26 doden bij schietpartij in kerk Texas

In een kerk in de plaats Sutherland Springs in de Amerikaanse staat Texas zijn bij een schietincident meerdere doden en gewonden, melden lokale media.

Volgens getuigen opende een persoon het vuur op de aanwezigen in de First Baptist Church. De schutter zou volgens de sheriff van de plaats zijn uitgeschakeld. Onder de slachtoffers bevinden zich ook kinderen, meldt het lokale nieuwsstation KENS5.

Volgens theguardian.com zou de schutter zijn gedood.

Update 22.10 uur
De lokale sheriff heeft inmiddels laten weten dat er meer dan twintig doden gevonden zijn in de kerk. De schutter is na een korte achtervolging overleden, maar het is nog niet geheel duidelijk of dat door toedoen van de politie of zichzelf is gebeurd.

Update 21.25 uur
Volgens Amerikaanse media is het dodental al opgelopen tot twintig. Volgens een getuige liep een man rond half twaalf 's ochtends tijdens een dienst naar binnen, waarna hij begon te schieten. 

Sutherland Springs, een dorpje met zo'n vierhonderd inwoners, ligt een kleine vijftig kilometer ten zuidoosten van San Antonio. Een woordvoerder van het ziekenhuis in het 25 kilometer verderop gelegen Floresville liet weten 'een aantal slachtoffers te hebben ontvangen'.

De lokale politie heeft kort na de schietpartij al laten weten dat de schutter is gedood, waarmee acuut gevaar is geweken.

Update 08:59
Autoriteiten bevestigen dat er tot nu toe 26 doden en 20 gewonden zijn gevallen. De schutter is geïdentificeerd als de 26-jarige Devin Patrick Kelley  Kelley is een voormalig militair die van 2008 tot 2014 diende in de Air Force. In 2012 moest hij voor de krijgsraad verschijnen wegens de mishandeling van zijn vrouw en kind. Hij werd oneervol ontslagen en moest 12 maanden uitzitten in een militaire gevangenis.

Het oudste slachtoffer was 72 jaar oud, de jongste slechts 5.

Update 09:10 - uitgebreidere info over de dader en gebeurtenissen rondom zijn dood
De schutter die zondag het vuur had geopend in een kerk in Sutherland Springs is Devin Patrick Kelley, een 26-jarige man uit het naburige Comal County in de Amerikaanse staat Texas. Hij is een oud-militair en werd in 2014 ontslagen bij de luchtmacht vanwege mishandeling van zijn vrouw en kind, meldt CNN.

Bij de schietpartij kwamen 26 mensen om het leven die een dienst in de First Baptist Church bijwoonden. Dat maakten de Amerikaanse autoriteiten bekend, nadat eerder onduidelijkheid bestond over het precieze aantal slachtoffers. Nog eens twintig mensen raakten gewond. De leeftijd van de slachtoffers variëren van 5 tot 72 jaar.

Eenmaal buiten schoot een man die naast de kerk woont op de dader. Daarop liet Kelley zijn wapen vallen, stapte in zijn auto en sloeg op de vlucht. De politie trof hem later dood aan in zijn auto. Het is onduidelijk of hij zelfmoord heeft gepleegd of dat hij is overleden door een kogel die de man op hem afvuurde. Dat wordt onderzocht.

Zijn motief is nog onduidelijk. De luchtmacht bevestigt aan CNN dat Kelley door de krijgsraad was veroordeeld voor mishandeling van zijn vrouw en kind. Naast ontslag kreeg Kelley een gevangenisstraf van een jaar opgelegd.

Devin Kelley
Devin Kelley