Italiaanse bond straft Parma voor poging tot matchfixing

Parma keert na drie jaar afwezigheid terug in de Serie A, maar begint het seizoen direct in mineur vanwege een vermeende poging tot omkoping.

De club raakte drie jaar geleden failliet en begon na een doorstart direct aan een flinke opmars die afgelopen seizoen eindigde met een succesvolle ontmoeting in de play-offs tegen Spezia. De jeugdclub van Gianluigi Buffon won met 2-0 en keert nu dus weer terug op het allerhoogste podium.

Daar wordt het echter wel geconfronteerd met vijf strafpunten, maakte de Italiaanse voetbalbond maandag bekend. Aanleiding voor deze stevige sanctie zijn de daden van Emanuele Calaiò. Hij speelde in het verleden bij de opponent en benaderde meerdere spelers via WhatsApp om het wat rustiger aan te doen.

De rechter heeft zich over het voorval gebogen en acht het nu bewezen dat Calaiò een poging tot matchfixing heeft ondernomen en straft zowel spits als club. De 36-jarige speler wordt voor twee jaar geschorst en moet daarnaast een boete van 20.000 euro betalen. Parma heeft voor straf puntenvermindering opgelegd gekregen, waardoor het met vijf punten in de min aan het nieuwe seizoen begint.

Parma deed de berichten in een eerdere verklaring nog af als een grap: “We kunnen anders niet geloven dat je in zo'n serieuze situatie een dergelijke tekst verstuurt”, liet de club toen optekenen. De rechter oordeelde duidelijk anders en zorgt voor de slechtst denkbare rentree in de Serie A.