NASCAR: Harvick doet verleden 17 jaar na dato herleven

Kevin Harvick heeft zondagavond de tweede race van het jaar in de NASCAR Cup Series gewonnen. De 42-jarige coureur van Stewart Haas Racing was de beste op de Atlanta Motor Speedway, na een niet al te spannende race.

Harvick was vrijwel de hele race een van de meest constante coureurs voorin het veld, en met de beslissende fase in zich had hij een ruime voorsprong opgebouwd. Dat was overigens eerder in de race nog een tijd het spannendste: het kon met een ronde of 150 te gaan elk moment gaan regenen, wat het einde van de race zou betekenen - regenbanden werken op NASCAR-auto's en de ovals immers niet, ondanks meerdere pogingen. Er werd daarom flink gevochten om de leiding, maar al snel werd duidelijk dat de regen toch niet echt door zou zetten.

Trevor Bayne's motor had er geen zin meer in (Bron: YouTube)

Harvick kon zo naar de zege rijden en dat was een emotionele voor de veteraan. In 2001 reed hij op Atlanta zijn derde Cup Series-race ooit, nadat hij gekozen werd als vervanger van de eerder dat jaar tijdens de Daytona 500 verongelukte legende Dale Earnhardt. In wat in principe Earnhardt's auto was, reed Harvick namens Richard Childress Racing naar zijn eerste zege, waarna hij drie vingers uit het raam stak: een eerbetoon aan de altijd met nummer drie rondrijdende Earnhardt. 

Tot en met 2013 reed Harvick bij Richard Childress Racing, waarna hij overstapte naar Stewart Haas. Daar reed hij in de vorige vier jaar op Atlanta 195, 116, 131 en 292 van de grofweg 325 ronden aan de leiding, maar winnen lukte elke keer niet. Tot zondag, want eindelijk kon Harvick op Atlanta weer eens winnen, wat uiteraard maar op één manier gevierd kon worden: drie vingers uit het raam, als eerbetoon aan zevenvoudig kampioen Earnhardt.

Harvick eert Earnhardt (Bron: YouTube)