FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 juni 2018

'Moordpoging op John McAfee'

Techmagnaat en cryptocurrencyspecialist John McAfee claimt dat hij het slachtoffer is geworden van een heuse moordpoging. De 72-jarige Engelsman was op social media geruime tijd stil en kwam afgelopen week ineens weer boven water met een opmerkelijk bericht.

McAfee plaatste een aantal foto's op Twitter, waarop hij in niet al te beste toestand in een ziekenhuisbed ligt. Volgens hem hebben zijn vijanden het voor elkaar gekregen om 'iets' in zijn eten of drinken te stoppen, waardoor hij zeker twee dagen flink van de wereld was in het ziekenhuis.

Op Twitter laat McAfee weten dat zijn vijanden wraak kunnen verwachten. "Ik weet wie jullie zijn!", schreef hij zelfs. De Brit heeft onlangs ruzie gehad met Jay Clayton, baas van de Amerikaanse SEC, de toezichthouder op effectenbeurzen. Dat ging vooral over cryptovaluta, waarbij McAfee onder anderen persoonlijke contactdetails van Clayton online gooide.

Baby in gezicht geslagen door ongeduldige priester

Als priester moet je wel eens een baby dopen en een baby wil het nog wel eens op een janken zetten. Zo ook de baby in onderstaande video uit het Franse Champeaux.

Het kind begon flink te huilen en de priester probeerde de baby te kalmeren. Dat lukte niet, dus gaf hij het kind maar een ferme tik op diens gezicht. De familie trok de baby uiteindelijk uit de armen van de tegenstribbelende oude priester, die mogelijk dacht dat hij met een duiveluitdrijving bezig was.

De betrokken priester is inmiddels voorlopig geschorst.

De priester en de baby (Bron: YouTube)

Eerste beelden Glennis Grace in AGT online

De eerste beelden van Glennis Grace' auditie bij America's Got Talent zijn maandagavond online gezet. Op de video, die verspreid is door Billboard, is te zien hoe de Nederlandse zangeres zich voorstelt aan de jury. Ook is een deel van haar auditie te zien, waarbij juryvoorzitter Simon Cowell behoorlijk onder de indruk lijkt.

Glennis vertelt de jury onder meer dat ze een elfjarige zoon heeft en dat hij graag ziet dat zijn moeder haar dromen waarmaakt. "Sinds kleins af aan wist ik al dat ik gemaakt was om voor een groot publiek te zingen", aldus Glennis, die wel toegeeft wat zenuwachtig te zijn. Vervolgens zet ze het nummer Run To You van Whitney Houston in.

Dinsdag wordt duidelijk of Glennis de volgende ronde heeft gehaald in de show. Dan wordt haar auditie uitgezonden in Amerika. Naar de talentenjacht kijken iedere week meer dan elf miljoen Amerikanen.

In mei maakte Glennis al bekend dat ze meedoet aan America's Got Talent.

Eerste beelden Glennis Grace in AGT online
Eerste beelden Glennis Grace in AGT online (Foto: BuzzE)

Beelden Doctor Who met Jodie Whittaker gelekt

Jodie Whittaker, de dertiende Doctor uit de populaire sci-fiserie Doctor Who, heeft op haar Facebook bekend gemaakt dat er beelden zijn gelekt (met een link erbij). Of het gaat om een echt lek of een publiciteitsstunt is onduidelijk, maar voor de liefhebber die een voorproefje wil zien van de eerste vrouwelijke Doctor staat hieronder de video zoals Jodie deze gedeeld heeft.

Werkt hij niet? Klik dan hier.

Wil je niet gespoilerd worden? Klik dan niet!

Overigens heeft Jodie ook de nieuwe Sonic Dildo Screwdriver getoond. Dat kromme ding zie je in de video hieronder.

Portugal kruipt door oog van de naald in 'VAR-rijke' slotfase

Het eerste schot van de wedstrijd kwam na drie minuten op naam van Cristiano Ronaldo. De Portugees dringt het strafschopgebied van Iran binnen, waarop doelman Alireza Beiranvand zijn poging keert. In het eerste kwartier volgden nog meer kansen, maar doelman Beiranvand keerde alles.

Portugal wil wel, maar komt voorlopig ook nog nauwelijks door de stugge defensie van Iran heen. Iran probeert zelf weer op de counter toe te slaan, net als tegen Spanje. Alireza Jahanbakhsh werd namens Iran een paar keer gevaarlijk. Hij dook op voor de neus van de Portugese doelman Rui Patrício, maar die hield zijn doel schoon. Even later nam Jahanbakhsh een vrije trap aan en Said Ezatolahi kan volledig vrijstaand op het Portugese doel koppen. De bal ging echter recht door het midden, waardoor Rui Patrício makkelijk kon redden.

Iran kreeg zijn kansen, maar het is dan toch echt Portugal dat op voorsprong kwam. Een geniaal moment van Ricardo Quaresma zette de Europees kampioen op een 0-1 voorsprong. De 34-jarige vleugelaanvaller van Besiktas doet het zoals alleen hij dat kan, met buitenkantje rechts. De doelman van Iran heeft geen schijn van kans op het schot in de verre kruising. Het is voor Quaresma pas zijn eerste goal op een WK.

Na de rust krijgt Portugal een strafschop. Assistentie van de videoarbitrage was wel nodig om de bal op elf meter te leggen. Ronaldo mocht aanleggen, maar de inzet werd gekeerd door doelman Beiranvand. Het was de negentiende strafschop van dit WK, een record. Het was ook de vijfde strafschop die werd gemist. 

Iran kwam er in de tweede helft niet meer aan te pas. Met nog twintig minuten voor tijd schepte Saman Ghoddos ruimte voor zichzelf en schoot niet ver naast. Met nog tien minuten te gaan moest de videoscheidsrechter weer in actie komen. Ditmaal ging het om een situatie is het rood of niet? Ronaldo maakte een slaande beweging naar zijn tegenstander Morteza Pouraliganji. Na bestudering van de beelden gaf scheidsrechter Enrique Cáceres de gele kaart aan de Portugees. 

In blessuretijd opnieuw de VAR. Scheidsrechter Caceres besluit na het bestuderen van de videobeelden dat Portugal hands heeft gemaakt. Karim Ansarifard zette Iran vanaf elf meter in blessuretijd op 1-1. En vervolgens had Iraniër Mehdi Taremi nog de 2-1 op zijn schoen, maar hij schoot in het zijnet. Portugal was bij de een nederlaag tegen Iran, gelet op de andere wedstrijd, uitgeschakeld. Het bleef echter 1-1. Iran weet de knockoutfase opnieuw niet te bereiken. Portugal gaat als nummer twee naar de volgende ronde. Uruguay zal de volgende tegenstander zijn in de achtste finales. 

Shell ziet weer heil in Noordzee-project

Shell heeft voor de tweede keer in zes maanden groen licht gegeven voor een gasveld in de Noordzee. Dat zegt het hoofd van de Britse exploratie- en productiedivisie van Shell, Steve Phimister in een interview met persbureau Bloomberg. Het project lag lang in de mottenballen omdat het economisch niet interessant was om de productie te beginnen.

Shell werkt samen met de Amerikaanse branchegenoot ExxonMobil in een gelijkwaardige joint venture aan het project. De exploitatie van het gasveld Fram is nu wél rendabel door kostenbesparingen en het verbinden van meerdere kleinere olie- en gasvelden met bestaande infrastructuur van grotere projecten.

De Noordzee was ooit een belangrijk productiegebied voor Shell, met name door het Brent-olieveld. Dat was ooit een van de productiefste Britse olievelden. Brent is nog altijd de naamgever van olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De laatste jaren verkocht Shell juist veel velden in de Noordzee.

Shell ziet weer heil in Noordzee-project
Shell ziet weer heil in Noordzee-project (Foto: ANP)

Onderscheiden militair Van Erp overleden

Berichtten we onlangs nog dat de ernstig zieke oud-militair Tom van Erp werd onderscheiden met een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons. Hij kreeg die onderscheiding vanwege zijn optreden in 1991 tijdens inzet in Irak. 

Hij heeft er helaas niet lang van mogen genieten want nog geen twee weken na het in ontvangst nemen van de erepenning is hij overleden. 

Tom van Erp, samen met Ank van Bijleveld (Foto: defensie)
Tom van Erp, samen met Ank van Bijleveld (Foto: defensie)

WK-scheidsrechter wil mensen huis uit jagen

Björn Kuipers, scheidsrechter op het WK-voetbal en tevens eigenaar van een Jumbo in Oldenzaal, is vast van plan om de bewoners van vier woningen in de buurt hun huis uit te jagen om ruimte te realiseren voor parkeerplaatsen. Dat meldt Tubantia. Met de sloop van twee 2-onder-1-kapwoningen moeten er circa 40 parkeerplaatsen aan de Glindestraat gerealiseerd worden. 

Woningbouwvereniging WBO steunt de plannen van Kuipers: "Het slopen van een woning is altijd vervelend. Maar mensen beseffen niet altijd dat een huurwoning eigendom is van de woningbouwvereniging. Bovendien moeten wij als woningbouwvereniging ook kijken naar langetermijnontwikkelingen. In de komende jaren zijn er bijvoorbeeld minder sociale huurwoningen nodig.”  aldus directeur Dick Mol van WBO. 

De reden dat er volgens de woningbouw minder sociale huurwoningen nodig zijn in Oldenzaal is dat de aankomende generatie 70-plussers simpelweg een te hoog inkomen heeft om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. In 2030 moet het aanbod sociale huurwoningen met 13 procent verminderd zijn aldus Tubantia. 

Noodzaak
Volgens Björn is de uitbreiding pure noodzaak: "Mensen zetten hun auto op de stoep, er ontstaan verkeersopstoppingen en er is veel vrachtverkeer. We willen dat het in- en uitrijden en het parkeren meer geruisloos gaat. Ik ben namelijk wel verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de buurt." In de ochtenden gaat het parkeren nog wel volgens de supermarkteigenaar, maar in het weekend is het 'dramatisch'. Hij geeft aan dat door het realiseren van de parkeerplaatsen er meer rust ontstaat en dat hij niet als enige profijt heeft, maar ook de andere bedrijven in de buurt. 

Bestemmingsplan
Ook de gemeente staat achter het plan van Kuipers. Om zijn plannen te realiseren moet namelijk het bestemmingsplan gewijzigd worden en de gemeente heeft reeds toegezegd mee te willen werken aan de plannen van Kuipers. De woningbouwvereniging focust zich nu op het vinden van nieuwe huisvesting voor de huurders, van wie er eentje moeilijk lijkt doen over de gedwongen verhuizing. Aan de Asterstraat worden momenteel 29 woningen gesloopt, waarvoor er 28 'energieneutrale' woningen in de plaats gebouwd worden. Een eventuele sloop van de woningen aan de Glindestraat zou dan ook op z'n vroegst in het tweede kartaal van 2019 van start kunnen gaan. 

Nederland tekent voor Europees militair initiatief

Landen moeten beter in staat zijn om samen militair te opereren in VN-, NAVO-, EU- of coalitieverband. Met dit Europees Interventie Initiatief, op voorstel van Frankrijk, is Nederland vandaag en marge van de EU-Raad in Luxemburg akkoord gegaan. Het op zichzelf staande ontwerp werd ook ondertekend door België, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

“De huidige veiligheidssituatie, de Brexit en de geopolitieke ontwikkelingen maken dat het belangrijk is dat Europese landen hun slagkracht verder verhogen”, aldus minister Ank Bijleveld-Schouten. Zij tekende vandaag een intentieverklaring voor deelname aan het initiatief. Het gaat hierbij overigens niet om een nieuwe Europese interventiemacht of structuur. Landen zullen voortaan regelmatig overleggen over crisisscenario’s, inlichtingen uitwisselen en doctrines ontwikkelen.

Militaire mobiliteit
In de EU-Raad zijn ook concrete afspraken gemaakt om de militaire mobiliteit in Europa te verbeteren. De lidstaten willen voor eind 2019 binnen 5 werkdagen diplomatieke toestemming voor militair transport afgeven; enkelvoudige contactpunten instellen; militaire mobiliteit vaker in nationaal en internationaal verband beoefenen en tot slot ieder deelnemend land een mobiliteitsplan laten maken. Bijleveld: “Een goede militaire gereedheid is essentieel gezien de ontwikkelingen aan de randen van Europa en daarbuiten. Van een verbeterde militaire mobiliteit kan een sterke afschrikwekkende werking uitgaan.” De minister vindt meer coördinatie tussen EU en NAVO hierbij cruciaal.

Cyberveiligheid
Ook cyberveiligheid stond op de agenda. Nederland ondertekende samen met Frankrijk, Spanje, Litouwen, Finland, Kroatië, Roemenië, Duitsland, Estland, Griekenland en Slovenië een intentieverklaring voor een cyberproject. De reactiecapaciteit kan zo worden gebundeld en ingezet om lidstaten bij een cybercrises te ondersteunen.

Nederland tekent voor Europees militair initiatief (Foto: Defensie.nl)
Nederland tekent voor Europees militair initiatief (Foto: Defensie.nl)

'Instagram nu 100 miljard dollar waard'

Foto- en video-app Instagram zou als zelfstandig bedrijf nu 100 miljard dollar waard zijn. Dat is honderd keer zoveel als waarvoor het bedrijf in 2012 door Facebook werd ingelijfd. Dat concluderen analisten van Bloomberg op basis van berekeningen.

Instagram meldde eerder deze maand dat het de grens van een miljard maandelijks actieve gebruikers is gepasseerd. Naar verwachting wordt de mijlpaal van twee miljard gebruikers binnen vijf jaar bereikt door de snelgroeiende app. Facebook heeft die mijlpaal al bereikt, maar groeit lang niet zo snel als Instagram.

De dochteronderneming wordt dan ook steeds belangrijker voor Facebook. Vorig jaar was iets minder dan 11 procent van de omzet van het concern toe te schrijven aan Instagram. Dat groeit naar verwachting dit jaar naar 16 procent. Instagram heeft met zijn gemiddeld jongere gebruikers ook een interessantere en waardevollere doelgroep dan Facebook.

'Instagram nu 100 miljard dollar waard'
'Instagram nu 100 miljard dollar waard' (Foto: ANP)

IsraŽl ontvangt prins William

Prins William is maandag als eerste lid van de Britse koninklijke familie aangekomen in Israël voor een officieel bezoek. Hij begint in Jeruzalem en zal tijdens zijn vierdaags bezoek Israëlische en Palestijnse leiders ontmoeten. In Jeruzalem verblijft hij in het King David Hotel, ooit een centrum van Brits bestuur over Palestina. Bij een door Joodse extremisten gepleegde bomaanslag op het hotel vielen op 1 juli 1946 meer dan negentig doden.

De Britse vorstin en oma van William, Elizabeth II, regeert sinds 1952 maar heeft nog nooit een bezoek gebracht aan Israël, dat is gevestigd in het voormalige Britse mandaatgebied Palestina. De rol van de Britten bij de vestiging van een Joodse staat in Palestina is nog steeds omstreden. De laatste Britse troepen trokken zich in mei 1948 terug, wat onmiddellijk leidde tot het uitroepen van de staat Israël. Een overgrootmoeder van William, prinses Alice van Battenberg (1885-1969), is in Jeruzalem begraven.

Prins William als 1e 'royal' in Israël
Prins William als 1e 'royal' in Israël (Foto: ANP)

Keeper El-Hadary (45) oudste speler ooit op WK

Keeper Essam El-Hadary maakte in 1996 al zijn debuut in het Egyptische voetbalelftal, dat zich vervolgens keer op keer niet voor het WK plaatste. Nu gebeurde dat dan eindelijk en in de laatste wedstrijd, tegen Saoedi-Arabië, mocht hij dan in actie komen.

Met meer dan 150 interlands op de teller is er aan ervaring geen gebrek bij El-Hadary, maar het was wel pas zijn eerste WK-wedstrijd. De Saoedi's wonnen met 2-1, dus echt succesvol was het niet, maar hij heeft wel een record: met 45 jaar is hij de oudste speler die ooit op een WK speelde.

Dat record was sinds het WK van 2014 in handen van de Colombiaanse doelman Faryd Mondragon, 43 jaren jong. Voor Mondragon was het de Kameroenees Roger Milla die met zijn 42 jaar sinds het WK 1994 het record lang in handen had.

7% loonsverhoging voor rijksambtenaar

Minister Ollongren (BZK) heeft een onderhandelaarsakkoord bereikt met de vakbonden over een nieuwe CAO bij het rijk. Rijksambtenaren krijgen er de komende anderhalf jaar 7% bij. De eerste 3% gaat al in per 1 juli 2018. Ook hebben de minister en de bonden overeenstemming bereikt over een aantal inhoudelijke onderwerpen, zoals het moment van uitbetalen van vakantiegeld en de eindejaarsuitkering.

Ollongren: “Ik ben heel blij dat er een akkoord is. Het is een mooi resultaat, meer dan de gemiddelde loonontwikkeling in de markt. Zo profiteren ook rijksambtenaren mee van de economische groei. Het rijk wil een aantrekkelijke werkgever zijn en goede mensen aantrekken en behouden. Ik ben trots op wat onze mensen doen; van wegenonderhoud tot het innen van belastingen, van terrorismebestrijding tot inspecties in de gezondheidszorg.”

De 7% loonsverhoging gedurende de komende anderhalf jaar is onderhandeld in combinatie met inhoudelijke moderniseringen, zoals roosterinnovatie met meer invloed van werknemers op hun roosters en individuele keuzemogelijkheden wanneer vakantiegeld en eindejaarsuitkering worden uitbetaald.

Het vinden van loonruimte was extra ingewikkeld omdat de pensioenpremies dit jaar en komend jaar stijgen. Die stijging moet betaald worden uit de loonruimte en gaat daarmee ten koste van de ruimte voor cao-afspraken.

Per 1 juli gaan de salarissen voor rijksambtenaren met 3% omhoog, per 1 januari krijgt men er 450 euro bruto eenmalig bij, per 1 juli 2019 komt er 2% bij en per 1 januari 2020 weer 2%. In totaal telt dat op tot 7% de komende anderhalf jaar. De CAO gaat in per 1 januari 2018 en loopt tot 1 juli 2020.

De loonsverhoging ligt een stuk boven de cao-loonstijgingen in de markt die afgelopen kwartaal gemiddeld 1,7% bedroegen.  De CAO geldt voor alle 120.000 rijksambtenaren. De laatste CAO stamt uit 2015. In 2017 is een tijdelijke CAO afgesloten. Het is een onderhandelaarsakkoord; de bonden leggen het resultaat zo snel mogelijk voor aan hun leden.

'Opvang migranten op twee militaire bases VS'

Het Amerikaanse leger treft voorbereidingen voor de opvang van immigranten op twee militaire bases in Texas. Amerikaanse regeringsbronnen zeiden dat het de bedoeling is tijdelijke kampementen in te richten op Fort Bliss en de Goodfellow Air Force Base.

In Fort Bliss zou een kampement worden ingericht voor gezinnen waarvan de ouders strafrechtelijke vervolging wacht omdat ze illegaal de VS zijn binnengekomen. Op de Goodfellow Air Force Base zou opvang worden geregeld voor kinderen die zonder ouder de grens zijn overgestoken.

Minister van Defensie Jim Mattis had al eerder gezegd dat er opvang op twee militaire bases zou komen, maar hij zei niet om welke locaties het gaat.

President Donald Trump maakte vorige week een einde aan het omstreden beleid kinderen van illegalen na aankomst in de VS te scheiden van hun ouders en apart vast te zetten. Illegale immigranten met kinderen krijgen bovendien voortaan voorrang bij de afwikkeling van de procedures.

'Opvang migranten op twee militaire bases VS'
'Opvang migranten op twee militaire bases VS' (Foto: ANP)

Biatlonkampioene Domracheva kondigt afscheid aan

Biatlete Darya Domracheva heeft het einde van haar carrière aangekondigd. De 32-jarige Wit-Russische, volgens velen de grootste sportvrouw ooit uit haar land, volgt daarmee in de voetstappen van haar man, Ole Einar Bjørndalen, die eerder dit jaar zijn afscheid aankondigde.

Domracheva stapte in 2004 van het langlaufen over naar het biatlon, nadat ze met haar ouders in Khanty-Mansiysk in Siberië woonde, waar een deels nieuwe stad en huidig biatloncentrum uit de grond werd gestampt. Al vanaf 2006/07 kwam Domracheva in actie in de World Cup, waar ze al snel indrukwekkende resultaten wist te boeken.

Vanaf 2011 brak ze echt door: Dasha eindigde als tweede in de World Cup, net als het jaar erna, terwijl ze het eindklassement in 2014/15 won. Ze kwam uiteindelijk tot 34 overwinningen en ruim tachtig podiumplaatsen, maar ook op grote toernooien was er veel succes: met drie keer individueel olympisch goud was Domracheva de koningin van Sochi.

In Vancouver won ze in 2010 individueel brons, in Pyeongchang pakte ze dit jaar individueel zilver en verrassend goud met de estafetteploeg. Verder won Domracheva één keer brons, vier keer zilver en twee keer goud op wereldkampioenschappen.

Een jonge Domracheva ging ook nog wel eens stevig de fout in (Bron: YouTube)

NPO bezuinigt om dalende reclame-inkomsten

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft volgend jaar ongeveer 60 miljoen euro minder te besteden en moet gaan bezuinigen. De gevreesde daling van de reclame-inkomsten zet "helaas'' door, schrijft minister Arie Slob (Media) aan de Tweede Kamer.

De NPO wil vooral met bezuinigingen op programma's uit de geldzorgen komen, meldt Slob, die de plannen van de omroepen kreeg voorgelegd. Ook op de eigen organisatie kan wat worden bespaard. De NPO hoopt verder een extraatje te verdienen met de verkoop van online reclame.

Maar voordat de omroepen het mes zetten in programma's, moeten zij eerst maar eens hun reserves aanspreken, waarschuwt de minister. Dat is verplicht. Hij denkt dat de NPO daaruit volgend jaar minstens 24 miljoen euro zou kunnen putten.

Slob wil hoe dan ook met de NPO in gesprek over het bezuinigingsplan. Met de omroepen zijn afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over welk publiek zij moeten bedienen, en die mogen niet in de knel komen. De bewindsman houdt er rekening mee dat de reclame-inkomsten dit jaar nog meer tegenvallen dan al gedacht. Maar dat wil hij niet doorberekenen aan de omroep, omdat die al hard wordt geraakt.

De NPO heeft bezwaar gemaakt tegen Slobs besluit het omroepbudget te verlagen. Een oordeel over dat bezwaar is nog niet geveld.

NPO bezuinigt om dalende reclame-inkomsten
NPO bezuinigt om dalende reclame-inkomsten (Foto: BuzzE)

Man bekent verkopen vlees van duizend katten

Een man uit Kenia heeft voor de rechtbank bekend dat hij in drie jaar tijd vlees van ruim duizend katten voor consumptie heeft verkocht. Het vlees ging naar een hotel en naar verkopers van samosa, een Afrikaans gerecht waarvan kip meestal een van de bestanddelen is.

James Mukangu Kimani zei voor de rechter dat zijn klanten niet wisten dat ze kattenvlees kochten, meldde de Keniaanse krant Daily Nation. Kimani was opgepakt in de westelijke stad Nakuru nadat hij was betrapt tijdens het villen van een kat.

Volgens justitie handelde Kimani in strijd met de wet, omdat hij vlees verkocht dat niet was geïnspecteerd en niet geldt als geschikt voor consumptie door mensen. De rechtbank veroordeelde Kimani tot drie jaar celstraf.

Man bekent verkopen vlees van duizend katten
Man bekent verkopen vlees van duizend katten (Foto: ANP)

Ajax erkent aansprakelijkheid in zaak-Nouri

Ajax heeft de volledige aansprakelijkheid erkend omtrent de zaak Abdelhak Nouri. Dit liet algemeen directeur Edwin van der Sar maandag tijdens een ingelaste persconferentie weten.

"Op basis van nieuwe inzichten die wij helaas pas zeer onlangs hebben kunnen vergaren, komen wij tot nieuwe conclusies. Het komt erop neer dat de behandeling van Abdelhak op het veld in Oostenrijk in juli 2017 niet adequaat was. Wij erkennen dan ook aansprakelijkheid voor de gevolgen daarvan. Als eerste wil ik op deze plaats de familie Nouri onze  verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat wij zo laat ons standpunt hebben gewijzigd", aldus een zichtbaar emotionele Van der Sar.

"Lange tijd waren wij als directie, maar ook onze medische staf, ervan overtuigd dat Abdelhak de best mogelijke zorg kreeg op het veld. Als daar dan door toonaangevende cardiologen, na grondige bestudering van de omstandigheden, anders tegenaan wordt gekeken, komt dat hard aan. Ook al hebben wij zelf op deze third opinion aangedrongen."

"De cardiologen vonden het verder niet aannemelijk dat na het ineenzakken van Abdelhak daadwerkelijk nog enige tijd sprake was van een effectieve bloedcirculatie. Als de defibrillator wel was ingezet was dit gebleken en had men toen al met de reanimatie kunnen beginnen. Als dat gedaan was, was Abdelhak er mogelijk beter uitgekomen. Dat laatste is geen zekerheid, maar het is wel mogelijk."

Vorig jaar juli kreeg Nouri tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Werder Bremen een hartstilstand, waarbij de jonge voetballer blijvende en ernstige schade zou oplopen. Eerder deze maand liet de familie van Nouri al weten naar de arbitragecommissie van de KNVB te willen stappen, omdat volgens hen was gebleken dat Ajax aansprakelijk was.

De volledige verklaring is op de officiële website van Ajax te lezen.

Saoedi-ArabiŽ wint voor het eerst in 24 jaar een WK-wedstrijd

Saoedi-Arabië heeft maandag voor het eerst in 24 jaar een WK-wedstrijd gewonnen. In Volgograd won de ploeg van bondscoach Juan Antonio Pizzi met 2-1 van Egypte. Voor beide landen stond er niks meer op het spel.

Egypte kwam na 22 minuten op voorsprong. Mohamed Salah werkte beheerst af na een prachtige pass van Abdallah Said. Daarmee hield ook Yasser Al-Mosailem zijn doel niet schoon. Het was alweer de derde keeper van Saoedi-Arabië die in actie kwam op dit WK. Egypte kreeg nog goede kansen op de 2-0, maar die waren niet besteed aan Salah en Trezeguet.

Essam El-Hadary (45), die zijn WK-debuut maakte en nu de oudste speler op een WK is, wist voor Egypte eerst een penalty te stoppen voor Egypte, maar Saoedi-Arabië kreeg in de extra tijd van de eerste helft nog een penalty. Ditmaal was het wel raak voor Saoedi-Arabië en was het eerste doelpunt sinds 2002 op een WK voor de Saoedi's.

Het duel leek te eindigen in een 1-1 gelijkspel, maar Salem Al-Dossari bracht daar in de vierde minuut van de blessuretijd verandering in. Salem Al-Dossari schoot raak via de binnenkant van de paal. Voor Saoedi-Arabië was het de eerste overwinning sinds 24 jaar op een WK. Toen won het van België. Egypte wacht nog steeds op een eerste overwinning op het WK voetbal.

Uruguay sluit groepsfase af met perfecte score na winst op Rusland

De Uruguayaanse voetbalploeg blijft uitstekend bezig op het WK in Rusland. Na zeges op Saoedi-Arabië en Egypte werd ook thuisland Rusland verslagen, waardoor Uruguay groep A met negen punten wint. Het werd 3-0 tegen Rusland, dat met plek twee ook door is naar de achtste finales.

Rusland keek na 23 minuten al tegen een 2-0 achterstand aan. Na 36 minuten moesten de Russen ook nog verder met tien man nadat Igor Smolnikov zijn tweede gele kaart kreeg.

Na tien minuten zorgde Luis Suárez voor de 1-0 uit een vrije trap. Nadat twee landgenoten een gat in de muur hadden gecreëerd schoot de oud-Ajacied in de verre hoek raak. Igor Akinfeev ging niet helemaal vrijuit bij de openingstreffer.

Bij de 2-0 was de Russische doelman kansloos. Een schot van Diego Laxalt werd van richting veranderd door Denys Cheryshev en zo stond de 2-0 op het scorebord halverwege de eerste helft.

Nadat Smolnikov van het veld moest vanwege een tweede gele kaart was Rusland machteloos tegen Uruguay, die dit toernooi nog steeds geen tegendoelpunt hoeft te incasseren.

In de tweede helft was het lang wachten op de 3-0. Edinson Cavani kreeg enkele kansen, maar pas in de negentigste minuut was het raak voor de aanvaller van PSG.

Vrijwel intacte bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Noordzee

Op de bodem van de Noordzee is bij de aanleg van een hoogspanningskabelverbinding tussen Groot-Brittannië en Europa een bijzondere ontdekking gedaan: men vond er namelijk een heuse B-17, een Amerikaanse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, inclusief menselijke resten.

Van vier van dergelijke toestellen zijn nog altijd bemanningsleden vermist en op basis van op het wrak gevonden informatie zou het wel eens om een van die vier vliegtuigen kunnen gaan. Men stuitte tijdens het bodemonderzoek op een stuk van de vleugel, wat uiteindelijk tot de ontdekking leidde.

In een B-17, ook wel bekend als vliegend fort, bevonden zich negen of tien bemanningsleden en twee tot vijf ton aan bommen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de B-17's veel ingezet om de Duitse industrie en de steden van onze oosterburen met de grond gelijk te maken.

Ook van andere vliegtuigen werden onderdelen gevonden, zoals een Duitse Messerschmitt-jager, aluminium plaatwerk van een Britse Spitfire en een Amerikaanse Wright R-1820 vliegtuigmotor. 

Bijna een jaar geleden werd bij de kust van Oostende in de Noordzee een bijna intact wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog, waarmee dit al de tweede grote ontdekking in relatief korte tijd is.

'Weghorst maakt transfer naar Wolfsburg'

AZ lijkt Wout Weghorst kwijt te raken. De aanvaller wordt gelinkt aan VfL Wolfsburg en hij zou zelfs al afscheid hebben genomen van zijn teamgenoten.

Dat laatste wordt door Max Huiberts overigens ontkend. Wel erkent de directeur voetbalzaken van AZ dat er iets rond Weghorst speelt. "Er vinden op dit moment onderhandelingen plaats. Wij kunnen niet zeggen om welke club dat gaat", zei hij tegen NH. Volgens het Noordhollands Dagblad en De Telegraaf is de spits op weg naar VfL Wolfsburg.

Weghorst heeft een week extra vakantie gekregen van AZ, omdat hij na afloop van het Eredivisie-seizoen nog in actie kwam bij het Nederlands elftal. Zaterdag hoeft hij zich pas weer te melden op het trainingsveld. Maandagochtend liet Weghorst echter zijn gezicht al zien, maar dat was volgens Huiberts dus niet om zijn teamgenoten gedag te zeggen. "Hij woont in de buurt en vond het leuk om er even bij te zijn."

Wout Weghorst heeft bij de Alkmaarse club nog een contract tot medio 2020. In twee seizoenen scoorde de 25-jarige aanvaller 45 keer namens AZ en leverde hij dertien assists af. Eerder droeg de Tukker de clubkleuren van Heracles Almelo en FC Emmen.

Spaanse krant: De Jong geeft jawoord aan Barcelona

Frenkie de Jong vertrekt mogelijk naar FC Barcelona. Na 'meerdere gesprekken' heeft de Ajax-speler besloten dat hij naar Catalonië wil.

De Spaanse krant Sport schrijft maandagochtend dat het nog lang niet zeker is dat De Jong deze zomer al overstapt naar Camp Nou. Ajax zou namelijk niet willen meewerken aan een transfer en Barça weet nog niet of de ploeg hem deze zomer al erbij wil hebben. De Spaanse kampioen zou namelijk iemand zoeken die een directe versterking is.

Barcelona hoopt het middenveld een nieuwe impuls te geven nu Andrés Iniesta is vertrokken en André Gomes wellicht ook weggaat. De Jong zou niet helemaal aan het profiel voldoen, al is coach Ernesto Valverde wel gecharmeerd van hem. De 21-jarige middenvelder is momenteel nog herstellende van een enkelblessure.

Sport meldt dat Barça een goede onderhandelingspositie heeft, omdat De Jong ondanks meerdere buitenlandse aanbiedingen alleen maar naar Camp Nou wil. Naar verluidt twijfelen de Spanjaarden dus nog of ze deze zomer al zullen toeslaan. Ajax hoopt de speler ondertussen nog een jaar te houden, omdat men verwacht dat zijn transferwaarde komend seizoen toeneemt.

'Masturberende' tennisser Kyrgios krijgt forse boete

Tennisser Nick Kyrgios zit weer eens een beetje in de problemen. Het doorgaans vrij arrogante en met enige regelmaat irritante enfant terrible kreeg dit keer een forse boete op het ATP-toernooi van Queen's in Engeland. 

Tijdens de halve finale tegen Marin Cilic, de uiteindelijke winnaar, maakte Kyrgios een grapje: met een flesje drinken in zijn hand maakte de Australiër een masturberend gebaar, waarbij hij zogenaamd nog spuitend tot een hoogtepunt kwam ook.

De toernooileiding vond het niet zo tof en Kyrgios kreeg een boete van vijftienduizend euro. De BBC was er live bij en deed uiteraard gelijk excuses, zoals ze ook al 'moesten' doen toen Kyrgios een paar dagen eerder wat krachttermen eruit gooide.

ItaliŽ vraagt om opvangcentra in Zuid-LibiŽ

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft maandag in Libië voorgesteld in het zuiden van dat land opvangkampen voor vluchtelingen in te richten. Hij zei ook dat hij naar de Europese top op donderdag komt met een Libisch voorstel voor oplossingen voor het migratievraagstuk en dat de Europese leiders zijn uitgenodigd voor een internationale conferentie hierover in september in Tripoli.

Salvini probeerde volgens Italiaanse media zijn gesprekspartners ervan te overtuigen dat het een goed idee zou zijn migranten al in het zuiden van Libië in speciale centra op te vangen. Maar de Libische vicepremier Ahmed Mateeq wil naar eigen zeggen geen opvangcentra voor vluchtelingen op Libisch grondgebied, waar dan ook. Salvini sprak ook met zijn collega uit de internationaal erkende regering van het Noord-Afrikaanse land, Abdulsalam Ashour.

Salvini en zijn rechts-populistische partij de Lega voeren verwoed campagne tegen de stroom migranten die vanuit Afrika naar de kusten van Zuid-Europa gaat. De Lega behoort tot de winnaars van de parlementsverkiezingen begin juni en de Lega behaalde zondag grote overwinningen bij burgemeestersverkiezingen.

Afname
De stroom vluchtelingen neemt sinds 2016 af. Maar vorig jaar trokken nog naar schatting meer dan 170.000 mensen de Middellandse Zee over om asiel of werk in Europa te krijgen. Ongeveer 70 procent landde op de Italiaanse kusten.

Salvini betoogt onder meer dat organisaties die zeggen vluchtelingen op zee te redden, feitelijk de stroom migranten aanmoedigen en er profijt van hebben. Hij heeft zijn pijlen onder meer gericht op een schip, de Lifeline, van de Duitse organisatie Mission-Lifeline. Die boot ligt naar verluidt 50 kilometer van de Maltese kust. Italië en Malta weigeren het schip toe te laten. Aan boord zijn circa 230 opgepikte drenkelingen die van de Libische kust richtig Italië waren gegaan.

Italië vraagt om opvangcentra in Zuid-Libië
Italië vraagt om opvangcentra in Zuid-Libië (Foto: ANP)

We Are Here wil naar nachtopvang

De ongeveer zestig ongedocumenteerden van We Are Here hebben besloten dat ze naar de nachtopvang in de Havenstraat in Amsterdam gaan. Dat liet een woordvoerder van de groep weten. De voorzieningenrechter besliste maandag dat ze het door hen gekraakte pand in Amstelveen per direct uit moeten.

Hoewel de groep aanvankelijk de opvang aan de Havenstraat niet als een optie zag, zegt de zegsman dat de vluchtelingen het nu toch willen proberen. "We willen een oplossing."

De groep trekt al jaren van kraakpand naar kraakpand door Amsterdam. Begin juni bezetten ze een leegstaand kantoorgebouw aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen. De eigenaar deed aangifte, waarop werd besloten dat het pand moest worden ontruimd. We Are Here probeerde dit nog tegen te houden in een kort geding, maar de rechter stelde ze dit keer niet in het gelijk.

We Are Here wil naar nachtopvang
We Are Here wil naar nachtopvang (Foto: ANP)

Overval op echtpaar leidt tot witwasonderzoek

Op 11 mei werd een ouder echtpaar in hun Deurnese woning overvallen. De daders gingen er met een kluis vandoor. Er bleek echter nog een kluis te zijn, waarin tijdens het onderzoek enkele honderdduizenden euro’s aan contant geld werden aantroffen. De recherche startte vervolgens, naast het onderzoek naar de overval, ook een onderzoek naar de herkomst van dit geld.

Al snel bleek dat een familielid van de bewoners, een 49-jarige inwoner van Heerlen, het geld daar kennelijk had ondergebracht. Een woordvoerder van de politie: "Omdat de officiële inkomsten van deze man het bezit van een dergelijk enorm contant geldbedrag niet konden verklaren, gingen onze financieel rechercheurs met de zaak aan de slag. De man wordt verdacht van witwassen, omdat we vermoeden dat hij dit vermogen op illegale wijze heeft verkregen. De vraag waarmee hij dat precies heeft gedaan maakt onderdeel uit van het onderzoek."

Meer contant geld en whisky
De verdachte werd maandagochtend in zijn woonplaats aangehouden en er volgde onderzoek in zijn woning. Ook bij hem thuis vond de politie nog eens enkele tienduizenden euro’s waarvan het de vraag is waar de man het mee verdiende. Verder deden ze nader onderzoek in de woning in Deurne, waar het geld medio mei was aangetroffen. De woordvoerder: "Daar troffen we een paar honderd verschillende flessen whisky aan met, naar het zich laat aanzien, een grote totaalwaarde. Al deze flessen, twintig dozen vol, namen we in beslag omdat we ons ook hier afvragen hoe de man zich dit kon veroorloven."

Ingesloten
De verdachte werd ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Het is aan de officier van justitie om te bepalen of het na uitgebreid verhoor nodig is hem langer vast te houden.

Overval op echtpaar leidt tot witwasonderzoek (Foto: stockfoto politie.nl)
Overval op echtpaar leidt tot witwasonderzoek (Foto: stockfoto politie.nl)

Enzo Knol en Dee weer uit elkaar

YouTube-ster Enzo Knol en zijn vriendin Dee van der Zeeuw zijn opnieuw uit elkaar. Dat zeggen ze op Instagram. De bekende vlogger en zijn vriendin gingen vorig jaar september ook al uit elkaar. Toen maakte het stel dat op emotionele wijze in een veelbekeken video bekend. Die video is ruim vier miljoen keer bekeken. Een paar maanden later waren ze weer samen. In december volgde de vlog 'we hebben verkering'. Die video werd ruim 1,7 miljoen keer bekeken.

Nu stellen ze op 'Insta': "We hebben heel veel mooie dingen meegemaakt maar in dit hectisch leventje maak je ook mindere dingen mee. We zijn vorig jaar twee maanden uit elkaar geweest en hebben het daarna weer geprobeerd maar het is niet meer verliefd zijn maar houden van."

De twee zeggen nu een "eigen pad"te gaan bewandelen en op het onderwerp niet meer terug te komen, "ook niet in de vlogs''. Ze bedanken hun volgers voor hun support en sluiten af met een emoticon van een hartje.

YouTubers Enzo Knol en Dee weer uit elkaar
YouTubers Enzo Knol en Dee weer uit elkaar (Foto: BuzzE)

Potvis in nood voor de kust van Den Helder

Voor de kust van Den Helder zwemt een potvis in nood. Het reddingsteam van SOS Dolfijn werd maandag over het gedesoriënteerde dier gealarmeerd en een schip van de kustwacht is naar het dier onderweg.

"Omdat potvissen moeilijk weten te overleven in de voor potvissen ondiepe Noordzee, is dit voor het dier een lastige situatie." De potvis zwemt al uren in hetzelfde gebied en is mogelijk gedesoriënteerd en/of ziek of verzwakt, stelt SOS Dolfijn.

Als walvissen van meer dan 3 meter in de problemen zijn, gaat in Nederland het zogeheten walvisprotocol in. Het ministerie van Economische Zaken wordt dan benaderd. Schepen worden uit de buurt gehouden en er wordt geprobeerd het dier weer naar zee te helpen, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Kustwacht.

Potvis in nood voor de kust van Den Helder
Potvis in nood voor de kust van Den Helder (Foto: ANP)

'EU moet ook Hongarije op strafbank zetten'

Na Polen moet de EU ook de zwaarste juridische procedure tegen Hongarije openen vanwege de bedreiging voor de rechtstaat in het land. De commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE) in het Europees Parlement vindt dat het zogenoemde artikel 7 uit het EU-verdrag moet worden geactiveerd, waardoor het land uiteindelijk tijdelijk zijn stemrecht in de unie zou kunnen kwijtraken.

LIBE stemde maandag in met Hongarije-rapporteur Judith Sargentini (Groen Links) dat er sprake is van een systematische bedreiging van de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden in het voormalige Oostblokland. In september moet het voltallige parlement er nog over stemmen. Er is twee derde van de stemmen nodig om de lidstaten te kunnen oproepen de procedure te beginnen.

,,De Hongaarse regering van Viktor Orbán heeft te veel ruimte gekregen om de Hongaarse democratie en rechtsstaat om zeep te helpen," aldus Sargentini.

'EU moet ook Hongarije op strafbank zetten'
'EU moet ook Hongarije op strafbank zetten' (Foto: ANP)

Heather Locklear weer gearresteerd

Heather Locklear is wederom in de boeien geslagen. Volgens TMZ vloog de gevallen actrice zondag een politieagent en een ambulancebroeder aan.

De hulpdiensten werden zondagavond laat ingeschakeld door een familielid van Locklear, die onder invloed zou zijn geweest. Toen de agent arriveerde en hij probeerde Locklear van haar familieleden te scheiden, deelde de actrice een klap uit. Ook een ambulance werd opgeroepen. Een van de broeders kreeg een trap toen hij probeerde Locklear op een brancard te krijgen.

Locklear werd voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht en kon vervolgens meteen door naar het politiebureau. Volgens TMZ zit ze nog vast, haar borgsom bedraagt 20.000 dollar.

De Melrose Place-actrice werd vorige week nog gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis omdat ze labiel zou zijn en dreigde zichzelf wat aan te doen. Eind februari werd ze ook al gearresteerd vanwege de mishandeling van een agent.

Heather Locklear weer gearresteerd
Heather Locklear weer gearresteerd (Foto: BuzzE)

3 jaar Belgische cel voor Nederlander

De 23-jarige Nederlander Aimad B. is door de rechtbank in Brugge veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de verkoop van 19 kilo cannabis. De man uit Bergen op Zoom verkocht de drugs aan Belgische dealers.

Een handlanger, de eveneens uit Bergen op Zoom afkomstige 27-jarige Brahim T., kreeg een werkstraf van 250 uur. Die kan worden omgezet in twee jaar cel als de werkstraf niet of onvolledig wordt uitgevoerd. De rechtbank verklaarde zo'n 190.000 euro verbeurd. Een koper uit Oostende, Mike P. (33), kreeg twee jaar celstraf, twee andere Belgische dealers werden veroordeeld tot werkstraffen van 125 en 200 uur.

3 jaar Belgische cel voor Nederlander
3 jaar Belgische cel voor Nederlander (Foto: ANP)

Bitcoin op het laagste punt van 2018

De bitcoin is afgelopen weekeinde gezakt naar de laagste koers van het jaar. Op zondag was de virtuele munt ongeveer 5785 dollar waard. Op maandag wist de koers op te krabbelen tot net boven de 6000 dollar. Andere virtuele munten zakten mee. De bitcoin was op vrijdag nog zo'n 6800 dollar. Op 1 januari stond de bitcoin nog boven de 14.000 dollar en in december koerste de munt even af op de 20.000 dollar.

Het vertrouwen in de bitcoin is gedaald door een paar grote hacks die onlangs aan het licht zijn gekomen. Zo wisten cyberdieven een paar weken geleden in te breken bij het Zuid-Koreaanse handelsplatform Coinrail. Een ander Zuid-Koreaans platform, Bitkoex, kwam vorige week in opspraak doordat medewerkers de adressen van wallets en de wachtwoorden van negentien gebruikers in een groepschat hadden gezet.

Japan eist dat de zes grootste platforms in dat land meer gaan doen tegen witwassen. Japan was tot nu toe een van de meest vrijzinnige landen op het gebied van regels voor bitcoins.

Bitcoin op het laagste punt van 2018
Bitcoin op het laagste punt van 2018 (Foto: BuzzT)

'Streekvervoer vanaf woensdag plat'

Het CNV wil het landelijke streekvervoer vanaf woensdag platleggen. Volgens vakbond is de bemiddelingspoging voor een nieuwe cao in het openbaar vervoer mislukt.

De FNV kan nog niet zeggen of de bond zich achter de staking schaart. Maandagavond raadpleegt de FNV de achterban.

Het CNV roept de leden op om vanaf woensdagochtend het werk voor 72 uur neer te leggen. "Helaas, we hadden het graag anders gezien", zegt onderhandelaar Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen.

Maandag zouden de bonden ook al gaan staken, maar die actie werd toen twee dagen uitgesteld om bemiddelaars volgens de bonden meer tijd te geven tot een oplossing te komen. ,,We hebben nu een terugkoppeling gekregen van de bemiddelaars. De uitkomst is een koude douche. Er is nog geen licht aan het einde van de tunnel. De werkgevers weten van geen wijken; er blijkt geen enkele verbetering mogelijk. Dat betekent dat we vanaf woensdag volop in actie gaan", aldus Severijns.

Er wordt onderhandeld over een cao voor 12.000 werknemers in het streekvervoer. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) was nog niet bereikbaar voor commentaar.

CNV: Streekvervoer vanaf woensdag plat
CNV: Streekvervoer vanaf woensdag plat (Foto: ANP)

Harley-Davidson wijkt uit naar buitenland

Harley-Davidson gaat meer motorfietsen bouwen buiten de Verenigde Staten. De motorfietsenfabrikant wil daarmee de extra importheffingen van de Europese Unie op Harley's omzeilen, staat in een financieel document van het bedrijf.

De EU stelde vrijdag extra belastingen in op de invoer van een aantal Amerikaanse producten, waaronder Harley-Davidsons. Daardoor wordt een exemplaar van het iconische motormerk in de EU gemiddeld 2200 dollar duurder. Omdat het bedrijf die kosten niet wil doorberekenen aan de klant, verwacht de motorenfabrikant op de korte termijn een jaarlijkse extra kostenpost tussen 90 miljoen en 100 miljoen dollar.

Op de langere termijn zal Harley-Davidson meer productieactiviteiten naar fabrieken buiten de Verenigde Staten verplaatsen. Het bedrijf zegt die stap te betreuren, maar niet anders te kunnen wegens het belang van de Europese markt, waar vorig jaar circa 40.000 Harleys werden verkocht.

De Europese importheffingen op Amerikaanse producten zijn een vergeldingsmaatregel tegen de staal- en aluminiumheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president zegt met die extra invoerbelastingen banen in de Verenigde Staten te willen beschermen.

Harley-Davidson wijkt uit naar buitenland
Harley-Davidson wijkt uit naar buitenland (Foto: ANP)

Mijlpaal op YouTube voor Bassie en Adriaan

Bassie en Adriaan hebben een mijlpaal bereikt op YouTube. De video's van de clown en acrobaat werden meer dan vijftig miljoen keer bekeken. Dat maakte producent Mountain Road maandag bekend.

De populairste video van het Bassie en Adriaan is momenteel 'Bassie schiet een bok'. Het filmpje van ruim 6,5 minuut werd ruim 1,7 miljoen keer aangeklikt.

De broers Aad en Bas van Toor besloten zo'n vier jaar geleden hun filmpjes legaal in een eigen YouTube-kanaal te plaatsen. Sindsdien trekken de fratsen van het gepensioneerde duo veel kijkers. Twee jaar geleden bereikten Bassie en Adriaan de mijlpaal van 25 miljoen views.

Mogelijk duiken Bassie en Adriaan binnenkort ook op Netflix op. 3FM-dj's Rámon Verkoeijen en Mark van der Molen startten in maart een actie om de nog altijd populaire kinderserie op de streamingdienst te krijgen. Een speciale Facebookpagina ter ondersteuning van het initiatief werd al bijna elfduizend keer geliket.

Mijlpaal op YouTube voor Bassie en Adriaan
Mijlpaal op YouTube voor Bassie en Adriaan (Foto: BuzzE)

'Jon Snow en Ygritte' getrouwd

Acteurs Kit Harington en Rose Leslie zijn in het weekeinde in het huwelijksbootje gestapt. In het Schotse Aberdeenshire trouwde het stel, dat vooral bekend is als de personages Jon Snow en Ygritte uit Game of Thrones.

In Wardhill Castle, eigendom van de familie van Rose, gaf het stel elkaar het jawoord. Dat deden ze uiteraard in het bijzijn van de nodige bekende mensen, zoals Tyrion Lannister, Arya en Sansa Stark en Daenerys Targaryen, of in elk geval de acteurs die die Game of Thrones-rollen vertolken.

Dat was overigens nog niet zo makkelijk: men is volop bezig met de opnames voor het achtste en laatste seizoen, dus Harington had de makers gevraagd om een en ander zo uit te kienen dat iedereen aanwezig kon zijn, met succes.

Vorig jaar september maakte het stel hun verloving bekend, nadat ze vanaf 2012 een relatie hadden. Daar zat wel een onderbreking in, omdat ze in 2013 uit elkaar gingen, maar vanaf 2014 zijn ze weer bij elkaar.

Beelden van de bruiloft (Bron: YouTube)

EnschedeŽr wint nachtje cel in Rotterdam

‘Wie wordt onze verdachte voor een dag en een nacht?’ zo luidde de oproep op het Twitter-account van de recherche in Rotterdam-Zuid. Wie in aanmerking wilde komen voor deze 24-uurs belevenis, inclusief overnachting in de cel, moest het account volgen en het bericht retweeten. De winnaar: Frank Leijdekkers (32) uit Enschede deed dit en was afgelopen weekend #Suspect41day. Hij ervaarde hoe het is om verdacht te worden van een misdrijf.

Leijdekkers mocht op zaterdagmiddag een (fictieve) straatroof plegen op de Kop van Zuid in Rotterdam. Kort daarop werd hij door een arrestatieteam in de kraag gevat en overgebracht naar het politiebureau. Dit markeerde de start van een levensechte 24-uurs belevenis als verdachte: van arrestatie tot verhoor, van fouillering tot een nacht in een politiecel. Dat de werkelijkheid ultiem werd nagebootst bleek wel toen de ‘suspect’ ook op juridische bijstand mocht rekenen. De raadsvrouw in het complot, in het dagelijks leven rechercheur, adviseerde Leijdekkers tijdens de verhoren. “Aanvankelijk luidde het advies van mijn advocaat dat ik me moest beroepen op mijn zwijgrecht, maar toen op zondagochtend de bewijzen zich opstapelden en er ook nog eens een extra getuigenverklaring werd opgevoerd, moest ik de straatroof wel bekennen." aldus een beduusde Leijdekkers kort na zijn vrijlating. En voegde direct daar direct lachend aan toe: “Mag ik nu eindelijk een sigaret opsteken?”

Afschrikeffect
Het initiatief is een primeur voor het Rotterdamse rechercheteam dat hiermee ook een serieuze boodschap wil overbrengen: “In de eerste plaats willen we laten zien dat verdacht zijn van een misdrijf en een nachtje in een politiecel, absoluut geen fijne ervaring is. En zeker ook niet stoer. Tegelijkertijd kunnen we het politiewerk laten zien zoals het echt is”, vertelt Marco van Pelt, chef opsporing en een van de initiatiefnemers van #Suspect41day.

Politiechef Frank Paauw is positief over dit initiatief: “jongeren denken soms dat het stoer is om vast te zitten. Dat beeld willen we bijstellen en daar leent social media zich uitstekend voor. Bovendien geeft het ook inzicht in de werkzaamheden van de recherche”.

Niks meer zelf beslissen
Leijdekkers, die zondagmiddag met een dagvaarding op zak het politiebureau verliet, vond het naar eigen zeggen geen pretje om vast te zitten. "Na een paar uur kwamen de muren echt op me af. Het besef van tijd raakte ik helemaal kwijt. En niks meer zelf te kunnen beslissen, maakte veel indruk op me. Het doet mentaal ook wat met je. Aan de andere kant voelde ik ook de persoonlijke betrokkenheid van de rechercheurs, maar ook van de bewaarders met wie ik veel contact had. Soms is datgene wat je ook als verdachte het alle hardst nodig hebt, heel eenvoudig, een medemens. Ik werd met respect behandeld, maar ik hoop dit nooit meer mee te maken”.

Social Media
De actie #Suspect41day was 24 uur lang via Twitter, Facebook en Instagram te volgen. Normaal gesproken worden de kanalen gebruikt voor onder meer opsporingsberichten en getuigenoproepen. De actie leverde het rechercheteam in de afgelopen periode nog meer volgers op. “En dat is goed nieuws”, zegt Van Pelt. “Onze social kanalen zijn een belangrijke online aanvulling op de offline aanwezigheid van agenten in de wijk. Alleen al ons Twitter-account heeft meer dan 10.000 volgers en we voorzien daarmee klaarblijkelijk in een belangrijke behoefte van het publiek. Maar ook op Instagram zijn we steeds actiever. Met medewerking van onze volgers lossen we samen zaken op, dus wat ons betreft mogen er nog eens 10.000 volgers bij”.

Enschedeër wint nachtje cel in Rotterdam (Foto: politie.nl)
Enschedeër wint nachtje cel in Rotterdam (Foto: politie.nl)

Slob wil knelpunten passend onderwijs aanpakken

Passend onderwijs gaat te veel over de inrichting van bestuurlijke constructies in plaats van wat het beste is voor de kinderen. Schoolleiders en leraren geven aan onvoldoende betrokken te zijn bij de keuzes die het samenwerkingsverband maakt. Leerlingen in het hele land moeten kunnen rekenen op kwalitatief dezelfde ondersteuning. Met een gerichte aanpak van knelpunten als eigenaarschap, informatievoorziening en de verbetering van het aanbod van samenwerkingsverbanden, wil minister Slob de ondersteuning aan kinderen via het passend onderwijs in alle regio’s voor 2020 op orde krijgen. Dat laat de bewindspersoon weten in zijn brief aan de Tweede Kamer over de verdere implementatie van het passend onderwijs.

‘Op veel plekken wordt hard gewerkt om kinderen en jongeren goed te ondersteunen,’ aldus minister Slob. ‘Tegelijkertijd maken leraren, schoolleiders en ouders zich zorgen. Het is zaak de knelpunten voortvarend aan te pakken.’

Toenemende werkdruk
Leraren ervaren te weinig betrokkenheid bij de dagelijkse praktijk van passend onderwijs. ‘We verwachten steeds meer van kinderen en zijn beter en eerder in staat te herkennen wat met een kind aan de hand is en welke ondersteuning het nodig heeft. Dat, in combinatie met de hoge norm die leraren zichzelf opleggen, is één van de oorzaken van de toenemende werkdruk,’ geeft minister Slob aan. Leraren ervaren te weinig betrokkenheid bij de dagelijkse praktijk van passend onderwijs.

Jaarlijkse vaststelling schoolondersteuningsprofiel
Scholen stellen nu iedere vier jaar het schoolondersteuningsprofiel vast, waarin zij aangeven hoe zij passend onderwijs willen vormgeven. Het profiel hangt samen met de aanwezige deskundigheid bij het personeel en ook met de leerlingpopulatie. Beiden kunnen binnen vier jaar behoorlijk fluctueren. Minister Slob gaat wettelijk regelen dat dit schoolondersteuningsprofiel jaarlijks wordt vastgesteld met advies van de medezeggenschapsraad.

Betere informatievoorziening voor scholen, ouders en leraren
Om elk kind een passende onderwijsplek te bieden, hebben scholen een zorgplicht. Daarbij werken scholen samen in een bepaalde regio. Uit de jaarlijkse voortgangsrapportage passend onderwijs blijkt dat de meeste scholen voldoen aan de zorgplicht. Het is voor ouders echter niet altijd duidelijk welke ondersteuning scholen kunnen bieden. Scholen en samenwerkingsverbanden hebben de plicht ouders te informeren over de ondersteuningsvoorzieningen. Dit is opgenomen in de wet, maar nog niet overal goed uitgevoerd. ‘Ik verwacht dat samenwerkingsverbanden heldere informatie beschikbaar maken over de ondersteuningsvoorzieningen via hun website en de schoolgidsen van de aangesloten scholen,’ aldus minister Slob. Hij vraagt de inspectie om hier in het toezicht aandacht voor te hebben.

Daarnaast regelt Slob dat scholen meer inzicht krijgen in het beschikbare geld. Ieder samenwerkingsverband en ieder schoolbestuur zou hierover duidelijkheid kunnen en moeten verschaffen aan scholen. Omdat dit vaak niet gebeurt, zal Slob nog dit jaar openbaar maken welke middelen een school zou ontvangen wanneer alle daarvoor beschikbare middelen door het samenwerkingsverband evenredig naar aantal leerlingen over de scholen zouden worden verdeeld. Dit is niet de werkelijke verdeling, een deel van de middelen wordt via het samenwerkingsverband centraal ingezet, maar het verschaffen van inzicht leidt tot een beter gesprek tussen de schoolleiding en schoolbesturen.

Om het mogelijk te maken dat samenwerkingsverbanden op een goede manier verantwoording kunnen afleggen, gaat Slob wettelijk regelen dat samenwerkingsverbanden toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben. Zij zijn nu deels afhankelijk van schoolbesturen die informatie moeten leveren hoe zij de middelen die zij van het samenwerkingsverband ontvangen besteed hebben. Dat gebeurt nu onvoldoende.

Verbetering aanbod van samenwerkingsverbanden
Minister Slob maakt het wettelijk mogelijk dat samenwerkingsverbanden hun aanbod kunnen verbeteren, waardoor er steeds meer mogelijkheden zijn voor maatwerk. Zo kunnen scholen in het regulier onderwijs vanaf augustus tijdelijk afwijken van de onderwijstijd. Dan kunnen kinderen ook in het regulier onderwijs tijdelijk vrijgesteld worden van het minimaal aantal uren onderwijstijd en toch naar school gaan, al is het maar een paar uur per week. In het speciaal onderwijs kan dat al.

Daarnaast maakt Slob het wettelijk mogelijk dat samenwerkingsverbanden tijdelijk, voor maximaal een jaar, een plek zoeken voor een kind in het niet-bekostigd onderwijs, mocht dat nodig zijn.

Voor de verbetering aan de ondersteuning van hoogbegaafde kinderen is vanaf volgend jaar structureel 15 miljoen euro extra beschikbaar.

Evaluatie 2020
De implementatieperiode van het passend onderwijs duurt volgens afspraak tot 2020. Minister Slob kondigt in zijn brief aan dat hij niet zal schromen om in te grijpen, wanneer aan het eind van de implementatieperiode blijkt dat deze maatregelen onvoldoende hebben gewerkt.

Slob wil knelpunten passend onderwijs aanpakken (Foto ter illustratie pxhere.com
Slob wil knelpunten passend onderwijs aanpakken (Foto ter illustratie pxhere.com

'We Are Here moet kraakpand uit'

De ongedocumenteerden van We Are Here moeten het door hen gekraakte pand in Amstelveen uit. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam bepaald. De groep spande een kort geding aan om de voorgenomen ontruiming te voorkomen, maar ze kregen dit keer geen gelijk.

De voorzieningenrechter woog in zijn beslissing de verstoring van de openbare orde mee, mede door de zogenoemde vergiskraken die de groep eerder pleegde. "Het geeft onrust en gedoe. Mensen worden in hun woonbelangen geschaad en dit soort acties trekt tegenacties en reacties aan van derden."

We Are Here kraakte op 5 juni het kantoorgebouw aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen. De gemeente liet direct weten dat de krakers niet welkom waren en de eigenaar van het pand deed aangifte. Burgemeester Bas Eenhoorn kondigde vorige week aan dat de groep het gebouw maandag om 12.00 uur moest verlaten.

De uitspraak leidde tot emotionele reacties van de aanwezigen in de rechtszaal. De asielzoekers zaten eind april ook al op de rechtbank om de ontruiming van de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost te voorkomen. Tijdens die zitting oordeelde dezelfde rechter dat ze nog iets langer mochten blijven.

Volgens de rechter kan hij niet elke keer een uitzondering maken. "Het zou anders zijn als er werkelijk geen alternatief is, maar dat is niet aan de orde." De advocaat van de Staat zei dat de ongeveer zestig krakers terechtkunnen in de opvang aan de Havenstraat in Amsterdam. "Dat die opvang buitengewoon beperkt is en vele schaduwzijden kent, wil ik aannemen", zei de rechter. "Dat neemt niet weg dat dit de wijze is waarop de samenleving is ingericht. Die dienen wij met z'n allen, ook de rechter, te respecteren."

Rechter: We Are Here moet kraakpand uit
Rechter: We Are Here moet kraakpand uit (Foto: ANP)

Veel belangstelling voor proefproces Deliveroo

Het proefproces dat een maaltijdbezorger van Deliveroo tegen het bedrijf heeft aangespannen, kan woensdag rekenen op veel belangstelling. De rechtszaak, die tot stand kwam na crowdfunding waaraan vierhonderd mensen bijdroegen, wordt gevolgd door zeker tientallen en mogelijk meer dan honderd belangstellenden.

De nu twintigjarige Sytze Ferwerda klaagde in januari Deliveroo aan, omdat die vanaf 1 februari alleen nog met zelfstandige bezorgers wilde werken. Ferwerda wil in loondienst blijven. Hij hoopt dat door de rechtszaak bezorgers weer zeker kunnen zijn van een inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) liet de Tweede Kamer vrijdag weten de zaak met belangstelling te volgen. Hij kondigde aan nog dit jaar bij minstens honderd opdrachtgevers in verschillende sectoren te controleren of sprake is van schijnzelfstandigheid

Veel belangstelling voor proefproces Deliveroo.

Veel belangstelling voor proefproces Deliveroo (Foto: ANP)

Hoop en vreugde bij leerlingen VMBO

Leerlingen van de eindexamenklassen van het VMBO Maastricht reageerden maandagochtend blij op de uitspraken van minister Arie Slob van Onderwijs. Die ziet mogelijkheden om de cijfers van het centraal eindexamen te handhaven.

Vele tientallen leerlingen waren maandag naar het Porta Mosana College gekomen voor een protestbijeenkomst. "Dan is toch niet alles voor niks geweest", zeiden veel van hen. De 17-jarige Lorenzo straalt als hij zegt: "Het centrale examen is vooral stress. Ben zo blij dat de minister dit nu overweegt. Om de schoolexamens over te doen is voor mij en de meeste anderen geen probleem."

Ook de 15-jarige Vanity is opgelucht. Ze heeft weer hoop, zegt ze. Zij was een van de leerlingen die het protest maandagochtend organiseerden. Net als veel andere leerlingen beschuldigt zij het schoolbestuur van leugens en smoesjes. Zo zou volgens de school een leerling hebben gezegd dat er iets niet klopte met de examens. Maar volgens haar was de klokkenluider een leraar. "De leerlingen zouden zoiets nooit doen", zegt ze.

Geen Engels

Senna (17) vertelt dat ze twee derde van het schooljaar geen Engels heeft gehad. "Vorig jaar zelfs bijna geen Nederlands en biologie." Volgens haar vielen docenten uit en werd er geen vervanging geregeld. De 16-jarige Niels bevestigt haar verhaal. "Ik heb een half jaar lang geen Nederlands en geen Engels gehad."

Naomi (15) doet mee aan de demonstratie omdat ze de "smoesjes" van het bestuur zat zegt te zijn. "Wat ze ons willen mededelen doen ze per mail. Ze durven ons niks recht in ons gezicht te zeggen."

Enkele leerlingen maken zich ook om andere redenen zorgen. Zo is Shalina (17) al eens eerder gezakt. "Ik kan niet nog een keer zakken", zegt ze. "Ik was zo blij dat ik de eindexamens gehaald had. En nu dit."

Een vader van een leerlinge heeft het gehad met de school "Als dit niet wordt opgelost, ga je maar naar Valkenburg", laat hij zijn dochter weten.

De 15-jarige Latitia krijgt veel bijval als ze uitlegt waarom zij meedoet aan de demonstratie: "Deze school moet dicht!"

Hoop en vreugde bij leerlingen VMBO
Hoop en vreugde bij leerlingen VMBO (Foto: ANP)

Fipronilcommissie: 'geef voedselveiligheid topprioriteit'

Bedrijven in de eierketen, de NVWA en de ministeries van VWS en LNV hebben onvoldoende voorrang gegeven aan voedselveiligheid. Bedrijven in de eierketen maken hun wettelijke verantwoordelijkheid niet waar. Bij de NVWA krijgt voedselveiligheid te weinig aandacht. Politiek en bestuur hebben een te beperkte opvatting over hun eigen rol ten aanzien van voedselveiligheid en komen pas in actie als zich een incident of crisis voordoet. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport van de Commissie onderzoek fipronil in eieren dat vanochtend door voorzitter Winnie Sorgdrager is overhandigd aan minister Bruno Bruins (VWS) en minister Carola Schouten (LNV).

Commissievoorzitter Winnie Sorgdrager: “Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid. Voedselveiligheid moet, zowel bij de bedrijven in de eierketen, als bij de NVWA en de betrokken ministeries, prioriteit krijgen. De eiersector worstelde al jaren met het probleem van bloedluis. Ineens was er een wondermiddel. Er hadden toen bij de sector zelf alarmbellen moeten gaan rinkelen. Het duurde ook veel te lang voordat er actie kwam na de meldingen en er was te lang onduidelijkheid over de risico’s voor de volksgezondheid. Dat zegt iets over hoe het in ons stelsel geregeld is. Voedselveiligheid moet goed geborgd zijn. Er zijn talloze mogelijkheden voor alle partijen om risico’s op dit soort incidenten te beperken”.

Conclusies over ontstaan en afhandeling fipronilincident
Voedselveiligheid krijgt van bedrijven in de eierketen onvoldoende aandacht. De kwaliteitssystemen in die sector bieden onvoldoende waarborg voor voedselveiligheid. Men doet er onvoldoende aan om risico’s voor voedselveiligheid in beeld te krijgen.

De NVWA heeft niet adequaat gereageerd op de drie signalen over het gebruik van fipronil die zij kreeg in november 2016 en januari 2017. Dit leidde ertoe dat de overtreding van de biocidewetgeving kon voortduren. Ook concludeert de commissie Sorgdrager dat de NVWA onvoldoende was voorbereid op incidenten en crises en dat het ontbrak aan eenduidige communicatie.

De commissie concludeert dat de ministeries van VWS en LNV de impact van het fipronilincident hebben onderschat. Het ontbrak aan regievoering op de communicatie over het incident. De Tweede Kamer is in augustus 2017 onvolledig geïnformeerd en er is een vertekend beeld van de situatie geschetst.

Aanbevelingen
Bedrijven in de eierketen moeten zorgen voor een geloofwaardig stelsel van zelfregulering waarin voedselveiligheid topprioriteit wordt. Commerciële belangen moeten daarin ondergeschikt zijn aan het belang van voedselveiligheid. Ook moet de sector meer aandacht besteden aan fraude en moet kennis een centrale plek krijgen binnen de sector.

De NVWA moet garanderen dat voedselveiligheid binnen de organisatie de hoogste prioriteit krijgt en niet wordt afgewogen tegen andere waarden en belangen. Daarnaast moet de NVWA zorgen dat zij signalen snel, integraal en deskundig weegt, voordat de NVWA besluit of een signaal of melding strafrechtelijk of bestuurlijk wordt opgevolgd.

De commissie beveelt de ministeries van VWS en LNV aan om daadwerkelijk hun verantwoordelijkheid voor het gehele stelsel van voedselveiligheid te nemen en beleid te maken dat zelfregulering in de eiersector ten goede komt. Ook moeten zij de toezichthouder in staat stellen voedselveiligheid tot prioriteit te maken in het handhavingsbeleid.

De onafhankelijke Commissie onderzoek fipronil in eieren, onder voorzitterschap van mr. Winnie Sorgdrager, werd op 17 oktober 2017 ingesteld. De klankbordgroep van de commissie bestond uit prof. dr. mr. Bernd van der Meulen, Philip den Ouden, drs. Annette Roeters, en ing. Jan Wolleswinkel. De commissie is ondersteund door een onderzoeksteam.

Lijst auto's Forza Horizon 4 gelekt via preload-bestanden

Mensen die Forza Horizon 4 al gepreordered hebben, hebben de mogelijkheid om de game vast te 'preloaden'. Hierdoor worden de benodigde bestanden van het spel zichtbaar en een aantal oplettende lieden wist hieruit op te maken welke auto's we kunnen verwachten in de nieuwste open-wereld racer van Microsoft.

Het gaat om een fantastische hoeveelheid van maar liefst 450 auto's. Het is niet vanzelfsprekend dat alle autonamen ook daadwerkelijk een speelbaar voertuig vertegenwoordigen, maar het zal ongetwijfeld een goede indicatie zijn. Via het Twitter-kanaal van Forza Motorsport werd er al even gereageerd op de gelekte autolijst.

Klik hier voor een overzicht van alle 'gelekte' auto's. Forza Horizon 4 komt op 2 oktober dit jaar uit voor Xbox One en pc.

Wiebes sluit akkoord over gaswinning

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft vandaag met Shell en ExxonMobil een akkoord op hoofdlijnen gesloten over de gaswinning uit het Groningenveld. Overeengekomen is dat Shell en ExxonMobil afzien van een claim voor het gas dat na beëindiging van de winning achterblijft in de grond. Verder bieden Shell en ExxonMobil garanties dat NAM altijd kan en blijft betalen voor aardbevingsschade en de versterking van gebouwen. Ook levert NAM een bijdrage van 500 miljoen euro voor de versterking van de economie en leefbaarheid in de regio.

In het akkoord staat dat de verdeling van opbrengsten van het Groningenveld wordt aangepast aan de afdrachtenregeling uit de Mijnbouwwet die ook geldt voor de kleine gasvelden in Nederland. Dit betekent dat voortaan 73 procent van de winst uit het Groningenveld toekomt aan de Staat. Het akkoord is erop gericht om de gaswinning uit het Groningenveld zo snel als mogelijk op een verantwoorde wijze af te bouwen naar nul. Met de afspraken trekt de Staat de regie over de gaswinning geheel naar zich toe, terwijl NAM financieel aansprakelijk blijft voor schade en versterking.

In het akkoord is vastgelegd dat Shell en ExxonMobil erop toezien dat NAM over voldoende financiële middelen beschikt zodat de maatschappij ook bij een steeds lagere winning haar betalingsverplichtingen voor de schadeafhandeling, de versterkingsopgave en de opruimkosten na beëindiging van de gaswinning kan blijven nakomen. Afgesproken is dat NAM over de boekjaren 2018 en 2019 geen dividend uitkeert. Daarna zal NAM alleen dividend uitkeren als zij voldoende financieel robuust is. Bovendien geven Shell en ExxonMobil garanties dat NAM haar verplichtingen te allen tijde kan nakomen. Ook na het einde van de gaswinning zullen Shell en ExxonMobil zekerheden stellen voor kosten van schade en versterking.

NAM krijgt een wettelijke verplichting om tot het einde van de gaswinning jaarlijks een door de minister vastgestelde hoeveelheid gas te produceren. Dit is noodzakelijk om de leveringszekerheid te garanderen. Afgesproken is dat Shell en ExxonMobil ervoor zorgen dat NAM over voldoende financiële middelen beschikt om te kunnen blijven produceren ook als de winning steeds minder wordt. Door de dalende gaswinning en de toegenomen kosten voor schade en versterking is de huidige afdrachtenregeling, waarbij de Staat de afgelopen jaren tot 90 procent van de opbrengst uit het Groningenveld heeft ontvangen, niet langer houdbaar. Daarom is afgesproken dat met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 de wettelijke afdracht van 73 procent uit de Mijnbouwwet ook van toepassing is op het Groningenveld.

Naar verwachting blijft er na de beëindiging van de winning ongeveer 450 miljard m3 gas in de grond zitten. Bij de huidige gasprijs vertegenwoordigt dit een waarde van ongeveer 70 miljard euro. In het akkoord is overeengekomen dat zowel NAM, de eigenaar van het Groningengas, als Shell en ExxonMobil geen claim zullen indienen voor het gas dat achterblijft in de bodem.

De afspraken in het akkoord sluiten nauw aan bij de inzet van het kabinet en de regio om de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie volledig publiekrechtelijk te organiseren waarbij de rol van NAM is beperkt tot het betalen van de kosten. Het kabinet en de regio werken daarnaast aan een nieuw toekomstperspectief voor Groningen om de economie en leefbaarheid in de regio te versterken. Tijdens de onderhandelingen over het akkoord is afgesproken dat ook Shell en ExxonMobil hieraan een bijdrage zullen leveren. Dit heeft geresulteerd in een bijdrage van NAM van 500 miljoen euro. Het kabinet is voornemens om minimaal eenzelfde bedrag vrij te maken. Dit betekent dat voor het toekomstperspectief voor Groningen in totaal zeker 1 miljard euro beschikbaar komt.

Omdat minister Wiebes streeft naar maximale transparantie, heeft hij het Akkoord op Hoofdlijnen, geschoond van bedrijfsgevoelige informatie, en de Overeenkomst van Samenwerking uit 1963 vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze stukken zijn hier te vinden. 

Engelsman vliegt naar WK in Rusland, vergeet ticket voor wedstrijd

Ken je dat gevoel? Je gaat op reis en op het moment dat je vertrekt voelt het alsof je van alles vergeten bent. Ene Douglas uit Engeland ging op reis en had dat gevoel niet: de beste man reisde zo'n drieduizend kilometer van Bristol naar het Russische Novgorod, waar hij naar het duel tussen Engeland en Panama wilde gaan kijken.

De reis verliep prima en Douglas arriveerde in Rusland, waar hij ontdekte dat hij toch nog even iets vergeten was. Meneer had zijn ticket voor de wedstrijd van Engeland en Panama nog thuis in een la liggen en daarmee kom je natuurlijk het stadion niet in.

Een Engelse journalist probeerde Douglas te helpen en slaagde er met een oproep zowaar in om een extra ticket te regelen. Helaas, Douglas was verdwenen en de journalist kon hem niet meer vinden. De wedstrijd tegen Panama ging zo aan zijn neus voorbij, wat met 6-1 uiteindelijk de grootste WK-zege ooit werd voor The Three Lions.

Inbreker zocht slaapplaats

Een bewoner van een studentenhuis aan de Willem II straat in Den Bosch heeft afgelopen nacht een indringer in zijn kamer betrapt. De 28-jarige aangever werd wakker van een geluid en zag toen een vreemde man in zijn kamer. De ongewenste bezoeker sloeg op de vlucht achtervolgd door de bewoner. Agenten hebben de verdachte, een 49-jarige man uit Den Bosch, omstreeks 05:25 uur op de Capucijnenstraat aangehouden.

De politie kreeg omstreeks 05:20 uur een melding van een kamerbewoner dat hij op zijn fiets een man achtervolgde die zijn studentenkamer was binnengedrongen. Hij bevond zich op dat moment op het Lieve Vrouweplein. De dienders werden doorverbonden met de melder. Ze hoorden van hem dat de dader richting Capucijnenstraat rende. In die straat werd op aanwijzing van de melder een 49-jarige man uit Den Bosch als verdachte aangehouden op de verdenking van (poging) diefstal c.q. inbraak. De aangever mist niets, de verdachte verklaarde dat hij op zoek was naar een slaapplaats.

Zr.Ms. De Ruyter vlaggenschip voor de NAVO

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter vertrekt morgen vanuit de haven van Den Helder voor deelname aan één van de permanente NAVO-eskaders. Het schip is vanaf 30 juni het vlaggenschip van Standing NATO Maritime Group 2 dat onderdeel is van de NATO Response Force. Nederland voert vanaf die datum voor een jaar het bevel over dit NAVO-eskader

De Nederlandse commandeur Boudewijn Boots bevindt zich aan boord van het fregat. In de Portugese havenstad Lissabon neemt hij het commando over van de Britse commandeur Mike Utley. Daarna vertrekt het eskader richting de Middellandse Zee voor het uitvoeren van maritieme operaties met NAVO-partners.

Zr.Ms. De Ruyter
Zr.Ms. De Ruyter is een van de vier Nederlandse fregatten van De Zeven Provinciën klasse. Het luchtverdedigings- en commandofregat is gespecialiseerd in luchtverdediging op korte en middellange afstand.

Adele werkt aan nieuw album in Engeland

Adele sluit zich deze zomer op om keihard te werken aan haar nieuwe album, dat volgend jaar rond kerst moet uitkomen. De meervoudig Grammy-winnares gaat zich toeleggen op het schrijven van nummers, na de lange rustpauze die ze voor zichzelf had ingelast. Dit meldt The Sun.

Het is het eerste album dat Adele maakt sinds 2015. Volgens een insider is de hitzangeres er weer helemaal klaar voor: "Ze is terug in Engeland, waar ze wil schrijven. Daarbij hebben meerdere studio muzikanten haar benaderd om samen te werken en heeft ze al het een en ander op papier gezet."

Na haar laatste wereldtoernee in 2016, maakte Adele bekend 'er even tussenuit te gaan'. De zangeres is getrouwd en heeft een 5-jarige zoon, aan wie ze haar volle aandacht wilde geven.

Adele werkt aan nieuw album in Engeland
Adele werkt aan nieuw album in Engeland (Foto: BuzzE)

Hackers verstoppen porno in Super Mario Odyssey

Voor familie-vriendelijke games ben je bij Nintendo doorgaans aan het juiste adres. Super Mario Odyssey bijvoorbeeld is voor alle leeftijden en kun je met een gerust hart aan je kinderen geven. Uit een Reddit-post blijkt nu echter dat zij dan blootgesteld kunnen worden aan seksueel getinte afbeeldingen in deze game.

Dit gebeurt uitsluitend bij Luigi’s Balloon World, een online-modus waarin spelers op zoek gaan naar een ballon die is verstopt door een andere speler. Op deze ballon prijkt de avatar van de speler die de ballon heeft geplaatst. Onder normale omstandigheden zie je een Mii of een van de Nintendo-personages op de ballon. Reddit-user ewasion zag echter iets anders.

"Hackers hebben het voor elkaar gekregen onfatsoenlijke afbeeldingen in de games van onze kinderen te stoppen. De ballonfoto is meerdere keren veranderd tijdens mijn patrouille, maar bevatte altijd pornografische inhoud. Dit is duidelijk met opzet gedaan om kinderen van streek te maken," lezen we in zijn post.

Hackers hebben onlangs de hack-software genaamd DevMenu draaiend gekregen op de Nintendo Switch. Hiermee kun je op het moment nog niet veel, behalve het wijzigen van de avatar in elke willekeurige afbeelding. Blijkbaar zijn er enkele hackers bij die seksueel getinte afbeeldingen als avatar instellen en deze voor de lol in Super Mario Odyssey stoppen.

Ewasion wil met zijn post ouders waarschuwen dat hun kinderen zo ongevraagd porno onder ogen kunnen komen. “Terwijl we wachten tot Nintendo met betere Parental Controls komt, heb ik de Switch van mijn kind offline gehaald. Ik roep anderen op dit ook te doen.”

Voor een voorbeeld van een van de seksueel getinte afbeeldingen die in Luigi’s Balloon World te vinden zijn, klik je hier (gecensureerd, maar wellicht nog NSFW). Voor zover bekend zijn er nog geen andere Switch-games waarin naakt op eenzelfde methode in de game "gehackt" kan worden.

Luigi balloon world

Minder jonge meisjes halen prik tegen kanker

Het aantal jonge meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker is voor het tweede jaar op rij verder afgenomen. Van 53,4 procent naar 45,5 procent in 2017. Dat blijkt uit een rapport het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door de afname worden per geboortejaar tientallen gevallen van baarmoederhalskanker minder voorkomen, stelt het RIVM.

Belangrijkste reden om niet tegen baarmoederhalskanker te vaccineren, blijken zorgen over mogelijke bijwerkingen van het vaccin, zoals chronische vermoeidheid. Deze zorgen worden echter niet gestaafd door onderzoek, stelt het RIVM. Uit alle gegevens die verzameld zijn sinds het vaccin verkrijgbaar is, blijkt dat het vaccin veilig is, aldus het instituut.

"Het is dramatisch dat door allerlei verkeerde ideeën ziekten blijven bestaan die heel goed te voorkomen zijn", stelt Hans van Vliet van het RIVM maandag in het AD. "Inenten kan 77 doden per jaar schelen", aldus Van Vliet.

Minder jonge meisjes halen prik tegen kanker
Minder jonge meisjes halen prik tegen kanker (Foto: ANP)

Golfster Van Dam vierde in Thailand, Watson wint op PGA Tour

Golfster Anne van Dam heeft op de Ladies European Tour een uitstekend resultaat neergezet. De Nederlanse eindigde op het Thailand Championship als vierde, na zelfs even de leiding in handen gehad te hebben. Van Dam eindigde op negen slagen onder par, zes slagen van winnares Kanyalak Preedassuttijit uit Thailand.

De Engelsman Matt Wallace won na het Hero Indian Open in het begin van het jaar zijn tweede toernooi van 2018 op de European Tour. Dit keer was hij de beste op het BMW International Open in Duitsland, waar Wallace won met één slag voorsprong op de Duitser Martin Kaymer, de Fin Mikko Korhonen en de Deen Thorbjørn Olesen.

Op de PGA Tour ging de winst op het Travelers Championship in Cromwell, Connecticut naar Bubba Watson, die het toernooi ook in 2010 en 2015 al op zijn naam schreef. Een ijzersterke slotronde van 63 slagen, zeven onder par, bracht hem naar een eindscore van -17, drie slagen beter dan een groep achtervolgers. Stewart Cink voegde zich daar met een ronde van 62 bij, terwijl hij plek twee moest delen met Beau Hossler, JB Holmes en Paul Casey.

Eerste toernooizege voor tennisster Maria, Kvitova wint in Birmingham

Tennisster Tatjana Maria heeft voor het eerst in haar loopbaan een WTA-toernooi gewonnen. De 30-jarige Duitse nummer 48 van de wereld was op het gras van Mallorca te sterk voor de Letse Anastasija Sevastova: 6-4, 7-5.

Ook in Birmingham werd een WTA-toernooi op gras gespeeld. Daar ging de titel naar Petra Kvitova, de mondiale nummer acht. In een Tjechoslowaaks onderonsje was Kvitova te sterk voor de Slowaakse Magdalena Rybarikova, die na een goede start toch kansloos ten onder ging: 4-6, 6-1, 6-2.

Meer info en gameplay Devil May Cry 5 op Gamescom

Hideaki Itsuno, game director bij Capcom voor Devil May Cry 5, heeft aangegeven dat er meer informatie en gameplay zal worden gepresenteerd tijdens Gamescom later dit jaar. DMC 5 werd een paar week geleden aangekondigd tijdens E3.

In Devil May Cry 5 kunnen spelers drie verschillende personages kiezen om het spel mee door te spelen, ieder met zijn/haar eigen unieke skills. Nero heeft zichzelf weer eens in de nesten gewerkt en moet samen met Nico en Vergil het tij zien te keren tegen allerlei duivels gespuis. Devil May Cry 5 komt in het voorjaar van 2019 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. De game zal op Gamescom ook speelbaar zijn voor aanwezigen.


Trump: illegale immigratie oneerlijk voor legale migranten

Donald Trump heeft fel uitgehaald naar illegale immigranten en het Amerikaanse beleid hierover. 'De wereld lacht ons uit om ons immigratiebeleid', aldus de Amerikaanse president.

"We kunnen niet toestaan dat al deze mensen ons land maar binnenstromen. Als iemand illegaal binnenkomt dan moeten we hem meteen, zonder rechters of juridische procedures, terugsturen," twittert hij. "Het is bovendien oneerlijk tegenover mensen die wel de legale procedures van het systeem volgen en daar jarenlang mee bezig zijn. Immigratie moet gebaseerd zijn op verdienste. We hebben mensen nodig die willen helpen Amerika weer groot te maken.

Trump probeert in Amerika het probleem rondom illegale immigratie aan te pakken, en tegelijk te zorgen dat legale migranten soepeler door de procedures heen kunnen. Hij ondervindt hierbij veel weerstand van tegenstanders die vinden dat 'geen mens illegaal is'.

Erdogan krijgt meer macht dan ooit

De verkiezingszege van zittend president Recep Tayyip Erdogan geeft hem de macht en grip op Turkije waar hij al zo lang naar streeft. Tot zeker 2023 blijft hij de machtigste man van de 81 miljoen Turken.

Door de overwinning krijgt Turkije een presidentieel systeem, waarbij Erdogan grote macht heeft, vergelijkbaar met het politieke systeem in de VS en Frankrijk. In een referendum stemde vorig jaar een kleine meerderheid (51 procent) van de Turkse kiezers voor een grondwetswijziging.

De kiesraad riep Erdogan maandag officieel uit tot winnaar van de verkiezingen. Met meer dan 99 procent van de stemmen gesteld, kan Erdogan (64) rekenen op 52,5 procent van de stemmen bij de presidentsverkiezingen. Zijn AK-partij kreeg 42,5 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen.

Ook de oppositie erkent de overwinning. Lange tijd trokken zij de uitslagen in twijfel.

Zege Erdogan geeft hem meer macht dan ooit
Zege Erdogan geeft hem meer macht dan ooit (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolking

Er is vanochtend in het algemeen veel bewolking en het is op de meeste plaatsen droog. In de loop van de dag klaart het steeds verder op en krijgt de zon de overhand. Het blijft dan droog en de middagtemperaturen lopen uiteen van 19°C aan zee tot 23°C in het zuidoosten. Er staat een matige wind uit noord tot noordwest.

Komende nacht zijn er brede opklaringen en blijft het droog. Plaatselijk ontstaan mistbanken en de minimumtemperatuur ligt tussen 8°C lokaal landinwaarts en 12°C aan zee. De noordelijke wind is landinwaarts zwak, aan zee matig.

Dinsdag overdag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot 25°C plaatselijk in het zuiden en er staat een matige noord- tot noordoostenwind. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/4 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De kerk van Hommersum, een klein Duits dorpje bij de grens met Nederland. De foto is zasterdagmorgen precies vanaf de grens gemaakt  (Foto: qltel)
De kerk van Hommersum, een klein Duits dorpje bij de grens met Nederland. De foto is vanmorgen precies vanaf de grens gemaakt (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

10 miljoen voor verbetering luchtkwaliteit binnenstad

De luchtkwaliteit in binnensteden zal nog dit jaar in rap tempo verbeteren. Met nieuwe maatregelen voor alle knelpunten voldoet volgens huidige prognoses ieder Nederlands stadscentrum voor het einde van 2018 aan de Europese waarden voor luchtkwaliteit. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maandag aan de Tweede Kamer.

Ruim 10 miljoen euro
Van Veldhoven kondigt in samenwerking met gemeenten extra maatregelen aan in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. Voorbeelden zijn minder verkeer door de maastunnelcorridor in Rotterdam, walstroom aan de Rijnkade in Arnhem in de plaats van stroomopwekking met gasolie op binnenvaartschepen en subsidies voor elektrische taxi’s in Amsterdam. De nieuwe maatregelen worden toegevoegd aan het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit en Van Veldhoven stelt er ruim 10 miljoen euro voor beschikbaar.

Schone lucht van levensbelang
Van Veldhoven: “We weten steeds beter hoe essentieel luchtkwaliteit is voor onze gezondheid. Schone lucht is van levensbelang en een veilig niveau van verontreiniging bestaat niet. Dat alle Nederlandse binnensteden nog dit jaar voldoen aan de Europese normen is daarom fris nieuws. Hier wordt al sinds 2010 aan gewerkt! En mijn werk gaat door, want het volgende doel is de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert.”

Laatste knelpunten verholpen
De verwachting is dat ook de overschrijdingen rond veehouderijen – in Nederweert en Someren – zo snel mogelijk maar uiterlijk in 2023 zijn opgelost. De komende tijd werkt Van Veldhoven samen met die gemeenten de aanpak uit die nodig is om deze knelpunten versneld op te lossen.

Schone Lucht Akkoord
Voor een verdere vermindering van gezondheidsrisico’s als gevolg van luchtverontreiniging, werkt de staatssecretaris met het Schone Lucht Akkoord toe naar de streefwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat akkoord zal begin 2019 aan de Tweede Kamer worden gestuurd. Het recente advies van de Gezondheidsraad 'Gezondheidswinst door schonere lucht' is hiervoor de basis.

Hulp bij geweld tegen lokale politici

Een landelijk ondersteuningsteam en veiligheidsscans moeten politieke ambtsdragers helpen bij agressie en geweld. In 2017 kreeg namelijk 29% van de politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen vanuit hun functie te maken met agressie of geweld. Dat is 2% meer dan in 2016, waar 27% hiermee geconfronteerd werd. Agressie en geweld vinden vooral in het persoonlijk contact plaats, maar steeds vaker ook via social media of internet. Het aantal politieke ambtsdragers dat zich hierdoor laat beïnvloeden in hun standpunten is afgenomen, van 24% naar 15% bij gemeenten. Dat staat in de Monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2018, die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Landelijk ondersteuningsteam
Er wordt een landelijk Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur met ervaren (oud-)politici en onafhankelijke experts op het gebied van nazorg, integriteit en beveiliging opgezet om direct na een incident te kunnen worden ingezet ter ondersteuning. Zij kunnen hun ervaring en kennis op dit terrein delen en adviseren over welke vervolgstappen te zetten. Dat kan onder meer gaan om aangifte doen, welke nazorg gewenst is, en hoe inwoners te informeren over een incident. Minister Ollongren is in overleg met de beroepsverenigingen van politieke ambtsdragers en de bestuurdersverenigingen van politieke partijen over de precieze invulling hiervan.

Veilige woning
Ook als er niet meteen een acute dreiging is, is het verstandig om de persoonlijke veiligheid en de veiligheid in en om de eigen woning onder de loep te nemen. Minister Ollongren onderzoekt of een 'starterspakket' voor aantredende burgemeesters uitkomst biedt. Dit bevat een risicoanalyse van de woonomgeving en een bijpassend beveiligingsniveau. Nu is al een Zelfscan persoonlijke veiligheid beschikbaar via Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Daarnaast komt via het Netwerk Weerbaar Bestuur een Basisscan veilige woning beschikbaar.

Aangifte doen
Ruim de helft van de politieke ambtsdragers die geconfronteerd worden met agressie of geweld, bespreken dit of doen hier melding van. De meerderheid van de melders is tevreden over de manier waarop is gereageerd op de melding. Slechts 10% van de slachtoffers doet aangifte bij de politie. De aangiftebereidheid hangt samen met het type incident. Van zwaardere vormen van incidenten zoals bedreiging en fysieke agressie wordt vaker melding gedaan. Als reden om geen aangifte te doen wordt genoemd dat het incident niet ernstig genoeg is (60%) of dat het bij de functie hoort (22%). Minister Ollongren wil dat van alle incidenten melding bij de politie wordt gedaan en zal dat richting alle politieke ambtsdragers benadrukken: “zij moeten vrij van dwang en dreiging hun ambt kunnen uitoefenen. Elke vorm van bedreiging of ongewenste beïnvloeding, vind ik onacceptabel.”

Betere nazorg
Zes op de tien slachtoffers zeggen geen nadelige gevolgen te hebben ondervonden van het incident. Degenen die dat wel ervaren, geven aan dat het vooral hun werkplezier beïnvloedt. Fysieke of psychische effecten spelen veel minder een rol. Politieke ambtsdragers zijn positief over de inzet van de organisatie om incidenten van agressie en geweld door burgers te voorkomen. Er wordt volgens hen een duidelijke norm gehanteerd. Wel is het aantal politieke ambtsdragers dat meent dat de nazorg door de organisatie goed is geregeld lager dan twee jaar geleden (bijvoorbeeld bij provincies van 53% naar 42%). Minister Ollongren wil daarom via het Netwerk Weerbaar Bestuur bevorderen dat in alle raden wordt vastgesteld in welke situatie op welke manier wordt gehandeld en welke nazorg dan gegeven wordt.

Trainingen voor iedereen
Om de weerbaarheid van het lokale bestuur te vergroten wordt extra ingezet op bewustwording, opleiding en oefenen van politieke ambtsdragers in het omgaan met agressie en geweld. Nu vindt een op de drie dat ze onvoldoende voorlichting of training hebben gehad hierover. Wel geeft een kwart van de gemeenten aan dat nieuwe raadsleden dit jaar bij hun introductie standaard voorlichting of training over agressie en geweld zullen ontvangen. Bij gemeenten waar dit nog niet het geval is, zal het gestimuleerd worden via het binnenkort te verschijnen Actieplan Versterking Lokale Democratie en Bestuur, ook in 2019 voor de nieuwe Statenleden.

Tabakszaken krijgen illegale verkoopbonussen

Sigarettenfabrikanten geven tabakszaken en 'gemakswinkels' bonussen voor verkoopresultaten en merkpromotie. De verkoopbonussen, die verboden zijn, lopen soms tot in de duizenden euro's en het gaat mogelijk om honderden contracten.

De Onderzoeksredactie Tabak brengt dat nieuws naar buiten. Het samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft vijftien winkels bezocht, die haast allemaal bevestigen dat ze dergelijke bonussen krijgen. Hoe meer ze verkopen, hoe groter de bonus.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is zo'n beloning niet toegestaan, meldt de onderszoeksredactie. Elke financiële bonus die de verkoop direct of indirect stimuleert is op basis van de Tabaks- en Rookwarenwet verboden.

Naast bonussen voor verkoop, betalen fabrikanten ook vergoedingen voor reclame en tijdelijke promotieacties. Dat hoeft echter niet per se in strijd met de regels te zijn.

Tabakszaken krijgen illegale verkoopbonussen
Tabakszaken krijgen illegale verkoopbonussen (Foto: ANP)

Kiesraad: Erdogan heeft meerderheid stemmen

De Turkse kiesraad heeft president Recep Tayyip Erdogan maandag officieel uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Volgens voorzitter Sadi Güven heeft Erdogan meer dan de helft van de stemmen binnen nadat 97,2 procent van stemmen is geteld. Daardoor is geen tweede verkiezingsronde nodig, meldt staatspersbureau Anadolu.

Güven maakte tevens bekend dat de pro-Koerdische partij HDP, die geen lijstverbinding heeft, de kiesdrempel van 10 procent heeft gehaald om in het parlement te komen. Erdogan sprak na de bekendmaking zijn aanhang toe in Ankara, bij het gebouw van de AK-partij. De president had al eerder de overwinning opgeëist.

Toen de voorlopige uitslag zondag bekend werd, maakte de oppositie meteen bezwaar. Maar de zegsman van de centrumlinkse CHP roept de kiezers op om de kalmte te bewaren en zich niet te laten provoceren. CHP-kandidaat Muharrem Ince zal in de loop van maandagochtend reageren op de uitslag.

Kiesraad: Erdogan heeft meerderheid stemmen
Kiesraad: Erdogan heeft meerderheid stemmen (Foto: ANP)

Trump pakt Jimmy Fallon aan

Hoewel het bijna twee jaar geleden is dat Donald Trump te gast was bij talkshowhost Jimmy Fallon, toen nog als presidentskandidaat, is er nog altijd een 'fittie' gaande tussen hen. Trump verwijt Fallon dat hij 'niet zo moet janken' over het interview dat hij met hem gedaan heeft en waarmee hij Trump naar eigen zeggen menselijker maakte, aldus de Amerikaanse president op Twitter.

Fallon vroeg in de betreffende show of hij het haar van Trump door de war mocht halen, iets waarmee de presidentskandiaat instemde. De talkshowhost kreeg hiermee de lachers op zijn hand en Trump reageerde sportief in het programma. Na afloop werd Jimmy van meerdere kanten aangevallen over zijn 'lollige' interview en kreeg hij het verwijt Trump in een veel te goed daglicht te hebben gezet, iets waarmee de presentator het in eerste instantie niet eens was. Nadat Trump eenmaal verkozen werd tot president en een afwijkend beleid blijkt te voeren vergeleken bij zijn voorgangers, krabbelt Fallon terug.

"Het spijt me, ik heb hier niemand pijn mee willen doen. Als ik erop terugkijk, zou ik het anders hebben gedaan," aldus Jimmy in een recent interview. Trump haalde hard uit naar de presentator toen hij hier lucht van kreeg. "Jimmy Fallon huilt nu over de beruchte 'haar' show die hij met mij deed. (en waarbij hij mijn haar serieus door de war haalde!) Omdat het mij menselijker zou hebben gemaakt, maakt 'ie ineens gekke sprongen. Terwijl hij me de dag na de show opbelde om te zeggen hoe goed en hoog de kijkcijfers wel niet waren. Wees effe een vent, Jimmy!", aldus Trump op Twitter.

Sinds de show met Trump zouden de kijkcijfers van Jimmy omlaag zijn gegaan. Criticasters zouden hem op politiek vlak 'te licht' vinden.

Trump pakt Jimmy Fallon aan
Trump pakt Jimmy Fallon aan (Foto: BuzzE)

We Are Here vecht opnieuw ontruiming aan

De ongedocumenteerde vluchtelingen van actiegroep We Are Here staan maandag opnieuw voor de rechter. Ze vechten het besluit van burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen aan over de voorgenomen ontruiming van het door hen gekraakte pand.

Eenhoorn besliste vorige week dat de krakers uiterlijk maandag om 12.00 uur weg moeten uit het gebouw aan de Groen van Prinstererlaan. De groep trok hier op 5 juni in nadat ze de eerder gekraakte woningen aan de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost hadden verlaten. Amstelveen liet al direct weten dat ze niet welkom zijn in de buurgemeente en de eigenaar van het gebouw deed aangifte, waarop het Openbaar Ministerie (OM) een ontruiming aankondigde.

Volgens Eenhoorn had We Are Here tot afgelopen woensdag de gelegenheid een kort geding aan te spannen. Dit is niet gebeurd, waarop de aankondiging tot ontruiming van komende maandag volgde. We Are Here liet daarop weten dat ze dachten dat er aan een oplossing werd gewerkt en dat ze daarom niet naar de rechter waren gestapt. Dat deden ze vervolgens alsnog.

Het kort geding dient om 10.00 uur bij de rechtbank in Amsterdam.

We Are Here vecht opnieuw ontruiming aan
We Are Here vecht opnieuw ontruiming aan (Foto: ANP)

Arrestaties voor plannen aanslag op moslims

De Franse autoriteiten hebben tien mensen gearresteerd met rechts-extremistische banden die verdacht worden van het voorbereiden van een aanslag op moslims. De minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb maakte de arrestaties bekend.

Collomb bedankte de binnenlandse geheime dienst, die zich bezighoudt met antiterrorisme. De tien verdachten werden zaterdag verspreid over het land opgepakt. De aanklagers begonnen hun onderzoek naar de verdachten al twee maanden geleden. Volgens Franse media was een aanslag op handen, maar details zijn niet bekendgemaakt.

Arrestaties voor plannen aanslag op moslims
Arrestaties voor plannen aanslag op moslims (Foto: ANP)

IndonesiŽ lokaliseert gezonken veerboot

Indonesische hulpdiensten hebben de gezonken veerboot op het Tobameer in Noord-Sumatra gelokaliseerd. Een official bevestigt dat de ferry op de bodem is geïdentificeerd met hulp van apparatuur voor bodemonderzoek.

Het veer ligt op een diepte van 450 meter, niet ver van de plek waar de boot zonk, meldt de directeur van het bedrijf dat bij het bodemonderzoek is betrokken. Door de diepte kunnen geen duikers worden ingezet. Onderwaterdrones zijn nodig om de bevindingen met zekerheid vast te kunnen stellen.

Sinds de overvolle ferry vorige week maandag zonk worden zeker 190 mensen vermist. Drie lichamen werden geborgen. Achttien mensen overleefden de ramp, onder wie dus de kapitein. Het Tobameer is het grootste vulkanische meer ter wereld.

Indonesië lokaliseert gezonken veerboot
Indonesië lokaliseert gezonken veerboot (Foto: ANP)

Het zicht

Het zicht was niet goed. Niet alleen was het buiten langzaam donker, ook trok er een nevel op. Sharona kneep haar ogen tot spleetjes. Hier binnen had ze de sfeerverlichting aan. Ze draaide wat op de hoge stoel. Haar korte rok kroop nog iets verder haar blote dijbenen omhoog. Had ze het goed gezien?
In het raam zag ze voornamelijk de weerspiegeling van zichzelf. Ze mocht er zijn, wist ze. Complimenten ontving ze niet alleen van klanten, maar vooral van haar collega's. 'Meid, wat heb jij je lijf mee voor dit vak.'

Groei passagiers op Nederlandse luchthavens zet door

In het eerste kwartaal van 2018 reisden bijna 16,8 miljoen passagiers per vliegtuig van en naar Nederland. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2017 steeg het aantal passagiers op de luchthavens met 8,2 procent. Deze groei is voornamelijk te danken aan Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Luchtvaart.

Schiphol verwelkomde in het eerste kwartaal 15,2 miljoen passagiers, een stijging van 8,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017. Eindhoven, de tweede luchthaven van Nederland, liet een nog grotere stijging zien van het aantal aangekomen en vertrokken passagiers. In het eerste kwartaal van 2018 reisden ruim 1,2 miljoen passagiers via deze luchthaven, 11,6 procent meer dan een jaar eerder.

Het aantal passagiers op intercontinentale vluchten groeide op deze luchthaven het sterkst, met ruim 48 procent. Het gaat hier echter slechts om 4,4 procent van alle reizigers. Het aantal reizigers dat van of naar andere Europese bestemmingen vloog, nam met 10,4 procent toe.

Relatief de grootste passagiersgroei voor Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde realiseerde de grootste relatieve groei van het aantal passagiers van alle luchthavens. De luchthaven zag 13,5 procent meer reizigers aankomen en vertrekken in het eerste kwartaal van 2018. Deze stijging wordt veroorzaakt door een groei van het aantal passagiers dat met chartervluchten vliegt. Groningen is echter een betrekkelijk kleine luchthaven. Het aandeel passagiers dat via deze luchthaven reist, bedraagt slechts 0,2 procent van het totale aantal reizigers op Nederlandse luchthavens.

Groei vrachtvolume op Maastricht Aachen
De hoeveelheid vracht op de Nederlandse luchthavens is in het eerste kwartaal van 2018 gestegen met 1,3 procent tot 442 duizend ton. Deze groei komt volledig op het conto van Maastricht Aachen Airport. Op deze luchthaven werd in deze periode 30 duizend ton vrachtvolume afgehandeld, bijna een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Maastricht verwerkte voornamelijk meer vracht met intercontinentale herkomst of bestemming. Deze hoeveelheid was 4,5 keer zo groot als in het eerste kwartaal van 2017. Op Schiphol, waar 93 procent van alle vracht werd verwerkt, daalde de omvang van de overslag met ruim 2 procent.

'Alleen maar niet eenzaam'

Het aantal mensen dat alleen woont is sinds de Tweede Wereldoorlog sterk toegenomen. Die groei zal ook de komende decennia doorzetten. Is meer alleen wonen een teken van toenemende sociale isolatie? En leidt dat op termijn ook tot meer eenzaamheid? Het CBS zocht het uit. 

Meer alleenstaanden
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285.000 naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders. En de komende drie decennia zet die trend zich voort: de bevolkingsprognose van het CBS voorziet dat er in 2047 3,6 miljoen alleenstaanden zullen zijn op een meerderjarige bevolking van bijna 15 miljoen. Bijna 1 op de 4 volwassen inwoners zal dan dus alleenstaand zijn.

Daarnaast is de verwachting dat over dertig jaar (net als nu) ruim 4 procent van alle meerderjarige Nederlanders een alleenstaande ouder met één of meer kinderen zal zijn. In 1947 was het nog 1 procent. De groei van het aantal alleenstaanden en alleenstaande ouders vindt zijn oorsprong in de veranderingen in normen en waarden die sinds de Tweede Wereldoorlog in alle westerse samenlevingen zijn opgetreden, maar ook in de mate waarin mensen hun eigen levensloop kunnen vormgeven. Daarin spelen welvaart, toegenomen economische zelfstandigheid van vrouwen en de uitbreiding van de verzorgingsstaat een rol.

Seksuele relaties, huwelijk, samenwonen en kinderen krijgen zijn steeds meer losgekoppeld, terwijl ze tot de jaren zestig nauw met elkaar verbonden waren. Dankzij de ruime beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen (soms bekostigd door het ziekenfonds) hoeft seks niet meer te leiden tot zwangerschap. Bij jongvolwassenen is meer nadruk komen te liggen op het opdoen van ervaringen en de entree op de arbeidsmarkt voordat zij de keuze maken voor een vaste relatie, samenwonen en kinderen. Daarom kan het huwelijk of ongehuwd samenwonen worden uitgesteld.

Ook de houding ten aanzien van scheiding is veranderd. Dat komt onder andere tot uiting in de versoepeling van wettelijke regels omtrent echtscheiding en de actuele voorstellen voor wetswijziging om de alimentatieduur te beperken. Scheiden is ook niet meer de schande die het was, en mensen scheiden ook op steeds latere leeftijd. Bovendien verbreken ongehuwde samenwoners hun relatie sneller dan gehuwden. Hoewel het aantal echtscheidingen in het midden van de jaren negentig een plafond bereikte, is het aantal ongehuwde paren dat jaarlijks uit elkaar gaat doorgegroeid.

Een aanvullend pensioen naast AOW en de ondersteuning vanuit thuishulp en persoonsgebonden budgetten stellen ouderen in staat om tot op hoge leeftijd zelfstandig te blijven wonen. En een vrouw die wil scheiden is tegenwoordig dankzij haar eigen inkomen of de bijstand niet meer gedwongen om uit economische overwegingen bij de partner te blijven.

Dat alles betekent niet dat iedereen die alleen woont dat ook de meest wenselijke situatie vindt, maar wel dat dit in een groot deel van de gevallen de uitkomst is van afwegingen waarbij samenwonen niet meer de meest logische uitkomst is, laat staan trouwen.

De alleenwonende van 2017 is dan ook niet meer dezelfde als die van 1947. Was vlak na de Tweede Wereldoorlog verweduwing nog de belangrijkste reden om alleen te komen staan of eenouder te worden, daarna werd uitstel van trouwen steeds belangrijker, en na 1971 ook scheiding. Van de alleenstaanden in 2017 was 21 procent gescheiden, 22 procent was verweduwd en ruim de helft is nooit getrouwd geweest.

Is alleenstaand ook echt alleen?
Het is niet altijd zo dat alleenstaanden geen partnerrelaties hebben. Meer dan 1 op de 5 heeft een lat-relatie. Vooral alleenstaande mensen tot 30 jaar combineren zelfstandig wonen met een relatie. Meer dan 90 procent van deze jonge latters wil op termijn wel samenwonen of trouwen. Juist op hogere leeftijd hebben mensen de voorkeur om te blijven latten. Van de lattende vijftigplussers willen 4 op de 10 op termijn trouwen of samenwonen. De meerderheid wil dus alleen blijven wonen. Onder vrouwen is die wens om alleen te blijven wonen nog sterker dan onder mannen.

Ook zijn niet alle alleenstaanden zonder partner op zoek naar een relatie. Terwijl onder de twintigers vrijwel iedereen wel een relatie wil – direct of later – zit minder dan de helft van de alleenstaande vijftigplussers daarop te wachten, de vrouwen nog minder dan de mannen. Hoe belangrijk ook, een partnerrelatie is niet de enige vorm van contact waar mensen waarde aan hechten. Ook relaties met familie, vrienden en buren spelen een belangrijke rol in het welbevinden. Gehuwde en ongehuwd samenwonende paren (met of zonder inwonende kinderen) hebben even vaak of vaker wekelijkse contacten met vrienden, familie en buren dan alleenstaanden of alleenstaande ouders.

Een deel van de alleenstaande gescheidenen heeft een paar dagen per week de kinderen over de vloer, hoewel die ingeschreven staan bij de ex-partner. In 2010 koos 27 procent van de scheidende paren voor co-ouderschap. Ouderparen zijn vaker actief in vrijwilligerswerk dan paren zonder kinderen, alleenstaanden en alleenstaande ouders. Wanneer het gaat om het verlenen van informele hulp zijn er geen significante verschillen tussen alleenstaanden en anderen.

Uiteindelijk heeft 4 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder geen wekelijks contact met familie, vrienden of buren. Deze groep noemt het CBS objectief sociaal geïsoleerd. Alleenstaanden en alleenstaande ouders verschillen hierin nauwelijks van samenwonende paren. Maar naar burgerlijke staat blijkt het percentage sociaal geïsoleerden onder gescheidenen hoger te liggen dan gemiddeld, terwijl het onder nooit-gehuwden en vooral onder verweduwden lager is.

Het aantal mensen dat daadwerkelijk ‘alleen’ is, is dus minder groot dan het aantal alleenwonenden. Een deel heeft een lat-relatie en veruit de meesten hebben regelmatig contact met vrienden, familie of buren. Maar er zijn wel verschillen in het sociale netwerk van bijvoorbeeld gescheidenen en verweduwden, waarbij de eerste groep vaker objectief sociaal geïsoleerd is dan de laatste.

Alleen maar niet eenzaam?
Zijn de alleenwonenden van nu dan ook niet eenzamer dan anderen? Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties. Dan gaat het om een tekort aan gerealiseerde contacten, en om het gemis van een zekere mate van intimiteit. Het gaat daarbij om een verschil tussen de gerealiseerde contacten met andere mensen en de contacten zoals men die voor zichzelf zou wensen.

Sociale isolatie kan samenhangen met eenzaamheid, maar dat hoeft niet. Er zijn ook personen met een uitgebreid sociaal netwerk die zich eenzaam voelen. Naast het hebben van een partner en het sociale netwerk spelen bijvoorbeeld ook gezondheid en de mate waarin mensen de regie hebben over hun leven een rol in het gevoel van eenzaamheid (SCP 2018).

Volgens CBS-onderzoek voelt 4 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder zichzelf sterk eenzaam. Onder de thuiswonende kinderen gaat het om 2 procent, en onder alleenstaanden, met of zonder thuiswonende kinderen, om 6 procent. Leden van paren en alleenstaanden met kinderen voelen zich niet significant minder eenzaam dan alleenstaanden zonder kinderen. Alleenstaanden en alleenstaande ouders voelen zich vaker eenzaam dan anderen. Met name de gescheidenen springen er in dat opzicht uit.

Alleen maar niet eenzaam (Foto: CBS)
Alleen maar niet eenzaam (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.