FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 mei 2017

Destiny 2 jongleert met frames

Destiny 2 komt ook uit op pc en natuurlijk zijn veel gamers benieuwd hoe de vergelijking tussen pc en consoles nu weer uitpakt. Uiteraard haal je meer frames als je er maar genoeg geld tegenaan smijt, dat is bekend. De console-gamers worden in ieder geval niet achtergesteld en krijgen de mooie beelden rap genoeg voor hun kiezen.

Pc
Pc lead van Bungie David Shaw bevestigde nogmaals dat Destiny 2 geen framecap krijgt. Dus als je pc het aankan, dan kun je ruim boven de 60 fps komen. Shaw zegt zelf dat 144 fps haalbaar moet zijn.  

PlayStation 4 en Xbox One
Beiden hebben een framecap op 30 fps gekregen.

PlayStation 4 Pro
In gesprek met IGN geeft Game director Luke Smith aan dat de PlayStation 4 Pro een 4K-resolutie kan halen, maar alleen met 30 fps. “Ik wil niet dat mensen gaan hopen daarop, we gaan hier heel duidelijk in zijn… De PS4 Pro is superkrachtig, maar het kan onze game niet draaien op 60 fps. Onze game is een rijke physics simulatie met collision en spelers, networking etc. [De game] gaat niet draaien, nog niet genoeg paardenkrachten.” Project lead Mark Noseworthy licht toe dat de CPU de bottleneck is wat betreft de framerate. De GPU van de PlayStation 4 Pro krijgt de 4k beelden wel voor elkaar. 

Xbox Scorpio
Er werd niet over de Scorpio gesproken. De hardware van de Scorpio kan meer aan dan de PlayStation 4 Pro en dat kan hetgeen zijn waar Noseworthy op hintte. Het kan ook dat de optimalisatie voor Scorpio niet hoog op het prioriteitenlijstje van Bungie staat.

Destiny 2 komt uit op 8 september, voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Hieronder alvast wat extra gameplay.

Zwerm bijen bezet Tramtunnel Den Haag

Even schrikken voor HTM-reizigers: zondag daalde een flinke kluit bijen neer op de roltrap van de ingang van de Tramtunnel in Den Haag. Dat schrijft Den Haag FM.

Paul Wouters, imker van de Imkervereniging Den Haag, kwam de beestjes weghalen. Hij identificeerde de koningin, stopte haar in een bijenkorf en wachtte tot de rest van de zwerm haar volgde.

De dieren worden naar een betere locatie overgebracht. Een rijtje foto's tref je aan in het bronbericht

Zeeleeuw trekt meisje van steiger

Een jong meisje is in het Canadese Vancouver het water ingetrokken door een zeeleeuw. Het beest werd vermoedelijk aangetrokken doordat bezoekers van een vissersscheepswerf brood in het water gooiden. Een man redde het kind vervolgens, aldus The Guardian.

Student Michael Fujiwara legde het incident op video vast. "De zeeleeuw kreeg een hoop aandacht van de bezoekers inclusief het meisje", aldus Fujiwara tegen een plaatselijke krant. Ze zou met haar familie brood aan het beest hebben gevoerd.

Zeebioloog Andrew Trites zegt dat het een stommiteit van sommige mensen is om dieren in het wild niet met het nodige respect te behandelen. "Dit zijn enorme beesten. Het zijn geen circusartiesten. Ze zijn niet getraind om met mensen om te gaan."

Trites denkt dat de zeeleeuw het meisje voor voedsel aanzag omdat ze met haar rug naar het water ging zitten. Vervolgens sprong het dier omhoog en trok haar aan haar jurkje mee. Binnen enkele seconden werd ze gelukkig gered, en kwam met de schrik vrij.


Het gebeurt vanaf ongeveer 1 minuut en 20 seconden

Ellie Lust wint Jos Brink-prijs

Ellie Lust is de winnaar van de Jos Brink Oeuvreprijs 2017. De bekende Amsterdamse politiewoordvoerster kreeg de tweejaarlijkse prijs voor mensen die zich inzetten voor een betere positie van onder anderen homo's en transgenders uit handen van minister Jet Bussemaker (Emancipatie) in het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

De jury koost Lust, eveneens het gezicht van politienetwerk Roze in Blauw, "vanwege haar grote zichtbaarheid en voorbeeldfunctie als lesbische vrouw, zowel binnen de LHBTI-gemeenschap als daarbuiten in brede kringen van de maatschappij". Ze heeft homoseksualiteit bovendien bespreekbaar gemaakt bij de politie, oordeelt de jury: "iets wat in het verleden niet altijd even gemakkelijk is geweest bij deze organisatie".

Lust won van de andere genomineerden; het Amsterdamse café Lellebel en de voorzitter van het Nederlandse Netwerk voor Intersekse Miriam van der Have. De oeuvreprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro.

De Jos Brink Innovatieprijs ging naar BeyonG Veldkamp, onder meer vanwege haar betrokkenheid bij Respect2Love en Transunited. Zij werd verder bekend door mee te doen aan de tv-serie 'Love Me Gender'. Volgens de jury fungeert zij met haar "kleurrijke persoonlijkheid en brede bekendheid" als rolmodel voor andere transgenders.

In de jury zaten Paul de Leeuw, modeontwerper Jan Taminiau en Lisette Kuyper (SCP-onderzoeker).

Ellie Lust wint Jos Brink Oeuvreprijs
Ellie Lust wint Jos Brink-prijs (Foto: ANP)

Samsom gaat afvalverwerker adviseren

Gewezen PvdA-leider Diederik Samsom gaat afvalverwerker HVC adviseren. Samsoms klus bij het Alkmaarse bedrijf is zijn grootste sinds hij in december aftrad als voorman van de sociaaldemocraten.

De 45-jarige Samsom gaat HVC van advies dienen over het gebruik van aardwarmte als duurzame energiebron of energieopslagplaats, liet hij zondag weten. Hij is "enthousiast over de ambities van HVC en wil ze daar graag in verder brengen."

De PvdA'er, die kernfysica studeerde en lang bij Greenpeace werkte, stond aan het Binnenhof bekend om zijn grote kennis van energie, duurzaamheid en milieu. Sinds hij de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij verloor van Lodewijk Asscher werkte hij als zelfstandig adviseur voor onder andere energieadviesbureau DNV-GL en het Delftse Hyperloop-project.

HVC is naar eigen zeggen de grootste afvalinzamelaar van Nederland zonder winstoogmerk. Het bedrijf produceert ook duurzame energie.

Samsom gaat afvalverwerker adviseren
Samsom gaat afvalverwerker adviseren (Foto: ANP)

Hogenkamp wint ITF-toernooi Saint-Gaudens

Richèl Hogenkamp heeft het ITF-toernooi in Saint-Gaudens gewonnen. In de finale was ze met 6-2 6-4 te sterk voor de Amerikaanse Kristie Ahn. Voor de 25-jarige Nederlandse was het haar tweede toernooizege van het seizoen.

Door de winst stijgt de tennisster naar plek 105 op de wereldranglijst, dat is haar hoogste positie ooit op de ranglijst. Drie weken geleden won Hogenkamp ook al het toernooi van Tunis. In totaal heeft de Nederlandse nu twaalf toernooizege op haar erelijst staan.

Komende week doet Hogenkamp mee aan de kwalificaties van Roland Garros.

Dawn of War III ook op Mac en Linux

Relic Entertainment heeft aan Feral Interactive gevraagd om Warhammer 40.000: Dawn of War III te porten naar macOS en Linux. Feral was verantwoordelijk voor de macOS en Linux-ports van Warhammer 40.000: Dawn of War II en Company of Heroes 2, dus die hebben er ervaring mee.

DoW 3

Er komt cross play tussen macOS en Linux, maar helaas niet met Windows. Misschien wordt dit later alsnog gerealiseerd. De ports hebben verder alle functionaliteit die de Windows-versie ook heeft. Ook de mods uit de Steam Workshop doen het gewoon. Iedereen die de Windows-versie via Steam heeft gekocht kan de ports gratis downloaden. Anders kost de port €59,99. Mac-gamers moeten er rekening mee houden dat ze een muis nodig hebben die zowel een linker- als een rechtermuisknop heeft. Stiekem is Feral Interactive al begonnen want de releasedatum is 8 juni.

Onderhoud Coentunnel sneller klaar dan verwacht

Het werk aan de Coentunnel bij Amsterdam is zo voorspoedig verlopen, dat de tunnel zondagavond alweer open is. Rijkswaterstaat had zich vooraf ten doel gesteld de werkzaamheden in elk geval voor de ochtendspits van maandag af te ronden, maar dat lukte al zondag in de namiddag.

Het verkeer over de A10 richting Zaandam kon rond 17.30 uur weer gebruikmaken van de tunnel. De overige tunnelbuizen gaan ook zondag aan het begin van de avond weer open.

Monteurs hebben dit weekend onderhoud gepleegd aan systemen zoals ventilatie, camera's, brandbeveiliging en matrixborden in de tunnel aan de westkant van de hoofdstad. De systemen kregen tegelijkertijd een update. "Er was geen enkele tegenvaller. Ook de tests gingen goed", stelde een woordvoerster van Rijkswaterstaat tevreden vast.

Werk in Coentunnel sneller klaar dan verwacht
Onderhoud Coentunnel sneller klaar dan verwacht (Foto: ANP)

Eerdmans weer lijsttrekker Leefbaar Rotterdam

Joost Eerdmans is volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen weer lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Leden van de partij herkozen hem zondag.

Eerdmans hoopt zijn partij bij de verkiezingen op 21 maart opnieuw de grootste te maken. In 2014 lukte hem dat ook: momenteel zit Leefbaar met 14 zetels in de gemeenteraad, op flinke afstand gevolgd door PvdA (8 zetels) en D66 (6 zetels). De vroegere partij van Pim Fortuyn krijgt echter concurrentie op rechts: Geert Wilders heeft aangekondigd dat zijn PVV voor het eerst ook gaat meedoen in de havenstad.

Eerdmans benadrukte in zijn acceptatiespeech dat het de goede kant op gaat met Rotterdam. "Door ons beleid neemt de veiligheid toe, worden integratieproblemen aan de kaak gesteld en verandert de stad van armoedemagneet in de succesmagneet die het moet zijn."

Hoofddoekjes
Verder mengde de politicus zich in de discussie over het al dan niet toestaan van hoofddoekjes bij de politie. Wat hem betreft gaat dat in Rotterdam niet gebeuren. 
Momenteel is Joost Eerdmans als wethouder onder meer verantwoordelijk voor veiligheid. Zijn partij zit in het college met D66 en CDA.

Eerdmans weer lijsttrekker Leefbaar Rotterdam
Eerdmans weer lijsttrekker Leefbaar Rotterdam (Foto: ANP)

Dumoulin: "Het was een supersnel en rottig dagje''

Tom Dumoulin gaat met de roze trui de laatste rustdag in. De Nederlandse kopman van Sunweb kwam samen met de andere favorieten binnen in de vijftiende etappe in de Giro d'Italia.

"Het was een supersnel en rottig dagje. Toen ik over de finish kwam, was ik wat agressief, dan was het stiekem toch stressvol'', Aldus Dumoulin tegenover de NOS.

In de afdaling van de Miragolo San Salvatore kwam de nummer twee van het algemeen klassement Nairo Quintana ten val, waarna Dumoulin zijn verantwoordelijk pakte als leider van het klassement. "Dat is wel zo netjes, denk ik. Hij was sowieso wel teruggekomen, maar het is geen moment om volle bak te gaan koersen."

Quintana pakt op de streep nog wel zes seconden terug op Dumoulin, doordat de Colombiaan tweede werd en daardoor zes bonificatieseconden pakte.

''Die seconden heb ik liever niet aan mijn broek. Achteraf had ik beter wel mee kunnen sprinten, maar dat deed ik niet omdat ik blij was dat de dag erop zat.''

'Productieverlaging OPEC wordt verlengd'

Alle olieproducerende landen die hebben ingestemd met een productieverlaging om de olieprijzen op te krikken, zijn akkoord met een verlenging van die maatregel. Dat zei de Saudische olieminister Khalid Al-Falih.

De productiebeperking wordt volgens Saudi-Arabië, het belangrijkste lid van oliekartel OPEC, met negen maanden verlengd tot het einde van het eerste kwartaal van 2018. Daarmee moeten de wereldwijde olievoorraden worden ingekrompen, waardoor de prijzen kunnen stijgen. Het onderwerp staat op de agenda als de OPEC-landen komende week bijeenkomen in Wenen.

Vooralsnog heeft de productieverlaging nog niet geleid tot een flinke prijsstijging. Dat heeft er mede mee te maken dat Amerikaanse producenten van schalie-olie de productie juist hebben opgekrikt. De OPEC-landen en enkele andere deelnemende landen, waaronder Rusland, zijn samen goed voor ongeveer de helft van de wereldolieproductie.

'Productieverlaging OPEC wordt verlengd'
'Productieverlaging OPEC wordt verlengd' (Foto: ANP)

Mourinho weigert interview: "Ik wil naar huis"

José Mourinho had na afloop van de wedstrijd tussen Manchester United en Crystal Palace weinig zin om het eigen clubkanaal te woord te staan.

Manchester United won zondag met 2-0 van Crystal Palace. Mourinho was na afloop van het duel echter niet in zijn beste humeur. De trainer wilde MU TV niet al te uitgebreid te woord staan.

"Vraag me niet teveel, we spelen de finale. Laat me naar huis gaan, we staan in de finale", vertelde Mourinho tegenover MU TV. Ook vragen over de mogelijke opstelling wilde hij niet beantwoorden.

Manchester United deed het zondag rustig aan tegen Cyrstal Palace. Veel sterkhouders werden gespaard voor de finale met Ajax. Komende woensdag vechten beide ploegen voor de winst van de Europa League.

Atlético wint laatste wedstrijd in Vicente Calderon

Atlético Madrid heeft het La Liga-seizoen positief afgesloten door een zakelijke 2-1 zege op Athletic Club

Met de derde plek al op zak zat er voor Atlético weinig tot geen druk op het duel met de Baskische equipe, behalve dan de eer in het laatste La Liga-duel in Vincente Calderon. Los Colchoneros maakten via Fernando Torres in de beginfase al snel de openingsgoal. In de achtste minuut vond Antoine Griezmann de oud-Liverpool goalgetter, na een knappe individuele actie.

Drie minuten daarna stond de Fransman opnieuw aan de basis van een Atlético-goal, toen hij Koke vond met een briljante pass, waarna deze op zijn beurt Torres weer in stelling bracht: 2-0. De bezoekers leken machteloos met die ruime achterstand, en de Madrileense equipe gaf de Basken maar weinig gelegenheid om terug te komen in de wedstrijd. Iñaki Williams deed in de slotfase nog iets terug, maar kon een nederlaag voor Bilbao niet voorkomen.

Het Vicente Calderón stadion werd geopend in 1966 en bied plaats aan 54.000 toeschouwers. Naast de vaste bespeler Atletico werd het stadion ook regelmatig gebruikt door het Spaanse nationale elftal. Atletico zal vanaf volgend seizoen spelen in het Estadio La Peineta, wat een capaciteit heeft van 67.000 plaatsen. Het Vincente Calderon zal worden afgebroken en op de plek zal een park komen.

N.E.C. houdt uitzicht op nieuw seizoen in Eredivisie

N.E.C. blijft in de race voor een plek in de Eredivisie. De club won zondag met 1-0 van FC Emmen en plaatst zich voor de volgende ronde van de nacompetitie. De eerste confrontatie tussen Emmen en N.E.C. werd met 1-3 gewonnen door de ploeg uit Nijmegen, waardoor er zondag rare dingen moesten gebeuren wilde Emmen toch nog door gaan. 

Ook in eigen huis bleek N.E.C. te sterk voor Emmen. De thuisploeg had het lastiger dan tijdens het uitduel, maar na iets minder dan een half uur spelen kwam het elftal toch op voorsprong. Kevin Mayi zorgde voor de 1-0.

Hierdoor was er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Ron de Groot. Emmen slaagde er ook de tweede helft niet in om het N.E.C. lastig te maken, waardoor de Nijmegenaren een gemakkelijke overwinning boekten en zich klaar mogen maken voor de volgende ronde. De tegenstander in de finale van de nacompetitie is NAC Breda. 

Eerste en tweede plaats voor Herlings in GP van Duitsland

Zondag is Jeffrey Herlings tweede geworden in de GP van Duitsland. De Brabander won de eerste race na een rechtstreeks duel met voormalig wereldkampioen Antonio Cairoli. In de tweede race was de uitslag omgekeerd en ging de winst naar de Italiaan. Omdat de tweede race de doorslag geeft is Cairoli de winnaar van de GP.

In de eerste race wist Herlings al snel de leiding in de wedstrijd te nemen. Samen met Cairoli nam hij een voorsprong op eerste achtervolger Gautier Paulin. In het laatste deel van de wedstrijd legde Cairoli Herlings het vuur aan de schenen maar wat de Italiaan ook probeerde hij kwam Herlings niet voorbij.

Herlings had in de tweede race een matige start en lag op een vijfde plaats. Via een mooie inhaalrace wist hij zich naar een tweede plaats in de wedstrijd te rijden. Echter koploper Cairoli was toen al met de noorderzon vertrokken en had een voorsprong van meer dan tien seconden. Deze achterstand wist Herlings in het resterende deel van de race niet meer goed te maken. Net als in de eerste race was de Fransman Paulin opnieuw derde.

Glenn Coldenhoff behaalde in Duitsland een zesde en zevende plaats. De volgende GP is volgend weekend in Frankrijk.

Dessers helpt NAC Breda aan finaleplek nacompetitie

NAC Breda gaat komende week tegen N.E.C. Nijmegen spelen voor een plaats in de Eredivisie. De Brabanders rekenden over twee duels af met FC Volendam. Het werd in Breda 2-0. 

NAC kreeg na de 2-2 in Volendam nog te horen dat het dat resultaat had gestolen, omdat aan de late goal van Cyriel Dessers hands zou zijn voorafgegaan. De Belg besloot daar snel op te reageren en hij opende in de return al na vijf minuten de score. Oud-Ajacied Fabian Sporkslede zette voor, de nummer negen legde voor zichzelf klaar en schoot raak: 1-0.

Volendam raakte Paul Kok kwijt nadat die bij een kopkans (waarbij de bal over ging) geblesseerd raakte aan het hoofd. Vijf minuten later kreeg NAC een vrije trap die door Manu Garcia keurig op het hoofd van Dessers werd gelegd: de man uit Leuven verdubbelde de score en maakte zo alweer zijn 25ste goal van het seizoen. Volendam leek door dit doelpunt al vroeg in de return kansloos voor promotie naar de Eredivisie.

In het slotkwartier van de eerste helft kreeg Thomas Agyepong twee kansen: de eerste keer schoot hij ruim naast en de tweede keer moest Hobie Verhulst in actie komen. Ook Giovanni Korte kreeg twee kansen: centimeters naast en op de vuisten van Verhulst. Het spel dat Volendam deze zondagmiddag op de mat legde, leek helemaal nergens op. NAC kwam iets te gemakzuchtig uit de kleedkamer en rommelde een beetje. Volendam had daardoor het initiatief, maar creëerde nog te weinig. Rihairo Meulens kopte ruim naast.

NAC kreeg kansen om Volendam de definitieve nekslag te geven. Mounir El Allouchi nam de bal bij een corner meteen op de slof maar schoot net naast. Dessers werd even later op het laatste moment van de bal gezet en Kevin van Kippersluis schoot namens Volendam net naast.

Ook in de slotfase kwam het meeste gevaar van de gastheer, al moest NAC-doelman Brondeel wel even ingrijpen bij een poging van Enzo Stroo. El Allouchi nam het doel van Volendam onder vuur en zijn schot zwaaide af. NAC Breda hield wel stand en het speelt in de finale om een Eredivisie-plek tegen N.E.C.

MVV in extremis naar finale nacompetitie ten koste van Cambuur

MVV houdt nog steeds zicht op promotie naar de Eredivisie door een knappe 1-2 uitzege in de nacompetitie op SC Cambuur. Via Marvin Peersman kregen de Leeuwarders de eerste kans van de wedstrijd. De verdediger mocht vrij halen vlak voor de zestien, maar zag zijn doelpoging hoog over vliegen. De Friezen bleven de sterkere partij in eigen huis, al leidde dat niet tot grote doelkansen.

De Leeuwarders kwamen goed weg toen Arsenal-huurling Nwakali vlak voor de theepauze zijn poging net naast zag gaan, terwijl even daarvoor Tissoudali Cambuur op voorsprong had kunnen en misschien wel moeten brengen.

Het spel in de tweede helft werd steeds slordiger en er vielen vele overtredingen te noteren. Desalniettemin wist Cambuur door een doelpunt van Martijn Barto, op aangeven van Jamiro Monteiro, de 1-0 aan te tekenen.

De thuisploeg dacht lang de zege over de streep te kunnen trekken, totdat Steven Pereira MVV op gelijke hoogte bracht in de 80e minuut. In de slotminuten dompelde Thomas Verheijdt Cambuur in rouw door ook nog de 1-2 te maken. Door de 1-1 in Maastricht, plaatste MVV zich in de blessuretijd voor de finale van de play-offs tegen Roda JC.

Kangert geeft op na elleboogbreuk in Giro d'Italia

Tanel Kangert heeft de Giro d'Italia verlaten met een elleboogbreuk. De dertigjarige Est kwam op tien kilometer van de streep in de vijftiende etappe hard ten val. De renner van Astana botste hard tegen een verkeersbord.

Kangert stond aan het begin van de etappe op een zevende plaats in het algemeen klassement. De Est was niet de enige opgever in de etappe. Eerder in de etappe hadden Caleb Ewan, Ivan Savitsky, Rüdiger Selig en Bart De Clercq al de strijd gestaakt.

Jungels: ''Superblij met zege in Giro''

Bob Jungels won zondag de vijftiende etappe in de Giro d'Italia. De Luxemburgs kampioen was op het laatste klimmetje in de aanval gegaan en won vervolgens de sprint van de andere favorieten.

"Het is ongelofelijk om een Giro-etappe te winnen", Aldus Jungels kort na afloop van de vijftiende etappe in de Giro. "Ik probeerde het op de slotklim, maar die was langer dan verwacht. Ik had een goede positie in de afdaling, op het juiste moment ging toen ik de sprint aan."

''Het is mijn eerste sprintzege, en om dat te doen in de Giro voor al deze jongens is prachtig'', zei de Luxemburger in het flashinterview.

Het was voor Quick Step Floors alweer de vijfde zege in de Giro, nadat eerder Fernando Gaviria vier etappes won.

Jager geplet door doodgeschoten olifant

Een beruchte Zuid-Afrikaanse jager is vrijdagmiddag in Zimbabwe overleden omdat er een zojuist doodgeschoten olifant op hem viel. Dat bericht News 24.

Het voorval gebeurde in het Zimbabwaanse Gwai. De 51-jarige man, Theunis Botha, was met een groep aan het jagen toen ze op een groep drachtige en jongende olifanten stuitten. Drie moederfokkers die hun kroost wilden beschermen stormden boos op de jagers af. Zij werden daarop door de heer Botha beschoten.

Van opzij kwam er nog een vierde olifantenmoeder aanrennen. Ze kwam dichtbij genoeg om de lul-met-vingers-en-geweer met haar slurf de lucht in te tillen. Een andere jager nam het beest vervolgens onder vuur. Het schot was fataal en de olifant viel dood neer - bovenop meneer Botha.

Hij laat een vrouw en drie kinderen achter. Behalve weerloze olifanten afknallen vond hij het vooral ook leuk om te jagen met honden, op ander groot wild. De man is een zeer beruchte jager en stroper in Zimbabwe en reisde veel naar de VS om rijke Amerikanen over te halen te komen jagen in Afrika.

De reacties op Twitter zijn gemengd. Een vriend van Botha noemt het 'sad news', terwijl anderen spreken van 'karma' en reageren: "Rot in hell, you piece of shit."

Ministers Israël verplicht naar Trump

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn ministers laten weten dat ze moeten opdraven bij de officiële ontvangst maandag van de Amerikaanse president Donald Trump op het vliegveld Ben-Gurion in Tel Aviv. Tot grote woede van Netanyahu had een aantal ministers te kennen gegeven verstek te willen laten gaan.

Bronnen bij de Israëlische regering hadden aan de krant Haaretz laten weten dat Netanyahu er zondagmorgen tijdens een bijeenkomst van de kopstukken van de coalitiepartijen lucht van kreeg dat er nauwelijks ministers op het vliegveld zouden zijn. Netanyahu zou daarna direct een einde hebben gemaakt aan de bijeenkomst en de ministers hebben verplicht maandag op het vliegveld te verschijnen.

Trump is vrijdag begonnen aan zijn eerste officiële reis als president. Hij arriveerde zaterdag in Saudi-Arabië. Maandag vertrekt hij naar Israël.

Ministers Israël verplicht naar Trump
Ministers Israël verplicht naar Trump (Foto: ANP)

Jungels wint vijftiende etappe in de Giro

Bob Jungels heeft de vijftiende etappe gewonnen in de Giro d'Italia. De Luxemburger van Quick Step Floors was in de sprint van de groep der favorieten te snel voor Nairo Quintana en Thibaut Pinot. Tanel Kangert kwam hard ten val en valt weg uit de top tien van het klassement, waardoor Steven Kruijswijk weer in de top tien staat.

In de eerste uren van de koers was het een gevecht om in de juiste vlucht te geraken. Even leek de juiste vlucht weg te raken met daarbij Moreno Hofland als enige Nederlander. De renner van Lotto Soudal kreeg vier renners met zich mee: Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Jan Barta (Bora-hansgrohe), Jeremy Roy (FDJ) en Eugert Zhupa (Wilier-Selle Italia).

Vele ploegen wouden ook een vroege vlucht zitten, waardoor de groep van Hofland nooit meer dan een halve minuut voorsprong kreeg van het peloton, waar vooral Cannondale-Drapac het tempo aangaf.

De kopgroep werd dan ook na één uur koers gepakt door het peloton. Toen was het de beurt voor een nieuwe aanval. Dit keer kozen tien renners voor de aanval: Enrico Battaglin, Fernando Gaviria bestond de kopgroep uit Philip Deignan, Julen Amezqueta, Jacques Janse van Rensburg, Silvan Dillier, Enrico Barbin, Rudy Molard, Evgeny Shalunov en Simone Petilli. De tien hadden snel twee minuten te pakken op het peloton, maar Orica-Scott nam de snel de controle over het peloton.

Voor de eerste berg op vijftig kilometer van de streep was het verschil nog maar veertig seconden. Op de Miragolo San Salvatore reden Luis Leon Sanchez en Pierre Roland na de kopgroep toe, waar Janse van Rensburg, Molard en Deignan weg waren gereden.

In de afdaling van Miragolo San Salvatore kwam Nairo Quintana ten val. De nummer twee van het klassement kon na een fietswissel weer aansluiten in het peloton, waar Sunweb het rustig aan deed in het peloton.

In de tweede klim van de dag nam Orica-Scott het weer over van Sunweb, waardoor het gat na de kopgroep werd verkleind tot een halve minuut. In de afdaling van de Selvino was er weer een valpartij. Dit keer waren de slachtoffers: Kenny Elissonde, Michael Woods en Davide Formolo. Niet veel later kwam ook Kangert hard ten val. De nummer zeven van het klassement kwam hard in aanraking met een paaltje.

Aan de voet van de laatste beklimming van de dag, de Bergamo Alta, werd de kopgroep gegrepen. Jungels was de eerste die versnelde, maar de top van het klimmetje werd de Luxemburger gegrepen door Vicenzo Nibali. Ook de rest van de favorieten kon aansluiten bij de twee. In de laatste honderd meters kon Ilnur Zakarin en Steven Kruijswijk nog de aansluiting maken met de groep. In de sprint was Jungels vervolgens de snelste voor Quintana en Pinot.

Judoka Van Dijke wint eerste Grand Slam-goud ooit in Yekaterinburg

Judoka Sanne van Dijke heeft bij het grandslamtoernooi van Yekaterinburg goud veroverd in de klasse tot 70 kilogram. In de finale versloeg de Brabantse de Russin Alena Kropokenko via een houdgreep.

De 21-jarige Van Dijke, die vorige maand verrassend de Europese titel in de wacht sleepte, kreeg in haar drie partijen op weg naar de finale, op een paar strafjes na, geen enkele score tegen. Het was haar eerste gouden plak op een Grand Slam. 

De finale leek gewonnen door te gaan wonnen door Kropokenko, maar twaalf seconden voor het einde wist Van Dijke de Russin succesvol op haar zij te werpen, waarna ze direct haar in de houdgreep nam. Kropokenko kon niet meer uitkomen en moest zich neerleggen bij de nederlaag. Van Dijke klimt door deze zege naar de vierde plaats op de wereldranglijst. 

De finale tussen Van Dijke en Kropokenko. (Bron: YouTube)

Ook Noël van 't End was succesvol in de Russische stad. Hij won in de klasse tot 90 kilogram het brons door in de wedstrijd om de derde plaats in de zogeheten golden score met waza-ari de Georgiër Ushangi Margiani te verslaan. In de halve finales was de Japanner Kenta Nagasawa hem op ippon de baas geweest.

Frank de Wit belandde in de klasse tot 81 kilo naast de medailles. Hij verloor de strijd om brons van de Georgiër Zebeda Rekhviashvili. Tessie Savelkouls (+78 kg) verloor in de herkansing met twee waza-ari's van de Wit-Russische Marina Slutskaya. Zaterdag had Sam van 't Westende nog kans om brons in de klasse tot 73 kilogram. Maar hij verloor van de Fransman Pierre Duprat op ippon.

First Ladies samen op stap in Brussel

Melania Trump, Brigitte Macron en Sophie Trudeau gaan donderdag in Brussel samen op stap. De Amerikaanse en de kersverse Franse First Lady en de echtgenote van de Canadese premier worden op museumbezoek meegenomen door de partners van de Belgische premier Charles Michel en NAVO-baas Jens Stoltenberg, Amélie Derbaudrenghien en Ingrid Schulerud.

Dit maakte de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zondag op tv bekend. In diplomatieke kringen was de afgelopen dagen opschudding ontstaan over het programma voor de partners van de regeringsleiders en staatshoofden die voor de NAVO bijeen komen. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir had zichzelf als gastvrouw opgeworpen. "Ik heb alvast hoge hakken gekocht om Melania Trump bij te benen", zei ze. Ook klapte ze uit de school over de strenge veiligheidsmaatregelen.

Jambon omzeilde de vraag of Demir niet welkom is vanwege haar Koerdische achtergrond. Ook de vrouw van de Turkse president Recep Erdogan, Emine, komt mogelijk mee naar Brussel.

First Ladies samen op stap in Brussel
First Ladies samen op stap in Brussel (Foto: ANP)

Dubbelslag voor Boasson Hagen in laatste rit Ronde van Noorwegen

Edvald Boasson Hagen heeft de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Noor van Dimension Data pakt door de winst genoeg bonificatieseconden om Pieter Weening in het algemeen klassement voorbij te gaan.

Net zoals in de voorgaande etappes kwam er weer snel een kopgroep tot stand. Deze keer kregen vijf renners de ruimte van het peloton: . Preben Van Hecke, Hector Saez, Maxime Daniel, Fridtjof Røinås en Marinus Blålid. Zij hadden een maximale voorsprong van drie minuten op het peloton.

Op het lokale circuit in Oslo koos Wout van der Aert voor de aanval. De wereldkampioen in het veldrijden kreeg twee landgenoten met zich Louis Vervaeke en Antoine Warnier. In het peloton deden de ploegen van Weening en Boasson Hagen het werk. De drie zouden ook weer snel gegrepen worden.

Op twintig kilometer van de meet kwam Boasson Hagen ten val. De nummer twee van het klassement zou op tien kilometer van de streep terugkeren in het peloton. Op de laatste beklimming van de Ekeberg bleef een grote groep over met daarbij de klassementsrenners.

Op vijf kilometer van de streep koos Lars Boom voor de aanval, maar de Nederlander zou geen ruimte krijgen. Later was het de beurt aan Timo Roosen, maar ook de ploegmaat van Boom hield het niet vol.

Op drie kilometer was alles bij elkaar, waardoor we een sprint kregen van vijftig renners. In de sprint was Boasson Hagen de snelste. Door de winst gaat de Noor Weening voorbij in het algemeen klassement.

Luidruchtig tuinfeestje: twee arrestaties

In Terneuzen werd in de nacht van zaterdag op zondag een tuinfeestje iets te ruig. Omwonenden hadden geklaagd over geluidsoverlast waarop de politie even poolshoogte kwam nemen.

De dienders constateerden dat er inderdaad sprake was van nogal wat herrie en spraken hier de feestgangers op aan. De vader des huizes stelde zich dusdanig beledigend op tegen de agenten dat hij werd aangehouden. Zijn zoon was het hier niet mee eens en gaf een agent een stomp in zijn gezicht. Daarna zette hij het op een lopen.

De agenten gingen achter hem aan en wisten hem alsnog aan te houden. Wel met behulp van pepperspray want de jongen was nogal opstandig. Beide mannen worden zondag gehoord.

Roda JC ontsnapt in slotfase tegen Helmond Sport

Roda JC is ontsnapt aan vroegtijdige degradatie. Helmond Sport bood de ploeg prima partij, maar die ontsnapten ondanks een rode kaart in de slotfase. Het werd in Kerkrade 1-1 en dat was genoeg. 

Roda had reden om met vertrouwen aan het thuisduel te beginnen, want donderdagavond in Noord-Brabant trokken de Limburgers in het laatste halfuur met een man minder de 1-0 overwinning over de streep. Dani Schahin had vijf minuten voordat Adil Auassar met rood moest inrukken vanuit de rebound de enige goal gemaakt.

Zondagmiddag bleek al gauw dat dit tweeluik tussen Roda en Helmond geenszins een gedane zaak was. De bezoekers waren in de eerste helft beter en kregen zeker drie goede kansen op het openingsdoelpunt. Roda was even gevaarlijk geweest, maar keeper Stijn van Gassel redde bij een vrije trap richting korte hoek van Beni Badibanga. Een paar minuten later kreeg Helmond een strafschop, maar Benjamin van Leer stopte de inzet van Steven Edwards.

Robert Braber schoot na een kwart wedstrijd hoog over en Jordy Thomassen schoot een metertje naast. Nadat Yannis Anastasoui Christian Kum had gewisseld voor Ognjen Gnjatic kreeg Mikhael Rosheuvel rood. Net als bij de aan Helmond toegekende strafschop, was de beslissing van arbiter Siem Mulder discutabel. Roda moest dus wéér verder met een man minder, maar nu de gehele tweede helft. Helmond zou aan één goal genoeg hebben om de stand gelijk te trekken.

Dat doelpunt viel meteen na rust. Het kwartiertje pauze had Furhgill Zeldenrust goed gedaan. Hij ontving een lange bal van Edwards, nam niet goed aan maar kon de bal wel in het doel prikken: 0-1. Zo wankelde Roda met nog veertig minuten op de klok. Tom van Hyfte moest zich geblesseerd laten vervangen door Nathan Rutjes. Helmond bleef ook in de tweede helft de betere ploeg, al creëerde het niet zo gek veel. Robert van Koesveld schoot na een afgeslagen bal ruim over. Namens Roda joeg ook Mohamed El Makrini de bal over de goal.

In het slotkwartier schoot Martin Milec schoot naast namens Roda en toonde Van Leer zich opnieuw de ware redder in nood toen hij Teije ten Den op zich af zag komen, maar een doelpunt voorkwam. Áls Roda het vandaag zou redden, zou de club de keeper op de blote knieën moeten danken. Roda werd richting het einde van de reguliere speeltijd gevaarlijker. Rutjes kwam net te laat bij een pass van Dani Schahin, Abdul Ajagun stuitte na een solo op de keeper en ook Gyliano van Velzen zag hoe Van Gassel redde.

In de laatste minuut was het wél raak voor Van Velzen die de bal op aangeven van Rutjes het laatste zetje gaf en 'm tergend langzaam over de doellijn zag rollen. Het gebeurt met kunst- en vliegwerk, maar Roda ontsnapt voorlopig aan degradatie en gaat de finale van de play-offs spelen tegen de winnaar van SC Cambuur - MVV.

Terwijl Roda JC spelers juichen ligt Helmond Sport speler Stijn van Gassel er verslagen bij. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Terwijl Roda JC spelers juichen ligt Helmond Sport-speler Stijn van Gassel er verslagen bij. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)

Brand in olieraffinaderij Curaçao

Bij de olieraffinaderij Isla in Willemstad op Curaçao is zondag brand uitgebroken. Volgens lokale media zijn er geen slachtoffers gevallen. De brand gaat gepaard met dikke zwarte rook.

Brand in olieraffinaderij Curaçao
Brand in olieraffinaderij Curaçao (Foto: ANP)

Viñales wint GP van Frankrijk na zinderend duel met Rossi

Maverick Viñales heeft zondag de Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP gewonnen. De Spaanse Yamaha-coureur moest daar wel voor knokken tot het einde, want het was een bloedstollende race.

Johann Zarco vertrok als enige van de voorste rijders op twee zachte banden en dat betaalde zich gelijk uit: vanaf plek drie pakte hij Valentino Rossi en in de eerste bocht ging hij ook al voorbij Viñales, terwijl Marc Marquez, Cal Crutchlow en Andrea Dovizioso volgden.

Zarco had in de openingsfase de twee Yamaha's van Viñales en Rossi achter zich aan, maar na een paar ronden begon ook Marquez langzaam maar zeker aan te sluiten. Die vier hadden een gaatje naar de tweede groep, met Crutchlow, Dovizioso en Dani Pedrosa. 

Niet veel later leken de zachte banden van Zarco voor het eerst wat minder te worden en daar profiteerde Viñales van door de leiding over te nemen, terwijl teamgenoot Rossi nog niet voorbij de Fransman kon komen. 

Na ruim tien ronden leken Viñales en Zarco zich wat los te rijden van Rossi, die meer dan eens een foutje maakte en zo Marquez zag naderen. Daarachter waren de ogen echter ook gericht op Pedrosa, want de teamgenoot van Marquez was razendsnel onderweg nadat hij Crutchlow en Dovizioso inhaalde.

Met nog elf ronden te rijden werden er weinig verschillen gemaakt, aangezien de top-5 ongeveer even snel reed. Toch ging het fout, want plotseling schoof Marquez hard tegen het asfalt, waardoor hij flink averij oploopt in de strijd om de wereldtitel.

Vijf rondjes later, met nog zes stuks te gaan, opende Rossi voor het eerst de aanval op Zarco en dat leverde hem gelijk succes op. Il Dottore had het tempo bijzonder goed te pakken en voor men met de ogen kon knipperen zat hij bovenop het achterwiel van Viñales.

Dat duurde ook niet lang, want met een fenomenale inhaalactie in de eerste chicane zette Rossi zijn Yamaha voorbij die van zijn Spaanse teamgenoot, waarmee de veelvoudig wereldkampioen de leiding met drie ronden te gaan in handen nam.

De prachtige actie van Rossi op Viñales, met onze excuses voor de matige kwaliteit van het beeld (Bron: YouTube)

Rossi leek op weg naar zijn eerste zege in ongeveer een jaar tijd, maar in de allerlaatste ronde ging het fout. Hij ging wijd en zag Viñales onderdoor komen, maar daar bleef het niet bij. Rossi probeerde de leiding terug te pakken, maar schoof daarbij onderuit en haalde de finish niet.

Viñales kon zo toch nog de zege pakken, terwijl de tribunes bijna ontploften voor de tweede plek van Zarco. Pedrosa zag door het wegvallen van Rossi ineens de derde podiumplek vrij komen. 

De crash van Rossi, wederom onze excuses voor de beeldkwaliteit (Bron: YouTube)

Trump roept op tot strijd tegen terrorisme

De Amerikaanse president Donald Trump zal zondag tijdens een speech de Arabische leiders oproepen ten strijde te trekken tegen het islamitisch extremisme. In de toespraak die hij houdt ter afsluiting van zijn bezoek aan Saudi-Arabië zegt hij het gevecht tegen terrorisme te zien als een strijd tussen goed en kwaad en niet als een strijd tussen beschavingen.

"Dit is een gevecht tussen barbaarse criminelen die het menselijke leven willen vernietigen en fatsoenlijke mensen van alle religies die het willen beschermen", zal Trump zeggen volgens een samenvatting van zijn toespraak die door het Witte Huis is vrijgegeven.

"Dit betekent dat we de strijd moeten aangaan tegen islamitisch extremisme en islamitische terroristengroepen. En het betekent dat we als een man een front moeten vormen tegen de moord op onschuldige moslims, de onderdrukking van vrouwen, de vervolging van joden en het afslachten van christenen", aldus Trump.

Trump roept op tot strijd tegen terrorisme
Trump roept op tot strijd tegen terrorisme (Foto: ANP)

Turken schenden luchtruim 141 keer in 1 dag

Op 15 mei schonden Turkse vliegtuigen en helikopters liefst 141 keer het Griekse luchtruim. De EU heeft daarop een officiële klacht ingediend.

Volgens de Griekse luchtmacht vlogen die ene dag 20 Turkse F16's, vijf CN-235-vliegtuigen en 19 helikopters zonder toestemming het Griekse luchtruim binnen. In alle gevallen werden de toestellen door Griekse straaljagers onderschept. Negen keer leidde dat bijna tot gevechtshandelingen.

Naast de vliegtuigen wisten die dag twee met raketten bewapende Turkse marineschepen Griekse wateren binnen te varen. Het Griekse ministerie van BuZa is pissig en stelt dat de Turken 'overduidelijk geen goede buur wensen te zijn'. De Europese Commissie waarschuwt Ankara expliciet in een 'strenge boodschap' dat het de Griekse landsgrenzen dient te respecteren.

De internationale gemeenschap erkent Griekse heerschappij over de Egeïsche Eilanden. Turkije is het daarover oneens en stelt dat er 'grijze gebieden' zijn waar de Grieken niet horen te heersen. Het gaat dan om een aantal kleine eilanden, alsook de zee eromheen en de lucht erboven.

Ware schijtkat te adopteren

Een dierenasiel in Melbourne is recentelijk een ware teringkater in de maag gesplitst. Dat blijkt uit de pagina die ze over 'm hebben geschreven.

De kat, genaamd Lord Bigglesworth, wordt niet bepaald aangeprezen. Hoewel het een mooi beest is, is hij volgens het asiel 'een ultieme, enorme klootzak', een 'despoot en dictator.'

"Als hij iets niet leuk vindt bijt hij meteen." Biggles wordt psychotisch als-ie niet meteen naar buiten mag wanneer hij dat wil, of wanneer het voedsel niet op tijd wordt geserveerd. "Hij bepaalt zelf wanneer hij geaaid wil worden en komt dan op schoot zitten. Als je niet goed genoeg aait bijt hij."

In de bijbehorende video weigert Lord Bigglesworth aan te geven waarom hij zo'n schijtbeest is. De kat kan niet worden geadopteerd buiten Australië: "Hij is nu al een klootzak, maar dat wordt 1000% erger als hij zes maanden in quarantaine moet zitten en dan op een vlucht wordt gezet."

Fans van de kater kunnen mailen naar humanslave@utterbastardcat.com of kijken op utterbastardcat.com.

Besmet Nederlands kalfsvlees in VS

De Amerikaanse voedselinspectie USDA heeft een partij met een gevaarlijke bacterie besmet kalfsvlees uit Nederland ontdekt. Het vlees is geleverd aan restaurants en winkels, maar voor zover bekend is nog niemand ziek geworden.

Volgens de USDA is een monster van het vlees positief getest op de gevaarlijke STEC-variant van de E.coli-bacterie. Mensen kunnen daardoor ernstig ziek worden. Met name kleine kinderen en ouderen lopen het risico op ernstige complicaties, die dodelijk kunnen zijn.

De bacterie werd vorige week ontdekt. Later bleek dat de besmette partij nog groter is. Consumenten en bedrijven die het vlees hebben gekocht wordt aangeraden het terug te brengen naar de winkel of weg te gooien.

Besmet Nederlands kalfsvlees in VS
Besmet Nederlands kalfsvlees in VS (Foto: ANP)

Morbidelli boekt volgende zege in Moto2

Franco Morbidelli heeft op het circuit van Le Mans de Franse Grand Prix in de Moto2 gewonnen. De Italiaan boekte zo al zijn vierde zege in vijf races en gaat uiteraard nog steviger aan de leiding in het WK.

Thomas Lüthi nam vanaf poleposition de leiding bij de start, maar zag Morbidelli al snel langszij komen. Francesco Bagnaia nam de derde plek in beslag, hoewel hij snel werd gepasseerd door Alex Marquez. Ondertussen volgden ook Lorenzo Baldassarri, Mattia Pasini en Dominique Aegerter, terwijl de vanaf plek vier matig vertrokken Luca Marini onderuit ging.

Morbidelli slaagde er niet in weg te rijden en na een ronde of vijf had hij Lüthi nog altijd in het kielzog en de Zwitser pakte zelfs de leiding over, terwijl ook Marquez en Bagnaia niet ver weg waren. Toch duurde het niet lang voor Lüthi het moeilijk begon te krijgen: na een kleine tien ronden viel hij terug naar plek vier en had Morbidelli de leiding weer in handen.

Ook met vijf ronden te rijden was de race nog niet beslist. Bagnaia kon het gat naar Morbidelli net niet dichten, maar zat er dicht genoeg op om duidelijk te maken dat de leider zich geen enkele fout kon permitteren. Op ruime afstand hadden ook Marquez en Lüthi de strijdbijl nog lang niet begraven, waarbij de Zwitser de derde plek weer over kon nemen.

Bagnaia bleef voorin druk uitoefenen op Morbidelli en in de laatste ronde leek hij zelfs nog even een aanval voor te bereiden, maar halverwege de ronde gaf Bagnaia het op. Daar baalde hij overigens zeker niet van, want net als Morbidelli kwam ook hij met een uitgebreide wheelie over de finish, voor de derde plek van Lühti en plaats vier van Marquez.

Marmot veroorzaakt autobrand

Toen de eigenaar van een zojuist gekochte tweedehands Toyota 4Runner-truck woensdag naar de DMV reed om zijn auto te laten registreren, vloog het voertuig in de fik. De reden: een bosmarmot was in het motorblok gekropen en had er een nest gebouwd. Dat vloog vervolgens in de fik.

Het voorval gebeurde in het stadje Steamboat Springs, Colorado. De bestuurder parkeerde de brandende truck vlug, waarna de bosmarmot onder de motorkap vandaan kwam en wegrende. Helaas stond het dier zelf ook in de fik en werd er gevreesd dat het daardoor nog meer branden zou veroorzaken.

Een dag later vond men het beest voor een winkel. Het beest was zwaargewond en had gruwelijke brandwonden. Het dier is vervolgens door Staatsbosbeheer uit zijn lijden verlost.

Het lokale sufferdje Steamboat Today maakt een toespeling op het Engelse woord voor een bosmarmot, 'woodchuck', door te stellen: "It now chucks wood in heaven." 

 
"How much wood could a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood in a truck?"
Het antwoord blijkt 'genoeg om zichzelf van kant te maken.'

Nog geen spoor van drie ontvoerde kinderen

De politie in Enschede is nog steeds naarstig op zoek naar een 35-jarige man van Syrische afkomst die vrijdagmiddag zijn drie kinderen van twee, vier en vijf ontvoerde. Getuigenoproepen hebben nog geen tips opgeleverd, zei een woordvoerder zondag.

"We nemen dit heel serieus. Het zijn nog maar hele kleine kinderen, die horen bij hun moeder te zijn", aldus de zegsman. De kinderen staan internationaal gesignaleerd. Ook de Duitse politie is gealarmeerd, omdat de man mogelijk met de kinderen naar Duitsland is gereisd.

De man nam de kinderen vrijdagmiddag mee uit een woning aan de Veenstraat tijdens een bezoek aan zijn vrouw. Toen hij even kort met ze alleen was, nam hij de kinderen mee en onttrok ze daarmee aan de ouderlijke macht, aldus de politie. Zijn vrouw alarmeerde rond 16.30 uur de politie, die direct een onderzoek begon.

Nog geen spoor van drie ontvoerde kinderen
Nog geen spoor van drie ontvoerde kinderen (Foto: ANP)

Handboogschutter Wijler wint WB bij zijn debuut

Steve Wijler heeft bij heeft bij zijn wereldbekerdebuut in Shanghai meteen gewonnen. De 20-jarige handboogschutter was in de finale van het olympische onderdeel recurve te sterk voor Kim Woo-jin met 6-2.

Wijler begon de finale sterk door de eerste twee sets te pakken met 29-26 en 28-27, waardoor de Limburger op een 4-0 voorsprong kwam. De derde set werd gewonnen door Kim, de nummer één van de wereld en viervoudig wereldkampioen.

Wijler was niet onder de indruk en kwam in de vierde set sterk terug. Met een perfecte score pakte de Nederlander de vierde set, waardoor hij zijn eerste wereldbeker won.

"Ik kwam naar China om ervaring op te doen en de bondscoach had mij gezegd dat het resultaat niet belangrijk was en dat ik moest genieten", aldus Wijler.

"En nu heb ik drie Koreanen verslagen en een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Ook ik ben verbaasd. Ik hoopte op een plaats bij de laatste 32", Aldus Wijler tegen de NOS.

In de strijd om het brons verloor Sjef van de Berg met 3-7 van meervoudig olympisch en wereldkampioen Im Dong-hyun uit Zuid-Korea.

Puber redt zwaan met mond-op-mond

Een 15-jarige Australiër genaamd Joshua Martin heeft een zwaan van de dood gered door het beest mond-op-mondbedeming te geven. Dat meldt Yahoo! 7 News.

Het beest zat verstrikt in visdraad toen Joshua 'm vond. "Hij zag er dood uit toen we 'm vonden", aldus Joshua. Terwijl ze naar de dierenarts reden met het beest beademde Martin vervolgens de zwaan.

Het gaat goed met de zwaan en een Australische football-speler van de Western Bulldogs heeft de dierenartskosten betaald. Het dier mag volgende week weer de natuur in.

Een video van het voorval is te bekijken op de site van 7 News

Turkije doodt terreurverdachten IS

De Turkse politie heeft bij een inval in de hoofdstad Ankara twee terreurverdachten gedood die lid zouden zijn van Islamitische Staat (IS). De mannen tussen de 25 en 30 jaar waren van plan een aanslag te plegen.

Ze werden doodgeschoten toen ze zich verzetten tegen hun arrestatie, aldus staatspersbureau Anadolu zondag. In het huis waar zij zaten ontdekte de politie wapens en springstoffen. De politie ging tot actie over na een tip van een derde verdachte die eerder was aangehouden in Istanbul.

Turkije doodt terreurverdachten IS
Turkije doodt terreurverdachten IS (Foto: ANP)

'Lukaku kost 116 miljoen'

Romelu Lukaku staat in de belangstelling van Manchester United en zijn oude club Chelsea, maar Ronald Koeman is vastberaden hem bij Everton te houden.

Lukaku vertrok in de zomer van 2014 voor 35 miljoen euro van Chelsea naar Everton, maar als de club uit Londen hem terug wil hebben, zal het meer dan het drievoudige bedrag moeten neertellen. The Sun meldt dat Everton Lukaku een prijskaartje van liefst 116 miljoen euro om de nek heeft gehangen.

Volgens de Britse boulevardkrant is dit astronomische bedrag een zet van manager Ronald Koeman die er alles aan wil doen de Rode Duivel voor Everton te behouden. Een vertrek van Lukaku, die de voorbije vier jaar goed was voor 67 doelpunten voor de Toffees, zou de selectie ernstig verzwakken. Lukaku werd in het seizoen 2013-2014 van Chelsea gehuurd en een jaar later lijfde Everton hem definitief in.

Met zijn 24 doelpunten deze jaargang heeft Lukaku zich in de kijker van Europese grootmachten gespeeld. United zit door de zware knieblessure van Zlatan Ibrahimovic zonder aanvalsleider, terwijl Chelsea-spits Diego Costa flirt met Chinese miljoenen.

Lukaku ligt nog tot medio 2019 vast in Liverpool en sloeg onlangs een contractverbetering af: hij zou graag met Chelsea de Champions League in willen. Lukaku moet zondag op bezoek bij Arsenal overigens drie keer scoren om Premier League-topscorer te worden en daarnaast hopen dat Harry Kane (nu 26 goals) zondag niet tot scoren komt.

Mir wint chaotische Moto3-race waar halve veld onderuit gaat

De Grand Prix van Frankijk in de Moto3 is zondag opgeschrikt door een massale valpartij. Op het circuit van Le Mans ging het in de tweede ronde fout door een oliespoor, waar ongeveer het halve veld onderuit ging. Het lijkt er wel op dat alle coureurs er relatief goed vanaf zijn gekomen.

Jorge Martin nam de leiding bij de start, gevolgd door Joan Mir. In de tweede bocht ging het vervolgens al fout in het middenveld, waar Adam Norrodin, Tatsuki Suzuki, Jakub Kornfeil en Lorenzo Dalla Porta een stevige valpartij meemaakten. De motoren werden snel aan de kant gehaald, maar het ongeval zou nog een flinke staart krijgen.

Een ronde later kwam het veld in de bocht aan en schijnbaar had men even gemist dat er mogelijk olie op de baan lag. Mir en Martin gingen vanaf de eerste twee posities samen, maar onafhankelijk van elkaar onderuit en in de seconden daarna brak de hel los in Le Mans. Alles en iedereen gleed tegen het asfalt, waarbij motoren in het rond vlogen en in het grind liggende coureurs raakten.

Al met al leken er zeker vijftien rijders tegen de grond te gaan en op het eerste gezicht heeft het er alle schijn van dat een ieder er relatief goed vanaf is gekomen. Nicolo Bulega, Niccolo Antonelli en Mir zijn even naar het medisch centrum gebracht, maar op het eerste oog zijn grote zorgen om die coureurs niet nodig. Zo was Bulega te zien terwijl hij door de pitstraat rende en van Mir was al bekend dat het puur om een controle ging.

Niet geheel verrassend werd de rode vlag gezwaaid, waardoor de race voor onbepaalde tijd stil ligt. Achteraf vond men het immers toch een goed idee om de olie maar even op te ruimen. Overigens is Bo Bendsneyder als een van de weinige rijders niet gevallen.

Update 12.10 uur
Na een lang oponthoud kon dan eindelijk opnieuw gestart worden en het was wederom Martin die de leiding nam, dit keer voor Romano Fenati, Juanfran Guevara en Antonelli, terwijl Bendsneyder op de achtste plek reed. Diens teamgenoot Antonelli was al snel klaar, want in de eerste ronde ging hij onderuit vanaf plek drie.

Drie ronden later had Fenati de leiding overgenomen met Martin op plek twee, maar de Spanjaard zag zijn race daar eindigen. De nummer drie van het kampioenschap kende een highsider en smakte tegen het asfalt. Fenati kon niet lang van zijn leiding genieten, want de Italiaan die een mooie slag kon slaan in het WK ging een paar ronden later zelf vanaf plek één onderuit. 

Zo kwam ineens kampioenschapsleider Mir na een matige start alsnog weer aan de leiding, met een groot gat richting Aron Canet en Darryn Binder. Bendsneyder had het erg moeilijk en was al teruggevallen naar de dertiende plek. Met drie ronden te gaan gloorde er echter toch weer hoop, want de Nederlander sloot weer aan bij de grote groep die streed om de tweede plek - ver achter Mir.

Voorin de groep vochten Marcos Ramirez en Fabio Di Giannantonio met onder meer Enea Bastianini om de tweede plek. Ook Binder mengde zich weer in de strijd, maar in de slotronde ging de Zuid-Afrikaan vanaf een podiumpositie onderuit. Canet knalde als een malle naar voren en het was de jonge Spanjaard die achter Mir naar de tweede plek reed, voor Di Giannantonio, Ramirez en Guevara. Bendsneyder kende een goede slotronde en eindigde als negende.

'Chris Cornell wordt vrijdag begraven'

Chris Cornell wordt vrijdag naar zijn laatste rustplaats gebracht. Dat hebben bekenden van de zanger laten weten aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. De frontman van Soundgarden en Audioslave stierf woensdag in Detroit.

Volgens de ingewijden wordt Cornell begraven in Los Angeles. Zijn lichaam wordt zondag overgevlogen van Michigan naar Los Angeles, waar de zanger vrijdag wordt begraven op de Hollywood Forever Cemetery.

Of ook fans de gelegenheid krijgen afscheid te nemen van Cornell, is nog niet bekend. "De familie denkt na over een (publieke) herdenkingsbijeenkomst voor de fans", stelt de bron. "Maar ze zijn ook druk met het verwerken van hun verlies en het regelen van de uitvaart."

Een lijkschouwer oordeelde daags na Cornells dood dat de zanger zelfmoord had gepleegd. Zijn nabestaanden twijfelen daar echter aan en willen een toxicologisch onderzoek. Vlak voor zijn dood zou de rocker zijn vrouw Vicky hebben laten weten dat hij extra medicijnen had geslikt.

'Chris Cornell wordt vrijdag begraven'
'Chris Cornell wordt vrijdag begraven' (Foto: BuzzE)

D66-kopstuk: geen reële kans op slagen met CU

Onderhandelingen van VVD, CDA en D66 met de ChristenUnie over een nieuw kabinet hebben geen zin. Die hebben geen reële kans van slagen, vindt D66-kopstuk Kajsa Ollongren.

Als het aan D66 ligt "is dit een fase die we kunnen overslaan", zei Ollongren in WNL op Zondag. De Amsterdamse wethouder wees er zondag opnieuw op dat een regeringscoalitie een "echt heel erg krappe" meerderheid heeft in beide Kamers. Bovendien zijn D66 en CU het oneens over "toch moeilijke onderwerpen" als de donorwet en het vrijwillig levenseinde. "Ik zie het op deze punten niet gebeuren."

Ollongren wil liever dat SP of PvdA de maandag opengevallen plaats van GroenLinks inneemt aan de onderhandelingstafel met VVD, CDA en D66.

Mocht D66 toetreden tot een nieuw kabinet, dan geldt Ollongren als een geheide minister.

D66-kopstuk: geen reële kans op slagen met CU
D66-kopstuk: geen reële kans op slagen met CU (Foto: ANP)

Fox maakt autistisch jochie belachelijk

Een dame op de Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft officieel excuses moeten aanbieden, nadat zij een achtjarig autistisch jochie op nationale tv had afgezeken.

Bij een toespraak van vicepresident Mike Pence stond het ventje naast Pence. De VP sloeg hem per ongeluk in het gezicht toen hij wild stond te gebaren. Nadien vroeg het jongetje speels of Pence sorry kon zeggen voor 'm in het gezicht batsen op tv. Dat deed Pence en dat was het dan.

Bejaarde Amerikanen kijken veel Fox, zo ook de oma van het jongetje. Die lichtte haar dochter in dat kleinzoonlief een week later nogmaals op tv was geweest. Toen de moeder vervolgens verwachtingsvol het segment bekeek, schrok ze. Haar zoontje werd namelijk hard afgezeken.

Tucker Carlson's gast Tammy Bruce zei tussen neus en lippen door: "Blijkbaar baren we tegenwoordig 'snowflakes' [hypergevoelige kinderen], want het zag eruit alsof dat kind in die zaal een safe space nodig had." Vanzelfsprekend is het Fox-beleid om termen als 'liberal snowflake', 'social justice warrior' en 'safe space' zo vaak mogelijk te bezigen.

De moeder beklaagde zich vervolgens bij de zender. Daarop moest Bruce meteen excuses aanbieden. Daarbij schoot ze plots de 'liberale' kant op door zichzelf te beroepen op het zijn van een 'feminist en homoseksuele vrouw'.

Bruce: "Het spijt me enorm. Het was nooit mijn bedoeling om een kind of z'n moeder pijn te doen. We hadden geen idee dat Michael autistisch is. (...) Een les die we hieruit kunnen leren is nooit kinderen in politieke discussies te betrekken."

Noord-Korea voert weer rakettest uit

Het leger van Zuid-Korea heeft bekend gemaakt dat Noord-Korea zondag weer een rakettest heeft uitgevoerd.

Het is niet duidelijk om wat voor soort raket het gaat, het projectiel is gelanceerd vanaf een basis bij de plaats Pukchang. Mogelijk zou het een balistische raket zijn. Noord-Korea wordt door VN-resoluties verboden om dit type raketten te testen.

Japan protesteerde zondag meteen bij Pyongyang. De raket kwam even buiten de exclusieve economische zone van het land in de zee terecht. Die grens van die zone ligt een kleine 350 kilometer uit de kust. Japan noemt de lancering ontoelaatbaar en een schending van de VN-resoluties.

Afgelopen weekeinde voerde Noord-Korea ook een test uit met een ballistische raket. Deze kwam in de zee bij Rusland terecht. De Verenigde Naties heeft deze test maandag veroordeeld.

Emotionele Lahm: "Dit was mijn leven"

Philipp Lahm neemt met pijn in het hart afscheid van het betaald voetbal. De verdediger heeft zijn laatste wedstrijd achter de rug voor Bayern München

Na het competitieduel met SC Freiburg kreeg Lahm de microfoon. Hij speelde zijn hele carrière voor Bayern München, de Duitse landskampioen. Eerst werd hij bedolven onder de traditionele bierdouche.

"Dit is een emotioneel moment voor mij", zei Lahm. "Wat ik hier altijd heb meegemaakt met de fans, de spelers en mijn vrienden is vandaag voor de laatste keer geweest. Op het veld staan met mijn teamgenoten en coaches, dat was mijn leven."

Lahm weet zeker dat hij het clubvoetbal gaat missen. De routinier is echter vastberaden in zijn besluit omdat hij op een hoogtepunt wil stoppen. "De club is één grote gemeenschap. Dat ga ik missen. Ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt met deze club. Mijn ploeggenoten, de fans, iedereen. Ik wens iedereen het beste."

Radar op de bres voor oudere werkloze

Radar gaat zich hard maken voor experimenten met een basisinkomen voor werkloze vijftigplussers. Het consumentenprogramma begint een petitie en belooft die bij voldoende handtekeningen aan te bieden aan alle politieke partijen. Dat zei presentatrice Antoinette Hertsenberg zondag in het tv-programma WNL op Zondag.

Hertsenberg pleit voor een zo'n basisinkomen na het maken van de de tweedelige special van Radar over vijftigplussers die hun werk kwijtraken. Daaruit komt naar voren dat werkloze vijftigplussers maar een kans van 3 procent hebben om nog aan een baan te komen, ondanks dat ze zich "wezenloos solliciteren", aldus Hertsenberg. Ze zei ook verbijsterd te zijn door het woud aan regels waar deze mensen in verstrikt kunnen raken.

Radar op de bres voor oudere werkloze
Radar op de bres voor oudere werkloze (Foto: ANP)

Waarde bitcoin passeert grens 2000 dollar

De virtuele munt bitcoin wordt in rap tempo meer waard. Een munt is inmiddels goed voor meer dan tweeduizend dollar, omgerekend zo'n 1785 euro. Het is voor het eerst dat de bitcoin de grens van tweeduizend dollar is gepasseerd, meldt TechCrunch.

In 2013 brak de bitcoin door de grens van duizend dollar. Door verschillende oorzaken werd de munt vervolgens minder waard. De bitcoin werd begin dit jaar echter weer verhandeld voor zo'n duizend dollar, omdat de munt een gewild beleggingsobject werd vanwege de politieke en economische onzekerheid in de wereld.

De opmars zette de afgelopen maanden voort. Begin mei was de virtuele munt nog 1600 dollar waard, tegenover zo'n 1342 dollar zes dagen eerder. Die opmars werd door kenners toen voornamelijk toegeschreven aan het feit dat steeds meer nationale overheden de bitcoin als wettelijk betaalmiddel erkennen. Dat is onlangs bijvoorbeeld gebeurd in Japan.

Het elektronische betaalmiddel bestaat sinds 2009 en is niet onomstreden. De bitcoin is ook veel gebruikt door criminelen, vooral vanwege de mogelijkheid om er volstrekt anoniem betalingen mee te verrichten.

Waarde bitcoin passeert grens 2000 dollar
Waarde bitcoin passeert grens 2000 dollar (Foto: BuzzT)

Nog steeds verdwijnt veel voedsel in afvalbak

Een derde van het voedsel in Nederland belandt regelrecht in de afvalbak. Ondanks de doelstelling van de overheid om 20 procent minder te verspillen tussen 2009 en 2015, wordt er geen vooruitgang geboekt. Nog geen procent van deze doelstelling is waargemaakt. Dat meldt De Monitor (KRO-NCRV) zondagavond in de uitzending.

Het onderzoeksprogramma onderzocht onder supermarkten, consumenten, producenten en de overheid wie de grootste voedselverspillers zijn en waarom het zo moeilijk is dit terug te dringen.

De consument blijkt verreweg de grootste verspiller en gooit naar schatting tussen de 40 en 45 procent van zijn voedsel weg, zo blijkt uit het programma. Consumenten kopen meer eten dan ze nodig hebben, bewaren het niet op de goede plek en koken te grote porties. Consumenten zouden jaarlijks 300 tot 400 euro kunnen besparen per huishouden door minder te kopen en weg te gooien.

Steeds meer supermarkten zetten tegenwoordig een houdbaarheidsdatum op verse groenten en fruit. Het gevolg is dat klanten producten kiezen met de langste houdbaarheidsdatum, waardoor andere producten achterblijven en weggegooid moeten worden, zo blijkt uit het programma. Ook voedselproducenten zijn verspillers, zoals bijvoorbeeld tomatentelers. Zij gooien tomaten weg die goed van smaak zijn, maar bijvoorbeeld niet voldoen aan de kwaliteitseisen qua vorm, kleur en grootte.

Nog steeds verdwijnt veel voedsel in afvalbak
Nog steeds verdwijnt veel voedsel in afvalbak (Foto: ANP)

Australië stelt illegale migranten ultimatum

Australië heeft illegale vluchtelingen in het land een ultimatum gesteld. Als zij niet voor 1 oktober een verzoek om asiel indienen, worden zij het land uitgezet.

De minister van Migratie Peter Dutton maakte het ultimatum zondag in Brisbane bekend. Voor zover bekend gaat het om ongeveer 7500 bootvluchtelingen die soms al meer dan vijf jaar in Australië wonen maar nooit een poging hebben gedaan om officieel ingezetene te worden.

Met het ultimatum wil de Australische regering voorkomen dat meer vluchtelingen per boot naar het land komen.

Australië stelt illegale migranten ultimatum
Australië stelt illegale migranten ultimatum (Foto: ANP)

Guardiola ziet niets in straf voor schwalbes

In de Premier League kunnen spelers vanaf volgend seizoen geschorst worden voor hun schwalbes. Pep Guardiola vindt het een vreemde beslissing.

De Engelse voetbalbond maakte deze week bekend dat een speciaal panel voortaan op basis van televisiebeelden kan beslissen of een speler een fopduik heeft gemaakt. Hij kan dan één of twee wedstrijden schorsing krijgen. Volgens Guardiola had de bond andere prioriteiten moeten stellen.

"Iedereen maakt wel eens fouten. Gaan we nu de scheidsrechters ook al beoordelen? Nee. Zulke dingen gebeuren gewoon", sprak de Spaanse manager van Manchester City. "Ik pas me aan aan de regels van de UEFA, FIFA en het maakt geen verschil wat ik zeg. Mijn invloed en mijn mening tellen niet."

Guardiola vindt dat de arbitrage meer baat heeft bij de invoering van videotechnologie. "Er worden veel fouten gemaakt, maar niet omdat de scheidsrechters slecht zijn. Het voetbal gaat tegenwoordig veel sneller. Eerst legden spelers per wedstrijd zes kilometer af, nu is dat het dubbele. Technologie helpt om arbiters eerlijke beslissingen te laten maken."

Politie aangevallen: agent bijna gewurgd

Bij een opstootje zondagmorgen in Zutphen zijn agenten gewond geraakt, een van de agenten verloor zelfs bijna het bewustzijn toen een man hem probeerde te wurgen.

Rond 03.30 uur ging het mis op de Schupstoel in Zutphen, agenten kwamen ter plaatse waarna een 24-jarige Zutphenaar het op een rennen zette. De politie wist hem te achterhalen en daarbij gooide de man bij zijn arrestatie een agent tegen een hek. De agent raakte hierbij lichtgewond.

Een groep vrienden van de man begon zich te bemoeien met de aanhouding. Een 22-jarige man viel hierbij een agent aan en probeerde hem te wurgen. Hij is aangehouden voor poging tot doodslag. Een andere verdachte wist te ontkomen maar zijn gegevens zijn bij de politie bekend en dus zal deze persoon later worden opgepakt.

Toen de agenten terugkeerden op de Schupstoel troffen de agenten een vernielde politiebike aan en waren zij er een kwijt, deze blijkt te zijn gestolen.

Beer vreet honing op

In de nacht van woensdag op donderdag heeft een beer in het Oostenrijkse Kaltern twee bijenkasten gesloopt. Het beest had vermoedelijk zin in honing.

Een paar kilo honing en tig bijensteken later vertrok de beer weer, maar niet voordat er €600 schade was aangebracht. De imkers ter plekke zijn echter bang dat als ze er nieuwe bijenkasten neerzetten, de beer die kasten ook weer komt slopen.

Het is niet de eerste keer dat een beer in de gemeente zich met menselijke activiteiten bemoeit. De afgelopen jaren kwam een beer al veel te dichtbij woonhuizen. Of het dezelfde beer was, valt niet te zeggen.

 
Zo moet het er dan ongeveer uitzien.

Giro: Etappe 15 - Een dag voor de vluchters?

Zoals verwacht moest het spektakel van de veertiende rit toch vooral van de laatste tien kilometer komen. Het was vooraf de vraag of de klassementsrenners er een boeiend schouwspel van wilden maken, maar toen FDJ al vroeg op kop begon te rijden werd dat meteen duidelijk. De vluchters kregen geen ruimte en dus zouden de jongens van het algemeen klassement gaan strijden om de dagwinst.

Quintana had zijn zinnen ook duidelijk op deze rit gezet en liet zijn mannen op kop rijden. Na wat speldenprikjes her en der kwam Quintana een aantal kilometer voor de top met een serieuze aanval, niemand leek hem te kunnen volgen. Dumoulin koos zoals altijd voor zijn eigen tempo en leek niet heel veel te verliezen op de Colombiaan. Sterker nog, na een tijd kwam Dumoulin zelfs dichterbij. Hij raapte alles op wat tussen hem en Quintana reed en bleef maar op kop rijden, met iedereen in zijn wiel.

Hij bleef maar dichterbij komen, tot hij ineens in het wiel zat. Toen kwam misschien wel het mooiste moment van de rit, een halve seconde hield Dumoulin de benen stil. Hij leek te twijfelen, even in het wiel zitten of meteen demarreren? Demarreren natuurlijk, proberen Quintana een mentale tik te geven. Dat lukte aardig, in de laatste meters van de rit moest Quintana lossen. Zakarin hoefde niet te lossen, hij leek te profiteren van al het werk van Dumoulin, maar daar dacht Tom anders over.

Hij dacht even terug aan de rit naar Cumbre del Sol in de Vuelta van 2015 en besloot nu hetzelfde te doen. Hij sprintte nog naar het wiel van Zakarin, ging erop en erover en won eigenlijk met gemak. Het zijn impressionante prestaties van Dumoulin, wat hij tijdens deze Giro allemaal aan het doen is mogen we op z'n minst bijzonder noemen. Hij is op weg naar iets heel moois, maar de zware derde week moet nog komen.

Het is nog steeds te vroeg voor conclusies, hoewel de voorlopige conclusie wel mag zijn dat Tom buitenaards is. Hij staat nu al op zeven ritzeges in een grote ronde, voor een Nederlander is dat niet slecht. Voor de allesbeslissende derde week komt moeten we wel eerst nog even de tweede week afronden. Dat doen we met een rit richting Bergamo, met in de laatste 50 kilometer een parcours dat gelijk is aan dat van de Ronde van Lombardije. Het lijkt een ideale rit voor de vluchters.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
Net als in de Giro van 2014 kende deze Giro een aankomst op Oropa. Daags na die rit in 2014 zou het peloton vertrekken vanuit Valdengo en ook dat zal tijdens deze Giro zo zijn. Voor 2014 was de koers nog nooit in het nietige dorpje van amper 2500 inwoners geweest, maar nu in een paar jaar tijd ineens twee keer.

Valdengo ligt op amper 10 kilometer afstand van Biella, waar de voet van de klim naar Oropa ligt. De renners hebben dus na die enorm korte rit van gisteren ook nog eens een korte verplaatsing gehad, dat is voor het herstel altijd lekker. We zijn, omdat we zo dicht bij de finishplaats van gisteren zijn, uiteraard nog steeds in Piëmonte, maar die regio gaan we vandaag wel definitief verlaten.

Valdengo is niet echt een dorp dat bol staat van de boeiende verhalen. Er komen ook maar weinig bekende mensen vandaan. Alleen Giuseppe Pella kan genoemd worden als enigszins bekend persoon. Hij is in 1953 nog even president van Italië geweest, maar diende al snel weer zijn ontslag in omdat zijn daden niet echt op veel steun konden rekenen. Qua gebouwen heeft het dorp maar een duidelijk hoogtepunt, boven op een heuveltje ligt een kasteel dat er best mag zijn. De renners starten in het centrumpje van Valdengo, voor de deur van het lokale stadhuis.

Het kasteel van Valdengo (Foto: WikiCommons)
Het kasteel van Valdengo (Foto: WikiCommons)

De route
Het grootste deel van deze rit is enorm vlak en enorm saai. We rijden maar weer eens een dag door de Povlakte, want het minst interessante deel van Italië moet natuurlijk wel genoeg aandacht krijgen. In de eerste kilometers is er nog een klein bultje, dat kan nog wel een beetje bepalend zijn bij het vormen van een kopgroep, maar verder hebben we weer hetzelfde verloop als tijdens de vorige rit. Rechte en brede wegen, door een landschap dat niet op veel schilderijen terug te vinden zal zijn.

De renners rijden door wat dorpjes, zoals Ghislarengo, waar de passages wat smaller zijn en waar ook de gebruikelijke rotondes weer om de hoek komen kijken. Zonder veel problemen zullen de renners richting het oosten blijven rijden, terwijl ze dorpjes als Fara Novarese en Agnellengo passeren. Van Agnellengo is het een kleine tien kilometer fietsen tot Oleggio, over grotendeels rechte wegen.

Buiten Oleggio rijden de coureurs het nationaal park van de Valle del Ticino binnen. In dit park is er een kleine afdaling richting de rivier Ticino, met zelfs een paar bochten. Gekkigheid. Na dit spannende intermezzo gaat het weer 15 kilometer vooral rechtdoor, met een aantal bochten dat je op één hand kan tellen en nog een paar rotondes. Na die 15 kilometer rijden de renners door Busto Arsizio, waar na 64 kilometer de eerste tussensprint van de dag is. Busto Arsizio is een oude textielstad met een paar kerkjes die best mooi zijn.

Busto Arsizio biedt wel wat moois (Foto: Panoramio)
Busto Arsizio biedt wel wat moois (Foto: Panoramio)

Na deze eerste tussensprint rijden de renners een tijd over wat smallere en bochtigere wegen, met zowaar ook een paar bomen langs de kant van de weg. Het parcours is dus iets minder geestdodend dan tijdens de vorige rit. Na een aantal kilometer wordt de weg wel weer wat breder, maar het blijft wel redelijk bochtig. Ook vlak, vooral heel vlak.

Tussen de dorpjes Lomazzo en Arosio komen de renners over een afstand van ongeveer 15 kilometer 20 rotondes tegen, met de verkeersveiligheid is het in deze streek wel goed gesteld. Na het festival der rotondes fietsen de renners verder richting Briosco en hier verlaten we het vlakke land. We komen in een landschap terecht met wat meer heuvels.

Zo gaat het na Briosco bijvoorbeeld een kilometer omhoog aan 5%. Niet direct heel spannend, maar alles beter dan een volledig vlakke weg. Even verderop volgt er nog een kort klimmetje van 1,5 kilometer aan 4% richting Bevera. In dit dorpje slaan de renners rechtsaf en komen ze weer op een bredere en rechtere weg terecht. Het is dan ook weer een tijdje vlak.

Na 120 kilometer komen de renners door Calco en dan volgt er een korte maar simpele afdaling richting de rivier Adda. Na deze rivier gaat het weer een kilometer aan 5% omhoog en na dit klimmetje zijn we al dicht in de buurt van de tweede tussensprint van de dag. Tot dit tweede tussensprintje rijden de renners over brede en vlakke wegen.

In Almenno San Salvatore is dan na 140 kilometer de tweede tussensprint van de dag. We zijn nu ook al dicht in de buurt van de finale. In Almenno San Salvatore loopt het ook weer even een kilometer aan 4 à 5% omhoog en even daarna komen de renners over een bochtige weg langs de rivier Brembo te rijden.

Na 145 kilometer rijden ze dan heel dicht langs Sedrina, de geboorteplaats van een van de beste Italiaanse renners ooit, Felice Gimondi. Een van de weinige renners die het ooit voor elkaar heeft gekregen om alle grote rondes te winnen. De Giro won hij zelfs drie keer en dan reed hij ook nog eens zes keer podium, daarnaast werd hij wereldkampioen en won hij grote klassiekers als Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en zijn Ronde van Lombardije. Zijn naam mag tijdens deze 100e Giro zeker niet ontbreken. We moeten deze rit maar beschouwen als een ode aan hem.

Een blik op Sedrina (Foto: Panoramio)
Een blik op Sedrina (Foto: Panoramio)

Nadat de renners langs Sedrina zijn gefietst hoeven ze nog maar een aantal kilometer over vlakke wegen te fietsen richting Zogno. In Zogno komen ze terecht op het parcours van de Ronde van Lombardije van 2016. We gaan de laatste drie beklimmingen van die klassieker nu afwerken en dat is eigenlijk weer een gemiste kans. Het was namelijk niet zo ingewikkeld geweest om er nog een vierde klim of zelfs een vijfde klim aan toe te voegen.

Na de tussensprint in Almenno San Salvatore hadden de renners ook rechtdoor kunnen fietsen, op weg naar Ponte Giurino om daar aan de klim naar Berbenno te beginnen (8 kilometer aan 4%), kort daarop gevolgd door de klim naar Sant'Antonio Abbandonato (6,5 kilometer aan 9%). Deze twee beklimmingen zaten ook in Il Lombardia van 2016, maar voor deze rit vond men dat schijnbaar van het goede teveel. Vooral het gemis van Sant'Antonio Abbandonato is spijtig, dat is een heerlijke klim.

Enfin, doordat we na Almenno San Salvatore niet richting het binnenland fietsen maar de Brembo blijven volgen beginnen we pas in Zogno aan de eerste echte klim van de dag, Miragolo San Salvatore. Een klim van de tweede categorie die bijna negen kilometer lang is en 7% gemiddeld. Een pittige klim, die vooral richting het eind nog behoorlijk steil wordt. In de laatste kilometer gaat het aan 9% gemiddeld omhoog, met zelfs een uitschieter naar 11%. Na 159 kilometer, op 40 kilometer van de streep, komen de renners boven op deze klim.

Het profiel van de Miragolo San Salvatore (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Miragolo San Salvatore (Bron: Giro d'Italia)


Het is in elk geval een mooie omgeving (Foto: Panoramio)
Het is in elk geval een mooie omgeving (Foto: Panoramio)

Na de top van deze klim is het een kilometer vlak, maar daarna volgt een lastige afdaling. De weg is hier niet zo breed, het wegdek is niet overal even goed en er zijn behoorlijk veel bochten. Vooral het tweede deel van de afdaling is behoorlijk technisch, omdat er nogal wat scherpe haarspeldbochten volgen.

Na vijf kilometer dalen komen de renners beneden uit in Rigosa en bereiken ze weer een bredere weg. Het zal nu ook meteen weer omhoog gaan lopen, de klim naar Selvino begint direct. Deze klim is een stuk makkelijker dan de vorige, hij is maar zeven kilometer lang en slechts 5,4% gemiddeld. In het begin is de klim wel even steil, het begint met een kilometer aan 7%, maar daarna wordt het niet zo steil meer en gaat het behoorlijk gelijkmatig aan 5% omhoog.

Na 171 kilometer koers komen de renners boven op deze klim van de derde categorie, nog minder dan 30 kilometer te gaan. Selvino zelf is overigens vooral een dorpje waar je wil zijn als er sneeuw ligt, het is vooral een wintersportoord. Je struikelt er over de hotelletjes en bungalows, die nu ongetwijfeld enorm leeg zullen zijn.

Na de klim volgt een lange afdaling van 12 kilometer, met ontzettend veel haarspeldbochten. Door al die bochten is de afdaling behoorlijk technisch, hoewel de weg wel breed is. Buiten de haarspeldbochten om stelt de afdaling niet veel voor, maar een aantal van die haarspeldbochten zelf zijn behoorlijk pittig. Op ongeveer 16 kilometer van de streep komen de renners beneden in Nembro.

De klim naar Selvino (Bron: Giro d'Italia)
De klim naar Selvino (Bron: Giro d'Italia)

De renners hebben de vallei van de Fiume Serio bereikt en deze rivier volgen ze tot Bergamo. Twaalf kilometer lang zal het min of meer vlak zijn, terwijl de renners over een rechte en brede weg richting Bergamo fietsen. Op acht kilometer van de streep rijden we Bergamo binnen en gaan we op weg naar de Città Alta, het oude en hogergelegen centrum van Bergamo.

In de buitenwijken van Bergamo komen de renners een paar stevige bochten tegen, onder andere eentje op 6,5 kilometer van de streep. Daarna gaat het wel even een kilometer zo goed als rechtdoor, tot men op vijf kilometer van de streep, terwijl de weg al licht omhoog loopt, linksaf slaat en kort daarna rechtsaf. Na die haakse bocht naar rechts begint de klim naar Alta Bergamo.

De klim is ongeveer één kilometer lang en 8% gemiddeld. Vooral richting de top wordt het enorm steil, met een strook aan 12% en ook nog eens steentjes in plaats van asfalt. De weg wordt een aantal keer behoorlijk smal, vooral in het steile gedeelte en op het moment dat de renners door een stadspoort fietsen. Het slot van de klim is ook nog eens behoorlijk bochtig.

Op iets meer dan drie kilometer van de streep komen de renners boven en gaat het in dalende lijn verder richting de meet. De weg is in de afdaling een stuk breder en tot op anderhalve kilometer van de streep volgt er geen lastige bocht. De bocht op anderhalve kilometer van de aankomst mag er dan meteen ook wel weer zijn, het is een scherpe bocht naar rechts waarna de renners door een stadspoort fietsen met een enorm smalle weg. Ze gaan van een weg van 10 meter breed naar eentje van amper drie meter breed, dat soort dingen zijn altijd leuk.

In de Ronde van Lombardije liep het afgelopen jaar goed af, dus dat zal nu vast ook het geval zijn. Na deze bocht gaat het wel een aantal meter rechtdoor, tot op iets minder dan éen kilometer van de streep, dan volgt er een scherpe bocht naar links. In de laatste meters gaat het dan volledig rechtdoor, in licht dalende lijn. Het laatste bochtje naar rechts uit de de koers van de vallende bladeren hebben ze geschrapt. Na iets minder dan 199 kilometer zit de tweede week er dan op.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De finishplaats
De renners finishen dus in het nieuwere, lager gelegen deel van Bergamo. Het zal de achtste keer worden dat er een rit eindigt in deze stad met 120.000 inwoners. Bergamo is een sprookjesachtige stad, vooral de oude stad is een lust voor het oog. Het is een stad met veel verschillende invloeden, zowel de Etruskische, Keltische als Romeinse invloeden uit vervlogen tijden zie je hier nog steeds terug.

In het verleden hebben er ook grote wielrenners gewonnen in de straten van deze parel. Zo won in 1976 Felice Gimondi in Bergamo, uiteraard. Zo dichtbij zijn geboortegrond en in zijn geliefde Lombardije moest hij hier wel winnen. Een andere grote naam is die van Giuseppe Saronni, hij won in 1983 een rit met aankomst in Bergamo, een naam die is afgeleid van een Germaans-Lombardisch woord voor berghuis.

In 2007 won Stefano Garzelli hier en de laatste keer dat de Giro hier een aankomst kende, in 2008, ging de overwinning naar een renner die ook morgen aan het vertrek zal staan, de Wit-Rus Kanstantsin Sivtsov, of Siutsou, daar ben ik na al die jaren nog niet achter.

Bergamo is ook een stad met een rijke wielerhistorie, talloze grote renners zijn hier geboren. Wat te denken van Giovanni Fidanza, een oude sprinter die ooit nog eens de puntentrui won in de Giro. Of Flavio Guipponi, die in 1989 tweede werd in de Giro. Stelt natuurlijk niks voor in vergelijking met Eddy Mazzoleni, dat was helemaal een lollige renner.

Een van de trouwste knechten en vrienden van Vincenzo Nibali, Alessandro Vanotti, komt ook uit Bergamo. Lorenzo Rota, namens de boefjes van Bardiani actief in deze Giro komt ook uit deze stad en ik wil graag afsluiten met een persoonlijke favoriet: Claudio Corti. Ook de oude ploegbaas van Barloworld en Colombia komt uit deze prachtige stad.

De zon rijst boven het prachtige oude deel van Bergamo (Foto: WikiCommons)
De zon rijst boven het prachtige oude deel van Bergamo (Foto: WikiCommons)

TV & het weer
De laatste rit voor de rustdag vertrekt om 12:10 en na een opwarmrondje van vijf minuten schiet de koers dan echt op gang. Tussen 16:59 en 17:30 worden de renners aan de finish verwacht. Het leuke deel van de rit, dat met de klimmetjes, zal beginnen rond 15:45. Eurosport is er volgens mijn gids pas rond 15:00 bij, want die minkukels moeten blijkbaar weer motorsport uitzenden ofzo. Eurosport, home of cycling. Maar dan net niet helemaal.

Hoe dan ook, met of zonder Eurosport, in Bergamo zal het zonnetje gaan schijnen. Geen regen en ellende zoals in de Ronde van Lombardije vaak gebruikelijk is, maar 24 graden, geen neerslag en ook bijna geen wind. Meer dan prima koersweer.

Nog een blik op Bergamo (Foto: Panoramio)
Nog een blik op Bergamo (Foto: Panoramio)

Favorieten & voorspelling
Tot mijn spijt heb ik me voor de Giro over laten halen om mee te doen aan enkele pooltjes, waaronder het spelletje van cyclingmaster. Dat was een slecht idee, want ineens komt dan in keiharde cijfers naar voren hoe slecht je voorspellingen wel niet zijn. Wat na een tijd ook duidelijk wordt is dat heel veel mensen dezelfde renners kiezen, renners die vaak genoemd worden bij bepaalde sites met een goede reputatie.

Het blijkt dus dat mensen die meedoen aan pooltjes niet zelf nadenken, maar gewoon klakkeloos iets overnemen in de hoop dat ze dan veel punten scoren. Het blijkt ook dat mensen steevast het scenario volgen dat zulke sites schetsen. Als die sites reppen over een massasprint, wordt het een massasprint. Wordt het voor de vluchters, dan nemen we vluchters.

Zo'n beetje alle sites zijn het er over eens dat de rit die nu volgt er eentje voor de vluchters is. Dus gaat iedereen, zonder verder na te denken, zijn team vullen met vluchters. Als statement tegen deze hersenloosheid neem ik nu de top vijf van een niet nader te noemen site over.

1. Fraile. Baskerens præstation på 11. etape var intet mindre end imponerende og vidner om, at han er i sit livs form. Denne finale er nærmest skræddersyet til ham. Han er stærk på den lange stigning, som han problemfrit kan overleve, og han er meget eksplosiv på den korte brostensbakke. Dertil kommer, at han er hurtig i en spurt. Da han har vist, at han er en af feltets allerstærkeste ryttere, er det svært at se, hvem der skal slå ham, hvis han rammer udbruddet. Vi tvivler på, at mange vil kunne følge ham på bakken i Bergamo, og de, der kan, kan næppe slå ham i en spurt. Den store udfordring bliver at ramme udbruddet, men med hans nuværende form er der gode odds for, at det vil lykkes. Derfor tror vi på endnu en Fraile-sejr.

2. Visconti. Lov til at jagte en etapesejr. Det vil han sikkert også få lov til på denne etape, der passer ham helt perfekt. Ganske vist synes han ikke at have sin bedste form, og derfor kan den lange stigning blive en udfordring, hvis han rammer udbruddet. Normalt er den dog ikke sværere, end at han sagtens kan klare den, og Selvino med den efterfølgende eksplosive finale er lagt til rette til Bahrain-rytteren. Med sin gode spurt har han egenskaberne til at gøre det færdigt.

3. Konrad. At han stadig er ganske frisk, og det må give mod på mere. Han har tabt så meget tid, at han bør få en vis frihed, og finalen passer ham ganske fint. Således er han god på relativt kort stigninger, er eksplosiv på Bergamo-bakken og meget hurtig i en spurt. Som for alle andre er udfordringen at ramme udbruddet, men lykkes det, vil han være en af favoritterne.

4. Sanchez. Har vist, at han er nærmest skræmmende stærk i øjeblikket, og modsat mange andre klatrere har han power på det flade, der øger sandsynligheden for, at han rammer udbruddet. Lykkes det, bliver den store udfordring for ham at følge de bedste klatrere på den sværeste stigning, der kan blive lidt for vanskelig for ham. Lykkes det for ham at komme med over, bliver han livsfarlig i en eksplosiv finale, der passer ham godt, og hvor han kan gøre brug af sine gode spurt.

5. De Plus. Er ved at bekræfte sit store talent. Den unge belgier var flyvende på 11. etape, hvor han havde fortjent et langt bedre resultat. Desværre ødslede han lidt for meget med energien, men det viste i det mindste, at han er en af feltets stærkeste ryttere. Han vil være opsat på at komme med i udbrud. Han mangler lidt eksplosivitet til finalen, men han er så stærk, at han alligevel kan gøre forskellen på stigningerne.

Overigens zou ik de mensen van Eurosport niet uitnodigen voor mijn verjaardagsfeestje.

Veel wespenoverlast verwacht

Deze zomer kan er veel overlast van wespen ontstaan. Dat meldt Waarneming.nl zondag.

In elke provincie worden nu al vier tot zes keer meer wespen gezien dan gemiddeld. Het gaat om de gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica). Vooral in Gelderland vertoont het aantal waarnemingen een piek.

In het hele land worden ongewoon veel koninginnen waargenomen en nog opvallender: er worden ook veel darren (mannetjes) gespot die hebben overwinterd. Normaal gesproken gaan de mannetjes voor de winter dood, nadat ze de koninginnen hebben bevrucht.

Vorig jaar waren er zelfs in november nog wespennesten, waarschijnlijk de tweede generatie van het jaar.

Of het daadwerkelijk overlast gaat ontstaan, hangt af van het weer. Als er zich heftige buien voordoen met in korte tijd tientallen millimeters regen, dan kan de lokale wespenstand grote klappen krijgen. De overlast van wespen ontstaat meestal eind juli, als de nesten klaar zijn en de werkster-wespen op zoek gaan naar voedsel.

Veel wespenoverlast verwacht
Veel wespenoverlast verwacht (Foto: ANP)

60 rondtrekkende criminelen aangehouden

Tijdens een actie tegen rondtrekkende criminele bendes heeft de politie deze week meer dan zestig mensen gearresteerd. Het betreft onder andere winkeldieven, drugshandelaren en mensen met vervalste identiteitsbewijzen, meldde de politie zondag.

Omdat de bendes internationaal opereren werkte de politie hierbij nauw samen met Roemeense, Duitse en Belgische collega's.

Bij de politie staat de aanpak van rondtrekkende criminele bendes (ofwel mobiel banditisme) hoog op de agenda. De politie en de Koninklijke Marechaussee voerden controles uit op snelwegen, parkeerplaatsen en in treinen. Bij controles van personen konden de agenten direct via een speciaal ontworpen app de systemen van Europol en betrokken landen raadplegen.

60 rondtrekkende criminelen aangehouden
60 rondtrekkende criminelen aangehouden (Foto: ANP)

Buitenlandse vrouw gedood in Kabul

Een buitenlandse vrouw is in de Afghaanse hoofdstad Kabul zaterdagavond om het leven gekomen bij een aanval. Volgens Afghaanse media gaat het om een Duitse. Een Finse vrouw zou door de aanvallers zijn ontvoerd terwijl een Afghaanse bewaker werd onthoofd.

De aanval was volgens het Afghaanse Tolo News voor de deur van een pension.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde het incident maar gaf geen nationaliteiten. Een derde buitenlander zou ongedeerd zijn gebleven.

Buitenlandse vrouw gedood in Kabul
Buitenlandse vrouw gedood in Kabul (Foto: ANP)

Opnieuw 'Verstappenfiles' rond Zandvoort

Fans van Max Verstappen zijn er zondagochtend al vroeg bij. Richting het circuit vormden zich voor 08.00 uur al de eerste files in en rond Zandvoort. Kort voor 09.00 uur zag de VerkeersInformatieDienst al opgeteld 4 kilometer file, maar dat zal later op de dag zeker aangroeien tot 10 kilometer.

Verstappen geeft dit weekend op het circuit tijdens de Jumbo Familie Racedagen een aantal demonstraties in zijn Formule 1-bolide. Ook zaterdag leidde de aanwezigheid van Verstappen al tot enorme verkeersdrukte in en rond Zandvoort.

Volgens de ANWB is het zondag een stuk drukker dan zaterdag en moeten mensen rekenen met drie kwartier vertraging, waar het gisteren maar tien minuten was. De rijen staan op N200 en de N201.

Opnieuw 'Verstappenfiles' rond Zandvoort
Opnieuw 'Verstappenfiles' rond Zandvoort (Foto: ANP)

Erdogan keert terug als chef AK-partij

De Turkse president Erdogan breidt zondag naar verwachting zijn macht uit als hij tijdens het congres van zijn AK-partij in Ankara wordt herkozen tot partijleider. Hij moest die functie in 2014 neerleggen toen hij werd gekozen tot president.

In de grondwet op dat moment stond dat een president niet aan een partij verbonden mocht zijn. Erdogan zegde ook gedwongen zijn lidmaatschap op van de AK-partij, de organisatie die hij mede oprichtte in 2001.

Door de verandering van de grondwet, waar het Turkse volk in het referendum in april groen licht voor gaf, kon Erdogan weer lid van de partij worden en kan hij ook weer partijchef worden.

Erdogan keert terug als chef AK-partij
Erdogan keert terug als chef AK-partij (Foto: ANP)

Verstappen over Monaco: "Het is en blijft altijd lastig"

Tijdens de Jumbo Racedagen ging het natuurlijk veelal over Max Verstappen. De jonge Formule 1-coureur vertelde over zijn leven in de autosport en over zijn loopbaan in de hoogste raceklasse, ook blikte hij alvast vooruit naar de Grand Prix van Monaco.

"Het moeilijke aan een stratencircuit is dat je niet rustig aan kan doen, want dan verlies je heel veel tijd. Als je in al die langzame bochten net wat te traag bent, loopt de rondetijd heel snel op. Van de andere kant moet je de limieten even vinden. Door je ervaring door de jaren heen weet je ook meer en beter hoe je dat moet voorbereiden. Het is en blijft wel altijd lastig. Gelukkig hebben we wat meer grip van de auto’s. Normaal gezien moet het goed komen. In welke positie dat is weet ik niet, dat ligt eraan hoe goed de updates zijn. Een top zes klassering durf ik wel op te gokken. We gaan het zien." Zo valt te lezen op Verstappen.nl

De achterstand van het Red Bull-team op Mercedes en Ferrari leek het afgelopen raceweekend in Spanje kleiner geworden maar is nog altijd aanzienlijk. Verstappen hoopt dat de technici de afgelopen week weer vooruitgang hebben geboekt. "Ze zijn natuurlijk ook niet blij. Ze hadden verwacht dat we het wel even zouden doen, vooral met de nieuwe reglementen. Dat is tot nu toe helaas niet gelukt. Ze zijn hard aan het werk, want ze vinden het ook niet fijn wat er allemaal geschreven wordt. Er komen wat goede updates naar Monaco toe, dus we gaan het zien."

Verstappen over Monaco: "Het is en blijft altijd lastig" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over Monaco: "Het is en blijft altijd lastig" (Pro Shots / Action Images)

Moonlight trekt 300.000 bezoekers in bios

Drievoudig Oscarwinnaar Moonlight heeft het zeer goed gedaan in de Nederlandse bioscopen. Het intieme drama over een jonge donkere homoseksueel in Miami trok in vier maanden tijd bijna 300.000 bezoekers, een zeer opvallend aantal voor een kleine arthousetitel.

Dat heeft distributeur Splended Film zondag gemeld op het festival van Cannes. Moonlight is de grootste hit die de jonge speler op de Nederlandse bioscoopmarkt het afgelopen jaar heeft gehad. De film vertelt het verhaal van een donkere homoseksuele jongen in een achterstandsbuurt in Miami die zijn plek in het leven probeert te vinden. Het drama werd geproduceerd door Brad Pitt, die per se een film wilde maken van het ongepubliceerde toneelstuk Moonlight Black Boys Look Blue. De hoofdrollen worden gespeeld door House of Cards- en Luke Cage-ster Mahershala Ali, Trevante Rhodes (Westworld) en Naomie Harris (Skyfall).

De film, die door alle critici lovend werd ontvangen, beleefde eerder zijn Nederlandse première op het International Film Festival Rotterdam. Regisseur Barry Jenkins was hierbij aanwezig en verzorgde donderdag een masterclass. Moonlight draait na vier maanden nog steeds in twaalf zalen. De film verschijnt 25 mei op dvd en blu-ray.

Moonlight trekt 300.000 bezoekers in bios
Moonlight trekt 300.000 bezoekers in bios (Foto: BuzzE)

Nieuwe ransomware in Oekraïne

Nadat Wannacry de afgelopen week duizenden computers besmette, is er in Oekraïne een nieuwe aanval met ransomware. De verspreiding van deze nieuwe ransomware genaamd Xdata, begon vorige week waarbij een groot aantal computers in Oekraïne besmet zijn.

WannaCry vroeg een vast bedrag (300 dollar) om een computer te ontsleutelen, bij Xdata verschillen de bedragen. Het lijkt erop dat bedrijven meer moeten betalen dan particulieren. Verschillende bedrijven in Oekraïne hebben intussen gemeld dat ze geinfecteerd zijn met de ransomware.

Intussen is nog niet duidelijk van welke kwetsbaarheden Xdata gebruik maakt. Wel is duidelijk dat verschillende versies van Windows kwetsbaar zijn, waaronder XP, 7 en 10. Ook is nog onduidelijk of de aanvallers zich specifiek hebben gericht op Oekraïne, daarbuiten zijn enkel een paar besmettingen in Rusland en Duitsland gemeld. Een tool, om de bestanden die door Xdata zijn versleuteld vrij te krijgen is er nog niet.

Meerderheid Fransen blij met Macron

Zes op de tien Fransen zijn blij met Emmanuel Macron als president. Dat blijkt uit een enquête van de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche.

Van de bijna duizend mensen boven de achttien jaar die aan de ondervraging meededen, verklaarde 62 procent tevreden te zijn met Macron aan het bewind. De kersverse president, die op 14 mei aantrad, is daarmee iets populairder dan zijn voorganger François Hollande die in mei 2012 kort na zijn benoeming 61 procent 'scoorde'.

De nieuwe premier Edouard Philippe valt bij 55 procent in goede aarde. Ook hij is daarmee populairder dan zijn directe voorganger Bernard Cazeneuve, die in december vorig jaar 51 procent blije burgers had.

Meerderheid Fransen blij met Macron
Meerderheid Fransen blij met Macron (Foto: ANP)

'Dutch Giant' zoekt in Cannes naar goede rol

Nederland schittert in de hoofdprogramma's van het festival van Cannes door afwezigheid dit jaar. Maar dat betekent niet dat er geen Nederlanders rondlopen op de boulevard op zoek naar een kans in een buitenlandse filmproductie. Sommigen vallen direct op, zoals Olivier Richters, met zijn 2 meter 18 de op een na langste Nederlander. De 27-jarige bodybuilder en ondernemer speelde bijrolletjes in Nederlandse producties en hoopt in Cannes contacten te leggen voor mogelijk een buitenlandse carrière.

"Ik ben niet arrogant, ik ben gewoon een jongen die droomt en denkt dat hij genoeg in huis heeft om een poging te wagen", bekent de Hilversummer eerlijk. Richters is een bezienswaardigheid; op de Croisette, de lange straat langs het strand, spreken mensen hem doorlopend aan voor een foto. 'The Dutch Giant', een bijnaam die hij in de loop der jaren kreeg, is er aan gewend. "Dankzij mijn lengte ben ik in dit leven gerold."

Op zijn twintigste was Richters uitgegroeid. Hij was toen 90 kilo en "zag er niet uit, zo'n lange dunne slungel". Daarom verdiepte hij zich in het opbouwen van spiermassa en ging heel hard trainen; gemiddeld kweekte hij per jaar 10 kilo spieren extra. Richters richtte zelfs de succesvolle website MuscleMeat op die zich heeft gespecialiseerd in voeding voor sporters.

Audities
Zijn opvallende verschijning leverde de twintiger kleine rolletjes op in Nederlandse tv-series als GTST, Fashion Planet en De TV-Kantine - altijd typecasting als bouncer of boef. "Maar als het gaat om casting op lengte is Nederland een ramp", verzucht hij. "Bij de meeste bureaus wordt er niet eens naar lengte gevraagd. En de beloning is heel slecht, 70 euro per dag is eerder regel dan uitzondering."

Dus groeide in zijn hoofd het plan om eens internationaal zijn geluk te gaan beproeven. Een kans om aan het werk te gaan voor het Amerikaanse worstelkanaal WWE liet hij drie jaar terug schieten omdat hij toen net zijn voedingssite was begonnen. Maar nu acht Richters de tijd rijp; met een Amerikaanse agent gaat hij deze zomer een maand naar Los Angeles om contacten te leggen en audities te doen. Hun bezoek aan Cannes is ter voorbereiding op deze reis.

Unicum
Het ontbreken van een showreel met materiaal kan een probleem zijn, merkt hij nu al; zijn grootste internationale wapenfeit tot nu toe is een Amerikaanse wodkareclame waarin de Nederlander figureerde. "Je moet één persoon overtuigen je een kans te geven", knikt hij. En het is mogelijk - acteurs als de onlangs overleden Richard Kiel bouwden een succesvolle carrière op vanwege hun lengte. "Hij speelde Jaws, de wereldberoemde schurk in twee Bond-films. Volgens mijn agent zou het een geweldig idee zijn om mij bij de producenten onder de aandacht te brengen als zoon van Jaws - ze hebben de afgelopen films al meer oude personages uit de vroegere films teruggebracht."

Ook internationaal gezien is zijn lengte een unicum. "In Europa zijn er pakweg vijf mensen met deze lengte die je kan vragen voor een film", heeft Richters uitgezocht. En voor zover hij weet is hij de enige die zijn lengte niet te danken heeft aan een bijzondere aandoening, zoals een overactief groeihormoon. "Het zit in de familie; mijn vader en broer zijn allebei 2 meter." Het gesprek wordt even onderbroken; een wildvreemde vrouw vraagt Richters of hij met haar op de foto wil. "Ik ben er inmiddels aan gewend, en negen van de tien reacties zijn echt leuk", glimlacht hij. "Maar het zou geweldig zijn als mensen mij in de toekomst zouden vragen om méér dan alleen mijn lengte. Maar ook omdat ze mij herkennen van een mooie of bijzondere rol."

Oppositie Suriname betoogt tegen Bouterse

Enkele duizenden aanhangers van de vijf oppositiepartijen in het Surinaamse parlement hebben zaterdag geprotesteerd tegen president Desi Bouterse. De politieke leiders hebben Bouterse opgeroepen af te treden als hij zijn 'wanbeleid' niet verandert.

De manifestatie vond plaats op het terrein van het partijcentrum van een van de partijen. De organisatie was gedwongen de actie daar te organiseren omdat de autoriteiten tot twee keer toe hebben geweigerd een vergunning te geven om de actie in het centrum van Paramaribo te houden.

Suriname zit al bijna twee jaar in een zware economische crisis. Door de torenhoge inflatie komen steeds meer mensen niet meer rond met hun salaris. De financiële problemen zijn onder andere ontstaan door lage prijzen van goud en olie, Surinames belangrijkste exportproducten. Maar ook slecht financieel beheer en corruptie door de regering hebben aan de beroerde positie bijgedragen.

Oppositie Suriname betoogt tegen Bouterse
Oppositie Suriname betoogt tegen Bouterse (Foto: ANP)

Korte ontruiming in Cannes na bomalarm

Een deel van het Palais de Cannes, het gebouw waar het filmfestival momenteel plaatsvindt, is zaterdagavond kort afgesloten geweest vanwege een bomalarm. De politie had in een van de zalen een verdacht pakketje gevonden en nam het incident serieus. Het gebeurde vlak voordat de competitiefilm Le Redoutable, over Jean-Luc Godard, aan de pers vertoond zou worden.

Journalisten die al in de zaal zaten, moesten in allerijl naar buiten. Critici die in de rij stonden te wachten, werden op een afstand gehouden. Nadat de politie de zaal met honden had doorzocht, werd de zaal weer vrijgegeven. De film kon uiteindelijk een half uur later alsnog worden vertoond.

Het zeventigste festival van Cannes ging woensdag van start. De politie en gemeente hebben de veiligheidsmaatregelen flink aangescherpt na de aanslag die in juli in Nice plaatsvond, op een steenworp afstand van Cannes. Hier reed een terrorist met een truck op de boulevard op een feestende menigte mensen in. Bij de aanslag kwamen 86 mensen om het leven.

Iedereen die het festivalpaleis betreedt moet door metaaldetectoren en elke tas wordt grondig doorzocht. Rond het complex zijn honderden extra camera's aangebracht en op de boulevard staan honderden metershoge plantenbakken om aanslagen zoals in Nice te voorkomen. Ook lopen er in de stad veel zwaarbewapende militairen rond.

Korte ontruiming in Cannes na bomalarm
Korte ontruiming in Cannes na bomalarm (Foto: BuzzE)

'China schakelde kleine 20 CIA-agenten uit'

China blijkt tussen 2010 en 2012 de Amerikaanse geheime dienst CIA een zeer gevoelige slag te hebben toegebracht. In die periode werden in China zeker twaalf en mogelijk twintig spionnen van de dienst door China opgepakt of gedood, meldt de krant The New York Times Zondag.

Door toedoen van de Chinezen bleven de Amerikanen enkele jaren bijna geheel verstoken van informatie uit het land. In de VS noemen kenners de actie van de Chinezen "de ergste schade aan de CIA in tientallen jaren." Het kost volgens kenners "nog vele jaren voordat de CIA weer op volle sterkte is in China."

Het is nog steeds niet bekend waarom de dienst zoveel agenten kwijtraakte in China. Lange tijd werd gedacht dat er een Chinese mol binnen de CIA actief was. Anderen dachten dat de computers gehackt waren. Het debat over de schuldvraag duurt voort tot de dag van vandaag, zeggen insiders tegen de krant.

'China schakelde kleine 20 CIA-agenten uit'
'China schakelde kleine 20 CIA-agenten uit' (Foto: ANP)

Italiaanse staatssecretaris trouwt met vriend

De Italiaanse staatssecretaris van economische ontwikkeling Ivan Scalfarotto is zaterdag in Milaan getrouwd met zijn vriend Federico Lazzarovich. De politicus van de sociaaldemocratische regeringspartij PD is de eerste bewindsman in katholiek Italië die gebruik maakt van de wetgeving die het homohuwelijk mogelijk heeft gemaakt.

Italië stemde in juli vorig jaar als een van de laatste EU-landen in met de gelijkberechtiging van homo's en lesbiennes. De krant La Repubblica beschreef de maatregel onlangs als een "flop"omdat sinds die van kracht werd pas 2800 homoseksuele paren hun jawoord gaven.

Italiaanse staatssecretaris trouwt met vriend
Italiaanse staatssecretaris trouwt met vriend (Foto: ANP)

Meisjes Chibok met familie herenigd

Meer dan drie jaar na hun ontvoering door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram zijn 82 onlangs vrijgelaten schoolmeisjes uit Chibok met hun familie herenigd. De ouders mochten hun dochters zaterdag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja in de armen sluiten. Dat zorgde voor emotionele beelden. Een vertrouweling van president Muhammadu Buhari zette een korte videoclip van het weerzien op Twitter.

Deze groep overwegend christelijke scholieren kwam begin mei al vrij maar werd uit voorzorg door de autoriteiten nog even geïnterneerd. De veiligheidsdienst wilde de identiteit van de meisjes en jonge vrouwen met zekerheid vaststellen en uitsluiten dat de slachtoffers zodanig waren gehersenspoeld dat ze mogelijk aanslagen zouden plegen.

Boko Haram kidnapte in april 2014 in Chibok ongeveer 270 leerlingen. Ze moesten zich in gevangenschap bekeren tot de islam. Een deel van de ontvoerden werd misbruikt als seksslavin. Naar schatting honderd meisjes worden nog vermist.

Meisjes Chibok met familie herenigd
Meisjes Chibok met familie herenigd (Foto: ANP)

'Kandidaat regering Trump pleegde plagiaat'

Een mogelijk nieuwe tegenslag voor de Amerikaanse president Donald Trump. David Clarke, zijn kandidaat voor de post van onderminister van Binnenlandse Veiligheid lijkt in 2013 plagiaat te hebben gepleegd in zijn scriptie over nationale veiligheid die hij schreef voor een masterstudie op een militaire school in Californië. Dat meldt CNN zondag.

Clarke zou in zijn scriptie 47 keer hebben verzuimd de juiste bronvermelding te hebben toegepast. Volgens de regels van de school is dat plagiaat. De school heeft een onderzoek naar de fouten in de scriptie aangekondigd.

De overtuigde Republikein Clarke is, altijd getooid met een opvallende cowboyhoed, even populair als omstreden. De zwarte politiesheriff uit de staat Minnesota staat bekend om zijn keiharde 'law and order' optreden en uitspraken. Maar in zijn politiecellen vielen al meerdere doden onder geheimzinnige omstandigheden. Ook verloor een vrouw haar ongeboren kind toen haar de benodigde hulp werd geweigerd.

Clarke zou komende week worden benoemd in zijn nieuwe functie. Of dit nu nog doorgaat, is nog niet bekend.

'Kandidaat regering Trump pleegde plagiaat'
'Kandidaat regering Trump pleegde plagiaat' (Foto: ANP)

Acht gewonden bij botsing truck met vliegtuig

Op de luchthaven van Los Angeles zijn zaterdag (lokale tijd) zeker acht gewonden gevallen toen een servicevoertuig in botsing kwam met een taxiënd vliegtuig, meldt CNN.

Het ongeluk gebeurde toen de vleugel van een net gearriveerde Boeing 737 van de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Aeromexico het voertuig raakte, waarbij de truck omver werd geworpen.

Alle gewonden zaten in de vrachtwagen. Aan boord van het vliegtuig vielen geen gewonden. Ook is er geen brand uitgebroken, melden de hulpdiensten van het vliegveld. Wie de fout heeft gemaakt, dat het ongeluk veroorzaakte, is nog niet bekend.

Acht gewonden bij botsing truck met vliegtuig
Acht gewonden bij botsing truck met vliegtuig (Foto: ANP)

'VK stopt overleg als EU 100 miljard vraagt'

Het Verenigd Koninkrijk zal uit de onderhandelingen over de brexit stappen als de Europese Unie (EU) blijft vragen om een vergoeding van 100 miljard euro van de Britten. Dat zegt brexitminister David Davis in een interview zondag met de krant The Sunday Times.

"Zelfs een vergoeding van 1 miljard euro is in mijn ogen al een hoop geld", zegt Davis. De EU en het Verenigd Koninkrijk zijn al wekenlang in overleg over de voorwaarden voor een vertrek van het land uit de EU.

De president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft eerder al een "minimumbedrag van 50 miljard euro"genoemd. De Britse krant Financial Times kwam in een berekening op zeker 100 miljard euro, maar een onderzoek in opdracht van de Britse regering door het Institute of Chartered Accountants kwam uit op 5 miljard euro.

'VK stopt overleg als EU 100 miljard vraagt'
'VK stopt overleg als EU 100 miljard vraagt' (Foto: ANP)

'Vermist' jongetje gevonden in tuin buurman

Honderden buurtbewoners in Barneveld schoten zaterdagavond de politie en de bezorgde ouders van een zoekgeraakt 2-jarig jongetje te hulp. De politie riep mensen via sociale media op te komen zoeken naar de jongen.

Aan die oproep werd door een kleine tweehonderd mensen gevolg gegeven en de zoekactie had al na enige uren succes. De wegloper op blote voeten bleek niet ver te zijn gekomen. Hij had zich verschanst in de achtertuin van een overbuurman, en lag te slapen achter een vuilnisbak, meldde de politie.

'Vermist' jongetje gevonden in tuin buurman
'Vermist' jongetje gevonden in tuin buurman (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

Is het weer in mei te mooi,
dan krijgt de schuur maar weinig hooi.

Welkom op de laatste dag van de week! Het is vandaag overwegend droog en er zijn flink wat perioden met zon. De temperatuur kan in het zuidoosten opklimmen tot een graad of 20. Het noordwesten moet het doen met een schamele 17 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuiden. Aan de kust kan in de middag een zwakke tot matige wind opsteken richting het noorden / noordwesten. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:37
Zon onder: 21:35
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1572 De watergeuzen veroveren Enkhuizen op de Spanjaarden.
1904 Oprichting in Parijs van de Wereldvoetbalbond FIFA, de Fédération Internationale de Football Association. Oprichters zijn de Nederlander C.A.W. Hirschmann en de Fransman Robert Guérin. De Engelsen zien op dat moment nog niets in zo'n bond.
1927 Charles Lindbergh voltooid de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan.
1932 Amelia Earhart voltooid als eerste vrouw een non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan.
1970 De Pietà van Michelangelo in de Sint-Pietersbasiliek te Rome wordt door de Australiër Laszlo Toth met een hamer ernstig beschadigd.
1998 President Soeharto van Indonesië treedt af.
2011 Bram van der Vlugt maakt middels een speciaal ingelaste uitzending van het Sinterklaasjournaal bekend dat hij gestopt is met zijn taak als vaste raadsman van SinterklaasStefan de Walle neemt zijn staf en mijter over.

 Iteejer maakte een boswandeling met de hond  (Foto: Iteejer)
Iteejer maakte een boswandeling met de hond (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Imperials heersen in Star Wars Battlefront II

Zoals de geruchten reeds deden vermoeden speel je Star Wars Battlefront II vanuit het gezichtspunt van een Imperial soldaat. De hoofdpersoon is Commander Iden Versio, een carrièrevrouw wiens vader een Imperial admiraal is. De ontwikkelaars lichten toe hoe zij dit idee verder hebben uitgewerkt.

Star Wars Battlefront II komt 17 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Alle Destiny bossfights zonder vuurwapens, zonder doodgaan

Sommige gamers kunnen erg veel tijd met hun hobby doorbrengen. Sommige gamers houden het het liefste bij één spel. Een groepje van twaalf fanatiekelingen heeft alle raid boss fights van Destiny weten te doen zonder vuurwapens en zonder dat er één van hun doodgaat. Het kostte hen in totaal 60 uur om dit huzarenstukje voor elkaar te krijgen. Dit filmpje toont de hoogtepunten.

De volledige uitdaging was: elke eindbaas in Destiny, achter elkaar verslagen, zonder vuurwapens, zonder dat er iemand doodgaat, allemaal in challenge mode, met maximaal 390 light pantser. Hiervoor was een goede samenwerking vereist tussen de twaalf teamleden. Ze hebben eerst iedere baas uitgebreid bestudeerd, strategieën uitgetest en vervolgens getraind. Omdat niet iedereen 60 uur achter elkaar kan spelen, werd er afgewisseld. Daarom waren er twaalf teamleden in totaal. De relics die ze bij zich hebben worden alleen gebruikt voor support, zoals cleansing of het uitdunnen van voetvolk. De relics werden dus niet tegen de baas zelf gebruikt. En ten slotte: granaten zijn geen vuurwapens.

Verslag Glory 41: Verhoeven heeft een makkie

In een lang niet uitverkochte Brabanthallen in Den Bosch werd zaterdag kickboksgala Glory 41 gehouden. Rico Verhoeven mocht in zijn eigen achtertuin proberen om voor de dertiende achtereenvolgende maal bij Glory ongeslagen te blijven en Robin van Roosmalen moest de houthakkende schenen van de Thai Petchpanomrung Kiatmookao trotseren om te proberen om de titel in het vedergewicht terug te halen.

Brabanthallen Glory 41 (Foto: Floris_Stempel)
Brabanthallen Glory 41 (Foto: Floris_Stempel)

Rico Verhoeven vs Ismael Lazaar
Verhoeven vocht tegen Glory-debutant Ismael Lazaar een niet geheel gelijkopgaand gevecht. Lazaar was in geen ronde ook maar enige partij voor Verhoeven en het was al snel duidelijk dat Lazaar alleen met een knock-out nog zou kunnen winnen van Verhoeven. Af en toe kwam de veel kleinere Lazaar goed door met een rechtse stoot, maar de veel grotere Verhoeven kon deze makkelijk hebben. De veel beweeglijker Verhoeven prikte behoedzaam door de verdediging van de Marokkaanse Nederlander heen en ging onbedreigd naar een overwinning. Alle vijf de juryleden gaven de overwinning aan Verhoeven en het publiek vraagt zich inmiddels af wie Verhoeven nog kan onttronen.

Robin van Roosmalen vs Petchpanomrung Kiatmookao
Van Roosmalen wilde zijn afgenomen titel weer terug en de Thai Kiatmookao was niet van plan om dat zomaar te laten gebeuren. Vijf ronden lang werd de rechterkant van het lichaam van Van Roosmalen met keiharde trappen bestookt. Het linkerbeen van Kiatmookao bleef inhakken op de steeds beurser wordende arm van de Nederlander. Toch deerde het de Brabander niet, want de Thai had geen duidelijk antwoord op het druk zetten met snelle combinaties en counters van Van Roosmalen. Toen Kiatmookao in de tweede ronde ook nog eens onterecht een punt aftrek kreeg, leek het gevecht gelopen en mocht Van Roosmalen na de vijfde ronde de gouden kampioensgordel weer in ontvangst nemen.

Murthel Groenhart vs Alan Scheinson
Groenhart was op voorhand groot favoriet voor de winst in deze partij, maar de Argentijn Scheinson wist zich prima te verweren tegen de niet al te best vechtende Groenhart. De brutale Scheinson wist zelfs een aantal ronden te winnen, maar de ervaring van Groenhart zorgde ervoor dat de winst toch naar de Nederlander ging. Vier van de vijf juryleden kozen, onder toeziend oog van de enthousiaste burgemeester Ton Rombouts, voor Groenhart.

Michael Duut vs Mourad Bouzidi
Dit gevecht eindigde in een anti-climax nadat Duut door de scheidsrechter tot driemaal toe gemaand werd om geen kopstoten uit te delen. Hard waren die kopstoten niet, omdat ze voornamelijk tijdens het clinchen werden gegeven, maar ze zijn evengoed verboden volgens de Glory-regels. Uiteindelijk had de scheidsrechter er genoeg van en tot verbazing van het publiek in de Brabanthallen werd Duut in de tweede ronde gediskwalificeerd.

Hesdy Gerges vs Thomas Hron
Gerges' beoogd tegenstander kwam al voor een tweede keer niet opdagen en de Tjech Hron stapte een week voor Glory 41 naar voren om hem te vervangen.  De voormalig trainingspartner van Gerges was niet goed voorbereid op de afgetrainde Gerges en de Tjech liep drie ronden lang groggy door de ring. Op een gegeven moment was Hron zodanig de weg kwijt dat hij de scheidsrechter een hoek gaf. Die had snel door dat dit niet expres werd gedaan en de partij mocht doorgaan. Alle vijf de juryleden gaven alle rondes aan Gerges, die inmiddels weer een zwaargewicht wordt waar rekening mee gehouden moet worden, zo hard stond hij zaterdag te slaan.

Zwaargewichttoernooi
Twee halve finales en een finale werden zaterdag afgewerkt in het zwaargewicht 'contender'-toernooi. Grote naam Anderson Silva nam het in de eerste halve finale op tegen de Griek Giannis Stoforidis. De Braziliaan was duidelijk de betere van de twee, alhoewel de Griek furieus van start ging en de scheidsrechter Silva zelfs even acht tellen rust moest gunnen. Maar al snel in de tweede ronde werd de Griek geveld door een keiharde stoot op de lever, die dan ook ineen zakte en niet meer opstond. De finaleplek voor Silva was bereikt.

D'Angelo Marshall nam het in de andere halve finale op tegen de Duitser Mohamed Abdallah en dit gevecht was binnen de minuut afgelopen, nadat Marshall Abdallah knock-out sloeg. Lekkerder kan je niet beginnen aan het toernooi en Marshall ging dan ook ongeschonden de finale in.

De fitte Marshall kreeg uiteindelijk de beker uitgereikt uit handen van Alistair Overeem. Alhoewel Silva de favoriet was voor de titel, was het toch echt Marshall die de lakens uitdeelde. Alhoewel Marshall al tien jaar aan kickboksen doet heeft hij pas dit jaar bij Glory getekend. Met het winnen van dit toernooi heeft hij in ieder geval een mooi gevecht voor de boeg tegen de nummer twee gerankte vechter Adegbuyi.

Overige uitslagen:
Tyjani Beztati verslaat Youssef Assouik na jurybesluit.
Zakaria Zouggary verslaat Yetkin Ozkul na jurybesluit.
Jeffrey van Overbeek verslaat Abderrahman Barkouch na jurybesluit.
Kevin van Heeckeren verslaat Mohammed Dadda na jurybesluit.
Sotyan Koprivienski verslaat Paul Jansen na jurybesluit.
Bas Vorstenbosch verslaat Raymon Bonte na jurybesluit.

President boksbond verontschuldigt zich voor zeer dubieuze beslissing

Zowel het amateur- als het profboksen staat bekend om het regelmatige voorkomen van dubieuze beslissingen. Zaterdag was het weer eens zover en dit keer ging het fout in Tokyo. 

De Fransman Hassan N'Dam D'Jikam verdedigde in de Japanse hoofdstad zijn WBA-wereldtitel in het middengewicht tegen Ryota Murata uit Japan, die voor het eerst om een titel vocht. Het werd een mooi gevecht, met goede stoten over en weer, waarbij de Japanner de overhand leek te hebben.

Na twaalf ronden stonden beide heren nog overeind en dus moest de jury beslissen en tot groot ongenoegen van de fans werd de zege aan de Fransman toegekend. Dat Japanse fans daar niet blij mee waren valt nog te begrijpen, maar dat lag zeker niet aan hun. De Franse commentatoren schaamden zich kapot voor de Franse zege en ook op de Franse TV had men de scores toch ruim in het voordeel van de Japanner genoteerd.

Na afloop mengde niemand minder dan Gilberto Mendoza, de president van boksbond WBA, zich in de discussie. Ook hij had de scores ruim in het voordeel van Murata en Mendoza was dan ook duidelijk: "Bij dezen bied ik mijn verontschuldigingen aan Murata en alle Japanse boksfans aan. Ik heb er geen woorden voor om de schade te beschrijven die is ontstaan door deze oneerlijke beslissing en ik zal het kampioenschapscomité opdracht geven om direct een rematch uit te schrijven", schreef Mendoza.

De Japanse fans konden overigens nog wel juichen. Eerder op de dag pakte Ken Shiro in zijn eerste wereldtitelgevecht de WBC-titel in het lichtvlieggewicht door Ganigan Lopez te verslaan. Daigo Higa versloeg Juan Hernandez Navarette en diende de Mexicaan zo zijn eerste nederlaag sinds 2011 en zijn tweede nederlaag ooit toe. Het leverde Higa bovendien de WBC-titel in het vlieggewicht op. 

Voor de liefhebber: het hele gevecht tussen N'Dam N'Jikam en Murata, oordeel zelf (Bron: YouTube)

Zware crash Bourdais in kwalificatie Indy 500, Alonso sterk

De eerste dag van de kwalificatie voor de Indy 500 is opgeschrikt door een zware crash van Sebastien Bourdais. De Franse oud-Formule 1-coureur en voormalig Champcar-kampioen knalde hard de muur in.

De kwalificatie begon door de regen in Indianapolis ruim later dan gepland, waardoor alle coureurs precies één poging mochten doen om een goede tijd neer te zetten. Dat werkte als volgt: voor de volgorde was vrijdag geloot en in die volgorde kwamen de coureurs de baan op. Iedereen reed dan vier ronden en de gemiddelde snelheid over die vier ronden bepaalde de positie in het klassement.

Bourdais kwam als negentiende de baan op en begon geweldig aan zijn kwalificatierun. De Fransman leek zelfs op weg naar de eerste plek, maar plotseling ging het fout en knalde hij snoeihard de muur in. Al vrij snel werd gelukkig duidelijk dat Bourdais wel bij bewustzijn was en nadat hij uit het wrak bevrijd was kon hij naar het ziekenhuis vervoerd worden voor de medische controles.

De crash van Bourdais (Bron: YouTube)

Alle ogen waren zaterdag gericht op Fernando Alonso, waarvan inmiddels bekend zal zijn dat hij zijn debuut maakt in de Indy 500. De Spanjaard had het tempo lekker te pakken en was zichtbaar aan het pushen, met resultaat: hij kwam uiteindelijk tot de zevende plek. Daarmee heeft hij nog alle kans op de poleposition, want de beste negen van zaterdag strijden zondag om de pole. 

Ed Carpenter ging aan de leiding na de kwalificatie, met een gemiddelde snelheid over vier ronden van 370,9 kilometer per uur. Daarmee was hij net wat sneller dan een andere voormalig Formule 1-coureur: Takuma Sato, die plek twee in beslag nam.

Zondag worden de startplekken definitief bepaald. De Fast Nine, de snelste negen van zaterdag, strijden dan om de posities van de eerste drie startrijen, terwijl de rest van het veld knokt om de plekken tien tot en met 33.

 

De kwalificatierun van Alonso (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.