Dertig keer scheepsrecht voor NASCAR-coureur Harvick, vijf man strijden om één finaleplek

Kevin Harvick heeft zondag de AAA Texas 500 gewonnen, de 34e race in het 36 races tellende seizoen in de NASCAR Cup Series. De 41-jarige veteraan van Stewart-Haas Racing, al sinds 2001 van de partij in de NASCAR, reed 29 keer eerder in de Cup Series op de Texas Motor Speedway. Nooit won hij, maar bij de dertigste poging was het eindelijk raak.

Al vroeg in de race waren er wat problemen voor Kyle Busch en Brad Keselowski, die met elkaar in aanraking kwamen. Busch was door zijn zege in Martinsville al zeker van de Championship Four - de vier coureurs die in Homestead-Miami om de titel strijden - terwijl Keselowski nog voor een plekje vecht. De twee verloren flink wat tijd en lagen zelfs een ronde achter, maar vochten zich weer terug naar voren.

Kyle Busch had al de schurft aan Keselowski en daar zal het in Texas niet beter op geworden zijn (Bron: YouTube)

De eerste stage werd een prooi voor Harvick, nadat Denny Hamlin lang op kop reed. In de tweede stage was het Kyle Larson die domineerde, maar hij zou het einde van de race niet halen. Ruim vijftig ronden voor het einde kwam hij in contact met de muur, waarbij zijn auto vlam vatte en de race voor hem vroegtijdig voorbij was, al voor de derde keer op rij.

Larson's race eindigt in de muur (Bron: YouTube)

Uiteindelijk ging de strijd om de zege naar Truex en Harvick, waarbij Truex door zijn dit seizoen gescoorde play-offpunten al nagenoeg zeker was van een plek bij de laatste vier. Het werd een mooi duel en negen ronden voor het einde pakte Harvick de leiding, die hij vervolgens niet meer af zou staan. Truex werd tweede, voor Hamlin en Matt Kenseth, de veteraan die na dit seizoen stopt.

Truex, Busch en Harvick zijn nu zeker van een plek in de Championship Four, vijf coureurs strijden zondag in Phoenix om de laatste plek. Keselowski en Hamlin staan er het beste voor, ook Ryan Blaney maakt nog prima kans. Voor Chase Elliott en zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson zal het een lastig verhaal worden.

Dale Earnhardt Jr heeft het naar zijn zin tijdens een rodevlagsituatie, waarin de troep van Kyle Larson's crash opgeruimd werd (Bron: YouTube)