Gewichtheffer tijdens 8 jaar schorsing voor derde keer betrapt op doping

Sommige mensen snappen het gewoon niet, anderen willen het niet snappen. En dan is er nog Iuri Dudoglo, gewichtheffer van beroep. Of nou ja, vermoedelijk kan hij beter een ander beroep gaan zoeken, want die carrière kan hij nu toch echt wel vaarwel zeggen.

Dudoglo is een geboren Moldaviër en kwam van 2009 tot 2013 uit voor zijn geboorteland. Vervolgens maakte hij zoals vele gewichtheffers uit Oostbloklanden de stap naar Azerbeidzjan, waar een prima zak geld ligt. In zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe land werd Dudoglo betrapt op doping, met een schorsing van twee jaar (2013-2015) als resultaat.

Uitkomen voor de Azeri's was misschien toch niet zo'n strak plan, dus trok ons aller Iuri maar weer terug naar Moldavië. Vanaf 2015 kwam hij weer voor zijn thuisland uit en in 2017 won hij op het EK zilver...tot hij betrapt werd op doping, dat zilver kwijtraakte en een schorsing van acht jaar aan de broek gehangen kreeg.

Dudoglo mag op zijn 34e, in 2025, weer terugkeren in het gewichtheffen, maar gewichthefbond IWF hield hem wel op de lijst met sporters die getest kunnen worden, aangezien hij officieel nog geen afscheid aangekondigd had. Of het aan zijn voornaam ligt weten we niet, maar dit jaar werd Iuri getest en zeven jaar voor het einde van zijn schorsing bleek de niet zo handige Harrie voor de derde keer uit het verboden potje gesnoept te hebben, clenbuterol dit keer.

De Moldaviër mag nu een ander beroep zoeken, want naar alle waarschijnlijkheid krijgt hij een levenslange schorsing en is hij dus definitief klaar.

Doei