dan mensen met partner én kinderen. Mensen met partner zonder kinderen verschillen niet significant van alleenstaanden zonder kinderen.

Emotionele eenzaamheid lijkt voornamelijk samen te hangen met het ontbreken van een partner. Het zijn de alleenstaanden, met of zonder thuiswonende kinderen, die het vaakst emotionele eenzaamheid ervaren. Bij het ervaren van sterke eenzaamheid op emotioneel gebied is er geen verschil tussen paren met of zonder kinderen.

Gescheidenen vaker sociaal eenzaam
Gescheidenen hebben de grootste kans om sterk eenzaam te zijn; het aandeel sterk eenzamen is bij hen bijna driemaal zo groot als voor gehuwden, verweduwden en nooit-gehuwden. Voor sociale eenzaamheid hangt het ontbreken van een partner niet voor iedereen samen met sterke eenzaamheid. Gescheidenen zijn het vaakst sterk sociaal eenzaam, weduwen en weduwnaren zijn dat verreweg het minst. Zij zijn wel relatief vaak sterk emotioneel eenzaam. Kennelijk hebben zij geen behoefte aan meer sociale contacten, maar missen zij wel vaak een hechte band met anderen.

Zaadproductie sterk gestegen

De oppervlakte landbouwgrond voor de productie van zaden en opkweekmateriaal (zoals jonge plantjes) is in de periode 2002 tot en met 2018 sterk gestegen. De oppervlakte van zaden en dergelijke voor de zogenoemde opengrondsgroenten steeg in 2018 naar een recordhoogte van 2.240 hectare. Ook de oppervlakte voor de productie van zaden voor de teelt van glasgroenten steeg sterk en nam met twee derde toe tot 490 hectare. Dit meldt het CBS op basis van de Landbouwtelling in 2018.

De oppervlakte landbouwgrond voor de productie van zaden en opkweekmateriaal voor opengrondsgroenten nam in 15 jaar flink toe. Van 2002 tot en met 2014 steeg de productieoppervlakte gemiddeld met ruim 63 hectare per jaar. Van 2015 tot en met 2017 ging het om een gemiddelde toename van 61 hectare per jaar. De perioden 2002-2014 en 2015-2017 zijn niet zonder meer met elkaar te vergelijken. Voor bedrijven die zaden en opkweekmateriaal voor opengrondsgroenten produceren is namelijk in 2015 een reeksbreuk ontstaan.

De oppervlakte voor de productie van zaden en opkweekmateriaal voor de glasgroententeelt steeg in de gehele periode 2002 tot en met 2017 gemiddeld met 16 hectare per jaar.

Grootste oppervlakte voor productie spinaziezaadjes
Op grofweg een vijfde van het areaal voor de productie van groentezaden en opkweekmateriaal voor de opengrondgroenteteelt, werden in 2017 spinaziezaadjes gekweekt. Dit was bijna 425 hectare. Asperges en winterprei stonden op een tweede en derde plaats met een teeltoppervlakte voor de zaadproductie van 380 respectievelijk 250 hectare. In 2017 betrof de totale teeltoppervlakte voor de productie van groentezaden en opkweekmateriaal in de opengrondteelt 2.147 hectare.

Vooral in Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland
Verreweg de meeste teelt van groentezaden en opkweekmateriaal voor de open grond was in 2017 terug te vinden in Limburg (32 procent), Noord-Brabant (21 procent) en Noord-Holland (15 procent). Deze drie provincies zijn daarmee goed voor bijna 70 procent van de totale oppervlakte voor zadenteelt in ons land. In alle provincies is de oppervlakte de afgelopen 15 jaar groter geworden.

Zaadproductie flink gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Zaadproductie flink gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Kaag: Onderwijs is de beste strategie

Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft bij de Verenigde Naties in New York investeringen aangekondigd voor beter onderwijs in ontwikkelingslanden. ˜Onderwijs is een van de prioriteiten van mijn beleid. Het biedt vrouwen en jongeren kansen op beter werk en een fatsoenlijk inkomen."

Nederland steunt daarom toegang tot onderwijs in ontwikkelingslanden, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals vluchtelingen en intern ontheemden. Tot 2023 is daarvoor elk jaar 20 miljoen euro beschikbaar. Dat geld gaat naar het Global Partnership for Education, zei Kaag dinsdag tijdens een bijeenkomst waar ook de Franse president Macron, Britse premier May en Canadese premier Trudeau spraken. Daarnaast gaat er 15 miljoen euro naar Education Cannot Wait. Dit zet zich in om de toegang tot goed onderwijs voor kinderen en jongeren in crisisgebieden te vergroten.

Gezondheidszorg voor vrouwen
Verder investeert Nederland 58,5 miljoen euro in de Global Financing Facility (GFF), dat landen helpt om goede gezondheidszorg voor vrouwen op te zetten. Met die financiële steun hebben landen meer kansen om economisch vooruit te komen. Minister Kaag: ‘Het is essentieel voor meisjes dat ze zelf kunnen beslissen of en wanneer ze kinderen krijgen, en hoeveel.’

Psychosociale zorg
Bij rampen en conflicten gaat uiteraard veel aandacht naar de acute noden. Daar doet Nederland veel aan. Minister Kaag vraagt in haar ontmoetingen bij de VN ook om aandacht voor de psychische problemen van oorlogsslachtoffers en overlevenden. Angst en depressie maken het dagelijks overleven extra moeilijk, en staan wederopbouw in de weg. Bovendien zijn mensen na een ramp of conflict vaak hun sociale netwerk kwijt, en daarmee hun vangnet bij geestelijke problemen.

Volgens minister Kaag hoort ook geestelijke gezondheid en psychosociale steun bij goede hulpverlening. "We trekken samen op met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, het Internationale Rode Kruis en andere partners om meer aandacht en steun te krijgen voor psychosociale zorg voor de getroffenen."

'Geef prostituees een basisinkomen van 1000 euro per maand'

Metje Blaak vindt het tijd dat sekswerkers op De Wallen in Amsterdam gaan profiteren van alle toeristen die wel massaal komen kijken en klanten afschrikken, volgens de website van AT5. De bekende ex-prostituee pleit voor een basisinkomen.

"Ik kwam op het idee omdat de stad heel erg rijk wordt van de toeristen en de vrouwen worden er armer van. Zij zitten daar mooi te zijn en trekken mensen uit alle landen. Een heleboel mensen worden daar vreselijk rijk van en zij verdienen niks omdat er te veel mensen lopen", zegt Blaak in het programma Spitstijd op NH Radio.

Ze wil dat de sekswerkers 1000 euro per maand krijgen. "Om staande te blijven, om hun vak uit te kunnen oefenen." Dat geld moet komen van de bedrijven die rijk worden door rondleidingen te geven, maar bijvoorbeeld ook hotels. Ze vreest dat De Wallen anders zullen verdwijnen en noemt de huidige situatie een 'sterfhuisconstructie'.

Blaak zal binnenkort een open brief sturen naar burgemeester Femke Halsema om haar te overtuigen van het plan. Eerder stelde Blaak al voor om 5 euro entree te vragen aan alle bezoekers van De Wallen. Die zouden zij overigens terug krijgen op het moment dat ze bij een sekswerker op bezoek gaan.

'Geef prostituees een basisinkomen van 1000 euro per maand'
Glurende toerist moet doneren bij bezoek Amsterdamse Wallen (Foto: Stockfoto PXhere)

FOK! Wat een weer: stabiel, maar wel vrij veel wind

Hallo luitjes!

We zijn inmiddels weer vertrokken voor een vrij lange periode met droog en stabiel hogedrukweer. En zowaar op donderdag na, zullen we het met ondermaatse temperaturen moeten doen. Dat zijn we lang niet gewoon. Dat komt omdat we met hogedruk ten westen van ons te maken gaan krijgen en daarmee de wind draait naar noordelijke richtingen. U weet wel, daar komt geen tropische lucht vandaan.

Gisteren waren er nog vrij veel uitsmerende stapelwolken waardoor het er toch wat somber uitzag soms. Vannacht was het dan ook helder en koelde het fors af naar waarden tussen de 2 en de 8 graden.

Vandaag neemt de wind wel behoorlijk toe. Matig tot vrij krachtig in het binnenland tot krachtig en misschien wel hard in het Waddengebied. Dit komt door de lagedruk in het noorden en hogedruk ten westen en zuiden van ons. Depressies proberen het wel, maar zijn voorlopig absoluut kansloos. Hooguit dat er in het noorden wat wolkenvelden binnendrijven. Dat is alles. Het wordt hierbij ongeveer 18 graden.

Tot van de week!  

Zonkracht  

Nederland

Bali (Foto: Blind_Guardian)
De zonsondergang vér van huis op Seminyak Beach op Bali. (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
review
Avengers: Endgame
review
Paaspop 2019
special
Interview Serdal Yeter (Echo Zulu)
review
Mortal Kombat 11
special
Interview Jolanda Jansen (Directeur Ahoy)
special
Interview Andrť Guilhoto (coach Origen)
©FOK.nl e.a.