Veel reacties petitie leerlingen Vmbo-scholen

Minister Arie Slob moet zijn besluit terugdraaien dat voor 354 leerlingen van de VMBO Maastricht het landelijk eindexamen ongeldig is verklaard. Die oproep doet voorzitter André Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) zaterdag aan de minister. Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht van het programma Nieuwsuur.

Het examen bestaat uit twee delen: een schoolexamen en een landelijk examen. Die twee samen leiden bij goed resultaat tot een diploma. Maar het schoolexamen deugde niet. Volgens Slob hadden de leerlingen daarom niet mee mogen doen aan het landelijk examen.

Per leerling wordt nu bekeken welke vakken voor het schoolexamen nog ingehaald moeten worden. Slob wil dat daarnaast ook het landelijk examen opnieuw gemaakt moet worden. Maar Postema wil het houden bij de correctie voor het schoolexamen. Bij goed resultaat zou het afgelegde landelijk examen in stand moeten blijven. Dan voorkom je dat leerlingen ook het landelijk examen over moeten doen.

Update 21.05 uur:
Een petitie om leerlingen van VMBO Maastricht alsnog hun diploma te geven was zaterdagavond om 20.15 uur al door ruim 4300 mensen getekend. De petitie, gericht aan minister Arie Slob van Onderwijs, werd eerder zaterdag online gezet. Daarna ging het hard.

De opsteller van de petitie vindt dat 354 leerlingen van VMBO Maastricht het slachtoffer zijn geworden van een school die "ernstig heeft gefaald". Leerlingen hebben volgens de ondertekenaars zichzelf voorbereid op de landelijke examens om die vervolgens met succes af te ronden. Dit ondanks het falen van de school en "met een zelfstandigheid vergelijkbaar met hogere opleidingniveau's".

"We toetsen door middel van een examen of de leerling de lesstof correct kan toepassen en niet of het verantwoordelijke instituut de verplichtingen ten opzichte van de leerlingen is nagekomen." Om die reden moet de minister het diploma toekennen, zodat iedereen verder kan.

'Slob moet besluit over examens terugdraaien'
'Slob moet besluit over examens terugdraaien' (Foto: ANP)