FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 september 2018

Nations League begonnen, Frankrijk en Duitsland spelen gelijk

De nieuwste landencompetitie in het Europese voetbal, de Nations League, is donderdag van start gegaan. Het in divisie D spelende Georgië trapte af met een 0-2 zege in Kazachstan in wat de boeken in zal gaan als de eerste Nations League-wedstrijd ooit.

In divisie A stond één duel op het programma, maar wereldkampioen Frankrijk maakte er in Duitsland bepaald geen spektakel van. In München zagen bondscoaches Didier Deschamps en Joachim Löw geen enkele goal: de fans konden negentig minuten blijven zitten, het werd 0-0. 

Voor Nederland is de uitslag niet ongunstig. Oranje zit in divisie A in groep 1, met Frankrijk en Duitsland. Zondag speelt Nederland in Parijs tegen de Fransen, Duitsland komt op 13 oktober naar Amsterdam. Nederland - Frankrijk (16 november) en Duitsland - Nederland (19 november) staan ook nog op het programma, met groepswinst als inzet: dat levert een plek in de halve finales op, die volgend jaar juni worden gespeeld.

Uitslagen Nations League donderdag
A1: Duitsland-Frankrijk: 0-0
B1: Tsjechië-Oekraïne: 1-2
B4: Wales-Ierland: 4-1
C3: Noorwegen-Cyprus: 2-0
C3: Slovenië-Bulgarije: 1-2
D1: Kazachstan-Georgië: 0-2
D1: Letland-Andorra: 0-0
D4: Armenië-Liechtenstein: 2-1
D4: Gibraltar-Macedonië: 0-2

Marco Reus in duel met Paul Pogba. (PRO SHOTS/Witters)
Marco Reus in duel met Paul Pogba. (PRO SHOTS/Witters)

Twitter bant InfoWars nu wel

Twitter heeft de accounts van InfoWars en eigenaar Alex Jones permanent geband, meldt de BBC. Een aantal tweets zou als wangebruik zijn bestempeld. YouTube en Facebook verwijderden al eerder content van Jones, maar toen deed Twitter dat niet. Wel zou het bedrijf de accounts toen extra in de gaten houden.

Jones staat bekend om zijn samenzweringstheorieën, onder meer over de aanslagen van 11 september 2001 en over schietpartijen op scholen. Over dat laatste beweert hij dat het hoaxes zijn, en dat slachtoffers op tv zogenaamde crisisacteurs zijn. De doelstelling zou het afdwingen van strengere wapenwetgeving zijn.

Jones is aangeklaagd door ouders van kinderen die in 2012 omkwamen op de Sandy Hook-kleuterschool. Zij worden na beweringen van Jones door diens aanhangers lastiggevallen en bedreigd.

Twitter zegt dat de ban het resultaat is van woensdag geplaatste tweets en videos. Die zouden de policy op het gebied van wangebruik hebben geschonden. Bij de beslissing is eerder wangedrag meegewogen. Het is niet bekend wat de policyschendingen precies waren.

Jones is wel weer actief op Facebook; zijn bans op dat platform zijn volgens ABC onlangs opgeheven. Hij beschuldigde YouTube en Facebook vorige maand van censuur.

Willem II-icoon Année: "Ajax heeft vaak arrogantere jongens"

Willem II heeft meerdere mensen in dienst met een verleden bij Ajax. Clubicoon Peter Année wil echter geen vergelijking met de Amsterdammers.

De Tricolores werden wel eens 'het Ajax van het Zuiden' genoemd, maar Co Adriaanse benadrukt dat hij die bijnaam niet heeft verzonnen. "Dat was al zo toen ik er trainer werd", vertelt Adriaanse, die zowel Ajax als Willem II coachte, aan het Brabants Dagblad.

"Tot Ajax naar de beurs ging, hadden beide clubs een vergelijkbare structuur. Bovendien willen ze allebei graag verzorgd, aanvallend voetbal spelen, liefst met drie aanvallers. En ze hebben allebei een goede jeugdopleiding gehad." Volgens Adriaanse werd de opleiding van Willem II onderbroken door de samenwerking met RKC Waalwijk. "En Ajax dweept wel zo met Frenkie de Jong, maar die is natuurlijk volledig opgeleid door Willem II."

Peter Année, het 85-jarige clubicoon de Tilburgers, ziet liever geen vergelijking met Ajax en wijst een aantal grote verschillen aan. "Kijk alleen maar naar de erelijst. En ze hebben in Amsterdam veel meer kapitaal en ook vaak arrogantere jongens." Voor aanvallend voetbal moeten we volgens Année vooral terug naar de tijd van Piet de Visser en Adriaanse. "Veel trainers daarna beleden het met hun mond, maar in de praktijk zag je er weinig van terug."

Willem II versterkte zich onlangs met oud-Ajacied Vurnon Antia, terwijl Aras Özbiliz en Damil Dankerlui er ook onder contract staan. Uit de technische staf hebben hoofdtrainer Adrie Koster en assistent Gery Vink eveneens een Ajax-verleden.

Jong Oranje pakt punt op bezoek bij Jong Engeland

Jong Oranje heeft donderdagavond in de EK-kwalificatiereeks een punt gepakt tegen Jong Engeland. In Norwich bleef het bij 0-0.

Met nog vier kwalificatiewedstrijden te spelen wachtte voor Jong Oranje de taak op proberen koploper Engeland nog in te halen, wat directe plaatsing voor het EK zou betekenen, of bij de vier beste nummers twee, van de negen groepen, te zien komen om via play-offs plaatsing voor het toernooi af te dwingen.

Guus Til kreeg vroeg in de wedstrijd de eerste kans voor Jong Oranje, maar de middenvelder van AZ schoot met links over. In de eerste wedstrijd tussen beide landen eindigde het in 1-1 en ook nu was het duel in evenwicht. De ploeg van Erwin van de Looi speelde bij vlagen slordig, zo wachtte Sam Lammers vlak voor rust met een pass op Arnaut Groeneveld, die vervolgens buitenspel stond.

In het eerste kwartier na rust zette Jong Engeland Oranje onder druk en werd het dreigend via Dominic Calvert-Lewin en James Maddison. Justin Bijlow kon de inzetten keren. Ondanks de dreiging van de Engelsen hield Nederland stand en in het vervolg van de wedstrijd werd er ook niet gescoord. Demarai Gray was nog dichtbij een treffer, maar hij trof de lat.

Jong Oranje blijft tweede in Groep 4 met een achterstand van vijf punten op Jong Engeland. Door de 3-0 zege van Jong Schotland op Jong Andorra zijn de Schotten genaderd tot op één punt. Komende dinsdag treft Jong Oranje in Doetinchem Jong Schotland.

Sneijder neemt met zege afscheid van Oranje

Het Nederlands elftal heeft donderdagavond de afscheidsinterland van Wesley Sneijder tegen Peru gewonnen. In de Johan Cruijff ArenA werd het 2-1.

Sneijder stond aan de aftrap van zijn 134ste interland en droeg de aanvoerdersband. Oranje begon zwak aan de wedstrijd en mocht van geluk spreken dat het na zes minuten nog 0-0 was. Daley Blind verspeelde knullig de bal aan André Carrillo en die gaf de bal aan Yoshimar Yotun, die voor open doel naast schoot.

Vijf minuten later werden de Zuid-Amerikanen weer gevaarlijk toen Jefferson Farfán het doel van Jasper Cillessen onder vuur nam en de doelman kon redding brengen. In de dertiende minuut volgde alsnog de treffer van Peru. Pedro Aquino klopte Blind bij een hoekschop en kopte vervolgens eenvoudig raak: 0-1.

Halverwege de eerste helft kwam Oranje beter in het spel. Een vrije trap van Sneijder werd niet goed weggewerkt door Peru en de bal kwam voor de voeten van Memphis Depay, die te weinig tijd nam en over schoot. Blind nam het vijandelijke doel na ruim een half uur ook onder vuur, maar zijn poging kwam in het zijnet en daardoor was het bij rust 0-1.

Direct na rust mocht Frenkie de Jong, net als Davy Pröpper, zijn opwachting maken bij Oranje, waardoor de middenvelder van Ajax zijn debuut maakte. Hij zag dat Cillessen direct gestrekt moest op een schot van Miguel Trauco en daarmee de 0-2 voorkwam. Ook Nederland kreeg een goede kans. Na een voorzet van Kenny Tete kwam Ryan Babel voor zijn man en Pedro Gallese moest handelend optreden op zijn inzet. Ruud Vormer probeerde de doelman ook te verschalken nadat hij te ver voor zijn doel stond, maar zijn inzet ging net naast. Enkele momenten later kreeg de middenvelder weer een kans na een pass van Sneijder, maar nu werd het een afzwaaier.

Het laatste wapenfeit van Sneijder in Oranje was een vrije trap die hij hoog over schoot. Vlak voordat hij werd vervangen, zorgde Depay voor de gelijkmaker. Op aangeven van debutant De Jong schoot de aanvaller van Olympique Lyonnais overtuigend raak: 1-1. Sneijder werd vervolgens vervangen door Quincy Promes.

Via Matthijs de Ligt was Oranje na 64 minuten dichtbij de voorsprong, maar zijn kopbal uit een hoekschop werd gekeerd door Gallese. Acht minuten voor tijd volgde alsnog de winst voor Oranje. Depay zette een aanval zelf op, hij bediende Promes, maar nadat zijn schot geblokt werd schoot Memphis de rebound overtuigend raak: 2-1.

Sneijder wordt gehuldigd. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Sneijder wordt gehuldigd. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Burt Reynolds (82) overleden

Acteur Burt Reynolds is overleden. Zijn manager Erik Kritzer laat weten dat hij vanmorgen in het Jupiter Medical Center in Florida is overleden.

Reynolds heeft in een fikse lijst met actiefilms gespeeld. Hij deed hier vaak zelf de stunts voor. Zijn meest bekende films waren Smokey and the Bandit en The Cannonball Run.

In 2011 onderging hij een bypass-operatie en in 2013 werd hij opgenomen met uitdrogingsverschijnselen, maar herstelde volledig.

Hij is 2x getrouwd geweest en adopteerde 30 jaar geleden een jongen, Quinton genaamd, toen die 3 dagen oud was. "Hij is mijn grootste prestatie, een geweldige man die nu als cameraman in Hollywood werkt. Hij heeft nooit om hulp gevraagd. Hij heeft het zelf gedaan en daar ben ik trots op", vertelde hij in juli dit jaar over zijn zoon.

CCC nieuwe hoofdsponsor van wielerploeg Vos

De wielerploeg van Marianne Vos gaat komend seizoen van naam en kleur veranderen. Het groen van WaowDeals wordt ingeruild voor het oranje van nieuwe hoofdsponsor CCC.

De Poolse fabrikant van schoenen en tassen heeft een contract voor drie jaar gesloten met een optie voor nog eens twee jaar.

''We zijn buitengewoon content met deze ontwikkeling. Deze stelt ons in staat om nog verder te professionaliseren en grote sportieve ambities waar te maken'', vertelt teammanager Eric van den Boom. ''We krijgen een Poolse sponsor en naamgever, maar behouden onze identiteit en structuur waarmee we al vele jaren succesvol zijn in het vrouwenwielrennen. De wortels van de ploeg blijven dus in vruchtbare, Nederlandse aarde. Wel zal de ploeg een internationaal karakter krijgen met een mix van toprensters en aanstormende talenten, iets waar de ploeg groot mee is geworden. Op dit moment zitten contractbesprekingen in een afrondende fase.''

Eerder werd al bekend dat CCC vanaf 2019 ook actief is in de World Tour bij de mannen. Het Poolse bedrijf wordt de nieuwe hoofdsponsor van de ploeg die nu nog onder de naam BMC Racing Team actief is in het peloton.

Nogmaals Van den Boom: ''Onze ploeg wordt in feite de vrouwentak. De look and feel van beide zullen gelijk zijn. En waar mogelijk gaan we voor synergie. Hoe we maximaal van elkaar kunnen profiteren, moet zich nog uitkristalliseren. De komende tijd gaan we in gesprek met onze nieuwe collega’s om te zien wat mogelijk is.''

De switch naar CCC betekent niet dat het bedrijf WaowDeals van het toneel verdwijnt. Op dit moment wordt bekeken hoe de samenwerking ook in 2019 voortgezet kan worden. Datzelfde geldt voor andere teampartners die de ploeg altijd trouw zijn geweest.

Lahm: "Hier in Duitsland eindigt de titelrace in april"

Voormalig verdediger Philipp Lahm stelt dat de dominantie van Bayern München in de Bundesliga slecht is voor de competitie.

In het seizoen 2011/12 werd Borussia Dortmund landskampioen en in de daaropvolgende zes seizoenen volgde de dominantie van Bayern München. De Zuid-Duitsers werd afgelopen seizoen kampioen met 21 punten voorsprong op Schalke 04.

"Het is belangrijk voor de gezondheid van de Bundesliga dat er concurrentie is", vertelt Lahm in gesprek met Marca.

"Ik ben blij dat Bayern wint, maar het zou beter zijn als de andere ploegen hen uitdaagden."

"In Spanje kunnen Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid LaLiga winnen. Hier in Duitsland eindigt de titelrace in april."

Bayern is dit seizoen ook weer goed begonnen, de eerste twee wedstrijden tegen TSG 1899 Hoffenheim en VfB Stuttgart werden gewonnen.

'Hiddink al begonnen met nieuwe klus in China'

Guus Hiddink werd de laatste week gelinkt aan de nationale ploeg van Colombia, maar hij lijkt al te zijn begonnen aan een nieuwe klus in China.

Colombia zoekt een opvolger voor bondscoach José Pekerman en Hiddink zou naar verluidt een belangrijke kandidaat zijn. Chinese media verwachten echter dat de voormalige Oranje-coach binnenkort wordt gepresenteerd bij de Chinese bond. Hij zou dan aan de slag gaan bij China Onder-21.

Hiddink werd onlangs gespot bij een wedstrijd van de Chinese beloften tegen Myanmar. Hij zou daar druk bezig zijn geweest om notities te maken van het duel. Als de geruchten waar blijken te zijn, krijgt de 71-jarige trainer als taak om zich met Jong China te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

"Hoewel de Chinese voetbalbond het nieuws nog niet officieel bekend heeft gemaakt, is de beroemde Guus Hiddink begonnen aan zijn rol als bondscoach", schrijft staatspersbureau Xinhua al. De Gelderlander, die in Zuid-Korea nog steeds een held is, zou in China een jaarsalaris van vier miljoen euro kunnen verdienen.

Racewagen in twee stukken, coureur slechts lichtgewond

Tijdens een race op de Sunix Race Track in de Dominicaanse Republiek kwam Valentina Tomassello in aanraking met een andere deelnemer en crashte vervolgens tegen een boom. Ondanks de zware crash raakte de Venezolaanse slechts lichtgewond.

Als gevolg van de crash brak de auto doormidden en Tomassello werd naar buiten geslingerd. Wonder boven wonder brak ze slechts haar rechterarm.

Wildwest-DLC voor The Surge

Hoewel de ontwikkeling van The Surge 2 al in volle gang is, heeft ontwikkelaar Deck13 vandaag nieuwe DLC aangekondigd voor het eerste deel van de sci-fi actie-RPG. Getiteld The Good, the Bad, and the Augmented bezoek je hierin het Wilde Westen.

Spelers nemen het op tegen de slechte wetenschapper Dr. Rischboter. De beste man heeft een soort testlab gemaakt in wildwest-thema en aan jou de taak om je door verschillende trainingsruimtes heen te vechten. Vijanden hebben weer de nodige afbreekbare uitrustingselementen die je jezelf kunt toe-eigenen. Er zijn dertig unieke nieuwe onderdelen te verzamelen.

The Surge: The Good, the Bad, and the Augmented komt 2 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Het prijskaartje wordt binnenkort bekendgemaakt.

Barça voelt wel voor plan om naar USA uit te wijken

Het plan om in de toekomst Spaanse competitiewedstrijden in Noord-Amerika te organiseren stuit op veel weerstand, maar Barcelona ziet het wel zitten.

LaLiga maakte medio augustus bekend dat er een overeenkomst is gesloten met Relevant Sports voor de duur van vijftien jaar, waarbij het de bedoeling is dat enkele duels in de Spaanse competitie in Canada en de Verenigde Staten worden afgewerkt. Barcelona is voorstander van het ambitieuze idee, zegt woordvoerder Josep Vives.

De competitieorganisator is van plan om ieder seizoen enkele duels te laten spelen in Noord-Amerika, waarbij vooral de grotere clubs als Atlético Madrid, Real Madrid en Barcelona worden genoemd als opties. Laatstgenoemde grootmacht erkent bij monde van Vives dat de Catalaanse grootmacht wel openstaat voor het plan van LaLiga.

“We zijn duidelijk in het feit dat de club blij is met een wedstrijd in de VS, vanwege marketingredenen”, aldus de woordvoerder, geciteerd door Marca. “Dit gaat om televisierechten, sponsors, enzovoorts. De club heeft gesproken met LaLiga en ook met de spelers. Nog niets staat vast. We weten dat er onzekerheid heerst bij spelers en leden van de clubs. We willen niet dat er een conflict gaande is.”

In januari 2019 zou de wedstrijd tussen Girona en Barcelona in Miami het eerste LaLiga-duel in de VS ooit worden. Volgens de berekeningen van Sport zou Girona alleen al vier miljoen euro kunnen verdienen met de onderneming. De spelersvakbond (AFE) heeft al aangegeven dat het merendeel van de voetballers niet zit te wachten op de sporadische trips naar Noord-Amerika.

Aonuma: 'Nieuwe Zelda voor Switch is mogelijk'

Eiji Aonuma, bekend als producent van The Legend of Zelda-games, heeft een aantal uitspraken gedaan over een mogelijk nieuw deel in de serie.

Een van die uitspraken is dat het heel goed mogelijk is dat opvolger van The Legend of Zelda: Breath of the Wild nog op de Switch verschijnt. Een andere is dat deze game volledig gebruik moet maken van Nintendo's hybride console. Omdat Breath of the Wild ook op Wii U uit moest komen, is dat bij die game niet gelukt.

Dat er nog een Switch-exclusieve Zelda-game uit gaat komen, lijkt ons niet heel verrassend. Denk aan de Wii die Twilight Princess met de GameCube moest delen. Vervolgens is hier ook nog Skyward Sword voor verschenen. Nintendo kan voor de Switch eenzelfde scenario in gedachten hebben, maar wellicht dat de volgende Zelda-game toch weer gespreid gaat worden over twee generaties.

eiji aonuma

"Sneijder hoort in categorie Cruijff, Gullit en Van Basten"

Voor de allerlaatste keer komt Wesley Sneijder donderdag in actie namens het Nederlands elftal en daarna is het klaar voor de recordinternational.

Om hem te eren heeft de KNVB zoals bekend besloten om de oefeninterland tegen Peru in teken te stellen van zijn afscheid. Volledig terecht, meent Andy van der Meijde. Hij noemt de speler van Al-Gharafa in één adem met de allerbeste spelers die het tenue van Oranje ooit hebben gedragen.

“Hij hoort in de categorie Johan Cruijff, Ruud Gullit en Marco van Basten, honderd procent. Een Nederlands elftal zonder Sneijder was een mindere ploeg”, aldus de oud-voetballer annex tv-persoonlijkheid tegenover NUsport. “Wesley heeft heel veel betekend voor Oranje en is een van de belangrijkste mensen geweest die het Nederlands voetbal op de kaart heeft gezet. We waren natuurlijk al heel bekend, maar door Sneijder en zijn generatie is dat nóg beter geworden.”

Met het definitieve afscheid van Sneijder verliest de nationale ploeg een leider en uithangbord van de afgelopen jaren, maar volgens Van der Meijde hoeven we ons geen zorgen te maken. Hij heeft al een speler in de selectie van Ronald Koeman gespot die de rol perfect kan overnemen. “Ik zie Ajacied Matthijs de Ligt momenteel echt als de nieuwe leider van het Nederlands elftal”, vervolgt hij zijn verhaal.

Sneijder speelde zijn laatste interland in november van het afgelopen jaar tegen Roemenië en Koeman liet de middenvelder bij zijn aantreden weten dat hij niet meer in aanmerking zou komen voor een plek bij de selectie. Van der Meijde vindt het echter goed dat Sneijder toch nog een ‘echt’ afscheid krijgt: “Als ze dat niet hadden gedaan, had ik Nederland niet meer gesupport. Hij heeft altijd alles gegeven en is niet voor niets recordinternational.”

Lego Harry Potter naar Switch en Xbox One

Acht jaar na de eerste release komt Lego Harry Potter naar Nintendo Switch en Xbox One. De game komt op 2 november uit. Dit heeft Warner Bros. vandaag bekendgemaakt.

Het betreft overigens de Lego Harry Potter: Collection, een gebundelde remaster van Lego Harry Potter: Years 1-4 en Lego Harry Potter: Years 5-7 die bijna twee jaar geleden al voor PlayStation 4 uitkwam.

Deze remaster bevat tevens alle uitgekomen dlc, bestaande uit extra personages en spreuken. Bekijk de aankondigingstrailer van Lego Harry Potter: Collection hieronder.

LottoNL-Jumbo wint ploegentijdrit in Tour of Britain

LottoNL-Jumbo heeft donderdag de ploegentijdrit in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De Nederlandse ploeg was op het 12,4 kilometer lange parcours de snelste in 19.37. Dat was zestien seconden sneller dan Quick-Step Floors. Primoz Roglic is de nieuwe leider in de Britse rittenkoers. Hij heeft een voorsprong van zes seconden op Julian Alaphilippe.

Sunweb was de eerste ploeg die een serieuze tijd neerzette op het parcours. De Duitse ploeg klokte een tijd van 20.43 en waren voorlopig de snelste. Team Sky ging met veertig seconden onder tijd van Sunweb, waar Chris Froome op de klim van Whinlatter Pass moest passen. Ondanks het afhaken van Froome was het een uitstekende tijd van de Britse ploeg.

Toch zou dat niet volstaan voor de zege, want zowel Quick-Step Floors als Katusha-Alpecin waren sneller dan team Sky. Ook deze tijden waren niet genoeg voor de dagzege. LottoNL-Jumbo met Jos van Emden en Roglic in de gelederen was zestien seconden sneller dan Quick-Step Floors.

BMC ook met een sterke selectie aan de start in de Tour of Britain leek nog een gevaar te kunnen worden voor de Nederlandse ploeg. De Amerikaanse formatie stelde teleur en werden uiteindelijk zesde op veertig seconden van LottoNL-Jumbo. Door de winst in ploegentijdrit neemt Roglic de leiderstrui over van Patrick Bevin.

Geniez net te snel voor Van Baarle in twaalfde etappe Vuelta a España, Herrada nieuwe leider

De twaalfde etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Alexandre Geniez. Na 177,5 km tussen Mondonedo en Manon was de Fransman van AG2R La Mondiale de beste van de vroege vlucht. Dylan van Baarle die ook in de vroege aanwezig was moest genoegen nemen met een tweede plaats. Jesús Herrada neemt de leiderstrui over van Simon Yates.

In tegenstelling tot de etappe van gisteren ontstond er al snel een kopgroep van achttien renners met daarbij de Nederlander Van Baarle van team Sky. Ook Vincenzo Nibali, Alexandre Geniez, Dylan Teuns, Davide Formolo, Thomas De Gendt, Valerio Conti en Gianluca Brambilla zaten mee in de kopgroep. Jesús Herrada was de best geklasseerde renner in de kopgroep met een achterstand van 5.45 op Yates.

Al na vijftig kilometer reed de Spanjaard van Cofidis al virtueel in de rode leiderstrui. De voorsprong van de kopgroep liep naar meer dan elf minuten. Aan het einde van de rit hield hij nog negen minuten over op het peloton, waardoor Herrada nu de nieuwe leider is in de Ronde van Spanje met een voorsprong van meer dan drie minuten op de voormalig leider Yates.

Herrada zou niet mee strijden voor de dagzege in de Vuelta. Na verschillende aanvallen bleef er een kopgroep van acht over, met daarbij Van Baarle. Ook de Belgen Teuns, Devenyns en Campenaerts waren mee, net zoals Geniez, Brambilla, Padun en Formolo.

Ondanks heel wat aanvalspogingen bleven de acht samen, tot Padun op vijf kilometer versnelde. Teuns, Campenaerts en Formolo konden aanvankelijk volgen en later kwam Geniez samen met Van Baarle aansluiten. De zes ging uitmaken wie de winst in de twaalfde etappe ging pakken. Op een laatste oplopende strook was er nog een versnelling van Teuns, maar de Belg kon niemand lossen. In de sprint die volgde was Geniez net iets te snel voor Van Baarle en pakte zo de tweede ritzege voor AG2R la Mondiale deze Vuelta.

Geniez en Van Baarle kwamen na afloop nog wel te val door dat een official de weg overstak en de renners niet meer konden ontwijken.

Witte Huis werkt Trump tegen

Een anonieme hoge functionaris van het Witte Huis heeft woensdag in een open brief in de New York Times gezegd dat hij onderdeel is van een 'verzetsgroep' tegen president Donald Trump. Die bestaat uit medewerkers van het Witte Huis en leden van de regering. De doelstelling is Amerika te beschermen tegen Trumps ergste impulsen.

Trump heeft donderdag woedend gereageerd en eist dat de krant de naam bekendmaakt. De brief valt samen met de op handen zijnde publicatie van het boek Fear: Trump in the White House van de gelauwerde Watergate-onderzoeksjournalist Bob Woodward, waarin hetzelfde wordt gesteld. Volgens Trump is er sprake van bewijs dat links en de zogeheten deep state zijn presidentschap willen sabotteren.

Maar de briefschrijver ontkent dit: het zou gaan om Republikeinse medewerkers die juist willen dat de regering succes heeft. Trump zou echter weinig op hebben met Republikeinse waarden, en successen zoals deregulering en belastinghervorming zouden ondanks hem hebben plaatsgehad en niet dankzij hem.

De president zou zich niet door duidelijk aanwijsbare principes laten leiden, continu van gedachten veranderen, en geen inzicht tonen in de ernst van bijvoorbeeld buitenlands beleid. Hierin heeft hij volgens de briefschrijver een voorkeur boven autocraten en dictators zoals Vladimir Poetin en Kim Jong-un, boven de traditionele bondgenoten van de VS. Zijn impulsen zouden anti-handel en anti-democratisch zijn, en bovendien slecht geïnformeerd.

Bashar al-Assad
Woodward geeft in zijn boek verschillende voorbeelden hoe Witte Huis-medewerker en de regering de president tegenwerken, of 'bijsturen'. Na een Syrische gifaanval zou Trump hebben geroepen dat president Bashar al-Assad moest worden gedood, samen met de rest van zijn bewind. Hij gaf die opdracht vervolgens aan de minister van Defensie James Mattis, die volgens Woodward vindt dat de president het inzicht heeft van een basisscholier.

"Dat doen we dus niet", zei Mattis tegen zijn eigen medewerkers. In plaats van een aanval op Al-Assad maakten ze er eigenhandig een kleinschalige luchtaanval van. Dit keurde Trump vervolgens goed en hij kwam er vervolgens niet meer op terug.

Witte Huis-medewerkers zouden daarnaast papieren van Trumps bureau weghalen zodat hij ze niet kan tekenen, of gewoon negeren wat hij zegt, aldus Woodwards boek.

In Washington wordt druk gespeculeerd wie de New York Times-briefschrijver is. Vanwege de kwalificatie lodestar (leid-ster) die aan de onlangs overleden senator John McCain wordt toegekend, denken sommigen dat het vicepresident Mike Pence is. Die zou dit verder weinig voorkomende woord nogal eens gebruiken. Maar Pence ontkent, en anderen vermoeden dat de schrijfstijl bewust is aangepast om de zoektocht naar de schrijver te bemoeilijken.

Schorsing FC Twente doelman Drommel ingekort

De KNVB heeft de schorsing van Joël Drommel ingekort, in plaats van twee wedstrijden is de sluitpost nu slechts voor een duel geschorst, met als resultaat dat Drommel alleen de wedstrijd tegen TOP OSS hoeft te missen, tijdens de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht is de doelman weer beschikbaar voor de Tukkers.

De keeper van FC Twente werd door de voetbalbond voor twee wedstrijden geschorst na zijn vertrek uit het trainingskamp van Jong Oranje. De 20-jarige sluitpost vertrok daar omdat hij zijn focus wilde leggen op zijn club, waar hij eerste doelman is, bij Jong Oranje was hij derde keeper.

De directeur topvoetbal van de KNVB, Nico-Jan Hoogma, reageerde op de website van de bond als volgt: “Om FC Twente snel duidelijkheid te geven, hebben we in eerste instantie het FIFA-reglement zoals het is toegepast op de situatie. Volgens dat reglement zou Drommel door het afhaken bij Jong Oranje niet speelgerechtigd zijn voor zijn club tijdens de huidige interlandperiode plus vijf dagen daarna. Dat had betekend dat hij de wedstrijden tegen TOP Oss en FC Dordrecht had moeten missen. Vanwege de uitzonderlijke situatie dat FC Twente al een officiële wedstrijd speelt tijdens de interlandperiode, hebben we redelijkerwijs besloten dat Drommel alleen die wedstrijd aan zich voorbij hoeft laten te gaan. Liefst hadden we dit meteen gedaan, maar de menselijke interpretatie van deze specifieke FIFA-regel liet langer op zich wachten.”

De technisch directeur van de club uit Enschede, Ted van Leeuwen, laat weten content te zijn met de flexibele houding van de KNVB.

Droogte nog niet voorbij

In het westen van het land is gisteren in korte tijd veel neerslag gevallen. Lokaal was er zelfs sprake van wateroverlast. De neerslag is gunstig voor de bovenste bodemlaag, maar is niet voldoende om het neerslagtekort te verhelpen. De droogtesituatie is hiermee iets verbeterd, maar nog niet voorbij. Met name de hoge gronden in het zuiden, midden en oosten van het land hebben hier last van. De droogte heeft nog steeds effect op de scheepvaart en verzilting. Daarnaast heeft het gevolgen voor de vistrek.

Scheepvaart
De droogte heeft ook impact voor schippers. Als gevolg van de lage waterstanden ontstaat er soms vertraging bij de sluizen. Dat maakt wachttijden voor de scheepvaart langer. Daarnaast is er door blijvende lage waterstand - bijvoorbeeld op de Waal en IJssel - op veel plaatsen minder vaardiepte beschikbaar. Hierdoor kunnen schepen minder lading vervoeren. Daarom geeft Rijkswaterstaat vaker aan de schippers door hoeveel vaardiepte beschikbaar is zodat die daar rekening mee kunnen houden. Waterbeheerders doen hun uiterste best om de waterstand waar mogelijk te verhogen en de hinder voor de schippers zo beperkt mogelijk te houden. Continu wordt gemonitord of de beperkingen kunnen worden verminderd of opgeheven.

Verzilting
Ondanks de regen, blijft er extra aandacht nodig voor verzilting. In het IJsselmeer is de zoutconcentratie licht gedaald door de genomen maatregelen. Zo zijn bij Kornwerderzand en Den Oever pompen geplaatst om overtollig verzilt water terug te pompen naar de Waddenzee en één keer per dag te spuien als het eb is.

Vistrek
Om zich voort te kunnen planten, moeten veel vissoorten kunnen trekken. Sommige soorten trekken tussen zoet en zout water. Bij obstakels als sluizen en gemalen, zijn vistrappen aanwezig die het mogelijk maken dat vissen ze kunnen passeren. Bij de Maas zijn alle vistrappen nu open. Bij de Afsluitdijk wordt er visvriendelijk gespuid.

Droogte nog niet voorbij (Foto: Stockfoto PXhere)
Droogte nog niet voorbij (Foto: Stockfoto PXhere)

Ollongren wil woningbouw aanjagen

Snellere en makkelijkere procedures om het bouwen van woningen in Nederland te verduurzamen. Dat kan met het voorstel voor wijziging van de Crisis- en herstelwet (Chw) dat de regering op 6 september heeft verzonden aan de Tweede Kamer. Met de Chw kunnen overheden nu al gebruikmaken van instrumenten uit de Omgevingswet. Door de aanpassing van de Chw wordt dit verder vergemakkelijkt, onder andere om woningbouw te versnellen. De Raad van State heeft positief geadviseerd over het wetsvoorstel. Het streven is om de wet op 1 januari 2019 in werking te laten treden.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken: “Het bouwen van woningen is een lokale opgave. Mijn rol is het om de woningbouw in Nederland aan te jagen. Gemeenten en provincies kunnen door de Crisis- en herstelwet nu al gebruik gaan maken van instrumenten uit de Omgevingswet en zo knelpunten oplossen. Ook kunnen zij direct ervaring opdoen met de Omgevingswet. Een mooi voorbeeld is het Hembrugterrein in Zaanstad. Met behulp van de Crisis- en herstelwet is een bestemmingsplan vastgesteld in de geest van de Omgevingswet. Dit experimentele bestemmingsplan biedt ruimte aan zo’n 1000 woningen. Dit kan met de aanpassing nog makkelijker en beter gebeuren.”

Crisis- en herstelwet
Door de Crisis- en herstelwet (Chw) is al sinds 2010 de ontwikkeling van wegen, bedrijventerreinen, woningen en windmolenparken maar ook het vergroten van duurzaamheid van bouwprojecten versneld. Die versnelling wordt onder andere bereikt doordat de Raad van State binnen een half jaar uitspraak doet in een zaak. Dat is twee keer zo snel als normaal. In de loop van de tijd zijn overheden ook steeds vaker het experimenteerartikel van de Chw gaan gebruiken om knelpunten op te lossen. Dit geeft gemeenten bijvoorbeeld de mogelijkheid een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte te maken, de voorloper van het omgevingsplan van de Omgevingswet. Er zijn al circa 150 projecten die vooruitlopen op de Omgevingswet.

Verbeteringen
Uit de praktijk blijkt dat de Chw op een aantal onderdelen kan worden verbeterd. Het wetsvoorstel bevat drie belangrijke aanpassingen. Het gaat in de eerste plaats om versnelling van de aanwijzingsprocedure voor experimenten van de Chw. Een bestaand Chw-experiment kan straks sneller op nieuwe locaties worden toegepast. Nu gebeurt aanwijzing in alle gevallen nog via een algemene maatregel van bestuur; straks gebeurt dit via de snellere ministeriële regeling. De aanpassing levert een versnelling van zeven maanden op.

Ten tweede gaat het om een verbetering van de praktische toepasbaarheid van het zogenoemde projectuitvoeringsbesluit. Gemeenten kunnen dit instrument straks beter inzetten om de woningbouwproductie te stimuleren. Dit kan zes maanden tijdwinst opleveren.

Ten derde worden de criteria aangepast waaraan een experiment moet voldoen en wordt het aantal wetten waarvan kan worden afgeweken uitgebreid. Zo worden de experimenteermogelijkheden uit de Chw breder inzetbaar. Een voorbeeld is de ruimte die aan The Green Village in Delft is geboden. Op dit terrein gelden minder regels, zodat duurzame innovaties in de praktijk kunnen worden getest.

Bestuurder ontsnapt na zware frontale botsing

Een Oekraïnse bestuurder heeft een stevige dosis engeltjes op zijn schouder. De man reed in een bestelbusje, maar zou naar verluidt langzaam in slaap gesukkeld zijn.

Met zijn auto zwenkte hij plotseling de andere weghelft op, waar een vrachtwagen hem tegemoet kwam rijden. Het resultaat mag duidelijk zijn: een stevige frontale botsing. Iedereen, inclusief de inzittenden van het busje, kwam uiteindelijk met de schrik vrij.

Bestuurder ontsnapt na zware frontale botsing (Bron: YouTube)

Wereldkampioene worstelen betrapt op doping

De Mongolische worstelaarster Orkhon Purevdorj zit in de penarie: de winnares van goud op de Asian Games in Indonesië, afgelopen zondag afgesloten, is betrapt op het gebruik van een anabole steroïde.

De 24-jarige Purevdorj won in de klasse tot 62 kilogram het goud door in de finale te winnen van de Kirgizische Aisuluu Tynybekova. Purevdorj is door het Aziatisch Olympisch Comité al voorlopig uit de uitslag gehaald, een positieve B-staal doet het goud vermoedelijk in Kirgizië belanden.

Purevdorj is regerend wereldkampioene in haar gewichtsklasse en deed in 2016 mee aan de Olympische Spelen. Het is het tweede dopinggeval op de Asian Games: de Turkmeense worstelaar Rustem Nazarov, vroegtijdig uitgeschakeld, werd ook al betrapt.

Ruimtevaart krijgt 26 miljoen euro extra ondersteuning

De Rijksoverheid, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Noordwijk geven gezamenlijk met 26 miljoen euro een extra impuls aan de Nederlandse ruimtevaartsector. De bijdrage gaat naar de Space Campus Noordwijk, waar bedrijven en onderzoekers werken aan open innovaties voor en vanuit de ruimtevaart. De ondersteuning gaat ook naar de modernisering van het nabij gelegen onderzoekscentrum ESTEC, het technologische hoofdkwartier van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA waar 2.800 mensen werken.

Staatssecretaris Mona Keijzer (ministerie van Economische Zaken en Klimaat), gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (provincie Zuid-Holland) en burgemeester Jan Rijpstra (gemeente Noordwijk) ondertekenden vandaag de Regio Deal ’ESTEC en Space Campus Noordwijk’ om de ruimtevaartactiviteiten in Nederland verder te versterken. Het Rijk stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een internationale ontmoetingsplek bij ESTEC. De provincie en de gemeente investeren respectievelijk acht en drie miljoen euro om nieuwe initiatieven tot stand te brengen voor de verdere ontwikkeling van de Space Campus.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): "De ruimtevaartsector zorgt hier voor een aanzienlijke hoeveelheid banen en inkomsten. Maar deze activiteiten jagen ook onze kenniseconomie aan en verbeteren onze internationale concurrentiepositie. Voor innovatieve toeleveranciers vanuit bijvoorbeeld het MKB en onderzoekers is het immers aantrekkelijk om zich in dezelfde regio te vestigen. De onderdelen die zij voor de ruimtevaart maken en de kennisuitwisseling met ESTEC leiden bovendien vaak weer tot toepassingen in andere sectoren zoals telecommunicatie en landbouw."

Bijdrage aan regionale economie Zuid-Holland
Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Zuid-Holland): “Met de ontwikkeling van Space Campus Noordwijk willen we het ruimtevaartcluster in Zuid-Holland verder versterken. Dat cluster is niet alleen belangrijk voor de regionale economische kracht, maar draagt ook bij aan grote maatschappelijke opgaven waarvoor we staan. Denk aan het toepassen van satellietdata om de luchtkwaliteit in beeld te brengen. Er zit flink wat kennis en kunde bij ESTEC en bij de bedrijven en kennisinstellingen in onze regio die door samenwerking op Space Campus Noordwijk nog verder tot bloei kan komen.”

Burgemeester Jan Rijpstra (Noordwijk): “Door de Regio Deal komt er op de Space Campus veel ruimte voor start-ups om uit te groeien tot mooie mkb-bedrijven. Zij krijgen hier een goede landingsplaats met testfaciliteiten, ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en een plek om elkaar te ontmoeten. Noordwijk is een fantastische locatie voor bedrijven om zich te vestigen. Dichtbij ESTEC wordt de komende jaren een vestigingsplek gecreëerd met alle mogelijkheden om bedrijven aan te trekken en deze te laten groeien en bloeien. De Regio Deal is van groot economisch belang voor Noordwijk en de Bollenstreek. Het betekent veel nieuwe bedrijven en veel nieuwe banen in onze regio.”

Investeringen in ruimtevaart
De Nederlandse samenleving verdient een veelvoud van de investeringen in ruimtevaart terug via telecommunicatiediensten, navigatie, precisielandbouw, weersverwachtingen en via de aanwezigheid van het onderzoekscentrum ESTEC in Noordwijk.

De bijdrage via deze Regio Deal komt bovenop de jaarlijkse reguliere ondersteuning van het kabinet voor ruimtevaart en volgt uit afspraken tussen het kabinet en regionale partners over zes in het Regeerakkoord genoemde opgaven die worden gefinancierd vanuit de zogenoemde Regio Envelop. Voor ruimtevaart is in totaal veertig miljoen vanuit het Rijk extra beschikbaar waarvan nu 15 miljoen euro is toegekend. Het tweede deel (25 miljoen euro) volgt in 2019.

Pijlstaartrog prikt persoon in piemel

Zo ben je lekker aan het zwemmen en zo heb je ineens een pijlstaartrog aan je piemel hangen, lullig. Dat overkwam een man in het Chinese Sanya: het dier prikte de arme stakker vol in z'n mogelijk ongezond paars kleurende lansje.

De stekel van het dier werd uiteindelijk uit het pijnlijke stekeltje van de Chinees getrokken, nadat de brandweer de stekel losknipte - die van de rog, niet die van de man. Na het toedienen van wat eerste hulp kon de man op eigen benen staan, maar hij werd voor de zekerheid nog even naar het ziekenhuis gebracht.

Een pijlstaatrog in je piemel is niet fijn (Bron: YouTube)

Joost Luiten niet op KLM Open

Joost Luiten, de beste Nederlandse golfer van het moment, doet niet mee aan de KLM Open. Luiten is niet op tijd hersteld van een blessure aan zijn pols.

Het Nederlandse toernooi komt net te vroeg voor de 32-jarige golfer. Zijn herstel verloopt voorspoedig, maar zo zegt Luiten: “Meedoen aan het KLM Open zou onverstandig zijn. De wond is nog niet 100 procent geheeld. Als ik het nu forceer, kan er een terugslag volgen en speel ik misschien het hele jaar niet meer." De tweevoudig winnaar van het toernooi op The Dutch is in juni geopereerd nadat een eerdere behandeling met een injectie te weinig resultaat had opgeleverd.

Eerder deze week speelde Luiten negen holes op de golfbaan van Bernardus. Tijdens deze training kreeg hij geen last van zijn pols, maar het gevoel was nog niet goed genoeg. Luiten had daardoor het gevoel dat hij niet kon meedoen om de ereplaatsen. “Ik wil alleen het KLM Open spelen als ik met de besten meekan en een kans heb om te winnen. Dat zit er nu gewoon niet in”, aldus een teleurgestelde luiten.

Het toernooi in Spijk vindt plaats van 13 tot 16 september.

'Arabische cijfers niet passend in Nederland'

Arabische cijfers, je komt er ook in Nederland nauwelijks omheen. Om gek van te worden, zo lijkt gemeenteraadslid Marien Weststrate uit Reimerswaal gedacht te hebben nadat hij de term 'Arabische cijfers' op zag duiken in een document van de gemeente. Schande!

"Was de ambtenaar bij het schrijven van de verordening wellicht dronken, of is het gewoon van Wikipedia geplukt? Dit is gewoon niet passend in Nederland", foeterde een 'hogelijk verbaasde' Weststrate van Leefbaar Reimerswaal, dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in MMXVII dankzij XVII,V procent van de stemmen III zetels wist te bemachtigen.

Wethouder Jaap Sinke, verantwoordelijke voor dergelijke zaken in het (XX) MCMXCIX inwoners tellende dorp, was niet echt onder de indruk: "I gek kan meer vragen dan X wijzen kunnen beantwoorden", liet hij weten, hoewel hij dan uit vriendelijkheid ook nog even opmerkte dat Weststrate's vraag uitgezocht zou worden.

Indiase homo's mogen na 157 jaar neuken

Goed nieuws voor homo's en lesbiennes in India: seks tussen mensen van hetzelfde geslacht is na 157 jaar definitief niet meer strafbaar. Het Indiase Hooggerechtshof heeft die uitspraak na een jarenlang slepende zaak gedaan.

De section 377-wet stamde uit 1861, de tijd van de Britse koloniale overheersing. Op 'onnatuurlijke overtredingen' stonden celstraffen van maximaal tien jaar en je raadt het al: homoseksuele activiteiten vielen onder die onnatuurlijke overtredingen.

Het regionele Hooggerechtshof van Delhi schrapte de wet in 2009 al, maar vier jaar later draaide het nationale Hooggerechtshof dat weer terug: volgens de rechters moest het parlement beslissen over afschaffing of aanpassing van de wet.

Het Hooggerechtshof kreeg de zaak, oorspronkelijk aangespannen na een petitie van vijf homo's en lesbiennes, weer terug van het parlement en de vijf rechters waren donderdag duidelijk: allemaal stemden ze vóór afschaffing van de wet.

"Elke seksuele relatie tussen twee volwassenen, waar beiden mee instemmen, kan niet worden beschouwd als ongrondwettelijk, of men nou homo, hetero of lesbienne is", aldus opperrechter Dipak Misra.

In India zaten overigens niet veel mensen daadwerkelijk in de cel wegens homoseksuele relaties, maar zoiets hing hen wel altijd boven het hoofd. De rechter richtte zich ook nog even direct op de betrokkenen: "De maatschappij is jullie vele decennia aan excuses verschuldigd."

'Verplicht camera's in slachthuizen'

Een meerderheid in de Tweede Kamer (D66, PVV, GroenLinks, SP, PvdA en PvdD) ziet graag een veel hardere aanpak van vleeshandelaren en slachthuizen, waar de laatste tijd nogal wat wanpraktijken aan de kaak zijn gesteld.

Volgens Esther Ouwehand (PvdD) werkt een proef met vrijwillig opgehangen camera's niet: "We moeten wat mij betreft dus snel overgaan tot het verplichten hiervan", stelt ze. Volgens haar moet het volledige slachtproces met de camera's te zien zijn en moet de NVWA te allen tijde de beelden op kunnen vragen.

William Moorlag (PvdA) is voorstander van het verplichten van camera's en ook van veel hogere boetes. "Een slachthuis dat een paar keer de fout in is gegaan, moet veel sneller gesloten kunnen worden", stelt hij ook nog. Een deskundige op het gebied van voedselveiligheid, IJsbrand Velzeboer, ziet overigens weinig in de plannen: "Die beelden kunnen ook weer gewist of gesaboteerd worden."

Volgens Velzeboer moet vooral naar het menselijke aspect gekeken worden: "Zorg dat medewerkers goed zijn opgeleid en zet een chef neer die begrijpt wat hij doet en die goed met zijn medewerkers om kan gaan." De slachthuizen zelf zeggen dat er al lang camera's hangen, inclusief toegang tot de beelden voor de NVWA wanneer daar reden toe is.

Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector vindt de ophef wat overdreven: "Tientallen miljoenen dieren worden jaarlijks correct geslacht en enkele tientallen keren gaat het fout. Grote slachterijen staan al permanent onder toezicht: als er geen NVWA-ambtenaar aanwezig is, wordt er niet geproduceerd." 

Gezocht: 500 leuke, single mannen

Aangezien FOK! een verzamelplaats is voor eenzame mannen vonden Lexa.nl en LINDA dit de uitgelezen plaats om 500 leuke (oeps, daar ging het al fout), single mannen te vinden. Die 500 mannen krijgen gratis toegang tot het LINDA.festival (wie wil dat niet) en een dikke kans om een leuke single vrouw te ontmoeten (nogmaals: wie wil dat niet).

Even wat cijfers uit een onderzoek: Bijna 60% van de Nederlandse singles ziet een festival als de ideale gelegenheid hiervoor blijkt uit onderzoek van datingservice Lexa.nl. Tegelijkertijd is 65% van hen bang om een blauwtje te lopen als hij of zij een potentiële crush spot.

Op een festival kijkt ruim 1 op de 3 singles actief rond op zoek naar een nieuwe liefde, maar tegelijkertijd zijn veel singles bang een eerste stap te zetten. Want wat is nu het juiste moment om een gesprek aan te knopen? De wachtrij bij de bar, kassa of toiletten blijkt het ideale moment om je kans te pakken. Zo’n 35% van de singles geeft aan hier een move maken. En wil je de plank niet misslaan met een foute openingszin? Volgens de singles uit het onderzoek zijn dit de top drie beste onderwerpen als ijsbreker om een potentiële nieuwe vlam aan te spreken:

  1. De sfeer op het festival (32%)
  2. De favoriete artiest (25%)
  3. De festival-outfit van de ander (12%)

En als er sparks zijn dan is er een grote kans dat het niet alleen bij deze ene ontmoeting blijft. Want in dat geval wisselt 85% nummers uit voor een vervolgdate, en bijna 40% zou zelfs met hem/haar mee naar huis gaan.

Maar hoe weten deze leuke mannen op het LINDA.festival een potentiële date tussen deze 16.000 vrouwen te vinden? Je herkent de singles aan een rood knipperend hartje. Zo is een eerste kennismaking (al dan niet met wat hulp van een vriend of vriendin) weer een stap dichterbij. Singles die nog wat extra dating-tips kunnen gebruiken, kunnen een bezoekje brengen aan het EHBD (‘Eerste Hulp Bij Daten’) loket. Daar staan er datingcoaches klaar om singles tips te geven voor het vinden van een onvergetelijke date.

Aanmelden kan via deze pagina! We horen graag met wat voor een fraaie deerne je thuis gekomen bent..

Gezocht: 500 leuke single mannen (Foto: Stockfoto PXhere)
Gezocht: 500 leuke single mannen (Foto: Stockfoto PXhere)

Bomen gekapt wegens dood koning

We nemen u weer even mee naar Nigeria, want daar is Oba Francis Olatunji Adedoyin overleden. Zoals we natuurlijk allemaal geleerd hebben was hij de Ogunsua van Modakeke. Speciaal voor de wereldvreemden die niet eens weten wat de Ogunsua van Modakeke is: dat is de koning van een van Nigeria's eeuwenoude steden, vooral een traditioneel heerser.

Adedoyin overleed grofweg vier weken geleden al, maar volgens traditie is dat nu pas bekendgemaakt tegenover de bezorgde inwoners van de stad nabij Ile-Ife, nog zo'n oeroude Nigeriaanse stadsstaat. In lokale media laat men weten dat de koning zeer gemist zal worden in het gebied in het zuidoosten van Nigeria. Hij stond bekend als vredelievend heerser, die vooral niet overweg kon met meer agressieve collegakoningen uit andere gebieden.

De dood van de 96-jarige Ogunsua van Modakeke zorgt voor een opvallend ritueel: de Traditionele Raad van Modakeke heeft besloten dat, volgens traditie, alle bomen in de omgeving van de stad gekapt moeten worden als traditioneel eerbetoon aan de overleden leider. 

Dit zorgt natuurlijk voor een interessante vraag: welke opvallende tradities - die van Canadese bruiloften tellen niet mee - zijn er op aarde omtrent zaken als het overlijden van leiders?

Priester wil fatsoenstaks

Cristiano Bobbo, een priester in het Italiaans Oriago, nabij Venetië, heeft er schoon genoeg van om in de bodemloze decolletés van trouwlustige Italiaanse deernes te moeten kijken (waardoor hij het waarschijnlijk moeilijk krijgt met zijn celibaat). Hij stelt vast dat de halslijn van trouwjurken lager en lager worden en stelt daarom voor om een fatsoenstaks in te voeren. Hoe lager het japonnetje, hoe hoger de prijs. "Wie zich grof of vulgair uitdost, dus het minst gekleed, betaalt het meest voor de trouwceremonie."

Volgens Bobbo zouden zijn parochianen hun heilige verbintenis moeten aangaan in creaties die eenvoudig zijn en getuigen van goede smaak. Helaas (volgens Bobbo) ziet hij voor het altaar een toenemend aantal outfits die niet geschikt zijn voor een kerkelijk huwelijk.

"Plechtigheden zijn verworden tot glamoureuze sociale evenementen in plaats van spirituele plechtigheden", oreert de man. Ondanks dat het volgens hemzelf een speelse provocatie is, zou hij het toch graag invoeren, alhoewel het voorstel volgens hem toch maar een kleine kans van slagen heeft.

Op sociale media heeft dit voorstel overigens tot weinig bijval geleid. "Het lijkt wel of we teruggaan naar de jaren 40, toen er nog karrenvrachten taboes bestonden" twittert iemand. "Wordt er nog iemand opgewonden van een laag uitgesneden hals?".En uiteraard worden ook de seksuele misdragingen van zijn collega's opgerakeld. "Dan zouden we de kerk ook moeten belasten op basis van het aantal misbruikslachtoffers dat kerkleiders hebben gemaakt"

Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)
Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)

Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)
Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)

Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)
Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)

Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)
Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)

Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)
Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)

Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)
Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)

Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)
Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)

Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)
Priester wil fatsoenstaks (Foto: Stockfoto PXhere)

Vrouw vergiftigt man met oogdruppels

Het WTF did i just read verhaal van vandaag neemt ons mee naar Clover  (South-Carolina) in de Verenigde Staten. De 52-jarige Lana Clayton belde op 21 juli in paniek naar het alarmnummer: haar man, de 64-jarige Stephen Clayton lag dood op de vloer. Toegesnelde hulpdiensten konden niets meer voor de man betekenen. De politie liet autopsie verrichten op het lichaam van de man. 

Uit toxicologisch onderzoek bleek dat er een zeer hoge dosis Tetrahydrozoline in zijn bloed zat. Tetrahydrozoline is een chemische stof die in oogdruppels word gebruikt. Afgelopen vrijdag arresteerde de politie de vrouw, die opbiechtte dat ze meerdere dagen oogdruppels in het water van haar had gedaan om hem te vergiftigen. 

De politie en de familie van Stephen tasten voorlopig nog in het duister over het motief van de vrouw. In een statement laat de familie weten geshockeerd te zijn: "We weten allemaal hoe veel hij van Lana hield en hoe trouw hij aan haar was. We kunnen dit nog steeds niet bevatten."

Pilote die niet kon vliegen ontslagen bij KLM

Een pilote die al bijna tien jaar voor luchtvaartmaatschappij KLM werkt is op non-actief gesteld. De vrouw bleek helemaal niet in staat om een vliegtuig te vliegen, volgens AT5.

Dat kwam aan het licht toen de vrouw, die al jaren vloog op de grote Boeing 777 als tweede co-piloot, een promotie wilde naar first officer. Een tweede co-piloot is meestal de vlieger die de captain en co-piloot ondersteunt mocht vermoeidheid of ziekte een rol spelen.

De vrouw wilde echter wel zelfstandig gaan vliegen en liet dat weten aan haar werkgever, meldt De Telegraaf. Dat opende een beerput die voor de vrouw maar beter dicht kon blijven. De piloot kon namelijk niet zelfstandig vliegen. Sterker nog, ze was een gevaar voor de vliegveiligheid als ze in de cockpit aanwezig was.

Onvoorspelbaar vlieggedrag
"Haar basisvaardigheden schieten tekort en ook haar prioriteitstelling laat te wensen over. Haar vlieggedrag is onvoorspelbaar en niet consistent, informatieverwerking is onder de maat", werd eerder genoteerd door een trainingsmanager.

Drie keer kreeg de vrouw de kans om te verbeteren, maar niks hielp. Een schorsing was het gevolg. De vrouw pikte dit niet en stapte naar de rechter. Niet verrassend: de rechter gaf KLM gelijk. En ook de vliegmaatschappij blijft keihard. "Er gaat te veel mis. Onopleidbaar", is het keiharde oordeel van de opleidingsbaas. Hoe het kon dat de vrouw nooit gecontroleerd werd op haar vliegcapaciteiten, wil KLM niet op ingaan.

Pilote die niet kon vliegen ontslagen bij KLM (Foto: Stockfoto PXhere)
Pilote die niet kon vliegen ontslagen bij KLM (Foto: Stockfoto PXhere)

Bizarre beelden van aanrander

De politie is op zoek naar een man die op vrijdag 8 juni meerdere vrouwen aanrandt in een winkel op het Buikslotermeerplein in Amsterdam, meldt AT5 op haar website.

Op de beelden is te zien hoe de verdachte op verschillende momenten het achterwerk van vrouwen aanraakt. Gek genoeg hebben de meesten het niet eens door, mogelijk voelden zij niets, of dachten ze dat een andere klant tegen ze aanbotste.

Niets van waar
De man doet alsof hij, net als alle andere winkelende mensen, geïnteresseerd is in de producten in de schappen, maar daar blijkt niets van waar. Op het moment dat hij denkt gepakt te worden doet hij net of hij iets terug legt.

Het blijft niet alleen bij betasting. In een ander gangpad pakt de verdachte zijn telefoon erbij en begint te filmen onder de rok van een nietsvermoedende dame. Hij lift het kledingstuk zelfs iets omhoog om beter zicht te krijgen.

Zorgelijk
Politiewoordvoerder Esther Izaks noemt de beelden zorgelijk. "We hebben deze beelden met enige verbazing bekeken, deze man lijkt er echt werk van te maken om vrouwen zo subtiel mogelijk te betasten."

De politie sluit niet uit dat deze man op meerdere plekken heeft toegeslagen en roept daarom op; vrouwen die zich in deze beelden herkennen het te melden bij de politie.

Tussen 30 en 35
De verdachte wordt tussen de 30 en 35 jaar geschat, heeft een licht getinte huidskleur, zwart haar bij de oren opgeschoren. Hij heeft zware wenkbrauwen en een getrimde stoppelbaard. Verder is hij ongeveer 1.80 lang en heeft een normaal postuur.

De verdachte is onherkenbaar in beeld gebracht omdat hij van de politie twee weken de tijd krijgt om zich te melden. Doet hij dit niet, zal hij over twee weken herkenbaar in beeld gebracht worden.

Atoombommen voor vrede in Fallout 76

Bethesda heeft een filmpje online gezet waarin het belang van samenwerken in Fallout 76 uiteengezet wordt. Met de welbekende Vault Boy wordt gedemonstreerd hoe je door samen op te trekken aan launch codes kunt komen om nabij gelegen nederzettingen te kunnen bestoken met nukes.

Fallout 76 is een MMO waarin spelers na het verlaten van de schuilkelder tijdens hun zoektocht delen van launch codes kunnen vinden. Met losse delen kun je niet zoveel, maar je kunt er wel voor kiezen om met andere spelers samen te werken en jullie codes te combineren. Spelers kunnen zelf doelwitten kiezen waar de atoomraketten op afgevuurd moeten worden. De locatie van impact zal vervolgens tijdelijk dodelijk hoge stralingsniveaus bevatten, maar tegelijkertijd zal er in de ontstane krater unieke/zeldzame loot te vinden zijn.

Fallout 76 komt uit op 14 november voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Ergens in oktober is er een speelbare stresstest-bèta, maar deze is alleen beschikbaar voor mensen die de game hebben gepreordered. Klik hier om te lezen wat we tot nu toe allemaal weten over Fallout 76.

Pyromaan op heterdaad betrapt

Op 5 september is in de vroege ochtend een 37-jarige man uit Ede op heterdaad aangehouden toen hij bezig was met het in brand steken van afval op de Ganzenweide in Ede. Dat was geen toeval, want de politie had deze man al langer op het oog in verband een serie brandstichtingen in het centrum van Ede.

In juli viel het de politie op dat er op verschillende plekken in Ede vuilnis in brand werd gestoken. Dit varieerde van vuilniszakken tot afval- en papiercontainers. Op dat moment stond de teller op 12 meldingen. Binnen het politieteam in Ede en met de meldkamer in Arnhem werden afspraken gemaakt over hoe er gereageerd zou worden op nieuwe meldingen.

Ook werd er een recherche-onderzoek gestart. Op een gegeven moment had de politie zoveel informatie die wees naar één bepaald persoon, dat de officier van justitie toestemming gaf om deze man stelselmatig te volgen.

Op 5 september werd de man op heterdaad betrapt. Hij is aangehouden en meegenomen naar het bureau waar hij zal worden gehoord over in ieder geval negen brandstichtingen. De politie sluit niet uit dat de man gelinkt kan worden aan nog veel meer zaken.

Pyromaan op heterdaad betrapt (Foto ter illustratie ©Pxhere.com)
Pyromaan op heterdaad betrapt (Foto ter illustratie ©Pxhere.com)

Schuurs en Mertens sneuvelen in kwartfinales US Open

Voor tennisster Demi Schuurs zit de US Open er op. Samen met de Belgische Elise Mertens was ze als zevende geplaatst in het damesdubbelspel, maar in de kwartfinales gingen de twee onderuit tegen de 22-jarige Tsjechische nummers één van de plaatsingslijst.

Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova kregen het geenszins cadeau. Schuurs en Mertens wonnen de eerste set met duidelijke cijfers, maar in de tweede set gaven ze het uit handen: in de tiebreak had het duo op 6-7 een matchpoint, maar die gaven ze weg. Het Tsjechische duo won de set en plaatste in de derde set op 3-2 de uiteindelijk beslissende break: 6-2, 6-7 (7), 3-6.

Voor de Brit Jamie Murray was er overigens winst en verlies. In de kwartfinales van het herendubbelspel verloor hij samen met Bruno Soares van de Moldaviër Radu Albot en Malek Jaziri, die met een wildcard zo de halve finales bereikten.

In het gemengd dubbelspel staat Murray juist in de finale. Samen met de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands schakelde de Brit het Amerikaanse duo Christina McHale en Christian Harrison uit. In de finale wachten de Poolse Alicja Rosolska en de Kroaat Nikola Mektic.

MLB: Monsterlijke homerun Storey, Braves laten Red Sox terugkomen

De honkballers van de Colorado Rockies hebben woensdagavond in eigen huis met 5-3 gewonnen van de San Francisco Giants, maar de ogen waren vooral gericht op Trevor Storey, die maar liefst drie homeruns sloeg in zijn eerste drie slagbeurten.

Storey begon in de eerste inning al met een dijk van een homerun van 459 voet, maar in de vierde inning haalde hij pas écht uit: Storey mepte de bal loeihard de hoogte en diepte in, uiteindelijk 505 voet - een dikke 150 meter - ver, een van de verst gemeten homeruns in de MLB-geschiedenis. In de zesde inning voegde hij er nog eens een flinke homerun aan toe, wat de Rockies uiteindelijk richting winst hielp.

Ook voor de Boston Red Sox was er winst en wel bij de Atlanta Braves. Makkelijk was het niet: onder meer dankzij een triple van Ozzie Albies stonden de Braves na vijf innings op 7-1, maar in de achtste inning haalden de Red Sox uit. De bezoekers scoorden zes runs, zagen de Braves met 8-7 toch op voorsprong komen maar beslisten het in de derde inning met twee outs op de borden: Brandon Phillips sloeg een 2-run homerun en de Red Sox wonnen met 8-9.

Uitslagen MLB woensdag
Atlanta Braves - Boston Red Sox 8-9
Cleveland Indians - Kansas City Royals 3-1
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 3-2
Washington Nationals - St.Louis Cardinals 6-7
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 10-3
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 2-1
Los Angeles Dodgers - New York Mets 3-7
Texas Rangers - Los Angeles Angels 3-9
Chicago White Sox - Detroit Tigers 2-10
Houston Astros - Minnesota Twins 9-4
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 4-6
Colorado Rockies - San Francisco Giants 5-3
Oakland Athletics - New York Yankees 8-2
Seattle Mariners - Baltimore Orioles 5-2

Storey kent een fenomenale wedstrijd (Bron: YouTube)

Nintendo Direct uitgesteld door aardbeving in Japan

De Nintendo Direct die gistermiddag is aangekondigd is uitgesteld. Nintendo of America laat dit weten via haar Twitter-kanaal. De oorzaak is de aardbeving die Japan vandaag heeft getroffen.

De aardbeving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter en richtte veel schade aan. Twee mensen zijn overleden en ruim honderd mensen raakten gewond. Nintendo heeft nog geen nieuwe datum aangekondigd, maar komt in de nabije toekomst met meer informatie.

Jaap Stam in beeld als trainer FC Utrecht

In de zoektocht naar een opvolger voor de ontslagen hoofdtrainer Jean-Paul de Jong heeft FC Utrecht haar oog laten vallen op Jaap Stam. Stam is clubloos na zijn ontslag bij de Engelse club Reading FC in maart dit jaar.

Afgelopen maandag besloot FC Utrecht trainer Jean-Paul de Jong de laan uit te sturen. De oud-speler van de club uit Utrecht genoot onvoldoende vertrouwen bij spelers en staf. Bovendien verliep de communicatie tussen trainer en selectie stroef, aldus grootaandeelhouder Frans van Seumeren.

In de zoektocht naar een nieuwe trainer zijn de Domstedelingen uitgekomen bij Jaap Stam, zo meldt het AD. De oud-trainer van onder meer PEC Zwolle, waar hij assistent was, en Jong Ajax zou beschikken over karaktereigenschappen die goed aansluiten bij de huidige selectie van de club uit Utrecht.

Auto's en motoren in beslag genomen in Nederweert

De politie en gemeente Nederweert hebben woensdag tijdens een onderzoek bij een pand aan de Hulsenweg in Nederweert diverse auto’s en motoren in beslag genomen.

Rond het middaguur namen agenten een kijkje in het pand, waar meerdere auto’s en motoren stonden. In totaal stonden er drie auto’s en zeven crossmotoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat de drie aangetroffen auto’s en twee crossmotoren van diefstal afkomstig zijn. Van de overige vijf motoren moet de herkomst nog worden vastgesteld door de politie. Daarnaast zijn er goederen aangetroffen voor de inrichting van een hennepkwekerij. Twee aanwezige slagtanden van een mammoet worden verder onderzocht door de Douane. Alle goederen en voertuigen zijn in beslag genomen. De politie heeft nog niemand aangehouden. De gemeente Nederweert is ook in kennis gesteld en medewerkers waren ter plaatse aanwezig.

Integrale aanpak
Een van de grote gevaren voor de samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit noemen we ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet uit te voeren zijn zonder gebruik te maken van legale diensten vanuit de bovenwereld zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Dit heeft verschillende uitingsvormen, waaronder in het buitengebied. De aanpak van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied vraagt om een gezamenlijke inspanning. Als we de georganiseerde misdaad echt pijn willen doen moeten wij als één overheid samenwerken met burgers en ondernemers.

Mocht je iets weten wat belangrijk kan zijn voor het onderzoek dan horen ze dat graag van je, via 0900 – 88 44 of anoniem via de stichting M. via 0800-7000.

FOK! Wat een weer: monster-regens!

Hallo!  

Ja, dat was me het dagje wel gisteren. In het noorden en oosten hebben ze denk ik met verbijstering gekeken naar wat er in Utrecht en Zuid-Holland naar beneden is gekomen. Absurde hoeveelheden regen. Dit had alles te maken met diezelfde overgangszone waar ik het de afgelopen dagen ook over had. Warme en vochtige lucht in combinatie met een hoogtelaag c.q vore. Dat is vragen om moeilijkheden!  De lucht was in het noorden en oosten warm, maar droog. Rond 17.30 was het er nog op veel plaatsen rond de 25 graden na maxima van 27 tot 28 graden. In Noord-Holland bleef het kwik steken bij 19 graden. 

Dan even wat cijfers. Amstelveen was de topper met 135 mm, gevolgd door Nieuwkoop met 130 mm. Uithoorn kwam met 117 mm aanzetten en een andere waarnemer in Nieuwkoop met 93 mm. Boskoop en Oudewater met 97 mm. En datzelfde viel ook in Woerden. Verder viel er in grote gebieden van Zuid-Holland en Utrecht zo'n 50 tot 80 mm.

Pechvogels waren er ook. Ik bijvoorbeeld. Ik heb altijd al eens 100 mm willen halen, maar dat is me nog nooit gelukt. Ik zou nog verder willen gaan. Er viel hier maar 25 mm, dat is dus een verschil van 110 mm op 15 km. Ik heb echt flink zitten balen, want ik ben altijd wel in voor een portie wateroverlast. Ik hoorde het het ook nog lange tijd donderen van die bui boven Amsterdam en Amstelveen, maar toen was het hier allang droog. .

Vandaag schuift die overgangszone dan definitief over ons land. Dat gaat gepaard met regenbuien en dan is er vooral in het noordoosten nog kans op onweer. Toch verwacht ik niet meer zulke heftige omstandigheden zoals gisteren. De maxima liggen rond en nabij de 19 graden, maar voor de buien uit kan het in Drenthe en Groningen nog 22 graden worden. De wind draait naar west tot noordwest en neemt toe tot matig.

Tot ziens!  

Zonkracht  

Nederland

Jong hertje in het bos (Foto: Paulus de kabouter)
Een jong hertje in het bos. (Foto: Paulus de kabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Keys naar halve finales US Open, Osaka domineert

Tennisster Naomi Osaka mag zich voor het eerst in haar nog jonge loopbaan opmaken voor de halve finales van een Grand Slam-toernooi. De 20-jarige Japanse bereikte woensdag de laatste vier van de US Open, waar ze als twintigste geplaatst is.

Osaka nam het in het nog altijd hete New York op tegen de Oekraïnse Lesia Tsurenko, de mondiale nummer 36. Die had net als Osaka nog nooit bij de laatste acht van een Grand Slam-toernooi gestaan, maar ze was beduidend meer onder de indruk van de ambiance dan de jonge Japanse.

Op de servicegames van Osaka kwam Tsurenko er totaal niet aan te pas: de Japanse won 84 procent van haar eigen punten. Ook op eigen opslag kon Tsurenko het haar opponente niet moeilijk maken en binnen het uur was de anticlimax van jewelste al een feit: 6-1, 6-1.

Update 06.58 uur
Madison Keys wordt de opponente van Osaka in de halve finales. De verliezend finaliste van vorig jaar, nu als veertiende geplaatst, rekende af met de Spaanse Carla Suarez Navarro (30), die het de Amerikaanse niet al te moeilijk kon maken: 6-4, 6-3.

Osaka is bijzonder lekker op dreef in New York (Pro Shots/Action Images)
Osaka is bijzonder lekker op dreef in New York (Pro Shots/Action Images)

Nishikori neemt revanche op US Open, ook Djokovic in halve finales

Tennisser Kei Nishikori staat voor de derde keer in de halve finales van de US Open. De Japanner lijkt nu dan echt weer helemaal hersteld van veel blessureleed en rekende af met Marin Cilic, die hem in 2014 in de finale in New York nog de baas was.

Het werd een slopend duel tussen de als 21e geplaatste Nishikori en zijn Kroatische opponent, als zevende geplaatst. Cilic begon een stuk sterker dan Nishikori, maar halverwege de tweede set kwam de Japanner op gang en met een dubbele break pakte hij de setwinst. 

Set drie eindigde met een door Nishikori gewonnen tiebreak, de vierde set werd een prooi voor Cilic, die op 3-3 de break plaatste. In de beslissende set wist de Kroaat een vroege break nog weg te poetsen, maar Nishikori kreeg een matchpoint en maakte het met een geweldige return na ruim vier uur af: 2-6, 6-4, 7-6 (5), 4-6, 6-4.

Nishikori speelt in de halve finales tegen Novak Djokovic. De als zesde geplaatste Serviër, tweevoudig winnaar in New York, rekende af met John Millman. De Australiër zorgde voor een stunt door Roger Federer te verslaan, maar Djokovic liet een herhaling van zo'n stunt niet gebeuren, hoewel hij wel bijna drie uur nodig had: 6-3, 6-4, 6-4.

Vuelta: Etappe 12 - Vooral vlak, maar toch niet te makkelijk

Het is tijd voor de twaalfde etappe in de Vuelta a España en na de monsterrit van gisteren - meer dan 3500 hoogtemeters en ruim 200 kilometer lang - wordt het vandaag wat makkelijker. Toch nog een goede 180 kilometer, maar wel een stuk minder klimwerk.

We rijden vandaag door het noorden van Galicië, voor de toeristische informatie en details over het parcours verwijzen we weer graag naar de uitgebreide voorbeschouwing op het FOK!forum. De finish ligt in Mañón, in het meest noordelijke puntje van het Iberisch schiereiland, nabij de lokale vuurtoren.

Het wordt weer een lekkere koele dag voor de renners, amper 20 graden en dikke kans op regen, met ook nog tegenwind in de finale. Om 12.17 uur gaan de heren van start, Eurosport is rond 14.30 live, Sporza een half uur later. De finish ligt naar verwachting tussen 16.55 en 17.27 uur.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

De slotkilometers van vandaag (Bron: La Vuelta)
De slotkilometers van vandaag (Bron: La Vuelta)

Vervoer gevaarlijke stoffen gelijk gebleven in 2017

In 2017 is het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg met 8 procent gegroeid ten opzichte van 2016. Over het spoor zijn juist 13 procent minder gevaarlijke stoffen vervoerd. Het totale gevaarlijke-stoffenvervoer via pijpleiding, binnenvaart, wegvervoer en spoorvervoer is in 2017 ten opzichte van 2016 nagenoeg gelijk gebleven. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2017 is 240 miljoen ton aan gevaarlijke stoffen in Nederland vervoerd over binnenwater, via een pijpleiding, over de weg en over het spoor. De meeste gevaarlijke stoffen worden via pijpleiding (52 procent) en de binnenwateren (40 procent) vervoerd. Dit vervoer is in 2017 vrijwel net zo omvangrijk als in 2016.

Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg is met 8 procent toegenomen. Dit betrof vooral vloeibare geraffineerde aardolieproducten zoals benzine. Het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor daalde met 13 procent, vooral door de daling van het vervoer van chemische producten.

Meer dan vijf jaar eerder
In 2017 zijn ruim 8 procent meer gevaarlijke stoffen vervoerd dan in 2013. Via alle vier de vervoerswijzen werden er, in vergelijking met 2013, meer gevaarlijke stoffen vervoerd. Deze toename over vijf jaar was met 22 procent het sterkst bij het spoorvervoer. Bij de overige vervoerswijzen lag de groei van het vervoer van gevaarlijke stoffen rond 8 procent.

Pijpleiding
Gevaarlijke stoffen maken in 2017 18 procent uit van al het vervoer via pijpleiding, binnenvaart, per spoor en over de weg. Het aandeel gevaarlijke-stoffenvervoer in het totale goederenvervoer over de weg is met 2 procent het laagst. Via pijpleiding worden vrijwel alleen maar gevaarlijke stoffen vervoerd. Gevaarlijke stoffen vormen ruim een kwart van het goederenvervoer per binnenvaartschip, en 8 procent van het goederenvervoer per spoor.

Brandbare vloeistoffen
Het merendeel van alle gevaarlijke-stoffen bestaat uit brandbare vloeistoffen (62 procent). Het gaat om benzine, diesel en olie. Een kwart bestaat uit samengeperste of vloeibaar gemaakte gassen, zoals lng, stikstof en kooldioxide. Het vervoer van giftige en bijtende stoffen heeft een aandeel van 2 procent en 1 procent.
Vervoer gevaarlijke stoffen gelijk gebleven in 2017
Vervoer gevaarlijke stoffen gelijk gebleven in 2017

Meer moord en doodslag in 2017

In 2017 kwamen in Nederland 158 mensen om het leven door moord of doodslag. Dit zijn er 50 meer dan in 2016 en daarmee lijkt de dalende trend van de afgelopen vijf jaar gestopt. Een groot gedeelte van de vermoorde vrouwen wordt omgebracht door een ex of partner. Bij vermoorde mannen is een kennis of vriend of een ‘collega’ in het criminele circuit het vaakst de dader. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het aantal mannelijke slachtoffers van moord en doodslag steeg van 76 in 2016 naar 112 in 2017 en het aantal vrouwelijke slachtoffers van 32 naar 46. In nagenoeg alle leeftijdscategorieën nam het aantal slachtoffers toe, maar procentueel het meest onder slachtoffers van 10 tot 20 jaar oud. Van de 158 slachtoffers waren er 26 niet woonachtig in Nederland. In 2016 waren dat er nog 14 van de 108.

Van de 46 vrouwen die in 2017 om het leven werden gebracht, had de politie in 9 op de 10 gevallen een verdachte of dader in beeld. Bij 39 procent was de vermoedelijke dader de partner of ex-partner van het slachtoffer. In 7 procent van de gevallen was er geen connectie tussen de dader en het slachtoffer.

Bij drie kwart van de 112 mannen die in 2017 gedood werden, was een verdachte in beeld. In 1 op de 5 gevallen was de (vermoedelijke) dader een ‘collega‘ uit het criminele milieu. Van 15 procent van de slachtoffers kon geen connectie met de dader worden gevonden.

Bij 12 van de 29 mannelijke slachtoffers in 2017 waar geen dader in beeld was, kon wel worden afgeleid dat het ging om een afrekening in het criminele circuit. Als we deze optellen bij de 21 slachtoffers die vermoedelijk werden gedood door een andere crimineel, waren uiteindelijk 33 (29 procent) mannen slachtoffer in de criminele sfeer. In 2016 was dat 27 procent.

Minder slachtoffers in Amsterdam, meer in Rotterdam
Het aantal slachtoffers van moord en doodslag in Amsterdam daalde van 24 in 2016 naar 16 in 2017. Het aantal slachtoffers in Rotterdam steeg van 8 naar 14.

In de periode 2013–2017 vielen in de hoofdstad jaarlijks gemiddeld 2,3 slachtoffers van moord en doodslag per 100 duizend inwoners. In Rotterdam lag het aantal slachtoffers op 1,9 per 100 duizend inwoners. Dat is meer dan tweemaal zo hoog als het landelijk gemiddelde van 0,8.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.