Turnlegende beschuldigd van verkrachting 15-jarige teamgenote

Op social media is het deze dagen bijna overal te zien: #MeToo. Het is een manier waarop vrouwen aangeven ooit slachtoffer te zijn geworden van seksueel misbruik en een kans om verhalen te delen en elkaar zo mogelijk te ondersteunen.

Ook in de sportwereld wordt #MeToo gebruikt en voor een van de grootste turnlegendes ooit lijkt dat niet best uit te pakken. De Russische Tatiana Gutsu, olympisch meerkamp- en teamkampioene in 1992, heeft op Facebook aangegeven in 1991 tijdens een wedstrijd in Stuttgart verkracht te zijn. 

De dader was niet zomaar iemand: de destijds 15-jarige Gutsu werd naar eigen zeggen verkracht door Sovjet-teamgenoot Vitaly Scherbo. De legendarische Scherbo won een jaar later in Barcelona maar liefst zes keer olympisch goud, nog altijd een van de meest indrukwekkende olympische prestaties ooit.

"Vitaly Scherbo. Een monster die me in mijn eigen gevangenis heeft gehouden, waar ik vele jaren zo bang ben geweest", schrijft Gutsu, die inmiddels al jaren in de VS woont en als turntrainster werkt. "Ik weet dat je je zult verdedigen, maar mijn details zijn sterker dan jouw woorden. Ik ben nu sterker dan ooit en jij zult mij niet meer breken."

Gutsu beschuldigt teamgenoten Tatyana Toropova en tweevoudig olympisch kampioen Rustam Sharipov er verder van niks gedaan te hebben het misbruik te stoppen. "Bedankt dat je niet dapper kon zijn op het moment dat ik je het meest nodig had, je was erbij en hoorde alles, maar hebt nooit iets gedaan om mij te helpen", schrijft ze richting Toropova. "Bedankt dat je je vriend (Scherbo) zo goed hebt geholpen en niks deed om mij als 15-jarig meisje te beschermen", richt ze zich op Sharipov.