Zorgen om waterkwaliteit Olympische Spelen 2020

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 heeft laten weten dat men zich zorgen maakt over de kwaliteit van het water in de baai van de Japanse hoofdstad, waar het openwaterzwemmen en het zwemmen in de triatlon gehouden wordt.

Men heeft een uitgebreid onderzoek gedaan om de 21 olympische en vijf paralympische wedstrijddagen na te bootsen. Op tien dagen werd voldaan aan de door zwembond FINA gestelde eisen, terwijl de eisen van triatlonbond ITU slechts op zes dagen gehaald werden.

Het onderzoek toonde onder meer aan dat het water tot wel twintig keer de maximaal geaccepteerde hoeveelheid e.coli bevat, en zeven keer de maximale hoeveelheid 'poepbacteriën'. IOC-lid John Coates liet weten dat de resultaten 'nog niet zijn zoals ze moeten zijn'.

Tokyo 2020 zegt er hard aan te zullen werken om de waterkwaliteit te verbeteren, maar verdedigt de resultaten wel: in een statement is te lezen dat zware regenval in augustus de schuld krijgt van de slechte kwaliteit.

Daarnaast wijst men erop dat er wel vaker grote evenementen in het water gehouden zijn, zoals het Japans kampioenschap openwaterzwemmen van vorig jaar.