Pokémon: Let's Go Pikachu/Eevee

Pokémon: Let's go, Pikachu en Pokémon: Let's go, Eevee spelen zich af in de regio Kanto, de allereerste wereld waarin we kennis maakten met Pikachu en andere pokémon. Je gaat dus wederom naar Viridian Forest, Cerulean City en de Cycling Road en zult Brock en Misty weer tegenkomen als gymleiders. In de demo die ik mocht spelen ben ik Viridian Forest. Ik mag in dat bos rondlopen, pokémon vangen en tegen andere trainers vechten. Uit het bos gaan was VERBOTEN! op gamescom. Of Nintendo nog een verrassing in petto heeft als het gaat om de wereldmap moeten we domweg afwachten.

Goed, ik heb huisarrest in het bos, dus daar gaan we op zoek naar pokémon. Allereerst is er altijd een pokémon bij je in de buurt. In Pokémon: Let's go, Pikachu is dat, je raadt het al, Pikachu, in Pokémon: Let's go, Eevee is dat, tromgeroffel, Eevee. Het valt op dat je de andere wilde pokémon nu van ver ziet. In de eerdere versies was het altijd rond rennen door het hoge gras en een random encounter, nu zie je welke pokémon je waar gaat tegenkomen. Het bos ziet er zoveel beter en kleurrijker uit door de veel gedetailleerdere graphics, maar ook omdat je alle pokémon ziet rond lopen en vliegen. Soms is er een blauwe of rode gloed om een pokémon te zien. Dat wil alleen maar zeggen of ze groter of kleiner zijn dan gemiddeld. Erg handig dus dat je nu alles van te voren al ziet, want je kunt ze nu proberen te ontwijken als je een bepaalde pokémon niet wil. Of er juist naar toe lopen als je deze wel wil vangen.

Pokémon: Let's Go Pikachu - Mew (Foto: Nintendo)

Caterpies, Weedles, Pidgeys en Rattata's zijn er genoeg, maar ik wil die ene Oddish die ik rond zie waggelen. Maar dan valt er al een Butterfree zelf aan, prima, gaan we die proberen te vangen. Het grootste verschil met traditionele pokémon-games is dan bij het vangen te merken. Vanaf nu speelt Let's go, Pikachu zoals de mobile game pokémon Go. Je moet dus met je Joy-Con een gooibeweging maken. Er verschijnt een cirkel die steeds weer van groot naar klein gaat. Als je met de juiste timing gooit wanneer de cirkel op zijn kleinst is, dan heb je een 'excellent' en een grotere kans dat de pokémon in de Pokéball blijft zitten.

Eenmaal gevangen krijgen al je zes pokémon ervaringspunten. Stijgen ze in level, dan kunnen ze soms nieuwe bewegingen leren. Dat is weer handig tegen de trainers en sterkere pokémon die je tegenkomt. Iedereen die ooit een pokémon-game heeft gespeeld zal de regels nog wel kennen, en die gelden ook in Let's go, Pikachu. Regels zoals vuurpokémon tegen graspokémon, wordt een van je pokémon vergiftigd dan is er een potion, al deze dingen gelden nog.

Pokémon: Let's Go Pikachu - Viridian Forest (Foto: Nintendo)

Je kunt Pokémon: Let's go, Pikachu/Eevee ook met een nieuwe controller spelen. De Pokéball Plus is een wit-rode bal met een kleine thumbstick erop die je kunt indrukken om een actie te selecteren in een menu bijvoorbeeld. Voor de fans zorgt dat natuurlijk voor nog meer 'realisme', al is het misschien verstandig het riempje om de pols te doen voordat je de bal in een tv ziet verdwijnen. De controller werkt erg intuïtief, alleen het 'net doen alsof' gooien is even wennen, maar al snel gooi ik mijn eerste excellent-worp. Een leuke, maar wel dure toevoeging, de bal gaat los 50 euro kosten. Het werkt ook met pokémon Go. Dan zal de bal trillen als er een pokémon in de buurt is en kun je op de analoge stick drukken om een poging te doen deze te vangen. Als je je smartphone in de buurt hebt dan zal deze je stappen ook tellen.

Zo'n korte demo van Pokémon: Let's go, Pikachu met Pokéball Plus is leuk, maar helaas waren sommige features niet uit te proberen. Je kunt bijvoorbeeld in de volledige versie in co-op spelen. Dan ga je met twee spelers proberen een pokémon te vangen, maar ook gevechten met trainers worden met duo's uitgevochten. Een gymfight tegen Giovanni in Viridian City zat er ook niet in. Een andere feature is de connectie met Pokémon Go. Je kunt je pokémon uit de mobile game naar de Switch sturen. Deze komen dan in het Go Park terecht, zeg maar een soort afgesloten Safari Park uit eerdere games. Dit keer zie je ze rondlopen, en moet je ze opnieuw vangen. Sterkere pokémon zullen lastiger te vangen zijn, zodat je niet op dag 1 meteen een supersterk team hebt door alleen maar een simpele transfer.

Deze mix van klassieke Pokémon-games en Pokémon Go is voor beide fanbases erg leuk. De nieuwe generatie spelers die de handheld-versies links hebben laten liggen maken kennis met de klassieke stijl van spelen, terwijl de oudere generatie die nog niet aan de smartphone-game is begonnen nu eens de nieuwe manier van vangen gaat leren. En de mix werkt, het speelt erg vertrouwd. Co-op is dan nieuw, dus een ouder kan zijn kind door Kanto helpen (of is het andersom) na een middagje Pokémon Go'en. Pokémon: Let's go, Pikachu en Pokémon: Let's go, Eevee komen 16 november uit op Nintendo Switch. Tegelijkertijd zijn er speciale edities inclusief de Pokéball Plus en natuurlijk is de controller ook los verkrijgbaar.