OM betreurt opvragen beldata journalist

Er mag alleen in ,,uitzonderlijke omstandigheden" worden afgeweken van bronbescherming bij journalisten, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij reageerde op het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om telefoongegevens van een journalist van Brabants Dagblad op te vragen.

Volgens de bewindsman is bronbescherming een ,,fundamenteel recht". Volgens hem had het OM de zaak vooraf moeten voorleggen aan het college van procureurs-generaal. ,,Ik vind dat dat zonder meer bij de procedure hoort", zei hij na afloop van de ministerraad.

Grapperhaus vind dat de journalist gewoon door moet gaan met zijn werk. De verslaggever berichtte vorig jaar over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Hij wist er achter te komen wie hadden gesolliciteerd naar de functie. Justitie onderzoekt wie informatie naar de krant heeft gelekt.

Update 16.41 uur
Het Openbaar Ministerie (OM) betreurt het dat de politie belgegevens heeft opgevraagd van een journalist van het Brabants Dagblad die berichtte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. De politie wilde achterhalen met wie de journalist had gebeld, in het onderzoek naar wie informatie naar de krant heeft gelekt over burgemeesterskandidaten.


"Journalistieke vrijheid is een groot goed binnen de democratie. Het had nooit mogen gebeuren dat gegevens van een journalist op deze manier in een dossier terecht zijn gekomen", stelt voorzitter Gerrit van der Burg van de top van het OM, het college van procureurs-generaal.

"Het OM hecht groot belang aan vrije nieuwsgaring. Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen."Het OM heeft inmiddels contact gehad met de hoofdredacteur van het Brabants Dagblad

Minister: bronbescherming fundamenteel recht
Minister: bronbescherming fundamenteel recht (Foto: ANP)