Portugal kruipt door oog van de naald in 'VAR-rijke' slotfase

Het eerste schot van de wedstrijd kwam na drie minuten op naam van Cristiano Ronaldo. De Portugees dringt het strafschopgebied van Iran binnen, waarop doelman Alireza Beiranvand zijn poging keert. In het eerste kwartier volgden nog meer kansen, maar doelman Beiranvand keerde alles.

Portugal wil wel, maar komt voorlopig ook nog nauwelijks door de stugge defensie van Iran heen. Iran probeert zelf weer op de counter toe te slaan, net als tegen Spanje. Alireza Jahanbakhsh werd namens Iran een paar keer gevaarlijk. Hij dook op voor de neus van de Portugese doelman Rui Patrício, maar die hield zijn doel schoon. Even later nam Jahanbakhsh een vrije trap aan en Said Ezatolahi kan volledig vrijstaand op het Portugese doel koppen. De bal ging echter recht door het midden, waardoor Rui Patrício makkelijk kon redden.

Iran kreeg zijn kansen, maar het is dan toch echt Portugal dat op voorsprong kwam. Een geniaal moment van Ricardo Quaresma zette de Europees kampioen op een 0-1 voorsprong. De 34-jarige vleugelaanvaller van Besiktas doet het zoals alleen hij dat kan, met buitenkantje rechts. De doelman van Iran heeft geen schijn van kans op het schot in de verre kruising. Het is voor Quaresma pas zijn eerste goal op een WK.

Na de rust krijgt Portugal een strafschop. Assistentie van de videoarbitrage was wel nodig om de bal op elf meter te leggen. Ronaldo mocht aanleggen, maar de inzet werd gekeerd door doelman Beiranvand. Het was de negentiende strafschop van dit WK, een record. Het was ook de vijfde strafschop die werd gemist.

Iran kwam er in de tweede helft niet meer aan te pas. Met nog twintig minuten voor tijd schepte Saman Ghoddos ruimte voor zichzelf en schoot niet ver naast. Met nog tien minuten te gaan moest de videoscheidsrechter weer in actie komen. Ditmaal ging het om een situatie is het rood of niet? Ronaldo maakte een slaande beweging naar zijn tegenstander Morteza Pouraliganji. Na bestudering van de beelden gaf scheidsrechter Enrique Cáceres de gele kaart aan de Portugees.

In blessuretijd opnieuw de VAR. Scheidsrechter Caceres besluit na het bestuderen van de videobeelden dat Portugal hands heeft gemaakt. Karim Ansarifard zette Iran vanaf elf meter in blessuretijd op 1-1. En vervolgens had Iraniër Mehdi Taremi nog de 2-1 op zijn schoen, maar hij schoot in het zijnet. Portugal was bij de een nederlaag tegen Iran, gelet op de andere wedstrijd, uitgeschakeld. Het bleef echter 1-1. Iran weet de knockoutfase opnieuw niet te bereiken. Portugal gaat als nummer twee naar de volgende ronde. Uruguay zal de volgende tegenstander zijn in de achtste finales.