Fipronil en bijengif overbodig

De landbouwindustrie kan ook succesvol gewassen telen zonder het gebruik van neonicotinoïden stellen wetenschappers. Dat meldt dagblad Trouw. Uit een overzichtsstudie blijkt volgens hen dat er voldoende miliuevriendelijke alternatieven zijn voor het 'bijengif'. Ook voor het luizenbestrijdingsmiddel Fipronil zouden er genoeg andere alternatieven zijn. 

De groep wetenschappers analyseerden 200 studies die sinds 2014 zijn gepubliceerd. Zaaigoed wordt vaak preventief behandeld met neonicotinoïden. Hierdoor is de plant niet alleen giftig voor plaagdieren, maar ook voor bijvoorbeeld de wilde bijen, die juist belangrijk zijn bij de bevruchting van bloeiende planten. 

Naast de alternatieven die worden aangedragen wijzen de wetenschappers ook op een systeem dat in Italïe is ontwikkeld waarbij het risico op plaagdieren in landbouwgebieden kan worden voorspeld. In het noordoosten van Italïe groeit 90 procent van het graan zonder het gebruik van chemische middelen. In Duitsland, zo werd in oktober bekend, is het aantal insecten in natuuurreservaten dat grenst aan landbouwgebied, de afgelopen 27 jaar drastisch gedaald. 

Komende maand besluit de Europoe Unie of er een totaalverbod op neonicotinoïden op buitenteelten komt. Elf landen zijn voor een dergelijk verbod, Frankrijk heeft op eigen houtje al besloten om het goedje per september te verbieden. Het is nog niet zeker wat Nederland gaat beslissen.