Vrijwel intacte bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Noordzee

Op de bodem van de Noordzee is bij de aanleg van een hoogspanningskabelverbinding tussen Groot-Brittannië en Europa een bijzondere ontdekking gedaan: men vond er namelijk een heuse B-17, een Amerikaanse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, inclusief menselijke resten.

Van vier van dergelijke toestellen zijn nog altijd bemanningsleden vermist en op basis van op het wrak gevonden informatie zou het wel eens om een van die vier vliegtuigen kunnen gaan. Men stuitte tijdens het bodemonderzoek op een stuk van de vleugel, wat uiteindelijk tot de ontdekking leidde.

In een B-17, ook wel bekend als vliegend fort, bevonden zich negen of tien bemanningsleden en twee tot vijf ton aan bommen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de B-17's veel ingezet om de Duitse industrie en de steden van onze oosterburen met de grond gelijk te maken.

Ook van andere vliegtuigen werden onderdelen gevonden, zoals een Duitse Messerschmitt-jager, aluminium plaatwerk van een Britse Spitfire en een Amerikaanse Wright R-1820 vliegtuigmotor. 

Bijna een jaar geleden werd bij de kust van Oostende in de Noordzee een bijna intact wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog, waarmee dit al de tweede grote ontdekking in relatief korte tijd is.