'Zaak ÷zil gaat inderdaad over racisme'

Dries Boussatta wist het direct. De zaak over de foto van voormalig Duits voetbalinternational Mesut Özil met de Turkse president Erdogan gaat helemaal niet over de foto van voormalig Duits voetbalinternational Mesut Özil met de Turkse president Erdogan. 

"Özil heeft gelijk. Dit gaat over racisme." Boussatta vermoedt dan ook dat de Duitse Turk al veel langer met gemengde gevoelens over zijn bijdrage aan het Duits nationaal team dacht.

"Natuurlijk. Ik weet al jaren dat spelers met een immigratieachtergrond zo worden benaderd. Niet alleen in Duitsland: ook hier in Nederland, in Frankrijk, je ziet het overal. Özil durft het uit te spreken", aldus de voormalig Oranje-international die nu zijn geld verdient met een Amsterdamse koffieketen.

Als eerste speler met Marokkaanse achtergrond in Oranje voelde Boussatta zich toentertijd erg trots om het oranje tricot te mogen dragen, maar met de huidige ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving, is dat trotse gevoel volledig weg. "Nu zou ik voor Marokko kiezen. Dat komt door de hedendaagse maatschappij. Hoe hard je ook je best doet om te integreren, je zal je uiteindelijk nooit hetzelfde voelen als een echte Nederlander."

Over de foto met Erdogan is Boussatta ook erg vergevend. "Die foto wordt gebruikt als stok om Özil mee te slaan. Als privépersoon vind ik ook van alles van Erdogan. In mijn ogen is hij een dictator. Maar het is een foto, meer niet. En Özil is voetballer, geen politicus."

De Duitse voetbalbond DFB ontkent in ieder geval dat er sprake is van racisme. "Dat de DFB met racisme in verband wordt gebracht is iets waar wij ons totaal niet in herkennen. We dragen al jarenlang bij aan een succesvolle integratie van immigranten in Duitsland", meldt de Duitse bond in een verklaring naar aanleiding van de uitlatingen van Özil op Twitter.

'Zaak Özil gaat inderdaad over racisme' (Pro Shots / Action Images)
'Zaak Özil gaat inderdaad over racisme' (Pro Shots / Action Images)