Pyeongchang Morgen - donderdag 8 februari

Morgen is het zover; de Olympische Winterspelen in Pyeongchang gaan van start. Hoewel dat de openingsceremonie pas op vrijdag is, worden er morgen al bij twee sporten voorrondes afgewerkt. Dat er voor de openingsceremonie al gesport wordt is niet nieuw, immers zien we dat al tijden bij de Zomerspelen bij bijvoorbeeld het voetbal. Bij de Winterspelen gebeurd het nu voor de tweede keer op rij.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 1 Nee
12.05 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 2 Nee
13.30 uur Schansspringen Mannen normale schans kwalificatie Nee

Nederlanders in actie

Vandaag komen er (nog) geen Nederlanders in actie in Zuid-Korea.

Prominenten in actie

Bij het schansspringen staat vandaag de kwalificatie voor de normale schans op het programma. Eén van de deelnemers is Simon Ammann, een olympische legende op de schans. In 2002 liet de nu 36-jarige Zwitser zich voor het eerst vooraan zien, en hoe! Op de normale en grote schans pakte hij olympisch goud, een prestatie die hij acht jaar later in Vancouver herhaalde. Daarmee staat hij op de tweede plaats aller tijden qua medaillewinnaars op de schans. Nummer één is Matti Nykänen, die één zilveren medaille meer behaalde dan Ammann. 

Sinds eind 2014 wist Ammann geen wereldbekerwedstrijd meer te winnen en een herhaling van zijn eerdere kunststukjes lijkt daardoor onhaalbaar. Maar recentelijk wist hij zich bij de wereldbeker skivliegen weer van voren zien, dus de Zwitser moet zeker niet afgeschreven worden. 

Simon Ammann (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Simon Ammann (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Opmerkelijk

Het gemengd dubbel bij het curling staat bij de Olympische Spelen voor het eerst op het programma. Het grootste verschil met het reguliere curling is, buiten dat er met gemengde teams wordt gespeeld, dat de teams maar uit twee spelers bestaan. Daarnaast zijn er nog andere verschillen; er ligt namelijk al één steen per team op het ijs, steeds op een vaste plek. Tevens wordt er maar met zes stenen gespeeld, in plaats van de gebruikelijke acht. Er zijn nog wel meer verschillen, maar daarover wellicht later meer.

Het is overigens één van de zes nieuwe onderdelen op de Winterspelen. Bij het alpineskiën staat de gemengde landenwedstrijd op het programma en bij het snowboarden de Big Air voor zowel mannen als vrouwen. Ook het langebaanschaatsen mag twee nieuwe onderdelen begroeten: de massa-start bij de mannen en vrouwen.