Syrisch IOC-lid woest over problemen met reis naar Spelen

Samih Moudallal, Syrisch lid van het Internationaal Olympisch Comité, heeft woensdag flink uitgehaald over de problemen die hij ondervond om zich in Pyeongchang te melden. Daar beginnen deze week de Olympische Spelen en, zoals gebruikelijk, wordt eerst een tweedaagse IOC-sessie gehouden. De Syriër moest dag één door de problemen aan zich voorbij laten gaan en arriveerde pas kort voor het begin van de tweede dag.

"Ik heb drie dagen door Beiroet gewaard", vertelde Moudallal. "Ik stond op het punt om mijn vlucht te boarden en toen kreeg ik te horen dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten aan Qatar Airways gevraagd hadden mij niet toe te laten. Er was een probleem met mijn visum, maar mij werd verteld dat mijn vlucht geannuleerd was."

"Ik moest meneer Christophe bellen", sprak Moudallal, vermoedelijk doelend op Christophe De Kepper, directeur-generaal van het uitvoerend comité van het IOC. "Dit is een belediging richting mij en richting de mensen die ik vertegenwoordig. Het is ook een belediging richting het IOC en ik smeek u om hier niet stil over te blijven, want dit schaadt de reputatie van het IOC."

IOC-president Thomas Bach legde uit dat het om een misverstand ging, wat niks te maken had met Moudallal's nationaliteit. Naar verluidt raakten de Libanese autoriteiten in Beiroet in verwarring over de geldigheid van Moudallal's accreditatie voor de IOC-sessie. "Ik denk dat we allemaal kunnen zien dat u hier uiteindelijk aan bent gekomen en dat u een goede vechtersmentaliteit met u meegenomen heeft", aldus Bach.