Alyson Annan: "Goud op het WK hockey wordt niet makkelijk"

Met grotendeels dezelfde selectie als die van het vierlandentoernooi dat komende week in Breda wordt gespeeld, boekten de Oranje Dames vrijdagmiddag een 3-1 overwinning op China in een oefenwedstrijd in het Wagener Stadion. Bondscoach Alyson Annan lijkt de eerste schifting voor het WK in Londen (start 7 juli) te hebben gemaakt.

Van de internationals die nog wel tot de trainingsgroep horen, maar niet zijn opgenomen in de twintigkoppige selectie voor het vierlandentoernooi, was keepster Julia Remmerswaal de enige die tegen China speelminuten kreeg. Zij verving Josine Koning. De niet geselecteerde Lieke Hulsen en Maartje Krekelaar speelden allebei niet, net als Laura Nunnink, die sinds ruim een week last heeft van een hamstringblessure. Met het oog op het WK neemt Nunnink, die op dit moment ook niet met Oranje traint, geen onnodige risico’s. Ook de wel geselecteerde Marloes Keetels bleef uit voorzorg aan de kant. Yibbi Jansen en Famke Richardson zijn terug naar Jong Oranje.

Na de trainingswedstrijd tegen China, die niet als interland de boeken in gaat, gaf bondscoach Alyson Annan meer duidelijkheid over de selectie die ze heeft samengesteld. Zijn Yibbi Jansen en Famke Richardson de enige twee speelsters van wie het nu al zeker is dat ze het WK niet gaan spelen? "Ja. De rest blijft meetrainen. Als er tijdens het WK iemand geblesseerd raakt, mogen we een vervanger oproepen. Dat is dit WK nieuw."

Maar kunnen de speelsters die zijn afgevallen voor het vierlandentoernooi (Lieke Hulsen, Maartje Krekelaar, Laura Nunnink en Julia Remmerswaal) alsnog de WK-selectie halen, ook als er niemand meer geblesseerd raakt?
"Dat soort uitspraken doe ik niet. We hebben op dit moment voor deze selectie gekozen. Nogmaals: iedereen is oproepbaar tot en met de finale. Daar houden we dus ook rekening mee. We wijzen achttien speelsters aan die het WK gaan spelen en twee die we kunnen oproepen in het geval van een blessure. Daarom houden we alle opties open en blijft de rest meetrainen."

Laura Nunnink is geblesseerd. Is Maartje Krekelaar ook geblesseerd?
"Maartje heeft een blessure, ja. Dat klopt. Zij heeft óók een blessure."

Zij zou nu dus niet in staat zijn om in Breda te spelen?
"Nee, dat is een aanname van jou. Wij hebben voor deze samenstelling gekozen, ongeacht of zij een blessure heeft. Maar dát zij een blessure heeft, heeft wel meegespeeld in dat ze rust nodig heeft. Óók meegespeeld."

Sanne Koolen en Margot Zuidhof
Het zijn vooral de bekende namen die Annan heeft geselecteerd voor het vierlandentoernooi, met alleen Sanne Koolen als jonge nieuweling (22) en Margot Zuidhof (26) als grote verrassing. Net als Koolen speelde Zuidhof nog geen enkel officieel toernooi met Oranje, maar op haar positie – in de aanval – is de concurrentie groot.

Zuidhof speelde wel een verdienstelijke wedstrijd tegen China, waarin Nederland uit een strafcorner met 0-1 achter kwam. Nederland domineerde het spel, bouwde een paar mooie, flitsende aanvallen op, creëerde veel kansen en won dankzij doelpunten van Kitty van Male, Kelly Jonker én Margot Zuidhof vrij eenvoudig met 3-1. Woensdag won Nederland al een trainingswedstrijd met 1-0 van Canada, twee dagen nadat het Canada in een interland met 8-0 had verslagen.

Annan: "Ik ben blij dat we op het vierlandentoernooi wedstrijden spelen tegen teams die aan het WK meedoen (China, Japan, Spanje, red.). Nu kunnen we gaan kijken waar we staan. De buitenwereld denkt dat we wel even wereldkampioen zullen worden. We hebben een goed team. Dat weten we zelf ook. Maar we hebben een korte voorbereidingstijd. Wij zijn eigenlijk zelf onze grootste tegenstander, omdat we de afgelopen periode zo weinig bij elkaar zijn geweest. We moeten de overgangsperiode van het spelen bij een club naar het spelen in Oranje zien te versnellen. Goud halen op het WK wordt niet makkelijk. Maar het is wel mogelijk."