Dopingschorsing na Instagrampost voor zwemkampioen Lochte

Zwemmer Ryan Lochte lijkt niet de snuggerste ooit te zijn. De tweevoudig individueel olympisch kampioen - plus viervoudig olympisch kampioen met Amerikaanse estafettes - heeft een dopingschorsing van veertien maanden aan de broek gekregen naar aanleiding van een Instagrampost.

Lochte gooide eind mei een foto op social media waarop hij trots een infuus toegediend krijgt. Eén probleempje: intraveneuze infusies en/of injecties van meer dan 100 ml zijn helemaal niet toegestaan, tenzij onderdeel van een chirurgische ingreep of klinisch onderzoek, wat bij Lochte niet het geval was.

Wereldantidopingautoriteit WADA onderzocht de zaak en heeft besloten om de 39-voudig wereldkampioen - individueel, met estafettes, op de lange- en kortebaan - veertien maanden te schorsen. Die schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 24 mei en dus zal Lochte vanaf juli 2019 weer mee mogen doen, een week of twee te laat om mee te kunnen doen aan het WK.

Lochte is wel vaker op opvallende wijze in het nieuws gekomen en had net een schorsing van tien maanden achter de rug. Die kreeg hij van de Amerikaanse zwembond na de Spelen van Rio in 2016. Hij beweerde samen met drie teamgenoten slachtoffer te zijn geworden van een gewapende roofoverval bij een tankstation, maar op camerabeelden bleek dat ze de schade zelf hadden aangericht en dat van een overval zeker geen sprake was.