Judoka Van Dijke wint eerste Grand Slam-goud ooit in Yekaterinburg

Judoka Sanne van Dijke heeft bij het grandslamtoernooi van Yekaterinburg goud veroverd in de klasse tot 70 kilogram. In de finale versloeg de Brabantse de Russin Alena Kropokenko via een houdgreep.

De 21-jarige Van Dijke, die vorige maand verrassend de Europese titel in de wacht sleepte, kreeg in haar drie partijen op weg naar de finale, op een paar strafjes na, geen enkele score tegen. Het was haar eerste gouden plak op een Grand Slam. 

De finale leek gewonnen door te gaan wonnen door Kropokenko, maar twaalf seconden voor het einde wist Van Dijke de Russin succesvol op haar zij te werpen, waarna ze direct haar in de houdgreep nam. Kropokenko kon niet meer uitkomen en moest zich neerleggen bij de nederlaag. Van Dijke klimt door deze zege naar de vierde plaats op de wereldranglijst. 

De finale tussen Van Dijke en Kropokenko. (Bron: YouTube)

Ook Noël van 't End was succesvol in de Russische stad. Hij won in de klasse tot 90 kilogram het brons door in de wedstrijd om de derde plaats in de zogeheten golden score met waza-ari de Georgiër Ushangi Margiani te verslaan. In de halve finales was de Japanner Kenta Nagasawa hem op ippon de baas geweest.

Frank de Wit belandde in de klasse tot 81 kilo naast de medailles. Hij verloor de strijd om brons van de Georgiër Zebeda Rekhviashvili. Tessie Savelkouls (+78 kg) verloor in de herkansing met twee waza-ari's van de Wit-Russische Marina Slutskaya. Zaterdag had Sam van 't Westende nog kans om brons in de klasse tot 73 kilogram. Maar hij verloor van de Fransman Pierre Duprat op ippon.