FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 november 2017

Sock schakelt Zverev uit op ATP Finals

Tennisser Jack Sock heeft op de ATP Finals voor een kleine verrassing gezorgd. De Amerikaanse nummer negen van de wereld versloeg de Duitser Alexander Zverev, de mondiale nummer drie.

Sock brak Zverev's service halverwege de eerste set, maar de Duitser leek de macht in set twee over te nemen. In het derde bedrijf gingen de breaks over en weer, maar het was Sock die zijn hoofd het beste koel kon houden: 6-4, 1-6, 6-4.

Sock won eerder ook al van Marin Cilic, net als Zverev. Door de uitslag van donderdag blijft de Duitser op één zege steken - beiden verloren van Roger Federer - terwijl Sock zich plaatst voor de halve finales.

Toro Rosso behoudt Gasly en Hartley in 2018

Pierre Gasly en Brendon Hartley zullen in 2018 de coureurs van het Formule 1-team Toro Rosso zijn, zo heeft de Italiaanse renstal laten weten. Gasly maakte zijn F1-racedebuut in Maleisië dit jaar, terwijl Hartley in de Verenigde Staten instapte.

Teambaas Franz Tost is blij met zijn rijdersduo. "We zijn blij dat Red Bull Pierre en Brendon als onze coureurs voor 2018 zo vroeg bevestigd heeft. In het laatste deel van dit jaar hebben ze laten zien klaar te zijn voor de Formule 1, waarbij ze de auto snel leerden kennen, goed presteerden en klaar te zijn voor de uitdagingen die ze tegenkwamen. Wij zijn onder de indruk van hun steile leercurves."

"Formule 1 is niet iets waar alle coureurs snel aan kunnen wennen! Daarom willen wij hen graag een jaar laten racen en hopelijk kunnen wij hen een goed pakket bieden die tezamen met hun consistentie kan zorgen voor de best mogelijke resultaten. Ik weet zeker dat ze samen met het team hun uiterste best gaan doen en gaan voor de best mogelijke resultaten."

Badmintonner Meijs (26) overleden bij auto-ongeluk

Bij een auto-ongeluk in Duitsland is badmintonner Erik Meijs zwaargewond geraakt. Meijs, vorig jaar Nederlands kampioen, ligt op de intensive care in een ziekenhuis in Duisburg.

Het ongeluk gebeurde toen de Nederlander, de nummer 76 van de wereld, in de file stond. Een vrachtwagen reed met hoge snelheid op hem in. Naast de auto van Meijs en de vrachtwagen, zouden er nog vijf andere voertuigen bij het ongeluk betrokken zijn.

Meijs speelt in de Duitse badmintoncompetitie voor BC Beuel, waar hij de aanvoerder van het team is.

Update 22:08 uur
Meijs is in het ziekenhuis van Duisburg overleden aan de verwondingen die hij eerder op donderdag opliep bij het auto-ongeluk. Hij was onderweg naar de training van zijn club toen het ongeluk gebeurde. Meijs moest door de brandweer uit het voertuig bevrijd worden en werd vervolgen per helikopter naar Duisburg gebracht. Daar werd hij direct behandeld op de IC, maar daar is hij overleden.

Erik Meijs, wiens vriendin zwanger is, is 26 jaar geworden.

'Sylvester Stallone had seks met 16-jarige'

Sylvester Stallone en zijn bodyguard zouden in de jaren tachtig een trio hebben gehad met een minderjarig meisje in een hotel in Las Vegas. Het meisje was destijds zestien jaar en stapte naar de politie. Daily Mail heeft de hand weten te leggen op het politierapport. Tot een aangifte kwam het niet.

Stallone was in 1986 in Las Vegas voor filmopnames van Over the Top. Hij zou seks hebben gehad met de zestienjarige en zijn bodyguard hebben aangemoedigd mee te doen. De vrouw vertelde de politie dat ze zich op dat moment erg geïntimeerd voelde, maar dat ze vond dat ze geen keus had. In de aangifte staat onder meer dat het minderjarige meisje orale seks bedreef met Sylvester Stallone. Een gepensioneerd rechercheur van de politie in Las Vegas bevestigt tegenover Daily Mail de echtheid van de documenten.

Sylvester Stallone heeft nog niet gereageerd op het verzoek om commentaar. Hij zou het slachtoffer hebben gesommeerd dat ze niets mocht vertellen over hun avontuurtje, omdat beide mannen getrouwd waren. Hij dreigde haar toe te takelen als ze wel haar mond open zou trekken. De vrouw deed uiteindelijk geen aangifte, omdat ze zich vernederd voelde en schaamde, maar ook bang was.

'Sylvester Stallone had seks met 16-jarige'
'Sylvester Stallone had seks met 16-jarige' (Foto: BuzzE)

De Randamie: "Geen idee wanneer ik weer in de octagon sta"

Fans zullen de Nederlandse voormalig UFC-kampioene Germaine de Randamie voorlopig nog niet in de octagon terugzien. Na haar laatste gevecht in februari, winst in het titelgevecht tegen de Amerikaanse Holly Holm, is er nog geen sprake van een duidelijke planning.

The Iron Lady zou in september tegen Marion Reneau vechten tijdens UFC Rotterdam, maar trok zich toen terug vanwege een langslepende handblessure. Afgelopen woensdag berichtte de nog ongeslagen Ketlan Vierira op haar Instagram dat De Randamie zich had teruggetrokken van een gevecht tegen haar. Een bericht wat later werd teruggetrokken.


Germaine de Randamie (Foto: Getty images)

'Ik ben nog steeds aan het herstellen van mijn handblessure', aldus de Utrechtse in een interview. 'Nooit heb ik toegestemd met, of een handtekening gezet onder een contract voor een nieuw gevecht. De UFC weet ook dat ik nog niet klaar ben om te vechten en dat ik eerst voldoende moet helen.'

De Randamie heeft al lange tijd last van haar hand en heeft in september dan eindelijk de langbesproken operatie ondergaan. Op 12 oktober plaatste De Randamie zelf een bericht op haar Instagrampagina met de boodschap dat ze toestemming van de dokter heeft gekregen om weer te gaan trainen.

'Ik train weer rustig aan, maar ik moet enorm voorzichtig zijn, dus ik heb geen idee wanneer ik weer kan vechten', bevestigt De Randamie nog maar eens dat alle berichten over vermeende geplande gevechten niet waar zijn.

De Randamie is bezig met een prima serie in de UFC. Ze heeft haar laatste drie gevechten gewonnen en voor haar volgende gevecht zal ze in ieder geval weer terugkeren naar haar favoriete bantamsgewichtsklasse tot 135 pond. Haar enige verlies is tegen huidig bantamkampioene Amanda Nunes, een gevecht dat ze in 2013 via knock-out in de eerste ronde verloor.

De Randamie: "Geen idee wanneer ik weer in de octagon sta" (Pro Shots / Jasper Ruhe)
De Randamie: "Geen idee wanneer ik weer in de octagon sta" (Pro Shots / Jasper Ruhe)

'Besluit uitlevering Puigdemont later'

De vraag of de Belgische justitie de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont aan Spanje uitlevert, wordt waarschijnlijk niet vrijdag beantwoord. Dit vermoeden Spaanse media. De Belgische justitie heeft collega's in Spanje om aanvullende informatie gevraagd, onder meer over de beschuldigingen en over de omstandigheden in gevangenissen in Spanje.

Het zou er op wijzen dat justitie rustig de tijd neemt voor de uitleveringszaak. In Brussel en Madrid werd eerder gemeld dat de rechter vrijdag om 14.00 uur uitspraak doet. Maar er zouden nog meer zittingen volgen.

De separatistische Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers zijn naar België uitgeweken. Spanje heeft om hun uitlevering gevraagd wegens hun pogingen Catalonië in oktober op een onwettige manier af te scheiden. Ze worden daarom onder meer beschuldigd van rebellie, opruiing en het misbruiken van overheidsgeld.

'Besluit uitlevering Puigdemont later'
'Besluit uitlevering Puigdemont later' (Foto: ANP)

Dopingarts dient klacht in tegen dopingarts voor schenden beroepsgeheim

Voormalig arts Peter Janssen verklaarde in september dat hij jarenlang geholpen heeft bij het leveren en toedienen van verboden middelen aan wielrenners, waaronder Leontien van Moorsel, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Eddy Bouwmans. Een voormalig collega-arts heeft nu een klacht ingediend bij het Meldpunt IGZ/IGH vanwege het schenden van het medisch beroepsgeheim.

Janssen, tegenwoordig gepensioneerd maar in het verleden huisarts in het Brabantse Deurne en wielerarts, deed in een interview met de Volkskrant een boekje open over zijn rol in de begeleiding van wielrenners bij het gebruik van doping. De Brabander schuwde daarbij niet om namen te noemen. Naar eigen zeggen heeft hij EPO geleverd aan voormalig wereld- en olympisch kampioene Leontien van Moorsel en in dienst van de PDM-wielerploeg bloedtransfusies toegediend bij Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse.

Door het noemen van namen vindt de gepensioneerde huisarts Michel Karsten dat Janssen het medisch beroepsgeheim geschonden heeft. Karsten heeft daarom het Meldpunt van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verzocht om Janssen aan te klagen bij het medisch tuchtcollege. Volgens Janssen zelf heeft hij het beroepsgeheim niet geschonden omdat de wielrenners geen patiënten waren maar gezonde sporters die hun prestaties wilden verbeteren.

Karsten heeft zelf overigens ook geen schoon verleden wat betreft doping. De Haarlemmer erkende eerder al dat hij in het verleden honderden (top)sporters geholpen heeft bij het gebruik van het verboden spierversterkende middel anabole steroïden.

Dopingarts dient klacht in tegen dopingarts voor schenden beroepsgeheim (Pro Shots / Icon Sport)
Dopingarts dient klacht in tegen dopingarts voor schenden beroepsgeheim (Pro Shots / Icon Sport)

Selena Gomez kust Justin Bieber op zijn mond

Justin Bieber en zijn vriendin Selena Gomez doen steeds minder moeite om te verhullen dat ze weer een stel zijn. Woensdag ging Selena mee naar een ijshockeywedstrijd van Justin in Los Angeles en tijdens een pauze gaf ze hem een zoen op de mond, zo is te zien bij TMZ.

De kus lijkt de bevestiging dat het weer aan is tussen Justin en Selena. De afgelopen maanden werden ze al vaker in elkaars bijzijn gezien, maar toen nog zonder zichtbare tekenen van verliefdheid. Zo ging Selena begin deze maand ook mee naar de wekelijkse ijshockeywedstrijd en zijn ze eveneens naar de kerk geweest.

De twee hadden enkele jaren een knipperlichtrelatie die in 2014 abrupt eindigde. Ze zouden hun vriendschap hebben hersteld toen Selena afgelopen zomer een niertransplantatie onderging.

Selena Gomez kust Justin Bieber op zijn mond
Selena Gomez kust Justin Bieber op zijn mond (Foto: BuzzE)

Ex moet Berlusconi 60 miljoen terugbetalen

Veronica Lario, voormalige echtgenote van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi, moet haar levensstijl vermoedelijk aanpassen. Een hof van beroep in Milaan oordeelde donderdag dat de 61-jarige Lario 60 miljoen euro aan onterecht ontvangen alimentatie moet terugbetalen aan Berlusconi. Ook hoeft de miljardair niet langer elke maand 1,4 miljoen euro aan zijn ex over te maken.

Het hof kwam tot hetzelfde oordeel als een lagere rechtbank in mei dit jaar. Die rechtbank stelde dat echtgenotes bij een scheiding niet de garantie hoeven te krijgen dat ze een bepaalde levensstijl in stand kunnen houden.

Berlusconi en Lario gingen in 2009 uit elkaar. De scheiding werd vijf jaar later voltrokken. Zij hebben samen drie kinderen. De 81-jarige Berlusconi heeft nu een relatie met de ruim 48 jaar jongere Francesca Pascale.

Ex moet Berlusconi 60 miljoen terugbetalen
Ex moet Berlusconi 60 miljoen terugbetalen (Foto: ANP)

Van der Poel voldoende hersteld voor WB-wedstrijd Bogense

Mathieu van der Poel heeft van de dokter groen licht gekregen om zondag van start te gaan in de wereldbekerwedstrijd in het Deense Bogense. Vanwege een knieblessure moest de veldrijder enkele dagen rust houden.

Afgelopen zondag liep Van der Poel bij een valpartij in de cross van Gavere een snee op in zijn knie. De knie moest gehecht worden en vervolgens heeft Van der Poel drie dagen niet mogen trainen. De Nederlander won de voorgaande drie WB-wedstrijden.

FOK! Wat een weer: eindelijk weer eens wat zon

In november hard begin, in de winter zoet begin.

Hoe maakt u het?

Zo. Die grijze meuk van de laatste dagen raken we weer even kwijt. Vandaag was het natuurlijk nog helemaal niks. Het was wederom bewolkt en er trok in de middag een klein bandje met regen over het land. Het was wel zacht met 12 tot 13 graden. Vannacht trekt er eveneens een klein koufrontje over en zodoende kan er opnieuw wat regen vallen. Daarachter klaart het dan eindelijk op. Hier en daar kan een mistbank ontstaan. De minima lopen uiteen van 1 graad in het oosten tot 6 in het westen.

Morgen is er eindelijk weer kleur in het weer. Er zijn perioden met zon, maar er zijn ook nog wel enkele wolkenvelden. Niet meer die lage rotzooi van de afgelopen dagen, maar meer middelbare bewolking. Het ziet er dus allemaal een stuk vriendelijker uit. Ook blijft het vrijwel overal droog. De kans op een klein buitje is in het noorden wel aanwezig. De temperaturen lopen minder hoog op dan dat we gewend waren. Over het algemeen liggen de maxima rond de 9 graden.

Zaterdag bij de intocht van Sinterklaas gaan er buien vallen, mogelijk met hagel en onweer. Het wordt nog iets frisser met 7 a 8 graden en in buien nog wat lager.

Fijne avond!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Jonge uil  (Foto: qltel)
Qltel maakte deze prachtige foto van een jonge uil. ( foto: qltel)

Red Wings maken gehakt van Flames, vechtpartij op het ijs

De Detroit Red Wings hebben in de NHL een ruime zege geboekt. In de Little Caesars Arena kreeg de ploeg bezoek van de Calgary Flames en dat duel werd met 8-2 gewonnen, onder meer door twee treffers van Andreas Athanasiou en Anthony Mantha.

Het meest opvallende moment kwam na veertien minuten in de derde periode. Luke Witkowski van de Red Wings ging op de vuist met Brett Kulak. Dat is niet zo bijzonder in de NHL, maar nadat Kulak op het ijs lag deelde Witkowski nog een klap uit. 

Beiden werden weggestuurd door de scheidsrechters, maar bij het passeren van de bank van de Flames ging het mis tussen hen en Witkowski, met als resultaat dat her en der de nodige klappen uitgedeeld werden. Drie Red Wings en vier Flames werden uiteindelijk bestraft, het gros van hen kon de douches opzoeken.

Uitslagen NHL woensdag
Detroit Red Wings - Calgary Flames 8-2
Chicago Blackhawks - New York Rangers 6-3
Anaheim Ducks - Boston Bruins 4-2

Red Wings - Flames (Bron: YouTube)

Knokken in Detroit (Bron: YouTube)

Tannenberg in Steam Early Access beschikbaar

Het Nederlandse M2H en Blackmill Games melden dat hun tweede first-person-shooter Tannenberg vandaag op Steam verschenen is. De game komt uit in open bèta via Steam Early Access en volgt daarmee hetzelfde traject als dat van Verdun, welke inmiddels meer dan 1.000.000 verkocht is.

In de open bèta ervaar je de Eerste Wereldoorlog aan het Oostfront, tijdens gevechten met 64 spelers in de nieuwe ‘Maneuver’ game-modus, waar het Russische leger vecht tegen het Oostenrijk-Hongaarse leger en hun Duitse bondgenoten. In een eerdere preview van Tannenberg is te lezen wat de makers zoals veranderd hebben ten opzichte van Verdun.

De ontwikkelaars gaan deze periode gebruiken om de balans tussen teams te verbeteren, geluid- en performance-verbeteringen uit te voeren en een nieuwe gebruikersinterface te implementeren. Er staat een systeem in de steigers om bijvoorbeeld snel te kunnen wisselen tussen westerse en oosterse frontlinies. De release van Tannenberg staat gepland voor het eerste kwartaal in 2018. De audiovisuele verbeteringen zullen ook hun weg vinden naar Verdun, die rond dezelfde periode een update krijgt.

Jetske van den Elsen versterkt Spoorloos-team

Jetske van den Elsen wordt vanaf volgende maand co-presentator van Spoorloos. Ze is straks naast Derk Bolt in het opsporingsprogramma te zien, meldt KRO-NCRV donderdag.

Spoorloos wil, naast de zoektochten van Derk, ook de andere verhalen 'meer gezicht' geven. "Ik sta echt naast degene die op zoek is naar ouders of familie. We hebben gesprekken en reizen ook samen naar het land van de hereniging. Tot nu deed de verslaggever of de regisseur dat en bleef dat allemaal buiten beeld. Dat wordt nu anders", zegt Jetske over haar rol. "Het idee is dat het fijner is als er iemand in zo'n emotionele periode echt naast je staat, naar je verhaal luistert en je steunt. Mijn rol is dus een toevoeging, zonder het oude te veranderen. De rol van Derk blijft hetzelfde."

De eerste aflevering waarin Jetske te zien is, wordt op 11 december uitgezonden. De presentatrice blijft naast Spoorloos ook De rijdende rechter en De rijdende rechter, wordt vervolgd doen.

Jetske van den Elsen versterkt Spoorloos-team
Jetske van den Elsen versterkt Spoorloos-team (Foto: BuzzE)

Federer ook Cilic de baas in Londen

Roger Federer heeft ook zijn derde en laatste groepswedstrijd bij de ATP Finals in Londen gewonnen. De Zwitser versloeg Marin Cilic met 6-7,6-4 en 6-1.

Federer, die het eindtoernooi al zesmaal eerder won, speelde slordig in de eerste set. Ondanks dat de Zwitser vier breakpoints kreeg, ging de setwinst naar Cilic, die overigens al uitgeschakeld was.

Federer besloot in het tweede bedrijf een tandje bij te schakelen. In het vervolg van de partij had de nummer twee van de wereld de overhand. Na een vroege break van de Zwitser in de beslissende derde set, was de wedstrijd beslist, en speelde Federer de wedstrijd eenvoudig uit.

PvP-modus Ghost Recon Wildlands wordt uitgebreid

De PvP-modus van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, Ghost War genaamd, wordt vandaag uitgebreid met de nieuwe Interference-update op PlayStation 4, Xbox One en pc. Hiermee wordt Ghost War uitgebreid met een nieuwe klasse, nieuwe mappen en een nieuwe modus genaamd Uplink. Interference bevat ook nieuwe uitrusting en gameplayupdates voor zowel het basisspel als de PvP-modus.

De komende maanden blijft Ghost War groeien met de release van verschillende gratis content-updates die nieuwe klassen, modi, mappen en gameplayaanpassingen toevoegen. Al deze toevoegingen zijn gratis en beschikbaar voor alle spelers.

Naast vijf nieuwe mappen bevat de Interference-update ook het volgende:

  • Uplink: Een vier-tegen-vier modus waarin teams tegen elkaar vechten om de controle over een punt in het midden van de map. Met behulp van de klassengameplay en unieke mechanieken van Ghost War en vier exclusieve mappen, moedigt Uplink spelers aan om hun speelstijlen aan te passen en nieuwe strategieën te bedenken.
  • De Disruptor: Een nieuwe Assault-klasse die in alle PvP-modi beschikbaar is en het aantal unieke klassen verhoogt naar veertien. Uitgerust met een stoorapparaat, creëert de Disruptor zowel chaos als mogelijkheden door te knoeien met de HUD van de vijanden, waaronder hun markers, mini-map en notificaties. Zo biedt de Disruptor vele nieuwe, tactische mogelijkheden.

Spelers kunnen vanaf nu de Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands Ghost War Pass digitaal aanschaffen voor €14,99. Deze pas maakt ook deel uit van de originele Season Pass. Met dit abonnement krijgen spelers en huidige Season Pass-eigenaren onmiddellijk toegang tot alle nieuwe klassen van Ghost War, met een exclusieve voorsprong van zeven dagen. Daarna spelen andere spelers deze klassen vrij met Prestige credits, die verdiend kunnen worden door te stijgen in rang of door ze via de in-game winkel aan te schaffen.

Voor nieuwe spelers die op zoek zijn naar een kans om Ghost War uit te proberen is er een gratis demo van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands. Deze proefperiode geeft spelers vijf uur lang toegang tot de hoofdcampagne en PvP-modi. Alle voortgang die tijdens deze vijf uur geboekt is, wordt overgedragen naar de volledige game wanneer spelers deze aanschaffen.

Ghost Recon Wildlands roadmap (Foto: Ubisoft)

Releasedatum Dynasty Warriors 9 bekendgemaakt

Uitgever Koei Tecmo kondigt aan dat Dynasty Warriors 9 op 13 februari uit komt voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam. Dat is vijf dagen later dan de Japanse versie.

De uitgever maakt meteen de pre-orderbonussen voor de fysieke en standaard digitale versie van Dynasty Warriors 9 bekend. Die bonussen bestaat uit zeven kostuums: een Beijing opera-stijl kostuum voor het personage Zhao Yun en zes kostuums geinspireerd door traditionale Chinese kleding voor de personages Guan Yinping, Diaochan, Sun Shangxiang, Lu Lingqi, Wang Yi en Wang Yuanji.

Dynasty Warriors 9 - Preorder bonus (Foto: Koei Tecmo)

Dynasty Warriors 9 - Preorder bonus (Foto: Koei Tecmo)

Manchester United zucht onder hoge salarissen

Manchester United kan dit seizoen genieten van hogere inkomsten dankzij deelname aan de lucratieve Champions League. Dat wordt evenwel grotendeels tenietgedaan door fors gestegen spelerssalarissen. De Britse voetbalclub, die een beursnotering heeft op Wall Street, kan zijn aandeelhouders daardoor geen hogere winst beloven.

Manchester United boekte in het eerste kwartaal van het boekjaar 2017/2018 een omzet van 141 miljoen pond (158 miljoen euro), een zesde meer dan een jaar eerder. Vooral de opbrengsten uit de ticketverkoop en televisierechten maakten een flinke sprong vooruit. De nettowinst viel met 7,9 miljoen pond ruim vijf keer zo hoog uit als een jaar eerder.

Hoewel ook het bedrijfsresultaat voor eenmalige posten in het eerste kwartaal toenam, gaat het voetbalbedrijf voor het gehele boekjaar uit van een daling. Het voorspelde resultaat van 175 miljoen tot 185 miljoen pond, is afgezet tegen de gemiddelde verwachting van financieel analisten, aan de magere kant.

Manchester United zucht onder hoge salarissen
Manchester United zucht onder hoge salarissen (Foto: ANP)

Duizenden Nederlanders dupe oplichtingsapps

Enkele duizenden Nederlanders hebben besmette apps gedownload uit de Play Store van Google. Ze dachten dat ze een nieuwsapp hadden gedownload, of een app om hun toestel mee op te schonen, maar in werkelijkheid probeerde de app gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren te onderscheppen.

Beveiliger ESET heeft de acht apps ontdekt. Google heeft ze inmiddels verwijderd. Het is niet bekend wie de makers zijn. Het is ook niet duidelijk hoeveel wachtwoorden ze in handen hebben gekregen en of ze geld van bankrekeningen hebben gesluisd. ESET adviseert mensen die denken dat ze gedupeerd zijn om hun wachtwoorden te veranderen en op vreemde activiteiten te letten, zoals afschrijvingen, e-mails en inlogpogingen.

Duizenden Nederlanders dupe oplichtingsapps
Duizenden Nederlanders dupe oplichtingsapps (Foto: ANP)

Gratis content-updates voor Middle-earth: Shadow of War

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft vandaag verschillende gratis content-updates en kenmerken aangekondigd die dit jaar verschijnen in Middle-earth: Shadow of War. Spelers kunnen de strijd om Mordor hiermee op nieuwe manieren voortzetten en elk episch moment vastleggen.

De aangekondigde gratis downloadbare content-updates en kenmerken zijn:

  • Eindeloze strijd – Verdedig je forten tegen de legers van Sauron wanneer de Dark Lord probeert Mordor in te nemen tijdens de eindeloze strijd. (Beschikbaar vanaf 21 november)
  • Opstand – Vernietig de rebellerende Ologs en Uruks in je legers, die de Bright Lord proberen te ondermijnen. (Beschikbaar vanaf 21 november)
  • Uitgebreide fotomodus – Leg elke strijd en aanval vast met nieuwe filters, frames en texturen dankzij deze foto-update. (Beschikbaar vanaf 21 november)
  • Online gevechtsarena's – Daag de Ork-volgeling van een andere speler uit, Opperheer tegen Opperheer, voor een arenagevecht tot de dood om krachtige beloningen en upgrades te verdienen. (Beschikbaar vanaf 5 december)
  • Zware moeilijkheid – Een nieuw, hoger moeilijkheidsniveau dat nog uitdagender is dan Nemesis, zonder laatste kansen. (Beschikbaar vanaf 12 december)

Daarnaast zijn er nu releasedatums aangekondigd voor de Slaughter Tribe Nemesis Expansion (Beschikbaar vanaf 21 november) en de Outlaw Tribe Nemesis Expansion (Beschikbaar vanaf 12 december), die beide deel uitmaken van de Middle-earth: Shadow of War Expansion Pass. Deze zijn ook los voor € 14,99.

Middle-earth: Shadow of War is nu verkrijgbaar voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Win een chibi-figurine van Iq uit Rainbow Six Siege

Aankomend weekend is Rainbow Six Siege geheel gratis te spelen op PlayStation 4, Xbox One en Windows PC. Om dit te vieren heeft Ubisoft een 10cm groot chibi-figurine van Iq uit de game beschikbaar gesteld die we mogen weggeven. Meer informatie over de tijden van de gratis periode, kortingen op de game als je het besluit aan te schaffen en meer vind je op http://www.rainbow6.com/freeweekend.

Om kans te maken op de figurine hoef je alleen maar deze vraag te beantwoorden: hoe heet de komende game update van Rainbow Six Siege? Je kunt je antwoord via deze pagina insturen tot maandag 20 november om 12 uur in de middag. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Chibi Iq Figurine uit Rainbow Six Siege (Foto: Ubisoft)

Veel klachten uit Kevin Spacey's oude theater

Theater The Old Vic in Londen, waar acteur Kevin Spacey artistiek leider was tussen 2004 en 2015, heeft twintig klachten tegen hem verzameld. Het theater heeft uitgebreid onderzoek gedaan onder medewerkers en daaruit kwamen twintig getuigenissen naar voren over ongepast gedrag. In een verklaring biedt The Old Vic excuses aan "omdat we geen omgeving of cultuur hebben weten te scheppen waarin mensen zich veilig voelden om vrijuit te praten".

Uit het onderzoek, door een extern juridisch bureau, bleek namelijk dat niemand er iets over durfde te zeggen. De twintig incidenten stammen uit de periode van 1995 tot 2013, waarvan de meesten voor 2009. Namen van slachtoffers worden niet genoemd. Er zijn in die tijd geen klachten, formeel of informeel of betalingen of schikkingen getroffen. Het theater benadrukt dat Spacey zelf nog niet op het onderzoek heeft gereageerd.

In de verklaring legt het theater uit: "Tijdens zijn leiderschap was The Old Vic in de unieke positie om een Hollywoodster aan het roer te hebben, om wie een persoonlijkheidscultus hing." Uit het onderzoek blijkt dat Spacey's beroemdheid en status ertoe kunnen hebben geleid dat mensen te bang waren om iets te zeggen "zeker de jonge medewerkers en jonge acteurs".

Diep door het stof

De huidige leiding van The Old Vic gaat diep door het stof en kondigt aan al bezig te zijn met een veiliger werkomgeving, vertrouwenspersonen en trainingen.

De Amerikaanse acteur, onder meer bekend van de Netflix-serie House of Cards, kwam eerder al onder vuur te liggen na aanklachten over seksueel overschrijdend gedrag. Begin november waren er al tien mannen die stelden seksueel misbruikt te zijn. Die aantijgingen kostten de acteur filmcontracten, een oeuvre-Emmy en in feite ook zijn status.

Veel klachten uit Kevin Spacey's oude theater
Veel klachten uit Kevin Spacey's oude theater (Foto: ANP)

Nabestaanden Henriquez blijven weg bij proces

De nabestaanden van Mitch Henriquez hebben uit onvrede besloten niet langer aanwezig te zijn bij de rechtszaak tegen die twee agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale arrestatie van de Arubaan. Onder anderen moeder, zussen en neef waren tot nu toe bij nagenoeg alle zittingen aanwezig.

Zij zijn teleurgesteld in de gang van zaken en hebben op deze manier geen vertrouwen in een deugdelijke afloop. Ze hebben het gevoel dat ze in een ,,spookproces" zitten, zei hun advocaat Richard Korver, waarbij de agenten ,,de hand boven het hoofd" wordt gehouden. ,,Ze voelen zich door de overheid aan de lopende band in de steek gelaten."

De nabestaanden vroegen via hun advocaat de rechter de zaak aan te houden, om de door hen geconstateerde tekortkomingen in het proces alsnog te herstellen.

Urenlang betoog

Korver hield in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol een urenlang betoog over wat zijn cliënten van de rechtsgang vinden. Het laatste uur somde hij op wat er volgens hem en zijn cliënten allemaal is misgegaan tijdens het onderzoek. Zo waren de agenten pas dagen na het incident verhoord, waardoor ze uitgebreid met elkaar hadden kunnen overleggen. Ook droegen ze zelf beelden aan van de arrestatie die vele malen beter en scherper waren dan die waar justitie over beschikt.

Bij de uitspraak in deze strafzaak, volgende maand, wil de familie wel weer aanwezig zijn.

De 42-jarige Henriquez werd eind juni 2015 aangehouden op een muziekfestival in Den Haag. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij naar zijn kruis. Hij verzette zich zo hevig tegen zijn aanhouding dat er vijf agenten nodig waren om hem onder bedwang te krijgen. Een van de agenten gebruikte daarbij de omstreden nekklem.

Nabestaanden Henriquez blijven weg bij proces
Nabestaanden Henriquez blijven weg bij proces (Foto: ANP)

Honderden illegale modems uit de lucht

Honderden Nederlanders hebben met een illegale modem gratis internet en televisie gehad. De politie kwam het netwerk op het spoor en de gebruikers zijn deze week uit de lucht gehaald. Drie mensen zijn gearresteerd.

Het gaat om zogeheten gekloonde modems. Een 36-jarige Rotterdammer paste de instellingen van de apparaatjes aan, zodat die het signaal van provider Ziggo konden oppikken. Die modems verkocht hij. Twee andere Rotterdammers, van 42 en 30, installeerden de apparaatjes. De jongste van die twee werkte zelf voor Ziggo. Ze hadden ongeveer vijfhonderd modems verkocht en nog evenveel op voorraad. "En daar zou het niet bij zijn gebleven, want ze kregen het steeds drukker", aldus de politie.

De politie heeft zelf ook twee modems besteld. De eerste aankoop was bedoeld om te zien hoe de drie te werk gingen, het apparaat in handen te krijgen en technisch onderzoek te doen. Bij de tweede levering afgelopen maandag werden de drie gearresteerd. Ze worden onder meer verdacht van computervredebreuk en oplichting. Zeker 500 nog niet gebruikte modems, een buit van 10.000 euro en meerdere auto's zijn in beslag genomen.

Ziggo

Ziggo is vooralsnog de enige getroffen provider. Het bedrijf liep waarschijnlijk zes ton per jaar mis door het handeltje.

De drie kwamen via mond-tot-mondreclame aan nieuwe klanten. De meeste kopers woonden in Rotterdam en omgeving. De klanten betaalden eenmalig 150 tot enkele honderden euro's en konden daarna gratis surfen en zappen. Ook de kopers worden mogelijk vervolgd voor heling. Zij hebben de kastjes nog thuis, maar kunnen er niets meer mee doen en krijgen binnenkort waarschijnlijk de politie over de vloer.

Motorkap

Zulke gekloonde modems zijn niet alleen schadelijk voor Ziggo, maar zouden ook schadelijke software onder de 'motorkap' kunnen hebben. Ze kunnen worden gekoppeld aan andere gekaapte apparaten, zodat hackers in het geheim grote cyberaanvallen kunnen uitvoeren. De software daarvoor zat ook in deze modems, maar is niet gebruikt.

De politie was door collega's in Canada getipt. Daar waren ook gekloonde modems ontdekt. De software daarvoor bleek gemaakt door de 36-jarige Rotterdammer. Het is niet bekend hoe hij aan de technische kennis kwam.

Honderden illegale modems uit de lucht
Honderden illegale modems uit de lucht (Foto: ANP)

Strootman: "We moeten echt vanaf het nulpunt beginnen"

Kevin Strootman stelt dat het Nederlands elftal ten minste de play-offs had moeten halen tijdens de WK-kwalificatie.

In de WK-kwalificatiepoule eindigde Oranje als derde achter Frankrijk en Zweden. Toch ziet de middenveler van AS Roma ook een lichtpuntje, er zijn veel jonge spelers die zich aandienen.

"Timothy Fosu-Mensah, die nu voor de tweede keer vanuit Jong Oranje bij ons komt, speelde net zoals tegen Frankrijk ook in Schotland vrij aardig. Nathan Aké pakte aan de linkerkant zijn minuten mee. Virgil van Dijk is helemaal terug, belangrijk voor ons", vertelt Strootman in gesprek met Voetbal International.

"Dit zijn jongens met wie we een stijgende lijn kunnen gaan inzetten. Alleen moet iedereen wel beseffen dat we echt vanaf het nulpunt beginnen. Momenteel mogen we blij zijn als we 23 spelers hebben voor Oranje, terwijl de bron vroeger onuitputtelijk leek. Kwalitatief is er enorm veel veranderd, maar daar is genoeg over gezegd."

Strootman: "We moeten echt vanaf het nulpunt beginnen" (Pro Shots / Stanley Gontha)
Strootman: "We moeten echt vanaf het nulpunt beginnen" (Pro Shots / Stanley Gontha)

Vijf jaar cel voor verkrachting in trein

Voor het verkrachten van een twaalfjarig meisje in de trein van Zwolle naar Nijmegen is een 23-jarige man donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel. De straf is veel hoger dan de twee jaar die de aanklager voor de rechtbank in Zwolle had geëist.

De 23-jarige Adam V.B. uit Vleuten sprak op 6 mei 2015 af met het meisje en lokte haar een trein in. Op het toilet misbruikte hij haar. De man zou in maart door agenten naar de rechtbank gebracht worden, maar hij was spoorloos. In mei verscheen hij alsnog maar de rechters wilden nader onderzoek. Op de zitting twee weken terug bleek hij de benen genomen te hebben naar Spanje. Hij was er ook donderdag niet.

De man sprak met het meisje af op het station in Zwolle en drukte haar de trein in. Op het toilet misbruikte hij haar onder dreiging van een mes. Hij liet haar zonder telefoon en portemonnee achter in de trein.

V.B. is ook veroordeeld voor vervaardiging en bezit van kinderporno. Hij maakte beelden van een veertienjarig meisje dat enige dagen bij hem thuis verbleef.

Vijf jaar cel voor verkrachting in trein
Vijf jaar cel voor verkrachting in trein (Foto: ANP)

Kamer buigt zich later over begroting koning

De Tweede Kamer wil eerst de resultaten hebben van het onderzoek naar de financiële handel en wandel van het Koninklijk Huis. Daarom is besloten de behandeling van de begroting van de koning uit te stellen. Het debat was voor volgende week gepland, maar zal nu in december zijn.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten deed het verzoek om uitstel omdat het onderzoek naar mogelijke belastingvoordelen van het Koninklijk Huis nog niet af is. Het onderzoeksteam verwacht rond eind november klaar te zijn, meldde premier Mark Rutte. Kamerlid Ronald van Raak (SP) had om het rapport gevraagd vóór het debat over de begroting.

Het onderzoek volgde op meldingen van RTL Nieuws dat koning Willem-Alexander en zijn voorgangers vanaf begin jaren zeventig stiekem werden gecompenseerd voor de vermogensbelasting die zij betaalden. Rutte liet na een eerste onderzoek weten dat daar geen bewijs voor is gevonden.

Het uitgebreide onderzoek onder leiding van de directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, Carla van Baalen, had eigenlijk al lang klaar moeten zijn.

Kamer buigt zich later over begroting koning
Kamer buigt zich later over begroting koning (Foto: ANP)

Kontinen/Peers naar halve finales ATP Finals

John Peers en Henri Kontinen hebben zich bij de ATP Finals in Londen geplaatst voor de halve finale. Het Finse/Australische koppel, die vorig jaar de beste waren, versloeg de Fransen Herbert/Mahut met 2-6, 6-1 en 10-8.

Eerder plaatste het Amerikaanse/Nieuw-Zeelandse duo Harrison/Venus zich al voor de halve eindstrijd. Dit houdt in dat het Roemeens/Nederlandse koppel Horia Tecău/Jean-Julien Rojer definitief is uitgeschakeld. Zij spelen donderdagmiddag nog wel tegen Harrison/Venus.

Mourinho: "Engeland een kanshebber op het WK"

José Mourinho ziet in Engeland een kanshebber om volgend jaar zomer het WK te winnen. De manager van Manchester United ziet potentie bij de ploeg.

Engeland kende een nagenoeg perfecte kwalificatie. In de toen wedstrijden in Groep F verzamelden the Three Lions 26 punten. Alleen in de uitwedstrijden tegen Slovenië (0-0) en Schotland (2-2) werden punten verspeeld.

"Ik denk dat Engeland een kanshebber is, want de spelers zijn heel goed", vertelt Mourinho in gesprek met Sky Sports. "Er is een geweldige generatie spelers van verschillende leeftijden en met verschillende kwaliteiten."

"Ze hebben een goede ervaring op clubniveau, spelen in de Premier League en velen van hen spelen ook in de Champions League. Engeland heeft een groot potentieel om iets speciaals neer te zetten."

De concurrentie zal echter groot zijn. "In Zuid-Amerika zijn er een aantal belangrijke teams. In Europa dezelfde drie of vier, dus ik kan niet geloven dat we volgend jaar zomer een enorme grote verrassing zullen krijgen."

Fenomenale Anderson naar kwartfinales Grand Slam of Darts

Darter Gary Anderson heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Grand Slam of Darts. De als derde geplaatste Schot rekende in een mooi duel af met de Engelsman Michael Smith.

Smith begon ongehoord sterk en stond na enkele legs op een verschroeiend gemiddelde van meer dan 120 punten per beurt. Hij snelde naar een 4-1 voorsprong, maar vanaf dat moment kwam Anderson alsmaar beter in zijn spel. De Schot mistte nauwelijks meer en Smith kreeg zelfs amper nog kansen, waardoor Anderson het volledig omdraaide en met 10-6 won.

BDO-speler Glen Durrant was een maat te groot voor Dave Chisnall, die constant achter de feiten aan liep en met 10-8 verloor. Durrant speelt in de kwartfinales tegen Peter Wright, die ijzersterk speelde en Stephen Bunting met 10-4 naar huis stuurde. Duzza liet na afloop overigens nog weten naar de PDC over te willen stappen als hij gelijk een tourkaart zou krijgen, maar PDC-baas Barry Hearn was duidelijk: "Iedereen moet de Q School spelen om een kaart te verdienen, ook Durrant."

Knegt strandt in heats van de 500 meter bij WB Seoul

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Seoul is Sjinkie Knegt er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi op de 500 meter. De Fries werd vierde in zijn heat. Ook Dylan Hoogerwerf en Daan Breeuwsma werden op de 500 meter uitgeschakeld.

Knegt wist zich op de 1.500 meter wel te plaatsen, en datzelfde gold voor Itzhak de Laat.

Bij de vrouwen waren Yara van Kerkhof en Van Ruijven in hun heat de sterkste op de 500 meter. Als de nummer twee ging ook Suzanne Schulting door. Op de 1.500 meter ging Schulting als nummer twee door. Lara van Ruijven werd derde in haar heat en dus uitgeschakeld.

Drie nieuwe personages aangekondigd voor Dragon Ball FighterZ

Via nieuwe leaks uit Weekly Jump zijn drie nieuwe speelbare personages bekendgemaakt voor Dragon Ball FighterZ. Het betreft Adult Gohan, Gotenks en Kid Buu.

De Meteor Special Attack van Gotenks heet 'Charging Ultra Buu Buu Volleybal' en de partner hangt af van de samenstelling van jouw team. De Special Attack van Kid Buu is 'Planet Burst' en Adult Gohan kan zijn ultimate form bereiken door zijn special gauge te verbruiken. Zijn speciale aanval is 'Ultimate Kamehameha.'

Daarnaast is bekendgemaakt dat er een shop aanwezig is in de game, waar titels en kostuums gekocht kunnen worden met in-game currency. Ook is er een Arcade Mode, waarin je een bepaalde hoeveelheid vijanden moet verslaan.

Er zijn nog geen beelden beschikbaar voor de nieuwe personages. Die volgens ongetwijfeld wanneer het magazine daadwerkelijk verkrijgbaar is.

Dragon Ball FighterZ - World Match (Foto: Bandai Namco)

Meteo luchtmacht maakt dagelijks ruimteweerbericht

Een weerbericht voor de ruimte. Het lijkt raar, maar dat is het niet. De Joint Meteorologische Groep (JMG) op vliegbasis Woensdrecht geeft sinds vandaag dagelijks een verwachting uit voor het ruimteweer. Dat maakt duidelijk of bepaalde technologieën door zonne-uitbarstingen zijn te storen. De JMG levert zo een bijdrage aan een betere ‘space situational awareness’.

Weten wat er om je heen gebeurt is een belangrijke voorwaarde voor efficiënt, effectief en veilig militair optreden. Daarbij hoort ook de kennis over de betrouwbaarheid van een radioverbinding. Is die te storen door zonnevlammen? En is een GPS-apparaat minder nauwkeurig tijdens een geomagnetische storm? Ja, dat is zo. Exacte verwachtingen voor de impact van Space Weather zijn niet te geven, maar er is voldoende kennis voor een goede indicatie. Daarmee beantwoordt de JMG een operationele vraag.

Kapitein Harm verdiept zich in de ruimteweerberichten van het SIDC en SPWC. Aan de hand van die berichten wordt de stoplichtkaart gemaakt. (Ministerie van Defensie)
Kapitein Harm verdiept zich in de ruimteweerberichten van het SIDC en SPWC. Aan de hand van die berichten wordt de stoplichtkaart gemaakt. (Ministerie van Defensie)

Roadshow Space

Vorig jaar reisden de JMG en het Bureau Space van het CLSK met de Roadshow Space langs de luchtmachtvestigingen. Zij vroegen aandacht voor het ruimtedomein en brachten de behoefte aan 'ruimtediensten' in kaart.

Er was veel interesse voor een product dat eenvoudig duidelijk maakt wat de gevolgen zijn van het ruimteweer op militaire technologie. Dat leidde tot de Space Weather Impact Awareness Chart, zoals de stoplichtkaart officieel heet. De input voor de kaart wordt geleverd door 2 beroemde instituten: het Solar Influences Data Analysis Center uit België en het Space Weather Prediction Center uit de VS.

een voorbeeld van een 'ruimteweerbericht' (Ministerie van Defensie)
een voorbeeld van een 'ruimteweerbericht' (Ministerie van Defensie)

Slim samenwerken

Daarnaast werkt de JMG nauw samen met het KNMI. Dat zet in de komende jaren een ruimteweerdienst op en wordt verantwoordelijk voor het nationale ruimteweer-alarm. Met dit instituut wil de JMG haar ruimteweercatalogus uitbreiden met nog meer operationeel relevante producten. Te denken valt aan een overzicht van zonneradio-uitbarstingen die interferentie kunnen veroorzaken op radio’s. Hierop moeten ook radars en een verwachting voor de GPS-fout tijdens geomagnetische stormen staan.


Basketbalsters afgedroogd door Spanje in EK-kwalificatie

De Nederlandse basketbalsters hebben in de kwalificatie voor het EK van 2019 een ingecalculeerde, maar bijzonder grote nederlaag geleden. De ploeg stond tegenover Europees kampioen Spanje, dat op de Olympische Spelen van vorig jaar en het WK van 2014 verliezend finalist was.

De wedkantoren zagen Nederland met een punt of veertig verschil verliezen, maar dat werd aanzienlijk meer. Halverwege stond het al 45-16, terwijl Nederland in het derde kwart slechts twee punten erbij kon laten noteren. Niemand aan Nederlandse zijde slaagde erin meer dan vijf punten te maken, terwijl vier Spaanse dames de dubbele cijfers in gingen.

Met 22 punten nam Marta Xargay, in de WNBA bij de Phoenix Mercury spelend, het grootste aantal voor haar rekening. Spanje won het duel uiteindelijk met 92-26. Nederland verloor eerder al van Oekraïne en zal volgend jaar, als de kwalificatie verder gaat, op z'n minst twee zeges tegen Bulgarije nodig hebben om nog te kunnen dromen van het EK.

Farfan helpt Peruviaanse voetballers na 36 jaar naar WK

Voor het eerst sinds 1982 zal Peru volgend jaar weer aanwezig zijn op het WK voetbal. De ploeg was in Lima in de play-offs te sterk voor Nieuw-Zeeland: 2-0, nadat de heenwedstrijd in 0-0 eindigde.

Peru speelde zonder aanvoerder en topscorer aller tijden Paolo Guerrero, waarvan onlangs bekend werd dat hij was betrapt op het gebruik van doping. Feyenoorder Renato Tapia stond wel in de basis, net als voormalig PSV'er Jefferson Farfan. Het was diezelfde Farfan die Peru in de eerste helft hard de openingsgoal binnen wist te schieten.

Bij Nieuw-Zeeland speelde PEC Zwolle-speler Ryan Thomas mee, terwijl sc Heerenveen-speler Marco Rojas na een uur in de ploeg kwam. Dat hielp niet veel, want vijf minuten later gooide Christian Ramos de wedstrijd vanuit een corner op slot: 2-0, waarna het in de slotfase niet spannend meer werd.

Met het laatste fluitsignaal in Lima was ook de volledige deelnemerslijst voor het WK bekend, aangezien alle beschikbare plekken nu ingevuld zijn. Op 1 december volgt de loting.

Farfan helpt Peruviaanse voetballers na 36 jaar naar WK (Pro Shots / Action Images)
Farfan helpt Peruviaanse voetballers na 36 jaar naar WK (Pro Shots / Action Images)

Basketballers Donar veel te sterk voor Bosniërs

De basketballers van het Groningse Donar hebben een ruime zege geboekt in de vijfde en voorlaatste groepswedstrijd van de Europe Cup. In het eigen Martiniplaza was de ploeg veel te sterk voor het Bosnische KK Bosna Royal, enkele decennia geleden namens Joegoslavië een van de Europese topclubs.

Met een stand van 23-8 na het eerste kwart werden de bezoekers gelijk al overrompeld, maar ze wisten het gat wel met zes punten te verkleinen voor de rust. In het derde kwart walste Donar er echter opnieuw overheen (30-10), waarna de 94-56 eindstand niks aan duidelijkheid te wensen liet. Evan Bruinsma was de grote man met maar liefst 34 punten voor Donar.

Op 6 december komen de Antwerp Giants op bezoek in Groningen. De winnaar van dat duel gaat naar de tweede ronde, die bestaat uit vier groepen van vier teams.

Defensie erkent materieelproblemen vloot

Het ministerie van Defensie erkent dat de Nederlandse vloot last heeft van materieelproblemen. Ook in de toekomst blijft het 'herverdelen' van materieel waarschijnlijk nodig, laat het departement weten in reactie op een bericht van de onafhankelijke website marineschepen.nl.

Volgens deze site kunnen de vier luchtverdedigings- en commandofregatten van de Nederlandse vloot kunnen nauwelijks vechten wegens technische problemen. Het personeel raakt daardoor gedemotiveerd

Het ministerie zegt dat "Defensie van ver komt" en de afgelopen jaren ,,hard heeft gewerkt om de materiële gereedheid weer op orde te krijgen". Het kabinet heeft extra middelen hiervoor ter beschikking gesteld. "De schappen met reservedelen raken geleidelijk aan weer vol."Dat neemt niet weg dat de problemen nog niet voorbij zijn en er dus noodoplossingen nodig blijven. ,,Een schip dat bijvoorbeeld langere tijd uit de roulatie is wegens onderhoud, kan onderdelen afstaan aan een schip dat op missie gaat. Uitgangspunt hierbij is dat schepen die op missie gaan altijd dusdanig zijn uitgerust dat ze hun missie op goede manier kunnen volbrengen."

Defensie erkent materieelproblemen vloot
Defensie erkent materieelproblemen vloot (Foto: ANP)

Ajax casht op transfermarkt: "We geloven in onze kracht"

Ajax streek de afgelopen tien jaar zo'n 250 miljoen euro op met uitgaande transfers. Het maakt hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali trots.

Ajax zag afgelopen zomer Davy Klaassen, Jaïro Riedewald en Kenny Tete voor 39 miljoen euro vertrekken en Ouaali stelt dat de club op dezelfde voet verder gaat als de afgelopen jaren. "We geloven in onze kracht", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. "We gaan door met alles waarmee we nu bezig zijn. De kern van het opleiden bij Ajax en onze eigen identiteit hebben ons groot gemaakt. En dat moet leidend blijven", stelt Ouaali, die sinds juni 2016 werd aangesteld als hoofd jeugdopleiding van Ajax.

Het draait bij de Amsterdammers niet alleen maar om talent. “Onderschat de rol van Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong niet. Voor de buitenwereld is 'Huntelaar of Dolberg in de spits' de discussie. Maar achter de schermen gebeurt zoveel meer. Op het trainingsveld heeft Huntelaar een enorme bijdrage aan de ontwikkeling van Kasper.”

Turkije verwacht miljarden voor migrantendeal

Turkije gaat ervan uit dat de Europese Unie het resterende deel van de 3 miljard euro die Europa onder een vluchtelingendeal heeft toegezegd voor het einde van het jaar gewoon overmaakt.

Voor eind 2018 rekent Ankara op nog eens 3 miljard euro, liet minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu donderdag aan de begrotingscommissie van het Turkse parlement weten.

De EU heeft Turkije financiële steun toegezegd voor de opvang van vluchtelingen uit Syrië.

Turkije verwacht miljarden voor migrantendeal
Turkije verwacht miljarden voor migrantendeal (Foto: ANP)

Thiem klopt Carreño Busta op ATP Finals

Tennisser Dominic Thiem heeft op de ATP Finals in Londen zijn eerste zege gepakt. Na de nederlaag tegen Grigor Dimitrov was de Oostenrijker te sterk voor de Spanjaard Pablo Carreño Busta, die de geblesseerde Rafael Nadal kwam vervangen.

In set één sloeg Thiem twee keer door de service van zijn opponent heen, maar die sloeg in het tweede bedrijf terug. Carreño Busta werd in set drie dan weer gelijk gebroken, maar herstelde dat niet veel later. Toch zette Thiem door en in de negende game plaatste hij de beslissende break, waarna de Oostenrijker het netjes afmaakte: 6-3, 3-6, 6-4.

Dimitrov is in de groep van Thiem al zeker van een plek in de halve finales, de Oostenrijker speelt vrijdag tegen de Belg David Goffin om zich bij de Bulgaar te voegen.

Dekker helpt Montpellier naar kwartfinales Champions League vrouwen

De voetbalsters van Montpellier hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Na de 2-3 zege op bezoek bij Brescia waren de Fransen in eigen huis veel te sterk: Nederlands international Anouk Dekker opende de score, die uiteindelijk opliep naar 6-0.

De grootste score werd neergezet door Olympique Lyon, dat aantrad zonder Shanice van de Sanden. Tegen BIIK Kazygurt werd het in Kazakhstan al 0-7, dit keer won Lyon met 9-0. Het 22-jarige Noorse fenomeneen Ada Hegerberg scoorde net als in de heenwedstrijd vier keer.

FC Barcelona ontving het Litouwse Gintra Universitetas, dat in eigen huis al met 0-6 verslagen werd. Zonder Lieke Martens won Barcelona thuis met 3-0 en plaatste het zich voor de kwartfinales.

Het Zweedse Linköping won met 3-0 van Sparta Praag, na de 1-1 in Tsjechië voldoende voor de kwartfinales. VfL Wolfsburg had het thuis moeilijk tegen Fiorentina (3-3), maar na de met 0-4 gewonnen wedstrijd in Italië mag ook Wolfsburg zich opmaken voor de laatste acht. Dat geldt ook voor Chelsea, dat Rosengard met 0-1 versloeg, nadat het duel in Londen in 3-0 eindigde.

Nieuwe song Pharrell verschijnt pas in 2117

Het nieuwe nummer van Pharrell Williams, dat de titel 100 Years draagt, wordt pas in 2117 uitgebracht. Over 100 jaar dus, zoals de titel al zegt. De zanger maakte deze track in samenwerking met LOUIS XIII Cognac, om gezamenlijk een aantal milieukwesties aan de kaak te stellen.

De fysieke plaat waarop het nummer is opgenomen, is gemaakt van speciale klei afkomstig uit de Franse Cognac-regio. Hij wordt bewaard in een hypermoderne kluis, die alleen maar open te krijgen is wanneer hij wordt ondergedompeld in water. Het cognacmerk en Williams hopen hiermee mensen te motiveren om actie te ondernemen tegen opwarming van de aarde.

De meervoudig Grammy-winnaar speelde het nummer voor een select gezelschap van 100 personen in Shanghai. Zij zijn de enigen die het nummer te horen krijgen, nu gaat het voor 100 jaar de kluis in. "Ik vind het mooi dat LOUIS XIII een eeuw vooruit denkt. Dat zouden we allemaal moeten doen, als we voor de planeet willen zorgen,"aldus Pharrell.

Nieuwe song Pharrell verschijnt pas in 2117
Nieuwe song Pharrell verschijnt pas in 2117 (Foto: BuzzE)

129 PlayStation 4-games voor onder de 10 euro

Per vandaag gaat er in de PlayStation Store weer een promotie van start voor games onder de 10 euro. Het gaat om een behoorlijke lijst titels waaronder een flink aantal AAA-games. De actie loopt tot en met 1 december.
 
Kijk in de store zelf om de prijzen te bekijken. 
 
  • Tomb Raider: Definitive Edition
  • Mirror’s Edge™ Catalyst
  • Sleeping Dogs™ Definitive Edition
  • Metal Gear Solid V: The Definitive Experience
  • Metal Gear Solid V: Ground Zeroes
  • Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
  • Battlefield 4™
  • Battlefield 4™ Premium Edition
  • Battlefield Bundle
  • Battlefield™ Hardline
  • Battlefield™ Hardline Deluxe Edition
  • Battlefield™ Hardline Ultimate Edition
  • Uncharted™: Drake’s Fortune Remastered
  • Uncharted™ 2: Among Thieves Remastered
  • Uncharted™ 3: Drake’s Deception Remastered
  • EA SPORTS™ UFC®
  • Need for Speed™ Rivals
  • Need for Speed™ Rivals: Complete Edition
  • Dragon Age™: Inquisition
  • Dragon Age™: Inquisition – Game of the Year Edition
  • Dragon Age™: Inquisition Deluxe Edition
  • Dragon Age™: Inquisition Deluxe Edition Upgrade
  • Sniper Elite 3
  • Sniper Elite 3 ULTIMATE EDITION
  • Assassin’s Creed® Freedom Cry
  • Thief
  • inFAMOUS Second Son™
  • Project CARS
  • MONOPOLY PLUS
  • Monopoly Family Fun Pack
  • Watch_Dogs™
  • EA SPORTS™ Rory McIlroy PGA TOUR®
  • Gal*Gun: Double Peace
  • Game of Thrones – Season Pass
  • Rayman Legends
  • Sword Art Online Re: Hollow Fragment
  • PAYDAY 2 – CRIMEWAVE EDITION – THE BIG SCORE Game
  • PAYDAY 2: CRIMEWAVE EDITION.
  • Child of Light
  • MX vs. ATV Supercross Encore
  • Sherlock Holmes: Crimes and Punishments
  • Grand Ages: Medieval
  • Plants vs. Zombies™ Garden Warfare
  • Dishonored® Definitive Edition
  • Tales from the Borderlands – Season Pass
  • Valiant Hearts: The Great War
  • One Piece Pirate Warriors 3
  • One Piece Pirate Warriors 3 – Story Pack
  • RIDE
  • RIDE Season Pass
  • Darkest Dungeon
  • Darkest Dungeon®: Crimson edition
  • Darkest Dungeon®: The Crimson Court
  • Homefront®: The Revolution
  • Trials Fusion
  • Trials Fusion The Awesome MAX Edition
  • Trials of the Blood Dragon
  • TRIALS OF THE BLOOD DRAGON + OST
  • TRIVIAL PURSUIT LIVE!
  • Risk
  • WRC 5 eSports
  • ULTIMATE MARVEL VS. CAPCOM 3
  • Shadow Warrior
  • Assassin’s Creed Chronicles – Trilogy
  • Assassin’s Creed Chronicles: India
  • Assassin’s Creed® Chronicles: Russia
  • Assassin’s Creed Chronicles: China
  • Minecraft: Story Mode – Adventure Pass
  • Minecraft: Story Mode – Season Pass
  • Minecraft: Story Mode – Season Pass Deluxe
  • Risen 3: Titan Lords – Enhanced Edition
  • Back to the Future: The Game – 30th Anniversary Edition
  • Tetris® Ultimate
  • AKIBA’S TRIP: Undead & Undressed
  • Darksiders Warmastered Edition
  • Jak and Daxter: The Precursor Legacy™
  • Valkyria Chronicles Remastered
  • Neptunia VII
  • UNO
  • Aragami
  • Dungeons 2
  • Peggle 2
  • Peggle 2 Magical Masters Edition
  • Godzilla: Digital Edition
  • Onechanbara Z2: Chaos
  • Omega Quintet
  • Toy Soldiers: War Chest
  • Toy Soldiers: War Chest Hall of Fame Edition
  • Oxenfree
  • Oxenfree – Game + Theme
  • Oxenfree – Game + Theme + Avatars
  • NAtURAL DOCtRINE
  • Adventure Time: Finn and Jake Investigations
  • Legend of Kay Anniversary
  • Adam’s Venture: Origins
  • Adam’s Venture: Origins – Deluxe Edition
  • Motorcycle Club
  • Monster Jam: Crush It!
  • Mighty No. 9
  • Silence
  • PAC-MAN™ CHAMPIONSHIP EDITION 2
  • Deponia
  • Alekhine’s Gun
  • DUCATI – 90th Anniversary
  • Flockers
  • Cartoon Network: Battle Crashers
  • NECROPOLIS: A Diabolical Dungeon Delve
  • Anima: Gate of memories
  • Nitroplus Blasterz: Heroines Infinite Duel
  • EARTHLOCK: Festival of Magic
  • Caladrius Blaze
  • The Town of Light
  • Dead Synchronicity: Tomorrow Comes Today
  • Instant Indie Collection: Vol. 1
  • Instant Indie Collection: Vol. 2
  • Instant Indie Collection: Vol. 3
  • Instant Indie Collection: Vol. 4
  • Big Buck Hunter Arcade
  • Bloons TD 5
  • Dark Rose Valkyrie
  • 2Dark
  • Aegis of Earth: Protonovus Assault
  • Island Flight Simulator
  • N.E.R.O.: Nothing Ever Remains Obscure – Deluxe Edition
  • Lost Grimoires: Stolen Kingdom
  • Super Dungeon Bros Mega Bundle Pack
  • Lock’s Quest
  • Kromaia Ω
  • River City Melee: Battle Royal Special

Corinthians pakt 7e Braziliaanse landstitel

Corinthians heeft voor de zevende keer de Brasileirão gewonnen, het Braziliaanse landskampioenschap. De in 1910 opgerichte club won in 1990 pas voor het eerst de titel, waarna het ook in 1998, 1999, 2005, 2011 en 2015 raak was. Door een 3-1 zege op Fluminense kan de titel van dit jaar de club niet meer ontgaan en dus mag Corinthians zich heptacampeão noemen, zevenvoudig kampioen.

In de eigen Arena Corinthians in São Paulo begon de club het slot van de campagne, waarin nog vier wedstrijden op het programma stonden. De opdracht was duidelijk: als één van die vier wedstrijden gewonnen zou worden of men in totaal minstens drie punten zou pakken, was de titel binnen - er van uitgaande dat concurrenten Gremio en Palmeiras alles zouden winnen.

Het ging echter al snel fout, want Henrique kopte Fluminense al na twee minuten via een corner op 0-1. Vroeg in de tweede helft nam oud-international Jô de regie over en al snel kopte hij de gelijkmaker binnen. Krap twee minuten later viel een fraaie pass net niet binnen, maar Jô stond klaar om het stadion in vuur en vlam te koppen: 2-1. 

Jadson leek de winst - en dus de titel - tien minuten voor tijd definitief binnen te schieten, maar na een mooie actie rolde zijn schot tegen de paal. Niet veel later deed hij het dan toch: vanaf de rand van het strafschopgebied verschalkte Jadson doelman Diego Cavalieri, waarmee de titelstrijd in het slot gegooid werd en de fans van Timão het landskampioenschap met nog drie wedstrijden te gaan konden gaan vieren.

De samenvatting van de wedstrijd, met de goals na 01:05 (0-1), 06:00 (1-1), 06:40 (2-1) en 10:10 (3-1) (Bron: YouTube)

Schilderij Da Vinci geveild voor 400 miljoen dollar

Het schilderij Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci is woensdag bij Christie's in New York verkocht voor 400 miljoen dollar (340 miljoen euro). Het is het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een schilderij is betaald. Het was voor zover bekend het laatste schilderij van de Italiaanse meester dat nog in particuliere handen was.

Christus als verlosser van de wereld, zoals de Nederlandse titel luidt, was in bezit van de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev (50). Hij kocht het kunstwerk in 2013 voor 127 miljoen euro van de Zwitserse kunstmakelaar Yves Bouvier die het werk zelf kocht niet lang daarvoor voor 67 miljoen euro op een veiling kocht.

Eerder dit jaar werd een schilderij van Britney Spears al verkocht voor 10.000 euro. 

Schilderij Da Vinci zet nieuw verkooprecord
Schilderij Da Vinci zet nieuw verkooprecord (Foto: ANP)

Van Drongelen ziet kansen in Oranje na mislopen WK

Het Nederlands elftal is deze zomer niet aanwezig op het WK in Rusland. Hierdoor ziet Rick van Drongelen kansen in Oranje.

Van Drongelen speelt voor HSV en krijgt veel speelminuten in het eerste elftal. Van Drongelen hoopt in de toekomst de kans te krijgen in het Nederlands elftal. Het mislopen van het WK kan daar misschien bij helpen, denkt Van Drongelen.

Oranje zal zich op de toekomst gaan richten. "Misschien is dat beter, misschien geeft dit me kansen. Oranje is momenteel echter geen issue", vertelt hij in gesprek met BILD.

"Ik ben naar Duitsland gekomen om mij te ontwikkelen als voetballer. Ik ga er iedere dag volledig voor. Op het veld, maar ook ernaast. Ik had me geen beter begin kunnen wensen." De achttienjarige Van Drongelen weet dat hij moet presteren. "Ik speel niet meer bij Sparta Rotterdam, maar bij Hamburger SV. Ik ben nog altijd Rick van Drongelen, maar ik speel in de Bundesliga. Je wordt dan gezien als grote speler. Dat kan ik wel aan denk ik."

'Engelse clubs volgen aanvoerder van NAC Breda'

Pablo Marí neemt mogelijk vroegtijdig afscheid van NAC Breda. De aanvoerder staat in de belangstelling van verschillende Engelse clubs.

De verdediger wordt dit seizoen door NAC Breda gehuurd van Manchester City, maar de kans is aanwezig dat Mari in januari al vertrekt uit Nederland. Daily Mail meldt dat verschillende clubs uit de Premier League en Championship interesse hebben in de mandekker. De 24-jarige Marí heeft tot de zomer van 2019 een contract bij Manchester City, maar hij hoeft er niet op te rekenen dat hij toekomst heeft bij de club. Mari komt niet in aanmerking voor speelminuten in het eerste elftal. Hierdoor werd hij door de club verhuurd aan NAC Breda.

Mari werd in 2016 door Manchester City opgepikt bij Gimnastic. De club verhuurde hem direct aan Girona en dit seizoen doet hij ervaring op bij NAC Breda. De verdediger kwam in Noord-Brabant tot nu tien wedstrijden in actie.

Maaltijdbezorger eist contract bij rechter

Een fietskoerier van maaltijdbezorger Deliveroo klaagt zijn werkgever aan om te voorkomen dat die hem tot zzp'er maakt. De 19-jarige Sytze Ferwerda krijgt hulp van onder andere vakbond FNV en van de PvdA, die geld inzamelt zodat hij een rechtszaak kan aanspannen.

Ferwerda en veel van zijn collega's willen in dienst blijven van Deliveroo. Ze worden dan bijvoorbeeld doorbetaald als ze ziek zijn en zijn gedekt als er iets misgaat in het verkeer. Deliveroo wil bezorgers niet langer in dienst nemen, maar als zelfstandige inhuren. Dan zijn de risico's voor de koerier.

Om vernieuwende bedrijven als Deliveroo, die online willen bemiddelen tussen klant en dienstverlener, is veel te doen. Deze bedrijven werken vaak liefst met zzp'ers, maar volgens criticasters zijn dat eerder schijnzelfstandigen. De Tweede Kamer heeft voor donderdag deskundigen en bedrijven uitgenodigd om over de gevolgen van de opkomst van deze 'platformeconomie' voor bijvoorbeeld werknemers te praten.

Maaltijdbezorger eist contract bij rechter
Maaltijdbezorger eist contract bij rechter (Foto: ANP)

Mensen uit naoorlogse wijken vaker in de bijstand

De ruim 710.000 inwoners van stadswijken die vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, zitten vaker in de bijstand dan de inwoners van de meeste andere wijken. Zij leven ook vaker rond het sociaal minimum, wonen vaker in een huurwoning en zijn vaker alleenstaand. Dat meldt het CBS in het eerste bericht in een reeks over woonwijken die zijn gebouwd tussen 1945 en 1965.

Een kwart van de naoorlogse stadswijken werd in 2007 als Krachtwijk geïntroduceerd. De naoorlogse wijken worden dan ook vaak geassocieerd met sociaaleconomische achterstanden. Wie wonen in naoorlogse wijken? Is de bevolkingssamenstelling en sociaaleconomische situatie van de bewoners van deze wijken anders dan die in de steden en in de rest van Nederland?

Het CBS heeft onderzoek gedaan naar de sociaaleconomische kenmerken van naoorlogse wijken in de 42 grootste gemeenten van Nederland in 2016. Op basis van een aantal criteria zijn uit deze gemeenten 68 wijken geselecteerd. Deze wijken bevinden zich in dertig van deze gemeenten. In 2016 woonden in deze wijken 711.000 inwoners, ruim 4 procent van de bevolking. Ruim de helft woont in de Randstad. De Rotterdamse wijk Charlois is met 66 duizend bewoners de grootste naoorlogse wijk.

Sociale huurwoningen
In de onderzochte naoorlogse wijken staan relatief meer sociale huurwoningen dan gemiddeld in de 42 grootste gemeenten en Nederland. In 2015 was 47 procent van de huizen in naoorlogse wijken in handen van corporaties, tegen 30 procent van de woningen in heel Nederland. In de wijken Heechterp (Leeuwarden), De Kolenkit en Slotermeer Zuid-West (Amsterdam) bezitten corporaties ten minste zeven op de tien woningen. Het aandeel koopwoningen in de naoorlogse wijken ligt dan ook ruim onder het landelijk gemiddelde.

In 2016 was de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland 209.000 euro. In circa negen op de tien naoorlogse stadswijken lag de gemiddelde WOZ-waarde daar onder. Ook waren de huizen in ruim 80 procent van deze wijken minder waard dan gemiddeld in de betreffende stad. Huizen in naoorlogse wijken zijn relatief vaak corporatiewoningen.

In naoorlogse wijken wonen relatief veel jonge mensen. In 2016 was 30 procent 25 tot 45 jaar oud, bijna één op de drie was jonger dan 25 jaar. In heel Nederland was dit gemiddeld iets minder dan 29 procent. Het aandeel 65-plussers in naoorlogse wijken ligt met 17 procent iets boven dat in de grootste gemeenten (15 procent). Het aandeel 65-plussers verschilt sterk tussen de naoorlogse wijken. Ouderen zijn vooral te vinden in naoorlogse stadswijken buiten de Randstad, zoals in Arnhem en Emmen. Jongeren tussen 15 en 25 jaar wonen met name in naoorlogse wijken van (studenten)steden als Amsterdam, Leiden en Utrecht.

Vaker in de bijstand
Eind 2016 had ruim 7 procent van de bewoners van naoorlogse wijken een bijstandsuitkering. Dit aandeel ligt aanzienlijk boven het Nederlands gemiddelde (3 procent) en ook boven dat van de grootste gemeenten (4,7 procent). In bijvoorbeeld Heechterp (Leeuwarden), Slotermeer (Amsterdam) en Moerwijk (Den Haag) ontvangen relatief veel mensen bijstand.

In wijken met veel bijstandontvangers is ook het aandeel inwoners met een werkloosheidsuitkering doorgaans bovengemiddeld. Ook ontving 8,2 procent van de bewoners van naoorlogse wijken vanaf 15 jaar tot de AOW-leeftijd een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dit aandeel ligt boven het gemiddelde van de grootste gemeenten (6,7 procent) en heel Nederland (6,5 procent).

Het aandeel AOW-uitkeringen in de naoorlogse wijken ligt onder het landelijk gemiddelde, maar boven dat van de grootste gemeenten. Dit is in lijn met de vertegenwoordiging van 65-plussers in naoorlogse wijken.

Sociaal minimum
In 2014 moest ruim 14 procent van de huishoudens in naoorlogse stadswijken rondkomen van een inkomen onder of op het sociaal minimum. Verhoudingsgewijs wonen in de naoorlogse wijken meer sociale minima dan in de grote gemeenten en in Nederland. Van de tien naoorlogse wijken met het grootste aandeel huishoudens rond deze inkomensgrens kwamen er drie uit Amsterdam en drie uit Leeuwarden.

De overige wijken liggen in Arnhem en Den Haag. In Heechterp (Leeuwarden) heeft ruim 35 procent een laag huishoudensinkomen en in Moerwijk (Den Haag) ruim een kwart. In naoorlogse wijken wonen relatief veel mensen met een migratieachtergrond. Terwijl in Nederland 12 procent van de inwoners van niet-westerse komaf is, is dit in de onderzochte naoorlogse wijken 32 procent. Met name inwoners met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond zijn ruim vertegenwoordigd in deze wijken.


Video: Centraal Bureau voor de Statistiek
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.