FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 juni 2018

Rea wint World Superbikes-race op Laguna Seca

Motorcoureur Jonathan Rea heeft de eerste van twee World Superbikes-races van het weekeinde in het Amerikaanse Laguna Seca gewonnen. De Noord-Ier pakte vroeg de leiding en die stond hij niet meer af. Michael van der Mark eindigde als achtste. 

Polesitter Chaz Davies pakte bij de start de leiding, voor de Kawasaki's van Rea en Tom Sykes. Lorenzo Savadori volgde, voor Alex Lowes, Eugene Laverty en Van der Mark. Rea opende de aanval al snel bij leider Davies, maar die sloeg een eerste poging op sterke wijze af.

Voor Savadori was het al snel klaar: na een kleine twee ronden gleed de Italiaan onderuit. Na zes ronden lukte het Rea toch om de leiding te pakken: Davies maakte een foutje in de beruchte Corkscrew en de Noord-Ierse wereldkampioen profiteerde direct.

Achter het leidende duo reed Lowes een sterke race en hij zette zijn Yamaha voorbij Sykes naar de derde plek. De Kawasaki-coureur viel verder terug en met zes ronden te rijden lag hij zevende, achter Rea, Davies, Lowes, Laverty, Xavi Fores en Marco Melandri, maar voor Michael van der Mark.

Rea's overwinning werd niet meer bedreigd en de wereldkampioen zegevierde voor Davies, Lowes, Laverty, Melandri en Fores. Sykes hield Van der Mark nog net af en pakte zo de zevende plek.

Alliantie premier Irak en geestelijk leider

De partijen van de Iraakse premier Haider al-Abadi en geestelijk leider Moqtada al-Sadr gaan samen een alliantie vormen. Op een persconferentie zeiden Sadr en Abadi dat ze met hun bondgenootschap over sektarische en etnische scheidslijnen heen willen stappen.

Het politieke blok van de nationalistische geestelijke Moqtada al-Sadr kreeg in de parlementsverkiezingen in mei verrassend de meeste stemmen. Het blok van Abadi eindigde in die stembusgang als derde. Anderhalve week geleden had Sadr al overeenstemming over samenwerking met militieleider Hadi al-Amiri bereikt. Zijn politieke blok eindigde als tweede in de verkiezingen.

Sadr profileert zich als een nationalist die zich verzet tegen de invloed van zowel Iran als de VS in Irak. Abadi is op dat punt gematigder.

Het is niet bekend of Sadr, Abadi en Amiri nu met zijn drieën gaan samenwerken om een regering te vormen. Abadi en Sadr lieten weten dat ook voor andere partijen de deur tot samenwerking openstaat.

Alliantie premier Irak en geestelijk leider
Alliantie premier Irak en geestelijk leider (Foto: ANP)

Duitsers op z'n Duits terug in de WK-strijd

Op het WK voetbal in Rusland doet Duitsland na de ontluisterende 0-1 nederlaag tegen Mexico weer mee in de strijd. Zaterdagavond werd gewonnen van Zweden en veel Duitser had het niet gekund: in de 95e minuut werd een vrije trap tegen de touwen gewerkt, wat 2-1 winst betekende.

Bondscoach Joachim Löw begon met vier wijzigingen aan de strijd met Zweden. Zo gingen Mesut Özil en Sami Khedira eruit, was Mats Hummels geblesseerd en deed Jonas Hector juist weer mee. De Duitsers begonnen prima en kregen al in de derde minuut een levensgrote kans, die door Julian Draxler en Timo Werner om zeep geholpen werd.

Marcus Berg ging vervolgens op keeper Manuel Neuer af en leek een penalty te krijgen na een duw van Jerome Boateng, maar dat bleek niet het geval. Later had Zweden vermoedelijk toch een strafschop moeten krijgen, maar de Poolse scheidsrechter weigerde en de videoarbiter greep niet in. Toch was het Zweden dat toesloeg: Toni Kroos leverde de bal in, Viktor Claesson bediende Ola Toivonen en de voormalig PSV'er werkte de bal met een heerlijke lob achter Neuer.

Invaller Ilkay Gündogan - hij verving Sebastian Rudy, die na een botsing met Toivonen's schoen zijn neus brak - scoorde bijna de gelijkmaker, Berg zag zijn kopbal en kans op de 0-2 gestopt worden door Neuer. Na rust braken de Duitsers de ban dan eindelijk: Marco Reus kreeg een voorzet van Werner en tikte die met de knie binnen.

Duitsland kreeg vervolgens veel kansen, maar Zweden hield stand, terwijl Boateng met rood weggestuurd werd. Invallers Mario Gomez en Julian Brandt kregen kansen, maar die strandden op respectievelijk doelman Robin Olsen en de paal. In de 95e minuut, de laatste minuut van de wedstrijd, ging het dan toch nog fout voor de underdog: Duitsland kreeg een mogelijk wat dubieuze vrije trap en Kroos ramde die op prachtige wijze binnen.

Deze fan kan niet keizen. (PRO SHOTS/Bildbyran)
Deze fan kan niet keizen. (PRO SHOTS/Bildbyran)

Italië haalt uit naar Macron over migratie

De Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio waarschuwt het "arrogante Frankrijk" dat het op het gebied van migratie "vijand nummer één" van Italië zou kunnen worden. Op zijn Facebookpagina stelde Di Maio dat de Franse president Emmanuel Macron ten onrechte de indruk wekt dat het wel meevalt met de migratieproblemen.

Di Maio is boos over de uitspraak van Macron dat er nu niet zo'n grote crisis is op het gebied van migratie als in 2015. Volgens de Franse president is de migratiestroom door de samenwerking van de Europese landen behoorlijk afgenomen.

Di Maio zei dat Macron met die uitspraak heeft aangetoond dat hij het contact met de werkelijkheid heeft verloren. "Italië heeft op het gebied van migratie wel degelijk te maken met een noodtoestand", aldus Di Maio. "En dat is voor een deel omdat Frankrijk bij de grens mensen terugstuurt."

Italië haalt uit naar Macron over migratie
Italië haalt uit naar Macron over migratie (Foto: ANP)

Veel reacties petitie leerlingen Vmbo-scholen

Minister Arie Slob moet zijn besluit terugdraaien dat voor 354 leerlingen van de VMBO Maastricht het landelijk eindexamen ongeldig is verklaard. Die oproep doet voorzitter André Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) zaterdag aan de minister. Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht van het programma Nieuwsuur.

Het examen bestaat uit twee delen: een schoolexamen en een landelijk examen. Die twee samen leiden bij goed resultaat tot een diploma. Maar het schoolexamen deugde niet. Volgens Slob hadden de leerlingen daarom niet mee mogen doen aan het landelijk examen.

Per leerling wordt nu bekeken welke vakken voor het schoolexamen nog ingehaald moeten worden. Slob wil dat daarnaast ook het landelijk examen opnieuw gemaakt moet worden. Maar Postema wil het houden bij de correctie voor het schoolexamen. Bij goed resultaat zou het afgelegde landelijk examen in stand moeten blijven. Dan voorkom je dat leerlingen ook het landelijk examen over moeten doen.

Update 21.05 uur:
Een petitie om leerlingen van VMBO Maastricht alsnog hun diploma te geven was zaterdagavond om 20.15 uur al door ruim 4300 mensen getekend. De petitie, gericht aan minister Arie Slob van Onderwijs, werd eerder zaterdag online gezet. Daarna ging het hard.

De opsteller van de petitie vindt dat 354 leerlingen van VMBO Maastricht het slachtoffer zijn geworden van een school die "ernstig heeft gefaald". Leerlingen hebben volgens de ondertekenaars zichzelf voorbereid op de landelijke examens om die vervolgens met succes af te ronden. Dit ondanks het falen van de school en "met een zelfstandigheid vergelijkbaar met hogere opleidingniveau's".

"We toetsen door middel van een examen of de leerling de lesstof correct kan toepassen en niet of het verantwoordelijke instituut de verplichtingen ten opzichte van de leerlingen is nagekomen." Om die reden moet de minister het diploma toekennen, zodat iedereen verder kan.

'Slob moet besluit over examens terugdraaien'
'Slob moet besluit over examens terugdraaien' (Foto: ANP)

'Gezamenlijk Koreaans handbalteam op WK'

Op het WK handbal voor mannen is in januari in Duitsland mogelijk een gezamenlijk Koreaans team te zien. Zuid-Korea heeft zich voor het WK geplaatst en de handbalbonden van Zuid- en Noord-Korea zijn nu in gesprek met wereldhandbalbond IHF om een gezamenlijk team op het WK te krijgen.

De IHF laat weten dat het de bedoeling is om het Koreaanse team in groep A in te delen, wat inhoudt dat het met gastland Duitsland in de groep zit. Het liefst zou men dan zien dat Duitsland en Korea de openingswedstrijd op 10 januari spelen en wel in Berlijn. Die stad is volgens de IHF de beste plek op aarde om een dergelijke wedstrijd te houden, want - zo redeneert men - geen enkele stad is zo bekend met de éénwording van twee landen.

Nederlandse beachduo's onderuit in Ostrava

Op het viersterrentoernooi van Ostrava zijn twee Nederlandse beachvolleybalduo's doorgedrongen tot de kwartfinales. Bij de mannen slaagden Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen daar in, Joy Stubbe en Marleen van Iersel deden het bij de dames.

Brouwer en Meeuwsen waren zaterdag met 21-15, 21-12 een flinke maat te groot voor de sterke Letten Aleksandrs Samoilovs en Janis Smedins. De Spanjaarden Pablo Herrera en Adrian Gavira wachten in de kwartfinales. Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst gingen in de achtste finales met 18-21, 16-21 onderuit tegen de Brazilianen Evandro/Vitor Felipe.

Van Iersel en Stubbe hadden het aanvankelijk moeilijk met Summer Ross en Sara Hughes uit de VS, maar het Nederlandse duo vocht zich terug en won met 16-21, 21-15, 15-9. Heather Bansley en Brandie Wilkerson uit Canada wachten in de kwartfinales. Voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink viel het doek in de achtste finales na een 18-21, 18-21 nederlaag tegen Isabel Schneider en Victoria Bieneck uit Duitsland.

Update 21.00 uur
Voor beide Nederlandse duo's zit het erop. Brouwer en Meeuwsen speelden een zeer spannend duel tegen de Spanjaarden, maar na een ook spannende derde set gingen ze onderuit: 22-20, 20-22, 18-20. 

De wedstrijd tussen Stubbe/Van Iersel en Bansley/Wilkerson ging alle kanten op, maar het Canadese duo bleek in de beslissende fase net te sterk: 21-15, 11-21, 12-15.

Servische bondscoach: "Duitse scheidsrechter naar Internationaal Gerechtshof"

Bondscoach Mladen Krstajic van Servië is nog altijd een beetje boos op scheidsrechter Felix Brych. De Duitse arbiter deed het in het duel tussen Servië en Zwitserland niet al te best en onthield de Serviërs onder meer een strafschop.

"Ik zou hem geen geel of rood geven, maar ik zou hem naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag sturen", aldus de pislinke Krstajic. "Daar hebben ze ons berecht en dat kunnen ze met hem ook doen", zei hij tegenover journalisten uit zijn land.

Op zijn Instagram-account postte Krstajic een foto, waaruit bleek dat hij niet echt een meester is in het gescheiden houden van politiek en sport: "Helaas zijn alleen Serviërs slachtoffer van selectieve rechtvaardigheid. Het gebeurde ooit in Den Haag, nu gebeurt het in het voetbal met de VAR."

Ajax begint voorbereiding seizoen met zevenklapper

Het wereldkampioenschap voetbal is nog in volle gang, maar Ajax heeft zijn eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgewerkt. De ploeg van trainer Erik ten Hag was met 7-0 te sterk voor VVSB.

Zeven weken na de laatste speelronde in de Eredivisie kwam Ajax alweer in actie. In Noordwijkerhout trof men VVSB, dat afgelopen seizoen als achtste eindigde in de Tweede Divisie. Bij Ajax kwamen drie aankopen in actie: Hassane Bandé (overgenomen van KV Mechelen), Zakaria Labyad (FC Utrecht) en Perr Schuurs (Fortuna Sittard). 

Bij Ajax ontbraken naast de WK-gangers deze wedstrijd ook nog onder andere Frenkie de Jong, Siem de Jong, Matthijs de Ligt, André Onana en Daley Sinkgraven. Het was een makkelijke middag voor de Amsterdammers. Halverwege leidden de bezoekers al met 0-5 op Sportpark de Boekhorst. Teun Bijleveld nam de eerste twee treffers van Ajax dit seizoen voor zijn rekening, terwijl ook Kaj Sierhuis tweemaal trefzeker was. Ook Dani de Wit wist het net te vinden. Na de hervatting stuurde Ten Hag een volledig nieuwe ploeg het veld in en liepen de Amsterdammers nog uit naar 0-7. Klaas-Jan Huntelaar en Bandé scoorden na rust.

Ajax gaat volgende week op trainingskamp naar Klosterpforte, waar het een oefenwedstrijd achter gesloten deuren speelt. Op 7 juli speelt Ajax twee oefenduels op één dag. FC Nordsjælland en Steaua Boekarest zijn dan de tegenstanders. Twaalf dagen daarna, op donderdag 19 juli, spelen de Amsterdammers opnieuw twee vriendschappelijke wedstrijden op één dag. Dan tegen Wolverhampton Wanderers en Walsall. Op woensdag 25 juli gaat het seizoen écht van start. Sturm Graz komt dan op bezoek in de tweede voorronde van de Champions League.

VVSB – Ajax 0-7 (0-5). 15. Bijleveld 0-1, 21. Bijleveld 0-2, 24. Sierhuis 0-3, 27. De Wit 0-4, 44. Sierhuis 0-5, 52. Huntelaar 0-6, 88. Bandé 0-7

Opstelling Ajax eerste helft: Lamprou, Kristensen, Schuurs, Botman, Bakker, Matusiwa, De Wit, Bijleveld, Neres, Sierhuis, Labyad

Opstelling Ajax tweede helft: Van Leer, Orejuela, Bakboord, Wöber, Kemper, Eiting, Gravenberch, Ekkelenkamp, Bandé, Huntelaar, Johnsen

Satudarah-leden rijden voor het goede doel

Tot tien minuten geleden had uw redacteur nog nooit van de Rit voor de Molukken gehoord, en dat kan aardig kloppen, aangezien er pas dit jaar voor het eerst landelijke pers bovenop gedoken is volgens het AD. De reden daarvoor is dat er zo'n 250 leden van de, inmiddels door de rechter verboden, motorclub Satudarah meereden voor het goede doel. 

Tijdens de Rit en Rock wordt er tijdens een Ride Out geld ingezameld voor het goede doel: LSM Cergas, een organisatie op de Molukken die zich inzet voor de gemeenschap. Dit jaar werd er geld ingezameld voor een sociale werkplaats en een lokale school. De reden dat de Ride Out deze keer wél in de schijnwerpers van de landelijke pers stond was het verbod op de motorclub. 

Al sinds de oprichting, twaalf jaar geleden, rijden de leden van Satudarah mee. De grote vraag was of ze dit jaar mee zou rijden in de 'colors' oftewel de verboden clubkleding. Burgemeester Harald Bergmann van Middelsburg had toestemming gegeven, maar de clubkleuren moesten thuisblijven. En daar hebben de leden braaf gehoor aan gegeven. Er zijn volgens de politie géén overtredingen begaan. 

Eén van de motorrijders, John Menheere, reed met een bijzondere passagier mee: zijn goede vriend Peter Roose, deelnemer aan de Rit en Rock van het eerste uur, overleed afgelopen januari. John nam na zijn dood de motor van Peter over, en vandaag reed hij op die bewuste motor met daarop vastgebonden een pakketje met de as van en een foto zijn overleden vriend mee. John: "Ik heb zijn as op de motor vastgebonden. Hij reed altijd mee. Peter kwam uit deze wijk en had veel Molukse vrienden. We hebben nog gedacht om de as halverwege uit te strooien maar uiteindelijk besloten dat niet te doen. Dat zou te veel gedoe geweest zijn en Peter hield helemaal niet van poespas."

 

'Het kan mij echt wat schelen, jou niet?'

Melania Trump baarde opzien door een jas te dragen met op de rug de tekst "I really don't care, do u?" (Het kan me echt niks schelen, jou wel?). Een kledingmerk in het Amerikaanse Portland heeft met man en macht gewerkt om uit protest een kleine kledinglijn op de markt te brengen met de tekst "I really care, don't you?" ("Het kan mij echt wat schelen, jou niet?").

Het bedrijf, Wildfang, schenkt de opbrengst van de verkopen aan een goed doel: een organisatie in Texas die migranten juridisch bijstaat. De kledingmaker wil uiteindelijk omgerekend ruim 85.000 euro voor de organisatie binnenhalen. Alles wijst erop dat dit geen probleem zal zijn want de vraag is groot, aldus Wildfang.

Melania droeg de jas van het Europese merk Zara bij een bezoek aan een detentieoord voor minderjarigen aan de Mexicaanse grens in Texas. In reactie op de ophef verklaarde een woordvoerder van het Witte Huis "dat het maar een jas was, toeval, geen verborgen boodschap".

'Het kan mij echt wat schelen, jou niet?'
'Het kan mij echt wat schelen, jou niet?' (Foto: ANP)

Djokovic en Cilic naar finale Queens's

Novak Djokovic begint steeds beter in vorm te komen. De voormalig nummer één van de wereld plaatste zich met een zege op de Fransman Jérémy Chardy voor de finale van het ATP-toernooi van Queens's: 7-6 (5) 6-4.

Djokovic inmiddels afgezakt naar de 22ste plaats op de wereldranglijst vanwege een langdurige blessure aan de elleboog maakt indruk deze week op het Engelse gras. Eerder deze week won hij al overtuigend van Adrian Mannarino en Grigor Dimitrov.

In de finale speelt de Serviër tegen Marin Cilic. De Kroaat was in zijn halve finales in twee tiebreaks te sterk voor de Australiër Nick Kyrgios: 7-6 (3) 7-6 (4).

Cilic won in 2012 ook al het toernooi van Queens's. Vorig jaar bereikte hij de finale waarin hij verloor van de Spanjaard Feliciano Lopez.

'Aanslag op president Zimbabwe'

In de Zimbabwaanse stad Bulawayo lijkt een aanslag te zijn gepleegd op president Emmerson Mnangagwa. Die had in een stadion net een verkiezingstoespraak afgerond toen er 'iets' explodeerde in de buurt van de VIP-tent.

Volgens staatszender ZBC is Mnangagwa niet gewond geraakt, maar onder meer vicepresident Kembo Mohadi heeft wel verwondingen opgelopen. Het is nog niet duidelijk wie de dader is, maar volgens de president zijn er in de afgelopen jaren meerdere aanvallen op hem geweest.

Op 30 juli gaat Zimbabwe voor het eerst sinds het min of meer gedwongen vertrek van dictator Robert Mugabe naar de stembus. Mugabe's partij, ZANU-PF, won jarenlang elke verkiezing - behalve 2013 - met overmacht. Ook Mnangagwa is lid van diezelfde partij, maar hij beloofde wel vrije verkiezingen en nodigde internationale waarnemers uit om te komen kijken.

Nieuwe partij Volt Nederland opgericht

In Utrecht is zaterdag de nieuwe politieke partij Volt Nederland opgericht, in het bijzijn van meer dan honderd sympathisanten. In zijn toespraak bij de oprichting zei voorman Reinier van Lanschot dat Volt zich in Europees verband wil inzetten voor vrede, stabiliteit, beperken van klimaatverandering, solidariteit, gelijkwaardigheid en vrijheid.

Mensen hebben nu te weinig vertrouwen in Europa omdat ,,het eerlijke verhaal" over Europa niet is verteld, zegt Van Lanschot. ,,Politiek is altijd nationaal gebleven. Europese successen zijn namelijk geclaimd als nationale successen. En nationale problemen zijn afgeschoven op Europa. Daardoor kunnen Europese inwoners de Unie nu ook niet op waarde schatten."

Samenwerking is daarom de oplossing voor de grensoverschrijdende problemen van vandaag, voorbij nationale belangen en de dogma's van de traditionele politiek, aldus Volt. Of, in de woorden van Van Lanschot eerder deze week in het Nederlands Dagblad: ,,Het gaat ons niet om links of rechts, maar om de slimste oplossing."

De moederbeweging, het progressieve platform Volt Europa, werd in 2016 opgericht door de Italiaan Andrea Venzon, de Française Colombe Cahen-Salvador en de Duitser Damian Boeselager. De leden zijn relatief jong, maar de beweging mikt naar eigen zeggen op kiezers van alle leeftijden uit alle lagen van de samenleving.

Volgens een woordvoerder is het de bedoeling volgend jaar mee te doen aan de Europese verkiezingen.

Nieuwe partij Volt Nederland opgericht
Nieuwe partij Volt Nederland opgericht (Foto: ANP)

Mexico bijna zeker van achtste finales na zege op Zuid-Korea

Mexico heeft op het WK in Rusland ook zijn tweede groepsduel gewonnen en is daarmee zo goed als zeker van een plaats in de achtste finales. In Kazan won Mexico met 2-1 van Zuid-Korea dat door de nederlaag is uitgeschakeld.

De eerste kansen in de eerste helft waren voor de Koreanen. Son Heung-min mocht drie keer aanleggen, maar twee keer lag een Mexicaanse verdediger in de weg, en bij de derde werd de bal verwerkt tot een corner. Zuid-Korea werd ook nog gevaarlijk uit een corner, maar ditmaal wist de Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa een doelpunt te voorkomen.

Mexico kwam na 26 minuten op een 1-0 voorsprong via Carlos Vela. De Mexicaanse aanvaller van Los Angeles FC wist de penalty te benutten, nadat even daarvoor Jang hands had gemaakt. Nog voor rust kreeg Mexico nog een paar mogelijkheden met Miguel Layún en Hirving Lozano, maar hun pogingen gingen over.

Zuid-Korea ging in de tweede helft wat opportunistischer spelen. Aanvoerder Ki was nog het dichts bij een doelpunt, maar zijn inzet stranden op de vuisten van Ochoa. De Koreanen gaven steeds meer ruimte weg en daar profiteerde de Mexicanen van. Na iets meer dan een uur spelen veroverde Hector Herrera de bal op het middenveld en gaf die aan Lozano. De PSV-aanvaller liep op de verdediging af en gaf de bal op het juiste moment aan Javier Hernández, die de 2-0 maakte. Chicharito maakte zijn vijftigste interlandgoal en is met vier treffers nu ook gedeeld WK-topschutter voor zijn land.

Mexico nam wat gas terug en in de blessuretijd maakte Son nog de eretreffer, met een heerlijke uithaal van buiten de zestien, maar die treffer kwam te laat om Mexico nog in problemen te brengen.

Redbad beleeft wereldpremière

Het historische epos Redbad: De Legende beleeft zaterdag de wereldpremière. De film van regisseur Roel Reiné wordt voor het eerst aan het publiek vertoond tijdens een grootse openluchtpremière in Leeuwarden.

De speciale vertoning is onderdeel van het programma deze zomer rond de verkiezing van Leeuwarden als de Culturele Hoofdstad van Europa. De vertoning op zaterdagavond wordt bijgewoond door cast en crew van de film. Er zijn een paar duizend toeschouwers welkom op het Wilhelminaplein, waar vorig jaar The Passion werd opgevoerd.

De film vertelt over de Friese held Radboud (Gijs Naber) die in de vroege middeleeuwen met hulp van de Vikingen strijd voerde tegen de christenen die hun geloof met harde hand opdrongen in de lage landen. Andere hoofdrollen worden vertolkt door Lisa Smit, Egbert Jan Weeber, Loes Haverkort, Derek de Lint, Martijn Fischer en Aus Greidanus sr. De eerste officiële vertoning van Redbad in een bioscoop is op maandag 25 juni in Den Bosch. Daarna is de film vanaf 28 juni in heel Nederland te zien.

De rechten van Redbad zijn al aan veertien landen verkocht. Het historisch epos is op het festival van Cannes onder meer aangekocht door distributeurs in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en diverse landen in het Midden-Oosten.

 

 

Historisch epos Redbad beleeft wereldpremière
Historisch epos Redbad beleeft wereldpremière (Foto: BuzzE)

Restaurant stuurt woordvoerster Witte Huis weg

Een restauranthouder in Virginia heeft woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis uit zijn zaak gezet omdat ze voor president Donald Trump werkt. Sanders liet zaterdag via Twitter weten dat ze "beleefd" gehoor gaf aan het verzoek om te vertrekken uit de Red Hen in de stad Lexington.

"Ik probeer mensen altijd met respect te behandelen, ook degenen met wie ik het niet eens ben", twitterde Sanders. "Ik zal dat blijven doen."

Afgelopen week ontstaken activisten in Washington in woede toen ze Kirstjen Nielsen, die als minister medeverantwoordelijk is voor het harde anti-immigratiebeleid, uitgerekend in een Mexicaans restaurant zagen eten. De betogers drongen boos het populaire restaurant MXDC Cocina Mexicana, vlakbij het Witte Huis, binnen. "Schande" en "stop het scheiden van gezinsleden", riepen ze de bewindsvrouw toe. Nielsen is minister van Binnenlandse Veiligheid. Na tien minuten te zijn uitgejouwd, verliet Nielsen het restaurant.

Restaurant stuurt woordvoerster Witte Huis weg
Restaurant stuurt woordvoerster Witte Huis weg (Foto: ANP)

Nederland begint Champions Trophy met nederlaag tegen Argentinië

De Nederlandse hockeyers zijn de laatste editie van de Champions Trophy begonnen met een 2-1 nederlaag tegen regerend olympisch kampioen Argentinië.

Nederland, dat het toernooi voor het laatst in 2006 won, kwam in Breda op 1-0 via een doelpunt van Mirco Pruyser na assist van Lars Balk. Nederland kreeg voor rust nog kansen op de 2-0, maar die waren niet besteed aan Bob de Voogd en Thierry Brinkman.

Vlak na rust kwam Argentinië langszij via een goal van Gonzalo Peillat uit een strafcorner. In het slot van de wedstrijd kreeg de ploeg van bondscoach Max Caldas nog kansen op de overwinning, maar ook nu niet kon Oranje de kansen afmaken. Matias Paredes tikte in de slotminuut van dichtbij de 2-1 binnen voor Argentinië.

Het eerste duel van de dag werd gewonnen door India. India was in Breda met 4-0 te sterk voor Pakistan. De doelpunten kwamen op naam van Ramandeep Singh, Dilpreet Singh, Mandeep Singh en Lalit Upadhyay. De laatste drie treffers vielen in de slotfase, toen Pakistan alles-of-niets speelde.

COC wil ander asielbeleid voor homo's

Het Nederlandse asielbeleid voor homo's moet anders. Dat zegt het COC naar aanleiding van een onderzoek waaruit volgens de belangenorganisatie blijkt dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vaste criteria hanteert om te beoordelen of mensen, die naar Nederland vluchten LHBTI zijn

Het COC roept staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) maandag in een gesprek op om het beleid ingrijpend te wijzigen.

"Het is altijd vervelend als LHBTI's geconfronteerd worden met vooroordelen en stereotypen. Het is onacceptabel dat het lot van LHBTI-asielzoekers volledig afhankelijk is van zulke ongefundeerde stereotypen. Dat kan en moet anders", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Onderzoeker mr. Sabine Jansen concludeert dat dit criterium een ondeugdelijk stereotype is zonder wetenschappelijke onderbouwing. Veel LHBTI-asielzoekers voldoen niet aan het stereotiepe beeld: ze hebben nooit een 'proces van bewustwording en zelfacceptatie' doorgemaakt, begrijpen niet wat er mee bedoeld wordt en/of kunnen er niet gedetailleerd over vertellen, aldus de onderzoeker.

COC wil ander asielbeleid voor homo's
COC wil ander asielbeleid voor homo's (Foto: ANP)

Parijs en Madrid willen vluchtelingencentra EU

Frankrijk en Spanje willen dat er in de EU gesloten vluchtelingencentra komen. De migranten in die centra moeten zo snel mogelijk te horen krijgen of hun asielaanvraag al dan niet wordt gehonoreerd.

De Franse president Emmanuel Macron presenteerde het plan zaterdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Spaanse regeringsleider Pedro Sánchez. Zij ontmoetten elkaar in Parijs.

Macron en Sánchez vinden dat de gesloten centra moeten worden gefinancierd met Europees geld. Macron vindt dat er financiële sancties moeten komen tegen EU-landen die geen migranten willen opvangen van wie de asielaanvraag is ingewilligd. "Het kan niet zo zijn dat landen veel profijt hebben van de solidariteit van de EU en dan heel duidelijk hun nationale egoïsme uiten als het om migrantenkwesties gaat", zei de Franse president.

Zestien leiders van EU-landen komen zondag in Brussel bijeen om oplossingen te vinden voor de migratieproblemen in Europa. Bij het topoverleg op initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is ook premier Mark Rutte aanwezig.

Parijs en Madrid willen vluchtelingencentra EU
Parijs en Madrid willen vluchtelingencentra EU (Foto: ANP)

Juridische actie ouders tegen VMBO Maastricht

Zo'n veertig ouders van leerlingen van de eindexamenklassen van de VMBO Maastricht hebben zaterdagochtend overleg gehad bij advocatenkantoor Van Dijk CS in Maastricht. Het ging om een eerste bijeenkomst waarbij het advocatenkantoor bekijkt hoe de school aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeldig verklaren van het eindexamen van 354 leerlingen.

"We gaan eerst bestuursrechtelijk bekijken of de examens alsnog geldig kunnen worden verklaard", zei advocaat Wouter Geertsen van het kantoor zaterdag. "Anders eisen we dat de school maatregelen neemt zodat de leerlingen nog voor aanvang van het nieuwe schooljaar herexamens kunnen doen."

Ook wil de advocaat een schadevergoeding van de school voor het annuleren van vakanties, de aanschaf van studiemateriaal voor een vervolgopleiding, en de dreigende studievertraging van een jaar.

Werkt de school niet mee, dan overweegt het kantoor om VMBO Maastricht in een kort geding voor de rechter te slepen.

Juridische actie ouders tegen VMBO Maastricht
Juridische actie ouders tegen VMBO Maastricht (Foto: ANP)

Massale crash WTCR op circuit van Vila Real

Zaterdag is de eerste race van het World TCR op het stratencircuit van Vila Real in Portugal afgebroken na een massale crash in de eerste ronde. Bij de crash raakte niemand gewond.

Rob Huff en Mehdi Bennani mochten vanaf de eerste startrij vertrekken, echter de teamgenoten kwamen met elkaar in contact. Dit had vervolgens een kettingreactie tot gevolg waarbij het hele veld betrokken was. Vanwege beschadigde vangrails en een volledig geblokkeerd circuit werd de race met een rode vlag afgebroken. Het is niet bekend wanneer de race hervat wordt. Op zondag staan in ieder geval race 2 en 3 op het programma.

2018 WTCR Vila Real, Portugal - Crash openingsronde (Bron: Youtube)

Vorig jaar kwam het circuit ook al in het nieuws door een opmerkelijke crash van Tom Coronel. De Nederlander miste zijn rempunt en crashte tegen en brandweerauto.

2017 WTCR Vila Real, Portugal - Crash Tom Coronel (Bron: Youtube)

Poleposition voor Hamilton, Verstappen start vierde

Lewis Hamilton start morgen tijdens de Grand Prix van Frankrijk van poleposition. De regerend wereldkampioen reed op Paul Ricard met de Mercedes naar een tijd van 1.30,029 en was hiermee een fractie sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas en de Ferrari van Sebastian Vettel. Max Verstappen reed met de Red Bull naar plek vier.

In het eerste deel van de kwalificatie was al direct duidelijk dat Williams het lek nog lang niet boven heeft. Het team uit Grove start ook morgen weer bijna achteraan. Dat geldt ook voor de McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne die veel werk te doen hebben. Ook Brendon Hartley met de Toro Rosso haakte af, al wist de Nieuw-Zeelander dat hij morgen achteraan moet starten. Zijn team heeft na de problemen van gisteren alle motoronderdelen vervangen, waar een straf uit voortvloeide. Verrassend ging Marcus Ericsson met de Sauber voor de eerste maal dit jaar door naar Q2.

Er viel in het begin van het tweede deel een beetje regen, waardoor de coureurs meteen naar buiten gingen. Hierbij viel op dat de Mercedessen en de Red Bulls op supersoft reden en de Ferrari's op ultrasoft. Uiteraard gingen alle zes coureurs door naar de volgende ronde, evenals beide rijders van Haas, Sainz met de Renault en verrassend genoeg Charles Leclerc met de Sauber. De Monegask zorgde dan ook voor blije gezichten bij de Zwitsers die vorig jaar nog veel problemen hadden.

Hamilton zette in Q3 meteen de snelste tijd op de klokken en was hiermee nipt sneller dan Bottas, Vettel, Verstappen, Ricciardo en Kimi Räikkönen die foutjes maakte in zijn snelle ronde. Hierna was het de beurt aan de rijders van Haas om een tijd neer te zetten, maar Romain Grosjean verloor de controle over zijn auto en raakte de bandenstapels. De sessie werd even stilgelegd.

Räikkönen ging snel hierna naar buiten, maar de Fin maakte opnieuw foutjes en moest genoegen nemen met plek zes. Bottas reed vervolgens naar de snelste tijd, maar Hamilton dook er opnieuw nipt onder, gevolgd door Vettel die wel zijn tijd verbeterde, maar op plek drie bleef steken. Verstappen en Ricciardo verbeterden niet en bleven vierde en vijfde. Achter Räikkönen claimde Sainz plek zeven, vlak voor de sterke Leclerc, Kevin Magnussen en Grosjean.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:31.271 1:30.645 1:30.029 19
2 V. Bottas Mercedes 1:31.776 1:31.227 1:30.147 17
3 S. Vettel Ferrari 1:31.820 1:30.751 1:30.400 22
4 M. Verstappen Red Bull 1:31.531 1:30.818 1:30.705 19
5 D. Ricciardo Red Bull 1:31.910 1:31.538 1:30.895 19
6 K. Räikkönen Ferrari 1:31.567 1:30.772 1:31.057 22
7 C. Sainz Jr. Renault 1:32.394 1:32.016 1:32.126 22
8 C. Leclerc Sauber 1:32.538 1:32.055 1:32.635 21
9 K. Magnussen Haas 1:32.169 1:31.510 1:32.930 23
10 R. Grosjean Haas 1:32.083 1:31.472 geen tijd 20
11 E. Ocon Force India 1:32.786 1:32.075   14
12 N. Hulkenberg Renault 1:32.949 1:32.115   15
13 S. Pérez Force India 1:32.692 1:32.454   15
14 P. Gasly Toro Rosso 1:32.447 1:32.460   17
15 M. Ericsson Sauber 1:32.804 1:32.820   18
16 F. Alonso McLaren 1:32.976     10
17 B. Hartley Toro Rosso 1:33.025     10
18 S. Vandoorne McLaren 1:33.162     10
19 S. Sirotkin Williams 1:33.636     9
20 L. Stroll Williams 1:33.729     10

8 arrestaties na schietincident Den Haag

De politie heeft zaterdagochtend  8 personen aangehouden na een melding van een verdachte situatie in de omgeving van het Jan van Riebeekplein in Den Haag. Even na 06.30 uur hoorde een melder meerdere knallen en alarmeerde de politie. Agenten hebben op het Jan van Riebeekplein gezocht naar sporen van een mogelijk schietincident, maar vonden in eerste instantie op die locatie geen sporen van een schietincident.

Volgens een getuige waren er, na de knallen, meerdere personen naar een woning in de Jan van Riebeekstraat gelopen. Vlak bij de portiek troffen agenten hier wel hulzen aan, waarna de woning in de gaten werd gehouden tot de komst van meer politie-eenheden. Twee vrouwen kwamen kort daarna de portiek uit bij de woning en werden op straat aangehouden.

Vanwege het schietincident en de aangetroffen hulzen werd het arrestatieteam ingezet voor een doorzoeking in de woning. Daar werden nog zes personen aangetroffen en aangehouden. De districtsrecherche van Den Haag-West onderzoekt of de acht personen betrokken zijn bij het schietincident. De personen, vier mannen en vier vrouwen, zijn tussen de 18 en 30 jaar en komen uit Gouda, Vlaardingen, Rotterdam en Den Haag en Voorburg. Er zijn drie auto’s in beslag genomen voor onderzoek.

'Nederland moet garant staan voor Lifeline'

VluchtelingenWerk Nederland roept de Nederlandse overheid op samen met andere 'constructieve lidstaten' garant te staan voor het reddingsschip Lifeline. De boot heeft donderdag 226 bootvluchtelingen aan boord gehaald op de Middellandse Zee.

Italië weigert het schip opnieuw aan te laten meren. VluchtelingenWerk vindt dat Nederland in actie moet komen. "Weigeren is geen optie. Als iedereen weigert dan is er geen veilige haven. Dit is het moment voor alle EU-lidstaten om kleur te bekennen: zijn zij daadwerkelijk bereid constructief samen te werken aan Europese oplossing, of kiezen zij er voor het probleem op anderen af te schuiven? Deze boot staat binnenkort hoe dan ook symbool voor ofwel het failliet van Europese samenwerking, ofwel een sprankje hoop op een gezamenlijke oplossing", zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur bij VluchtelingenWerk Nederland.

Italië zei eerder al dat het schip naar Nederland moet omdat het onder Nederlandse vlag zou varen, maar dat is niet zo. De boot is van een Duitse hulporganisatie.

'Nederland moet garant staan voor Lifeline'
'Nederland moet garant staan voor Lifeline' (Foto: ANP)

Viviani sprint ook naar winst in derde etappe Adriatica Ionica Race

Elia Viviani heeft ook de voorlaatste etappe van de eerste editie van de Adriatica Ionica Race gewonnen. De Italiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na een rit van San Vito di Cadore naar Grado over 230 kilometer de snelste in de massasprint. Giacomo Nizzolo werd tweede, Álvaro José Hodeg moest genoegen nemen met een derde plaats achter zijn winnende ploeggenoot.

In de laatste 150 kilometer van de etappe was het volledig vlak, waardoor de kans groot was dat er een massasprint zou komen. Toch ging Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij) samen met vijf anderen in de aanval. Ze pakten in totaal een voorsprong van zes minuten op het peloton.

In het peloton hadden ze goed gerekend. Met nog vijf kilometer te gaan werd de kopgroep ingerekend door het peloton, mede door het werk van Niki Terpstra. In de massasprint die volgde was Viviani de snelste. Voor de Italiaanse sprinter was het alweer zijn tweede ritzege in de nieuwe Italiaanse rittenkoers. Eerder pakte hij met zijn ploeg ook de openingsploegentijdrit waar hij als eerste over de finish kwam. Ivan Ramiro Sosa, die de derde etappe won, blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.

Nederland op vingers getikt om flat Pechtold

De Nederlandse Tweede Kamer moet meer doen om de integriteit van Kamerleden te waarborgen. Dat staat in een rapport van GRECO, het anticorruptie-orgaan van de Raad van Europa. Het rapport verwijst naar het appartement dat D66-leider Alexander Pechtold cadeau kreeg maar niet opgaf bij het geschenkenregister van de Kamer.

"Deze zaak laat zien dat de Kamer integriteitsregels moet invoeren en handhaven", aldus de opstellers van het rapport, die het "spijtig" noemen dat dat nog niet is gebeurd.

Het rapport van GRECO verscheen ruim een week geleden. In het stuk wordt gekeken hoe Nederland omgaat met integriteitsvoorschriften voor overheden en de rechterlijke macht, die in 2013 zijn opgesteld.

Pechtold noemde het krijgen van het appartement een privézaak. De gift veroorzaakte politieke ophef, maar het presidium van de Tweede Kamer zag af van een onderzoek. Zo'n tweehonderd mensen deden aangifte tegen Pechtold. Die liggen nu bij de procureur-generaal van de Hoge Raad.

Nederland op vingers getikt om flat Pechtold
Nederland op vingers getikt om flat Pechtold (Foto: ANP)

Emma Watson en Chord Overstreet weer samen

Nog geen maand na hun breuk zijn Emma Watson en Chord Overstreet weer samen gezien. Us Weekly spotte de 28-jarige Harry Potter-ster en de 29-jarige Glee-acteur zoenend in de straten van Los Angeles.

Het stel ging in mei uit elkaar nadat ze vier maanden samen waren geweest. Emma en Chord houden hun relatie erg privé. In maart werden ze voor het eerst hand in hand gezien bij een feestje van Vanity Fair, terwijl ze toen al twee maanden een relatie hadden.

Watson maakte in november na twee jaar een einde aan haar relatie met William Knight. Overstreet zou ondertussen hebben gedatet met Rumer Willis, Emma Roberts en Ashley Benson.

Emma Watson en Chord Overstreet weer samen
Emma Watson en Chord Overstreet weer samen (Foto: BuzzE)

Protesten op verjaardag brexit-referendum

Precies twee jaar na het referendum over uittreding uit de EU zijn duizenden Britten zaterdag in Londen de straat op gegaan om te demonstreren voor een nieuwe, allesbeslissende stembusgang. Destijds was een kleine meerderheid van 52 procent voor het vertrek uit de EU waarna de procedures om uit het verband te stappen op gang kwamen.

De "stem van het volk"-beweging wil een nieuw referendum "zodat we kunnen beslissen of een besluit dat onze levens generaties lang zal beïnvloeden het land beter maakt of slechter." De kans dat er een nieuw referendum komt is echter klein. Het aantal voor- en tegenstanders van brexit is sinds het referendum in 2016 niet veel veranderd.

Protesten op verjaardag brexit-referendum
Protesten op verjaardag brexit-referendum (Foto: ANP)

Musa: "Scoren tegen Argentinië is niet zo moeilijk voor mij"

Ahmed Musa is ervan overtuigd dat hij dinsdag tegen Argentinië het net gaat vinden, net zoals hij vrijdag het net vond tegen IJsland.

De 25-jarige aanvaller hielp Nigeria vrijdag aan een 2-0 zege op IJsland, waarmee de ploeg de tweede plek bemachtigde in Groep D. Komende dinsdag wacht de ontmoeting met Argentinië, waarbij beide landen hopen de achtste finales te halen.

Musa was vier jaar geleden op het WK tweemaal trefzeker tegen Argentinië en hij kreeg van de Zuid-Amerikaanse fans de bijnaam "Lionel Musa". In gesprek met de aanwezige media werd de aanvaller na afloop van de wedstrijd geconfronteerd met zijn bijnaam: "Heel erg bedankt daarvoor!"

"Ik kan me de wedstrijd vier jaar geleden tegen Argentinië en tegen Messi nog herinneren. Ik maakte twee doelpunten. Toen ik naar Leicester City overstapte speelde ik tegen Barcelona en maakte ik nog twee doelpunten. In de volgende wedstrijd kan alles gebeuren. Mogelijk ga ik nog twee doelpunten maken."

"Scoren tegen Argentinië is niet zo moeilijk voor mij. Ik bekijk het wedstrijd voor wedstrijd. Als ik tegen Argentinië scoor, dan doe ik dat. We moeten heel hard werken, we weten dat het do or die is. We moeten gaan voor een gelijkspel of een zege. In de 95ste minuut weten we wat de dag gebracht heeft."

België wint eenvoudig van Tunesië en is vrijwel zeker van achtste finales

België heeft ook de tweede groepswedstrijd winnend afgesloten. De Rode Duivels wonnen in Moskou met 5-2 van Tunesië. België is door de ruime zege vrijwel zeker van een plaats in de achtste finales.

België had een droomstart in het stadion van Spartak Moskou. Binnen het kwartier stonden de Belgen al met 2-0 voor tegen Tunesië. Na zes minuten maakte Eden Hazard de 1-0 vanaf de strafschopstip. Tien minuten later maakte Romelu Lukaku de 2-0 na een assist van Hazard.

Lang kon België niet genieten van de ruime voorsprong. Twee minuten na de 2-0 kopte Dylan Bronn de aansluitingstreffer binnen. Tunesië kreeg daarna nog enkele kansjes op de gelijkmaker via Ferjani Sassi en Wahbi Khazri, maar vlak voor rust maakte Lukaku de 3-1 na een prachtige pass van Thomas Munier.

Kort na rust besliste Hazard het duel met zijn tweede treffer. Na een mooie assist van Kevin De Bruyne ging de aanvaller voorbij de keeper van Tunesië en schoof de 4-1 binnen.

Na de ruime voorsprong haalde de Belgische bondscoach zijn sterspelers Lukaku en Hazard eraf voor Michy Batshuayi en Marouane Fellaini. Batshuayi bedankte Martinez voor de speeltijd en maakte de 5-1, nadat hij eerst enkele kansen niet kon afmaken. In blessuretijd kon Khazri nog de eretreffer maken voor Tunesië.

Nieuw, 'realistischer' hoofd van Caesar onthuld

Het Rijksmuseum van Oudheden is met een nieuw uiterlijk gekomen van niemand minder dan Julius Caesar, de grote man achter het ooit zo machtige Romeinse Rijk. Op de nieuwe reconstructie heeft de grote leider beduidend minder haar dan aangenomen, hij ziet er eigenlijk vrij gemiddeld uit.

Archeoloog en fysisch antropoloog Maja d’Hollosy heeft de reconstructie gemaakt. Op de site van het RMO is te lezen dat ze dat heeft gedaan op basis van een 3D-scan van een marmeren beeld in bezit van het museum.

Dat beeld is op delen beschadigd, dus is ook de zogenaamde Tusculum-buste gebruikt, een beeld in bezit van een museum in Turijn. Ook een door muntmeester Marcus Mettius gemaakt muntportret van Caesar is gebruikt.

Tot eind augustus is de 3D-reconstructie van de keizer te zien in het museum in Leiden.

Politie zoekt gewapende overvaller

Bij een overval op een cafetaria aan de Kaldenkerkerweg op zaterdag wist een gewapende man een onbekend geldbedrag buit te maken. De man bedreigde rond 12.20 uur de eigenaar met een vuurwapen en wist te voet te vluchten met een onbekend geldbedrag. Bij de overval is niet geschoten en er raakte niemand gewond. Er waren geen klanten in de zaak tijdens het incident.

De overvaller vluchtte in de richting van Duitsland. De politie is op zoek naar de man met een zwarte pet en een donkere jas met lichte vlekken aan de achterkant. Zij heeft een Burgernet bericht verstuurd met de oproep om uit te zien naar de man.

Kluivert: "Het voelt goed dat de club een mooi bedrag voor me incasseert"

Justin Kluivert is blij dat zijn transfer van Ajax naar AS Roma nu officieel is afgerond. Vrijdag bevestigden Ajax en AS Roma de deal.

Ajax ontvangt een bedrag van 17,25 miljoen euro voor de negentienjarige aanvaller en dat bedrag kan door bonussen oplopen tot maximaal 22,75 miljoen euro. Kluivert heeft een contract getekend tot de zomer van 2023.

“Ik ben blij dat de deal nu officieel rond is, ben Ajax dankbaar voor de opleiding en kansen die ik heb gehad en het voelt goed dat de club een mooi bedrag voor me incasseert", vertelt Kluivert in gesprek met De Telegraaf.

De enkelvoudig international maakte in januari 2017 zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax en kwam in 56 wedstrijden tot 13 doelpunten en 10 assists. "AS Roma is een prachtige volgende stap in mijn carrière."

Opnames Catfish hervat na valse beschuldiging

De opnames van het MTV-programma Catfish zijn na een maand weer hervat. De beschuldigingen van ongepast gedrag aan het adres van presentator Nev Schulman zijn na onderzoek als 'niet geloofwaardig' bestempeld door de muziekzender, meldt Us Weekly.

"Alhoewel wij nooit een officiële klacht hebben gekregen, zijn MTV en Critical Content meteen een onafhankelijk onderzoek gestart", verklaart een woordvoerder van MTV. "De onafhankelijke onderzoeker kwam tot de conclusie dat de beschuldigingen ongeloofwaardig en ongegrond zijn. Gezien de resultaten van het onderzoek zal Catfish de opnames hervatten. We nemen dit soort zaken zeer serieus en wij stellen alles in het werk om een veilige werkomgeving te creëren."

Een maand geleden werden de opnames van Catfish stilgelegd, nadat een voormalig deelneemster van de show in een YouTube-video claimde dat Schulman haar herhaaldelijk vroeg naar haar seksuele voorkeur. Ook zou hij hebben opgeschept over het formaat van zijn geslachtsdeel. De presentator ontkende alle aantijgingen. "Ik ben altijd open geweest over mijn leven en ik zou verantwoordelijkheid nemen voor mijn acties. Maar deze beschuldigingen zijn niet waar", zei Nev vorige maand in een verklaring.

De populaire show is momenteel bezig met haar zevende seizoen. Het verscheen in 2012 voor het eerst op de buis.

Opnames Catfish hervat na valse beschuldiging
Opnames Catfish hervat na valse beschuldiging (Foto: BuzzE)

Eerste GP3-zege voor Nederlands MP Motorsport

Op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk heeft het Nederlandse team MP Motorsport in haar debuutseizoen in de GP3 een eerste overwinning gepakt. Dorian Boccolacci was voor eigen publiek de beste in de eerste race van het weekeinde.

Boccolacci vertrok vanaf pole, hoewel dat nog even twijfelachtig was: bij de opwarmronde kwam hij maar moeilijk weg. Bij de start ging het allemaal prima, waardoor Boccolacci de leiding kon pakken om die vervolgens niet meer af te staan.

Landgenoot Anthoine Hubert kwam in de slotfase nog voor wat dreiging zorgen, maar kon Boccolacci niet van de winst houden. Nikita Mazepin completeerde het podium, voor Giuliano Alesi, Niko Kari en Leonardo Pulcini. Pedro Piquet eindigde voor Alessio Lorandi als achtste en mag zondag om 11.00 van pole beginnen aan de sprintrace.

Bottas snelste in verregende training

Valtteri Bottas heeft de snelste training gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Frankrijk. De Fin kwam met zijn Mercedes tot een tijd van 1.33,666 en was hiermee ruim sneller dan Carlos Sainz en Charles Leclerc. Max Verstappen reed alleen enkele installatierondes.

Al na enkele minuten kwamen de eerste druppels, overgaand in een stevige regenbui. Hierdoor bleef het lang rustig op het asfalt, maar tien minuten voor tijd besloten een aantal coureurs hun auto toch even in de regen te beproeven. Zo gingen de McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne naar buiten, evenals de Williamsen, de Toro Rosso's en de Sauber van Leclerc.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:33.666 Ultrasoft 3
2 C. Sainz Jr. Renault 1:34.953 Ultrasoft 3
3 C. Leclerc Sauber 1:35.012 Ultrasoft 5
4 F. Alonso McLaren 1:36.365 Soft 4
5 S. Vettel Ferrari 1:36.756 Ultrasoft 5
6 S. Vandoorne McLaren 1:37.547 Soft 4
7 P. Gasly Toro Rosso 1:38.317 Ultrasoft 5
8 M. Ericsson Sauber 1:38.450 Soft 3
9 S. Pérez Force India 1:39.641 Soft 4
10 D. Ricciardo Red Bull 1:39.738 Soft 3
11 E. Ocon Force India 1:40.087 Soft 4
12 L. Hamilton Mercedes 1:40.743 Ultrasoft 3
13 K. Räikkönen Ferrari 1:49.711 Ultrasoft 3
14 L. Stroll Williams 2:02.399 Fullwet 4
15 S. Sirotkin Williams 2:04.093 Fullwet 5
16 K. Magnussen Haas geen tijd   1
17 B. Hartley Toro Rosso geen tijd   3
18 R. Grosjean Haas geen tijd   1
19 N. Hulkenberg Renault geen tijd   2
20 M. Verstappen Red Bull geen tijd   3

Worm trekt van oog naar lip Russische vrouw

Het gadverdammenieuws van vandaag: in Rusland heeft een 32-jarige vrouw een operatie ondergaan om een worm uit haar gezicht te halen. Inderdaad, er zat een worm in haar gezicht. Een levende, welteverstaan.

De vrouw ontdekte een bultje onder haar oog, dat na een paar dagen verhuisde naar boven haar oog. Dat is op zich niet heel normaal, en als dat bultje dan anderhalve week later afdaalt naar je lip en daar een forse zwelling veroorzaakt weet je het wel: tijd om even naar de dokter te gaan.

Daar kwam het balletje aan het rollen en mevrouw werd geopereerd, waarbij men een levende worm uit haar lip trok. Het bleek om dirofilaria repens te gaan, een parasitaire worm. Die komt doorgaans vooral in honden voor, maar zo nu en dan trekt het dier ook bij mensen naar binnen.

Bij mensen leeft de worm overigens wel minder lang, want het menselijk lichaam is nou eenmaal niet het ideale thuis voor zo'n beest. Veel last had de dame er uiteindelijk niet echt van, het bleef bij wat lokale jeuk en een branderig gevoel, wat inmiddels ook allemaal weer verdwenen is.

In het New England Journal of Medicineis de zaak in meer detail beschreven.

Shaqiri gaat politieke discussie niet aan: "Ik wil hier niet over praten"

Xherdan Shaqiri weigert zich mee te laten slepen in een politieke discussie nadat hij vrijdag de winnende treffer maakte voor Zwitserland tegen Servië.

De 26-jarige vleugelaanvaller van Kosovaarse afkomst maakte in de negentigste minuut het winnende doelpunt waardoor Zwitserland met 2-1 won. Bij het vieren van zijn doelpunt kruiste hij zijn handen om een Albanese adelaar na te boosten.

Door verslaggevers wordt Shaqiri gevraagd of het een teken is in het licht van de weigering van Servië om zijn geboorteland Kosovo als onafhankelijke staat te erkennen. "Ik wil hier niet over praten", reageert Shaqiri. "In het voetbal heb je altijd emoties. Je kunt zien wat ik deed, ik heb emoties. Ik ben blij dat ik dit doelpunt maakte. We hoeven hier nu niet over te praten."

Bondscoach Vladimir Petkovic weigert zich te mengen in de discussie. "Je moet politiek en voetbal nooit mengen. Het is goed om een fan te zijn, het is belangrijk om respect te tonen. Het is een geweldige sfeer en positieve emoties en daar moet voetbal over gaan."

"Het is niet alleen mijn mening, maar de hele federatie en het team en de hele wereld zouden die mening eigenlijk moeten delen, omdat het iets is dat we hier niet nodig hebben. Ik denk dat we niet zoveel moeten praten, maar onze moet moeten tonen op het veld."

Hardloopster loopt per ongeluk VS in: twee weken cel

De 19-jarige Française Cedella Roman was onlangs in het zuidwesten van Canada op bezoek bij haar moeder. De jongedame wilde een stukje gaan hardlopen, maar rende plots de grens met de VS over, zonder dat in de gaten te hebben.

De tiener werd door de grenspolitie aangehouden en kwam tweehonderd kilometer verderop in een detentiecentrum in Tacoma terecht. Daar kon ze haar moeder bellen, die de papieren van dochterlief kwam brengen.

Dat was niet goed genoeg: de papieren waren door de Canadese autoriteiten niet specifiek goedgekeurd en dat moest eerst gebeuren. Na twee weken cel was het eindelijk geregeld en waren de autoriteiten het er over eens dat de jonge Française weer naar Canada mocht.

Brands steunt Van Bommel: "Hij is er klaar voor"

Marcel Brands stelt dat Mark van Bommel klaar is voor het hoofdtrainerschap bij PSV en vindt het dan ook een goede keuze.

Vrijdag werd bekend dat Phillip Cocu na vijf jaar vertrekt bij de Eindhovenaren voor Fenerbahçe en Van Bommel neemt het stokje nu over. Twee jaar geleden stelde Brands een stappenplan op om hem klaar te stomen. "Hij was al bezig binnen PSV, maar was ook nog zoekende", vertelt Brands in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Mijn advies was: ga een vast elftal trainen. Dat blijft de beste leerschool. De A1 is met Mark nu landskampioen. Dat Phillip Cocu weg zou gaan, bleek pas na mijn vertrek per 1 juni. Maar als ik nog bij PSV zat, zou ik nu ook Van Bommel doorschuiven. Hij is er klaar voor."

Brands heeft al een idee wie Van Bommel op kan volgen bij PSV. "Eerst Cocu, nu Van Bommel. En misschien is Ruud van Nistelrooy straks de volgende in het rijtje hoofdtrainers van PSV. Ook Ruud was eerst zoekende, maar heeft de kwaliteiten en wil nu binnen PSV ook vol voor zijn ontwikkeling als trainer gaan."

Vuurwerk in woning gegooid: alleen schade

Bij een woning aan de Heemskerckstraat in Arnhem is in de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 22 juni vuurwerk naar binnen gegooid. Hierbij zijn gelukkig geen gewonden gevallen. Wel ontstond er schade aan de woning. Getuigen worden verzocht zich bij de politie te melden.

Omstreeks 01:30 uur schrok de bewoner wakker van een harde knal. Er was rookontwikkeling ontstaan in de gang en de voordeur was beschadigd. Er heeft geen brand gewoed.  De technische recherche heeft onderzoek gedaan in de woning. Daar is uitgekomen dat de knal en rookontwikkeling zijn veroorzaakt door vuurwerk dat vanaf buiten naar binnen is gegooid. Het is nog niet duidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is en wat het motief is.

Ophef om jas Melania Trump

In de Verenigde Staten is weer ophef ontstaan rondom de familie Trump. First Lady Melania Trump bracht een bezoek aan een omstreden detentiecentrum in Texas en deed dat met een niet al te fraai en vooral opvallende jas.

Op het ding stonden in witte koeienletters de woorden "I really don't care. Do U?" geschreven: "Het kan mij echt niks schelen, jou wel?" Opmerkelijk, want er is nogal wat gedoe rondom president Trump's beleid over het uit elkaar trekken van migrantengezinnen, iets wat hij onder grote druk teruggedraaid heeft.

Een woordvoerder van Melania Trump vond het allemaal maar wat overdreven: "Het is maar een jasje, zonder geheime boodschap. Hopelijk is er in de media na dit belangrijke bezoek niet alleen aandacht voor haar kleding." Volgens meneer de president is er wél een boodschap en die is dan weer niet verrassend: "Het was gericht tegen de media en hun nepnieuws", zo haalde hij zijn standaard stokpaardje weer van stal.

Federer probleemloos naar finale in Halle

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de finale van het grastoernooi van Halle. De Zwitserse nummer één van de wereld rekende in twee sets af met de 25-jarige Amerikaan Denis Kudla: 7-6 (1) en 7-5.

Federer gaat op voor zijn tiende titel in Halle. De 36-jarige veteraan maakte tegen de Amerikaanse nummer 109 van de wereld het verschil in de eerste set pas in de tiebreak waarin hij uitliep naar een 6-0 voorsprong. In de tweede set wist Federer 5-5 een break te maken en kon vervolgens serveren voor de wedstrijd. Op het eerste wedstrijdpunt was het direct raak.

Federer treft in de finale de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Roberto Bautista-Agut en de Kroaat Borna Coric.

De Jong niet van start op NK wielrennen

Vanwege overbelasting heeft Thalita de Jong zich afgemeld voor het NK wielrennen. Het NK vindt plaats op zaterdag 30 juni op de Brabantse Wal.

In een interview met dagblad BN De Stem vertelt de 24-jarige wielrenster dat ze 'overreached' is. “Dat betekent dat je nog net niet overtraind bent, maar wel zwaar overbelast. Marianne Vos had het ook, net als Sophie de Boer”, aldus De Jong.

Vanwege een langslepende blessure miste de Brabantse al een groot deel van het veldritseizoen. Volgens de wereldkampioene veldrijden van 2016 is ze niet te vroeg op de fiets gestapt. “Ik herstelde gewoon niet meer.”, zegt De Jong. In het najaar hoopt ze weer aan wedstrijden te kunnen deelnemen.

Rugbyteam duwt ambulance uit het zand

In Ameland is deze week een ambulance gestrand: de ziekenauto moest op het strand zijn, maar kon vervolgens niet meer wegkomen. De chauffeur liet weten dat het zand door het weer dusdanig zacht was geworden, dat het ruim 3500 kilo zware voertuig wegzakte.

Niet geheel toevallig was er een Haarlems rugbyteam in de buurt: de patiënt was één van hun spelers. De hakken werden door zijn teamgenoten in het zand gezet en als ware het een scrum duwden de rugbyers de ambulance in één sterke zet weer uit het zand.

Ambulance op Ameland (Bron: YouTube)

Rebic: "Messi's shirt hoefde ik toch maar niet"

Voorafgaand aan het WK-duel tussen Kroatië en Argentinië had Ante Rebic zijn zinnen gezet op het shirt van Lionel Messi, want een vriend van de Kroaat is groot fan van de Argentijn.

Messi viel in het door Kroatië met 3-0 gewonnen duel echter flink tegen en Rebic veranderde dan ook maar van mening. "Ze waren zo slecht, ik heb Messi maar niet om zijn shirt gevraagd, ik had er meer van verwacht", aldus de aanvaller, die op heerlijke wijze de 1-0 scoorde.

"Vooral in hun gedrag ben ik teleurgesteld. Er was een groot gebrek aan fair play en dan heb ik het nog niet eens over de manier waarop ze ons provoceerden", zegt Rebic, die in de eerste helft als een ware slachter over het veld ging en veel geluk had dat hij de rust überhaupt haalde.

Kittel: "Nog eens vijf zeges in de Tour? Een onmogelijk doel"

Marcel Kittel was vorig jaar de grote schrokop in de Tour de France met vijf zeges met de sprinttrein van Quick-Step. Maar nu hij voor Katusha rijdt, wil het nog niet echt lukken voor de dertigjarige Duitser.

De trein van Marcel Kittel was vorig jaar oppermachtig in de Ronde van Frankrijk. Hij won vijf etappes, voor hij in de laatste week geblesseerd uitviel. "Of ik nog eens op vijf overwinningen mik? Dat is een onmogelijk doel. Laten we beginnen met één etappezege", vertelt hij in de Duitse krant Sudkurier.

De Duitse sprinter zit dit seizoen bij Katusha nog maar op twee zeges. Hij won twee keer in de Tirreno-Adriatico. Vorig seizoen was hij negen keer dre beste doordat de Tour de France van start ging. "Het begin van het jaar was lastig en minder succesvol dan verhoopt", zegt hij.

"Ik heb wel het gevoel dat we op het juiste spoor zitten. Natuurlijk had ik liever wat meer zeges geboekt, maar het is niet eenvoudig om een perfecte sprinttrein te ontwikkelen op zo'n korte tijd. We werken hard, Rick Zabel, Nils Politt en Tony Martin doen er alles aan."

Zweedse tiener als eerste gekozen in NHL Draft

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is de selectieprocedure voor nieuwe spelers op gang gekomen: in het American Airlines Center in Dallas begon vrijdagavond de NHL Draft en dat leverde in elk geval bovenin weinig verrassingen op.

De 18-jarige Zweed Rasmus Dahlin, eerder dit jaar al actief op de Olympische Spelen, werd gezien als grote favoriet om als eerste gekozen te worden. De Buffalo Sabres waren als eerste team aan de beurt en inderdaad, zij kozen de jonge Zweedse verdediger, die overkomt van Frolunda in eigen land.

Dahlin is de eerste Zweed in 29 jaar die als eerste gekozen wordt in de NHL. Volgens vele scouts is hij een 'once in a generation'-talent, vooral ook omdat hij bij Frolunda al vanaf zijn 16e behoorlijk zijn mannetje stond tegen de grote mannen in de ijzersterke Zweedse competitie.

"Eindelijk!", reageerde Dahlin opgetogen. "Ik hoefde niet per se als eerste gekozen te worden, maar het was al sinds mijn jeugd een droom om in de NHL te spelen. Nu kan ik mijn toekomst echt gaan plannen en Buffalo lijkt me een heel mooi nieuw thuis."

De Carolina Hurricanes mochten als tweede kiezen en gingen voor de 18-jarige Russische winger Andrei Svechnikov, die bij de Canadese Barrie Colts speelde. De pas 17-jarige Finse centre Jesperi Kotkaniemi, dit jaar met Finland goed voor de wereldtitel onder 18, werd gedraft door de Montreal Canadiens.

De voorlopige lijst van gedrafte spelers is op Wikipedia te vinden.

De Sabres kiezen Dahlin (Bron: YouTube)

Iedereen mag tijdrijden in de Maastunnel

In juli is de westelijke autobuis van de Maastunnel na lange renovaties weer open en dat wordt gevierd: op 23 juli staat er een voor iedereen toegankelijke tijdrit op het programma. Op de fiets dus.

Er zijn 1200 plekken beschikbaar voor mensen die het 1,4 kilometer lange parcours zo snel mogelijk af willen leggen. Bij de Euromast wordt een feestterrein ingericht voor de supporters, zodat iedereen je naar de finish kan juichen. Prijzen zijn er in diverse leeftijdscategorieën.

Vanaf 22 juni zijn de inschrijvingen op www.maastunnel.nl geopend, met vijf euro als inschrijfkosten. Daarvoor krijg je een chip voor de tijdswaarneming, een consumptie en een broodnodige powerbar. 

Laat het natuurlijk vooral even weten als je als rasechte FOK!ker van de partij bent.

BlazBlue Cross Tag Battle uit in Europa

PQube laat middels een trailer weten dat BlazBlue Cross Tag Battle van Arc System Works uit is voor PlayStation 4, Steam and Nintendo Switch in Europa. De game is al ietsje eerder uit in Japan en Amerika.

BlazBlue Cross Tag Battle is een fightergame waarin je met twee personages in tagteams tegen een ander team vecht. Het is een cross-over tussen de franchises BlazBlue, Under Night In-Birth, Persona 4 Arena en RWBY. De makers hebben de game toegankelijker gemaakt zodat nieuwe spelers wel makkelijk combo's kunnen maken, terwijl de hardcore vechtfanaten zich in de diepere laag kunnen storten.

De game is nog niet uit of er zijn al elf gratis en betaalde extra personages aangekondigd en beschikbaar op PlayStation 4 en pc:

  • Blake Beladonna
  • Yang Xiao Long
  • Character Pack #1: Kanji, Platinum, Orie
  • Character Pack #2: Carmine, Jubei, Aegis
  • Character Pack #3: Naoto Shirogane, Hakumen, Vatista

De seizoenspas en alle extra personages komen pas de 28ste uit op Nintendo Switch.

Dragon Ball FighterZ vanaf 28 september op Switch

Bandai Namco bevestigt dat Dragon Ball FighterZ voor Nintendo Switch op 28 september verschijnt. Alle extra personages die al beschikbaar zijn op andere platforms zijn vanaf de release verkrijgbaar.

Daarnaast ontvangen spelers die de game pre-orderen twee bonussen. De eerste is directe toegang tot Goku en Vegeta SSGSS en de tweede is de Japanse versie van de klassieke Super NES game: Dragon Ball Z: Super Butoden.

Life is Strange 2 komt eind september uit

Square Enix kondigt Life is Strange 2 aan. Het wordt een nieuw verhaal dat in vijf episodes wordt verteld. De releasedatum is ook bekendgemaakt: vanaf 27 september is het spel uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Kun je niet zo lang wachten dan komt 26 juni The Awesome Adventures of Captain Spirit uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Dat is een gratis demo met verwijzingen die naar Life is Strange 2.

Ni no Kuni 2 krijgt het lastiger

Bandai Namco heeft een update uitgebracht voor Ni No Kuni II: Revenant Kingdom waarin onder andere twee moelijkheidsgraden zijn toegevoegd.

De update bevat naast de twee moeilijkheidsgraden nog nieuwe zeldzame items en enkele verbeteringen. De twee moeilijkheidsgraden in Ni no Kuni II zijn Hard en Expert. Deze zijn te kizen in het optiemenu of wanneer je een nieuwe game start. In deze twee modi zijn de zeldzamere items die gevonden kunnen worden vaker te vinden. De vijanden hebben flink wat meer levensmeter en doen meer schade, zoals je in onderstaande video kunt zien.

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom is al uit op PlayStation 4 en pc via Steam.

6 arrestaties na achtervolging

De politie kreeg vrijdagavond even na 22.00 uur een melding van een conflict in Heemstede in de omgeving van de Lindenlaan, waarbij mogelijk zou zijn geschoten. Volgens de melding zou bij het conflict tussen meerdere personen een vuurwapen en een mes zijn gezien. Na dit conflict zou een aantal van deze personen in een rode auto zijn weggereden.

Tijdens het aanrijden naar de Lindenlaan in Heemstede zag de politie de bewuste auto wegrijden. De bestuurder ging er bij het zien van de politie met hoge snelheid vandoor richting Haarlem. Hierop ontstond een achtervolging en uiteindelijk reed de bestuurder van de rode personenauto zich klem in de Kruidenbuurt in Schalkwijk. De twee inzittenden van de rode personenauto, mannen in de leeftijd van 19 en 21 jaar en afkomstig uit Beverwijk en Haarlem, werden door de politie aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar wat zich exact heeft afgespeeld en heeft hierbij ook een woning doorzocht in de Lindenlaan in Heemstede. Hier zou een aantal mensen zich ophouden, die bij het eerdere conflict vrijdagavond op straat betrokken waren. In de woning werden vier personen aangehouden, een vrouw en drie mannen in de leeftijd van 39 t/m 55 jaar.

De recherche is bezig met het onderzoek.

Burger pakt autosleutels zatlap af

Vrijdagavond rond 20.10 uur meldde een getuige dat er een auto met, vermoedelijk, een dronken bestuurder tegen straatmeubilair en een geparkeerde auto was aangereden in de Kasteelstraat in Philippine.

De getuige was naar de bestuurder toegelopen toen deze zijn auto parkeerde en heeft zijn autosleutels afgenomen. Hij is bij de man van 69 uit Philippine gebleven tot de politie ter plekke was. Agenten hebben van de man een blaastest afgenomen. Hieruit bleek dat hij ongeveer drie keer teveel alcohol had gedronken.

Zijn rijbewijs is ingevorderd en er zal overleg plaatsvinden met de Officier van Justitie of hij het document terugkrijgt. Ook werden zijn gegevens door de politie uitgewisseld met de eigenaar van de geparkeerde auto die hij had aangereden. De schade zal via de verzekering afgewikkeld worden. De gemeente is in kennis gesteld van het aangereden verkeersbord.

4 gevangenissen moeten deuren sluiten

De afgelopen jaren zijn in de Nederlandse gevangenissen steeds meer cellen leeg komen te staan. Volgens prognoses zal dat aantal de komende jaren verder stijgen. Daarom heeft de kabinet, op voorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming, besloten tot sluiting van vier inrichtingen. Het gaat om PI Almere, PI Zwaag, PI Haaglanden (locatie Zoetermeer) en DC Zeist.

Met de keuze voor deze inrichtingen wordt, zoals afgesproken in het regeerakkoord, de werkgelegenheid buiten de Randstad zo veel mogelijk behouden. Minister Dekker: ‘Ik vind het belangrijk dat er nu duidelijkheid komt voor het personeel. Om het gevangeniswezen klaar te maken voor de toekomst, moet er nu een stap worden gezet en rust in de organisatie komen.’

De leegstand is onder andere een gevolg van de daling van de geregistreerde criminaliteit. Het kabinet investeert in extra veiligheid door onder andere te investeren in de politie. Daarnaast zijn maatregelen aangekondigd die van invloed kunnen zijn op de vraag naar cellen zoals de inkorting van de voorwaardelijke invrijheidstelling en aanpassing van detentiefasering.

Desondanks zal naar verwachting een groot aantal cellen in de toekomst leeg blijven. Het financieren van die leegstand kost de overheid jaarlijks miljoenen aan belastinggeld. Dit geld kan daardoor niet aan ander beleid worden besteed, zoals het verminderen van de recidive. Er is daarnaast door onzekerheid over de toekomst een kwetsbaar evenwicht ontstaan tussen de leegstand, de personele bezetting en het waarborgen van de veiligheid.

Geen gedwongen ontslagen
Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Wel zullen er met de sluiting van deze inrichtingen ongeveer 750 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Medewerkers van de betrokken inrichtingen zullen worden herplaatst, zoals afgesproken in het in november afgesloten convenant tussen de Dienst Justitiële Inrichtingen, de vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad.

Flexibele capaciteit
De huidige gevangeniscapaciteit is 13.622 plaatsen. Uit de laatste ramingen blijkt dat de behoefte aan plaatsen in het gevangeniswezen en de vreemdelingenbewaring in 2023 uitkomt op 9.810. Dit betekent dat de komende jaren naar verwachting bijna vierduizend cellen leeg staan. Het kabinet heeft besloten 1500 plaatsen te zullen sluiten. Door dit aantal te sluiten blijft genoeg flexibele capaciteit over om onverwachte schommelingen op te vangen.

Vrouw sloopt terras en wil in het water springen

Rond 01.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag meldden getuigen dat een vrouw helemaal doordraaide en het terras van een horecagelegenheid aan de Kaai in Sluis (Zeeland, red.) aan het slopen was.

Agenten troffen wat cafégasten waarvan er eentje probeerde de vrouw in kwestie te beletten om het water in te springen. De agenten hielden de vrouw aan toen getuigen hen vertelden dat de vrouw een tafel en glazen had kapotgemaakt op het terras van de gelegenheid. De vrouw werd steeds agressiever en stribbelde enorm tegen toe de agenten haar aanhielden. Ze wilde zelfs een van de agenten bijten, maar dat kon voorkomen worden.

Het gedrag van de vrouw was dermate agressief dat de agenten vermoedden dat de vrouw niet alleen onder invloed van alcohol, maar ook van andere (mogelijk verdovende) middelen was. De vrouw is naar een politiecellencomplex gebracht en daar onderzocht door een arts.

De 38-jarige vrouw uit Aalter, België, zit nog vast en zal vandaag verder gehoord worden over de vernielingen die zij heeft gepleegd.

Zatlap raakt van het padje af

Een zatlap in Oisterwijk was behoorlijk van het padje vanmorgen, letterlijk en figuurlijk. Hij reed bij de Almystraat door een hek heen en belandde met auto en al op de spoorbaan. Toen de gealarmeerde politie ter plaatse kwam was de auto al door omstanders van het spoor gehaald. 

De dronkelap werd in de omgeving aangetroffen door de wijkagent. Bij de alcoholcontrole blies de man 1000 ug/l (meer dan vier keer te veel). Hij heeft z'n rijbewijs in moeten leveren. 

Vrouwen Ajax naar Belfast voor kwalificatie Champions League

De vrouwen van Ajax moeten voor de kwalificatieronde van de Champions League afreizen naar het Noord-Ierse Belfast. Op de velden van Linfield speelt Ajax tegen Þór/KA (IJs), Wexford Youths (Ier) en Linfield (N-I). De wedstrijden worden tussen 7 en 13 augustus gespeeld.

Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de knock-outfase van het prestigieuze toernooi. Daarnaast hebben ook de beste twee nummers 2 van de tien poules ook recht op een ticket voor het hoofdtoernooi. De dames van Ajax wonnen vorig seizoen de poule met Standard Luik, FK Rigas Futbola Skola en Pärnu Jalgpalliklubi. Het Europese avontuur eindigde vervolgens na een tweeluik met Brescia.

MLB: Orioles na knotsgekke negende inning langs Braves

De honkballers van de Baltimore Orioles hebben op het SunTrust Park de uitwedstrijd tegen de Atlanta Braves gewonnen. Dat ging bepaald niet makkelijk en vooral de negende inning leverde flink wat spektakel op.

Na acht innings stonden de Braves met 3-1 voor, maar op dat moment brak de hel los voor de thuisploeg. Jonathan Schoop en vijf van zijn ploeggenoten sloegen allemaal een run binnen en de Orioles kwamen op een 3-7 voorsprong.

Uiteraard waren ook de Braves nog aan slag en Ozzie Albies opende met een score. Nick Markakis sloeg niet veel later een double waar onder meer Albies uit wist te scoren, waardoor de stand op 7-7 kwam. 

Er waren dus extra innings nodig en dat duurde even: pas in de vijftiende inning was het weer raak. Manny Machado sloeg een 2-run homerun en Schoop scoorde met een single, waardoor de Orioles na bijna 5,5 uur met 7-10 wonnen.

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago White Sox - Oakland Athletics 2-11
Pittsburgh Pirates - Arizona Diamondbacks 1-2 (4 extra innings)
Washington Nationals - Philadelphia Phillies 2-12
Boston Red Sox - Seattle Mariners 14-10
Cincinnati Reds - Chicago Cubs 6-3
Cleveland Indians - Detroit Tigers 10-0
New York Mets - Los Angeles Dodgers 2-5
Tampa Bay Rays - New York Yankees 2-1
Atlanta Braves - Baltimore Orioles 7-10 (6 extra innings)
Chicago White Sox - Oakland Athletics 6-4
Houston Astros - Kansas City Royals 0-1
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 2-1
Minnesota Twins - Texas Rangers 1-8
Colorado Rockies - Miami Marlins 11-3
Los Angeles Angels - Toronto Blue Jays 2-1
San Francisco Giants - San Diego Padres 2-6

Braves - Orioles (Bron: YouTube)

Zes arrestaties om schietpartij Tilburg

Na een chaotische situatie waarbij met een vuurwapen geschoten zou zijn heeft de politie in Tilburg zes aanhoudingen verricht. Een uitgebreid onderzoek is opgestart.

Bij het operationeel centrum kwam om 22:00 uur een melding binnen van een vechtpartij bij een tankstation aan de Ringbaan-West. Er werden enkele eenheden die richting op gestuurd. De medewerker van het operationeel centrum, die in contact stond met de melder, hoorde op dat moment ook schoten op de achtergrond. Het was op dat moment niet duidelijk waar dat precies was.

Bij het tankstation bleek niets meer aan de hand te zijn maar enkele getuigen dirigeerden de toegesnelde agenten naar de Thorbeckestraat. Van alle kanten kwamen politie-eenheden aangesneld en werden zes mannen aangehouden voor openlijk geweld en bezit of gebruik van een wapen. In verband met de gevaarszetting hadden de agenten hun vuurwapen getrokken bij de aanhouding van de verdachten.

Voorlopige conclusie
De recherche is nog volop met het onderzoek bezig. Uit verschillende verklaringen blijkt dat het begonnen is met een forse vechtpartij bij het tankstation tussen twee groepen. Daar zijn camerabeelden van. Toen bleek dat de politie onderweg weg vluchtten een groep achtervolgd door aangevers. Het verplaatste zich naar de Thorbeckestraat en enkele mannen ging daar een woning binnen. De aangevers bleven daar in de straat. Op een gegeven moment, juist toen een getuige de politie aan de lijn had, werd er geschoten. Er raakte niemand gewond. Later zijn er in ieder geval drie hulzen gevonden. Binnen afzienbare tijd zag de straat blauw van de politie en werden de zes mannen aangehouden. Het zijn mannen in de leeftijd tussen 24 en 45 jaar uit Den Helder, ’s-Gravenhage en Tilburg.

Onderzoek
Omdat de situatie en wat er precies was gebeurd niet duidelijk was heeft de politie vannacht grote delen van de straat afgezet. In verband met het gevaar en het wegmaken van sporen werd iedereen op grote afstand gehouden. Er is uitgebreid onderzoek gedaan onder andere met een speciale speurhond. Ook de woning waar enkele verdachten binnen zaten is doorzocht en daar zijn twee wapens aangetroffen. Er zijn meerder rechercheurs in dienst gekomen die direct een onderzoek gestart zijn. Dat onderzoek is nog in volle gang. Het is niet uitgesloten dat er nog meer aanhouding te verwachten zijn.

Alyson Annan: "Goud op het WK hockey wordt niet makkelijk"

Met grotendeels dezelfde selectie als die van het vierlandentoernooi dat komende week in Breda wordt gespeeld, boekten de Oranje Dames vrijdagmiddag een 3-1 overwinning op China in een oefenwedstrijd in het Wagener Stadion. Bondscoach Alyson Annan lijkt de eerste schifting voor het WK in Londen (start 7 juli) te hebben gemaakt.

Van de internationals die nog wel tot de trainingsgroep horen, maar niet zijn opgenomen in de twintigkoppige selectie voor het vierlandentoernooi, was keepster Julia Remmerswaal de enige die tegen China speelminuten kreeg. Zij verving Josine Koning. De niet geselecteerde Lieke Hulsen en Maartje Krekelaar speelden allebei niet, net als Laura Nunnink, die sinds ruim een week last heeft van een hamstringblessure. Met het oog op het WK neemt Nunnink, die op dit moment ook niet met Oranje traint, geen onnodige risico’s. Ook de wel geselecteerde Marloes Keetels bleef uit voorzorg aan de kant. Yibbi Jansen en Famke Richardson zijn terug naar Jong Oranje.

Na de trainingswedstrijd tegen China, die niet als interland de boeken in gaat, gaf bondscoach Alyson Annan meer duidelijkheid over de selectie die ze heeft samengesteld. Zijn Yibbi Jansen en Famke Richardson de enige twee speelsters van wie het nu al zeker is dat ze het WK niet gaan spelen? "Ja. De rest blijft meetrainen. Als er tijdens het WK iemand geblesseerd raakt, mogen we een vervanger oproepen. Dat is dit WK nieuw."

Maar kunnen de speelsters die zijn afgevallen voor het vierlandentoernooi (Lieke Hulsen, Maartje Krekelaar, Laura Nunnink en Julia Remmerswaal) alsnog de WK-selectie halen, ook als er niemand meer geblesseerd raakt?
"Dat soort uitspraken doe ik niet. We hebben op dit moment voor deze selectie gekozen. Nogmaals: iedereen is oproepbaar tot en met de finale. Daar houden we dus ook rekening mee. We wijzen achttien speelsters aan die het WK gaan spelen en twee die we kunnen oproepen in het geval van een blessure. Daarom houden we alle opties open en blijft de rest meetrainen."

Laura Nunnink is geblesseerd. Is Maartje Krekelaar ook geblesseerd?
"Maartje heeft een blessure, ja. Dat klopt. Zij heeft óók een blessure."

Zij zou nu dus niet in staat zijn om in Breda te spelen?
"Nee, dat is een aanname van jou. Wij hebben voor deze samenstelling gekozen, ongeacht of zij een blessure heeft. Maar dát zij een blessure heeft, heeft wel meegespeeld in dat ze rust nodig heeft. Óók meegespeeld."

Sanne Koolen en Margot Zuidhof
Het zijn vooral de bekende namen die Annan heeft geselecteerd voor het vierlandentoernooi, met alleen Sanne Koolen als jonge nieuweling (22) en Margot Zuidhof (26) als grote verrassing. Net als Koolen speelde Zuidhof nog geen enkel officieel toernooi met Oranje, maar op haar positie – in de aanval – is de concurrentie groot.

Zuidhof speelde wel een verdienstelijke wedstrijd tegen China, waarin Nederland uit een strafcorner met 0-1 achter kwam. Nederland domineerde het spel, bouwde een paar mooie, flitsende aanvallen op, creëerde veel kansen en won dankzij doelpunten van Kitty van Male, Kelly Jonker én Margot Zuidhof vrij eenvoudig met 3-1. Woensdag won Nederland al een trainingswedstrijd met 1-0 van Canada, twee dagen nadat het Canada in een interland met 8-0 had verslagen.

Annan: "Ik ben blij dat we op het vierlandentoernooi wedstrijden spelen tegen teams die aan het WK meedoen (China, Japan, Spanje, red.). Nu kunnen we gaan kijken waar we staan. De buitenwereld denkt dat we wel even wereldkampioen zullen worden. We hebben een goed team. Dat weten we zelf ook. Maar we hebben een korte voorbereidingstijd. Wij zijn eigenlijk zelf onze grootste tegenstander, omdat we de afgelopen periode zo weinig bij elkaar zijn geweest. We moeten de overgangsperiode van het spelen bij een club naar het spelen in Oranje zien te versnellen. Goud halen op het WK wordt niet makkelijk. Maar het is wel mogelijk."

Netflixbaas ontslagen om 'nigger'

Laat het maar aan de Verenigde Staten over om boos te zijn over helemaal niks. Netflix heeft, ironisch genoeg, zijn chief communication officer (hoofd communicatie) ontslagen om zijn manier van communiceren.

We weten inmiddels allemaal dat 'nigger' een gevoelig woord is, zeker in de Verenigde Staten. Jonathan Friedman, CCO van Netflix, wist dit ook. Daarom heeft hij het besproken in een meeting met PR-staf over woorden en uitdrukkingen die gevoelig liggen.

Friedman was denkelijk even vergeten dat hij blank is dus dan mag je niet zeggen dat 'nigger' gevoelig ligt, dan moet je zeggen dat 'het Woord dat niet genoemd mag worden' gevoelig ligt. Veel mensen waren dan ook diep geschokt, maar het wordt nog veel erger.

Drie maanden later had hij een bijeenkomst met zwarte werknemers binnen Netflix (nee, zo'n groep voor blanke werknemers bestaat niet want dat zou racistisch zijn) en daar heeft hij het niet over het incident gehad. Nou, dan interesseert het je ook geen reet toch? Dat is wel zo erg dat je ontslag verdient.

Het was inderdaad reden genoeg voor CEO Hastings om hem de laan uit te gooien. Hastings: 'For non-Black people, the word should not be spoken as there is almost no context in which it is appropriate or constructive (even when singing a song or reading a script). There is not a way to neutralize the emotion and history behind the word in any context. The use of the phrase “N-word” was created as a euphemism, and the norm, with the intention of providing an acceptable replacement and moving people away from using the specific word.' De volledige memo waarin hij het ontslag aankondigt, vind je in de bron

Of uw trouwe verslaggever na deze titel ook de laan uit wordt gestuurd, is nog even afwachten.

Laatste Champions Trophy in Breda van start

De Nederlandse hockeyers beginnen zaterdag in Breda aan de 37ste en laatste editie van de Champions Trophy. Het befaamde landentoernooi, met de beste teams van de wereld, verdwijnt van de hockeykalender. 

Oranje wil voor eigen publiek nog één keer voor de titel gaan. De laatste titel is al weer twaalf jaar geleden. "De Champions Trophy is een geweldig toernooi met een mooie historie", zegt bondscoach Max Caldas. "Een mini-WK met alleen maar topploegen. En in Breda maken ze er een echt hockeyfeest van. Op weg naar het WK later dit jaar in India is dit voor ons een fantastisch meetmoment in eigen land. Daar kijken we allemaal naar uit."

Nederland begint zaterdag om 16.00 uur het toernooi tegen olympisch kampioen Argentinië. Daarna volgen de wedstrijden tegen België (zondag), Pakistan (dinsdag), wereldkampioen Australië (donderdag) en India (zaterdag 30 juni). Op zondag 1 juli is de finaleronde. Australië is met veertien titels de recordhouder van de Champions Trophy.

Tijdens het evenement in Breda werken de Nederlandse hockeysters in het bijprogramma een vierlandentoernooi af, ter voorbereiding op het WK in Londen (21 juli - 5 augustus). De hockeysters spelen in november hun laatste Champions Trophy. 

De Champions Trophy wordt samen met de Hockey World League vervangen in de nieuwe Pro League. Een landencompetitie met uit- en thuiswedstrijden. De top vier plaatst zich uiteindelijk voor de Final Four. 

Aanhoudingen in internationaal witwasonderzoek

Het financiële team van de landelijke recherche krijgt, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), steeds meer zicht op een klantenbestand van enerzijds criminelen en anderzijds burgers die geld buiten het zicht van de fiscus wilden houden. Spil daarin lijkt een 55-jarige man te zijn. Deze Nederlander, die al jaren in het buitenland woont, beheerde grote sommen geld van zijn clientèle via de Caraïben, Liechtenstein, Panama en Zwitserland. De man zit in voorlopige hechtenis. Het OM verdenkt hem van gewoontewitwassen, valsheid in geschrifte, verduistering en oplichting. Dinsdag 19 juni zijn in het onderzoek zes verdachten aangehouden.

Klantenbestand
Politie en justitie vermoeden dat de clientèle van de verdachte bankier enerzijds bestaat uit criminelen die hun verdiende misdaadgeld via de verdachte bankier wilden wegsluizen naar het buitenland. Anderzijds bestaat het klantenbestand uit burgers die in het verleden geld hebben ingebracht bij de man. Doel daarvan was waarschijnlijk om dit vermogen buiten het zicht van de belastingdienst te houden. Er zijn indicaties dat de man een vermogen van minstens enkele tientallen miljoenen euro’s beheerde.

Verduistering en oplichting
Dit bancaire beheer heeft de man geen windeieren gelegd. De in Breda geboren man woonde tot medio 2016 in Zwitserland en leefde daarna op een eilandje in de Caraïben. Toen hij op 26 april 2018 voet op Nederlandse bodem zette, is hij aangehouden en in voorarrest gezet. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

De verdenking is dat de man een forse greep uit de kas van zijn cliënten heeft gedaan en zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering en oplichting. Vermoedelijk heeft hij miljoenen euro’s van zijn klanten verduisterd. Onderzoek laat zien dat de man dit deed door het vermogen van klanten als onderpand te gebruiken voor leningen. Deze geleende bedragen zijn door hem gebruikt voor privé-uitgaven.

Omdat terugbetaling van de leningen uitbleef, hebben uiteindelijk schuldeisers het vermogen van de klanten aangesproken. De schade per klant bedraagt naar schatting minimaal enkele tonnen en in sommige gevallen meer dan een miljoen euro.

Oproep gedupeerde klanten en getuigen
Op basis van het opsporingsonderzoek, dat zowel in Nederland als daarbuiten plaatsvindt en de naam 26Staaldiep heeft, is zicht verkregen op een deel van de vermoedelijk gedupeerde klanten van de bankier. De landelijke recherche heeft met een aantal klanten inmiddels gesproken. Er zijn ook aangiftes van verduistering en oplichting opgenomen. Waarschijnlijk zijn er echter nog meer klanten gedupeerd door de verdachte bankier. Zowel klanten als getuigen worden opgeroepen om zich te melden bij de landelijke recherche. Dit kan op telefoonnummer 088-6623650.

Alle informatie is welkom en kan eraan bijdragen dat niet nog meer vermogen van klanten wordt verduisterd of kwijt gemaakt. Op dit moment is onder gezag van het Landelijk Parket in binnen- en buitenland voor meerdere miljoenen euro’s beslag gelegd op banktegoeden en andere waardevolle goederen. Getracht wordt om meer vermogen te traceren en vervolgens in beslag te nemen.

Vermoedens van méér strafbare feiten
Gedurende het onderzoek naar de verdachte bankier is ook zicht verkregen op méér gepleegde strafbare feiten. Zo is de verdenking ontstaan dat vermoedelijk criminele klanten van de bankier een zogenoemd ‘kasrondje’ hebben georganiseerd.

De verdenking luidt dat zij contant, crimineel geld aan een stratenmakersbedrijf hebben gegeven. Dit geld zou zijn gebruikt voor de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld voor het contant uitbetalen van stratenmakers. De inbrengers van het criminele geld stuurden vervolgens nepfacturen aan het stratenmakersbedrijf voor zogenaamd geleverde diensten, terwijl er in werkelijkheid geen prestatie is geleverd. Hiermee is voor de buitenwereld een schijnbaar legitieme girale geldstroom gecreëerd. Met het girale geld konden bijvoorbeeld de hypotheek en leaseauto’s betaald worden. Politie en justitie hebben aanwijzingen dat via de valse facturen enkele miljoenen euro’s zijn witgewassen.

In augustus 2017 zijn in het onderzoek een grote partij verdovende middelen (36 kilo cocaïne en 108 kilo MDMA), ongeveer 135.000 euro aan contanten en voorbereidingsmiddelen voor de productie van synthetische drugs aangetroffen. Inmiddels is een man hiervoor door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar.

Voorts zijn uit het onderzoek signalen naar voren gekomen dat ambtenaren zijn omgekocht om informatie te geven of diensten te verlenen. Hiernaar wordt nader onderzoek gedaan, waardoor hierover in deze fase niet meer kan worden toegelicht.

Boot, BMW’s en onroerend goed
De landelijke recherche heeft dinsdag 19 juni zes mensen aangehouden in verband met het voorgenoemde ‘kasrondje’. Het gaat om vier mannen van 50 jaar uit Raamsdonkveer, 41 jaar uit Kaatsheuvel, 39 jaar uit Made, 51 jaar uit Sint Willebrord, die ieder in hun woning zijn aangehouden. Een man van 48 jaar uit Made en een man van 44 jaar uit Hank zijn beiden in de Penitentiaire Inrichting (P.I.) aangehouden, waar zij al gedetineerd zaten. De zes zijn aangehouden in het onderzoek 26Barberton. Ze worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen.

De politie heeft dinsdag diverse goederen in beslag genomen, zoals een boot, twee BMW’s en onroerend goed. Eén van de zes verdachten is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Deze heeft beslist dat de verdachte 14 dagen in bewaring blijft. De overige verdachten zijn niet voorgeleid, maar blijven wel verdachte. De 55-jarige man die in april is aangehouden, bevindt zich eveneens in voorlopige hechtenis.

Rat eet ruim een miljoen aan briefgeld

In India heeft er ergens een bankmedewerker een hele slechte dag; een rat heeft zijn nest gemaakt in een pinautomaat.

In het Indiase Assam hebben onderhoudsmedewerkers een bijzondere ontdekking gedaan in een pinautomaat van de State Bank of India (SBI). De pinautomaat was een maand lang buiten gebruik en in die tijd heeft een rat behoorlijk huisgehouden. Het beestje is door een gat achter het apparaat geklommen en heeft in de pinautomaat zijn nest gemaakt.

Hoeveel kwaad kan zo'n beestje daar nou doen, vraagt uw trouwe verslaggever zich dan af. Nou behoorlijk veel. Op de foto van Twitter hieronder zie je de ravage die de rat heeft aangericht. Hij heeft door 1.238.000 roepies aan biljetten heen gevreten, goed voor zo'n €16.000,-.

De dader heeft het overigens niet overleefd. Die vonden ze in de ravage ongetwijfeld dik maar gelukkig gestorven met een Indiaas jaarsalaris in zijn pens.

'De Jong hakt knoop door en blijft bij PSV'

Luuk de Jong is ook komend seizoen in het shirt van PSV te bewonderen.

Volgens het Eindhovens Dagblad heeft de spits besloten om de Eindhovense landskampioen trouw te blijven. De 27-jarige De Jong stond al enige tijd in de belangstelling van Club América en in de winterstop van afgelopen seizoen leek hij al dicht bij een overstap naar de Mexicaanse club. Hij bleef echter bij PSV.

Eerder zag De Jong ook een transfer naar Bordeaux al niet doorgaan en het was daarom de vraag wat hij deze zomer zou doen. Naar verluidt is de aanvaller nog met PSV in gesprek om zijn contract met een jaar te verlengen. Zijn huidige verbintenis verloopt na het seizoen 2019/20.

Technisch manager Marcel Brands, die onlangs naar Everton is vertrokken, zei eerder deze maand dat hij hoopt dat De Jong blijft. "Als de club de Champions League ingaat en weer om de titel moet spelen, is Luuk heel belangrijk." De routinier maakte tot nu toe tachtig goals in 161 optredens voor de Brabanders.

FOK! Wat een weer: bewolkt, lokaal regen

Er zijn wolkenvelden, maar in het noordoosten en oosten is er meer bewolking en kan er af en toe wat lichte regen vallen. Met name in de zuidwestelijke helft van het land breekt de zon af en toe door en blijft het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16°C in het noorden tot 19°C in het zuiden. De wind komt uit west tot noordwest en is overwegend matig, in het noordelijk kustgebied eerst nog (vrij) krachtig. In de loop van de middag en avond neemt de wind af naar zwak tot matig.

Komende nacht overheerst nog steeds de bewolking en m.u.v. het noordoosten blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 11°C. De wind is west tot noordwest en zwak tot matig, aan de kust matig.

Ook zondag overdag is er vrij veel bewolking; de meeste ruimte voor de zon is er in het zuidwesten. Opnieuw maakt het noordoosten kans op af en toe wat lichte regen, elders blijft het droog. De maxima liggen tussen de 16°C in het noorden en 19°C, lokaal 20°C in het zuiden. De noordwestelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

De Sabelspoort in Arnhem met een paar leuke bomen ervoor in het zonnetje (Foto: qltel)
De Sabelspoort in Arnhem met een paar leuke bomen ervoor in het zonnetje (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Steeds minder vakbondsleden

In de periode 2012–2016 was gemiddeld 19 procent van alle werknemers van 15 tot 75 jaar lid van een vakbond. Dit percentage was voor alle tussenliggende jaren ongeveer gelijk. Vrouwen waren minder vaak lid dan mannen en met name onder oudere werknemers was het aandeel leden relatief hoog. Toch hechtten vrouwen wel vaker dan mannen belang aan het bestaan van vakbonden.

Op basis van drie bronnen heeft het CBS het aantal vakbondsleden, de verschillen in de organisatiegraad van werknemers en het belang dat zij hechten aan vakbonden nader onderzocht. De organisatiegraad is het aantal werknemers dat lid van een vakbond is, uitgedrukt in procenten van het totaal aantal werknemers.

In de periode 2012–2016 bedroeg de organisatiegraad onder vrouwelijke werknemers 17 procent. Onder mannen was dat 22 procent. Jongere werknemers (15 tot 25 jaar) waren met ruim 5 procent het minst vaak lid, werknemers van 55 tot 65 jaar waren met 35 procent veruit het vaakst lid.

Arbeidsduur
De organisatiegraad van werknemers verschilt naargelang het aantal uren dat ze werken. Hoe korter de arbeidsduur per week, hoe lager de organisatiegraad. Zo was in de periode 2012–2016 van de werknemers met een baan van minder dan 12 uur per week een aanzienlijk kleiner deel lid van een vakbond (6 procent) dan van de werknemers die 12 tot 35 uur per week werken (19 procent) en van werknemers met een voltijdbaan (22 procent). De geringere organisatiegraad onder werknemers die minder dan 12 uur per week werken kan deels worden toegeschreven aan het feit dat het vooral om jongeren gaat. Zoals eerder aangegeven, is van deze groep maar een klein deel vakbondslid.

Organisatiegraad hoogst in noorden en Zeeland
Verschillen in organisatiegraad zijn er niet alleen als mannen en vrouwen of leeftijdsgroepen worden vergeleken, maar ook per provincie. Vooral in het noorden van Nederland waren er gemiddeld in de periode 2012–2016 naar verhouding veel werknemers lid van een vakbond. In Drenthe en Friesland was 27 procent lid, in Groningen 25 procent. In de rest van Nederland was de organisatiegraad lager. Zo was het aandeel vakbondsleden onder werknemers het kleinst in de provincies Noord-Brabant (15 procent) en Utrecht (17 procent). Zeeland steekt af bij de buurprovincies. De organisatiegraad onder werknemers bedroeg daar 25 procent.

Belang van vakbonden
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO zijn gegevens te putten over werknemers en hun houding tegenover vakbonden. In 2017 vond 59 procent van alle werknemers vakbonden (heel) belangrijk. Met 63 procent hechtten vrouwen meer belang aan vakbonden dan mannen (55 procent). Naar leeftijd vonden 55- tot 65-jarige werknemers (69 procent) vakbonden het vaakst belangrijk. Ook veel werknemers van 15 tot 25 jaar vinden vakbonden belangrijk (61 procent) terwijl de organisatiegraad bij deze leeftijdsgroep juist het kleinst is. Laagopgeleiden hechten meer belang aan vakbonden (71 procent) dan middelbaar opgeleiden (64 procent) of hoogopgeleiden (44 procent).

Toename vakbondsleden onder vrouwen en 65-plussers
Behalve werknemers kunnen ook zelfstandigen (zoals zzp’ers), werklozen en personen die niet behoren tot de beroepsbevolking (zoals gepensioneerden) vakbondslid zijn. Het CBS heeft geen cijfers over de aantallen, alleen over het totaal aantal vakbondsleden. Het aantal geregistreerde vakbondsleden (1,7 miljoen in 2017) is in Nederland al enkele jaren aan het afnemen. Desondanks is het aantal vrouwelijke vakbondsleden wel iets gegroeid: van 647.000 in 2012 naar 654.000 in 2017.

De afname van het totale aantal vakbondsleden is daarom volledig toe te schrijven aan een daling van het aantal mannen, van 1,2 miljoen in 2012 naar ruim 1,0 miljoen in 2017. Het aantal 25- tot 45-jarige vakbondsleden is hard gedaald. In 2012 waren nog 548.000 mensen van deze leeftijd vakbondslid, in 2017 436.000. Het aantal vakbondsleden van 65 jaar of ouder is juist gestegen, van 287.000 in 2012 naar 318.000 in 2017.

Steeds minder vakbondsleden (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Steeds minder vakbondsleden (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Koning naar eeuwfeest Wageningse universiteit

Koning Willem-Alexander is zaterdagmiddag bij de viering van honderd jaar Wageningen University & Research (WUR). Het is een eeuw geleden dat de instelling de universitaire status kreeg, toen nog als Rijks Landbouw Hogeschool.

De Wageningse universiteit is gespecialiseerd in landbouw, voeding, leefomgeving en gezondheid en streeft gezonde, duurzaam geproduceerde, betaalbare voeding voor iedereen op de wereld na. Daarbij is ook aandacht voor natuur, biodiversiteit en milieu.

WUR organiseert vanwege het eeuwfeest wetenschappelijke congressen, seminars en andere activiteiten over het thema 'Wisdom and Wonder'. Zaterdag gaan vanaf ongeveer honderd plaatsen op de wereld alumni (oud-studenten) online met elkaar in gesprek over de vraag hoe megasteden in de nabije toekomst gevoed kunnen worden. Willem-Alexander verricht de opening van dit evenement.

Ook plant hij een van de speciale eeuwfeestbomen die wereldwijd moeten gaan groeien.

Koning naar eeuwfeest Wageningse universiteit
Koning naar eeuwfeest Wageningse universiteit (Foto: ANP)

Magistrale manoeuvres in Moskou (2)

Ongeveer tien minuten later beklommen ze het trapje van het monumentale huis in de Zuilenstraat alwaar de familie Heygraaf woonde. Het huis bezat geen elektrische deurbel, maar ouderwetse trekbel die nog echt klingelt. "Dat hóórt gewoon bij de klassieke entourage," had Fred ooit eens hierover opgemerkt. Het was Peters vader die opendeed; een grote man van om en nabij de vijfenveertig jaar oud. Normaal gesproken droeg hij altijd smetteloze driedelige kostuums; dit keer had hij een bruine overall aan die vol met verfvlekken zat.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.