Ruben Annink: 'Ik probeer altijd mezelf te laten zien'

Je bent 19 jaar. Je doet mee aan een televisieprogramma dat op zoek is naar de beste singer-songwriter en je maakt ook nog eens Ali B. op een positieve manier aan het huilen bij De Wereld Draait Door. Dan heb je wel wat in je mars. Dat is bij Ruben Annink het geval, maar hij wil meer en beter. Wij spraken hem voor zijn nieuwe EP Goed, die op 26 januari uitkwam.

"Muziek is altijd een uitlaatklep voor mij geweest. Ik vind het mooi dat ik mijn gevoel kan vertalen naar iets wat iemand tof vindt. Daarin zit er ook die scheiding in leeftijd niet echt, alleen in de manier waarop mensen reageren. En soms komen die verhalen ook dichtbij. Ik heb ooit eens een keer een liedje geschreven aan de hand van een verhaal wat ik hoorde van iemand die ik ken. Dat heb ik vervolgens aan haar laten weten, maar ze reageerde niet helemaal zoals ik verwachtte. Aan de hand daarvan heb ik me dan ook wel voorgenomen om het niet echt meer zo te laten merken aan iemand als ik een liedje voor of over diegene heb geschreven, dat lijkt me beter." Wat hij wel kan laten weten en kan bekijken, is het aantal streams die hij binnen heeft weten te harken. Zijn huidige single staat inmiddels op ruim 150.000 streams en het nummer waar hij bekend mee werd, 'Nu of Nooit', tikt bijna de 1,4 miljoen streams aan: "Streams zijn eigenlijk een beetje de meetlat van het succes geworden. Maar ik weet niet, het geeft ook wel een gevoel van voldoening als je ziet dat een nummer veel wordt beluisterd. Dan heb je het toch niet voor niets gedaan, want het wordt dan ook door veel mensen gewaardeerd, althans dat hoop ik dan."

En over 'Nu of Nooit': "Dat is wel echt de kickstart van mijn carrière geweest. Ik was begonnen als straatmuzikant en ik kreeg elke keer maar niet de kans om ergens mee door te breken. Ik zei ook tegen mezelf dat als dit niets zou worden, ik misschien maar iets anders zou moeten gaan zoeken om te doen. Maar toen kwam die single en dat veranderde eigenlijk alles. De titel werd als het ware ook een persoonlijk thema voor mij; ik moest en zou doorzetten. Het werd dus echt een kreet van doorzetting en dat merk je ook wel." Dit nummer heeft hij inmiddels vaak live mogen brengen aan een publiek: "Live optreden vind ik zo tof, want je kunt de emoties die je in zo'n liedje hebt proberen te stoppen echt 4x beter overbrengen. En omdat ik begonnen ben als straatmuzikant, heeft het live spelen ook altijd mijn voorkeur. De connectie met zo'n publiek is veel beter te maken. Als ik zo'n grote menigte stil kan krijgen, allemaal tegelijk, dan is dat echt het tofste gevoel wat er is. Dat was ook bijvoorbeeld toen ik bij Kenny B het voorprogramma deed. Soms was het compleet stil, omdat de mensen bij mijn nummer dachten 'Hey, die persoon, dat ben ik'. Dat is zo gaaf." 

En Ruben is getekend bij Trifecta, een samenwerking tussen Warner Music en Ali B.'s SPEC. Dat moet een speciale band opleveren: "Het grappige is dat mijn relatie met Ali enorm is gaan schommelen, ook omdat ik graag mijn eigen ding wil blijven doen. Maar hij is altijd wel degene die het laatste woord heeft als er beslissingen gemaakt moeten worden. En weet je wat het vervelende is? Die man heeft ook nog eens 9 van de 10 keer gewoon hartstikke gelijk, dus dan neem ik zijn advies ook heel graag ter harte." Hij is vervolgens niet te horen op de soundtrack van Patser, de nieuwe film met Ali B. in de hoofdrol en een aantal van zijn getekende artiesten op de soundtrack: "Ik weet denk ik wel waarom dat is. Bij het wereldje van Patser horen rappers, maar niet zomaar rappers. Daarbij horen gangster-rappers, en dat ben ik nou eenmaal niet. Het zal vast niet iets persoonlijks zijn waarom ik niet op die soundtrack heb mogen staan." Maar met het schrijven gaat het zeker goed: "Ik ga tijdens het schrijven echt op zoek naar mijn gevoel, ik ben nooit op zoek naar hits. Dat was ook op een gegeven het moment dat Glen Faria me opbelde en me wilde vragen of ik niet depressief was. Hij had naar wat dingen van me geluisterd en moest toch wel even melden dat het alleen maar ging over verdrietige zaken, zoals het uitgaan van een relatie of een onbeantwoorde liefde. Maar dat is nou eenmaal het gevoel wat bovenkomt als ik aan het schrijven ga. Ik meldde hem dan ook 'Gap , ik voel me prima!'". 

En wat de toekomst brengt voor Ruben? "Ik ben weer veel aan het schrijven. Ik wil de mensen graag laten zien wie ik ben, daarom blijf ik daaraan gehoor geven voor mezelf. De volgende EP moet misschien maar 'Nog Beter' gaan heten."

Goed is nu te beluisteren via Spotify.