FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 april 2018

Winnaar World Press Photo toont brandende man

Een foto van een Venezolaanse man die in brand staat tijdens gewelddadige protesten tegen president Nicolás Maduro in Caracas is uitgeroepen tot beste foto van het jaar. Fotograaf Ronaldo Schemidt maakte de foto in zijn thuisland en is de winnaar van de World Press Photo 2018. Bij de prestigieuze fotowedstrijd zijn ook drie Nederlandse fotografen in de prijzen gevallen.

Het winnende beeld toont de rennende 28-jarige José Víctor Salazar Balza met een masker op zijn gezicht. Grote vlammen komen van zijn lichaam. De foto is gemaakt op 3 mei 2017 tijdens confrontaties met de politie. De man vloog in brand toen een gastank van een motor explodeerde. Hij heeft het incident overleefd, maar liep eerste- en tweedegraads brandwonden op.

De jury roemt de "klassieke" plaat van Schemidt, die werkt voor het Franse persbureau Agence France-Presse, om zijn energie en dynamiek. "De kleuren, de beweging, en de compositie is erg goed, het heeft kracht", aldus juryvoorzitter Magdalena Herrera. De fotograaf krijgt 10.000 euro.

Nederlanders

In andere categorieën van de fotowedstrijd vielen dit keer drie Nederlanders in de prijzen. Kadir van Lohuizen (NOOR Images) won de eerste prijs met zijn serie Wasteland in de categorie Milieu. Hij bracht hiervoor de afvalstromen in zes wereldsteden in kaart. Carla Kogelman kreeg de eerste prijs in de categorie Langetermijnprojecten met haar documentaireserie 'Ich Bin Waldviertel', waarmee ze al eens eerder in de prijzen viel bij World Press Photo. Jasper Doest eindigde op de tweede plek in de categorie Natuur, met zijn serie Sacred No More over Japanse makaken.

De bekendmaking van de World Press Photo had dit jaar een nieuwe opzet. Zo werden de genomineerden al in februari bekendgemaakt en vond de onthulling van de winnaar plaats tijdens een awardshow in Amsterdam. In totaal stuurden dit keer 4548 fotografen uit 125 landen 73.044 foto's in voor de 61e editie van de wedstrijd.

Het werk van alle genomineerden is vanaf zaterdag te zien op de jaarlijkse expositie in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dit is de eerste plek waar de ruim 160 foto's zijn te zien. De tentoonstelling reist vervolgens de wereld over.

Winnaar World Press Photo toont brandende man
Winnaar World Press Photo toont brandende man (Foto: ANP)

Trump overweegt toch mee te doen met TPP

De Verenigde Staten willen mogelijk toch meedoen met het Trans Pacifische Handelsakkoord (TPP). De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij "overweegt" om zich bij het handelsblok aan te sluiten. Ook heeft hij zijn adviseurs opdracht gegeven om de mogelijkheden te onderzoeken.

De stap is opmerkelijk omdat Trump kort na zijn aantreden als president zijn land juist terugtrok uit de onderhandelingen voor TPP. Daardoor werd het akkoord in maart dit jaar niet door de geplande twaalf landen, maar slechts door elf staten ondertekend.

De Amerikaanse deelname aan TPP was een plan uit de tijd van Trumps voorganger Barack Obama. Het handelsblok met landen als Australië, Canada, Japan, Peru en Vietnam was eigenlijk bedoeld om China wat meer tegenwicht te kunnen bieden. Het lijkt daarom ook niet geheel toevallig dat Trump uitgerekend nu hij met China in een handelsconflict verzeild is, weer is gaan nadenken over TPP.

Trump overweegt toch mee te doen met TPP
Trump overweegt toch mee te doen met TPP (Foto: ANP)

Basketballers Den Bosch ontsnappen in Den Helder, Zwolle haalt uit

De basketballers van New Heroes Den Bosch hebben in de Dutch Basketball League een nipte zege geboekt in de strijd om de belangrijke tweede plek. Op bezoek bij de Den Helder Suns ging het aanvankelijk makkelijk, maar dat veranderde in de tweede helft.

Bij rust stond Den Bosch met 28-45 voor tegen de laagvliegers, maar onder leiding van Lavonte Dority en Quinterian McConico kwamen de Suns knap terug. Sterker nog, de thuisploeg trok de stand bij 59-59 weer helemaal gelijk. Het werd een spannende partij, maar dankzij Maarten Bouwknecht en Kees Akerboom Jr sleepten de bezoekers toch de winst uit het vuur: 73-77.

Landstede Basketbal, de voornaamste concurrent van Den Bosch in de strijd om plek twee, had het aanzienlijk makkelijker. Apollo Amsterdam moest het zonder Aron Royé doen en was nagenoeg kansloos. Na één kwart stonden de Zwollenaren al met 11-33 voor en die voorsprong werd langzaam uitgebouwd naar een 65-105 zege.

Amsterdam blijft nog wel in de strijd om een plek in de play-offs, want concurrent Aris Leeuwarden ging op bezoek bij ZZ Leiden onderuit. De Friezen maakten in het tweede kwart wel een forse achterstand deels goed, maar Leiden was toch simpelweg een maat te groot: 72-59.

Geen whitewash Van Barneveld in dubbel Premier League-optreden

Het is weer donderdagavond en dat betekent maar één ding: tijd voor de Premier League Darts. Helaas wederom niet live op de zelfbenoemde dartszender van Nederland - er is immers Europa League-voetbal - maar toch gaan we er weer voor zitten, evenals op het FOK!forum. Raymond van Barneveld ging vorige week in Liverpool snoeihard onderuit tegen Michael Smith (7-0), en de Hagenaar krijgt in Sheffield gelijk de kans op revanche: hij komt vandaag twee keer in actie.

Raymond van Barneveld (NED) - Daryl Gurney (NIR) 3-7
Gurney won de eerste leg, maar met een heerlijke 158-finish maakte Van Barneveld een einde aan een reeks van dertien opeenvolgende verloren legs in de Premier League. Toch gooide de Nederlander niet best en na een strakke 121-finish nam Gurney een 5-2 voorsprong. Van Barneveld peuterde per ongeluk nog een legje los, maar de Noord-Ier maakte het simpel af: 7-3.

Raymond van Barneveld - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Gary Anderson (SCO) - Peter Wright (SCO) 7-2
Anderson begon heerlijk aan het duel en met een gemiddelde van tegen de 110 had hij in no-time een 5-0 voorsprong te pakken. Wright begon nog iets beter te gooien en gaf zichzelf wat vertrouwen voor het duel met Van Barneveld later op de avond, maar winst zat er niet meer in: 7-2 Anderson.

Gary Anderson - Peter Wright (Bron: PDC)
Gary Anderson - Peter Wright (Bron: PDC)

Simon Whitlock (AUS) - Michael van Gerwen (NED) 1-7
Whitlock won per ongeluk de eerste leg, maar Van Gerwen stampte er vervolgens in een oogwenk vijf heerlijke legs uit en gooide zijn gemiddelde over de 110 punten per beurt. Dat ging nog wel wat naar beneden, maar The Wizard maakte geen schijn van kans tegen het groene monster uit Brabant: 7-1.

Simon Whitlock - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Simon Whitlock - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Michael Smith (ENG) - Rob Cross (ENG) 5-7
Cross stond gelijk al vlijmscherp te speren, maar door een aantal goed getimed finishes kon Smith in het eerste deel van de wedstrijd nog bij de wereldkampioen blijven: 3-3. Met een 12- en 13-darter sloeg Cross vervolgens een gat van twee legs. Dat kwam een zeker niet slecht spelende Smith niet meer te boven en dus won Voltage met 7-5.

Michael Smith - Rob Cross (Bron: PDC)
Michael Smith - Rob Cross (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Peter Wright (SCO) 2-7
Van Barneveld won de bijzonder matige eerste leg, Wright de bijna net zo matige tweede leg. De FEBO-ambassadeur liet het hoofd weer eens hangen en Wright profiteerde: met een heerlijke bull-bull-D16 gooide hij 132 uit en kwam hij op 4-1. Van Barneveld pakte nog even een legje mee, maar was verder wederom kansloos: 7-2.

Raymond van Barneveld - Peter Wright (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Peter Wright (Bron: PDC)

De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)
De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)

Vriendinnen vinden 26.000 euro tijdens uitje

De politie in Limburg onderzoekt wie de eigenaar is van 26.000 euro aan contant geld, dat een vriendinnenclubje vond tijdens een uitje. Volgens de regionale omroep L1 vonden de vrouwen uit Ospel het geld in een make-uptasje in een slaapkamer in een gehuurd appartement in Valkenburg. De politie bevestigt dat bericht.

"We hebben er ook even over nagedacht om het op te maken", bekent een van de vrouwen tegenover de omroep "Toen we eenmaal doorhadden dat het om zo'n hoog bedrag ging, vertrouwden we het niet meer".

Het geld is ingeleverd bij de politie. Er heeft zich iemand gemeld die claimt de eigenaar te zijn, maar de politie wil eerst goed onderzoek doen.

Vriendinnen vinden 26.000 euro tijdens uitje
Vriendinnen vinden 26.000 euro tijdens uitje (Foto: ANP)

Scheidsrechter Wiedemeijer stopt: ''Wil niet weer geblesseerd raken"

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer stopt per direct als arbiter in het betaalde voetbal. Zijn lichaam staat een vervolg van zijn carrière in de weg.

De vijftigjarige leidsman knokte zich in december 2017 nog één keer terug van een hardnekkige hamstringblessure, maar Wiedemeijer merkt nu dat zijn lichaam wederom protesteert. ''De eisen die aan scheidsrechter worden gesteld zijn op topniveau heel hoog. En ik wil niet weer geblesseerd raken, wat door het lopen van de conditietest het geval zou kunnen zijn. Nu bepaal ik zelf het einde."

De oud-voetballer van Helmond Sport heeft in zijn carrière uiteindelijk meer dan vierhonderd wedstrijden gefloten in het betaalde voetbal. "Ik werd opgeleid door Mario van den Ende en in drie jaar stootte ik door van de amateurs naar het profvoetbal. Toen was het heel ongebruikelijk dat jonge talenten zo snel de kans kregen", stelt Wiedemeijer.

In de toekomst gaat hij zich toeleggen op het trainen van nieuwe scheidsrechters. Op de site van de KNVB zegt hij dat hem dat tot nu toe goed bevalt. "Ik wil graag doorgeven wat ik in al die jaren heb opgepikt."

Man grijpt vreemd kind en springt voor trein

Een 23-jarige man heeft op een station van het Duitse Wuppertal een voor hem vreemd kind beetgepakt en is vervolgens voor een aankomende trein gesprongen. Doordat hij met het kind plat tussen de rails ging liggen, raakte het vijfjarige jongetje slechts lichtgewond en bleef de man zelfs ongedeerd.

De machinist van het voertuig maakte een noodstop maar kon niet voorkomen dat de trein enkele meters over het kind en de man heen reed. Ooggetuigen grepen de man daarna vast en overhandigden hem aan de gealarmeerde politie.

Het kind hoorde bij een gezin met nog twee kinderen dat op het perron op de trein stond te wachten. Het motief van de man is niet duidelijk. Het gezin werd door geestelijk verzorgers opgevangen.

Man grijpt vreemd kind en springt voor trein
Man grijpt vreemd kind en springt voor trein (Foto: ANP)

Schöne: "Niemand bij Ajax gaat zo het veld in"

Lasse Schöne stelt dat er bij Ajax niets mis is met de wedstrijdinstelling van de spelersgroep.

Hoewel Ajax de laatste vier competitieduels won, verspeelde de ploeg daarvoor dure punten tegen ADO Den Haag (0-0) en Vitesse (3-2). "Er gaat bij ons niemand het veld in met de gedachte: mwah, vandaag doe ik maar even wat minder. Het kan er zo uitzien, omdat het anders loopt dan we zouden willen, maar zo denken doet niemand. Dat verzeker ik je", zegt Schöne tegen Ajax Life.

Puntenverlies heeft volgens de middenvelder niet altijd te maken met de wedstrijdmentaliteit, ook al zeggen spelers na afloop wel eens iets over de instelling. "Dat komt ook door de emotie op dat moment", vindt Schöne. "Na een nederlaag sta je met een superslecht gevoel de pers te woord, dan kun je zoiets zeggen."

"Dat wordt breder gemaakt dan wij vaak bedoelen. Dan is het dat het hele team geen goede instelling had, worden er meerdere wedstrijden bijgehaald." Ajax mag zondag niet verliezen van PSV, anders zijn de Eindhovenaren definitief kampioen. Bij een zege van Ajax is het verschil nog altijd vier punten.

Jong PSV en Go Ahead Eagles hoeven gestaakte duel niet af te maken

Jong PSV en Go Ahead Eagles hoeven de resterende zes minuten van hun gestaakte duel niet uit te spelen. De KNVB noteert de 6-0 stand als einduitslag.

De ploegen troffen elkaar dinsdag in Eindhoven toen het noodweer in de slotfase losbarstte. De veel sterkere talenten van PSV stonden op dat moment al met 6-0 voor en scheidsrechter Stan Teuben deed er alles aan om het duel af te ronden. Dat lukte ook na een half uur wachten niet, dus werd de klok definitief stilgezet.

In gesprek met RTV Oost sprak Jan van Staa, trainer van de Eagles, al de wens uit om het duel niet uit te spelen. ''Voor die vijf minuten wil je natuurlijk niet terugkomen. Het was nu niet verantwoord op het veld en dan ben je snel klaar."

Van Staa concludeerde dat zijn ploeg volledig door de ondergrens zakte. Al na 8 minuten was het raak en vervolgens liep de score gestaag op. ''We zijn op alle fronten tekort gekomen als ploeg. Het was gewoon helemaal niks."

Dat de laatste zes minuten niet meer worden gespeeld, heeft in principe geen gevolgen voor de competitie. Go Ahead Eagles is niet meer in de race voor de play-offs en Jong PSV mag hier niet aan deelnemen. Zodoende toont de KNVB medelijden met de bezoekers en bespaart hen de reis van ruim 125 kilometer.

Hoera! Khloé Kardashian heeft geworpen

Goed nieuws iedereen! Ons aller favoriete familie heeft een nieuwe aanwinst om geheel tot in den treure uit te melken. Khloé Kardashian is vanmiddag namelijk bevallen van een dochter. 

Hoe het meisje gaat heten weten we waarschijnlijk pas na de volgende aflevering van de reallifesoap van deze verknipte familie. Hoe verknipt vraagt u? Nou, de vader van het kind trok vijf dagen geleden nog even een vrouw uit elkaar in een hotelkamer terwijl de moeder van zijn ongeboren kind op knappen stond. 

Dat haar babydaddy vreemdgaat is overigens geen verrassing voor Khloé. Toen ze drie maanden zwanger was werd haar vriend al op camera vastgelegd, zittend op een bank in een nachtclub met zijn tong in de mond van een andere vrouw. Dat dát geen ongeluk was bleek wel uit het feit dat een andere vrouw vervolgens zijn hoofd tussen haar tieten drukte. Oja, ze greep ook nog in zijn kruis. Wat een manieren. 

Uiteraard maakt het de Kardashians niet veel uit en mocht hij gewoon bij de bevalling zijn. Het stel zou voor de buitenwereld overigens nog steeds een relatie hebben. Ach, je kan het ze bijna niet kwalijk nemen, dat ze blijkbaar geen enkel moreel besef schijnen te bezitten. Van sextape via huwelijk van 72 dagen naar drugs en overdosis tot je vader die vrouw van het jaar was. Laten we allen hopen dat dit onschuldig geboren meisje verlost blijft van de vloek die haar familie heet.

AS Roma werd geïnspireerd door Al Pacino

De spelers van AS Roma hebben een film van Al Pacino gebruikt in de voorbereiding op de sensationele Champions League-return tegen Barcelona.

De Romeinen wisten dinsdag met een 3-0 zege op Barcelona de 4-1 nederlaag van vorige week in Camp Nou weg te poetsen. Voor het eerst staat Roma daardoor in de halve finales van de Champions League. Aanvaller Grégoire Defrel vertelt aan RMC hoe een film van Al Pacino al inspiratie werd gebruikt.

"Onze coach liet een video zien om ons op te peppen. Ik geloof dat het echt heeft gewerkt", aldus de 26-jarige speler, die zelf overigens niet bij de wedstrijdselectie zat. "Hij liet ons een speech van Al Pacino zien van vier minuten. We keken het in de bus en het was zowel in het Engels als Italiaans opgezet."

 

Any Given Sunday speech (Bron: Youtube)

Het ging om een fragment uit de film Any Given Sunday, waarin Pacino een coach speelt die zijn American Football-team oppept om 'centimeter voor centimeter uit de hel te klimmen'. "Het is ongelooflijk", zegt Defrel over het Romeinse wonder. "Sommige spelers geloofden er nog wel in, maar ook niet al te veel. Maar de coach zei dat hij altijd in ons geloofde en die vastberadenheid zag je op een gegeven moment ook in de kleedkamer."

'Bayern München doet Robben nieuwe aanbieding'

Arjen Robben krijgt binnenkort de kans om zijn aflopende contract bij Bayern München te verlengen. Dat meldt Sport Bild donderdag.

Woensdag werd al duidelijk dat Franck Ribéry gaat bijtekenen. Ook hij heeft in de Allianz Arena een aflopend contract. Het bestuur van Bayern München heeft naar verluidt toestemming gegeven voor het verlengen van beide contracten.

Robben liet de afgelopen weken in interviews al merken dat hij graag duidelijkheid wilde van de clubleiding. De vorige twee jaar kreeg hij immers in januari al een nieuwe verbintenis voor één seizoen. Het lijkt er nu op dat Bayern binnen twee weken bekendmaakt dat de buitenspeler nog een jaar blijft.

Arjen Robben staat al sinds augustus 2009 onder contract bij de Duitse kampioen, die zich woensdag tegen Sevilla plaatste voor de halve finales van de Champions League. De 34-jarige vleugelaanvaller kan het toernooi voor de tweede keer in zijn carrière gaan winnen. Hij is inmiddels zeven keer met Bayern kampioen geworden.

Vermeer rest van het seizoen aan de kant

Het seizoen van Kenneth Vermeer is voorbij. Zijn club Feyenoord meldt dat de aan Club Brugge verhuurde doelman een spierblessure heeft opgelopen.

De kwetsuur aan zijn rechterbovenbeen komt op een bijzonder vervelend moment voor de 32-jarige Vermeer. Na een matige start was hij nu bezig aan een zeer sterke periode bij de Belgische koploper. Onlangs werd hij door Club zelfs nog uitgeroepen tot Speler van de Maand maart.

Afgelopen zondag liep hij de blessure op tijdens een uitwedstrijd tegen AA Gent, zo verhaalt Feyenoord op de officiële clubsite. Onduidelijk is nog hoe lang hij precies uit de roulatie zal zijn. Aanstaande vrijdag gaat de international onder het mes, dus zijn titel als beste Brugse speler gaat hij deze maand niet kunnen verdedigen.

Mogelijk dat hij dat volgend seizoen wel weer kan proberen, want Club Brugge heeft een optie tot koop bedongen in het huurcontract. Officieel staat Vermeer nog tot medio 2020 onder contract in Rotterdam, waar hij concurrentie heeft van Brad Jones en jeugdinternational Justin Bijlow.

Van den Brom: "Ik ga bewust niet in beroep"

AZ-coach John van den Brom is het niet eens met de schorsing die hij heeft gekregen na de verloren thuiswedstrijd van zijn team tegen PSV.

De Alkmaarders verloren na een 2-0 voorsprong met 2-3 van de koploper. Van den Brom was niet te spreken over arbiter Kevin Blom, die PSV bij een gelijke stand een strafschop gaf en later ook nog Ron Vlaar van het veld stuurde. De AZ-trainer nam na afloop dan ook geen blad voor de mond.

"Ik vind dat je altijd moet kunnen zeggen wat je denkt en wat je vindt. Als dat niet meer kan, dan wordt het heel lastig om nog voor de camera's te verschijnen. Dat vind ik jammer", vertelt hij aan Voetbal International. Van den Brom is geschorst voor de uitwedstrijd van vrijdagavond tegen Heracles Almelo.

Hoewel de oefenmeester het er niet mee eens is, accepteert hij de schorsing dus wel. "Ik ga bewust niet in beroep. Er is veel over gesproken en geschreven en ik heb geen zin om dat allemaal weer op te rakelen. De rust richting de komende wedstrijden is voor mij belangrijker."

US Open voert serviceklok in

Ellenlang treuzelen als je moet serveren is definitief voorbij tijdens de US Open. De organisatie van het tennistoernooi in New York voert de komende editie een serviceklok in tijdens het hoofdtoernooi.

Na een gespeeld punt begint de klok af te tellen van 25 naar 0, binnen die tijd moet de serverende speler geserveerd hebben. De officiële regel is zelfs dat er binnen twintig seconden geserveerd moet worden maar die regel wordt zelden streng gehanteerd. Bij een overtreding van de shotklok volgt de eerste keer nog een waarschuwing maar bij de tweede overtreding krijgt de tegenstander een punt. Bij de volgende overtreding is de straf zelfs gamewinst voor de opponent.

"We willen de snelheid erin houden", zegt een woordvoerder van de Amerikaanse tennisbond zo lezen we op ADsportwereldDe regel werd al getest tijdens de kwalificatie van de US Open van vorig jaar en de Australian Open van eerder dit seizoen. Ook is de regel getest tijdens de Next Gen Finals, een finaletoernooi voor de toptalenten van het jaar.

US Open voert serviceklok in (Pro Shots / Action Images)
US Open voert serviceklok in (Pro Shots / Action Images)

Man steekt ex en kind dood op perron Hamburg

Een 33-jarige man heeft donderdag in een metrostation in Hamburg zijn 34-jarige ex-vrouw en hun gezamenlijke kind van een jaar met een mes gestoken. Het kind overleed ter plekke. De vrouw bezweek later in het ziekenhuis.

De man is gearresteerd. Volgens Duitse media komt hij uit het Afrikaanse Niger en had hij na het incident zelf de politie gealarmeerd. De vrouw heeft de Duitse nationaliteit.

De achtergronden van de steekpartij zijn niet duidelijk. Volgens de politie heeft de man "zeer doelgericht en zeer heftig" op de slachtoffers ingestoken.

Het metroverkeer langs het veelgebruikte station in het centrum van Hamburg werd na de steekpartij stilgelegd.

Man steekt ex en kind dood op perron Hamburg
Man steekt ex en kind dood op perron Hamburg (Foto: ANP)

'Ruim 400 Nederlandse meisjes naakt online'

Duizenden naaktfoto's en -video's van zeker vierhonderd Nederlandse meisjes worden op internet gedeeld in een besloten netwerk. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Mensen die op de besloten groep actief zijn, noemen volledige namen van de meisjes van wie ze zonder toestemming beelden verspreiden en linken naar hun profielen op sociale media.

De verzameling staat volgens RTL Nieuws op een in Nieuw-Zeeland gevestigde clouddienst en is alleen toegankelijk met een uitnodiging. Wie lid wil worden van de groep, moet zelf materiaal toevoegen. RTL deed dat ook: om toegang te krijgen verstuurde de redactie beelden van een 'pornoperformer'. Die werden gekoppeld aan nepprofielen op sociale media die voor het onderzoek waren aangemaakt.

Het verspreiden van naaktbeelden zonder toestemming van de afgebeelde persoon is strafbaar. Het is nog onbekend of in dit geval aangiftes zijn gedaan. Naar inschatting van RTL Nieuws is een groot deel van de afgebeelde meisjes minderjarig.

'Ruim 400 Nederlandse meisjes naakt online'
'Ruim 400 Nederlandse meisjes naakt online' (Foto: ANP)

Forgotton Anne komt 15 mei uit

Forgotton Anne, we hebben opgezocht of het geen tiepvaut was, komt 15 mei digitaal uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. De prijs is ook bekend, het gaat op elk platform 20 euro kosten.

De grafische stijl van Forgotton Anne valt natuurlijk als eerste op. Het is een typische animatiestijl uit de jaren 80. Het verhaal gaat over Anne. Alles wat vergeten wordt komt terecht in de Forgotten Realm. Anne, iemand die vergeten is, bewaart de orde in de Forgotton Realm. Iedereen en alles in de Forgotten Realm hoopt ooit weer herinnerd te worden en zo terug te komen in de normale wereld. Maar wat rebellen denken er anders over. Anne gaat op pad om rebellen te stoppen. Lukt dat niet, dan kunnen zij en Bonku, haar meester, nooit meer terug naar de normale wereld.

Tom Clancy's The Division krijgt vandaag 4K op Xbox One X en meer

Update 1.8.1 voor Tom Clancy’s The Division is vanaf vandaag gratis beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc. De update bevat naast een Xbox One X Enhanced 4K Ultra HD-optimalisatie ook twee nieuwe global events: Blackout en Onslaught. Respectievelijk zijn deze gratis beschikbaar vanaf eind april en eind mei.

Update 1.8.1 voegt ook het volgende toe:

  • Verhoogde drop rate voor Classified Gear
  • Legendary moeilijkheidsgraad voor de missies Amherst’s Apartment en Grand Central Station
  • Meer dan 40 nieuwe commendations
  • Global events geven nieuwe Classified Gear Set caches specifiek voor elke set
  • De kans op Classified Gear als beloning voor Legendary missies is 20%
  • Assignments geven meer Division Tech
  • Season Pass supply drop geeft 100 Division Tech
  • Bug fixes

Tom Clancy’s The Division is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Tom Clancy's The Division - Update 1.8.1 (Foto: Ubisoft)

Ontwikkelaars praten over design in Downward Spiral: Horus Station

3rd Eye Studios praat in hun laatste 'lief dagboek' over het sci-fi-ontwerp van Downward Spiral: Horus Station.

De designers geven aan dat ze vooral hun inspiratie uit films en series uit de jaren zeventig hebben gehaald. Denk aan 2001: A Space Odyssey, Star Wars en Star Trek. Ze leggen uit hoe dat de omgeving van het verlaten Horus Station er sfeervol uit laat zien.

Downward Spiral: Horus Station zet je in een ruimteschip dat is verlaten door de crew. Jij mag het 'waarom dan'-mysterie oplossen terwijl je door het Horus Station navigeert. Je zult puzzels, maar ook tegenstanders te slim af moeten zijn. Er zijn geen militaire wapens te vinden, je moet het doen met de gereedschappen en dergelijke die je vindt in het station.

Bewegen doe je niet door wat met je analoge pookje te stoeien, maar je moet je daadwerkelijk afzetten tegen objecten of gebruikmaken van thrusters. Co-op en versus-multiplayer worden ondersteund. Het verhaal wordt gebracht zonder cutscenes, voice-overs of dialogen, je mag het allemaal zelf gaan interpreteren. De muziek is geschreven door de frontman van HIM, Ville Valo.

Downward Spiral: Horus Station komt nog deze lente uit op PlayStation 4 en pc. Je kunt de game ook in VR spelen met PlayStation VR, Oculus Touch, HTC Vive en Windows Mixed Reality. We hebben al eerder gebabbeld met 3rd Eye Studios, dat in dit interview te lezen is.

Rutte: begrip voor eventuele aanval op Syrië

Premier Mark Rutte heeft begrip voor een eventuele aanval van de Amerikanen op Syrië als vergelding voor een gifgasaanval op het Syrische rebellenbolwerk Douma. Hij benadrukte dat in China, op de laatste dag van zijn deelname aan de Nederlandse handelsmissie daar.

Rutte zei het heel waarschijnlijk te achten dat het Syrische regime achter de aanval zit. Hij zei te betreuren dat de Russen een internationaal onderzoek naar de gifgasaanval dwarsbomen.

Minister Ank Bijleveld van Defensie had woensdag al laten weten dat het kabinet begrip heeft voor een eventuele vergeldingsaanval op Syrië, als die proportioneel is. Volgens haar hebben de Amerikanen niet om militaire steun gevraagd. Nederland zit met de Verenigde Staten in de internationale coalitie tegen IS en voert met F-16's bombardementen uit in het oosten van Syrië.

Rutte: begrip voor eventuele aanval op Syrië
Rutte: begrip voor eventuele aanval op Syrië (Foto: ANP)

NAVO-topman: toegang tot plek gifaanval Syrië

Syrië, Rusland en Iran moeten internationale waarnemers en medische hulpverleners onbelemmerd toegang verlenen tot de plek bij Damascus waar zaterdag een vermoedelijke aanval met chemische wapens heeft plaatsgevonden. NAVO-topman Jens Stoltenberg zei dat donderdag. Hij veroordeelt de aanval "in de sterkst mogelijke bewoordingen".

De NAVO beschouwt het gebruik van chemische wapens als een bedreiging van de internationale veiligheid. Degenen die achter de aanval zitten moeten worden bestraft, aldus Stoltenberg. Volgens de VS en Frankrijk is het regime van de Syrische president Assad verantwoordelijk voor de aanval in Douma. Dat gebied is inmiddels onder zijn controle.

NAVO-topman: toegang tot plek gifaanval Syrië
NAVO-topman: toegang tot plek gifaanval Syrië (Foto: ANP)

Verstappen gaat rijstijl niet aanpassen

Na de aanvaring met Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Bahrein ontstond er enige onrust rond Max Verstappen en de vraag of hij schuld had aan de botsing. Vlak na de race zou Hamilton de Nederlander zelfs een eikel genoemd hebben. Verstappen is echter niet van plan zijn rijstijl aan te passen en voortaan dan maar behoudender te gaan rijden.

"Waarom zou ik iets veranderen? Volgens mij was er niets mis met mijn aanpak, ik probeerde alleen in te halen. Volgens mij had ik een goede kans, dus ik ging ervoor." Zo vertelde de jonge Nederlander tijde de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van China dit weekend.

"Dat is racen. Soms gaat het goed, soms niet. Iedereen mag zijn mening over het incident hebben, maar ik denk dat ik een goede kans had. Het was niets geks en niet riskant. Helaas pakte het deze keer niet goed uit. Maar als je naar bijvoorbeeld Mexico vorig jaar kijkt, daar werkte het wel. In Bahrein gaven we elkaar misschien niet genoeg ruimte, maar ook dat is racen." Aldus de Formule 1-coureur op www.verstappen.nl.

Verstappen en Hamilton in duel in Bahrein (Pro Shots / Action Images)
Verstappen en Hamilton in duel in Bahrein (Pro Shots / Action Images)

Siegfried in Soulcalibur VI

Bandai Namco heeft vandaag bekendgemaakt dat oude bekende Siegfried ook in het vechtspel Soulcalibur VI te vinden zal zijn.

Siegfried werd na zijn verlies als Nightmare door Kilik en zijn kameraden wakker op een onbekende plek. Hij wordt nu achterna gezeten door zijn herinneringen als Nightmare. Hij heeft zijn eigen vader vermoord en dat blijft aan hem plakken. Tijd om zich te bevrijden van de vloek van het zwaard.

Soulcalibur VI komt in 2018 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

51-jarige man geliquideerd in Eindhoven

Donderdagochtend rond 8 uur werd een man dood aangetroffen in een auto in de straat Den Bult in Eindhoven. Hij bleek te zijn doodgeschoten. Het gaat om een 51-jarige inwoner van Eindhoven. Voor het onderzoek naar de toedracht is een Team Grootschalige Opsporing opgericht.

Een buurtbewoner vond de man in de auto en alarmeerde de hulpdiensten. Naast politiemensen kwamen ambulancepersoneel en een traumahelikopter ter plaatse voor eventuele hulpverlening, maar de man bleek al te zijn overleden. Al snel was duidelijk dat hij van dichtbij was doodgeschoten. De politie heeft meteen de plaats van het incident afgezet zodat mogelijk sporen naar de dader niet meer verstoord zouden worden. Het sporenonderzoek werd korte tijd later opgestart door forensische rechercheurs.

Zo’n onderzoek neemt veel tijd in beslag omdat het uiteraard zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd in de zoektocht naar aanwijzingen. Een team van specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie heeft met een drone van bovenaf foto’s gemaakt van de plaats delict. Verder werd er een speurhond ingezet die politie mogelijk op het spoor kon zetten van de vluchtroute van de dader.

Een groot deel van een rechercheonderzoek bestaat uit het horen van mogelijke getuigen en betrokkenen. Vooralsnog is niet vastgesteld wanneer het slachtoffer werd neergeschoten, maar er gaan geruchten dat mensen op de late woensdagavond schoten hebben gehoord. Opvallend genoeg zijn daarover bij de politie die avond geen meldingen binnen gekomen. Ze komen daarom graag in contact met mensen die mogelijk meer kunnen vertellen over het moment waarop de fatale schoten zijn gelost.

Reactie burgemeester Jorritsma
Burgemeester Jorritsma van Eindhoven sprak in een korte reactie zijn afschuw uit over het incident: "Het is afschuwelijk wat hier gebeurd is. Ik maak me echt zorgen om dit soort geweldplegingen, het is een schok voor de buurt en uiteraard vreselijk voor de voor de familie."

Man doodgeschoten in Eindhoven (Foto: Politie.nl)
Man doodgeschoten in Eindhoven (Foto: Politie.nl)

PVV wil verhuizing Doornse kazerne torpederen

De PVV wil dat de voorgenomen plannen voor de verhuizing van de Van Braam Houckgeestkazerne van Doorn naar Vlissingen direct worden getorpedeerd. De mariniers zien de verhuizing absoluut niet zitten, de PVV staat volledig achter deze helden, zo laat de partij in een persbericht weten. 

PVV-woordvoerder Emiel van Dijk: ‘‘De ongekende leegloop bij dit elitekorps moet zo snel mogelijk gestopt worden en wel door naar de bezwaren van de mariniers te luisteren en dit onzinnige verhuisplan van tafel te vegen.’’

Minister Schouten heft ophokplicht op

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt met ingang van vrijdag 13 april de landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht in. Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is dusdanig afgenomen dat de maatregelen niet langer noodzakelijk zijn. De ophokplicht is ruim drie maanden van kracht geweest.

Eerder werd al voor 6 van de 20 regio’s de ophok- en afschermplicht ingetrokken. Vanaf vrijdag 13 april geldt er ook geen ophokplicht meer voor de andere regio’s. De specifieke hygiënevoorschriften om stal en erf te mogen betreden blijven wel gelden. Op 9 januari heeft minister Schouten al enkele landelijke maatregelen versoepeld bijvoorbeeld door de verplichting van één-op-één vervoer van pluimvee tussen commerciële pluimveebedrijven in te trekken. De landelijke maatregelen werden op 8 december 2017 ingesteld om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op een besmetting bij pluimveebedrijven te minimaliseren.

Vervoersverbod Kamperveen ingetrokken
De meest recente uitbraak van vogelgriep in Nederland was op 13 maart bij een pluimveebedrijf in Kamperveen (gemeente Kampen). Het vervoersverbod dat destijds rond dit bedrijf werd ingesteld wordt met ingang van 13 april ingetrokken. Er gelden dan geen beperkingen meer voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Streep door boete voor Eritrese actievoerders

Een groep Eritrese actievoerders die vorig jaar in Veldhoven werd aangehouden bij een omstreden conferentie van de jongerenbeweging van het dictatoriale regime in Eritrea hoeft de boete die de officier van justitie stuurde niet te betalen. De rechtbank in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald omdat toenmalig burgemeester Jack Mikkers geen officieel besluit heeft genomen om de protestmanifestatie te beëindigen.

Het protest bij conferentieoord Koningshof werd grimmig toen de demonstranten merkten dat conferentiebezoekers via een achteringang werden toegelaten. Escalatie dreigde toen vijf conferentiegangers werden belaagd door de tegenstanders. De demonstranten wilden het conferentiecentrum volgens de politie bestormen. De politie arresteerde in totaal 128 actievoerders.

Vrijwel allemaal weigerden ze de boete van 370 euro te betalen. De rechtbank haalde een streep door 24 boetes.

Streep door boete voor Eritrese actievoerders
Streep door boete voor Eritrese actievoerders (Foto: ANP)

Politie zoekt specifieke getuige na aanranding

In het onderzoek naar een aanranding die woensdag aan het eind van de middag plaatsvond in Eindhoven is de politie op zoek naar een specifieke getuige met een hondje. Zij heeft waarschijnlijk belangrijke informatie.

Een 22-jarige vrouw uit Eindhoven liep woensdagavond tussen 18.45 en 19.00 uur over het Menthellapad in Eindhoven toen ze werd aangerand door een man. Dankzij een goed signalement van de dader pakten agenten ongeveer een uur later op de nabijgelegen Leenderweg een verdachte op. Deze 47-jarige Eindhovenaar zit vast en wordt verhoord. Het slachtoffer maakt het naar omstandigheden goed en is opgevangen.

Specifieke getuige
Uit het onderzoek is gebleken dat een nog onbekende vrouw getuige moet zijn geweest van de aanranding. Deze vrouw liep met een klein hondje over het Menthellapad. Het gaat om een kleine vrouw van rond de 50 à 60 jaar met blond haar. Het hondje was bruin/zwart van kleur. De politie komt heel graag met deze vrouw in contact omdat zij waarschijnlijk belangrijke informatie heeft over het voorval.

Politie zoekt specifieke getuige na aanranding (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie zoekt specifieke getuige na aanranding (Foto: stockfoto politie.nl)

Politieagent loopt bloedneus op bij arrestatie

In de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 april liep een agent een bloedneus op bij de aanhouding van een verdachte. Twee agenten surveilleerden rond 00.15 uur in de Muziekwijk in Almere. Op de Pianoweg viel hun oog op een bestelbus. De bestuurder remde een aantal keer, reed door om daarna weer om te keren. De agenten vertrouwden het niet en gaven de bestuurder een stopteken. Hij stopte wel, maar begon gelijk tegen de agenten te schreeuwen. Die probeerden hem te kalmeren. Vervolgens begon hij de agenten te beledigen.

Hierop hielden de agenten de bestuurder aan. De bijrijder probeerde de aanhouding tegen te houden waarna ook hij werd aangehouden. De twee verzetten zich tegen de aanhouding waarbij ze de agenten klappen gaven. Die gebruikten vervolgens ook geweld om de mannen onder controle te krijgen. Eén van de agenten bleek een bloedneus te hebben. De twee verdachten, 27 jaar uit Amsterdam en 36 jaar uit Lelystad, zitten vast voor nader onderzoek. De agenten hebben aangifte tegen hen gedaan.

Minder felle toon Trump zet beurzen hoger

De Europese aandelenbeurzen gingen donderdagmiddag omhoog. De acute vrees bij beleggers voor een militaire aanval van de Verenigde Staten op Syrië verdween naar de achtergrond na een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. Op het Damrak was DSM favoriet na een verhoging van de winstverwachting.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde minder dan een uur voor de openingsbel in New York 0,5 procent hoger op 547,24 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 793,36 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent. Londen bleef wat achter met een marginale min.

Trump zei woensdag in een tweet dat Rusland zich klaar moet maken voor raketten richting de Russische bondgenoot Syrië. Een dag later voegde hij daar aan toe nooit te hebben gezegd wanneer een aanval op Syrië zal worden uitgevoerd. Dat hield hij in het midden. "Het kan zeer binnenkort gebeuren of helemaal niet binnenkort", zo meldde hij.

DSM was de grote winnaar bij de hoofdfondsen met een plus van bijna 5 procent. Het speciaalchemiebedrijf schroefde zijn verwachting voor de winstgroei in 2018 op na een naar eigen zeggen zeer sterk eerste kwartaal. DSM profiteert onder meer van fors hogere vitamineprijzen. DSM rekent nu voor heel 2018 op een winststijging met circa een kwart.

Minder felle toon Trump zet beurzen hoger
Minder felle toon Trump zet beurzen hoger (Foto: ANP)

IJshockeyers Tilburg ondanks rechtszaak om kleur broek naar Duitse finale

De ijshockeyers van de Tilburg Trappers staan voor het derde jaar op rij in de finale van de Duitse Oberliga, het derde niveau bij onze oosterburen. In Tilburg werd definitief afgerekend met de Hannover Scorpions (6-0), maar een rechtszaak dreigde nog roet in het eten te gooien.

Trappers-goalie Ian Meierdres verscheen met een zwarte broekhoes op het ijs, terwijl de rest van het team een blauwe broekhoes gebruikte. Dat mocht niet, zo vonden de bazen van de Scorpions, en dus werd een rechtszaak aangespannen: volgens de Scorpions was Meierdres met zijn andere kleur broekhoes niet speelgerechtigd.

Tilburg was er overigens niet echt van onder de indruk. "Voor de wedstrijd is door beide teams en de scheidsrechters een handtekening gezet onder een verklaring waarin men akkoord ging met het gebruik van de zwarte hoezen", aldus een woordvoerder van de Trappers.

De ploeg liet vervolgens ook weten dat een rechter al uitspraak had gedaan en het protest van de Scorpions snel van de hand wees. "Het shirt van de goalie moet hetzelfde zijn als de rest van het team, maar verder mag het tenue - dus de helm en ook de broekhoes - afwijken", legde de woordvoerder uit.

De Trappers stapten twee jaar geleden over naar de Duitse Oberliga, waar de titel in de Noordelijke Oberliga gelijk veroverd werd. Promotie naar het tweede niveau in Duitsland is nog onmogelijk, dan moeten namelijk alle teams in die competitie het ermee eens zijn dat een buitenlands team kan promoveren.

Vrijdag begint Tilburg aan de finale van de Oberliga tegen de kampioen uit het zuiden, Deggendorfer SC. Die ploeg is al zeker van promotie, omdat de Trappers niet kunnen promoveren.

Koersen virtuele munten schieten omhoog

Haast vanuit het niets zijn de koersen van veel virtuele munten donderdag fors gestegen. Zo won de bitcoin in ruim een uur tijd ongeveer 900 dollar; van ruim 6800 dollar naar ruim 7700 dollar. Dat is een stijging van ongeveer 13 procent.

De ethereum en de ripple wonnen meer dan 11 procent en de EOS ging zelfs met 32 procent omhoog, blijkt uit gegevens van de site Coinmarketcap, die alle koersen bijhoudt. Een duidelijke aanleiding voor de winst lijkt er niet te zijn.

Voor de bitcoin was het de eerste keer in anderhalve week dat de waarde boven de 7000 dollar uitkwam. Eind maart was de bitcoin voor het laatst meer dan 8000 dollar waard.

Koersen virtuele munten schieten omhoog
Koersen virtuele munten schieten omhoog (Foto: BuzzT)

Shovel Knight bereikt twee miljoen verkochte exemplaren

Yacht Club Games heeft heel enthousiast bekendgemaakt dat Shovel Knight na 26 maanden al twee miljoen exemplaren heeft verkocht. Sinds de release heeft de game allerlei expansions, een Shovel Knight amiibo, co-op op alle platforms en meer gekregen. De naam en prijs van de game zijn sinds 2014 ook veranderd: inmiddels heet de game Shovel Knight: Treasure Trove en kun je hem verkrijgen voor 24,99 in plaats van 14,99.

Verder heeft Yacht Club Games ook enkele statistieken over de verkoopcijfers gedeeld. Onderstaande afbeelding toont het aandeel van verkochte exemplaren per platform. Opvallend in dit cirkeldiagram is dat meer dan de helft van het aantal verkochte exemplaren gevormd wordt door de Nintendo-platforms samen.

Shovel Knight exemplaren per platform

Daarnaast is het opmerkelijk in de onderstaande afbeelding dat de Nintendo Switch-versie van Shovel Knight het snelst verkocht met maar liefst 110k verkochte exemplaren in de eerste maand vanaf launch.

Shovel Knight sales per platform

Wegens de prijsstijging is het ook zo dat de Nintendo Switch-versie de meeste omzet heeft opgebracht in vergelijking met alle andere platforms, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding.

omzet shovel knight

Voor nog meer feiten omtrent de verkoopcijfers, klik dan hier.

Alle versies van Shovel Knight: Treasure Trove zullen nog een laatste campaign ontvangen als een gratis update. Deze campaign, genaamd Shovel Knight: King of Cards, heeft nog geen officiële release date.

Duitse natuurgenezer Ross aangeklaagd

Justitie in Krefeld gaat de Duitse natuurgenezer Klaus Ross (61) vervolgen. Het Duitse Openbaar Ministerie verwijt Ross driemaal dood door schuld.

In 2016 had Ross een natuurgeneespraktijk in Brüggen, vlak bij Roermond. Drie patiënten uit Apeldoorn, Wijk en Aalburg en een Belgische vrouw, die hij daar behandelde, overleden volgens justitie door zijn toedoen.

De vrouwen werden behandeld met het overigens legale middel 3-bromopyruvat. Volgens de Duitse justitie heeft Ross de patiënten echter een overdosis van het middel toegediend, als gevolg waarvan ze overleden. Dat kwam onder meer doordat de weegschaal waarmee hij de dosering bepaalde, niet deugde. Ook controleerde Ross niet of de op het lichaamsgewicht van de patiënten afgewogen dosis wel klopte.

De kliniek van Ross behandelde veel mensen die waren opgegeven door reguliere artsen. Na de dood van de drie vrouwen werd zijn praktijk in Brüggen gesloten.

Duitse natuurgenezer Ross aangeklaagd
Duitse natuurgenezer Ross aangeklaagd (Foto: ANP)

'Biatlonpresident verdoezelde 65 Russische dopingtests'

De president van de internationale biatlonfederatie IBU, Anders Besseberg, zou maar liefst 65 positieve dopingtests van Russische biatleten verdoezeld hebben. Dat melden Noorse media en het Franse Le Monde. 

Bij het hoofdkantoor van de IBU in Salzburg werd eerder deze week een inval gedaan door de Oostenrijkse autoriteiten, net als in de Noorse woning van de 72-jarige Besseberg, die de IBU al sinds de oprichting in 1993 leidt. Het zou gaan om zowel fraude of corruptie als aan doping gerelateerde zaken, en vermoedelijk een combinatie van beiden: volgens diverse media wordt Besseberg ervan beschuldigd Russisch smeergeld aangenomen te hebben om positieve dopingtests te doen verdwijnen.

"We worden ervan beschuldigd dat we verdachte bloedtesten niet opgevolgd hebben, en dat Russische sporters met verboden middelen in hun lichaam mee konden doen aan onder meer het WK in Hochfilzen in 2017", reageerde Besseberg. Volgens hem is het lastig zeggen of er op dat WK atleten met doping aan de start stonden: "Het is altijd de vraag of je als IBU alles gedaan hebt om dat te voorkomen. Als we iedereen getest hadden, dan wel, maar dat is praktisch onmogelijk en niemand doet dat", aldus het verweer van de Noor.

Bessberg zegt zelf niks te verbergen te hebben. "We hebben de regels gevolgd, maar ik weet niet hoe de onderzoekers er tegenaan kijken. Ik denk niet dat ik iets te verbergen heb en dat heb ik aangetoond door alle vragen van de autoritieiten te beantwoorden", zegt de IBU-president, die aan heeft gegeven zijn taken vooralsnog neer te leggen. De eerste vicepresident, de Rus Viktor Maygurov, heeft laten weten op dit moment niet naar voren te zullen stappen als interim-president en heeft dat stokje overgedragen aan een andere vicepresident, de Oostenrijker Klaus Leistner.

MLB: Gregorius helpt Yankees aan winst, Albies en Schoop scoren ook

De honkballers van de New York Yankees hebben woensdagavond een zege bij kunnen schrijven tegen de rivalen van de Boston Red Sox. Didi Gregorius hielp zijn ploeg met twee keer een sacrifice fly, waarbij hij weliswaar uit was, maar een teamgenoot over de thuisplaat kon komen. De Yankees wonnen met 7-10 in Boston.

Op het Global Life Park in Arlington namen de Texas Rangers het op tegen de Los Angeles Angels, met twee Nederlandse internationals tegenover elkaar. Jurickson Profar sloeg een run binnen namens de Rangers, terwijl Andrelton Simmons van de Angels niet tot scoren kwam. Toch wonnen de Angels vrij ruim: 2-7.

Jonathan Schoop deed het namens de Baltimore Orioles prima. In eigen huis sloeg hij tegen de Toronto Blue Jays twee teamgenoten over de thuisplaat, wat de Orioles uiteindelijk naar een 5-3 zege hielp. Ozzie Albies hielp de Atlanta Braves met een gescoorde run én een homerun naar een 3-5 zege op bezoek bij de Washington Nationals.

Uitslagen MLB woensdag
Washington Nationals - Atlanta Braves 3-5
Minnesota Twins - Houston Astros 9-8
St.Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 2-3
Chicago White Sox - Tampa Bay Rays 2-1
Kansas City Royals - Seattle Mariners 2-4
Colorado Rockies - San Diego Padres 6-4
San Francisco Giants - Arizona Diamondbacks 3-7
Cleveland Indians - Detroit Tigers 5-1
Baltimore Orioles - Toronto Blue Jays 5-3
Philadelphia Phillies - Cincinnati Reds 4-3
Boston Red Sox - New York Yankees 7-10
Miami Marlins - New York Mets 1-4
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 13-5
Texas Rangers - Los Angeles Angels 2-7
Los Angeles Dodgers - Oakland Athletics 6-16

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Kapperszaak camoufleert hennepkwekerij

In een pand aan de Olmstraat in Breda is dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem, woensdag 11 april 2018, in twee hokken achter een kapperszaak een hennepkwekerij aangetroffen. Er stonden 379 hennepplanten. Twee mannen 21 en 48 jaar, vader en zoon, werden aangehouden.

De politie kreeg een tip via Meld Misdaad Anoniem dat nabij een kapper aan de Olmstraat regelmatig een hennepgeur werd waargenomen Aan de voorzijde van het pand is een kapperszaak ingericht. Een 48-jarige man was daar aanwezig. Zijn zoon lag in een aansluitende ruimte te slapen.

Daar zaten achter een spiegeldeur een tweetal deuren die toegang gaven tot een ruimte met daarin een watervat en enkele transformatoren, daarachter was in twee hokken een kwekerij ingericht. Er stonden respectievelijk 153 en 226 planten. Vader en zoon zijn aangehouden. Hun rol bij de plantage wordt onderzocht.

Kalfsvlees op tafel in China

Kalfsvlees uit Nederland mag binnen afzienbare tijd geëxporteerd worden naar China. Nog voor de zomer zal de overeenkomst hierover worden getekend. Dit is toegezegd tijdens de Nederlandse handelsmissie naar China door de Chinese autoriteiten.

Met deze toezegging is een jaarlijkse omzet van 15 miljoen euro gemoeid. Dit heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met minister-president Mark Rutte bekend gemaakt na afloop van hun gesprek met de Chinese premier Li Keqiang in Peking.

Minister Schouten: “De export van kalfsvlees naar China is goed nieuws voor de Nederlandse boer. Er is door veel mensen lang aan gewerkt, ik ben dan ook heel blij dat we de handelsmissie met deze mooie toezegging kunnen afsluiten.”

Trump: aanval 'misschien niet binnenkort'

De Amerikaanse president Donald Trump benadrukt nooit te hebben gezegd wanneer een aanval op Syrië zal worden uitgevoerd. "Het kan zeer binnenkort gebeuren of helemaal niet binnenkort", schreef hij op Twitter.

Trump had woensdag in een tweet gezegd dat Rusland rekening moet houden met een Amerikaanse raketaanval op Syrië. "De Russen zeggen alle raketten te zullen neerhalen die worden afgevuurd op Syrië. Maak je klaar Rusland, want ze zullen komen", twitterde de president toen.

Trump benadrukte een dag later geen uitspraken te hebben gedaan over "wanneer een aanval op Syrië zal plaatsvinden". Hij prees vervolgens de bijdrage van de VS aan het verslaan van IS in de regio en stelde dat zijn land daar best voor mag worden bedankt.

Trump: aanval 'misschien niet binnenkort'
Trump: aanval 'misschien niet binnenkort' (Foto: ANP)

19-jarige moeder dode baby aangehouden

De politie heeft woensdagavond een 19-jarige vrouw uit Schiedam aangehouden in verband met de overleden baby die zaterdagmiddag op de Stationstraat in Schiedam werd gevonden. De baby lag in een zak op het balkon van een flatwoning.

De recherche is direct op zoek gegaan naar de ouders van de pasgeboren baby. Naast uitgebreid sporenonderzoek, hebben politiemensen buurtonderzoek gedaan, bekeken rechercheurs beelden van camera’s in de omgeving maar ook vuilcontainers werden doorzocht. Daarnaast is sectie op het lichaampje verricht waarbij ook DNA is afgenomen.

Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat de vrouw zeer waarschijnlijk de moeder van de baby is. Zij is een bewoonster van de woning waar het lichaampje werd aangetroffen. De recherche onderzoekt de omstandigheden waaronder de baby werd geboren en of daarbij mogelijk nog meer personen betrokken waren.

19-jarige moeder dode baby aangehouden (foto politie.nl)
19-jarige moeder dode baby aangehouden (foto politie.nl)

Rijk koopt Spark-gebouw voor EMA

Het Rijksvastgoedbedrijf koopt voor 42,8 miljoen euro het Spark-gebouw in Amsterdam, waar tijdelijk het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) onderdak krijgt. Aanvankelijk zou het rijk het gebouw tien jaar huren van OVG Real Estate, maar kopen blijkt voordeliger, zeker voor de lange termijn.

Het EMA verhuist uiterlijk 30 maart 2019 vanuit Londen naar Amsterdam; de eerste medewerkers komen waarschijnlijk al eerder. De nieuwbouw voor het EMA aan de Zuidas is half november 2019 klaar. Daarom is vanaf januari 2019 het Spark-gebouw als tijdelijke huisvesting beschikbaar. Het gebouw staat pal naast station Amsterdam Sloterdijk, op 10 minuten treintijd vanaf Schiphol.

Na verhuizing van het EMA naar de definitieve huisvesting aan de Zuidas, komt het Spark-gebouw eind 2019 beschikbaar om rijksdiensten in onder te brengen.

Rijk koopt Spark-gebouw voor EMA
Rijk koopt Spark-gebouw voor EMA (Foto: Rijksvastgoedbedrijf) 

Verdachte wapenbezit uit Wassenaar heengezonden

De officier van justitie in Amsterdam heeft vanmorgen met instemming van de rechter-commissaris een 34-jarige vrouw uit Wassenaar heengezonden. De vrouw die zaterdag 31 maart was aangehouden in het onderzoek naar de liquidatie van Reduan B. in Amsterdam-Noord wordt verdacht van wapenbezit. Ze is op geen enkel moment in beeld gekomen als verdachte van medeplichtigheid aan de liquidatie.

De verdenking van wapenbezit is gebaseerd op het feit dat bij de doorzoeking van haar woning - waarin zij samen met haar vriend verbleef - wapens werden aangetroffen. Volgens de officier van justitie zijn er op dit moment geen gronden meer om de vrouw langer in hechtenis te houden.

Eerder is een Lierenaar (31) door de officier van justitie heengezonden. Ook hij wordt niet verdacht van medeplichtigheid aan de liquidatie. Over het onderzoek naar zijn DNA op één van de aangetroffen vuurwapens zijn nog geen nieuwe bevindingen te melden.

Een 41-jarige man uit Hilversum, de vermoedelijke schutter, en een 34-jarige Hagenaar die wordt verdacht van wapenbezit zitten nog in voorlopige hechtenis. Begin volgende week zal de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam een beslissing nemen over de verlenging van de voorlopige hechtenis.

De beide mannen zitten nog in volledige beperkingen. Dit betekent dat zij alleen met hun advocaat contact mogen hebben.

Warcraft III patch beschikbaar voor iedereen

De langverwachte patch voor Warcraft III is nu beschikbaar voor iedereen. Blizzard heeft dit bekend gemaakt op hun forum. De update geeft verbetering aan de balans in het spel, komt met 24-player lobbies en geeft eindelijk ondersteuning voor widescreen monitors. Enige wat ontbreekt is dat de games nog niet in de launcher te zien zijn.

De volledige patch notes kun je hier lezen. Warcraft III kwam in 2002 uit en groeide uit tot een van de populairste RTS games ooit. De update start automatisch als je online gaat in het spel zelf.

Warcraft 3 Patch

Uitbreiding wet versterkt aanpak 'ondermijnende criminaliteit'

Gemeenten, provincies en het Rijk krijgen ruimere mogelijkheden om te voorkomen dat criminelen (of hun stromannen) dienstverlening door de overheid misbruiken om strafbare feiten te plegen. Om hun informatiepositie te versterken, mogen overheden meer eigen onderzoek doen. Bijvoorbeeld voorafgaand aan een beslissing op een aanvraag voor een vergunning, subsidie of over een aanbesteding. Dit is essentieel om het ongewild faciliteren van criminele activiteiten te voorkomen.

Minister Grapperhaus (van Justitie en Veiligheid) en minister Dekker (voor Rechtsbescherming) willen daarvoor de Wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) uitbreiden. Met deze wet kunnen overheden de achtergrond van een (rechts)persoon onderzoeken, als er sprake is van een vergunning- en subsidieverlening, bij het aangaan van een vastgoedtransactie, of bij het gunnen van een overheidsopdracht.

De uitbreiding van de Wet Bibob is onderdeel van de inzet tegen ondermijnende, georganiseerde criminaliteit. Het is één van de speerpunten van dit kabinet. Betere benutting van informatie versterkt de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Het wetsvoorstel gaat vandaag voor advies naar verschillende instanties, zoals de VNG, de Regioburgemeesters en de Kring van Commissarissen van de Koning.

Nieuw is dat overheden justitiële gegevens kunnen opvragen bij hun onderzoek naar de zakelijke omgeving van een bedrijf of persoon. Dat gaat over degene die - bijvoorbeeld - de aanvrager van een vergunning veel geld leent. Maar het kan ook een beheerder, bestuurder of aandeelhouder zijn, die vermeld staat op de aanvraag van een subsidie. Nu mogen overheden alleen justitiële gegevens gebruiken over de aanvrager zelf en niet van zijn zakelijke relaties.

Deze verruiming betekent meer armslag en een sterkere informatiepositie. Dat helpt bij het oordeel over de aanvraag. Er kan namelijk sprake zijn van een zogeheten stroman-constructie, of een poging van een financier om crimineel geld wit te wassen. Het is belangrijk om dat tijdig te onderkennen. Mocht er een ernstig gevaar zijn dat de overheid ongewild criminaliteit faciliteert, dan kan zij op grond van de Wet Bibob de aanvraag voor een subsidie of vergunning weigeren. Een al verleende beschikking kan worden ingetrokken.

Ook wordt Bibob-onderzoek straks mogelijk bij alle overheidsopdrachten. Nu is dit nog beperkt tot de sectoren bouw, ICT en milieu. Reden hiervoor was dat vooral deze sectoren kwetsbaar waren voor criminaliteit vanwege overheidsopdrachten met een aanzienlijke maatschappelijke of economische waarde. Echter, deze risico’s beperken zich niet langer tot enkele sectoren. De behoefte om misbruik van overheidsopdrachten te voorkomen, bestaat bijvoorbeeld ook bij het personenvervoer en de zorg. De maatregel zorgt ervoor dat overheden vaker gegadigden voor een overheidsopdracht en hun zakelijke omgeving kunnen screenen, voordat de opdracht daadwerkelijk wordt vergund. Verder wordt Bibob-onderzoek - net als bij vastgoedtransacties – in sommige gevallen mogelijk bij de overdracht van erfpacht.

Naast eigen onderzoek kunnen overheden ook een beroep doen op het Landelijk Bureau Bibob (LBB), onderdeel van de Dienst Justis van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Op verzoek bekijkt dit bureau of er ernstig gevaar bestaat dat een vergunning, subsidie, vastgoedtransactie of overheidsopdracht misbruikt zal worden voor criminele activiteiten. Op grond van dit advies kunnen overheden weigeren met de aanvrager in zee te gaan. In 2016 heeft het LBB bijna 300 adviesaanvragen behandeld.

NVM: woningmarkt wordt steeds krapper

De woningmarkt raakt steeds meer in de knel. Het woningaanbod neemt af, de prijzen lopen verder op en het wordt voor consumenten steeds moeilijker om aan een enigszins betaalbare koopwoning te komen. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van makelaarsvereniging NVM bij de presentatie van de meeste recente verkoopcijfers.

Eind vorig jaar liep het aantal verkochte woningen voor het eerst sinds de crisis terug. Na die daling met 6 procent zakte de woningverkoop in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs met bijna 13 procent. In totaal verwisselden bij alle makelaars samen 48.000 woningen van eigenaar.

De NVM waarschuwt al langer voor de toenemende krapte. Die komt onder meer doordat tijdens de crisis te weinig nieuwe woningen zijn gebouwd en de achterstanden nog lang niet zijn weggewerkt. Voor het eerst sinds de NVM het in 2013 begon bij te houden, was sprake van een daling van de verkopen van nieuwe woningen. Het aanbod van nieuwe woningen stabiliseerde. Ten opzichte van een kwartaal eerder was zelfs sprake van een daling.

Gezond
Jaarsma wil ingrijpende maatregelen om de woningmarkt weer gezond te maken. "Daar zit een belangrijke rol voor alle partijen: overheden, bouwers en projectontwikkelaars en NVM-makelaars en -taxateurs. Of het nu gaat om bestaande bouw, nieuwbouw, huurwoningen of om de transformatie van commercieel en agrarisch vastgoed."

De problemen doen zich overigens lang niet meer alleen voor op de overspannen huizenmarkt in Amsterdam. De woningprijzen in Rotterdam en Den Haag lopen nu zelfs sneller op dan in Amsterdam. Ook valt op dat veel Amsterdammers uitwijken naar Den Haag, waar de prijzen met bijna een kwart opliepen.

De prijs voor een gemiddelde koopwoning in Nederland steeg met 9,7 procent tot 273.000 euro. Bij appartementen was de stijging 16 procent.

NVM: woningmarkt wordt steeds krapper
NVM: woningmarkt wordt steeds krapper (Foto: ANP)

'Cyberaanval pas na half jaar ontdekt'

Bedrijven, overheden en organisaties in Europa hebben pas na een half jaar door dat ze slachtoffer van een cyberaanval zijn geweest. Ze hadden vorig jaar in doorsnee 175 dagen nodig om aanvallers te detecteren. Een jaar eerder duurde dat 106 dagen, dus iets meer dan drie maanden. Wereldwijd duurde het vorig jaar zo'n honderd dagen om een indringer op te merken. Financiële instellingen zijn het belangrijkste doelwit, gevolgd door overheden.

Beveiliger FireEye heeft onderzoek gedaan en ziet een paar oorzaken. "En die zijn niet allemaal negatief", aldus het bedrijf. Zo hebben regeringen meer oog voor digitale dreigingen. De aanpak is verbeterd en daarbij zijn een paar aanvallen aan het licht gekomen die al langer liepen. Die zorgden voor een vertekend beeld. Tegelijk worden zowel cybercriminelen als staatshackers steeds sterker en agressiever. Voor bedrijven is het moeilijk om dat bij te benen, er is een tekort aan deskundig personeel. Die achterstand zal de komende jaren alleen maar groter worden, waarschuwt FireEye.

In de regio 'Asia-Pacific', dus Azië en de landen aan de westkant van de Grote Oceaan, hadden aanvallers het langst vrij spel. In doorsnee duurde het daar vorig jaar 498 dagen, dus bijna anderhalf jaar, voor een aanval werd ontdekt. Eén aanval werd zelfs pas ontdekt na 2085 dagen, dus bijna zes jaar. "Aanvallers kunnen veel te lang toegang houden", aldus FireEye.

Als de dreiging eenmaal is afgeslagen, is het gevaar niet voorbij, waarschuwt FireEye. Ongeveer de helft van alle aangevallen bedrijven werd binnen een jaar opnieuw met succes aangevallen.

'Cyberaanval pas na half jaar ontdekt'
'Cyberaanval pas na half jaar ontdekt' (Foto: BuzzT)

Zeldzame blauwoogmaki geboren in Apenheul

In de Apenheul is een blauwoogmaki geboren. Volgens de dierentuin in Apeldoorn zijn de aapjes zeldzaam en worden ze met uitsterven bedreigd. In de Europese dierentuinen leven er minder dan dertig.

De zoon van moeder New Hope heeft de naam Reny gekregen. Het kleintje verblijft de komende tijd nog achter de schermen. Daar wordt het voorlopig door de dierverzorgers grootgebracht, omdat de moeder haar kind zelf niet kan voeden.

Reny lag in een stuit en werd daarom met een keizersnede gehaald. Het lukte volgens de Apenheul niet om het kleintje terug te geven aan zijn moeder. Daarom geven dierverzorgers Reny de fles. Dit is een uitzonderlijke situatie, die in principe niet de voorkeur heeft voor Apenheul. Maar bij een soort die zo ontzettend zeldzaam is in dierentuinen, maakt elk jong een verschil, aldus de Apenheul.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 15

De dagen worden warmer dus een nieuwe blockbuster met The Rock mag niet ontbreken. Juist, vanaf deze week draait Rampage in de Nederlandse bioscopen.

Rampage: Big gets Bigger

Dwayne 'The Rock' Johnson dendert voor het eerst dit jaar de bioscopen in. Dit is bijna een gegarandeerd succes, ware het niet dat deze film stieken is gebaseerd op een videogame. Zoals we al decennia van Hollywood gewend zijn zijn verfilmingen van videogames verre van een garantie voor succes. Johnson schittert als primatoloog Davis Okoye, een man huiverig voor relaties met mensen maar hecht bevriend met de buitengewoon intelligente en uiterst zeldzame albino zilverrug gorilla George. Okoye redde hem als wees van stropers en nam sindsdien de zorg op zich. Maar een genetisch experiment maakt van deze vriendelijke aap een woedend wezen van enorme afmetingen. Om het allemaal nog erger te maken, blijkt dat er nog meer dieren een genetische verandering hebben ondergaan. Terwijl deze nieuwe alfa roofdieren in Amerika dood en verderf zaaien, gaat Okoye samen met een uit de gratie geraakte geneticus op zoek naar een geneesmiddel. Hij moet zijn weg banen op een steeds veranderend speelveld, niet alleen om een wereldwijde ramp te voorkomen maar ook om het monster te redden dat ooit zijn vriend was.


A Quiet Place


Een horrofilm die ervoor zal zorgen dat het in de bioscoopzalen in ieder geval doodstil is. Laat de chips en popcorn maar buiten de zaal, want iets slechts overkomt hen die geluid maken. Dat geldt in ieder geval voor de familie in deze film. Als ze je horen, zullen ze op je jagen. De ouders worden gespeeld door Emily Blunt (The Girl on the Train) en John Krasinski (13 Hours). Noah Jupe speelt hun zoon en Millicent Simmonds hun dochter. A Quiet Place is geregisseerd door John Krasinski.


Foxtrot

Michael en Dafna zijn uit het veld geslagen wanneer ze te horen krijgen dat hun zoon Jonathan is overleden tijdens zijn dienstplicht als wachter bij een verlaten grenspost. De feiten blijken echter een stuk complexer. In drie stilistisch uiteenlopende delen vertelt Maoz het verhaal vanuit het perspectief van vader, zoon en moeder. Alle drie dansen ze de foxtrot met het noodlot. Een dans met vele variaties, maar waar je ook heen gaat, je eindigt altijd op het punt waar je ooit begon.


Au revoir là-haut

Aan het einde van de eerste wereldoorlog bevinden Édouard en Albert zich in de loopgraven. Daar komen ze niet ongeschonden uit. Na de oorlog lijken de briljante tekenaar en de bescheiden boekhouder tot elkaar veroordeeld. Met een bedrieglijk plan besluiten de kameraden het Franse volk een lesje te leren en fortuin te maken. Op een visueel prikkelende manier toont Dupontel het naoorlogse leven waarin de mannen zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Speels, prachtig en schrijnend. 


Finding your Feet

Wanneer ‘Lady’ Sandra Abbott ontdekt dat haar echtgenoot al jaren een verhouding heeft met haar beste vriendin, besluit ze bij haar bohémienne zus Bif in te trekken. Door Bif en haar excentrieke vriendengroep én hun gezamenlijke liefde voor dansen leert Sandra dat het nooit te laat is voor een frisse start.


'Douma nu volledig in handen van leger Syrië'

Het Syrische regeringsleger heeft de stad Douma in Oost-Ghouta volledig in handen. Dat zegt een Russische legerfunctionaris volgens persbureau TASS, dat meldt dat de Russische militaire politie wordt ingezet om de orde in de plaats te bewaren.

De strijdkrachten van de Syrische leider Bashar al-Assad zouden inmiddels heel Oost-Ghouta hebben ingenomen. Het gebied bij hoofdstad Damascus was dit jaar het toneel van hevige gevechten. De opmars van de regeringsgezinde troepen ging gepaard met zware bombardementen en artilleriebeschietingen.

Duizenden strijders en hun familieleden zouden Douma de afgelopen dagen hebben verlaten. Ze hadden een akkoord bereikt over hun aftocht.

'Douma nu volledig in handen van leger Syrië'
'Douma nu volledig in handen van leger Syrië' (Foto: ANP)

NBA: Timberwolves via overtime eindelijk weer naar play-offs

De basketballers van de Minnesota Timberwolves staan voor het eerst sinds 2003/04 weer eens in de play-offs van de NBA. Daar moest flink voor geknokt worden in het eigen Target Center in Minneapolis, waar de Denver Nuggets op bezoek kwamen.

De Timberwolves en Nuggets waren de enige ploegen die nog streden om het allerlaatste plekje in het postseason en de opzet was simpel: de winnaar speelt verder, voor de verliezer is het seizoen voorbij. De Nuggets begonnen iets beter, maar het waren de Timberwolves die na het eerste kwart een voorsprong namen.

Heel groot werd die voorsprong nooit en van het eind van het eerste kwart bleef het constant binnen de tien punten. Twee minuten voor tijd legde Jamal Murray de gelijkmaken score binnen: 101-101, waarna in de resterende twee minuten alle schoten mis gingen. In overtime zette Jeff Teague de Wolves op voorsprong, waarna Jimmy Butler en Andrew Wiggins het afmaakten: 112-106.

Het reguliere seizoen in de NBA zit er nu op, zaterdag beginnen de play-offs.

Uitslagen NBA woensdag
Boston Celtics - Brooklyn Nets 110-97
Chicago Bulls - Detroit Pistons 87-119
Cleveland Cavaliers - New York Knicks 98-110
Miami Heat - Toronto Raptors 116-109 OT
Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 112-106 OT
New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 122-98
Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 137-123
Orlando Magic - Washington Wizards 101-92
Philadelphia 76ers - Milwaukee Bucks 130-95
Los Angeles Clippers - Los Angeles Lakers 100-115
Portland Trail Blazers - Utah Jazz 102-93
Sacramento Kings - Houston Rockets 96-83

Timberwolves - Nuggets (Bron: YouTube)

NHL: Penguins rollen Flyers op in openingsduel play-offs

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben in de allereerste wedstrijd van de play-offs in de NHL gelijk een flink statement neergezet. In de PPG Paints Arena in Pittsburgh werden de Philadelphia Flyers met 7-0 opgerold.

Bryan Rust en Carl Hagelin zorgden ervoor dat het na een kleine tien minuten al 2-0 stond, Evgeni Malkin werkte op heerlijke wijze de 3-0 binnen. Nog voor de tweede periode halverwege was scoorde Jake Guentzel de 4-0, gevolgd door Sidney Crosby die Brian Elliott passeerde, waarna de Flyers-goalie naar de bank gehaald werd.

Het was nog niet voorbij en vooral Crosby stal de show in de derde periode. Een schot van Justin Schultz tikte hij op fenomenale wijze vanuit de lucht in het Flyers-goal en drie minuten later maakte hij zijn hattrick compleet met de 7-0. Vrijdag volgt de tweede wedstrijd, ook in Pittsburgh.

De in 2011 begonnen Winnipeg Jets, daarvoor spelend als de Atlanta Thrashers, haalden voor de tweede keer de play-offs. In 2014/15 verloren ze gelijk met 4-0, dit keer begon de ploeg beter tegen de Minnesota Wild. Mark Scheifele bracht de Canadese thuisploeg op voorsprong, maar Matt Cullen en Zach Parise draaiden het namens de Wild om: 1-2.

Nog geen minuut na Parise's goal was het Patrik Laine die namens de Jets de gelijkmaker scoorde en zeven minuten voor tijd bracht Joseph Morrow de winnende 3-2 o pde borden. Ook de Jets en Wild spelen vrijdag in het Bell MTS Place in Winnipeg hun tweede duel.

De Vegas Golden Knights debuteren dit seizoen in de NHL en doen dat al vanaf het begin geweldig. Ook in de play-offs begon men erg sterk in eigen huis tegen de Los Angeles Kings, waar Shea Theodore binnen een paar minuten de 1-0 scoorde. Het zou de enige goal blijken te zijn, vooral doordat goalies Marc-André Fleury (Golden Knights) en Jonathan Quick (Kings) uitstekend bezig waren. 

Uitslagen NHL woensdag, eerste ronde play-offs
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 7-0 (1-0 in best-of-7)
Winnipeg Jets - Minnesota Wild 3-2 (1-0 in best-of-7)
Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings 1-0 (1-0 in best-of-7)

De hoogtepunten van de eerste play-offavond (Bron: YouTube)

Afrekenen met mobiel bij kassa wint terrein

Consumenten betalen aan de toonbank steeds vaker met een smartphone. Deze vorm van contactloos betalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale app, groeit volgens Betaalvereniging Nederland hard.

Het aantal gedownloade apps voor mobiel contactloos betalen is in een jaar tijd verdrievoudigd tot meer dan 500.000. Dit aantal zal volgens de Betaalvereniging alleen maar verder toenemen.

De app op de telefoon werkt praktische hetzelfde als een betaalpas waarmee contactloos kan worden betaald. In plaats van de bankpas wordt de smartphone bij de betaalterminal gehouden. Momenteel zijn er zeven banken die deze dienst aanbieden. Ook hier verwacht de Betaalvereniging een verdere stijging.

Lift

Sowieso zitten contactloze betalingen in de lift. Deze vorm van afrekenen is goed voor circa de helft van alle pinbetalingen.

Momenteel zijn er al 2,8 miljard contactloze betalingen uitgevoerd. Vorig jaar werd pas voor de miljardste keer contactloos betaald. Of dat met bankpas of smartphone was, kon de Betaalvereniging niet zeggen, omdat het nog niet mogelijk is om het onderscheid te maken. Daar wordt volgens de vereniging wel aan gewerkt.

Afrekenen met mobiel bij kassa wint terrein
Afrekenen met mobiel bij kassa wint terrein (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: code geel (mist) in Limburg en Zeeland

In het zuiden komt eerst nog (lokaal dichte) mist voor. In het noorden is er veel bewolking en is er aanvankelijk kans op lichte regen. Elders zijn er opklaringen. Vanmiddag is er meer bewolking en neemt de kans op buien van het zuidoosten uit toe. Vanavond komen er vooral in het zuidwesten enkele onweersbuien voor, mogelijk met hagel, windstoten en lokaal veel regen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 14°C in het uiterste noorden tot lokaal 21°C in het oosten. De zwakke tot matige wind komt uit het noordoosten en draait in de loop van de dag naar een oostelijke richting en neemt iets in kracht toe. In de avond neemt de wind landinwaarts weer af.

In de nacht naar vrijdag is het in de noordoostelijke helft overwegend bewolkt en daar kan een enkele bui voorkomen. In het zuiden zijn er opklaringen en kan plaatselijk mist ontstaan. De minima liggen tussen 6°C plaatselijk in het zuiden en 11°C in het noordoosten. De wind wordt zwak en komt uit uiteenlopende richtingen, in het noordoosten is de wind oostelijk, matig, in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig.

Vrijdag overdag lost eventuele mist snel op. Het is overwegend bewolkt, alleen in het zuidwesten en zuiden komt de zon er nog af en toe door. Vanaf de middag trekken er vanuit Duitsland mogelijk onweersbuien met hagel en lokaal veel regen over de noordoostelijke helft van het land. De maxima liggen rond 16°C. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak tot matig. In de middag wordt de wind in het zuiden en later ook in het midden westelijk en is dan matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Interpretatie is onderweg naar IJmuiden en zag onderweg dit Delftsblauwe standbeeld (Foto: Interpretatie)
Interpretatie is onderweg naar IJmuiden en zag onderweg dit Delftsblauwe standbeeld (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Meer faillissementen in maart

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gestegen. In maart 2018 zijn er 34 bedrijven meer failliet verklaard dan in februari, meldt het CBS. In februari daalde het aantal faillissementen met 42. De meeste faillissementen in maart zijn uitgesproken in de handel.

Dalingen en stijgingen van het aantal faillissementen kunnen elkaar snel opvolgen. In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er sprake van een dalende trend. In augustus 2017 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau sinds 2001. De trend is daarna nagenoeg vlak.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in maart 251 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 51.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in maart de meeste faillissementen uitgesproken in de vervoer en opslag.

25 miljoen voor maatschappelijke diensttijd

Organisaties met een goed idee voor de invulling van de maatschappelijke diensttijd kunnen vanaf vandaag financiële ondersteuning aanvragen. Hiermee worden bestaande initiatieven versterkt en gaat in proeftuinen gewerkt worden aan de maatschappelijke diensttijd. De initiatieven moeten aansluiten bij de wensen van jongeren. Jongeren zullen vanaf deze zomer actief zijn in de oefenprojecten en vervolgens ook helpen beoordelen wat in de praktijk wel en niet werkt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) schrijft dit vandaag aan de Tweede Kamer. Voor de maatschappelijke diensttijd heeft hij dit jaar 25 miljoen euro beschikbaar.

Enthousiast
Blokhuis: “De afgelopen maanden hebben we tijdens gesprekken, bezoeken en bijeenkomsten kennisgemaakt met heel veel bestaande initiatieven en met jongeren die maatschappelijk actief zijn. Ik kan het iedereen aanraden. Je wordt vanzelf heel enthousiast van de mooie dingen die jongeren doen vanuit scholen, sportclubs, buurtwerk, etc. Ik wil dat de maatschappelijke diensttijd een versterking wordt van bestaande dingen die goed werken voor jongeren. Daarnaast willen we ook de jongeren bereiken waarvoor vrijwilligerswerk nu minder vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben, een startkwalificatie missen of moeten bijdragen aan het gezinsinkomen.”

Nieuwe skills en ervaringen
In gesprekken over de mogelijke invulling van de maatschappelijke diensttijd hebben jongeren aangegeven dat deze vrijwillig en flexibel moet zijn qua tijd en duur. Er moet een goede match zijn met de persoonlijke interesses van jongeren. Jongeren moeten er nieuwe skills en ervaringen mee op kunnen doen. En het moet erkenning en waardering opleveren. Overigens geven sommige jongeren ook aan dat ze nog niet geheel zijn overtuigd van nut en noodzaak van de maatschappelijke diensttijd, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn om studievertraging op te lopen of onvoldoende tijd hebben voor een bijbaantje. Om deze zorgen weg te kunnen nemen worden jongeren ook zo intensief mogelijk betrokken bij de vormgeving en verdere uitwerking.

Zomer 2019
Op basis van alle ervaringen die jongeren en maatschappelijke organisaties in 2018 opdoen in de oefenprojecten wordt de maatschappelijke diensttijd definitief uitgewerkt en vastgesteld door staatssecretaris Blokhuis. Het is de bedoeling dat jongeren hun maatschappelijke diensttijd kunnen starten vanaf de zomer 2019.

ZonMw
De subsidieoproep wordt in opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd door ZonMw. Meer informatie over de oproep en aanvraagprocedure is te vinden www.zonmw.nl/amd

Bayern eenvoudig naar halve finale Champions League

Bayern München heeft zich woensdagavond geplaatst voor de halve finale van de Champions League. De 0-0 tegen Sevilla was voldoende.

Bayern verdedigde in eigen huis een 2-1 voorsprong, behaald in de heenwedstrijd in Sevilla afgelopen week, en trainer ging de wedstrijd in met aanvallende intenties. Met vijf aanvallende spelers, waaronder Arjen Robben, stond de Duitse landskampioen aan de aftrap.

De eerste kans voor de wedstrijd was er voor de gasten. Pablo Sarabia speelde zich knap vrij, maar plaatste het leer over het doel van de thuisploeg. Bayern domineerde in het restant van de eerste helft, zonder heel goed te voetballen, maar slaagde er nauwelijks in om tot serieuze kansen te komen, waardoor de stand halverwege nog 0-0 was.

In het tweede bedrijf slaagden beiden ploegen er ook niet in om aanvallend tot grote kansen te komen en dus wist Bayern zich te plaatsen voor de halve finale van de Champions League.

Real ontsnapt na late strafschop tegen Juventus

Real Madrid heeft zich woensdagavond ten koste van Juventus op miraculeuze geplaatst voor de halve finale van de Champions League.

Geen vuiltje aan de lucht leek er voor Real Madrid, nadat zij de eerste wedstrijd in Turijn met 0-3 hadden gewonnen, maar als in de tweede minuten namen de gasten de voorsprong in het Estadio Santiago Bernabéu. Op een aangeven van Sami Khedira kopte Mario Mandzukic bij de tweede paal raak. Juventus begon zeer fel aan de wedstrijd en kreeg via Gonzalo Higuaín een kans op de 0-2, maar de Argentijnse spits vond Keylor Navas op weg naar succes.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam de thuisploeg beter in het spel en hield Gianluigi Buffon Gareth Bale van het scoren af. Isco kreeg ook een mogelijkheid, maar hij maakte de verkeerde keuze. De middenvelder besloot een bal aan te nemen in plaats van direct te schieten. De Spanjaard dacht bij een later moment de 1-1 te maken alleen werd de treffer vanwege buitenspel geannuleerd.

Isco was aanvallend de gevaarlijkste speler bij Real Madrid en zag Buffon wederom een goede redding in huis hebben. Mandzukic was de gevaarlijkste speler bij Juventus en kreeg een mogelijkheid op de 0-2, maar vanaf vijf meter plaatste hij de bal in de handen van Navas. Na 37 minuten lukte het de Kroaat om toch voor de tweede keer te scoren. Hij kopte wederom raak, ditmaal op een voorzet van invaller Stephan Lichtsteiner. Raphaël Varane was voor rust nog dichtbij de 1-2, maar zijn kopbal kwam tegen de lat.

Na rust deelde Real een eerste speldenprikje uit, waar Marco Asensio Buffon testte. Na 61 minuten was de comeback van La Vecchio Signora compleet. Navas liet een voorzet van de rechterflank van Douglas Costa zomaar los en Blaise Matuidi kon de bal in het lege doel tikken: 0-3. Naarmate de tweede helft vorderde nam de druk van Real toe op het doel van de Italianen, die dankzij Buffon standhielden. De veertigjarige doelman moest handelend optreden bij schoten van Cristiano Ronaldo, Isco en Varane en zag Giorgio Chiellini de bal bijna in zijn eigen doel koppen.

De wedstrijd leek op een verlenging af te stevenen, totdat Real in de laatste minuut van de blessuretijd een strafschop kreeg na een overtreding van Mehdi Benatia op Lucas Vázquez. Gianluigi Buffon kreeg na hevig protesteren een rode kaart. Ronaldo ontfermde zich over de strafschop en faalde niet en schoot Real naar de laatste vier in het miljoenenbal: 1-3.

In 10 jaar 28.000 bedrijven met personeel failliet

In de afgelopen tien jaar gingen bijna 28.000 bedrijven met werknemers failliet. Dat trof ongeveer 422.000 personen. Dat meldt het CBS op basis van aanvullend statistisch onderzoek voor de ministeries van Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In totaal gingen tussen 2007 en 2017 bijna 50.000 bedrijven op de fles, waarvan er 28.000 bedrijven mensen in dienst hadden. Sommige bedrijven bestonden uit meerdere bedrijfsonderdelen die allemaal failliet gingen, waardoor het aantal uitgesproken faillissementen met bijna 67.000 hoger ligt. De dieptepunten lagen in de crisisjaren 2009 en 2013. In beide jaren raakten ongeveer 60.000 personen hun baan kwijt als gevolg van een faillissement. In 2016 waren dat er ruim 40.000.

Handelsfaillissementen
Vooral in de handel kregen veel werknemers met faillissementen te maken (bijna 82.000). Ook in de industrie (57.000), bouw (50.000) en de zorg (49.000) ondervonden veel werknemers gevolgen van een faillissement. In de zorg vielen, in tegenstelling tot de handel, de industrie en de bouw, relatief weinig bedrijven om, maar met gemiddeld méér getroffen werknemers, veelal deeltijdwerkers. Bij een gemiddeld faillissement in de zorg waren vijftig werknemers betrokken, in de thuiszorg gemiddeld zelfs 200.

Werk binnen zes maanden
De meeste werknemers (63 procent, oftewel 264.000) hadden zes maanden na het faillissement een nieuwe baan gevonden. De rest (158.000 personen) had meer tijd nodig of zocht niet meer. Van de mensen binnen zes maanden werk vonden, ging iets minder dan de helft (130.000) bij een bedrijf aan de slag dat na een faillissement was doorgestart. Ruim 19.000 bedrijven maakte een doorstart in deze periode.

Uit aanvullend onderzoek blijkt dat de personeelskenmerken, zoals leeftijd, ervaring, opleiding, arbeidscontract van groepen personen die weer bij doorgestarte bedrijven in dienst komen, verschillen van de kenmerken van groepen personen die niet meegaan naar die bedrijven. Deze verschillen in personeelskenmerken zijn over het algemeen echter beperkt tot enige procentpunten en worden deels veroorzaakt door de samenstelling van het personeelsbestand van de bedrijven die in de betreffende jaren failliet gingen.

Jongeren en ouderen gaan iets minder vaak over naar het doorgestarte bedrijf, evenals personeel dat korter dan twee jaar in dienst was. Ook zwangere vrouwen en laagopgeleide werknemers worden iets minder vaak in dienst genomen bij het doorgestarte bedrijf. Oproepkrachten gaan juist iets vaker mee dan werknemers met een andere contractvorm.

Door faillissement getroffen werknemers
Door faillissement getroffen werknemers

Beau verscheurt sommatie advocaat Kemna

Voormalig castingdirector Job Gosschalk heeft in de jaren negentig aan Beau van Erven Dorens voorgesteld naaktfoto's te maken en die te verkopen. Dat verklaart dat Beau zich nu nauw betrokken voelt bij de slachtoffers van seksuele misstanden in de acteurswereld, vertelde hij in RTL Boulevard.

De advocaat van Kemna Casting had de RTL-presentator woensdag vlak voor de uitzending nog gesommeerd niet te spreken over het artikel in Nieuwe Revu over het castingbureau en het seksueel overschrijdend gedrag van Gosschalk. Beau trok zich daar echter niets van aan en verscheurde voor de camera de dreigbrief met de eisen van de advocaat.

Beau had zelf meegewerkt aan het artikel in Nieuwe Revu van deze week. In het blad spreekt hij zijn verbazing uit over de afloop van de Nederlandse #MeToo-discusie, nadat tientallen acteurs aan de bel hadden getrokken over misstanden tijdens castings. Woensdag bleek dat de banden tussen Job Gosschalk en Kemna Casting nog steeds niet helemaal zijn doorgesneden, terwijl het wangedrag van de castingdirector een half jaar geleden al naar buiten kwam. "In Amerika zou Kemna niet meer bestaan en zou Job in de gevangenis zitten, maar hier zit de directie nog stevig in het zadel en is de boodschap die na het schandaal overblijft: niemand maakt ons iets en alle acteurs die hun bek opentrekken zijn er geweest", zegt Beau in Nieuwe Revu.

In RTL Boulevard legde Beau nogmaals uit wat hij van de kwestie vindt. "We hebben deze zaak zien ontploffen. Het gaat om veel, vaak jonge acteurs. Die hebben hun hart en ziel bij ons uitgestort en bij andere media. Die hebben hun verhaal verteld wat hun is overkomen. Deze mensen hebben hun vertrouwen aan ons gegeven. Er is daarna niets mee gebeurd. En iedereen houdt Kemna en Job de hand boven het hoofd. Ik snap het wel, want Kemna is een bastion dat al dertig jaar overeind staat."

Beau heeft zelf ook een nare ervaring met Gosschalk, vertelde hij. Eerder schreef hij hierover in columns. "In 1994 heb ik ook tegenover hem gestaan. Hij zei dat het een goed idee zou zijn dat ik mijn broek zou uittrekken zodat hij foto's van mij in Duitsland kon verkopen. Hij liet me een map zien met allemaal naakte kerels met erecties. Dat heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten. Ik wilde mezelf niet op de voorgrond plaatsen, maar vind wel dat ik de slachtoffers moet steunen. Nog steeds vind ik dat."

De brief van de advocaat kwam volgens Revu-journalist Frank Waals een minuut voordat de uitzending van RTL Boulevard begon. Nieuwe Revu kreeg dinsdagavond een soortgelijke brief waarin de advocaat eiste de gehele oplage terug te trekken uit de distributiecentra. Dat was onmogelijk, zegt Waals.

 Het gehele item in RTL Boulevard. (Bron: YouTube/RTLXL)

Beau verscheurt sommatie van advocaat Kemna
Beau verscheurt sommatie van advocaat Kemna (Foto: BuzzE)

'Fataal ongeluk Tesla kwam door bestuurder'

Het ongeluk met een Tesla Model X waarbij vorige maand in de Californische plaats Mountain View de bestuurder om het leven kwam, gebeurde doordat die niet goed op de weg lette. Dat zei Tesla in een verklaring.

Het ongeluk vond volgens Tesla op klaarlichte dag plaats en het zicht was prima toen de 38-jarige man tegen de middenberm botste en overleed. Hij maakte gebruik van de Autopilot-functie van zijn auto. Die is niet bedoeld voor volledig autonome besturing van de auto. Het systeem waarschuwde volgens Tesla meerdere keren, maar de bestuurder greep niet in.

De familie van het slachtoffer heeft hulp ingehuurd om te kijken of er juridische stappen tegen de autofabrikant kunnen worden genomen. Volgens Tesla worden bestuurders veelvuldig gewezen op hun eigen verantwoordelijk om de handen aan het stuur te houden.

Ongelukken met (deels) zelfrijdende auto's liggen onder het vergrootglas vanwege de nog jonge technologie achter zulke auto's en vraagstukken over de juridische verantwoordelijkheden. Tesla is van mening dat een juist gebruik van Autopilot het verkeer juist veiliger maakt.

'Fataal ongeluk Tesla kwam door bestuurder'
'Fataal ongeluk Tesla kwam door bestuurder' (Foto: ANP)

Ron Jeremy weer beticht van aanranding

Porno-ster Ron Jeremy wordt opnieuw beticht van aanranding. Justitie in Los Angeles onderzoekt de zaak, meldt TMZ.

Het slachtoffer is een vrouw die beweert dat Ron haar is gevolgd naar de toiletruimte van het restaurant Rainbow Bar & Grill in Hollywood waar hij haar zou hebben betast. Dit gebeurde in december. Het politieonderzoek is afgerond, waarna de bevindingen van de sheriff van het politiedistrict zijn doorgestuurd naar de openbare aanklager van Los Angeles.

Dit is de tweede zaak over seksueel wangedrag die tegen Ron is aangespannen. De pornoster werd in september vorig jaar door een vrouw beschuldigd van aanranding, maar deze aanklacht is vorige maand door justitie geseponeerd.

Ron Jeremy weer beticht van aanranding
Ron Jeremy weer beticht van aanranding (Foto: BuzzE)

Meisjes kiezen vaker techniekopleiding

Meisjes op havo, vwo en mbo kiezen vaker dan tien jaar geleden voor een technische richting. Op het vmbo en het hoger onderwijs steeg het percentage meisjes dat voor een technische richting koos licht. Technische opleidingen zijn nog steeds het meest populair bij jongens. Dat blijkt uit CBS-cijfers over het schooljaar 2017/’18.

In het schooljaar 2006/’07 koos 2 procent van de havo-meisjes en 6 procent van de vwo-meisjes voor Natuur en Techniek, waarbij wiskunde b, natuur- en scheikunde verplicht zijn. In 2017/’18 was dit toegenomen tot respectievelijk 10 procent en 28 procent. Deze stijging werd ingezet in het schooljaar 2007/’08, toen de vernieuwde tweede fase werd ingevoerd.

Hierdoor werd het eenvoudiger om de profielen Natuur en Techniek én Natuur en Gezondheid te combineren in een vakkenpakket. Vooral meisjes in het vwo kozen na de invoering van de vernieuwde tweede fase voor zo’n dubbelprofiel. Natuur en Techniek is nog steeds het populairst bij jongens. Ook jongens kozen de afgelopen tien jaar vaker voor dit profiel, maar het verschil met de meisjes is kleiner geworden.

VMBO
Onder meisjes op het vmbo is Techniek de minst gekozen sector. In het schooljaar 2017/’18 koos 4 procent van de meisjes en 33 procent van de jongens in de leerjaren 3 en 4 van vmbo-b, vmbo-k en vmbo–g voor zo’n opleiding. Het percentage techniekmeisjes is tussen de schooljaren 2011/'12 en 2016/'17 toegenomen van 3 procent naar 4 procent. Het percentage techniekjongens daalt al sinds 2003/’04. Sinds 2007/’08 kent het vmbo de intersectorale programma’s, die ten koste van andere sectoren populairder werden. Technische vakken zijn vaak een onderdeel van deze programma’s.

Sinds het schooljaar 2010/’11 halen meisjes op het mbo steeds vaker een technisch diploma. Toen deed 6 procent van de meisjes op het mbo zo’n opleiding en dit groeide naar 11 procent in 2015/’16. Vervolgens daalde het naar 10 procent een jaar later. Bij de jongens daalde dit aandeel juist van 46 procent (schooljaar 2010/’11) naar 41 procent (2016/’17). Meisjes halen meestal techniekdiploma’s op andere terreinen dan jongens, zoals de kleding- en schoenenindustrie en vormgeving en audiovisuele productie.

Weinig animo
Hoewel meer meisjes (en jongens) in havo en vwo een technisch profiel kiezen, neemt de keuze voor techniek in het hoger onderwijs nauwelijks toe. Het aandeel vrouwen dat in het hoger onderwijs een diploma Techniek, industrie en bouwkunde haalt, nam tussen de studiejaren 2006/’07 en 2015/’16 toe van 2 procent tot 3 procent. In het laatstgenoemde collegejaar lag dit aandeel bij de jongens op 15 procent. Confectie, textieltechniek, stedenbouwkunde en biotechnologie zijn voorbeelden van studierichtingen die meer door vrouwen dan door mannen worden gekozen.

Meisjes en technische opleidingen

Laatste reviews en specials
review
Judgment
special
Fun met Funda #159 - Droomhuis in Aldtsjerk
review
Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer featuring The Legend of Zelda
review
Blood & Truth
special
Regisseur Shady El-Hamus & acteur Daniël Kolf over De Libi: 'Deze film gaat over de jongens die we niet horen'
special
E3 2019: Top en Flop
©FOK.nl e.a.