Nijland: "Het zijn voor Groninger begrippen enorme bonussen"

FC Groningen heeft fors geprofiteerd van de transfer van Alexander Sorloth van FC Midtjylland naar Crystal Palace.

De Noorse spits stapte in januari 2016 over van Rosenborg naar FC Groningen, maar anderhalf jaar later kwam er al weer een einde aan het dienstverband. Sorloth had op dat moment zes keer gescoord in 42 wedstrijden voor de Groningers. Bij FC Midtjylland bloeide de 22-jarige aanvaller op en Crystal Palace nam de international van Noorwegen voor 7,8 miljoen euro over.

Algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland slaagde erin om een doorverkooppercentage van tien procent overeen te komen met de Denen. "Het zijn voor Groninger begrippen enorme bonussen die met dergelijke transfers gemoeid zijn", zegt Nijland in het Dagblad van het Noorden.

"In het geval van Alexander Sorloth ging het bij handhaving van Crystal Palace om 2,3 miljoen euro, waar wij dan weer tien procent van ontvangen. Voor Engelse clubs zijn dergelijke bedragen peanuts. Daar doen ze helemaal niet ingewikkeld over."

"Zelfs voor bescheiden Premier League-clubs als Crystal Palace staan er vele tientallen miljoenen aan tv-gelden tegenover. Daar kunnen wij in de Eredivisie alleen maar van dromen. En het mooie is, als Crystal Palace zich volgend seizoen opnieuw handhaaft, krijgen we nog eens zo'n bedrag."