Satudarah-leden rijden voor het goede doel

Tot tien minuten geleden had uw redacteur nog nooit van de Rit voor de Molukken gehoord, en dat kan aardig kloppen, aangezien er pas dit jaar voor het eerst landelijke pers bovenop gedoken is volgens het AD. De reden daarvoor is dat er zo'n 250 leden van de, inmiddels door de rechter verboden, motorclub Satudarah meereden voor het goede doel. 

Tijdens de Rit en Rock wordt er tijdens een Ride Out geld ingezameld voor het goede doel: LSM Cergas, een organisatie op de Molukken die zich inzet voor de gemeenschap. Dit jaar werd er geld ingezameld voor een sociale werkplaats en een lokale school. De reden dat de Ride Out deze keer wél in de schijnwerpers van de landelijke pers stond was het verbod op de motorclub. 

Al sinds de oprichting, twaalf jaar geleden, rijden de leden van Satudarah mee. De grote vraag was of ze dit jaar mee zou rijden in de 'colors' oftewel de verboden clubkleding. Burgemeester Harald Bergmann van Middelsburg had toestemming gegeven, maar de clubkleuren moesten thuisblijven. En daar hebben de leden braaf gehoor aan gegeven. Er zijn volgens de politie géén overtredingen begaan. 

Eén van de motorrijders, John Menheere, reed met een bijzondere passagier mee: zijn goede vriend Peter Roose, deelnemer aan de Rit en Rock van het eerste uur, overleed afgelopen januari. John nam na zijn dood de motor van Peter over, en vandaag reed hij op die bewuste motor met daarop vastgebonden een pakketje met de as van en een foto zijn overleden vriend mee. John: "Ik heb zijn as op de motor vastgebonden. Hij reed altijd mee. Peter kwam uit deze wijk en had veel Molukse vrienden. We hebben nog gedacht om de as halverwege uit te strooien maar uiteindelijk besloten dat niet te doen. Dat zou te veel gedoe geweest zijn en Peter hield helemaal niet van poespas."