Nog steeds verdwijnt veel voedsel in afvalbak
Een derde van het voedsel in Nederland belandt regelrecht in de afvalbak. Ondanks de doelstelling van de overheid om 20 procent minder te verspillen tussen 2009 en 2015, wordt er geen vooruitgang geboekt. Nog geen procent van deze doelstelling is waargemaakt. Dat meldt De Monitor (KRO-NCRV) zondagavond in de uitzending.
Het onderzoeksprogramma onderzocht onder supermarkten, consumenten, producenten en de overheid wie de grootste voedselverspillers zijn en waarom het zo moeilijk is dit terug te dringen.
De consument blijkt verreweg de grootste verspiller en gooit naar schatting tussen de 40 en 45 procent van zijn voedsel weg, zo blijkt uit het programma. Consumenten kopen meer eten dan ze nodig hebben, bewaren het niet op de goede plek en koken te grote porties. Consumenten zouden jaarlijks 300 tot 400 euro kunnen besparen per huishouden door minder te kopen en weg te gooien.
Steeds meer supermarkten zetten tegenwoordig een houdbaarheidsdatum op verse groenten en fruit. Het gevolg is dat klanten producten kiezen met de langste houdbaarheidsdatum, waardoor andere producten achterblijven en weggegooid moeten worden, zo blijkt uit het programma. Ook voedselproducenten zijn verspillers, zoals bijvoorbeeld tomatentelers. Zij gooien tomaten weg die goed van smaak zijn, maar bijvoorbeeld niet voldoen aan de kwaliteitseisen qua vorm, kleur en grootte.
Nog steeds verdwijnt veel voedsel in afvalbak (Foto: ANP)
Oplossing is simpel: geef gewoon 50% korting. Maar denk dat de AH liever van hun productie af is zodat de consument het weggooit, zodat zij dit zelf niet hoeven te doen of zo? Maar dan struinen ze wel rond met stickers "weggooien is zonde!"
*Zelfde geldt ook voor 2+2 acties van bederfbaar voedsel. Waarom moeten het er zoveel zijn? Alsof iedereen een gezin met kinderen runt of zo.
Vooral omdat ik vaak minder eet omdat ik er geen zin in heb of te lui ben om te eten. Maar omdat ik vind dat ik goed moet eten koop ik wel altijd genoeg eten.
Bijv. fruit, ik koop het vaak, let het thuis op de plank maar vervolgens eet ik het niet en moet ik het uiteindelijk weggooien.
Vaak loop ik ook in de supermarkt en denk ik 'goh dat fruit wat ik had liggen, zou dat nog wel goed zijn? Voor de zekerheid koop ik maar wat vers'.
Dusja, time for change
Mijn partner en ik beide uit het goede jaar van 86' hebben over de afgelopen anderhalf jaar een wortel en een beschimmelde balkenbrij weggegooid.
We kopen alleen datgene wat we ook daadwerkelijk gebruiken. Er zit nooit teveel in de koelkast en stoppen vrij veel in de diepvries.
Het is niet moeilijk, maar mensen moeten gewoon wat bewuster gaan leven ^o^
Als het hier 10% is, dan is het al veel.
Als je weet dat je je fruit niet op eet en alsnog nieuw koopt, terwijl er thuis nog ligt.
Wij doen 1 keer boodschappen voor de hele week en gooien misschien 1 keer in de maand een klein restje van het avondeten weg.
en omzet, dus lekker zo doorgaan. Daarmee maak je een aardige composthoop
en dat is dan weer goed voor potgrond en tuinaarde en heb je weer minder kunstmest
nodig, dus is er niks mis met weggegooid eten.
Een groot blik mais kost minder dan zo'n eenpersoons mini-blikje - dus koop ik een groot blik en gaat de rest (meer dan de helft) de container in. Dat betekent een blik mais, een blik ananas, en een groot blik bonen in de container zodra chilli gemaakt wordt - domweg omdat het een stuk goedkoper is.
Misschien dom, maar volgens de dietiste is het beter om te kopen en weg te gooien dan om niet te eten
Ah, die luxe heeft niet iedereen. Zonder auto is het beetje onhandig om voor een maand aan vreten mee te nemen. Dus kijk ik die dag wel welk vlees in de aanbieding is.
Soms vergeet ik dan dat het in de koelkast ligt, en gaat er dus ook nog een half pond gehakt met de blikjes de container in. Samen met 9 eieren uit de doos van 10
Maximaal 4 regels
Maximaal 250 tekens
(te kort? neem een abonnement)
Beter de koelkast kouder zetten, en iets meer betalen aan elektriciteit.
Dat kleine beetje wat je extra aan elektriciteit betaald weegt niet op tegen de kosten van eten wat je niet weg hoeft te gooien.
Oftewel je bespaard meer geld doordat je minder eten weg hoeft te gooien dan dat aan elektriciteit het kost om je koelkast een paar graden kouder te zetten.
En dan heb ik nog niet gehad over de verpakkingen. Aantal donuts in een grote plastic verpakking. Snap dat wel, want als het een plastic zak zou zijn dan zou het er niet uit zien. Het blijft moeilijk. Niemand gaat naar een donut shop om het vers mee te krijgen in een papieren zakje. Stel dat je dat moet doen voor alle producten in je boodschappen karretje. Dagtaak en duur. Ik heb in ieder geval geen oplossing voor dit herkenbaar probleem. Het is een all fits all probleem.
De grote meegenomen voor het geval een van ons trek krijgt in een stuk augurk, De realiteit is dat het weg gegooid kan worden en dan is er misschien nog 1/3de over.
En is het zo vaak dat de kleinere portie goedkoper is? Of is die portie van hogere kwaliteit en al voorgesneden?
Maximaal 4 regels
Maximaal 250 tekens
(te kort? neem een abonnement)
Sommiguh minsken haben sa volle gild dat se het wol kenne missen.
Het voorbeeld was een blik mais en een blik bonen. Plus een doos eieren. Nee, die eieren zijn niet voorgesneden, en de mais ook niet.
Ja, ik eet (ook) uit blik - als ik een verse bloemkool moet kopen dan gaat nog meer de container in. Die kleine blikjes zijn bijna altijd duurder dan de grote blikken van het huismerk. Het gros is nou eenmaal niet gericht op eenpersoons-huishoudens.
Als je denk dat eieren niet goed zijn dan doe ze in een bak water, alle eieren die niet drijven zijn goed.
Wat nou datum op het pak..
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken