2,5 jaar cel geëist voor PGB-fraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Maastricht gevangenisstraffen tot 30 maanden, een beroepsverbod en een geldboete geëist tegen verdachten van fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB). Het OM verwijt de verdachten dat zij een criminele organisatie hebben gevormd die gericht was op het plegen van stelselmatige PGB-fraude.

Bemiddelingsbureau
De verdachten gebruikten een constructie van een bemiddelingsbureau om ervoor te zorgen dat er ten onrechte PGB-geld naar hen toevloeide. Dit deden zij door administratie- en bemiddelingskosten op te voeren ten laste van het PGB. Men verantwoordde zorg voor elkaar die in werkelijkheid niet is verleend en door op een hele ruime manier uren te declareren terwijl zij daar maar een gedeelte van werkten.

Dit blijkt uit het strafrechtelijk onderzoek door de opsporingsdienst van de inspectie SZW (SZW-IOD). Nadat het strafrechtelijk onderzoek was gestart, hebben verdachten geprobeerd getuigen te beïnvloeden. De structurele duurzame samenwerking in het geheel maakt dat het OM vindt dat er sprake is van een criminele organisatie.

PGB-Pinautomaat
De verdachten gebruikte het PGB als pinautomaat” aldus de officier. Dit bleek doordat zij onder andere naast hun vaste lasten en normale uitgaven gedurende vijf jaren gemiddeld voor vele duizenden euro’s per persoon per maand contant opnamen. De officier van justitie eiste daarom tegen vijf verdachten gevangenisstraffen tot dertig maanden cel. Tegen drie verdachten eiste ze ook een beroepsverbod. “Teneinde te voorkomen dat zij een nieuwe zorgonderneming starten, of anderszins werkzaam zullen zijn in de zorgverlening”.

Tegen één verdachte eiste zij een werkstraf. Tegen de bedrijven Insert Solution BV en HaBa engineering eiste de officier een boete van €25.000 euro omdat deze rechtspersonen zijn gebruikt als vehikel in de fraude. Ook eiste het OM dat de verdachten het crimineel verdiende voordeel van in totaal ruim 970.000 euro zullen terugbetalen aan de staat, omdat misdaad niet mag lonen.

2,5 jaar cel geëist voor PGB-fraude (Foto: De Rechtspraak)
2,5 jaar cel geëist voor PGB-fraude (Foto: De Rechtspraak)