Oost-Timorese skiër wil land weer trots maken op Winterspelen

Vier jaar geleden zorgde skiër Yohan Gonçalves Goutt ervoor dat Oost-Timor haar debuut kon maken op de Olympische Winterspelen. Hij eindigde er als 43e op de slalom, maar thuis werd hij als winnaar onthaald.

"Ik was er zo trots op dat ik werd onthaald als kampioen, ook al had ik geen medaille gewonnen", aldus de nu 23-jarige Goutt. "Ik had niet verwacht dat er zoveel aandacht zo zijn thuis, er stonden mensen op het vliegveld te wachten, van fans tot ministers en van andere afgevaardigden tot Miss Timor!"

Goutt is ook in Pyeongchang weer van de partij en hij hoopt dat het zijn land weer goed kan doen. "Mijn doel is om mijn land aan de wereld te laten zien, hoewel ik natuurlijk ook keihard getraind heb om zo goed mogelijk te skiën. Na Sochi waren er zoveel mensen die iets wilden: naar Oost-Timor als toerist, investeren in Oost-Timor, mensen die er wilden werken...het hield niet op", zegt hij trots.

"Mensen in Oost-Timor kennen mij niet echt vanwege het skiën, ze kennen mij als die vent die met de Oost-Timorese vlag naar de Olympische Spelen ging." Men moet nog even wachten op hun held - buiten de openingsceremonie van vrijdag natuurlijk - want op 22 februari staat Goutt's enige onderdeel op het programma, de slalom.