FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 mei 2017

Rio-medailles roesten en rotten weg

De Olympische en Paralympische Spelen in Brazilië gingen niet altijd even goed, maar gelukkig konden de atleten uiteindelijk gewoon naar huis met in totaal zo'n 2500 medailles. Helaas moet een deel van die plakken nu weer terug.

Ze rotten namelijk een paar maanden na dato al weg, roesten, en vallen uit elkaar. OS-woordvoerder Mario Andrada stelt dat minstens 130 medailles zijn teruggestuurd naar Rio om gerepareerd te worden. Vooral de bronzen medailles lijken het niet lang uit te houden.

De medailles worden zwart of roesten op de plekken waar ze zijn beschadigd. Ook slijt de gouden, zilveren of bronzen toplaag of valt deze er in stukken van af wanneer de plakken op de grond vallen.

Verder blijken de tropische schijfjes niet tegen de kou te kunnen. Een tiental is teruggestuurd omdat ze kapot gingen door blootstelling aan vrieskou.

Andrada stelt dat de problemen al sinds oktober spelen, maar dat dit 'compleet normaal' is. De Braziliaanse Munt repareert de medailles en stuurt ze dan weer terug.

De zilveren en bronzen medailles bestaan voor 30 procent uit gerecycled materiaal. Na zware milieuverontreiniging, veel misdaad en groene zwembaden kunnen we nu dus ook nog roestige plakken aan het lijstje misstanden toevoegen.

Computerliefhebber betaalt ton voor Apple 1

De Duitse hardwareverzamelaar Achim Baqué heeft zaterdag op een veiling in Keulen 'maar' iets meer dan een ton betaald voor een van de eerste computers die Steve Jobs en Steve Wozniak in de jaren 70 op de markt brachten. Van de Apple 1, die bestond uit slechts 200 componenten en destijds 666,66 dollar kostte, bestaan voor zover bekend wereldwijd nog acht functionerende exemplaren. Deze dateerde uit bouwjaar 1976.

"Een koopje, zeer verrassend", jubelde de 48-jarige koper uit Euskirchen in de Kölner Stadt-Anzeiger. Hij vertelde al een vergelijkbaar apparaat uit het begin van het pc-tijdperk in bezit te hebben en had eigenlijk niet gerekend op een betaalbare tweede. Vorig jaar ging een Apple 1 uit dezelfde serie, waarvan er maar een paar honderd zijn gemaakt, voor een half miljoen euro naar een Arabische sjeik.

De oeroude computer werd zaterdag afgehamerd op 90 mille. Inclusief veilingkosten en btw rekende de nieuwe eigenaar voor het historische moederbord, beeldscherm, toetsenbord, cassetterecorder en netvoeding 110.000 euro af. Een behuizing ontbrak toen nog.

Cumputerliefhebber betaalt ton voor Apple 1
Computerliefhebber betaalt ton voor Apple 1 (Foto: BuzzT)

Bennett eindwinnaar Ronde van Californië, Huffman wint laatste etappe

Evan Huffman heeft de laatste etappe gewonnen in de Ronde van Californië. Voor de Amerikaan van Rally Cycling was het zijn tweede zege in de Amerikaanse rittenkoers. De eindoverwinning is George Bennett. De Nieuw-Zeelander bleef in het algemeen klassement Rafal Majka en Andrew Talansky voor.

Vijf renners kozen vroeg in de etappe voor de aanval: Lachlan Morton (Dimension Data), Nicolas Edet (Cofidis), David Lopez (Team Sky) Evan Huffman en Rob Britton (beiden Rally Cycling).

Op de laatste klim van deze ronde koos Talansky voor de aanval. De Amerikaan zorgde alleen ervoor dat het peloton flink werd uitgedund. In het peloton waren nog wel de sprinters Peter Sagan en John Degenkolb aanwezig, maar het peloton kreeg het gat niet meer dicht op de vluchters.

In de sprint van vijf was Huffman de snelste voor Lopez en Edet. Voor de Amerikaan was het zijn tweede zege in de Ronde van Californië.

Bennett zag zijn zege niet meer in gevaar komen. De renner van LottoNL-Jumbo boekte zijn eerste overwinning sinds 2011. Hij schrijft daarnaast historie door voor de eerste Nieuw-Zeelandse WorldTour-eindzege ooit te zorgen.

Uitslagen Play-Offs Europa League 20/05/2017

FC Utrecht en AZ gaan het zoals verwacht tegen elkaar opnemen in de strijd om een Europa League ticket. Nadat beide ploegen de heenwedstrijd al wonnen waren ze ook in de returns de beste. FC Utrecht won met 2-1 van sc Heerenveen terwijl AZ met 4-1 te sterk was voor FC Groningen.

FC Utrecht

2 - 1

sc Heerenveen

 30' Leeuwin
 38' Zivkovic
   61' Ghoochannejhad (pen)
 
 Gele kaart: Janssen, (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 14.152
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber (Troupée/ 71)
Leeuwin
Janssen
Hardeveld (Braafheid/82)
Amrabat
Brama
Labyad
Ayoub
Zivkovic
Haller (Barazite/71)
  Mulder
Marzo
Schmidt (Slagveer/75)
Pierie
Bijker
v.Amersfoort (Kobayashi/45)
Thorsby
ödegaard
Schaars
Ghoochannejhad
Larsson (Zeneli/79)

AZ

4 - 1

FC Groningen

 9' Weghorst
 54' v.Overeem
 62' Stengs
 82' v.Overeem
   37' Linssen
 
 Gele kaart: Seuntjens, (AZ), Bijl, Jenssen, (FC Groningen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 10.413
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Svensson
Luckassen
Vlaar (v.d.Linden/69)
Haps (Ouwejan/64)
Seuntjens (Helmer/73)
v.Overeem
S.Wuytens
Stengs
Weghorst
Dos Santos
  Padt
Bijl
Reijnen
Hiariej
Davidson
Drost
Bacuna (Maduro/ 67)
Jenssen
Idrissi (Sörloth/71)
Linssen
v.Weert (Hrustic/61)

Gaslek op Shell-platform in Noordzee

Shell heeft een productieplatform op de Noordzee zaterdag wegens ontsnappend gas buiten bedrijf gesteld. "Het lek is ontdekt en geïsoleerd", deelde het Nederlands-Britse energieconcern mee.

Uit voorzorg zijn 31 van de 176 werknemers van het booreiland ten noordoosten van Schotland gehaald.

Het geconstateerde lek zit boven de waterspiegel. "Het levert dus geen gevaar op voor het milieu", zei een woordvoerster. Hoeveel gas er is vrijgekomen, vertelde ze niet.

Gaslek op Shell-platform in Noordzee
Gaslek op Shell-platform in Noordzee (Foto: ANP)

Kruijswijk heeft vertrouwen in derde week van de Giro

Steven Kruijswijk werd zaterdagmiddag negende op 49 seconden van Tom Dumoulin. In het klassement steeg de Nederlander van LottoNL-Jumbo naar een elfde plaats in het klassement.

''Ik had wel vertrouwen in mezelf, maar als je dan in de eerste week zulke klappen krijgt dan ga je een beetje twijfelen. Dus ik dacht ga er gewoon vanaf begin af aan scherp in en dan zien we wel waar ik eindig'', aldus Kruijswijk.

Kruijswijk voelde zich wat beter dan de afgelopen dagen waarin de renner toen hij nog kampte met de naweeën van een val en veel tijd verloor. ''Ja, ik was wel een beetje bang natuurlijk dat me vandaag hetzelfde ging overkomen. En zeker op zo’n explosieve klim. Ik had er wel schrik van, maar ik dacht gewoon doen, en als het gebeurt, jammer dan. Dan zien we wel. Maar gelukkig ontplofte ik deze keer niet helemaal en kon ik redelijk bijblijven.

De Brabander van LottoNL-Jumbo heeft vertrouwen in de derde week van de Giro d'Italia. ''Ik zit niet bij de eersten, maar volgens mij ook weer niet heel ver achter die mannen. Als ik deze lijn kan doortrekken dan heb ik weer vertrouwen in de laatste week. De conditie is er gewoon, maar het moet wel kloppen.''

Temer wil bewijs zien in corruptieonderzoek

De Braziliaanse president Michel Temer heeft geen goed woord over voor de beschuldigingen die aan zijn adres zijn gedaan. Hij heeft zaterdag gezegd dat hij het hooggerechtshof gaat vragen het corruptieonderzoek naar hem op te schorten omdat het geleverde bewijs niet deugt.

De openbaar aanklager stelde vrijdag dat Temer het onderzoek naar het grote fraudeschandaal (Carwash) heeft gedwarsboomd en dat hij zich mogelijk zelf schuldig heeft gemaakt aan passieve corruptie. De krant O Globo meldde eerder dat Temer heeft ingestemd met het betalen van zwijggeld aan Eduardo Cunha, de voormalige parlementsvoorzitter die in de gevangenis zit. Dat is te horen in een vastgelegd gesprek.

Volgens de president is daarmee geknoeid om hem in een kwaad daglicht te stellen. "We dienen bij het hof een verzoek in het onderzoek te staken totdat de echtheid van die clandestiene opname is vastgesteld. Ik laat Brazilië niet ontsporen, ik blijf als regeringsleider".

Temer wil bewijs zien in corruptieonderzoek
Temer wil bewijs zien in corruptieonderzoek (Foto: ANP)

Verdachte brandstichting Gemert zelf gewond

Een 42-jarige man uit Gemert (Noord-Brabant) heeft zaterdag ernstige brandwonden opgelopen tijdens een brand waarvan de politie vermoedt dat hij die zelf heeft aangestoken. De man is aangehouden en naar het Radboud UMC in Nijmegen gebracht, liet de politie weten.

De brand begon in een auto aan de President John F. Kennedystraat en sloeg over naar een garage, die afbrandde. Het begon met een "enorme knal", vernam de politie van de bewoner. Die zag een steekvlam uit zijn auto komen.

Volgens de politie zijn de gewonde verdachte en de gedupeerde geen bekende van elkaar. Een mogelijk motief voor brandstichting is nog onduidelijk.

Verdachte brandstichting Gemert zelf gewond
Verdachte brandstichting Gemert zelf gewond (Foto: BuzzO)

Rohani wil Iran verbinden met wereld

President Hassan Rohani heeft zaterdag op tv gezegd dat de Iraanse presidentsverkiezing heeft aangetoond dat de Islamitische Republiek wisselwerking wil met de internationale gemeenschap.

In zijn eerste toespraak na zijn herverkiezing zei Rohani dat het stemgedrag duidelijk heeft gemaakt dat de Iraniërs de oproepen van de hardliners om de hervormingen te stoppen naast zich neer hebben gelegd.

Rohani prees bovendien de voormalige president Mohammad Khatami, zonder zich te storen aan het uitgevaardigde verbod de hervormingsgezinde leider te noemen of zijn portret te publiceren.

Rohani wil Iran verbinden met wereld
Rohani wil Iran verbinden met wereld (Foto: ANP)

Mollema: ''Dit zag ik niet aankomen''

Waar Tom Dumoulin de etappe won had de Bauke Mollema een moeilijke dag. De renner van Trek-Segafredo verloor in de veertiende etappe 1.42 op Dumoulin. In het algemeen klassement staat de Nederlander op een zesde plaats met een achterstand van 4.32.

"Onderaan de klim ontplofte ik al", aldus Mollema bij de NOS over de kilometers naar de top van de Oropa. "Ik kwam nooit in mijn ritme. Dat is klote. Ik heb veel tijd verloren. Dat zag ik de afgelopen dagen niet aankomen. Maar morgen is een nieuwe dag."

"We zaten goed vooraan aan de voet van de klim, maar met een kilometer of acht, negen te gaan, gingen ze volle bak omhoog en toen was bij mij het beste er wel af. Dan probeer je zelf ook volle bak omhoog te rijden, dat lukt wel, maar echt heel hard ging het volgens mij niet."

Kampong na 32 jaar weer landskampioen hockey

Na 32 jaar heeft Kampong weer de landstitel veroverd in het hockey veroverd. De Utrechters wonnen zaterdag in Rotterdam ook het tweede finaleduel in de best-of-three na shoot-outs. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2. Kampong was naar Rotterdam afgereisd met een overwinning van het eerste duel in de tas. Dit duel was eveneens gewonnen op shoot-outs.

De rook van het vuurwerk na de opkomst van beide ploegen was nog maar nauwelijks weggetrokken of Kampong stond al op een 0-1 voorsprong. Martijn Havenga vond Bjorn Kellerman in de cirkel die met de backhand doelman Berend van Eldonk kansloos liet. Zes minuten later was het alweer gelijk. In de stromende regen tipte Seve van Ass de bal achter David Harte.

Tot de rust waren de kansen schaars. Kellerman verscheen nog een keer voor Van Eldonk, die de bal tot lange corner verwerkte. Rotterdam kreeg in de slotfase nog een strafcorner. De inzet werd eruit gelopen door de Kampong-verdediging. Net als in de eerste helft kwam Kampong ook in de tweede helft snel op voorsprong. Een voorzet van Jip Janssen werd door Constantijn Jonker binnengeslagen. Daarna mocht Rotterdam de handen dichtknijpen dat de stand niet snel na de 1-2 verder opliep.

Van Eldonk bracht redding op een inzet van Pepijn Luijkx. Even later was de keeper van Rotterdam kansloos, maar zag hij de bal van Kellerman via de binnenkant van de paal weer het veld in rollen. Ook de eerste corner van Kampong leverde niets op. De push van Havenga belandde naast het doel. Rotterdam pakte het spel daarna weer op en met succes. Jeroen Hertzberger kon alsnog de armen in de lucht steken. Jasper Luijkx verspeelde de bal op de achterlijn, waarna Hertzberger vrij stond en doelman Harte kansloos liet. Op dat moment stond Kampong met een man minder na een groene kaart van Sjoerd de Wert.

In de slotfase kregen beide ploegen nog diverse kansen, maar gescoord werd er niet meer. Net als afgelopen woensdag moesten shoot-outs de beslissing brengen. Nadat Jochem Bakker zijn inzet via Harte over het doel zag gaan, kon Jonker Kampong de titel bezorgen. De aanvaller schoot echter naast, waarna Harte zijn waarde voor de Utrechters bewees door Harry Martin zo ver naar de zijkant te dwingen dat de bal in het zijnet belandde. Het is voor Kampong de eerste titel in 32 jaar.

Noord-Ieren demonstreren voor het Iers

Enkele duizenden Ieren en Noord-Ieren demonstreerden vandaag in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast in een roep om een wet die de Ierse taal beschermt en het gebruik ervan stimuleert. Dat meldt het Ierse staatsnieuws RTE.

Sinds de Engelse kolonisatie van Ierland holt het al eeuwen achteruit met het Iers. In het sinds 1916 onafhankelijke Ierland zelf wordt de taal enorm gestimuleerd op scholen en als officiële taal bij de overheid.

Het sterkst gekoloniseerde deel van het eiland, Noord-Ierland, valt nog altijd onder het Verenigd Koninkrijk en heeft dat soort wetgeving niet. De nationalistische partij Sinn Féin vraagt daarom om de introductie van beschermende wetgeving. Het Iers zou dan ook in Noord-Ierland door de overheid gebruikt gaan worden.

De status van de Ierse taal is één van de struikelblokken voor het vormen van een werkbare regering in het land.

De tegenpartij, de Democratic Unionist Party, voelt zoals gewoonlijk echter weinig voor de Sinn Féin-ideeën. In februari reageerde de DUP-leider Arlene Foster aanvallerig: ze stelde dat 'er meer Pools dan Iers' gesproken wordt in Noord-Ierland en dat haar partij nooit of te nimmer toe zou geven.

Vorige week deed de partij wat water bij de wijn. Of er daadwerkelijk ooit nog echt Iers gesproken zal worden vanuit de Noord-Ierse overheid op het Ierse eiland Ierland, ligt vooralsnog dus nog altijd aan de grillen en het humeur van de plaatselijke bezetter.

Scarface-remake vindt zijn regisseur

"Say hello to my little friend!" Wie kent deze bekende zin niet? De remake van de klassieker Scarface is nu hard onderweg en momenteel worden de afrondende gesprekken gevoerd met een regisseur.

David Ayer, bekend van films als Suicide Squad en Fury, zou een gaatje gevonden hebben in zijn drukke schema. Hij is momenteel bezig met het ontwikkelen van Syrens of Gotham, een ensemblefilm met een aantal van DC's vrouwelijk slechteriken. 

De film moet in augustus van 2018 al in de bioscopen draaien. Het script zal gepend worden door de gebroeders Coen.

David Ayer tijdens de Nederlandse première van Fury (Foto: Robbert Willegers)
David Ayer tijdens de Nederlandse première van Fury (Foto: Robbert Willegers)

Texas erkent Armeense genocide

Texas is vrijdag de 46e Amerikaanse staat geworden die de Armeense genocide erkent. Alleen Alabama, Indiana, Iowa en Mississippi hebben dat nog niet gedaan.

Er werd unaniem voor de resolutie gestemd. Die kwam tot stand met hulp van de Armeense gemeenschap in Texas alsmede politici van beide grote partijen.

De tekst stelt dat "het uiteenvallende Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog systematisch haar Armeense bevolking uitmoordde. (...) Er kwamen anderhalf miljoen Armenen om."

De Texanen voegen toe dat 'er tegenwoordig nog maar drie miljoen Armenen leven in Armenië', een land dat 'maar tien procent is van het eigenlijke Armenië.' Vanwege de Turkse genocidale tendensen vluchtten miljoenen Armenen de hele wereld over. Door die diaspora wonen er nu acht tot tien miljoen Armenen buiten hun thuisland.

Of de datum van de stemming iets te maken had met het feit dat op 19 mei de Griekse genocide wordt herdacht, is niet bekend. De Turkse volkerenmoord op de Griekse gemeenschap die al 3000 jaar in Klein-Azië woonde, kostte tot driekwart miljoen Grieken het leven en gebeurde gelijktijdig met de Armeense genocide.

FOK! sportfoto-onderschrift week 20

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Finger050 met het volgende onderschrift: "Ns gaat onbewaakte spoorweg overgangen bewaken."

De opgave van deze week:

Hans van Breukelen probeert ons tijdens de persconferentie iets duidelijk te maken, maar wat? (Pro Shots / Erwin Spek)
Hans van Breukelen probeert ons tijdens de persconferentie iets duidelijk te maken, maar wat? (Pro Shots / Erwin Spek)

Verstappen voelt geen druk: "Racen is het leukste wat er is"

Tijdens de Jumbo Racedagen is Max Verstappen het stralende middelpunt van alle aandacht. Rond het circuit ziet het zwart van de Verstappen-fans die wachten tot het hoogtepunt van de dag, de rondjes van de jonge Nederlander in zijn Red Bull. Natuurlijk is er ook tijd om vragen te beantwoorden.

Verstappen wordt allereerst gevraagd naar zijn jeugd en hoe hij een leven een kartsport beleefde. "Natuurlijk zijn er bepaalde dingen, zoals het niet altijd kunnen gaan voetballen met je vrienden of niet mee naar de bioscoop kunnen, omdat ik dan weg was naar bijvoorbeeld Italië. Ik moest ook vaak op tijd naar bed, omdat ik de dag erop een lange dag had. Van de andere kant was dat voor mij het leukste om te doen, op die leeftijd in een kart zitten", zo lezen we op Verstappen.nl.

Zijn enrome talent heeft hij van twee kanten meegekregen, daar is de Nederlander zeker van. "Ik denk dat je van allebei het talent krijgt als je geboren wordt", aldus de Red Bull-coureur. "Ik heb veel met mijn vader opgetrokken. Hij wist wat er voor nodig was om de Formule 1 te bereiken. Ik heb veel tips van mijn vader gekregen en hij heeft me ook ‘gefinetuned’ als er iets niet goed ging. Mijn moeder was er altijd om me te steunen, dus ik denk dat ik het van allebei heb."

Druk heeft Verstappen nog niet gevoeld zo legt hij uit. "Racen is het leukste wat er voor me is, dus welke druk? Door de jaren heen leer je wel wat je moet doen. Als je vertrouwen in jezelf hebt, gaat de druk heel snel weg. Als het dan wat minder gaat en je hebt een teamgenoot die je verslaat, komen er meer dingen bij kijken. Ook als je je niet goed voelt in het team, kan de druk oplopen. Dat hebben we tot nu toe gelukkig nog niet gehad." Ook voor de start van een race blijft de jone Formule 1-coureur nuchter zo vertelt hij. "Er is dan positieve spanning. Als er iets fout gaat met de start, denk ik: ‘ik heb nog anderhalf uur om het goed te maken.’ Dat neemt ook veel druk weg."

Verstappen voelt geen druk: "Racen is het leukste wat er is" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen voelt geen druk: "Racen is het leukste wat er is" (Pro Shots / Action Images)

Amsterdamse agente draagt hoofddoek

In Amsterdam liep vandaag een wijkagente rond met een hoofddoek op. Dat deed ze 'uit solidariteit en omdat ze voor een divers korps is.' Dat blijkt uit de tweet van een Amsterdams gemeenteraadslid.

De PvdA'er in kwestie, Sofyan Mbarki, stelt in zijn twittertweetbericht dat er 'alleen maar positieve reacties' waren en gebruikt de hashtag #heldin. In de reacties op de tweet post ene Roland Brouwer echter een filmpje van een meneer die helemaal niet zo positief lijkt te reageren. De originele tweet en het videootje met de reactie op wat men online al 'een copvod' is gaan noemen, vind je hieronder.

Volgens de Amsterdamse politie 'betreft [dit] een individuele actie', is hun 'uniform lifestyle-neutraal', en 'gaan [ze] met [de] betrokken wijkagente in gesprek.'

Quintana: ''Dumoulin is voorlopig de beste''

Nairo Quintana verloor zaterdag in totaal 24 seconden in de etappe naar Oropa, waardoor de Colombiaan nu op 2.47 staat van Tom Dumoulin. ''De slotklim verliep behoorlijk anders dan verwacht'', aldus Quintana op de website van zijn ploeg.

''Ik denk dat ik sterk reed op de beklimming”, aldus Quintana. “Ik viel meermaals aan en gaf alles om mijn rivalen onder druk te zetten. Echter zagen we een erg sterke Dumoulin, die een fantastische beklimming reed.''

''We hadden meewind, dat was misschien in het voordeel van een ander type renner. Mijn benen waren in ieder geval goed. Ze deden wat ik van ze had verwacht. Een pluspunt is bovendien dat ik tijd heb gepakt op enkele andere concurrenten, waardoor we ons nu kunnen focussen op een strijd met de leider in het klassement.''

Quintana heeft nog wel vertrouwen in de derde week van de Giro. ''De etappes zijn dan behoorlijk anders dan vandaag. Met alle beklimmingen die nog op het menu staan, moeten we ervoor blijven gaan.''

Sigaretten in VK alleen nog neutrale pakjes

Sigaretten in het Verenigd Koninkrijk mogen vanaf zondag alleen nog verkocht worden in een neutrale groenbruine verpakking. De regel ging vorig jaar al in, maar fabrikanten mochten hun oude voorraden nog opmaken.

Het merk mag alleen in letters worden vermeld. De gezondheidswaarschuwingen beslaan nu bijna driekwart van voor- en achterkant. Vanaf 21 mei geldt er ook een verbod op sigaretten met een smaakje. Verder geldt er een minimum aantal sigaretten van twintig stuks per pakje.

In Australië is het blanco pakje al in 2012 ingevoerd. Sindsdien is het percentage rokers onder de Australiërs met ruim een half procentpunt gedaald.

Sigaretten in VK alleen nog neutrale pakjes
Sigaretten in VK alleen nog neutrale pakjes (Foto: ANP)

Man vast voor internetmisbruik tienermeisje

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 34-jarige man uit IJmuiden van seksueel misbruik van een minderjarig Filipijns meisje. De verdachte zou hebben betaald om via een livestream te zien hoe het tienermeisje werd misbruikt, aldus het OM. De man is zaterdag aangehouden.

Het kind zou deel uitmaken van een organisatie die via onder meer Skype en Facebook probeert de beelden te verkopen aan westerlingen. De betalende klant kan vaak vooraf bestellen wat hij wil zien. Er zijn ook gevallen bekend waarin de klant tijdens het misbruik de regie heeft en aanwijzingen kan geven hoe het misbruik dient plaats te vinden.

De man uit IJmuiden zou al meerdere keren een sessie hebben bekeken, aldus het OM dat hem op het spoor kwam in een onderzoek naar kinderporno en sekstoerisme.

Man vast voor internetmisbruik tienermeisje
Man vast voor internetmisbruik tienermeisje (Foto: ANP)

Groenewegen wint vierde rit in Ronde van Noorwegen

Dylan Groenewegen heeft de vierde etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Nederlands kampioen was na 192 kilometer de snelste in de massasprint voor de Noren Edvald Boasson Hagen en August Jensen. Pieter Weening blijft leider in het algemeen klassement.

Snel na de start kozen vijf renners voor de aanval: Antonio Molina (Caja Rural - Seguros RGA), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice), Dimitri Peyskens (WB Veranclassic Aqua Protect), Ken Levi Eikeland (Team FixIT.no) en Nicolaj Steen (Team Veloconcept). De vijf hadden een maximale voorsprong van iets meer dan tien minuten op het peloton.

Op zeven kilometer van de streep werd de vlucht gegrepen, mede door het werk van LottoNL-Jumbo. Met nog vier kilometer te gaan koos Tony Gallopin de aanval, maar de Fransman van Lotto Soudal zou niet ver geraken.

In de massasprint maakte Groenewegen het werk van zijn ploegmaten af. De Nederlander van LottoNL-Jumbo won voor Boasson Hagen en Jensen. Weening blijft leider in het algemeen klassement met nog etappe te gaan.

Dumoulin: ''Hier droom je van''

Tom Dumoulin won zaterdagmiddag de veertiende etappe in de Giro d'Italia. "Dit is echt ongelooflijk", aldus rozetruidrager na zijn zege in de Giro.

"Hier droom je van", aldus Dumoulin, die, mede door bonificatieseconden, onder meer 24 seconden extra voorsprong pakte op Nairo Quintana. "Ik wist dat ze aan zouden vallen, maar ik was vrij ontspannen. Ik kon Quintana's eerste aanval niet volgen en reed mijn eigen tempo. Ik kwam steeds dichter bij en had aan het einde nog wat over."

"Toen Zakarin net voor de finish ging, dacht ik dat hij zou gaan winnen en was ik blij met tijdwinst op Nibali en Mollema. Maar toen zag ik dat Quintana ook moest lossen en ging in nog één keer voluit. En toen won ik ook nog."

"Ik heb nu een vrij grote voorsprong om de laatste week in te gaan. Maar dit was een etappe die me echt ligt, vlakke wegen tot aan de slotklim. Die laatste week is heel wat anders, met veel meer bergen'', aldus Dumoulin tegenover de aanwezige pers.

Halve finale eindstation Bertens in Rome

Tennisster Kiki Bertens is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van het WTA-toernooi in Rome. De Nederlandse (WTA-20) moest met 5-7 en 1-6 het hoofd buigen voor de Roemeense nummer vier van de wereld Simona Halep.

Bertens verloor meteen haar eerste servicegame, waarna Halep al snel een 2-0 voorsprong nam. Bertens brak terug tot 2-2, maar de Nederlandse verloor opnieuw haar service. op de stand van 5-3 sloeg Bertens maar liefst vijf setpunten weg en kwam even later zelfs terug tot 5-5. Opnieuw verloor de Nederlandse haar servicegame, waarna Halep alsnog de set kon pakken.

In set twee bleef Bertens knokken, maar de Nederlandse was niet opgewassen tegen het bijna foutloze spel van haar Roemeense opponente. Halep kwam 4-0 voor, waarna Bertens nog een game kon pakken. Halep, die vorige week al het prestigieuze toernooi in Madrid won, stoomde daarna door naar een plek in de finale.

Halve finale eindstation Bertens in Rome (Pro Shots / Action Images)
Halve finale eindstation Bertens in Rome (Pro Shots / Action Images)

Tegenstanders erfpachtplan roeren zich weer

Enkele honderden Amsterdammers hebben zaterdag betoogd tegen de erfpachtplannen van het gemeentebestuur. "Weg ermee", riepen ze voor het stadhuis over de wijzigingen die verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD) wil doorvoeren.

"Het is nu of nooit", hadden de lokale organisaties die het verzet leiden vooraf aan hun medestanders laten weten. Een raadscommissie bespreekt het plan komende week, daarna stemt de gemeenteraad erover.

Veel panden in Amsterdam staan op grond die eigendom is van de gemeente. Bewoners betalen erfpacht. De hoogte daarvan wordt nu nog elke 50 jaar aangepast, maar de gemeente wil mensen ertoe bewegen vrijwillig over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht.

Verliezers
De gemeente wijst erop dat de erfpachters bij elkaar ruim 3 miljard euro goedkoper uit zullen zijn. Maar het nieuwe stelsel kent ook verliezers. De tegenstanders vinden onder meer dat sprake is van willekeur. Bovendien is het voorgestelde stelsel onduidelijk en pakt het te duur uit, stellen ze.

Nadat duizenden mensen kritiek hadden geleverd voerde de gemeente al de nodige aanpassingen door in het plan. Zo vallen meer woningeigenaren nu in de goedkoopste categorie. Het protest van zaterdag maakte duidelijk dat de weerstand daarmee nog niet is gebroken. Wel was de opkomst bij deze demonstratie duidelijk lager dan bij een soortgelijke betoging aan het begin van het jaar.

Tegenstanders erfpachtplan roeren zich weer
Tegenstanders erfpachtplan roeren zich weer (Foto: ANP)

Wapendeal VS met Saudi-Arabië: 110 miljard dollar

De Verenigde Staten hebben zaterdag tijdens het staatsbezoek van Donald Trump aan Saudi-Arabië bekend gemaakt dat zij een wapendeal hebben gesloten ter waarde van 110 miljard dollar.

De Amerikanen willen hiermee de veiligheid van hun trouwe bondgenoot waarborgen tegen dreigingen vanuit onder andere Iran. Onderdeel van de wapendeal zijn 150 BlackHawk helikopters die in Saudi-Arabië zullen worden gebouwd. Volgens de Amerikaanse overheid bevestigt de deal de goede verstandhouding tussen de Verenigde Staten en de Golfstaten.

Ook op het gebied van olieproductie hebben Amerikaanse bedrijven contracten gesloten met Saudi-Arabië.


(Foto: ANP)

Dumoulin pakt de winst op Oropa

Tom Dumoulin heeft de veertiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Nederlander van Sunweb won bovenop Oropa. Nairo Quintana kwam als vierde over de streep op veertien seconden afstand van de leider in het algemeen klassement. Bauke Mollema had een slechte dag en zakte in het klassement naar een zesde plaats.

Pas na dertig kilometer kwam de vlucht tot stand. Veel renners probeerden het, maar uiteindelijk raakte er maar drie renners weg: Sergey Lagutin (Gazprom-RusVelo), Natnael Berhane (Dimension Data) en Daniel Martinez (Wilier Triestina).

Al snel zou blijken dat de vroege vluchters geen kans op de overwinning maakte, doordat onmiddellijk FDJ de controle behield in het peloton. De drie zouden ook maar een maximale voorsprong van twee minuten bij elkaar fietsen, maar op zeventien kilometer was het einde oefening voor de drie.

Op de slotklim versnelde Diego Rosa als eerste. De Italiaan van team Sky zou op zes kilometer van de streep, alweer gepakt worden door het werk van Movistar. De volgende die een versnelling plaatse was Ilnur Zakarin, de Rus raakte niet weg. Het was toen wel duidelijk dat een aantal klassementsmannen het moeilijk hadden voorin. Andrey Amador en Mollema moesten de groep laten rijden en de Nederlander van Trek-Segafredo zou 1.46 verliezen op de winnaar.

Quintana was de volgende die de aanval zocht op de klim. De klimmer van Movistar kreeg in eerste instantie alleen Zakarin met zich mee. Dumoulin raakte achterop doordat de Nederlander van Sunweb voor zijn eigen tempo koos en zou later de aansluiting maken bij Quintana. Ondertussen hadden Zakarin, Mikel Landa, Adam Yates en Vicenzo Nibali wel al de aansluiting gemaakt bij de Colombiaan en de Rus.

Toen de Roze trui was aangesloten bij Quintana en de rest van het groepje ging de Nederlander zelf in de aanval. Quintana moest een gaatje laten en zou veertien seconden verliezen op Dumoulin.

Dumoulin nam de laatste kilometer voor zijn rekening en leek daarmee zijn kansen te verspelen op de winst, zeker nadat Zakarin in de laatste tweehonderd meter over de Nederlander heen ging. In de laatste meters kon de renner van Sunweb nog terugkomen en de Rus verslaan, waardoor de Dumoulin zijn tweede overwinning pakt in de Giro.

Steven Kruijswijk was met een negende plaatst de tweede Nederlander in de top tien. De renner verloor wel 43 seconden op Dumoulin, maar steeg wel naar een elfde plaats in het algemeen klassement.

Buemi wint chaotische ePrix Parijs, Frijns knap zesde

Sebastien Buemi heeft zaterdag de ePrix van Parijs gewonnen. Voor de Zwitser is het al de vijfde overwinning in zes races dit seizoen en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zijn leidende positie in de titelstrijd verstevigd heeft.

Kampioenschapsleider Buemi nam bij de start vanaf poleposition de leiding en kreeg Jean-Eric Vergne achter zich aan, gevolgd door José Maria Lopez en Nick Heidfeld. Achter de Duitser streden Esteban Gutierrez en Felix Rosenqvist om plek vijf, terwijl Robin Frijns zijn zevende startplek vast wist te houden.

Na tien ronden vond de eerste wisseling van posities plaats in de top, doordat Rosenqvist zich eindelijk voorbij Gutierrez vocht. Ook Frijns zat gelijk al te kijken bij de Mexicaan, die in pas zijn derde ePrix wat moeite leek te hebben met het besparen van energie.

De nummer twee in het kampioenschap, Lucas di Grassi, kende een dramatische kwalificatie en moest als dertiende beginnen, maar dat ging niet lekker. De Braziliaan leverde bij de start twee plekken in en ook na vijftien ronden was het hem nog niet gelukt een plek te pakken - een spin van Nelson Piquet Jr bracht Di Grassi weliswaar voorbij zijn landgenoot, maar Antonio Felix da Costa had hem al gepasseerd. 

Na zestien ronden gebeurde dat wat er al rondenlang aan zat te komen: Di Grassi deed weer eens een poging bij Da Costa, ging er buitenom half voorbij en drukte de Portugees hard de muur in, waardoor de wedstrijd even geneutraliseerd werd. Daar maakte vrijwel iedereen gebruik van om over te stappen naar de tweede auto, behalve Mike Conway - die toch nog maar 18% in de batterij had.

Na dertig ronden had Frijns op de zevende plek Di Grassi in zijn nek hijgen, wat opvallend was: de Braziliaan had een veel te korte pitstop gemaakt, 62 in plaats van minimaal 70 seconden, en dus was het wachten op een straf. Dat kwam na dertig ronden, toen Di Grassi hoorde dat hij een drive through penalty kreeg. Op dat moment was Frijns al een plek opgeschoven, want de Nederlander haalde Gutierrez fraai in.

Ruim vijftien ronden voor het einde leek Vergne veilig op plek twee te zitten, tot zijn auto ineens niet meer wilde sturen en hij niet zacht in aanraking kwam met de muur, waardoor de safety car de baan op kwam. Tien ronden voor de finish werd de groene vlag weer gezwaaid, met Buemi als leider, voor Lopez, Heidfeld, Rosenqvist en Frijns.

Met vijf ronden te rijden kreeg Frijns te horen dat hij een tijdstraf van vijf seconden aan de broek kreeg: hij had te hard gereden tijdens de neutralisatie. Dat zou hem in principe één plek kosten, want Nicolas Prost zat vlak achter hem, maar met twee ronden te rijden sloeg het noodlot toe. Di Grassi parkeerde zijn auto in de muur, de safety car kwam naar buiten en dus zat iedereen ineens vlak achter Frijns.

Toch kende ook dit nog een onverwachte wending. De auto van Daniel Abt, rijdend op plek zeven, stopte er ineens mee. De achter hem rijdende Gutierrez, die ook een tijdstraf kreeg, hield flink in, in de hoop nog snel een gaatje te kunnen slaan en de schade te beperken, waardoor Frijns uiteindelijk slechts één plek verloor dankzij zijn tijdstraf en dus alsnog als zesde eindigde.

Buemi won de race, voor Lopez en Heidfeld.

LB: Jeroen Pauw zet luxe villa te koop

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Jeroen Pauw heeft zijn huis aan de Loosdrechtse Plassen te koop gezet. De presentator vraagt volgens bekendeburen.nl 1.825.000 euro voor de luxueuze villa in Breukeleveen.

De 56-jarige Pauw, die ook een appartement in Amsterdam heeft, kocht de miljoenenvilla in 2009 voor een bedrag van 1.200.000 euro. Het heeft een woonoppervlakte van 180 vierkante meter. Er zijn vier slaapkamers en twee badkamers. Ook krijgt de nieuwe eigenaar een achtertuin van 1500 vierkante meter en een bijgebouw dat gebruikt kan worden als gastenverblijf.

Bij de villa horen ook een eigen haven met steiger aan de Loosdrechtse Plassen. Linkje naar Funda.

Jeroen Pauw zet luxe villa te koop
Jeroen Pauw zet luxe villa te koop (Foto: BuzzE)

Man vast om schieten met bijtende vloeistof

De politie heeft een 22-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij in Middelburg mensen met een waterpistool een bijtende vloeistof in de ogen heeft gespoten. Het ging vermoedelijk om ammoniak. Vier mensen deden aangifte.

De 22-jarige inwoner van Middelburg vestigde aanvankelijk de aandacht op zich omdat hij met pijl en boog over straat liep. Hij kreeg hiervoor een bekeuring. Maar tijdens het verhoor kregen politiemensen steeds meer aanwijzingen dat de verdachte ook weleens verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het 'ammoniakincident'.

Man vast om schieten met bijtende vloeistof
Man vast om schieten met bijtende vloeistof (Foto: ANP)

El Ahmadi hoopt op Europa League-winst Ajax

Karim El Ahmadi hoopt dat Ajax in het belang van het Nederlands voetbal volgende week woensdag de Europa League wint ten koste van Manchester United.

"Dat zou zelfs enorm goed zijn voor het Nederlandse voetbal", vertelde El Ahmadi tegen het Algemeen Dagblad. "Als Ajax van Manchester United wint, zegt dat ook nog eens iets over onze prestatie in de Eredivisie."

Met Feyenoord won de Marokaanse middenvelder afgelopen weekend de landstitel en een bijzondere week volgde. "Ik wist al hoe groot de hunkering van de aanhang was naar die landstitel. Maar toch was het nog groter en intenser dan ik had verwacht."

"Ik sprak spelers van Heracles die zich echt afvroegen wat er na de 1-0 van Kuyt na veertig seconden allemaal gebeurde in De Kuip. Die sfeer, dat was niet te beschrijven. Ik zie ook zo vaak tegenstanders die in hun eigen stadion opendraaien, maar die in De Kuip dat lef niet hebben en voor zekerheid kiezen. In die sfeer voel je gewoon dat het niet meer fout kan gaan."

Mamma Mia-sequel in de maak

Het wordt weer een leuke zomer voor ABBA-fans. Universal Pictures heeft vandaag bekendgemaakt dat er na tien jaar een vervolg komt op de box-officehit Mamma Mia!.

Het verhaal van de bruid die haar verloren vader probeert te vinden en daarbij de keuze heeft uit drie mannen bracht in 2008 meer dan 600 miljoen dollar op in de bioscopen. Tegelijkertijd met het aankondigingsbericht is bekend geworden dat de gehele originele cast terugkeert. De hoofdrollen in de eerste film waren voor Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters en Christine Baranski. De film zal geregisseerd worden door Ol Parker, bekend van The Best Exotic Marigold Hotel.

De opnames zullen binnenkort van start gaan op het Griekse eiland Kalokairi. Benny Andersson en Björn Ulvaeus hebben opnieuw toestemming gegeven voor het gebruik van de muziek en zullen ook aan boord zijn als uitvoerend producenten. 

Mamma Mia: Here We Go Again moet in de zomer van 2018 in de Nederlandse bioscopen gaan draaien. 

Mamma Mia: Colin Firth, Stellan Skarsgard, Pierce Brosnan en Amanda Seyfried
Mamma Mia: Colin Firth, Stellan Skarsgard, Pierce Brosnan en Amanda Seyfried

Papegaai Pippi Langkous viert 50e verjaardag

Met een klein feestje heeft de dierentuin in Karlsruhe de vijftigste geboortedag van Pippi Langkous-papegaai Rosalinda gevierd. De papegaai speelde in de film Pippi in Taka-Tukaland en is eigenlijk een mannetje dat in het echt Douglas heet.

De papegaai heeft jaren in het Zweedse Malmö gewoond en is vorig jaar verkast naar Duitsland. Vijftig jaar is uitzonderlijk voor een dergelijke papegaai, laat de dierentuin weten. Pipi Langkous zelf leeft overigens ook nog. Actrice Inger Nilsson, die Langkous vertolkte, is 58.

Papegaai Pippi Langkous viert 50e verjaardag
Papegaai Pippi Langkous viert 50e verjaardag (Foto: BuzzE)

Viñales pakt pole in Le Mans, zware crash Miller

Maverick Viñales heeft zijn tweede poleposition in de MotoGP veroverd. De Spaanse Yamaha-coureur reed in Le Mans de snelste tijd in de kwalificatie voor de Grand Prix van Frankrijk en mag zondag op plek één beginnen.

Met 1:31,994 was Viñales de enige die onder de 1:32 dook in de spannende kwalificatie, waarin vooral in de slotfase de nodige wisselingen te zien waren. Het was uiteindelijk de teamgenoot van Viñales, Valentino Rossi, die het dichtst in de buurt bleef. Il Dottore gaf één tiende van een seconde toe en zette zijn Yamaha op plek twee.

Het werd een feestelijke dag voor Yamaha, want ook satellietrijder Johann Zarco start vanaf de eerste rij. De Fransman, die dit seizoen bij Tech 3 ijzersterk debuteert in de MotoGP, troefde de Honda's van Cal Crutchlow en Marc Marquez af. Andrea Dovizioso completeert de tweede startrij.

Vlak voor de kwalificatie werd de vierde vrije training gereden en daarin zorgde Jack Miller voor een schrikmoment. De Australiër van het Marc VDS-team kwam snoeihard ten val, maar stond gelukkig op en kon in de kwalificatie weer in actie komen.

De crash van Miller (Bron: YouTube)

Pippa Middleton heeft ja-woord gegeven

Pippa Middleton, het jongere zusje van hertogin Catherine van Cambridge, is zaterdag getrouwd in Englefield met bankier James Matthews. Iets na 12.45 uur (lokale tijd) verlieten Pippa en James St Mark's Church als man en vrouw. Bij het verlaten van de kerk gaf het kersverse echtpaar elkaar, omringd door de bruidskinderen, een kus.

Prins William en zijn vrouw Catherine waren vanzelfsprekend aanwezig, net als prins Harry. Diens vriendin actrice Meghan Markle was evenwel niet aanwezig. Zij is wel in Engeland en de verwachting is dat zij zich later bij het feest voegt.

Volgens Britse media woonden zo'n 120 gasten de kerkelijke inzegening bij, op het feest in de achtertuin van de familie Middleton in Bucklebury worden nog eens tweehonderd extra gasten verwacht. Toptennisser Roger Federer was ook aanwezig bij de ceremonie.

Pippa Middleton heeft ja-woord gegeven
Pippa Middleton heeft ja-woord gegeven (Foto: ANP)

Stevens neemt het op voor Van Breukelen

Huub Stevens vindt dat KNVB-directeur Hans van Breukelen te hard wordt aangepakt. Hij betreurt het wel dat zijn eigen naam naar buiten kwam.

Stevens bevestigt in De Limburger dat hij bondscoach had kunnen worden als de eerste kandidaten zouden weigeren. "Van meet af aan heeft Van Breukelen het eerlijk gespeeld. Hij zou eerst gaan praten met Henk ten Cate en vervolgens met Dick Advocaat."

Als dat niets zou worden, kon het zijn dat Van Breukelen bij Stevens uit zou komen. "Toen heb ik mijn voorwaarden genoemd: alleen voor de kwalificatie en met een door mij te kiezen assistent. Maar Hans is met Advocaat rond gekomen. Prima toch?", aldus Stevens.

"Een goede keuze, ook al zijn sommige spelers daar niet blij mee. Dan zeg ik: zet dat allemaal opzij voor dat éne doel. Kwalificatie voor het WK. Dat wordt moeilijk genoeg." Volgens de clubloze trainer wordt Van Breukelen te hard behandeld door de media. "Ze spelen puur op de man. Ik kan me niet voorstellen dat hij Ten Cate een toezegging zou hebben gedaan, nog voor het gesprek met Advocaat. Dat heeft hij bij mij ook niet gedaan."

Wel vindt Stevens het jammer dat zijn naam in de media verscheen, nog voordat er voor Advocaat werd gekozen. "Ik heb aan Hans gevraagd hoe dat kon, want ik heb dat niet naar buiten gebracht. Toen zei hij dat hij mijn naam had genoemd in de gesprekken met Ten Cate en Advocaat. Dat is misschien naïef, maar het is niet kwaad bedoeld. Zo is Hans niet."

Protest tegen experimenten apencentrum

Ruim honderd activisten hebben zaterdagmiddag in Rijswijk bij het apencentrum BPRC aan de Lange Kleiweg gedemonstreerd tegen experimenten met dieren. De betogers eisen sluiting van de centrum, aldus een woordvoerster van de organisatie Animal Rights.

Volgens de organisatie worden in proefdiercentra in Nederland en België nog steeds apen, honden, katten, muizen en andere dieren gebruikt voor "gruwelijke" experimenten. Zo worden resusapen en penseelapen volgens de dierenwelzijnsorganisatie blind en verlamd gemaakt voor onderzoek naar multiple sclerose. De proeven duren soms maandenlang.

Animal Rights wil dat een einde komt aan deze praktijken en roept de overheid op meer geld beschikbaar te stellen voor onderzoek naar "moderne dierproefvrije technieken".

Protest tegen experimenten apencentrum
Protest tegen experimenten apencentrum (Foto: ANP)

Bendsneyder 9e in Moto3-kwalificatie Le Mans

Bo Bendsneyder zal de Grand Prix van Frankrijk in de Moto3 zondag vanaf de derde startrij beginnen. De 18-jarige Rotterdammer reed zaterdag in de kwalificatie de negende tijd.

De kwalificatie werd af en toe ontregeld door wat regendruppels, maar de neerslag zette gelukkig niet echt door. Zoals gewoonlijk in de Moto3 zat het venijn in de slotfase en met één seconde te gaan raasde een hele groep, inclusief Bendsneyder, over start/finish, waardoor ze nog één rondje mochten rijden.

De snelste tijd kwam uiteindelijk op naam van Nicolo Bulega, maar de jonge Italiaan zag zijn tijd afgenomen worden, omdat hij buiten de baan was gekomen. Hij zakte daardoor naar plek twee en de poleposition ging naar Jorge Martin, die 0,031 seconden sneller was dan Bulega's tweede tijd. Juanfran Guevara kende een prima dag en start zondag ook vanaf de eerste startrij.

Romano Fenati, Albert Arenas en Niccolo Antonelli vertrekken vanaf de tweede rij, Marcos Ramirez, Joan Mir en Bendsneyder nemen op rij drie hun posities in. De race start om 11.00 uur en is zoals te doen gebruikelijk live te zien op Eurosport. 

Trump krijgt onderscheiding in Saudi-Arabië

De koning van Saudi-Arabië heeft president Trump een hoge onderscheiding gegeven aan het begin van het staatsbezoek dat Trump brengt aan de oliestaat. Trump kreeg de King Abdulaziz-medaille overhandigd bij zijn ontmoeting met de koning in het paleis.

Saudi-Arabië is het eerste land dat Trump bezoekt tijdens zijn eerste buitenlandse reis als president van de VS. Hij gaat ook naar Israël, het Vaticaan, België en Sicilië.

Trump krijgt onderscheiding in Saudi-Arabië
Trump krijgt onderscheiding in Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Vrouw snijdt penis van verkrachter af

In India heeft een 23-jarige vrouw de penis van haar verkrachter afgesneden. Het betreft een hindoestaanse geestelijke die regelmatig kwam bidden voor de zieke vader van de vrouw.

Het bleef echter niet bij bidden, de geestelijke vergreep zich keer op keer aan de vrouw. Zaterdag meldde de verkrachtende hindoe zich bij het ziekenhuis met een zwaargehavende losbungelende lul die volgens de doktoren niet meer kon worden aangenaaid.

De vrouw zal niet worden gestraft, ze heeft het misbruik herhaaldelijk aan haar moeder gemeld en de lokale politiechef spreekt van "een moedige daad".

Apollo-tas op veiling

Een tas van de Apollo 11 waarin in 1969 materiaal van de maan mee werd genomen naar de aarde, wordt in juli geveild en zal naar omgerekend misschien een kleine 4 miljoen euro opbrengen. Het gaat om de tas waarmee de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong, de eerste mens op de maan, stukken rots en stof mee naar de aarde nam.

Het is volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor het eerst dat spullen van de baanbrekende maanmissie legaal in het openbaar worden verkocht. In de VS zijn er wettelijke beperkingen voor de verkoop van spullen van maanmissies. In de tas zitten nog sporen van maanstof.

De tas is in het verleden wel "per ongeluk"op een veiling terechtgekomen. De NASA heeft daarna tevergeefs pogingen ondernomen om hem weer in bezit te krijgen. De huidige eigenaar, een advocaat uit de buurt van Chicago, betaalde er destijds nog geen duizend euro voor. De veiling is op 20 juli in New York.

Apollo-tas op veiling
Apollo-tas op veiling (Foto: ANP)

Mount & Blade tijdelijk gratis

Bij GOG kun je tot 15:00 op 21 mei de RPG Mount & Blade gratis downloaden. Deze singleplayer-ervaring uit 2008 speelt zich af in de Middeleeuwen en heeft hele goede kritieken gehad. Het laatste deel uit de serie genaamd Mount & Blade II: Bannerlord wordt dit jaar verwacht.

Op dit moment is het toernooi Mount & Blade - The Battle of Bucharest event bezig in (uiteraard) Boekarest, Roemenië. De spelers en teams spelen Mount & Blade: Warband tegen elkaar en alles is live te volgen.

Boete voor André Rieu wegens dronevlucht

De productiemaatschappij van André Rieu heeft opnieuw een boete gekregen. Dit keervoor het illegaal vliegen met een drone boven het Vrijthof in Maastricht. Dat meldt De Limburger zaterdag.

Rieu liet het onbemande vliegtuigje afgelopen zomer tijdens een serie optredens met het Johann Strauss Orkest boven het Vrijthof vliegen. Maar het vliegen met een drone boven de binnenstad is in Nederland verboden. Bovendien ligt Maastricht in de aanvliegroute van de luchthaven in Beek. De politie besloot de drone daarom in beslag te nemen. De officier van justitie voor luchtvaartzaken heeft Rieu een geldboete opgelegd. Dat bedrag zou inmiddels zijn betaald. Over de hoogte ervan is niets bekend, maar het maximum voor dit soort delicten is 8000 euro.

Begin mei kreeg Rieu ook al een boete. Volgens de arbeidsinspectie had hij zich in 2015 schuldig gemaakt aan kinderarbeid door een groep jonge panfluitspelers op te laten treden tijdens zijn traditionele zomerconcert.

Boete voor André Rieu wegens dronevlucht
Boete voor André Rieu wegens dronevlucht (Foto: BuzzE)

Eriksson wint chaotische F3-race op stratencircuit Pau

Joël Eriksson heeft de eerste van drie races in het Europees Formule 3-kampioenschap op het iconische stratencircuit van Pau gewonnen. De Zweed troefde Lando Norris zaterdag af in een vrij chaotische race.

De poleposition was voor Callum Ilott, maar de Brit kon daar niet lang van genieten. Hij pakte wel de leiding, maar na een half rondje hing hij zijn auto in de muur en was de race voor hem voorbij. Eriksson kon de leiding zo overnemen, gevolgd door Norris. De 17-jarige Brit kon ronde na ronde druk zetten, maar Eriksson bezweek niet.

Al vroeg in de race moest de safety car de baan in komen, nadat Ferrari-protègè Guanyu Zhou de muur raakte. Na de herstart bleef Eriksson aan kop, met Norris vlak achter zich. Joey Mawson reed op gepaste afstand op een knappe derde plek, maar daar zou hij niet eindigen: de Australiër reed in de snelle bocht voor Foch stevig de muur in. Jake Dennis probeerde hem te ontwijken, wat wel lukte, maar niet zonder zelf ook hard de muur te raken.

De safety car kon zo de baan weer op en ging met twee ronden te rijden weer naar binnen. Eriksson sloeg de aanvallen van Norris af, Maximilian Günther profiteerde van de uitvallers en eindigde als derde, voor Nikita Mazepin, Ralf Aron, Harrison Newey, Pedro Piquet en Mick Schumacher.  

Illot hangt hem in de muur (Bron: YouTube)

De crash van Mawson (Bron: YouTube)

Al grote drukte Zandvoort voor racedagen Verstappen

Rond het circuit van Zandvoort was het zaterdagochtend al een drukte van belang. Op de N200 en de N201 stond in totaal rond 10.00 uur in de richting Zandvoort zo'n 4 kilometer file, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID).

Autocoureur Max Verstappen geeft dit weekeinde op het circuit tijdens de Jumbo Familie Racedagen een aantal demonstraties in zijn Formule 1-bolide. Het is volgens de organisatie de enige kans om Max met zijn F1-wagen rijdend in Nederland te zien.

Het evenement trekt zowel zaterdag als zondag naar verwachting tienduizenden bezoekers. De VID raadt mensen aan om met het openbaar vervoer naar Zandvoort te komen.

Volgens de ANWB verloopt het in en rond Zandvoort redelijk soepel en waren de eerste mensen er zaterdag vroeg bij. In de middag verwacht de bond niet heel veel vertraging, ook omdat er niet extra veel strandverkeer zal zijn.

Elders in Nederland kan het door werkzaamheden aan snelwegen behoorlijk druk zijn, waarschuwt de ANWB verder. Rond 10.30 uur stond er op de A58 een behoorlijke file tussen Tilburg-Reeshof en het knooppunt Sint Annabosch met een vertraging van circa dertig minuten.

Al grote drukte richting Zandvoort
Al grote drukte richting Zandvoort (Foto: ANP)

Vrouw in St. Willebrord slachtoffer misdrijf

De 45-jarige vrouw die vrijdagavond in St. Willebrord (Noord-Brabant) dood is gevonden in haar woning aan de Fazantendonk is door een misdrijf om het leven gekomen. Haar 46-jarige vriend is aangehouden, meldde de politie zaterdag.

Na de melding vonden agenten sporen die erop wezen dat er een misdrijf was gepleegd. Er is nog geprobeerd om de vrouw te reanimeren, maar dat is niet meer gelukt.

Vrouw in St. Willebrord slachtoffer misdrijf
Vrouw in St. Willebrord slachtoffer misdrijf (Foto: ANP)

Zorgen om Wereldzadenbank

Wetenschappers maken zich zorgen over de Wereldzadenbank op het Noorse eiland Spitsbergen. Door de uitzonderlijk hoge temperaturen en regen eind vorig jaar is water de ingang van de kluis binnengestroomd, meldden diverse internationale media.

Dat water is daarna snel bevroren en niet verder gekomen. Wetenschappers zetten nu vraagtekens bij de kwetsbaarheid van de bank. De zaden liggen opgeslagen in een kluis diep onder een laag zogenoemde permafrost, grond waarvan tot voor kort werd aangenomen dat die tot in de eeuwigheid bevroren zou zijn.

De Wereldzadenbank is opgericht om in het geval van een enorme ramp toch weer zaden te kunnen planten. De kluis bevindt zich op een diepte van 120 meter in een berg in de buurt van Longyearbyen, de hoofdstad van het Noorse eiland Spitsbergen. Onder meer het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland in Wageningen levert zaden aan de bank.

Zorgen om Wereldzadenbank
Zorgen om Wereldzadenbank (Foto: ANP)

1800 mensen vast na aardverschuiving India

Een aardverschuiving in het noorden van India heeft zaterdag de toegangsweg naar een belangrijke hindoetempel geblokkeerd. Zo'n 1800 bezoekers, veelal pelgrims, kunnen daardoor geen kant meer op met hun auto, zo hebben de autoriteiten in de deelstaat Uttarakhand gezegd.

De grond is gaan schuiven door aanhoudende zware regenval. Later op zaterdag wordt de weg weer vrijgemaakt. Hulpverleners deelden voedsel en water uit aan de mensen die in hun auto's vastzitten.

De Badrinath-tempel aan grens met Nepal en Tibet trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers.

1800 mensen vast na aardverschuiving India
1800 mensen vast na aardverschuiving India (Foto: ANP)

Indrukwekkend optreden MacDonald bij debuut Bellator-MMA

De octagon van Amerikaanse MMA-organisatie Bellator stond vrijdagavond in Londen, maar het was een Canadees die zich daar heerlijk thuis voelde. In de SSE Arena in de Britse hoofdstad stond voormalig UFC-vechter Rory MacDonald in het hoofdprogramma van Bellator 179 tegenover de Brit Paul Daley.

Nadat zijn contract bij de UFC uitgediend was, werd MacDonald de meest begeerde MMA-vechter om te contracteren. The Red King was uitermate populair bij de UFC, maar die waardering was niet wederzijds en MacDonald besloot even verderop te kijken. Uiteindelijk vond Bellator-directeur Scott Coker de juiste woorden om de 27-jarige Canadees over te halen om voor Bellator te vechten.

En dus stond MacDonald vrijdag, na bijna een jaar herstelperiode om zijn verbijzelde neus goed te laten genezen, in Londen in de octagon tegen KO-specialist Paul Daley. Niet echt de vechter die je tegenover je wilt hebben staan met een pas herstelde neus, maar de Bellator-debutant had een prima strategie in het hoofd en dat bleek een succesvolle.

Daley is supersterk in het staande gevecht en met een KO-percentage van rond de 75 procent wil je niet in een slagenwisseling met hem terecht komen. Al snel in de eerste ronde wist MacDonald de stoten van Daley vakkundig te ontwijken en de Brit naar de grond te werken. De superieure worsteltechnieken van MacDonald waren daarna gewoon teveel voor Daley. Waar vele MMA-vechters de dominante positie uitbuiten en energie sparen door simpelweg de positie alleen maar te behouden, was MacDonald heerlijk actief op de grond. Met ellebogen en zijn vuisten probeerde hij punten van Daley af te snoepen en de Brit kon niets anders terugdoen dan verdedigen tegen de constante positiewisselingen van MacDonald. De eerste ronde ging dan ook overtuigend naar de Canadees.

De tweede ronde begon identiek als de eerste met als enige verschil dat MacDonald nu actief op zoek ging naar het tot een einde brengen van de partij. En na nog geen twee minuten tikte Daley af, nadat MacDonald een verwurging - rear naked choke - had ingezet. Dit was pas het tweede verlies van Semtex bij Bellator.


De overgave van Daley (Bron: Youtube)

Een prima debuut voor de nog jonge Canadees, die in zijn volgende gevecht voor de titel mag strijden tegen de winnaar van de partij tussen Bellator-kampioen Douglas Lima en uitdager en tevens voormalig UFC-vechter, Lorenz Larkin.

'Het was een lastige periode, de afgelopen twee jaar', refereerde MacDonald aan de periode sinds zijn epische partij tegen Robbie Lawler in 2015. 'Het was gewoon lastig om gefocused te blijven, het juiste pad te kiezen en aandacht te geven aan elementen waar ik slecht in was, zowel professioneel als persoonlijk. Ik heb ervoor gezorgd dat al die dingen afgevinkt zijn en dat heb ik vanavond in dit gevecht laten zien', aldus een tevreden MacDonald.

'Paul is één van de sterkste tegenstanders die ik ooit getroffen heb. Ik moest wel mijn beste kunnen laten zien en dat heb ik ook gedaan.' Deze overwinning op Daley komt na twee verliespartijen in de UFC en MacDonald heeft al zin in het gevecht om de titel. 'Ik kom niet alleen om die kampioensgordel af te nemen, ik kom ook om je gezondheid af te nemen', klonk het dreigend.

Hieronder nog een tweetal mooie knock-outs van Alfie Davis en Fabian Edwards:

Overige resultaten Bellator 179:
Linton Vassell verslaat Liam McGeary na opgave door verwurging (arm-triangle choke) in ronde 3.
Cheick Kongo verslaat Augusto Sakai na jurybesluit (28-29, 29-28, 29-28).
Alex Lohore verslaat Dan Vinni door TKO (stoten) in ronde 2.
Kevin Ferguson Jr. verslaat D.J. Griffin door KO (stoten) in ronde 1.
Alfie Davis verslaat Jay Dods door TKO (trappen op het lichaam) in ronde 1.
Stav Economou verslaat Dan Konecke na opgave door verwurging (guillotine choke) in ronde 1.
Amir Albazi verslaat Jamie Powell na jurybesluit (30-25, 30-26, 30-26).
Nathan Jones verslaat Umer Kayani na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 1.
Fabian Edwards verslaat Rafal Cejrowski knock-out (flying knee) in ronde 1.
Jeremy Petley verslaat Chase Morton na jurybesluit (29-28, 30-27, 30-26)
Mike Shipman verslaat Marcin Prostko door TKO (knie) in ronde 1.
Salih Kulucan verslaat Diego Barbosa na opgave (hielklem) in ronde 1.

Politie zoekt vader met drie kinderen

De politie in Enschede is op zoek naar een 35-jarige man die vrijdagmiddag zijn drie kinderen van twee, vier en vijf meenam uit een woning aan de Veenstraat. De man heeft de kinderen hiermee onttrokken aan de ouderlijke macht, aldus de politie.

Zijn vrouw alarmeerde rond 16.30 uur de politie, nadat de man tijdens een bezoek zijn kinderen had meegenomen toen hij korte tijd met ze alleen was. De politie startte direct een onderzoek. Ook de Duitse politie is gealarmeerd, omdat de man mogelijk met de kinderen naar Duitsland is gereisd.

Update 12:30 uur
Bij Tubantia lezen we inmiddels dat het gaat om een man 'met een Syrisch uiterlijk'. Hij is 1.80 lang en heeft donker krullend haar. Hij droeg een spijkerbroek en blauwe jas. De vijfjarige zoon droeg een spijkerbroek met blauw geblokte blouse, de vierjarige een wit shirt met Frozen opdruk en het meisje een t-shirt met een konijn. 

Trump aangekomen in Saudi-Arabië

De Amerikaanse president Donald Trump is zaterdagochtend aangekomen in Saudi-Arabië. Samen met zijn echtgenote Melania stapte hij uit het presidentiële vliegtuig op de luchthaven van de hoofdstad Riyad.

Onderaan de trap werd hij opgewacht en begroet door de Saudische koning Salman, zo was op beelden van internationale media te zien.

Saudi-Arabië is het eerste land dat Trump bezoekt tijdens zijn eerste buitenlandse reis als president van de VS. Hij gaat ook naar Israël, het Vaticaan, België en Sicilië.

Trump aangekomen in Saudi-Arabië
Trump aangekomen in Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Turkse krant verschijnt blanco uit protest

Een Turkse krant is zaterdag met blanco pagina's verschenen uit protest tegen de arrestatie van twee werknemers. Het gaat om de krant Sözcü die in heel Turkije verschijnt met een oplage van ongeveer 270.000 exemplaren.

Onder de titel "19 mei speciale editie voor persvrijheid" lag het blad met 19 witte pagina's in de schappen. Sözcü is de derde krant in grootte van Turkije. De twee medewerkers werden aangehouden omdat ze als aanhangers van de Gülen-beweging misdrijven zouden hebben gepleegd. Tegen de uitgever Burak Akbay is ook een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij zou in het buitenland verblijven.

Megastunt voetballers Vanuatu op WK O20 spat in slotminuut uiteen

Op het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot en met 20 jaar heeft Vanuatu nipt naast een gigantische sensatie gegrepen. Op de eerste dag van het toernooi pakten de Vanuatuanen bijna een punt tegen Mexico, een van de outsiders voor de wereldtitel, maar in de allerlaatste minuut ging het fout.

Vooraf was vrij duidelijk dat Mexico de favoriet was: bookmakers gaven maximaal 1,02 keer de inzet voor een zege van de Mexicanen. Via Kevin Magaña kwamen ze ook al na tien minuten op voorsprong en een goed kwartier later maakte Ronaldo Cisneros de 2-0. 

De ster van Vanuatu, aanvoerder Bong Kalo, deed kort na rust echter wat terug en bracht zijn team weer terug in de wedstrijd. Tien minuten later was het de beurt aan Ronaldo Wilkins, die de Oceaniërs zowaar op 2-2 bracht. 

Lang leken ze vervolgens stand te houden: keeper Daniel Alick hield de enkele aanvallen van Mexico goed tegen en zo nu en dan kregen de Vanuatuanen de bal zelfs op de helft van Mexico, hoewel dat zelden tot een serieuze aanval leidde.

In de allerlaatste minuut van de blessuretijd ging het echter alsnog fout. Uitgerekend verdediger Edson Alvarez werkte de bal achter Alick, waarmee de Vanuatuaanse droom voorbij was: 2-3. 

Vanuatu is een van de slechts vijf landen op het WK waarvan de volledige selectie in eigen land speelt, samen met Engeland, Italië, Saudi-Arabië en Vietnam. De ploeg van bondscoach Dejan Gluscevic debuteert op een officieel wereldkampioenschap. 

Alonso maakt grote indruk richting Indy 500

Formule 1-coureur Fernando Alonso maakt vooralsnog grote indruk op de Indianapolis Motor Speedway. De Spanjaard zal daar op zondag 28 mei debuteren in de Indy 500, de zesde race in het IndyCar Series-seizoen, en in de eerste echte trainingsweek deed hij het bijzonder goed.

Op maandag stond de eerste echte training op het programma, waarin bijna alle coureurs enkele tientallen ronden reden. Alonso kwam tot de negentiende tijd, een dag later gevolgd door plek 24. Woensdag kwamen de meeste auto's niet veel de baan op en dus zei de vierde tijd van Alonso niet al te veel, maar op donderdag kwam de Spanjaard óók tot de vierde tijd.

Dit keer was dat erg indrukwekkend, want de 33 aanwezige coureurs reden gemiddeld ruim zeventig ronden tijdens de trainingsdag en op Buddy Lazier en diens ene rondje na was er niemand die nauwelijks in actie kwam. Ook vrijdag werd er, tot de regen Indianpolis bereikte, goed doorgereden en weer noteerde Alonso de vierde tijd.

Bij de bookmakers is de Spanjaard inmiddels flink gedaald: waar je voor zijn eerste training nog dertig keer je inzet kreeg is dat nu gedaald tot tien à vijftien keer de inzet, waarmee hij gelijk gezien wordt als een van de favorieten voor de zege.

Zaterdag en zondag staat de kwalificatie op het programma, op beide dagen vanaf 22.00 uur live te zien op Ziggo Sport. De plekken 10 tot en met 33 op de startgrid worden zaterdag bepaald, zondag is het tijd voor de Fast Nine om de eerste drie rijden in de juiste volgorde te zetten.

Alonso's eerste rondjes op Fast Friday (Bron: YouTube)

Alonso heeft ballen en gaat met een kilometertje of 350 per uur voor een dubbele inhaalactie (Bron: YouTube)

MotoGP-contract voor Morbidelli

De MotoGP kent volgend jaar minstens één debutant. Franco Morbidelli weet nu al dat hij in 2018 in de koningsklasse mag rijden en wel bij het team waar hij nu voor in de Moto2 rijdt.

De Braziliaanse Italiaan gaat in de Moto2 aan de leiding na dit jaar al drie races gewonnen te hebben. Het Marc VDS-team heeft hem beloond met een stapje hogerop en dus komt Morbidelli volgend jaar in actie in de MotoGP.

Wie het veld moet ruimen is nog niet bekend, maar het lijkt er niet goed uit te zien voor Tito Rabat. Zijn teamgenoot Jack Miller doet het een stuk beter en dus lijkt de kans groot dat Miller mag blijven. 

Morbidelli is bezig aan zijn vierde volle jaar in de Moto2. Vorig jaar eindigde hij het seizoen met acht podiumplaatsen in de laatste elf races, dit jaar is hij dé te kloppen man. 

Keniaanse marathontoppers geschorst door dopingonderzoek

Drie Keniaanse topmarathonloopsters zijn voorlopig geschorst in verband met een dopingonderzoek. Het gaat om trainingspartners van olympisch kampioene Jemima Sumgong, die eerder dit jaar betrapt werd op het gebruik van EPO. 

Volgens de Daily Nation zijn de drie in elk geval geschorst zo lang een onderzoek naar beschuldigingen van dopinggebruik loopt. Of ze ook positief hebben getest is nog niet bekend.

Het gaat om Purity Rionoripo, Sarah Chepchirchir en Visiline Jepkesho. Rionoripo won vorige maand de marathon van Parijs, Chepchirchir schreef de marathon van Tokyo op haar naam. Jepkesho was vorig jaar nog de beste in Parijs.

De drie zijn niet geschorst door de Keniaanse anti-dopingautoriteiten, maar door hun managementbureau, gerund door de Italiaan Federico Rosa. Volgens Rosa wordt zijn bureau door de Keniaanse autoriteiten geholpen bij het onderzoek naar dopinggebruik.

Rosa werd in 2015 overigens voor de Keniaanse rechter gesleept voor zijn rol in het verzorgen van doping voor zijn atleten, maar die zaak werd geseponeerd. Een van zijn toplopers, Mathew Kisorio, werd in 2012 geschorst voor het gebruik van steroïden.

Kisorio gaf later aan dat iedereen hem vertelde dat hij zeker niet de enige binnen het team was die verboden middelen gebruikte. "Als je met dit spul rent, ren je heerlijk soepel", liet hij destijds optekenen. 

Verkrachtingsslachtoffer Schiedam wordt genaaid door OM

Een vrouw die op 23 november vorig jaar in Schiedam werd verkracht door drie donkere jongens wordt nu nogmaals genaaid door het Openbaar Ministerie. De strafeis is namelijk een schamele acht maanden jeugddetentie. 

Op de bewuste avond achtervolgden een 15-jarige tweeling en een jongen van 16 het slachtoffer, een 35-jarige vrouw, toen ze naar haar auto liep in de buurt van station Schiedam-Centrum. Vervolgens werd de vrouw om de beurt door de jongens verkracht in haar geparkeerde auto, aldus het OM.

De drie Rotterdamse tieners met een migrantenachtergrond werden in januari gearresteerd nadat beelden van een beveiligingscamera waren vertoond bij Opsporing Verzocht. De tweeling wordt ook verdacht van mishandeling van twee vrouwen en de aanranding van een andere vrouw op een fietspad. Tegen de broers is naast de celstraf ook nog voorwaardelijke jeugd-tbs geëist, schrijft de regionale omroep Rijnmond.

De zaak is de afgelopen dagen achter gesloten deuren behandeld omdat de daders nog minderjarig zijn.

Beeld van de bewakingscamera
Beeld van de bewakingscamera

Giro: Etappe 14 - Minachting van de kijker als eerbetoon aan legendes

Net als de twaalfde rit was ook de dertiende rit enorm saai. Er was wel wat wind, maar het bleek niet genoeg te zijn om voor echte waaiers te zorgen. Daarom werd het zoals verwacht weer een massasprint.

Inmiddels weten we dat er aan Fernando Gaviria niets te doen is en dat werd nog eens extra bevestigd. De voorbereiding op de sprint verliep niet vlekkeloos. Gaviria verloor het wiel van Richeze en leek op 300 meter van de streep kansloos voor de overwining, maar hij zette de turbo aan, dook door een enorm klein gat en sprintte uiteindelijk nog met gemak naar de overwining. Het was indrukwekkend.

Gaviria stond al jaren bekend als een enorm talent, maar die status is hij nu wel kwijt. We mogen hem rekenen tot de absolute wereldtop. Vier overwinningen in je eerste grote ronde, er zijn niet veel renners die dat ooit wisten te presteren. Het zal wel bij die vier overwinningen blijven, we hebben de vlakke ritten nu gehad. In de laatste week van deze Giro krijgen we alleen maar bergritten en een afsluitende tijdrit.

Voor dat zover is moeten we eerst nog de laatste twee ritten van de tweede week afwerken. Twee ritten die niet de schoonheidsprijs verdienen. Vooral deze rit is een verschrikking, een schande, een klap in het gezicht. Het zou een eerbetoon aan twee van de beste Italiaanse renners ooit moeten zijn, maar het is eerder een flinke klodder spuug op hun graven.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
Deze belediging voor iedere liefhebber begint in een piepklein dorpje. In Castellania wonen amper 100 mensen, maar toch is het een plaats die niet in de 100e Giro mag ontbreken. Castellania is namelijk het dorp waar in 1919 Fausto Coppi werd geboren, een van de grootste Italiaanse renners ooit en de eeuwige rivaal van Gino Bartali.

De strijd tussen die twee begon al vroeg in de carrière van Coppi. In 1940 reed hij tijdens zijn tweede jaar als prof zijn eerste Giro, bij de ploeg van Bartali. Het was de bedoeling dat hij zou gaan knechten voor Bartali, maar in plaats daarvan ging hij zelf met de roze trui aan de haal. Daardoor werd hij de jongste winnaar ooit van de Giro.

De jaren daarna werd zijn carrière onderbroken door de Tweede Wereldoorlog, hoewel hij in 1942 nog wel het werelduurrrecord op zijn naam wist te zetten. Niet lang daarna werd hij opgeroepen voor het leger. Terwijl hij gestationeerd was in Tunesië werd hij gevangengenomen en hij zou pas in 1945 weer terugkeren in Italië. In 1946 keerde hij weer terug in de koers en ging hij verder waar hij gebleven was.

Coppi zou in de jaren daarna meerdere keren Milaan-San Remo winnen, hij zou liefst vijf keer de Ronde van Lombardije winnen en dan won hij in die jaren ook nog eens vier keer de Giro. Bovendien won hij ook nog eens twee keer de Tour. In de jaren dat hij de Tour won, wist hij ook de Giro te winnen. Hij was de eerste renner die dit wist te presteren.

In 1953 won hij zijn laatste Giro en in dat jaar werd hij ook wereldkampioen, maar in de jaren daarna ging het minder met zijn carrière. Hij bleef een groot kampioen, maar grote eindoverwinningen zaten er niet meer in. In 1959 besloot Coppi dat hij in 1960 zou stoppen met wielrennen, alleen ging dat iets anders dan gedacht.

Coppi nam in 1959 deel aan een wedstrijd in Burkina Faso, liep daar malaria op en kwam zoals we na de vorige rit weten aan zijn eind in een ziekenhuis in Tortona. Fausto Coppi had overigens ook nog een redelijk getalenteerde broer, Serse. De prestaties van Fausto kon hij niet evenaren, maar hij wist wel ooit Parijs-Roubaix te winnen. Hij kwam nog eerder dan Fausto aan zijn einde, in 1951, na een valpartij in de Ronde van Piëmonte.

Castellania is dus ondanks de geringe omvang van het dorp een plaats die niet mag ontbreken in de 100e Giro. Coppi en Bartali zijn nog steeds de grootste Italiaanse wielrenners aller tijden, een ode aan hen mag hier niet ontbreken. Het is alleen jammer dat ze niet worden geëerd met waardige ritten.

De renners vertrekken vanaf een klein parkeerplaatsje in dit dorpje en het kan ze op geen enkele manier ontgaan dat dit het dorp van Coppi is. Overal zijn posters en schilderingen van hem te vinden. Praktisch ieder gebouw heeft een gigantisch canvas aan de buitenkant hangen. Met een tochtje door het dorp maak je in zekere zin ook een tocht langs het leven van Coppi.

Een muurschildering in Castellania (Foto: Panoramio)
Een muurschildering in Castellania (Foto: Panoramio)

Het moge duidelijk zijn dat Coppi vandaag geëerd wordt (Foto: Panoramio)
Het moge duidelijk zijn dat Coppi vandaag geëerd wordt (Foto: Panoramio)

De route
Castellania is een plaatsje aan de rand van de Apennijnen, in de regio Piëmonte. We zijn een aantal kilometer van Tortona en daarmee ook de Povlakte verwijderd. Castellania ligt op meer dan 400 meter hoogte, maar we gaan in het begin van de rit meteen terug naar ongeveer 100 meter hoogte. Daarom is er vandaag een behoorlijk lange neutralisatie, omdat een rit beginnen met een afdaling waarschijnlijk niet echt een goed idee is. Voor ons als kijker in potentie heel leuk, maar net iets teveel kans op chaos.

Van Castellania, zonder trouwens het ouderlijk huis van Coppi te passeren, wordt er een tiental kilometer in dalende lijn gefietst richting Carbonara Scivia. Gemiddeld gaat het maar aan 3% naar beneden, ook omdat er nog twee stukjes zijn waarin het weer even bergop gaat. Heel relevant is dat verder niet, want het is toch nog geneutraliseerd.

Na Carbonara Scivia begint deze kortste en walgelijkste rit van de Giro dan echt. Het gaat na dit dorp zes kilometer helemaal rechtdoor, tot de renners uitkomen in het inmiddels bekende Tortona. In Tortona gaan de renners eerst links en vervolgens rechts, om dan weer op een kaarsrechte weg terecht te komen. Tien kilometer lang gaat het rechtdoor, terwijl het ook nog eens volledig vlak is. In het stadje Sale slaan de renners dan rechtsaf en over een weg met een paar bochten en wat rotondes komen ze na 24 kilometer uit bij de Po.

Hier mogen ze over een brug rijden, verlaten ze Piëmonte en komen ze terecht in Lombardije. Ook in Lombardije wordt het voorlopig niet spannend. De renners fietsen over het platteland, over wegen die bijna niet rechter kunnen. Af en toe in een dorpje nog een bocht en zo nu en dan nog een rotonde, maar verder kan je dit op de automatische piloot afwerken. Het terrein is hier wel volledig op, net als tijdens de vorige rit kan alleen de wind hier nog iets van maken. Na 42 kilometer rijden de renners door Sartirana Lomellina en hier staat een soort van kasteel.

Een soort kasteel bij Sartirana Lomellina (Foto: WikiCommons)
Een soort kasteel bij Sartirana Lomellina (Foto: WikiCommons)

Buiten Sartirana Lomellina komen de renners op wat minder goede wegen terecht, maar verder blijf alles hetzelfde. Rechte wegen, door een volledig vlak en open terrein. We rijden dwars door een uitgestorven stuk Italië, hier is nog minder dan niets te beleven. Misschien dat je ergens nog over een van de vele akkers een boer op een tractor ziet zitten, maar dat is het dan ook wel.

Na 55 kilometer passeert men het dorpje Santa Maria di Bagnolo en even buiten dit dorp rijden de renners over de rivier Sesia. Ze verlaten dan Lombardije weer en zijn terug in Piëmonte. Het gaat nu weer vijf kilometer volledig rechtdoor, dwars door het meest grijze en grauwe stukje Italië dat er bestaat.

Na 60 kilometer fietsen de renners dan langs Caresana, waar de eerste tussensprint van de dag zal zijn. Buiten Caresana zal er niets aan het landschap veranderen, maar de weg wordt wel wat bochtiger. Het is nog steeds saai, maar net even wat minder saai dan steeds rechtdoor rijden.

Na een aantal kilometer draaien en keren over een wat minder brede weg komen de renners al snel weer op een brede en rechte weg terecht. Deze weg zal ze rechtstreeks naar Vercelli brengen, waar na 76 kilometer de tweede tussensprint van de dag is. De renners mogen dwars door deze mooie stad rijden, dus eindelijk zal er een keer wat moois te zien zijn tijdens deze rit. Zo komt de koers langs de basiliek van Sant'Andrea, wat best een prima basiliekje is.

De basiliek van Sant'Andrea in Vercelli (Foto: Panoramio)
De basiliek van Sant'Andrea in Vercelli (Foto: Panoramio)

Voorbij de tussensprint in Vercelli blijft het scenario hetzelfde. Rechte en brede wegen met af en toe een rotonde, terwijl er langs de weg alleen wat weilanden en akkers te bewonderen zijn. Het is ook nog steeds volledig vlak, de renners komen nog geen drempel tegen. Na 93 kilometer rijden ze door het dorpje Formigliana en dan komen we toch zo langzamerhand in de buurt van de slotklim. Het landschap begint nu wat leuker te worden, omdat je in de verte de bergen al kan zien liggen.

Van Formigliana rijden de renners verder richting Villanova Biellese. Hier passeren ze na 103 kilometer, 10 kilometer na Formigliana dus. In die tien kilometer zijn de renners twee bochten en twee rotondes tegengekomen. Erg enerverend, dus. Na Villanova Bielles fietst het peloton over dezelfde brede weg verder richting Biella. De weg begint nu alleen wel wat op te lopen, in 15 kilometer overwinnen de renners 200 hoogtemeters. Vals plat dus, maar dat is alvast beter dan al dat vlakke werk van de voorgaande kilometers.

Na 119 kilometer, op 12 kilometer van de streep, komen de renners door Biella. Dit is de stad waar Alberto Gilardino geboren is, maar waar verder weinig bekende wielrenners vandaan komen. Dat is toch wel enigszins opmerkelijk, aangezien de stad ligt aan de voet van de klim naar Oropa. We gaan nu gelukkig beginnen aan die klim en laten al die vlakke onzin achter ons. Deze afgrijselijke rit zit er bijna op.

Biella, aan de voet van de slotklim (Foto: Panoramio)
Biella, aan de voet van de slotklim (Foto: Panoramio)

De klim naar het heiligdom van Oropa is bijna 12 kilometer lang en 6% gemiddeld. De klim begint makkelijk, met vijf kilometer aan 4%. Alleen in de tweede kilometer is het even lastig, het gaat daar aan meer dan 6% omhoog. Na die lastige kilometer is het alleen wel een tijdje vals plat.

Pas na vijf kilometer klimmen begint het echt, dan gaat het gelijk aan 9% omhoog en blijft het verder stijgen, tot we zelfs 500 meter aan 10% krijgen, met een uitschieter naar 13%. Na dit steile stuk is er even kort wat respijt, het zwakt weer wat af richting 4%. Na dit vlakkere stukje is het nog iets minder dan vijf kilometer tot de streep.

In die laatste kilometers gaat het bijna continu steil omhoog, veel stroken aan minder dan 6% komen we niet meer tegen. 7,6% gemiddeld in de laatste vier kilometer van de klim, met her en der nog wat stroken aan 10%. In de slotkilometer is er een wat makkelijkere strook aan 6%, die wordt gevolgd door 500 meter aan 9%.

Pas in de laatste meters voor de streep wordt het dan weer iets minder steil, het stijgt aan 6% richting de meet. Het is een klim met een behoorlijk brede, maar bochtige weg door een donker bos. Het asfalt is hier heel mooi, alleen in de laatste meters van de rit komen de renners op de keitjes terecht, richting het heiligdom van Oropa. De renners finishen voor de poort van dit immense bouwwerk.

In de slotkilometer zijn er trouwens nog wel wat bochtjes, de laatste op amper 150 meter van de streep. Dat zal waarschijnlijk weinig uitmaken, omdat het toch wel steil genoeg omhoog gaat. Na 131 kilometer is deze minachting van de kijker dan voorbij.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De finishplaats
De Giro is al een aantal keer eerder op Oropa geweest. Voor het eerst in 1963, de overwinning ging toen naar Vito Taccone. In 1993 kwam men hier pas terug. De winst ging naar een vluchter, Massimo Ghirotto. Daarachter viel vooral op dat Piotr Ugrumov de roze trui, Miguel Indurain, de vernieling in wist te rijden.

Toch stelt dat allemaal niets voor als we het gaan vergelijken met de aankomst op deze berg in 1999. Dat is immers de reden dat we hier zijn. In 1999 reed een van de beste klimmers ooit in de roze trui. Marco Pantani, hij leek net als in zijn magische jaar 1998 schier onklopbaar. De verwachting was dat hij de rit naar Oropa ook wel zou winnen, maar opeens gebeurde er iets waar niemand rekening mee hield.

In het begin van de beklimming kreeg Il Pirata last van problemen aan zijn fiets. Problemen met de ketting en de derailleur, hij stond stil. Na een tijdje kwam hij weer op gang, maar hij zat in een kansloze positie. Zijn concurrenten waren meteen in de aanval gegaan en reden ver voor Pantani. Enkele ploeggenoten verzamelden zich rond Pantani en deden wanhopig hun best om de kopman terug naar voren te brengen.

Niemand zag het meer zitten, alle Italianen begonnen bijna te huilen. Maar Pantani gaf zich niet gewonnen. Hij liet zijn ploeggenoten een tijd het werk doen, maar daarna liet hij ze ter plaatse en ging op jacht naar iedereen die het gore lef had om voor hem uit te rijden. Eén voor één haalde hij ze in en hij liet ze achter alsof ze stilstonden. De laatste die hij bij moest halen was Laurent Jalabert.

Vastberaden reed hij naar de Fransman toe en ook hem liet hij achter alsof het een amateur betrof. Uiteindelijk won hij met 20 seconden voorsprong op Jalabert en kwam hij op zijn kenmerkende manier over de finish, zonder te juichen. Woorden zijn mooi, beelden zijn nog veel mooier. Dit is een stukje wielerhistorie dat je gezien moet hebben. Wat Pantani op deze klim liet zien is zelden vertoond. Een van de hoogtepunten uit zijn carrière, hoewel spijtig genoeg amper een week later het absolute dieptepunt volgde.

Daar gaan we het nu niet over hebben, vandaag eren wij Il Pirata. Een van de grootste renners ooit en een renner die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Voor menig renner in het huidige peloton is Pantani een grote inspiratiebron geweest.

De weergaloze klim van Il Pirata in 1999 (Bron: YouTube)

Pantani knalt Jalabert voorbij (Bron: YouTube)
Pantani knalt Jalabert voorbij (Bron: YouTube)

In 2007 kwam men weer terug naar Oropa. Er werd een klimtijdrit georganiseerd op de flanken van deze klim. De overwinning zou weer gaan naar een Italiaan, deze keer waren de bloemen voor Marzio Bruseghin, de man met de ezels. Zeven jaar later kwam de Giro hier weer terug, om Pantani te eren. De klassementsrenners hadden echter niet veel zin in dit eerbetoon en dus ging de overwinning naar een renner uit de vroege vlucht.

Tijdens die rit in 2014 reed Albert Timmer met zijn logge lijf nog een tijd op kop, maar hij werd bijgehaald door een aantal renners, waaronder Cataldo en Pantano. Deze twee leken voor de overwinning te gaan strijden, maar als een duveltje uit een doosje reed Enrico Battaglin ze in de absolute slotfase nog voorbij. We gaan nu dus op zoek naar een opvolger voor Pantani en Battaglin, met de wetenschap dat er tot nu toe alleen maar Italianen hebben gewonnen op deze berg, voor de deur van het Santuario di Oropa.

Dit heiligdom is een verzameling van Rooms-katholijke gebouwen. Volgens de legende werd een zwart, houten beeld van de heilige maagd Maria, gemaakt door Lucas, vanuit Jeruzalem naar Oropa gebracht. Het werd geplaatst in een kleine inkeping in een grote steen. Later besloot men een kerk rond dit standbeeld te bouwen, dat nog weer later werd vervangen door een basiliek die er tot op de dag van vandaag nog staat.

In de eeuwen daarna werden nog verschillende gebouwen aan het terrein toegevoegd en is het langzaam het indrukwekkende complex geworden dat het nu is. Het heiligdom van Oropa is een bedevaartsoord geworden, jaarlijks komen hier 800.000 pelgrims op af. Het beeld van de heilige maagd Maria is voor veel mensen iets dat ze gezien moeten hebben. De renners zullen er waarschijnlijk minder aandacht voor hebben.

Het heiligdom van Oropa (Foto: Panoramio)
Het heiligdom van Oropa (Foto: Panoramio)

TV & het weer
Deze parodie op wielrennen zal om 13:40 beginnen. Na de geneutraliseerde afdaling begint de koers dan echt om 13:55. Het zal vanaf dat moment waarschijnlijk wel continu aanvallen regenen. Zo'n vlakke aanloop zorgt daar vaak wel voor, tenzij iedereen het idee heeft dat de klassementsrenners voor deze rit willen gaan.

De aankomst wordt verwacht tussen 17:02 en 17:23 en men verwacht dat de slotklim ongeveer een half uur gaat duren. Je hoeft de televisie in ieder geval niet voor vier uur aan te zetten, want er gaat voor de slotklim weinig gebeuren. Het enige wat deze rit zou kunnen redden is de wind, maar die zal vermoedelijk niet op de afspraak zijn. Verder zal het droog zijn, met ongeveer 20 graden. Prima omstandigheden voor de koers, helaas laat het parcours te wensen over.

Eurosport zal de hele rit live uitzenden, je kan dus vanaf 13:40 inschakelen.

Het is een mooi heiligdom (Foto: Panoramio)
Het is een mooi heiligdom (Foto: Panoramio)

Zoals ik misschien al een klein beetje heb door laten schijnen vind ik dit echt een enorme kutetappe. Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste is dit een rit in het weekend, het moment dat veel mensen kunnen kijken. Dan moet je zorgen voor een leuke rit, met kans op veel spanning en sensatie. Dit wordt drie uur kijken naar niks, om dan een aantal minuten actie te krijgen. Daar ga je geen nieuwe fans door krijgen.

Ten tweede is dit natuurlijk de rit die een eerbetoon moet zijn aan twee grote Italianen, Marco Pantani en Fausto Coppi. Dit is alleen geen eerbetoon, dit is een belediging. Twee van de beste klimmers ooit en dan kom je als organisatie aanzetten met deze rit. De godganse dag vlak, met aan het eind een matige slotklim. Pantani en Coppi draaien zich om in hun graf.

Ten derde wil ik graag nog een misverstand uit de wereld helpen. Dat misverstand is dat lange (berg)ritten saai zijn en korte (berg)ritten leuk. Is niet waar. Korte bergritten zijn vaak alleen maar leuk als de rit voorafgaand aan die korte rit enorm lang en zwaar was. Als iedereen nog moe is van de dag daarvoor, kan een korte rit zorgen voor veel spektakel. Dat is nu echter totaal niet het geval. De klassementsmannen hebben twee rustdagen achter elkaar gehad. Iedereen is nog fris, voor zover je dat kan zijn aan het eind van de tweede week.

Ten vierde had je hier makkelijk een leuker parcours kunnen uittekenen. Dat lukte in 2014 ook, toen waren er voor de klim naar Oropa al twee serieuze beklimmingen geweest. Deze rit is totaal lachwekkend, totaal ongepast tijdens de 100e Giro. Het is een rit zoals je ze in de Vuelta ziet. De mensen van Unipublic krijgen het altijd voor elkaar om dit soort idiote ritten in elkaar te draaien. Het levert nooit leuke koers op.

Zo'n floprit kan alleen werken als het eerst 200 kilometer vlak is, met daarna een steile klim aan het eind. De omschakeling van vele uren rijden over vlakke wegen en dan ineens 10% in je smoel kan voor ontploffende en vollopende benen zorgen. Daar is nu alleen ook geen sprake van, omdat de rit enorm kort is. Er is geen enkel argument te verzinnen voor deze rit. Het is een regelrechte schande. Angelo Zomegnan, waar ben je? We hebben je nodig.

Favorieten & voorspelling
De uitkomst van deze rit is enorm lastig te voorspellen. Het is de vraag hoe snel de vluchters van de dag weg gaan rijden uit het peloton en hoeveel voorsprong ze krijgen. Als ze een aantal minuten krijgen en die minuten ook vasthouden tot de voet van de slotklim wordt het heel lastig om de klimmers onder de vluchters nog bij te halen.

De slotklim is niet lastig genoeg om nog heel veel goed te maken. Om de overwinning naar de klassementsmannen te laten gaan moeten die jongens hun ploeg dus al vroeg op kop laten rijden. Gaan ze dat doen of gaan ze toch maar wachten en gokken op de derde week? Ik heb echt geen flauw idee.

Dit is wel de rit die een eerbetoon zou moeten zijn aan Pantani, dat kan een extra motivatie zijn voor enkele renners, waaronder Nairo Quintana. Ik hoop maar dat hij zijn ploeg op kop gaat zetten, omdat we anders echt de saaiste rit ooit gaan krijgen. Hoop doet leven, dus ga ik bij mijn voorspelling toch voor de klassementsrenners.

1. Pozzovivo. Omdat op Oropa altijd een Italiaan wint. Van de Italiaantjes is Pozzovivo voorlopig dan weer de beste. Zou trouwens de eerste Italiaanse overwinning zijn van de Giro. Nog nooit hebben de Italianen zo lang moeten wachten op een zege, het begint een beetje zielig te worden. In 2014 was Domenicootje best sterk op deze klim, hij ging nog in de aanval en verloor aan de streep maar een paar seconden op Quintana.

2. Quintana. Als hij de Giro nog wil winnen zal hij tijdens iedere rit iets moeten ondernemen. Het is vooral de vraag hoeveel vertrouwen hij heeft in deze rit. Hij zal ongetwijfeld Pantani willen eren, maar hij zal zich ook afvragen of dit nu de rit is om Dumoulin wat tijd aan te smeren. Waarschijnlijk is het daar niet lang en lastig genoeg voor. Eigenlijk denk ik daarom ook dat deze rit gewoon naar de vluchters gaat, maar goed.

3. Pinot. Beschikt over goede benen en is nog best explosief ook. Moet daarom op deze klim nog best ver kunnen komen. Het worden zijn laatste goede dagen, want in de derde week gaat hij flink door het ijs zakken. Als hij nog een ritje wil winnen kan hij nu beter z'n ploeg op kop gaan zetten.

4. Dumoulin. Deze klim moet voor Tom geen enkel probleem zijn. Gewoon de rest volgen en verder niet al te gek doen. Beter nog even wat krachten sparen voor de derde week en niet zelf gaan aanvallen. Normaal vind ik zelf aanvallen altijd een goed idee, maar op deze klim lijkt het me zonde van de inspanning.

5. Yates. Dit is gewoon wel een klimmetje voor Yates. Als hij hier niet goed fietst kan hij beter net als Thomas gewoon naar huis gaan.

Overigens is deze rit echt helemaal kut, maar nog lang niet zo kut als Eurosport.

'Ouderen hebben meer zorg nodig'

Ouderen hebben veel meer hulp en ondersteuning nodig dan dat mantelzorgers kunnen bieden. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 4500 betrokkenen dat Patiëntenfederatie Nederland uitvoerde in samenwerking met ruim twintig organisaties van patiënten, zorgverleners en instellingen en dat zaterdag werd gepubliceerd.

Ouderen, naasten en zorgverleners zeggen dat er nu te veel van wordt uitgegaan dat het sociale netwerk wel een deel van de zorg kan leveren. Maar 40 procent van de ouderen geeft aan veel meer hulp nodig te hebben dan dat buren, familie en vrienden in de praktijk kunnen bieden. Een kwart van de ouderen vindt dat hun woonomgeving vaak niet aansluit bij wat zij nodig hebben. Zij zouden graag in een veilige omgeving wonen, in aanleunwoningen, zorgappartementen of het oude verzorgingshuis.

'Ouderen hebben meer zorg nodig'
'Ouderen hebben meer zorg nodig' (Foto: ANP)

Rechtbank buigt zich over Edelchemie

De rechtbank in Roermond buigt zich vanaf maandag over de strafzaak tegen recyclingbedrijf Edelchemie uit het Limburgse dorpje Panheel, onder de rook van Roermond. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Edelchemie en directeur Leo Nevels van onder meer van bedrijfsvoering zonder vergunning, de opslag van illegale gevaarlijke stoffen op het terrein en bodemvervuiling.

De zaak sleept al jaren. Eind 2004 verloor Edelchemie de milieuvergunning. Het bedrijf gebruikte bij het recyclen van afval het uitgangspunt, dat alles opnieuw gebruikt kan worden zonder dat er restafval overblijft: de zogenoemde nul-optie, waar het bedrijf ook een patent op heeft. Zo verwerkte het bedrijf tot eind 2004 chemisch afval uit onder meer de foto-industrie.

De partner van Nevels had een eigen bedrijf op het terrein van Edelchemie, het in verf gespecialiseerde Phoenica. Maar in augustus 2012 sloten provincie en gemeente Maasgouw het bedrijfsterrein af met hekken, en kwam er een noodverordening die de toegang tot het terrein verbood. Beide instanties zeiden gevaar voor de omgeving te vrezen. De provincie deed aangifte, er volgde een strafrechtelijk onderzoek. Nevels en zijn partner, evenals de zonen van Nevels zaten korte tijd vast.

Controles
Nevels vindt dat hij op geen enkele manier milieu of gezondheid van mensen in gevaar heeft gebracht, zoals het OM stelt. Sinds de intrekking van de milieuvergunning eind 2004 bleven Nevels en Edelchemie wel verantwoordelijk voor het beheer van de gebouwen en installaties en de afvoer van afvalwater. Enkele installaties werden afgebroken.

Eens per maand vonden er tussen 2005 en 2012 volgens Edelchemie controles van provincie, gemeente en waterschap plaats. Daarbij werd niets strafbaars gevonden, aldus Nevels. Toch grepen provincie en OM in augustus 2012 in omdat ze de situatie in Panheel gevaarlijk vonden.

De rechtbank heeft vijf dagen voor het proces uitgetrokken.

Rechtbank buigt zich over Edelchemie
Rechtbank buigt zich over Edelchemie (Foto: ANP)

Luchtmacht VS begeleidt passagierstoestel

Twee straaljagers van de Amerikaanse luchtmacht hebben een passagiersvliegtuig begeleid naar de luchthaven van Honolulu op Hawaii vanwege een incident aan boord met een passagier. Een man van Turkse komaf zou hebben geprobeerd om de cockpit binnen te dringen. Het toestel landde uiteindelijk veilig, aldus Amerikaanse media zaterdag.

De man zou de aandacht van de bemanning hebben getrokken toen hij met een laptop rond het toilet scharrelde. Hij weigerde terug te gaan naar zijn stoel toen hem dat werd gevraagd en probeerde toen de cockpit in te komen. Andere passagiers hielden hem vast. Een agent buiten dienst, die ook in het toestel zat, werkte hem tegen de grond en arresteerde de man.

Luchtmacht VS begeleidt passagierstoestel
Luchtmacht VS begeleidt passagierstoestel (Foto: ANP)

Italiaanse kustwacht redt weer 1500 migranten

Op de Middellandse Zee zijn de afgelopen dag volgens de Italiaanse kustwacht weer ongeveer 1.500 migranten gered. Donderdag werden nog 2.300 mensen gered die de oversteek van Afrika naar Europa wilden maken.

De migranten werden vrijdag gered in 13 verschillende reddingsoperaties. Italië wordt van alle Europese landen het meest geconfronteerd met migranten die vooral vanuit Libië de oversteek wagen.

Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties kwamen van de 55.000 migranten die dit jaar Europa bereikten, 83 procent aan in Italië. De Italianen zeggen zelf dat het aantal bij hen aangekomen migranten dit jaar 35 procent hoger ligt.

Italiaanse kustwacht redt weer 1500 migranten
Italiaanse kustwacht redt weer 1500 migranten (Foto: ANP)

Noodweer teistert Duitsland

Noodweer heeft op diverse plaatsen in Duitsland huisgehouden. In Hamburg moesten honderden mensen de nacht doorbrengen op het vliegveld omdat vluchten werden geschrapt vanwege onweer. In de deelstaat Thüringen ontspoorde een passagierstrein, aldus Duitse media. Het onweer en de zware regen maakten vrijdag een einde aan het warme weer van de afgelopen dagen.

In grote delen van Duitsland had de brandweer de handen vol en stonden straten blank en liepen kelders onder. Op de luchthaven van Hamburg kwamen ongeveer 400 mensen vast te zitten omdat hun vlucht niet ging. Er werden veldbedden voor hen neergezet en het Rode Kruis deelde voedsel uit.

De trein ontspoorde bij de plaats Stadtroda tussen Jena en Gera. Het voertuig raakte uit de rails door een modderstroom. Zeven mensen raakten lichtgewond.

Noodweer teistert Duitsland
Noodweer teistert Duitsland (Foto: ANP)

Dode vrouw in huis, man aangehouden

De politie heeft vrijdagavond in een huis in St. Willebrord (Noord-Brabant) een man aangehouden. ln de woning was een dode vrouw aangetroffen. De politie liet weten dat het nog niet duidelijk is waardoor de vrouw is overleden.

Hulpverleners hebben nog geprobeerd de vrouw te reanimeren maar dat is niet gelukt. In het huis waren naast de man en de vrouw geen andere mensen.

Brabantse media meldden dat omwonenden schoten hebben gehoord. De politie zegt die geruchten niet te kunnen bevestigen.

Waardering Trump naar nieuw dieptepunt

Steeds minder Amerikanen geven hun goedkeuring aan het beleid van president Donald Trump. Uit een vrijdag (lokale tijd) gepubliceerde opiniepeiling van Reuters/Ipsos blijkt dat nog maar 38 procent van de ondervraagden de politieke koers van hun president steunt. 56 procent keurt het beleid af.

Het is het laagste waarderingscijfer voor de president sinds hij in januari van dit jaar aantrad. De cijfers komen na een wederom roerige week voor Trump en het Witte Huis. De aanhoudende onrust over onderzoeken naar de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen worden als belangrijkste oorzaak genoemd voor de cijfers.

Ook het plotselinge gedwongen vertrek van FBI-directeur James Comey en het delen van staatsgeheimen met Russische officials kan op weinig begrip rekenen bij de Amerikanen. Alleen bij zijn eigen partij, de Republikeinen is Trump nog populair. Slechts 23 procent keurt zijn beleid af. Vorige week was dat nog 16 procent.

Waardering Trump naar nieuw dieptepunt
Waardering Trump naar nieuw dieptepunt (Foto: ANP)

Wilders: formatie onbegrijpelijk toneelspel

PVV-voorman Geert Wilders is blij dat GroenLinks is afgehaakt bij de formatiebesprekingen. "Ik denk dat iedereen vanaf dag één al wist dat er met GroenLinks geen streng immigratiebeleid zou komen. Het was een enorme schijnbeweging", zegt hij zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Wilders geeft dit weekeinde een speech in Los Angeles voor sympathisanten die hij toespreekt "om de wereld te waarschuwen tegen de gevaren van de islam."

Op de vraag of zijn partij een eerlijke kans heeft gekregen bij de formatie zegt hij: "Nee. Helemaal niet! Wij zijn één van de winnaars van de verkiezingen en de tweede partij van Nederland. Ik denk dat we er binnen een week, misschien wel binnen een dag met partijen als VVD en CDA uit waren gekomen over immigratie."

Wilders is niet van zins om zijn 'minder Marokkanen' terug te nemen om daardoor mee te onderhandelen over toetreding van zijn partij in een nieuw kabinet? "Hoe kan ik terugnemen wat ik wil? Ik wil minder Marokkanen", zo zegt hij zaterdag.

Premier Rutte zegt in dezelfde krant zaterdag dat hij de PVV nog steeds niet beschouwt als een mogelijk serieuze coalitiepartner. "Wilders mist politieke moed en loopt weg als het moeilijk wordt", aldus Rutte.

Wilders: formatie onbegrijpelijk toneelspel
Wilders: formatie onbegrijpelijk toneelspel (Foto: ANP)

Reggaezanger Frankie Paul overleden

De Jamaicaanse zanger Frankie Paul is afgelopen donderdag op 52-jarige leeftijd overleden. De reggaeartiest overleed in het Universitaire Hospitaal van Kingston, waar hij al sinds april verbleef. Paul leed aan een nierkwaal en moest zodoende tweemaal per week aan het dialyseapparaat. Het treurig nieuws werd bekendgemaakt door zijn zus Trisha Clarke.  

Paul Blake wordt op 19 oktober 1965 blind geboren in Kingston maar krijgt een beperkt deel van zijn zicht terug na een operatie op een hospitaalschip. Op jonge leeftijd krijgt Paul interesse voor het artiestenvak als Stevie Wonder zijn school bezoekt. Frankie Paul zou later de bijnaam 'de Jamaicaanse Stevie Wonder' krijgen.  

De muzikale loopbaan van Frankie Paul zou ontspruiten aan het begin van de jaren tachtig. Sindsdien heeft de muzikant met zo ongeveer elke gezaghebbende producer op het eiland gewerkt en stond bekend als een zeer productieve artiest die regelmatig meerdere albums per jaar produceerde. Buiten Jamaica werd Frankie Paul vooral bekend met hits zoals 'Pass the Ku-Sheng Peng' (1985), 'Sara' (1987) en 'Love Is The Answer' (1993).


RIP Frankie Paul

'Real Madrid haalt 16-jarig talent voor 45 miljoen binnen'

Real Madrid heeft de strijd om toptalent Vinicius Junior naar het schijnt gewonnen. De club uit Spanje zou een akkoord hebben bereikt met Flamengo.

Vinicius Junior wordt al langere tijd gevolgd door Europese topclubs. Het lijkt erop dat Real Madrid aan het langste eind heeft getrokken. Volgens Kléber Leite, oud-voorzitter van Flamengo, is een overgang bijzonder dichtbij.

Kléber beweert zelfs dat de deal al rond is. Real Madrid zou 45 miljoen euro betalen voor het 16-jarige talent. "Ik ben verrast door de dingen die ik lees. Hij zou zijn contract hier verlengd hebben, maar hij zit al bij Real Madrid", schreef de oud-voorzitter.

"De transferclausule werd van dertig miljoen verhoogd naar 45 miljoen. Dat is ook wat Real Madrid voor hem betaalt. Dat doen ze in termijnen en daar zijn ze nu mee begonnen", aldus Kléber over de komst van Vinicius.

FOK! Wat een weer: steeds beter

Zingt de vink vroeg in de meimorgen,
dan zal die dag voor regen zorgen.

Goedemorgen!

Gisteren is er aardig wat water uit de hemel komen vallen. Dat is echter de afgelopen avond en nacht weggetrokken naar het noorden. Vandaag hebben we perioden met zon. Toch zouden er in de loop van de ochtend enkele buien kunnen ontstaan, die misschien zelfs gepaard gaan met onweer. In de middag en avond neemt de buienactiviteit vanuit het westen langzaam af waarna het in de avond overal droog is. De temperatuur loopt op tot 18 graden.

De komende dagen krijgen we vrij warm en droog lenteweer met veel zon. Vanaf dinsdag is de zon wat minder te zien en wordt het ook koeler.

Ik wens jullie een mooi weekend met goed weer!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:37
Zon onder: 21:35
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1750 Een groot deel van Enschede wordt door brand verwoest.
1875 De Meterconventie wordt getekend.
1932 Amelia Earhart begint aan de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan door een vrouwelijke piloot.
1940 In Auschwitz wordt een concentratiekamp ingericht.
1945 Canadese troepen arriveren op Texel; einde Opstand van de Georgiërs.
1977 Eerste vlucht van een Soechoj Soe-27 Flanker, een multirol-straaljager ontwikkeld in de Sovjet-Unie.
2006 De Chinese Drieklovendam in de Jangtsekiang wordt 's werelds grootste waterkrachtcentrale en dam. De constructie begon in 1994.

 Ja, het zijn echt lammetjes (Foto: Disbatch)
Ja, het zijn echt lammetjes (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Huidkankerdag: ga niet achteloos met zon om

Zo'n 4500 mensen laten zaterdag op de vijfde jaarlijkse Huidkankerdag hun huid onderzoeken op verdachte plekken. Zij schreven zich vooraf in voor een gratis controle bij een dermatoloog, laat een woordvoerder van de vereniging van dermatologen NVDV weten. Tijdens deze dag vorig jaar werden 250 nieuwe gevallen van huidkanker ontdekt.

De Huidkankerdag is bedoeld om mensen bewust te maken van het risico op huidkanker als zij achteloos met de zon omgaan. Huidkanker is verreweg de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met inmiddels 50.000 nieuwe gevallen per jaar.

De twee vaakst voorkomende vormen van huidkanker zijn goed te behandelen. Maar ook het gevaarlijke melanoom komt steeds vaker voor, al meer dan zesduizend nieuwe gevallen per jaar. Jaarlijks overlijden ongeveer achthonderd mensen hieraan, aldus het kankercentrum IKNL.

Vooral zestigplussers krijgen vaker huidkanker. Zij zijn langer blootgesteld aan schadelijke UV-zonnestralen. Inmiddels wordt erop gehamerd dat een goede bescherming tegen de zon noodzakelijk is.

Mensen kunnen altijd naar de huisarts om verdachte plekken te laten bekijken. Pas bij een doorverwijzing naar de dermatoloog wordt het eigen risico aangesproken. Bij gevallen die op de Huidkankerdag worden ontdekt, volgt ook eerst weer een gang via de huisarts. Volgens de woordvoerder komen sommige mensen elk jaar naar de gratis check up.

Huidkankerdag: ga niet achteloos met zon om
Huidkankerdag: ga niet achteloos met zon om (Foto: ANP)

Lacazette: "Het is het juiste moment om te vertrekken"

Alexandre Lacazette is mogelijk bezig aan zijn laatste wedstrijden in het shirt van Olympique Lyon. De aanvaller wil vertrekken bij de club.

De Fransman wordt regelmatig gelinkt aan een vertrek uit Frankrijk. Arsenal zou interesse hebben in de doelpuntenmaker, maar Atlético Madrid heeft de beste papieren om de aanvaller aan te trekken. Volgens Lacazette is het juiste moment aangebroken om de stap te maken.

"Ik denk dat het tijd is voor een nieuw avontuur. Ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging en ik wil mezelf meer druk opleggen. Ik weet dat ik doelpunten kan maken, maar ik weet dat ik nog geen grote naam ben in Europa", vertelde Lacazette tegenover L'Equipe.

Een transfer naar Atlético Madrid ziet hij wel zitten. "Het is een club die de laatste zeven jaar ver is gekomen in de Champions League. Het is een geweldige ploeg, ze krijgen een nieuw stadion en de club geeft spelers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen."

"Daarnaast speelt Antoine Griezmann bij Atlético. Maar ik heb jullie niet verteld dat ik naar Atlético vertrek. Misschien kom ik over een paar maanden wel met een ander antwoord", aldus Lacazette.

Dibben wint tijdrit in Californië, Bennett nieuwe leider

Jonathan Dibben heeft de zesde rit in de Ronde van Californië gewonnen. De Brit van team Sky was in de tijdrit rond Big Bear Lake de snelste voor Brent Brookwalter en Andrew Talansky. George Bennet neemt in het algemeen klassement de leiderstrui over van Rafal Majka.

Filippo Ganna was de eerste die een goede tijdrit klokte. De Italiaan van UAE Team Emirates mocht lang plaats nemen op de hotseat, totdat Dibben de tijd verbeterde van Ganna. De Brit van team Sky was 21 seconden sneller en zou ook de zege pakken.

Van de favorieten klokte Bookwalter de eerste serieuze tijd. De Amerikaan was zeven seconden langzamer dan Dibben en zou op een tweede plaats eindigen. Kort daarna was het de beurt aan Talansky. De renner van Cannondale-Drapac leek op weg naar de eindzege met een tijd van goede tijd op zestien seconden van de winnaar, maar kort daarna kwam Bennet binnen. De Nieuw-Zeelander van LottoNL-Jumbo was maar twee seconden langzamer dan Talansky, waardoor hij aan de leiding in het voorlopige algemeen klassement. Toen Majka binnen was duidelijk dat Bennet de nieuwe leider in het algemeen klassement was.

Robert Gesink viel weg uit het de top tien van het algemeen klassement, nadat de Nederlander pech had gekregen. De renner moest de laatste vijftien kilometer afleggen op een gewone fiets. Sam Oomen is daardoor de enige Nederlander in de top tien. Hij staat voorlopig op de achtste plaats in het algemeen klassement.

Eerste vrouwelijke scheidsrechter in Bundesliga

De Duitse Bundesliga kent komend seizoen voor het eerst een vrouwelijke scheidsrechter. Bibiana Steinhaus heeft te horen gekregen dat ze volgend jaar wedstrijden op het hoogste niveau mag fluiten bij onze oosterburen.

De 38-jarige politieagente is zeker niet onbekend met betaald voetbal. Steinhaus, de partner van de Engelse oud-scheidsrechter Howard Webb, fluit al zes jaar lang wedstrijden in de 2. Bundesliga. "Ik weet dat de media en het publiek toch wat anders naar mij zullen kijken, maar voor mij is het een droom die uitkomt. Ik heb er zin in om deze nieuwe uitdaging aan te gaan", aldus Steinhaus.

Zoals vele scheidsrechters heeft ook Steinhaus wel eens een aanvaring met een speler gehad. Kerem Demirbay van Fortuna Düsseldorf liet in 2015 weten dat vrouwen geen plaats hebben in mannenvoetbal. Niet geheel toevallig zei de gefrustreerde speler dat nadat Steinhaus hem een tweede gele kaart gegeven had. Hij bood overigens wel zijn verontschuldigingen aan, maar moest als straf een meisjeswedstrijd fluiten.

"Hopelijk wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de Bundesliga een voorbeeld voor jonge meiden om in haar voetsporen te treden", liet Reinhard Grindel, baas van de Duitse voetbalbond, weten. Op 1 juni kunnen we de Duitse overigens weer in actie zien: ze fluit dan de finale van de Champions League voor vrouwen. Lyon en Paris Saint-Germain spelen dan in Cardiff tegen elkaar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.