Mooie duels bij Bislett Games in Oslo

heywoodu

De Diamond League-wedstrijd in Oslo heeft weer een prima avondje atletiek opgeleverd. Tijdens de Bislett Games, in het voor Nederlandse schaatsfans zo bekende Bislett Stadion, werden de nodige mooie duels uitgevochten. 

De kogelstoters maakten er een fraaie show van. Olympisch kampioen Ryan Crouser en wereldkampioen Tom Walsh vochten om de winst: Crouser stootte zich in zijn vijfde poging naar 22,21 meter en de leiding, maar Walsh ging er in de laatste poging met 22,29 meter nog eens overheen en won.

Valentijn Weinans eindigde in 3:45,17 minuten ruimschoots als laatste op de 1500 meter bij de mannen, die met 3:35,96 gewonnen werd door de Brit Chris O'Hare. Het Noorse publiek kon weer klappen voor Jakob Ingebrigtsen: hun pas 17-jarige landgenoot werd in 3:36,06 derde.

Op de 3000 meter steeplechase bij de dames deed zich een opmerkelijk incident voor. Eén van de horden stond nog ingesteld op de hoogte van de mannen en moest tijdens de race bijgesteld worden. Eind goed, al goed en Hyvin Kiyeng uit Kenia klopte de Amerikaanse wereldkampioene Emma Coburn in een spannende eindsprint in 9:09,63 minuten.

Ramil Guliyev was op de 200 meter lekker bezig. De Turkse wereldkampioen snelde naar de winst in 19,90 seconden, voor de Canadees Aaron Brown (19,98). Churandy Martina kwam er ook in Oslo totaal niet aan te pas: de sympathieke Curaçaoënaar eindigde in 20,86 als laatste.

Wereldkampioen Andrius Gudzius won het discuswerpen. Met 69,04 meter benaderde hij zijn persoonlijk record, waarmee hij vorig jaar in Londen WK-goud won, en bleef hij Ehsan Hadadi uit Iran (67,55) ruim voor.

Met 47,60 seconden was Abderrahman Samba op de 400 meter horden weer eens bloedsnel. De Qatarees was met 47,48 in Rome een week eerder nog wat sneller, maar met zijn nieuwe meetrecord in Oslo klopte hij de Noorse wereldkampioen en thuisfavoriet Karsten Warholm, vooral doordat Samba een gruwelijk sterk laatste stuk kende.

De Dream Mile, het sluitstuk van de Bislett Games, werd gewonnen door Elijah Manangoi. De Keniaanse wereldkampioen op de 1500 meter hield in de slotfase nog net een aanstormende Sadik Mikhou af en won in 3:56,95.