Harley-Davidson wijkt uit naar buitenland

Redactie

Harley-Davidson gaat meer motorfietsen bouwen buiten de Verenigde Staten. De motorfietsenfabrikant wil daarmee de extra importheffingen van de Europese Unie op Harley's omzeilen, staat in een financieel document van het bedrijf.

De EU stelde vrijdag extra belastingen in op de invoer van een aantal Amerikaanse producten, waaronder Harley-Davidsons. Daardoor wordt een exemplaar van het iconische motormerk in de EU gemiddeld 2200 dollar duurder. Omdat het bedrijf die kosten niet wil doorberekenen aan de klant, verwacht de motorenfabrikant op de korte termijn een jaarlijkse extra kostenpost tussen 90 miljoen en 100 miljoen dollar.

Op de langere termijn zal Harley-Davidson meer productieactiviteiten naar fabrieken buiten de Verenigde Staten verplaatsen. Het bedrijf zegt die stap te betreuren, maar niet anders te kunnen wegens het belang van de Europese markt, waar vorig jaar circa 40.000 Harleys werden verkocht.

De Europese importheffingen op Amerikaanse producten zijn een vergeldingsmaatregel tegen de staal- en aluminiumheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president zegt met die extra invoerbelastingen banen in de Verenigde Staten te willen beschermen.

Harley-Davidson wijkt uit naar buitenland
Harley-Davidson wijkt uit naar buitenland (Foto: ANP)