Sprintlegende Vogel (27) verlamd: "Ik kan nooit meer lopen"

Baanwielrenster Kristina Vogel zal nooit meer kunnen lopen. Dat heeft de 27-jarige Duitse vrijdag via een statement naar buiten gebracht. Op 26 juni kwam de veelvoudig wereldkampioene tijdens een training op de wielerbaan van Cottbus hard in botsing met een jonge Nederlandse renner, wat uiteindelijk geleid heeft tot een ernstige dwarslaesie.

"Het is kut, heel anders kun je het niet zeggen. Hoe je het ook vertelt, het komt op hetzelfde neer: ik kan nooit meer lopen", aldus Vogel tegenover Der Spiegel. Ze heeft inmiddels meerdere operaties ondergaan, maar volledig herstel zit er niet meer in. "Maar ja, wat moet ik doen? Ik ben altijd van mening dat het zo snel mogelijk accepteren van een nieuwe situatie het veel makkelijker maakt om er uiteindelijk mee om te gaan."

Sinds het ongeluk kwam weinig nieuws naar buiten, behalve dat Vogel zelf met nieuws naar buiten zou komen als ze zich daar klaar voor voelde. "Ik wilde niet dat men mij in deze toestand zou zien." Vogel is regerend olympisch kampioene op de sprint en pakte in Rio ook nog brons op de teamsprint. Dat deed ze samen met Miriam Welte, met wie ze vier jaar eerder olympisch goud won op de teamsprint.

Ook op WK's was Vogel uitermate succesvol, te beginnen met de wereldtitel op de teamsprint in 2012, zoals altijd samen met vriendin Welte. In 2013 en 2014 verdedigden ze die titel, eerder dit jaar wonnen ze op het WK in Apeldoorn voor de vierde keer goud. In 2014, 2015, 2017 en dit jaar in Apeldoorn pakte Vogel tevens de wereldtitel op de individuele sprint, terwijl ze ook nog drievoudig wereldkampioene op de keirin is.

Vogel en Welte sprinten naar goud op de teamsprint in Apeldoorn, eerder dit jaar (Bron: YouTube)