Levenslang geëist voor moord en doodslag

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep een levenslange celstraf tegen Alex L. voor het doden van zijn vriendin Manon Pieters (41) en het verkrachten en vermoorden van zijn stiefdochter Fleur (15). Dinsdag boog het gerechtshof in Leeuwarden zich over de zaak.

De rechtbank veroordeelde L. in juli vorig jaar tot dertig jaar en tbs met dwangverpleging. De twee slachtoffers werden medio december 2015 als vermist opgegeven. Kort daarna werden hun lichamen teruggevonden in de kruipruimte van hun woning in Lelystad.

L. werd snel aangehouden. Hij bekende na een maand dat hij zijn vriendin na een ruzie had gewurgd. Vervolgens had hij zijn stiefdochter, die zijn daad had gezien, verkracht en om het leven gebracht.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De advocaat-generaal vindt dat het verkrachten en vermoorden van de stiefdochter volledig aan L. toegerekend kan worden. Hij zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn waar het gaat om het doden van zijn vriendin.

In eerste aanleg had het Openbaar Ministerie een celstraf van dertig jaar en tbs met dwangverpleging geëist. L. ging destijds in hoger beroep omdat hij wel de tbs wil ondergaan, maar de celstraf te hoog vond. "Ik moet minder straf krijgen, op zijn minst vijf jaar minder", zei hij in het gerechtshof. "Na dertig jaar heeft tbs ook geen nut meer."

Tijdens het hoger beroep herhaalde L. zijn bekentenis, maar hij zei niet precies meer te weten wat er is gebeurd. "Ik weet niet wat mij bezielde. Het gebeurde heel snel. Er zat maar tien minuten tussen de dood van Manon en het verkrachten van Fleur."

Levenslang geëist voor moord en doodslag
Levenslang geëist voor moord en doodslag (Foto: ANP)