'We Are Here moet kraakpand uit'

De ongedocumenteerden van We Are Here moeten het door hen gekraakte pand in Amstelveen uit. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam bepaald. De groep spande een kort geding aan om de voorgenomen ontruiming te voorkomen, maar ze kregen dit keer geen gelijk.

De voorzieningenrechter woog in zijn beslissing de verstoring van de openbare orde mee, mede door de zogenoemde vergiskraken die de groep eerder pleegde. "Het geeft onrust en gedoe. Mensen worden in hun woonbelangen geschaad en dit soort acties trekt tegenacties en reacties aan van derden."

We Are Here kraakte op 5 juni het kantoorgebouw aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen. De gemeente liet direct weten dat de krakers niet welkom waren en de eigenaar van het pand deed aangifte. Burgemeester Bas Eenhoorn kondigde vorige week aan dat de groep het gebouw maandag om 12.00 uur moest verlaten.

De uitspraak leidde tot emotionele reacties van de aanwezigen in de rechtszaal. De asielzoekers zaten eind april ook al op de rechtbank om de ontruiming van de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost te voorkomen. Tijdens die zitting oordeelde dezelfde rechter dat ze nog iets langer mochten blijven.

Volgens de rechter kan hij niet elke keer een uitzondering maken. "Het zou anders zijn als er werkelijk geen alternatief is, maar dat is niet aan de orde." De advocaat van de Staat zei dat de ongeveer zestig krakers terechtkunnen in de opvang aan de Havenstraat in Amsterdam. "Dat die opvang buitengewoon beperkt is en vele schaduwzijden kent, wil ik aannemen", zei de rechter. "Dat neemt niet weg dat dit de wijze is waarop de samenleving is ingericht. Die dienen wij met z'n allen, ook de rechter, te respecteren."

Rechter: We Are Here moet kraakpand uit
Rechter: We Are Here moet kraakpand uit (Foto: ANP)