Shaqiri gaat politieke discussie niet aan: "Ik wil hier niet over praten"

Xherdan Shaqiri weigert zich mee te laten slepen in een politieke discussie nadat hij vrijdag de winnende treffer maakte voor Zwitserland tegen Servië.

De 26-jarige vleugelaanvaller van Kosovaarse afkomst maakte in de negentigste minuut het winnende doelpunt waardoor Zwitserland met 2-1 won. Bij het vieren van zijn doelpunt kruiste hij zijn handen om een Albanese adelaar na te boosten.

Door verslaggevers wordt Shaqiri gevraagd of het een teken is in het licht van de weigering van Servië om zijn geboorteland Kosovo als onafhankelijke staat te erkennen. "Ik wil hier niet over praten", reageert Shaqiri. "In het voetbal heb je altijd emoties. Je kunt zien wat ik deed, ik heb emoties. Ik ben blij dat ik dit doelpunt maakte. We hoeven hier nu niet over te praten."

Bondscoach Vladimir Petkovic weigert zich te mengen in de discussie. "Je moet politiek en voetbal nooit mengen. Het is goed om een fan te zijn, het is belangrijk om respect te tonen. Het is een geweldige sfeer en positieve emoties en daar moet voetbal over gaan."

"Het is niet alleen mijn mening, maar de hele federatie en het team en de hele wereld zouden die mening eigenlijk moeten delen, omdat het iets is dat we hier niet nodig hebben. Ik denk dat we niet zoveel moeten praten, maar onze moet moeten tonen op het veld."