Blockchainplatform banken en energiesector

Grote banken, energiebedrijven en handelshuizen slaan de handen ineen bij de ontwikkeling van een handelsplatform dat is gebaseerd op blockchaintechnologie. De bedoeling van het verbond is onder meer om los te komen van "traditionele en omslachtige papieren contracten en andere documentatie".

Het op te richten platform voor grondstoffen is naar verwachting eind 2018 operationeel en zal worden beheerd en geëxploiteerd als onafhankelijke entiteit, werd maandag gemeld. Tot de partijen die samenwerken behoren onder meer de in Amsterdam genoteerde bedrijven ING, ABN AMRO en Shell. Maar ook grote buitenlandse banken en concerns als BP, Gunvor, Société Générale en Statoil dragen hun steentje bij.

Blockchain is vooral bekend van digitale munten als de bitcoin. In essentie is het een goed versleuteld openbaar register, waarmee transacties veiliger en efficiënter kunnen worden gemaakt. Er is niet slechts één blockchaintechniek, maar er wordt in steeds meer sectoren geëxperimenteerd met toepassingen van varianten op het principe.

Blockchainplatform banken en energiesector
Blockchainplatform banken en energiesector (Foto: BuzzT)