FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 mei 2017

Bizarre ontknoping in Ligue 2, laatste schot levert promotie op

Zelden kende een Europese voetbalcompetitie zo'n bizar spannende ontknoping als de Ligue 2 vrijdag. Bij het ingaan van de laatste speelronde konden nog zes clubs kampioen worden: Strasbourg begon op 64 punten, SC Amiens en Troyes op 63, Lens en Brest openden de avond met 62 punten en Nîmes stond met 61 punten aan de aftrap.

Wie kampioen zou worden leek al vrij snel duidelijk. Strasbourg kwam na een kwartier op 2-0 tegen Bourg-en-Bresse en hoewel de uitclub nog wel scoorde, zou Strasbourg de zege en dus de titel pakken. Zo bleven nog twee zaken over: plek twee, goed voor directe promotie naar de Ligue 1, en de derde plaats, goed voor een plek in de play-offs om promotie/degradatie.

Bij elke goal veranderde de stand weer, maar Troyes leek de directe promotie te mogen vieren. Voor Amiens was het wel voorbij: het stond 1-1 op bezoek bij Reims en met de andere standen in het achterhoofd betekende dat dat ze op weg waren naar plek zes.

Dat was echter gerekend buiten Emmanuel Bourgaud: in de 95e minuut en met het allerlaatste schot van het Ligue 2-seizoen knalde hij zijn club naar de 1-2 zege en daarmee naar directe promotie. De tribune met Amiens-fans ontplofte zowat en dat was te begrijpen. De club promoveerde afgelopen seizoen nog na jaren op het derde niveau gespeeld te hebben en stoomt nu in één keer door naar de Ligue 1, waar ze in de lange geschiedenis nog nooit gespeeld hebben.

De derde plek was uiteindelijk voor Troyes, dat dus play-offs mag gaan spelen.

Everspace denkt groot

Onze oosterburen hebben de meest succesvolle Duitse Kickstarter achter de rug voor Everspace, een space shooter met rogue-elementen. Ontwikkelaar ROCKFISH Games heeft een teaser om ons vast op te warmen voor de release.

Het verhaal is niet lineair en wordt volledig ingesproken. Je kan vanuit eerste en derde persoonsgezichtsveld spelen en het is een single player ervaring. Je reist van zonnestelsel naar zonnestelsel, verzamelt grondstoffen, bouwtekeningen en bouwt je schip verder uit. Elke keer dat je doodgaat (en reken erop dat je doodgaat) heb je de kans om je schip te verbeteren.

Het totale bedrag dat ze binnenhaalden is een schijntje tegenover monstercampagnes als die van inXile Entertainment, maar de €670.000,- is uitermate goed besteed. Everspace komt 26 mei uit op pc (Windows), Xbox One en uiteindelijk ook PlayStation 4. Daar komt ook nog volledige VR-ondersteuning bij voor HTC Vive en Oculus Rift.

Politie trekt allochtonen en vrouwen voor

Mensen met een vagina en/of migratieachtergrond hebben een grotere kans om aangenomen te worden als Rotterdamse politieagent dan anderen. Dat meldt The Post Online op basis van het AD.

Boze Rotterdamse agenten geven aan dat er met een puntensysteem gewerkt wordt bij sollicitaties. Die punten worden op zeven gebieden uitgedeeld, waaronder 'kennis, ervaring en motivatie'. Ras en geslacht blijken er echter ook deel van uit te maken, geheel tegen de grondwet van ons kikkerlandje in.

Allochtoon zijn geeft extra punten, dus word je ook sneller aangenomen voor een bepaalde functie. Ook aan geslacht worden extra punten gekoppeld. Volgens het AD, dat een woordvoerster citeert, krijgen witte meneren één punt. Hollandse vrouwfiguren krijgen er één extra, allochtone meneren twee extra en migratieachtergrondmadammekes krijgen liefst drie extra punten toebedeeld.

Toch stelt de politie dat 'kwaliteit het belangrijkste criterium is' en dat men er slechts 'naar streeft om diversiteit binnen het korps te vergroten'. De woordvoerster voegt toe dat 'bij gelijke geschiktheid' gekozen kan worden voor een allochtoon.

Het bronartikel van AD legt heel uitgebreid uit hoe de regels in Rotterdam werken, hoe het zou moeten werken, en hoe de politie werkelijk alles op alles -maar dan ook álles- zal gaan zetten om dit soort 'interpretatiefouten' voor altijd en eeuwig te gaan voorkomen. 

Haase verleid door patatje tijdens wedstrijd

Aan de lange lijst van vreemde gedragingen door Robin Haase op de tennisbaan kan er eentje toegevoegd worden. Voetbalcoach Leo Beenhakker zou zeggen dat hij van de patatgeneratie is en in dit geval klopt dit ook, want tijdens de Melkhuisje Masters in Hilversum kon neerlands beste tennisser de heerlijke geur van de goudgele staafjes niet weerstaan.

Tijdens de demonstratiewedstrijd tegen de Amerikaan Ryan Harrison spotte Haase op de tribune een mooie dame die zich tegoed deed aan een puntzak patat met mayonaise. De Nederlander bedacht zich geen moment en vroeg of hij een hapje mocht. De toeschouwster ging hier op in en gaf de uitgehongerde Haase de zak patat, waarna de Hagenaar enkele stukjes nam. Vervolgens gaf hij de zak weer terug.

Dat de wedstrijd ondertussen doorging was Haase ontgaan, waardoor hij na een onderhandse service van Harrison het punt verloor. Haase won evenwel de wedstrijd met 6-3 en 6-3.

Donald Trump op bezoek bij Donald Tusk

Eerst een 'officieel welkom bij de auto', vervolgens een 'officiële handdruk'. Daarna wordt de Amerikaanse president Donald Trump donderdag bij zijn eerste bezoek aan het 'hellegat' dat Brussel volgens zijn eigen woorden is, een uur lang ontvangen door Jean-Claude Juncker en Donald Tusk.

De Europese commissievoorzitter en de EU-president verwachten de gepantserde wagen met Trump om 10.00 uur bij de VIP-ingang van het gebouw waar de Europese leiders normaliter hun toppen houden, zo blijkt uit vrijdag vrijgegeven instructies voor de pers.

Het onderhoud staat gepland tot 11.00 uur. Na twintig minuten schuiven ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini en EU-parlementsvoorzitter Antonio Tajani aan.

Trump is donderdag aanwezig bij een NAVO-bijeenkomst. Hij ontmoet ook koning Filip, op een nog onbekend tijdstip. Vorig jaar noemde Trump Brussel een 'hellhole' om in te leven, waarbij hij verwees naar het volgens hem grote aantal geradicaliseerde moslims in deelgemeente Molenbeek.

Trump een uur op bezoek bij Tusk en Juncker
"The EU... it's a disaster. I know it. You know it. Everybody knows it." (Foto: ANP)

Rutte: minderheidskabinet niet beste oplossing

VVD-leider Mark Rutte streeft voor de komende vier jaar naar een stabiel meerderheidskabinet. "Een minderheidskabinet is niet de beste oplossing," zei hij vrijdag tijdens een VVD-congres in Arnhem. Rutte erkende dat het huidige demissionaire kabinet ook geen meerderheid heeft in de Senaat, maar zoiets is volgens hem verre van ideaal. Rutte II heeft weliswaar de eindstreep gehaald, maar "ik heb wel zo'n oor van het bellen", zei Rutte. Als premier moest hij de afgelopen jaren steeds deals sluiten met oppositiepartijen.

De VVD-leider noemde het verstandig dat informateur Edith Schippers even een pauze heeft ingelast nu de kabinetsformatie in een "ingewikkelde puzzel" is veranderd. Maar Rutte heeft "goede hoop" dat volgende week de knoop kan worden doorgehakt.

De formatie belandde in een impasse nadat de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks begin deze week spaak liepen. Het bleek onmogelijk om met de laatste partij tot een compromis te komen op migratiegebied. Rutte onderstreepte dat de onderhandelingen de afgelopen maanden "serieus" waren en prees GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij is het niet met diens politieke standpunten eens, maar Klaver "deugt, hij is een goed politicus". Rutte riep in herinnering dat Klaver privé een lastige tijd doormaakte door het overlijden van zijn moeder. "Ik ben onder de indruk van hem."

Rutte liet zich niet uit over de door hem gewenste coalitiepartners, maar hij blijft uitgaan van een coalitie van vier partijen. De VVD zal in de formatie inzetten op onderwerpen als lastenverlichting, ouderenzorg, klimaat, asielbeleid en veiligheid. In de onderhandelingen zullen zeker compromissen gesloten moeten worden, waarschuwde hij. "We komen niet terug met het VVD-verkiezingsprogramma."

Rutte: minderheidskabinet niet beste oplossing
Rutte: minderheidskabinet niet beste oplossing (Foto: ANP)

KakŠ: "Ik zou graag terugkeren bij BraziliŽ"

Kaká heeft de deur voor de Braziliaanse ploeg nog niet gesloten. De middenvelder van Orlando City kwam in het verleden 92 keer uit voor de ploeg.

Zijn laatste interland in het shirt van de Goddelijke Kanaries dateert van mei 2016, toen hij als invaller in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Panama het veld in kwam. Vervolgens weerhield een spierblessure hem ervan om deel te nemen aan de Copa América en hij speelde ook geen WK-kwalificatiewedstrijden.

Zonder Kaká won Brazilië de laatste acht wedstrijden en hij ziet dat het land het heel goed doet, vertelde hij gesprek met Goal. "Tite (bondscoach red.) heeft de nationale ploeg op het goede spoor gezet. Ze spelen heel goed. Ze zijn gekwalificeerd voor het komende WK, waar Brazilië waarschijnlijk een van de favorieten zal zijn om de beker te winnen."

Ondanks dat de 35-jarige middenvelder een tijd niet werd opgeroepen, heeft hij formeel nog niet bedankt. "Over mijn tijd met de nationale ploeg, ik weet het echt niet. Ik denk alleen aan Orlando City en als ik denk dat ik hier goed speel, constant elke wedstrijd het goed doe, dan misschien."

"Als de bondscoach denkt dat ik het nationale team op een of andere manier kan helpen, ben ik klaar om voor Brazilië te spelen. Het is niet iets waar ik elke dag aan denk. Ik ben hier gefocust, maar als ik in de toekomst een kans heb om terug te keren, zal ik graag terugkomen bij het nationale team."

Kaká stelt dat het een natuurlijk proces is om de deur voor de nationale ploeg te sluiten en te stoppen. "Als de coach denkt dat ik geen onderdeel van de groep ben en hij niet meer op me rekent, is dat ook een teken voor mij. Ik denk dat het voor beide partijen goed moet zijn."

"Als het goed is voor mij om naar het nationale team te gaan en daar te spelen, doe ik dat. Niet om daar alleen naar toe te gaan om voor de ervaring te zorgen, maar om te spelen en nuttig te zijn. En als ze denken dat ik hen kan helpen is het voor iedereen goed natuurlijk."

Van autodief naar kindermoordenaar

In Mississippi hebben autodieven een jongetje van 6 doodgeschoten en in een greppel achtergelaten. Het joch was in de auto blijven wachten terwijl zijn moeder even snel een boodschap moest doen. Ze had de motor laten draaien. Op het moment dat ze de supermarkt inging, kwam er een auto aanrijden met drie inzittenden. Een van hen stapte uit en sprong in de auto om er vandoor te gaan. Dit alles werd door beveiligingscamera's vastgelegd. 

Het jochie werd door een van de autodieven in de auto doodgeschoten waarna ze het ontzielde lichaam in een greppel achterlieten. De familie van het jochie is verbijsterd. "We hebben uren naar hem gezocht," aldus een tante van het ventje. "Ze hadden hem uit de auto kunnen zetten. Ze hadden hem gewoon kunnen achterlaten bij de supermarkt.

Inmiddels zijn er drie verdachten, van wie twee minderjarig, opgepakt en aangeklaagd voor moord. De twee minderjarigen zijn elk 17 jaar en hebben daarmee pech, want in de staat Mississippi worden 17-jarigen voor moord berecht als een volwassene. Mocht het drietal inderdaad voor de brute moord veroordeeld worden, maken ze kans om tot de doodstraf veroordeeld te worden. 

Trump tegen wil en dank op reis

President Donald Trump begint vrijdag aan zijn eerste buitenlandse reis. Volgens Amerikaanse media heeft hij een hekel aan reizen en plechtigheden. En de groeiende problemen in Washington gaan als loodzware bagage mee, analyseren media in de VS.

Trump zou boos zijn dat hij maar liefst negen dagen onderweg is. Onder de 'schuldigen' van het plan een lange reis te maken, is zijn schoonzoon Jared Kushner. Hij voert zijn schoonvader langs belangrijke religieuze centra en België.

Trump arriveert zaterdag 20 mei in Saudi-Arabië, waar de islam vandaan komt. Hij wordt er in Riyad ontvangen door koning Salman. Trump zou de Saudi's voor 90 miljard euro aan wapens verkopen. Zondag spreekt Trump afzonderlijk met de leiders van Arabische staten langs de Perzische Golf, de zes landen van de GCC (Golf Samenwerkingsraad). Daarna volgt een top met tientallen leiders van islamitische landen, waarbij Trump over islam en extremisme spreekt.

Israël
Maandag 22 mei komt Trump in Israël aan. Als zijn vliegtuig rechtstreeks vliegt is het de eerste rechtstreekse vlucht van Saudi-Arabië naar de Joodse staat. Trump legt een krans in het holocaustmuseum Yad Vashem. Later op de dag dineert hij met premier Netanyahu. Dinsdag 23 mei gaat Trump naar Bethlehem op bezoek bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij keert dan terug naar Jeruzalem, onder meer om bij de Klaagmuur te bidden.

Woensdag is Trump in Vaticaanstad bij paus Franciscus. De twee leiders spreken er onder meer over migratie en het klimaat. In Rome wordt Trump dan ontvangen door de Italiaanse president Sergio Mattarella.

Donderdag 25 mei ontvangt de Belgische koning Filip de Amerikaanse president. Trump brengt vervolgens een bezoek aan het hoofdkwartier van de EU in Brussel en luncht met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Trump brengt vervolgens een bezoek aan de NAVO die een top houdt. Sicilië is de laatste stop. Daar woont hij op 26 en 27 mei de topconferentie van de G7 bij.

Trump tegen wil en dank op reis
Trump tegen wil en dank op reis (Foto: ANP)

SP doet ultieme gooi naar centrumlinks

De SP blijft weigeren om bij VVD, CDA en D66 aan te schuiven aan de onderhandelingstafel om de impasse in de kabinetsformatie te doorbreken, ook al deed informateur Edith Schippers vrijdagochtend een klemmend beroep op alle partijen. Maar SP-leider Emile Roemer berust niet in die patstelling. Hij gaat komend weekend nog eens alles in het werk stellen om partners te winnen voor een centrumlinkse coalitie.

Schippers kan de SP niet vragen terug te komen van het veto over een coalitie met de VVD, zei Roemer vrijdag. Hij zou dan een verkiezingsbelofte breken en tal van idealen moeten verloochenen. Roemer voelt er niets voor het toch even met de VVD te proberen om van het verwijt af te zijn dat hij blokkades opwerpt.

Zolang de VVD het voortouw heeft in de kabinetsformatie en onder meer CDA en PvdA een centrumlinkse coalitie blokkeren "moet de SP afwachten", aldus Roemer. Achter de schermen klampt hij echter zoveel mogelijk beoogde partners aan om ze over de streep te trekken.

SP doet ultieme gooi naar centrumlinks
SP doet ultieme gooi naar centrumlinks (Foto: ANP)

Eerste seizoenszege voor Roompot in Noorwegen door Weening

Pieter Weening heeft de derde etappe gewonnen in de Ronde van Noorwegen. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij kwam solo aan na 192 kilometer. Hij is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Voor Roompot-Nederlandse Loterij is dit de eerste overwinning in het seizoen.

Op het heuvelachtige parcours tussen Hamar en Lillehammer werd er in het begin flink gekoerst. Pas na vijftig kilometer ontstond de vlucht van de dag met zes renners met daarbij een Nederlander: Sjoerd van Ginneken van Roompot-Nederlandse Loterij. Het zestal zou een maximale voorsprong van iets minder dan vijf minuten krijgen, maar in de finale werden ze gegrepen door het peloton.

Op de laatste heuvel van de dag koos Sander Armée samen met Rob Power de aanval. De twee kregen gezelschap van Edvald Boasson Hagen, Simon Gerrans, Andreas Vangstad en Weening.

Op twee kilometer van de streep sprong Weening weg uit de kopgroep. De Nederlander hield zijn voorsprong en kwam solo aan. Op twee seconden de Belg Armée tweede voor de Australiër Gerrans.

Weening neemt in het algemeen klassement de leiderstrui over van Boasson Hagen. De Nederlander heeft in het klassement op Armée en Gerrans. Vorig jaar won Weening het algemeen klassement in Noorwegen.

Bertens halve finaliste in Rome

Tennisster Kiki Bertens is voor de eerste keer in haar carrière doorgedrongen tot de halve finale van een WTA Premier 5-toernooi. Op het gravel van Rome zegevierde de Nederlandse (WTA-20) met 6-3 en 6-3 op de Australische Daria Gavrilova (WTA-33).

Gavrilova was vanuit de kwalificaties het hoofdtoernooi binnengedrongen en had onderweg al Madison Keys (WTA-13) en Svetlana Kuznetsova (WTA-8) gestuit, maar tegen Bertens was ze niet opgewassen. De Australische kwam weliswaar via een break 1-0 voor te staan, maar daarna kwam Bertens op stoom en brak haar opponente in de eerste set tweemaal.

Ook in set twee kwam Bertens al snel twee breaks voor te staan, maar in een slordige vierde game leverde de Nederlandse plotseling haar service in. Op de stand van 5-3 werkte Gavrilova drie wedstrijdpunten weg, maar nummer vier was raak voor Bertens.

In de halve finale neemt de Nederlandse het op tegen de nummer vier van de wereld Simona Halep. De Roemeense rekende eerder vandaag met 6-2 en 6-4 af met de Estse Anett Kontaveit (WTA-68).

Bertens halve finaliste in Rome (Pro Shots / Insidefoto)
Bertens halve finaliste in Rome (Pro Shots / Insidefoto)

Heb jij wel eens ransomware op je PC gehad?

Vorige week vrijdag was er een grote aanval van ransomware. Ransomware is malware (een virus) dat de gegevens op je PC blokkeert en pas weer vrijgeeft na betaling. Wannacry besmette naar schatting 230.000 computers in 150 landen, waaronder computers in Engelse ziekenhuizen, de Duitse spoorwegen en ook de parkeerautomaten van Q-park. En deze week was er ineens weer een nieuwere versie van Wannacry. Een ouder voorbeeld was bijvoorbeeld het politievirus.

Heb jij wel eens ransomware op je PC gehad? En wat heb je toen gedaan? Losgeld betaald of toch maar niet?

Gaviria pakt vierde zege in de Giro

Fernando Gaviria heeft zijn vierde etappezege geboekt in de Giro d'Italia. In de dertiende etappe won de Colombiaan van Quick Step Floors voor Sam Bennett en Jasper Stuyven. Tom Dumoulin blijft leider in het algemeen klassement.

Net zoals in andere dagen ontstond al snel de vroege vlucht. Dit keer kozen vier renners voor de aanval: Vincenzo Albanese (Bardiani - CSF), Pavel Brutt (Gazprom-RusVelo), Matej Mohoric (UAE Team Emirates) en Johann van Zyl (Dimension Data). Al snel liet Van Zyll de kopgroep gaan en de Zuid-Afrikaan liet zich rustig inlopen door het peloton. Het trio kreeg nooit veel ruimte van het peloton en op iets meer dan twintig kilometer van de streep werden ze gegrepen door peloton.

Op twintig kilometer leek het even in waaiers te trekken, maar er was genoeg beschutting voor de renners. Het peloton kon zich zonder zorgen opmaken voor de laatste massasprint van deze Giro.

Filippo Pozzato probeerde het nog even op vier kilometer van de streep, maar de Italiaan reed enkele honderd meters op kop toen hij weer gegrepen werd door het peloton. In de sprint was het weer Bora - Hansgrohe die heft in handen nam, maar ook deze keer zonder succes. Gaviria zat wat ver in de sprint, maar de sprinter kon nog net een gaatje vinden en won vrij gemakkelijk. Caleb Ewan wou ook in hetzelfde gat duiken. De Australiër van Orica-Scott kwam in aanraking met Ariel Maximiliano Richeze een ploeggenoot van Gaviria.

Het eerste WK-stadion in Qatar is opgeleverd

Met nog vijf jaar te gaan tot het WK van 2022 in Qatar is het eerste stadion al opgeleverd. Dankzij het harde werk van uitgebuite arbeiders uit veelal arme Aziatische landen is het gelukt om nu al een stadion klaar te hebben voor het veel besproken WK in het oliestaatje.

De moderne slaven hebben wel vakwerk geleverd want het Khalifa International Stadium is een bijzonder voetbalstadion geworden. Er is namelijk een speciaal koelsysteem aangelegd waardoor het mogelijk is om bij temperaturen van +50 graden te spelen.

In Qatar zijn ze nogal trots op het feit dat ze nu al een stadion klaar hebben, waar het bij dergelijke grote toernooien vaak duimen is dat alles op tijd klaar is. "Dit toont aan hoe vastberaden we zijn om het WK te organiseren", aldus Hassan Al Thawadi, de baas van de organisatie van het WK in Qatar, zo lezen we op Nieuwsblad.be.

Het Khalifa International Stadium werd geopend in 1976 maar is grondig verbouwd voor het WK van 2022, die verbouwing kostte 80 miljoen euro.

Turkse genocide op Grieken herdacht

19 mei is zoals elk jaar de dag waarop Griekenland stilstaat bij de genocide op Grieken in het Ottomaanse Rijk. De Griekse president Pavlopoulos gaf in een boodschap aan dat 'de nachtmerrie van misdaden tegen de mensheid helaas nog steeds niet voorbij is.'

De Turken veegden hun land tussen 1914 en 1923 schoon van alle niet-Turken, waaronder de Grieken die al 3000 jaar aan de Turkse kusten woonden - millennia voordat de Turken zelf van de Aziatische steppes naar het huidige Turkije verhuisden.

Grieken werden in de etnische zuiveringen systematisch opgespoord, nagejaagd en vermoord. Er was in die tien jaar veelvuldig sprake van massamoorden, gedwongen deportaties, dodenmarsen, uitzettingen, willekeurige executies en de vernietiging van christelijk, historisch en (oud-)Grieks erfgoed. Tussen de 300.000 en 750.000 Grieken kwamen om het leven.

Destijds werden de Turkse wandaden al scherp veroordeeld door de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog als misdaden tegen de mensheid. In 2007 erkende de International Association of Genocide Scholars officieel dat er sprake is geweest van genocide op Grieken. Ook de parlementen van Griekenland, Cyprus, Zweden, Armenië, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië hebben het inmiddels erkend.

De Griekse president benadrukte dat de herinnering aan de slachtoffers van de zogeheten 'genocide op Hellenisme in de Pontus en Klein-Azië' levend moet worden gehouden.

Turkije ontkent al een eeuw dat er sprake was van volkerenmoord en doet dat net zo stellig als bij de Armeense genocide.


Een filmpje over de gebeurtenissen 

Ecuador vraagt Londen om vrijgeleide Assange

De regering van Ecuador heeft vrijdag het Verenigd Koninkrijk gevraagd om WikiLeaks-oprichter Julian Assange een vrijgeleide te geven om de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te verlaten. Assange zou vervolgens asiel kunnen krijgen in het Zuid-Amerikaanse land.

Assange nam in juni 2012 zijn toevlucht in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen om uitlevering naar Zweden te voorkomen. In het Scandinavische land werd hij beschuldigd van verkrachting, maar Zweden liet vrijdag weten het internationale arrestatiebevel tegen de Australiër in te trekken en het onderzoek naar de beschuldigingen te stoppen. De Britse politie liet daarop weten dat hij zou worden gearresteerd zodra hij de ambassade verlaat, omdat hij vijf jaar geleden op borgtocht was vrijgelaten maar er toch vandoor ging.

Ecuador vraagt Londen om vrijgeleide Assange
Ecuador vraagt Londen om vrijgeleide Assange (Foto: ANP)

Sprankje hoop voor slachtoffers WannaCry

Mensen en bedrijven die zijn gedupeerd door de WannaCry-ransomware kunnen hun gegijzelde bestanden misschien terugkrijgen zonder losgeld te hoeven betalen. De Franse beveiliger Comae Technologies zegt een manier te hebben gevonden om de vergrendeling ongedaan te maken. WanaKiwi, heet de tool van Comae. Die zou zowel op Windows XP als op Windows 7 werken, en mogelijk ook op Windows 2003 en Vista.

De ontwikkelaars hebben WanaKiwi vrijdag op ontwikkelplatform GitHub gezet. Een garantie voor succes geven ze niet.

De mensen achter WannaCry eisen 300 dollar losgeld. Na betaling geven ze een sleutel, een code waarmee de gedupeerden hun eigen computer kunnen ontgrendelen. WanaKiwi zoekt in het geheugen naar de priemgetallen die worden gebruikt om de code te berekenen. Het is volgens Comae wel belangrijk om snel te handelen, en om een beetje geluk te hebben.

Sprankje hoop voor slachtoffers WannaCry
Sprankje hoop voor slachtoffers WannaCry (Foto: BuzzT)

FC Groningen droomt van terugkeer Robben

Hans Nijland, algemeen directeur bij FC Groningen, droomt hardop van een terugkeer van Arjen Robben, die zijn profcarrière in Groningen begon.

Volgens Nijland is er 'veel gesproken' over een mogelijke transfer van Robben naar de Euroborg. "Het zou inderdaad een absolute droom zijn. Als Arjen daar bereid toe zou zijn, dan is hij meer dan welkom", vertelt hij aan RTV Noord.

De 33-jarige sterspeler van Bayern München heeft bij zijn club echter een contract tot en met volgend seizoen, beseft ook Nijland. "Maar goed, er is ergens een begin en ergens een eind en dat geldt ook voor zijn voetbalcarrière. Wij allemaal zouden het geweldig vinden als hij wat voor de club gaat doen."

Arjen Robben speelde vier jaar in de jeugd van FC Groningen en in december 2000 maakte hij zijn profdebuut. In de zomer van 2002 nam PSV de snelle vleugelaanvaller voor bijna vier miljoen euro over. Na twee jaar PSV, drie jaar Chelsea en twee seizoenen Real Madrid kwam hij in 2009 bij Bayern terecht.

De jonge Robben in zijn begintijd bij FC Groningen (Pro Shots / Jan Kanning)
De jonge Robben in zijn begintijd bij FC Groningen (Pro Shots / Jan Kanning)

Vluchtelingen boos want geen gratis huis

In Den Haag heeft een groep vluchtelingen vrijdagmiddag een sit-in gehouden in het atrium van het stadhuis, zo meldt Omroep West. Reden van de sit-in? Ze hadden gehoopt op een gratis huis en een berg geld, maar ze zitten in Ypenburg met acht man in één woning en krijgen daardoor minder geld.

De vluchtelingen beweren dat hen een gratis huis was beloofd. Wanneer dat beloofd is en door wie is niet duidelijk.

Inmiddels is de groep op laste van de politie weer vertrokken, maar niet voordat burgemeester Pauline Krikke buiten met de vluchtelingen heeft gepraat.

Aantal mensen met huidkanker stijgt verder

Het aantal mensen met de meest agressieve vorm van huidkanker - melanoom - blijft stijgen. Kregen er in 1990 nog 1554 mensen een melanoom, in 2015 kwamen er 5887 nieuwe patiënten bij. Voorlopige cijfers voor 2016 geven 6787 nieuwe gevallen aan.

Dat meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vrijdag. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, die een op van de vijf Nederlanders tijdens zijn of haar leven treft. In 2014 waren er 53.000 nieuwe gevallen van huidkanker, bijna vier keer zoveel als in 1990. De stijging komt door het 'zongedrag' van mensen in de afgelopen decennia. De twee meest voorkomende andere huidkankersoorten - basaalcel- en plaveiselcelcarcinoom - zijn goed te behandelen.

Zaterdag is het voor de vijfde keer Huidkankerdag. Mensen die zich vooraf hebben aangemeld, kunnen dan een huidcontrole laten uitvoeren door een dermatoloog.

Aantal mensen met huidkanker stijgt verder
Aantal mensen met huidkanker stijgt verder (Foto: ANP)

Twin Peaks in Nederland helaas via videoland

Het nieuwe seizoen van Twin Peaks, de legendarische televisieserie uit de jaren negentig, wordt in Nederland door Videoland uitgezonden. Klanten van de dienst die zich in de markt zet als soort van concurrent van Netflix kunnen de serie vanaf 22 mei bekijken, enkele uren na de première in de Verenigde Staten.

Dit nieuws zal voor veel mensen teleurstellend zijn omdat eigenlijk wel op een Netflixrelease werd gehoopt. Netflix heeft een veel groter bereik in Nederland dan Videoland en als je Twin Peaks (legaal) wilt kijken zul je dus een abonnement van € 8,99 voor videoland moeten afsluiten.

De nieuwe reeks bestaat uit achttien afleveringen en gaat verder 25 jaar nadat de inwoners van een eigenaardig dorpje perplex stonden toen het meisje Laura Palmer plotseling werd vermoord. De bedenkers van de serie, David Lynch en Mark Frost, zijn weer bij het vervolg betrokken.

Van de originele cast zijn onder andere Kyle MacLachlan, die de iconische rol van FBI Agent Dale Cooper vertolkt, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, David Duchovny, Sherilyn Fenn, de inmiddels overleden Miguel Ferrer, James Marshall, Ray Wise en David Lynch te zien in de nieuwe reeks van de serie. Monica Bellucci, Naomi Watts, Laura Dern, Tim Roth, Jim Belushi en anderen zijn toegevoegd aan de cast.


Videoland haalt nieuwe Twin Peaks binnen (Foto: BuzzE)

Voorbeschouwing Glory 41: topkickboksen waar het hoort

Kickboksorganisatie Glory keert na bijna een jaar weer terug naar Nederland, de plek waar de meest succesvolle kickboksers aller tijden vandaan komen. Zaterdag 20 mei wordt in de Brabanthallen in Den Bosch kickboksgala Glory 41 gehouden waar zowel Nederlandse kickbokssterren als Rico Verhoeven, Robin van Roosmalen en - okay, uitkomend voor Suriname - Murthel Groenhart naast internationale sterren hun kunsten zullen gaan vertonen.

Rico Verhoeven vs Ismael Lazaar
Ditmaal staat de wereldtitel van Verhoeven niet op het spel, in zijn gevecht met de Marokkaanse Nederlander Lazaar. Het gevecht gaat wel over vijf ronden, dit in tegenstelling tot het gevecht met Badr Hari waarbij Hari had aangegeven geen vijf ronden te willen vechten. Glory heeft ondertussen een nieuwe regelgeving waardoor hoofdpartijen verplicht zijn om vijf ronden te duren, waardoor het voor Hari ook nog eens minder aantrekkelijk wordt om een rematch met Verhoeven te vechten.

 
Verhoeven vs Lazaar (Bron: Youtube) 

Met Lazaar is door Glory toch wel een topper aangetrokken. De voormalig wereldkampioen bij kickboksorganisatie Enfusion maakt zijn debuut voor Glory en hij heeft direct de eer om tegen de onbetwistte wereldkampioen bij de zwaargewichten te knallen. Lazaar is bij het publiek dan ook de grote onbekende, maar met dertig overwinningen en slechts twee verliespartijen is Lazaar een tegenstander van formaat. Hij heeft eigenlijk alleen tegen de absolute top bij Enfusion verloren, maar verder iedereen in die zwaargewichtklasse gedeklasseerd. Voor de 26-jarige hard-hitter is de overstap naar het grotere Glory dan ook een verstandige stap omhoog.

Net als Lazaar heeft ook Verhoeven iedereen in zijn gewichtsklasse wel verslagen en het is dan ook een verstandige zet van Glory geweest om talent van buiten de eigen organisatie binnen te halen. Met Lazaar en in mindere mate Hari, doen ze dat goed.

Het is hierna afwachten wat de volgende stap voor Verhoeven is, want hij laat toch wel zien dat zijn kickboksen van een hoger niveau is dan ieder ander in deze koningsklasse. In vergelijk met Lazaar is Verhoeven de grotere, en duidelijk completere vechter, maar Lazaar heeft de longen van een paard en vuisten van staal. Deze combinatie kan een spectaculair gevecht opleveren.

Robin van Roosmalen vs Petchpanomrung Kiatmookao
De Thai Kiatmookao en Van Roosmalen strijden zaterdagavond om de openstaande titel in het vedergewicht. Van Roosmalen is nog maar 27 jaar, maar strijdt al jaren mee in de top van het mondiale kickboksen en in die jaren heeft hij de allerbeste verslagen. De Brabander was tot vorig jaar Glory-kampioen in de lichtgewichtklasse, maar hij verloor deze titel tijdens een direct gevecht met de ijzersterke Sitthichai, in juni 2016. Lang duurde deze kampioensloze periode niet, want in oktober versloeg hij Gabriel Varga, en eiste de titel in het vedergewicht op. In januari van dit jaar werd zijn titel hem echter weer afgenomen, nadat Van Roosmalen zijn doelgewicht niet kon halen. Sindsdien is er geen kampioen in het vedergewicht bij Glory.


Van Roosmalen (Bron: Youtube)

Kiatmookao won het 'contender-toernooi' en hiermee de kans om voor de titel te strijden. De muay thai-specialist kan, net als alle Thai, keihard vechten en deze vechters hebben vaak op jonge leeftijd al tientallen gevechten op hun naam staan. De jonge Kiatmookao heeft dan ook al bijna tweehonderd thaiboksgevechten gestreden, een voor Nederlandse begrippen enorm aantal. Zijn mooie Thaise stijl zal veel spektakel in de ring brengen en zijn verwoestende linkerbeen zal Van Roosmalen voor een uitdaging stellen. Van Roosmalen zal zijn verdediging op orde moeten hebben, in ieder geval beter als toen tegen Sitthichai, die eenzelfde vechtstijl heeft als Kiatmookao en hem zijn laatste verlies toebracht.

Hesdy Gerges vs Thomas Hron
Nadat beoogd tegenstander Chi Lewis-Parry het wéér niet aandurfde om tegen Gerges te vechten, heeft Glory alsnog een mooie tegenstander voor de Amsterdammer gevonden. De Tjech Hron nam dit gevecht op zeer korte termijn aan, iets wat hij vaker lijkt te doen, aangezien hij onder andere in 2013  op korte termijn een gevecht tegen Jahfarr Wilinis aannam en deze ook nog eens overtuigend won. Gerges zal dan ook op zijn tellen moeten passen en Hron niet onderschatten, want de 35-jarige Tjech heeft niets te verliezen, waardoor de huidig King's of the Ring kampioen bij de zwaargewichten best wel eens voor een verrassing zou kunnen zorgen.

Zwaargewichttoernooi
Verhoeven strijdt zaterdag niet om de titel, maar zijn mogelijke tegenstander staat vanavond wel in de ring tijdens de het 'contender-toernooi', waar vier zwaargewichten zullen strijden voor een titelgevecht tegen Verhoeven. De Braziliaan Anderson Silva is hier de duidelijke favoriet voor de eindzege, maar de overige tegenstanders, te weten D’Angelo Marshall uit Curacao, Giannis Stoforidis uit Griekenland en Mohamed Abdallah uit Duitsland hebben dan misschien niet de naam van Silva, maar zijn wel ervaren vechters die snel een einde aan een gevecht kunnen maken.


Glory 41 - voorbeschouwing (Bron: Youtube)

Programma Glory 41:
Rico Verhoeven vs. Ismael Lazaar
Robin van Roosmalen vs. Petchpanomrung Kiatmookao - voor de titel in het vedergewicht
Murthel Groenhart vs. Alan Scheinson
Michael Duut vs. Mourad Bouzidi
Tyjani Beztati vs. Youssef Assouik
Zakaria Zouggary vs. Yetkin Ozkul

Zwaargewicht toernooi
D’Angelo Marshall vs. Mohamed Abdallah - halve finale
Anderson Silva vs. Giannis Stoforidis - halve finale
Beide winnaars gaan door naar de finale op dezelfde avond

Hesdy Gerges vs. Thomas Hron
Chenglong Zhang vs. Wilson Sanches Mendes

Kickboksgala Glory 41 wordt gehouden op zaterdag 20 mei in de Brabanthallen te Den Bosch, waar naast Verhoeven en Lazaar, ook de Nederlanders Hesdy Gerges, Robin van Roosmalen, Murthel Groenhart en Michael Duut in de ring te zien zullen zijn. Voor de liefhebbers, er zijn nog kaarten te krijgen via de Glory-website.

Ziggo zal dit gala live uitzenden op hun kanaal Ziggo Sport HD, de uitzending begint op 21:30 uur. Vanavond om 23:20 uur, zendt Ziggo een vooruitblik uit.

Dirk is zich van geen kwaad bewust

Supermarktketen Dirk snapt niet waarom het bedrijf voor de rechter wordt gesleept door actiegroep Varkens in Nood. De supermarkt is gedagvaard omdat leveranciers zich niet aan de wet zouden houden bij het produceren van varkensvlees en het houden van vee. "Ondanks meerdere verzoeken om aan te geven om welke veehouders en toeleveranciers dit gaat, is hier nooit een reactie op gekomen", aldus Dirk vrijdag.

Een dag eerder maakte Varkens in Nood de rechtszaak bekend. De dierenwelzijnsorganisatie eist dat Dirk op de korte termijn stopt met de inkoop van "onrechtmatig geproduceerd vlees" en overstapt op vlees dat ten minste één ster van het Beter Leven-keurmerk heeft.

Volgens Varkens in Nood is er veel mis met Nederlandse varkenshouderijen en de manier waarop wordt omgegaan met dieren. Supermarkten zijn volgens de organisatie medeverantwoordelijk voor het leed in varkensstallen.

Het supermarktbedrijf stelt echter dat de nu begonnen procedure niet valt te rijmen met publicaties van de eigen onderzoeken van Varkens in Nood over de verkoop van vlees door Dirk. "Volgens deze publicaties behoort Dirk tot de best scorende supermarkten op basis van de beoordeling van Stichting Varkens in Nood", zegt Dirk. Het bedrijf benadrukt dat het een zo duurzaam mogelijk assortiment in de schappen wil hebben liggen. "Dirk voldoet voor bijna het gehele assortiment aan de uitgangspunten van het 1 ster Beter Leven-keurmerk."

Het is voor het eerste dat een supermarkt zich in de rechtszaal voor het beleid rond dieren moet verantwoorden. De zitting vindt volgende week dinsdag plaats in Haarlem.

Dirk is zich van geen kwaad bewust
Dirk is zich van geen kwaad bewust (Foto: ANP)

Assange wil politiek asiel in Frankrijk

Julian Assange (45) wil politiek asiel aanvragen in Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Juan Branco vrijdag gezegd tegen de Franse zender FranceInfo. Eerder vrijdag maakt justitie in Zweden bekend dat het een onderzoek naar de Australiër had stilgelegd. Zweden zocht in verband met een zedenzaak naar Assange, oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Assange zit sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Als hij een stap buiten de ambassade zet, loopt hij hij het risico te worden opgepakt door de Britse politie. Die wil Assange aanhouden, omdat hij vijf jaar geleden niet beschikbaar bleef voor justitie, nadat hij op borgtocht was vrijgelaten. Branco legde niet uit hoe Assange Frankrijk denkt te kunnen bereiken, zonder te worden opgepakt door de Britten.

Branco zei dat mogelijke vervolging door de VS een belangrijke reden voor Assange is asiel aan te vragen in Frankrijk. De Amerikanen werken aan een arrestatiebevel tegen Assange, omdat zijn WikiLeaks massaal geheime documenten van de Amerikaanse overheid heeft gepubliceerd.

Assange wil politiek asiel in Frankrijk
Assange wil politiek asiel in Frankrijk (Foto: ANP)

Erdogan gaf mogelijk zelf opdracht Koerden te schoppen

Eerder deze week mishandelden Erdogan's lijfwachten een groep vreedzame Koerdische demonstranten die niets anders deden dan scanderen 'Babykiller Erdogan!'. Diverse mensen raakten hierbij gewond. Dat voorval vond plaats in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. De Amerikanen waren 'bezorgd' over het voorval.

Vandaag duikt echter een filmpje vanuit een andere hoek op, namelijk direct achter de auto van de Turkse dictator, die momenteel krantenbazen die het lef hebben negatief te zijn over zijn regering laat arresteren. Hier zien we een van de lijfwachten in de auto hangen waar even later Erdogan uitstapt, knikken en iets roepen naar een andere lijfwacht en vervolgens breekt de pleuris uit.

Kijk en oordeel zelf.

Wenger na bekerfinale om tafel met Arsenal

Arsenal en Arsène Wenger bepalen na de finale van de FA Cup of beide partijen wel of niet met elkaar doorgaan.

Wenger heeft in Noord-Londen een aflopend contract en daardoor is de toekomst van de Fransman al maanden onzeker. Arsenal speelt volgende week zaterdag de finale van de FA Cup tegen landskampioen Chelsea. Daarna gaat Wenger met de clubleiding overleggen.

Op de persconferentie voor de thuiswedstrijd tegen Everton (zondag) werd Wenger gevraagd of het zijn laatste wedstrijd in het Emirates Stadium zou worden. "Van dit seizoen, ja", aldus de manager, die wel begreep wat er werd bedoeld. Op de vraag of het zijn laatste thuiswedstrijd ooit zou zijn, antwoordde hij: "Dat kan ik niet zeggen."

"Het belangrijkste is nu dat we zondag winnen. Daarna is het minder belangrijk wat er met mij gebeurt." Wenger liet vervolgens blijken dat na de bekerfinale een ontmoeting met het bestuur op het programma staat. "Maar ik weet niet wat daar gaat gebeuren. Bij zo'n ontmoeting moeten meerdere aspecten worden besproken."

"Onder die aspecten vallen natuurlijk ook de manager, de toekomst, de spelers die worden gehaald en dat soort zaken." Op de vraag of Arsenal binnen een paar dagen na die meeting met een statement naar buiten komt, was de oefenmeester wel duidelijk. "Ja, natuurlijk."

Beatles-haren leveren 10.000 euro op

Enkele haren van de vier Beatles zijn op een veiling voor bijna 10.000 euro van eigenaar gewisseld. Dat is ruim vier keer meer dan vooraf werd verwacht, meldt Catawiki.

De haren zijn op 12 december 1964 afgeknipt tijdens de opnames van de Beatles-film A Hard Day's Night. "Na de knipbeurt zijn ze direct verzameld door een slimme visagist die ze later heeft verkocht aan fans", zegt Denny Hoekstra van Catawiki. Volgens hem is er tegenwoordig een levendige handel in haren van beroemde mensen. "Over het algemeen worden de haren van celebrities in de loop van de tijd eigenlijk alleen maar meer waard, waardoor haren worden gezien als goede investering."

De haren van Paul McCartney waren bij de bieders het meest gewild. Een Franse bieder kocht het plukje uiteindelijk voor ruim 2700 euro. De haren van George Harrison en Ringo Starr brachten elk 2600 euro op en voor John Lennons lokken werd 1200 euro geboden.

Beatles-haren leveren 10.000 euro op
Beatles-haren leveren 10.000 euro op (Foto: BuzzE)

'Bijenkiller'-wespen gesignaleerd in BelgiŽ

Langzaam maar zeker rukt de Aziatische hoornaar op van Frankrijk naar Nederland. Het angstaanjagende ondier werd enkele jaren geleden al in Frankrijk en Wallonië gezien, maar heeft zich nu ook in Vlaanderen gehuisvest. Eén van de beesten werd gevonden in een bijenkast in Oudenaarde.

De Aziatische hoornaar is een hufterige soort gigawesp die vier centimeter lang kan worden en andere insecten doodt om duizenden gigantische larven te voeren. Vooral honingbijen, zeer rijk aan eiwit, zijn de pineut. De hoornaars gaan bij de ingang van bijenkorven en -kasten zitten om stukje bij beetje de kolonie uit te moorden.

Gewone Europese hoornaars (die in Nederland ook steeds vaker voorkomen) vertonen dit expliciete roofgedrag niet. Ze zijn ook minder agressief naar andere dieren en mensen toe.

De waarschijnlijk via scheepscontainers geïmporteerde Aziatische equivalent is volgens onze zuiderburen 'een nieuwe bedreiging voor de imkerij.' Het is dan ook zaak dat nesten zo snel mogelijk worden opgespoord en vernietigd. Dat is niet makkelijk: ze bevinden zich doorgaans niet in de bebouwde kom maar in bomen en dan ook nog meestal meer dan tien meter hoog.

Een hoornaar in een korf aantreffen is dus één, maar vervolgens ook het nest vinden en 's avonds laat (wanneer alle werksters teruggekeerd zijn) uitroeien met insecticide, vervolgens te verwijderen en en tot de grond toe af te branden, is een heel ander verhaal.

Aziatische hoornaar (foto: Wikimedia Commons)

Turkije voert actie tegen kritische krant

Het Openbaar Ministerie in Turkije heeft de arrestatie gelast van de uitgever van de krant Sözcü. De chef van de interneteditie is al aangehouden.

De krant is kritisch over de regering van president Recep Tayyip Erdogan. Met een oplage van 270.000 exemplaren is Sözcü de op twee na grootste krant in Turkije. Naast uitgever Buray Akbay en chef internet Mediha Olgan zijn nog twee andere medewerkers van de krant doelwit van het onderzoek van Turkse justitie.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde vrijdag dat de krant wordt verdacht van het begaan van strafbare feiten ten gunste van de Gülen-beweging. De regering-Erdogan ziet de geestelijke Fethullah Gülen, die in de VS woont, als het brein achter de couppoging vorig jaar zomer.

De redactie van Sözcü heeft laten weten dat ze niet stopt met het maken van de krant.

Turkije voert actie tegen kritische krant
Turkije voert actie tegen kritische krant (Foto: ANP)

LAKS getroffen door ransomware-aanval

De storing waar de website examenklacht.nl van het LAKS sinds donderdag mee kampte, is veroorzaakt door een ransomware-aanval. Dat heeft een woordvoerster gezegd. "We zijn getroffen door dezelfde cyberaanval als die vorige week de ziekenhuizen in Groot-Brittannië heeft getroffen." De storing is inmiddels verholpen.

Criminelen probeerden sinds vorige week vrijdag computers over de hele wereld binnen te dringen via WannaCry, ook wel WannaCrypt genoemd.

Het LAKS heeft geen losgeld betaald om weer bij de eigen computerbestanden te kunnen en is ook zeker niet van plan dat te gaan doen. "We hebben gelukkig een back-up van alle klachten over de schoolexamens van dit jaar. Die zijn vanochtend op een andere server gezet."Volgens de woordvoerster was de website aan het eind van de ochtend weer 'in de lucht'.

LAKS getroffen door ransomware-aanval
LAKS getroffen door ransomware-aanval (Foto: BuzzT)

Teeven onderzoekt juridische stappen

Oud-staatssecretaris Fred Teeven heeft een juridisch adviseur in de arm genomen die onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn vanwege een artikel in De Groene Amsterdammer. Daarin is Teeven naar eigen zeggen onjuist geciteerd. Hij bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door EenVandaag.

Teeven liet eerder al weten dat het niet klopt wat er in het door wetenschapper Henri Beunders geschreven stuk in De Groene Amsterdammer staat. Naar eigen zeggen heeft Teeven ook geen interview gegeven. De Groene zelf blijft achter het stuk staan.

Teeven zou hebben gezegd dat toen het niet lukte om het strafrecht strenger te maken, hij zich heeft toegelegd op bezuinigingen op de advocatuur. "Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken."

Teeven onderzoekt juridische stappen
Teeven onderzoekt juridische stappen (Foto: ANP)

Ploegleider LottoNL niet blij met 'Carlien, daten?' van Campenaerts

Wielrenner Victor Campenaerts krijgt deze week veel aandacht. De Belgische tijdritspecialist ontblootte dinsdag zijn borst voor de start van de tijdrit in de Giro d'Italia, waarop de tekst 'Carlien, daten?' te lezen viel. 

Carlien zei ja, de organisatie van de Giro gaf de Belg van LottoNL-Jumbo een boete van honderd Zwitserse frank voor het toebrengen van schade aan het imago van de wielersport.  Nu blijkt dat ook de ploeg van Campenaerts niet blij was met zijn actie.

"Hij had die tijdrit gewoon moeten rijden zoals al onze renners op Steven Kruijswijk na, met de rem erop", vertelt ploegleider Richard Plugge. "De dag daarna moest hij er staan voor Kruijswijk. Dat is waar we Campenaerts voor mee hebben genomen naar de Giro, dus dat is ook geen verrassing. De actie van hem was niet professioneel", aldus de ietwat zure Plugge.

Dat de schijnbaar humorloze Nederlandse brigade er niet blij mee was viel al wel te merken op social media, waar LottoNL doorgaans zeer actief is. Over de romantische actie van Campenaerts werd echter geen woord gezegd. Ook ploegleider Addy Engels liet al doorschemeren niet blij te zijn: "Hij verloor het respect voor de Belgische driekleur (Campenaerts rijdt in de Belgische kampioenstrui, red.) en de sponsornamen even uit het oog, jeugdige onbezonnenheid. Ze zeggen niet voor niks dat liefde blind maakt."

Pirelli schrapt harde banden voor Silverstone

De Formule 1-coureurs kunnen opgelucht ademhalen, want de harde banden van Pirelli blijven voorlopig in de kast. Dit compound zou in juli ingezet worden tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië in juli, maar in plaats daarvan wordt superzacht gebruikt.

Afgelopen weekend in Spanje konden de coureurs voor het eerst rijden op de harde band, maar behalve op de vrijdag werd het rubber door niemand ingezet. De reden was dat het compound te hard werd bevonden door alle coureurs. Daarom is na overleg besloten om op Silverstone te kiezen voor superzacht, zacht en medium compounds. Dit rubber wordt ook ingezet tijdens de race in Azerbeidzjan, terwijl in Monaco, Canada en Oostenrijk gereden wordt met ultrasoft, supersoft en soft.

Per raceweekend heeft een coureur dertien setjes banden beschikbaar, waarvan van iedere compound minimaal een setje moet worden gekozen. De rest is aan de coureurs en teams om te bepalen.

F1-baas Carey wil af van Concorde Agreement

Formule 1-baas Chase Carey wil af van het Concorde Agreement. Dat is een akkoord tussen het Formula One Management, autosportfederatie FIA en de teams dat de verdeling van het geld in de sport bepaalt. Hiervoor moet in de nabije toekomst een nieuwe verdeelsleutel in de plaats komen.

Het huidige Concorde Agreement loopt in 2020 af, waarna Carey toe wil naar een systeem dat meer toekomstbestendig is. "Ons doel is om een langdurig partnerschap te creëren. Wat we nu hebben, is een partnerschap waarbij je om de zo veel tijd heronderhandelt over de volgende acht jaar. Dat is een continuüm. Dat zorgt voor een soort speltactiek, want iedereen wil er het beste voor zichzelf uithalen. Ik wil dat iedereen continu vooruit kijkt, en niet naar een specifieke datum in de toekomst."

De Amerikaan hoopt dat teams over hun eigen schaduw heen stappen en zich bewust worden van de lange termijn van de Formule 1. "Wat we doen is, we werken als partners die op de baan met elkaar concurreren. Maar we delen een visie over de toekomst van de sport en we profiteren samen van de voordelen. Formule 1 was altijd een sport waar iedereen voor zichzelf bezig was. We willen de cultuur van de sport veranderen en een nieuwe cultuur creëren. Dat zal even duren, maar ik vertrouw erop dat het wel gaat lukken."

Aanklacht tegen Assange ingetrokken

Zweden gaat niet langer door met het vervolgen van Julien Assange. Al vijf jaar wordt onderzocht of de WikiLeaks-oprichter een vrouw verkracht zou hebben. Die aanklacht is vrijdag ingetrokken, meldt Metro op basis van een persbericht van het Zweedse OM.

Julien Assange woont sinds de aanklacht al bijna vijf jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Zes maanden geleden werd hij nog aan de tand gevoeld aangaande de aantijgingen, die hij altijd stellig heeft ontkend.

Of Assange nu ook eindelijk de ambassade uit kan, is onwaarschijnlijk. Hij zou dan waarschijnlijk direct worden uitgeleverd aan de VS, die stellen hem 'te willen ondervragen' over zijn WikiLeaks-activiteiten.

Newey actiever betrokken bij ontwikkeling RB13

Adrian Newey is de laatste maanden weer actiever betrokken geraakt bij de ontwikkeling van de RB13. De Britse topengineer had zijn Formule 1-activiteiten op een lager pitje gezet vanwege de America's Cup en de ontwikkeling van een superauto voor Aston Martin, maar moet nu helpen om Max Verstappen en Daniel Ricciardo verder naar voren te krijgen op de grid.

Red Bull is dit jaar het derde team in de Formule 1, mede door correlatieproblemen tussen de data uit de windtunnel en die op het circuit. De Oostenrijkse renstal had vooraf meer verwacht van het seizoen, maar door de Renault-motor en te weinig neerwaartse druk komt dat er voorlopig niet van. Een grote update in Spanje hielp al enigszins om het gat in de kwalificatie te dichten, maar er is meer nodig om de Bulls nog dit jaar te laten zegevieren.

Volgens teambaas Christian Horner is Newey daarom sinds de wintertests meer en meer bij de doorontwikkeling van de RB13 betrokken. Afgelopen weekend was hij bij de race in Barcelona. "Hij heeft aandachtig geluisterd naar wat de coureurs te melden hadden, het is alsof je naar een arts gaat. Hij wil begrijpen wat voor feedback en commentaar de coureurs hebben, voordat hij het pakket op basis daarvan gaat doorontwikkelen. Gedurende de winter heeft bij de helft van zijn tijd op de achtergrond meegekeken, maar sinds de wintertest in Barcelona is hij veel actiever betrokken. Dat zal voorlopig wel zo blijven."

Dat Newey weer meer tijd voor de Formule 1 heeft komt doordat zijn werkzaamheden voor de superauto van Aston Martin vrijwel afgerond zijn.

Wright mist zes match-darts: "Dit is niet te bevatten"

Darter Peter Wright maakte gisteren tijdens de finale in de Premier League tegen Michael van Gerwen waarschijnlijk zijn ergste nachtmerrie mee uit zijn dartsloopbaan. De Schot miste maar liefst zes pijlen voor de overwinning, zag Van Gerwen langszij komen en verloor vervolgens de beslisende leg en daarmee de finale (11-10).

Wright greep daarmee niet alleen naast de eindzege in de Premier League, ook ontving hij in plaats van een cheque van 250.000 pond 'slechts' een bedrag van 120.000 pond. "Ik kan niet geloven dat ik zoveel dubbels heb gemist", aldus Snakebite na zijn verloren partij tegen onze landgenoot.

"Ik had gewoon moeten winnen, maar die kans is nu weg. Laat ik maar vast aan het volgende toernooi gaan denken", vervolgt Wright, die in de finale tegen Van Gerwen met maar liefst 7-2 voor kwam. Ook in de halve finale tegen Phil Taylor gaf Wright een ruime voorsprong uit handen, maar wist hij de partij uiteindelijk alsnog naar zich toe te trekke.

Wright draait momenteel een uitstekend seizoen en versloeg Van Gerwen begin deze maand nog met maar liefst 6-0 in de European Tour. Ook vandaag leek het er lange tijd op dat de Schot zou winnen, totdat het in de slotfase helemaal mis ging. "Je moet leren wat verliezen is voordat je kunt winnen. Ik ga nu niet meer verliezen, de zeges gaan komen. Eerst ga ik weer trainen en de volgende keer versla ik Van Gerwen", aldus een sportieve Wright.

Voor Van Gerwen was het alweer zijn derde eindzege in de Premier League. Eerder won onze landgenoot het toernooi in 2013 en 2016.

Vrouw valt af zonder maagoperatie

Een Amerikaanse vrouw uit Florida die van de dokter moest afvallen besloot dat zelf te gaan doen, zonder gebruik te maken van de aangeboden maagomleidingsoperatie. Dat meldt The Independent.

De 25-jarige Amber Barham woog bijna 125 kilogram toen de dokter zei dat het anders moest. Ze besloot daarop meer te gaan bewegen en minder te gaan eten, in plaats van onder het mes te gaan.

In achttien maanden tijd verloor ze bijna vijftig kilo. Aanvankelijk accepteerde ze dat ze door een schildklieraandoening en de bijbehorende medicatie 'wel altijd dik zou blijven.'

"Ik denk dat ik mijn aandoening gebruikte als excuus", stelt ze. "Toen de dokter een operatie aanbeval, kreeg ik de indruk dat hij dacht dat ik niet kón afvallen. Ik wilde toen het tegendeel bewijzen."

Op de Instagram van de dame zijn diverse foto's te zien van vóór en na.

'Lokomotiv Moskou strikt Huntelaar'

Hij beschikt over een aflopend contract en heeft inmiddels zijn laatste duel gespeeld voor Schalke 04. We hebben het hier uiteraard over onze landgenoot Klaas-Jan Huntelaar. De geruchten werden steeds hardnekkiger dat de goaltjesdief zou terugkeren bij Ajax, maar Russische media weten iets heel anders te melden.

The Hunter zou namelijk deze zomer transfervrij de overstap maken naar Lokomotiv Moskou. De Nederlander kan in de Russische hoofdstad natuurlijk vele malen meer verdienen dan bij Ajax, maar opvallend zou de overstap naar de Russische competitie wel genoemd mogen worden. Hij heeft namelijk al een aantal keren aangegeven het liefst in of in de nabijheid van Nederland te willen blijven wonen.

Of deze overgang daadwerkelijk waarheid wordt, zal in de komende tijd blijken. In de voorbije maanden flirtten Ajax en Huntelaar al een aantal keer met elkaar, al gaven de Amsterdammers wel al aan dat Kasper Dolberg ook volgend seizoen hun eerste spits is.

Tekort aan bouwvakkers neemt toe

Het tekort aan personeel in de bouw neemt flink toe. Vooral aan timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs is een schreeuwend gebrek. Ook liggen er veel kansen voor voorbereidend bouwpersoneel, zoals werkvoorbereiders en uitvoerders, zo meldt uitkeringsinstantie UWV vrijdag.

Het UWV verwacht tot en met volgend jaar een toename van 13.000 banen voor werknemers in de bouw. Daarnaast wordt voor zzp'ers een groei van nog eens 4000 banen verwacht. Het aantal vacatures loopt daardoor op tot 35.000, van 20.000 op het dieptepunt van de crisis.

Het UWV constateert ook dat de bouw vergrijst. Tijdens de crisis werden maar weinig leerbanen aangeboden, waardoor er nu relatief weinig bouwwerknemers onder de 25 jaar zijn. Nu de crisisjaren voorbij zijn en met name de woningbouw weer op stoom raakt, neemt het aantal WW-uitkeringen in de sector af.

Tekort aan bouwvakkers neemt toe
Tekort aan bouwvakkers neemt toe (Foto: ANP)

Dag van het Kind vervroegd wegens ramadan

De Dag van het Kind valt in de Utrechtse wijk Overvecht niet, zoals elders op de wereld, op 1 juni. Dat meldt de Telegraaf. Welzijnsorganisatie Wijk&co laten de Dag van het Kind vanwege de islamitische vastenmaand ramadan dit jaar niet vallen op de officiële datum, maar een week eerder.

In 1920 voerde Turkije Kinderdag in en in 1954 riepen de Verenigde Naties één dag in het jaar uit om het belang van kinderrechten actueel te houden en werd gekozen voor 1 juni. Vanwege islam wordt in de Utrechtse wijk Overvecht nu toch een andere dag gekozen. 

"Je ziet dat overal, politiek-correcte lieden die denken dat moslims niet in staat zijn zich een beetje aan te passen", zegt René Dercksen, voor de PVV Eerste Kamerlid en fractievoorzitter in de Provinciale Staten. 

De weg-met-onsbeslissing kwam er overigens niet op verzoek van moslims, meldt de organisator, maar werd op eigen inzicht doorgevoerd. Fleur van IJperen, sociaal makelaar bij organisator Wijk&co. "In Overvecht zijn heel veel kindjes en ouders die meedoen aan de Ramadan. We willen dat ze vol energie kunnen spelen. Kinderen hoeven niet te vasten, dat klopt. Maar mijn buurjongetje is elf, en die vast wel mee.”


Schippers maandag verder met verkenning

Informateur Edith Schippers gaat maandag verder met haar werkzaamheden om te kijken welke partijen mogelijk bij elkaar aan tafel willen schuiven voor de vorming van een nieuw kabinet. De tweede poging een nieuwe regering te vormen blijkt een puzzel. Drie dagen na het mislukken van de eerste formatiepoging is nog niet te zeggen welke partijen het nu met elkaar willen proberen.

Er is gekeken welke partij de plek van GroenLinks in kan nemen aan de onderhandelingstafel met VVD, CDA en D66. Maar de partijen die hiervoor het meeste zijn genoemd, worden of door anderen uitgesloten of sluiten zichzelf voorlopig uit. Zo wil de SP niet samenwerken met de VVD en wil D66 niet met de ChristenUnie. De PvdA houdt vooralsnog de boot af.

Vrijdag staat VVD-politica Schippers in de loop van de ochtend nog wel even de pers te woord.

Schippers maandag verder met verkenning
Schippers maandag verder met verkenning (Foto: ANP)

34e landstitel voor Anderlecht

Anderlecht heeft zich donderdagavond voor de 34e keer in de clubgeschiedenis gekroond tot landskampioen van België.

De Brusselse equipe ging op bezoek bij Charleroi, dat via Christian Bedia na krap een halfuur spelen de leiding nam. Daar liet Paarswit het niet bij zitten. Via sterspeler Lukasz Teodorczyk vochten les Mauves zich terug in het duel.

Met een uur op de klok schoot de van Dinamo Kiev overgenomen goalgetter op aangeven van Ivan Obradovic de 1-1 binnen voor Anderlecht. Het was het startsein om de wedstrijd in Brussels voordeel te beslechten.

In de laatste tien minuten werd het duel beslist; eerst maakte Teodorczyk in de 81e minuut de 1-2, waarna Sofiane Hanni in de voorlaatste minuut ook nog eens voor de 1-3 tekende.

De landstitel betekent een plek in de groepsfase van de Champions League in het Constant Vanden Stockstadion in het seizoen 2017/18. Vorig jaar werd Anderlecht uitgeschakeld in de Champions League-voorrondes door Ajax-beul FK Rostov.

Agenten bedreigd door Erdogan-aanhangers

Agenten in Rotterdam zijn bedreigd door aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het gaat om "enkele signalen van bedreiging en intimidatie" schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in antwoord op door Leefbaar Rotterdam gestelde vragen. Agenten die slachtoffer zijn of zijn geweest van intimidaties en/of bedreigingen, krijgen steun van hun leidinggevende, laat de burgemeester weten.

In Rotterdam waren eerder dit jaar rellen en opstootjes naar aanleiding van een bezoek van de Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya. Zij wilde spreken bij het Turkse consulaat in Rotterdam, maar werd het land uitgezet. Agenten die direct betrokken waren bij dit incident, hebben volgens Aboutaleb gesprekken gehad met de eenheidsleiding. "Zij hebben intensieve nazorg gehad. Deze nazorg wordt momenteel nog steeds verleend", schrijft de burgemeester.

Agenten bedreigd door Erdogan-aanhangers
Agenten bedreigd door Erdogan-aanhangers (Foto: ANP)

Mensen zijn vaak te lang op station

In moderne stations zijn zoveel winkels en ander vertier, dat veel mensen in tijdnood komen door de OV-chipkaart. Als mensen langer dan 35 minuten in een station zijn wordt namelijk nogmaals het instaptarief gerekend.

"Ik krijg de laatste tijd veel e-mails van reizigers die het prettig vinden om langer te verblijven in grote stations met veel winkels en plekken om koffie te drinken. Het lijkt mij onwenselijk om dan opnieuw het instaptarief te berekenen.”, vindt D66-kamerlid Rob Jetten. 

De verantwoordelijke staatssecretaris Sharon Dijksma wil kijken of de tijd kan worden aangepast, maar zegt wel dat de regels er niet voor niets zijn en dat de reiziger niet hoeft te verwachten uren rond te lopen op een station. De beperking is indertijd ingesteld om ervoor te zorgen dat reizigers niet heel het land door kunnen reizen zonder het station te verlaten en uit te checken.

Aftreden Japanse keizer wordt voorbereid

De Japanse regering is het vrijdag eens geworden over een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt voor keizer Akihito om troonsafstand te doen. Het voorstel wordt naar het parlement gestuurd, dat naar verwachting voor het eind van de maand daarover zal stemmen.

De 83-jarige keizer zei vorig jaar dat zijn leeftijd en gezondheid het hem moeilijk maken om zijn plichten te vervullen. Akihito heeft een hartoperatie ondergaan en is behandeld voor prostaatkanker. Het zou de eerste abdicatie van een Japanse keizer zijn in tweehonderd jaar

Als het wetsvoorstel wordt aanvaard, zal hij worden opgevolgd door kroonprins Naruhito (57). "De regering hoopt op een geruisloze aanvaarding van de wet", zei een regeringswoordvoerder. Japanse media gaan uit van een troonsafstand eind volgend jaar.

Troonsafstand onder de huidige Japanse wet is niet mogelijk. Het gaat om een eenmalige wetsaanpassing die niet geldt voor toekomstige keizers.

Aftreden Japanse keizer wordt voorbereid
Aftreden Japanse keizer wordt voorbereid (Foto: ANP)

Facebook ontkomt aan miljardenclaim

Facebook ontkomt aan het betalen van een enorme schadevergoeding. Nabestaanden van mensen die waren omgekomen door terreur hadden een claim van in totaal 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) ingediend omdat de daders hun ideologie hadden verspreid via Facebook. Een rechter in New York heeft de klagers donderdag niet-ontvankelijk verklaard.

De claim was ingediend door de nabestaanden van Amerikanen die door de Palestijnse radicale beweging Hamas waren vermoord. Hamas verspreidt zijn boodschap via sociale media, waaronder Facebook, naar aanhangers. Maar volgens de Amerikaanse wet kan Facebook niet worden bestraft voor wat organisaties als Hamas op het platform plaatsen.

Enkele tienduizenden inwoners van Israël hadden ook een klacht ingediend tegen Facebook. Ze waren bang dat zij in de toekomst slachtoffer zouden worden van Hamas-geweld. Ook die claim werd afgewezen.

De advocaat van beide groepen klagers heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Facebook ontkomt aan miljardenclaim
Facebook ontkomt aan miljardenclaim (Foto: BuzzT)

Thomas houdt Giro d'Italia voor gezien

Geraint Thomas stapt vrijdag niet meer op in de Giro d'Italia. De Welshman van Team Sky heeft nog altijd teveel last van een valpartij in de negende etappe van afgelopen zondag, waardoor destijds ook Wilco Kelderman er de brui aan gaf.

"Een probleem met mijn schouder is nog wel te doen, maar mijn knie voelt steeds pijnlijker", geeft Thomas aan. "Het is nooit fijn om een wedstrijd vroegtijdig te verlaten natuurlijk, zeker niet als het je hoofddoel van het seizoen is, maar ik moet naar de lange termijn kijken. Ik zou dolgraag verder gaan, maar dan wordt het elke dag overleven in plaats van koersen."

In het klassement stond Thomas op de vijftiende plek nadat hij in de etappe naar de Blockhaus, waar hij onderuit ging, ruim vijf minuten verloor. Hij stond op 6:46 minuten van leider Tom Dumoulin.

Ruim 690.000 zien naakte zoektocht Sterretje

De eerste aflevering van Adam zkt. Eva VIPS heeft donderdagavond 690.000 kijkers geboeid. RTL 5 scoorde daarmee een voor de zender keurige veertiende plek in het overzicht van best bekeken programma's van de dag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De kijkers zagen hoe dj Tony Star, bekend als Sterretje uit Oh Oh Cherso, op een tropisch eiland uit de kleren ging om een date te scoren. De Hagenees koos uiteindelijk voor Josje. In RTL Late Night vertelde Tony woensdagavond dat hij een 'wereldtijd' had gehad op het eiland. Ook had hij toen al veel reacties gekregen op de uitzending. "Mijn telefoon is ontploft. Iedereen die me probeert te bereiken: hij doet het niet meer", aldus Tony. "Ik krijg veel positieve reacties, daar ben ik wel blij mee."

Aansluitend aan Adam zkt. Eva VIPS wist het nieuwe programma van Robert Jensen, Jensen USA, 340.000 kijkers te boeien. In de eerste aflevering interviewde de host Charlie Sheen.

Op prime time waren de meeste kijkers voor Helden van de wildernis op NPO 1 (898.000), gevolgd door Hotter Than My Daughter op RTL 4 (859.000). Het best bekeken programma van de dag was het NOS Journaal van 20.00 uur. Daarop stemden 1,9 miljoen mensen af.

Ruim 690.000 zien naakte zoektocht Sterretje
Ruim 690.000 zien naakte zoektocht Sterretje (Foto: BuzzE)

Giro: Etappe 13 - De allerlaatste kans voor de sprinters

De twaalfde rit was een bijzonder saaie rit. Het enige wat we tijdens de rit hebben geleerd is dat Sergey Firsanov de favoriete sportlegende van Sergey Firsanov is. De stevig schokschouderende Rus is iets teveel in zichzelf gaan geloven, heb ik het idee.

Waar hij vorig jaar nog iedereen op een hoop reed in de Italiaanse voorbereidingskoersen, is hij dit jaar niet vooruit te branden en zodoende reed hij ineens in de kansloze vlucht in een vlakke rit. Al een flink eind voor de streep werd hij ingerekend, alleen vluchtgenoot Mirco Maestri probeerde nog wat langer het peloton voor te blijven. Dat lukte niet en daarom kregen we de verwachte massasprint.

Het parcours was eindelijk een keer niet zo gevaarlijk en daarom kregen we een mooie sprint zonder incidenten. Gaviria bleek maar weer eens de sterkste te zijn, hij is bezig aan een indrukwekkend debuut in een grote ronde. De grootste verrassing was toch wel Jakub Mareczko, die zo ongeveer voor het eerst iets wist te presteren in een rit langer dan 200 kilometer.

Daarachter viel het toch vooral op dat Ewan en Greipel nergens te bekennen waren. Vooral Ewan stelde teleur, met een 82e plaats. Hij heeft nog niet het niveau om meerdere weken achter elkaar te koersen, blijkt. Voor het klassement gebeurde verder niet veel, Thomas verloor een paar seconden maar hij stond toch al op een behoorlijk grote achterstand.

De saaie twaalfde rit zal worden opgevolgd door de nog veel saaiere dertiende rit. We gaan 167 kilometer rijden door de Povlakte, over rechte en brede wegen. Dit is met afstand de meest fantasieloze rit van deze Ronde van Italië. Alleen de wind kan deze rit nog redden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
De rit start waar de vorige rit eindigde, in de straten van Reggio Emilia. De karavaan zal bijeenkomen op het bekendste plein van de stad, Piazza Camillo Prampolini. Dit plein, vernoemd naar een bekende socialistische politicus, herbergt enkele van de hoogtepunten van Reggio Emilia. Je vindt hier de kathedraal, het stadhuis, een paleis en ook nog eens een fraai standbeeld.

Na de vorige rit heeft de stad er met Fernando Gaviria weer een mooie winnaar bij. Een leuk weetje over Reggio Emilia is dat lang geleden in deze stad de kleuren van de Italiaanse vlag werden uitgekozen. Oorspronkelijk voor de vlag van de Cispadaanse Republiek, maar later zou de vlag van Italië uit dezelfde drie kleuren gaan bestaan. Reggio Emila wordt daarom ook wel eens de 'Città del Tricolore' genoemd.

Città del Tricolore is ook een van de twee namen van het lokale voetbalstadion. De andere naam van dit voetbalstadion zal veel mensen ook bekend in de oren klinken: MAPEI Stadium. Na vele jaren als sponsor van een wielerploeg besloot MAPEI om de aandacht te verleggen naar het voetbal. Ze sponsoren nu de Italiaanse voetbalclub US Sassuolo. Deze club uit de gelijknamige stad, die hier een eindje verderop ligt, promoveerde een aantal jaar geleden naar de Serie A en toen voldeed het eigen stadion niet meer, daarom besloot MAPEI om het grotere stadion in het nabijgeleden Reggio Emilia maar te kopen.

Enfin, de renners vertrekken voor de deuren van het stadhuis van Reggio Emilia, daar waar sinds 1797 de Italiaanse vlag hangt in de Sala Tricolore. Na een tocht door het centrum van de stad verlaten de renners Reggio Emilia en gaan ze richting het westen fietsen.

De Sala Tricolore in Reggio Emilia (Foto: WikiCommons)
De Sala Tricolore in Reggio Emilia (Foto: WikiCommons)

De route
We rijden de hele dag door de Povlakte, dus daarom is het continu vlak. Over brede en rechte wegen rijden de renners richting Parma. Daar zou je vanuit Reggio Emilia in één rechte lijn naartoe kunnen rijden, maar in het begin van de rit is er dan toch nog een klein omweggetje met wat bochten. Die kleine omleiding duurt alleen maar een kilometer of 10, daarna komen de renners op de weg terecht die ze rechtstreek naar Parma brengt.

Op wat rotondes na gaat het 20 kilometer rechtdoor en dan volgt na 30 kilometer de passage in de stad van onder meer Vittorio Adorni en de onfortuinlijke Adriano Malori. We rijden overigens dwars door Parma. Bochten doen we voorlopig niet aan, alleen een paar rotondes zorgen ervoor dat de renners niet in slaap zullen vallen. In de buitenwijken van Parma liggen nog veel meer rotondes, maar de wegen blijven recht.

Pas na 53 kilometer hoeven de renners pas weer echt te sturen omdat er in de binnenstad van Fidenza nog wat bochtjes liggen. Leuk stadje wel, dat Fidenza. Flinke kathedraal en nog wat oude gebouwtjes. Dat zijn dan de dingen waar deze rit het van moet hebben, want verder is dit oprecht afgrijselijk.

Buiten Fidenza mogen de renners weer lang rechtdoor gaan rijden over het platteland. Af en toe rijden ze door een bos en er komen ook wat dorpjes voorbij, maar het grootste deel van de tijd rijdt men langs ontelbaar veel akkers. Na 67 kilometer krijgen we te maken met het eerste spannende moment van de dag, een tussensprint in Fiorenzuola d'Arda. In dit dorpje is trouwens geen hol te beleven, dus ga ik voor het fotomomentje even terug naar Parma.

We rijden vandaag door Parma (Foto: Panoramio)
We rijden vandaag door Parma (Foto: Panoramio)

Na de tussensprint blijven de renners nog 20 kilometer op dezelfde weg. In deze 20 kilometers zijn er weer bijna geen bochten, nog steeds komen we niet veel verder dan een aantal rotondes. Na 91 kilometer rijden we door de volgende grote stad, Piacenza. Dit is natuurlijk de stad van Filippo en Simone Inzaghi. Mooi stadje wel, maar we gaan het historische centrum niet verkennen. De renners rijden over de ring rond het centrum, waar ze minstens 10 rotondes tegenkomen.

Eenmaal buiten Piacenza verdwijnen de rotondes en blijft er een lange, rechte weg over. Het gaat weer eens 20 kilometer volledig rechtdoor, tot Castel San Giovanni. Buiten dit stadje wordt het een klein beetje bochtiger, maar alsnog is het hier heel recht, breed en saai. De renners passeren nog wel wat dorpjes, maar verder rijden ze toch vooral langs veel weilanden en akkers. We fietsen inmiddels ook al een tijdje dicht langs de Po, maar in beeld komt die rivier nooit.

Van Castel San Giovanni rijden de renners met wat bochtjes en rotondes onderweg richting Stradella en vanaf Stradella is het nog vier kilometer fietsen tot Broni, waar de tweede tussensprint van de dag is. Deze tweede tussensprint komt na 126 kilometer, op iets meer dan 40 kilometer van de streep. In en rond Broni stikt het ook weer van de rotondes, maar buiten dit dorp is die ongein even afgelopen. Omdat Broni zelf niet echt een wonderschoon dorp is volgt hieronder een foto van Piacenza, want daar zijn wel wat mooie gebouwen te vinden.

Ook Piacenza is het bekijken waard (Foto: Panoramio)
Ook Piacenza is het bekijken waard (Foto: Panoramio)

Ik val misschien een klein beetje in herhaling, maar ook na de tweede tussensprint blijven de wegen vlak, breed en recht. We ploegen verder door het Italiaanse platteland en alle spanning en sensatie moet nog steeds komen van rotondes. Tussen de verschillende dorpjes door is het landschap behoorlijk open, dus de wind zou deze rit eventueel nog kunnen redden. Verder kan je met de beste wil van deze wereld de rit niet mooier maken dan het is.

Na 149 kilometer rijden de coureurs door de stad Voghera, waar wel nog wat bochten liggen. Als we deze stad passeren is het nog maar 18 kilometer tot de streep en zit deze rit er gelukkig bijna op. Na Voghera gaat het acht kilometer volledig rechtdoor richting het volgende dorp, Pontecurone. In deze kilometers is de weg echt helemaal recht en is het terrein helemaal open. Op twee rotondes na komen de renners verder niks tegen.

In Pontecurone is het nog 10 kilometer tot de streep en het gaat nu weer volledig rechtdoor, tot op iets meer dan drie kilometer van de streep. Zeven kilometer over rechte wegen, met alleen nog een rotonde op vijf kilometer van de meet. De volgende rotonde volgt dan op iets meer dan drie kilometer van de streep en hier slaan de renners rechtsaf. Na die bocht loopt de weg zowaar nog even omhoog, maar dat duurt niet langer dan 200 meter.

Op 2,5 kilometer van de finish volgt dan vervolgens weer een rotonde, deze keer gaan de renners rechtdoor. Het gaat nu weer bijna een kilometer rechtdoor over een brede weg, door het nogal verpauperde industriegebied van Tortona. Op iets meer dan 1,5 kilometer van de meet volgt er dan een lange, lopende bocht naar links en direct na die bocht is er weer een rotonde. Na die rotonde gaat het zo goed als rechtdoor tot op 500 meter van de streep.

Op 500 meter van de finish is er een weer een lopende bocht naar links, terwijl de weg ook een beetje omhoog loopt omdat we ons nu op een viaduct bevinden. Na dit viaduct volgt de laatste bocht van de dag en dit is ook meteen de moeilijkste bocht. De renners komen op een rotonde en nemen dan een zeer, zeer scherpe bocht naar rechts. In het midden staat ook nog een vluchtheuvel, maar die zal hopelijk voor de gelegenheid weggehaald worden. Als die bocht is geweest gaat het in de laatste meters tot de streep wel rechtdoor, in licht dalende lijn.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De finishplaats
De rit eindigt in Tortona, een stad met 27.000 inwoners in Piëmonte. Een aantal kilometer voor de finish zijn we deze regio binnengereden, na begonnen te zijn in Emilia-Romagna en tussendoor ook nog even een aantal kilometer in Lombardije te hebben gereden. Tortona is een stad met een kleine geschiedenis in de Giro. Eén keer eerder kwam hier een rit aan. Dat was in 1989, de Deen Jesper Skibby zou toen winnen. Hij krijgt nu, bijna 20 jaar later, eindelijk een opvolger.

Tortona is de stad waar een van de grootste Italiaanse renners ooit aan zijn einde kwam. In 1960 overleed Fausto Coppi in het ziekenhuis van Tortona aan de gevolgen van malaria. Toch is dit nog niet het moment om het uitgebreid over Fausto Coppi te hebben, een ode aan hem zal tijdens de volgende rit volgen.

De stad werd al vroeg opgericht, in de zevende eeuw voor Christus waren de Linguriërs hier al te vinden. Later zouden de Romeinen de boel veroveren en van deze plaats een belangrijk agrarisch en commercieel centrum maken. Agrarisch is het tegenwoordig nog steeds, commercieel belangrijk dan weer een tikje minder. Tortona is in de jaren na de val van het Romeinse Rijk een belangrijk religieus centrum geworden en dat is tot op de dag van vandaag te merken, je struikelt hier over de kerken.

In de omgeving van Tortona bevindt zich blijkbaar ook een kenmerkende geologische ontsluiting, waardoor deze stad de naam gaf aan het Tortonien, een tijdsnede van de geologische schaal. Het Tortonien duurde van 11,62 tot 7,246 miljoen jaar geleden, komt na het Serravallien en wordt gevolgd door het Messinien. Geen idee wat je met deze informatie moet, daarom nog een volgend nutteloos feitje: Tortona was ooit de partnerstad van Zevenaar. Zo, die kun je in je zak steken.

Tortona, de finishplaats van vandaag (Foto: Panoramio)
Tortona, de finishplaats van vandaag (Foto: Panoramio)

TV & het weer
Deze in potentie enorm saaie rit begint pas vrij laat, wat natuurlijk logisch is omdat het zo'n korte rit is. Om 13:30 begint de rit officieel, nadat de renners om 13:20 al zijn begonnen aan het geneutraliseerde rondje door Reggio Emilia. Onze grote vrienden van Eurosport zullen er meteen vanaf de start bij zijn, dus dan kunnen we met volle teugen genieten van helemaal niets.

Met zo'n saaie rit in het vooruitzicht is er nog meer tijd voor de nutteloze anekdotes van Karsten Kroon en de ongemakkelijke stiltes die Jeroen Vanbelleghem vervolgens laat vallen. Dit is zo'n dag dat je een Renaat en José in absolute topvorm nodig hebt om er nog wat van te maken.

In Reggio Emilia zal het morgen 27 graden worden, met een klein beetje kans op neerslag en weinig wind. In Tortona schijnt het minder warm te worden, 20 graden slechts. Ook is er in Tortona meer kans op regen en meer kans op wind. Met een beetje wind zou deze rit nog leuk kunnen worden. Zonder wind wordt dit net zo kut als de kringverjaardag van je tante Beppie. Ik denk dat we tijdens deze rit weer de gapende muil van het peloton te zien krijgen, maar dan in de andere zin van het woord.

Favorieten & voorspelling
Dit wordt natuurlijk weer een massasprint, want het is de laatste kans voor de sprinters. Na deze rit krijgen we geen vlakke ritten meer, dus dan weet je dat alle sprintersploegen gaan rijden. De rit is ook nog eens kort en de wegen zijn zo recht en breed dat de vluchters geen kans maken. Veel sprinters zullen afstappen na deze rit, dus het zal voor een aantal ploegen ook de laatste keer zijn dat ze nog een keer op kop van het peloton moeten rijden.

Als het echt hard gaat waaien zou deze rit wel wat interessanter kunnen worden en krijgen we natuurlijk een ander scenario, maar zelfs met eventuele waaiers rijden we weer met een aantal sterke gasten naar de meet en dan weet je wel wie er vooraan gaan eindigen.

1. Gaviria. Eerste grote ronde en dan meteen drie ritten winnen. Fernando is een absoluut toptalent en hij gaat waarschijnlijk alleen nog maar beter worden. De rest komt niet in zijn buurt en dus zal hij deze rit ook weer gaan winnen, als hij tenminste een beetje goed door die laatste, lastige bocht gepiloteerd gaat worden. Papa en mama Gaviria kunnen weer in de starthouding gaan staan.

2. Mareczko. Jakub is altijd al een snelle sprinter geweest, maar hij heeft heel lang moeite gehad met het hoge niveau in de WT. Dan kon hij zich vaak niet positioneren of waren de benen al leeg voor de sprint begon. Daarom hield ik er ook geen rekening mee dat hij tijdens de vorige rit vooraan zou eindigen, want eigenlijk was die rit te lang voor hem. Blijkbaar heeft hij na bijna twee weken in de Giro toch wat meer inhoud gekregen, zo snel kan dat dan gaan. Deze rit is een stuk korter en daarmee eigenlijk veel geschikter voor hem. Qua snelheid ontbreekt er niet veel aan, maar op andere gebieden gaat er nog een hoop mis. Als hij door zijn ploeg netjes vooraan wordt afgezet zit er nu weer een goed resultaat in.

3. Bennett. Eigenlijk heel saai, ga ik gewoon voor de top 3 van de vorige rit. Saai, maar ook logisch. Dit zijn de snelste jongens van deze Giro. Dus gaan ze in normale omstandigheden nu ook weer vooraan eindigen.

4. Greipel. Rijdt een uitermate teleurstellende Giro, vooral ook omdat zijn ploeg niet echt in topvorm is. Greipel heeft toch moeite om zichzelf te plaatsen en als hij niet door andere renners naar voren wordt gebracht wordt het vaak geen groot succes. Lijkt qua snelheid ook niet meer zo scherp te zijn. In ieder geval gaat hij na deze rit afstappen, dat kan je met het oog op de Tour dan maar beter doen met een nog enigszins aansprekend resultaat.

5. Bauhaus. De jonge Duitse sprinter van Sunweb. Mag al de hele ronde alles zelf regelen in de sprint, omdat zijn ploeg natuurlijk vooral bezig is met Dumoulin. Dat gaat hem verrassend goed af, hij heeft al een paar aardige sprints afgeleverd. Hij heeft sowieso veel snelheid, maar verder moet hij nog veel leren.

Overigens zou ik er niet wakker van liggen als Eurosport net als Fausto Coppi zou bezwijken aan de gevolgen van malaria.

Laptopverbod vliegtuig makkelijk omzeilbaar

Ben je toevallig terrorist en was je van plan een bom in je laptop mee te nemen naar de Verenigde Staten? Dan zit je nu waarschijnlijk in zak en as, want die Amerikanen zijn - op Trump na - natuurlijk ook niet gek. Die hebben gewoon een verbod ingesteld op het meenemen van álle elektronische apparaten groter dan een smartphone.

Een bom meesmokkelen in je fototoestel, nintendo, e-reader, powerbank of noise-cancelling hoofdtelefoon kun je dus vergeten. En straks kunnen ook Europese terroristen niet langer ongestoord hun vele bommen meenemen omdat ook vanuit Europese luchthavens een verbod op handen is.

Maar gelukkig is er goed nieuws. Het verbod geldt namelijk alleen voor directe vluchten. Vlieg je vanuit bijvoorbeeld Syrië (of straks vanuit Keulen, Dusseldorf of Amsterdam) eerst naar IJsland, Mexico of Canada dan is er niets aan het handje. Dan kun je al je spullen gewoon meenemen, inclusief tot de rand toe met explosieven gevulde camera's, laptops, tablets etc.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is een verbod noodzakelijk omdat Al-Qaeda plannen zou hebben om bommen te vervoeren in laptops. Om die reden is vanaf een aantal luchthavens in islamitische landen het al niet meer toegestaan elektronische apparaten mee te nemen als handbagage op vluchten naar de VS.

Momenteel overleggen Amerikaanse en Europese inlichtingen- en veiligheidsdiensten over uitbreiding van het verbod naar Europese luchthavens.

 Bron: Skyscanner
Bron: Skyscanner

 

Hier nog een treffend filmpje over de schijnveiligheid die men probeert te creëren (dank Jordy-B voor de link!)

Consumenten besteden meer

Consumenten hebben in maart 1,6 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Er werd vooral meer besteed aan kleding, schoenen, woninginrichting en diensten.

De groei is daarbij wat hoger dan in de voorgaande maand, merkt het statistiekbureau op. Aan diensten, die ruim de helft uitmaken van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen, werd 1,9 procent meer besteed dan een jaar eerder. Daaronder vallen woninghuur, reizen met de bus of trein, bezoek aan een restaurant of kapper en verzekeringen.

Aan voedings- en genotmiddelen werd hetzelfde uitgegeven als een jaar eerder, aldus het CBS. Verder hebben consumenten in maart minder besteed aan overige goederen. Er werd vooral minder gas gebruikt.

Volgens de zogenoemde consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in mei gunstiger dan in maart.

Consumenten besteden meer
Consumenten besteden meer (Foto: ANP)

Vriendjes worden in Warriors All-Stars

Koei Tecmo heeft een nieuwe trailer uitgebracht van de hack & slash Warriors All-Stars. Hierin komen allerlei bekende personages uit de games van Koei Tecmo bij elkaar om een potje te matten.

We zien Zhao Yun, Lu Bu, Wang Yunaji en Zhou Cang uit Dynasty Warriors, Oka, Tokitsugu en Horo uit Toukiden, Sophie en Plachta uit Atelier Sophie: The Alchemist and the Mysterious Book, Opoona uit Opoona, en nieuw voor dit verhaal: princess Tamaki. De teamkeuze die je maakt gaat de uitkomst van het spel bepalen. Dat komt omdat er vriendschappen opgebouwd kunnen worden onderling. Hiervoor is er een Bond-systeem gemaakt. Relaties verbeteren door samen te vechten, en tijd doo rte brengen in de barakken. Hoe sterker de band wordt, hoe sterker de speciale vaardigheden aan het front worden.

Warriors All-Stars komt op 1 september uit voor PlayStation 4 en pc.

Consumentenvertrouwen afgenomen

Consumenten zijn in mei minder positief. Hun vertrouwen daalt 3 punten en komt uit op 23, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het is de eerste daling van het consumentenvertrouwen in bijna een jaar.

Zowel het oordeel van consumenten over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde, aldus het statistiekbureau.

Met 23 ligt het consumentenvertrouwen wel ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 op min 41.

Consumentenvertrouwen afgenomen
Consumentenvertrouwen afgenomen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nat

Nachtvorst in mei, houdt jong groen niet schadevrij.

Goedemorgen!

Gisteren was het een regenachtige dag. Vannacht was het bewolkt en ook daar viel regen uit. Vandaag is het, wat een verrassing, bewolkt en daar valt ook af en toe een bui uit. Het kan zelfs gaan onweren.

Vanmiddag klaart het dan wat op en kan, naast misschien een enkele bui, de zon nog wat schijnen. In het noordoosten kan de temperatuur oplopen tot 21 graden, aan de kust moeten we het doen met 14.

Morgen en de dagen daarna wordt het beter. Neerslag wordt niet verwacht en een zonnetje is heel goed mogelijk. De regen zou dan half volgende week weer terug kunnen keren, maar daar hoor je begin komende week meer over.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:39
Zon onder: 21:33
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1906 De 19,7 km lange Simplon-tunnel tussen Zwitserland en Italië wordt feestelijk geopend.
1935 Hitler opent het eerste stukje Autobahn.
1965 Tu'i Malila, de oudst bekende schildpad, sterft in Tonga op de leeftijd van 188 of 192 jaar.
1969 Helmut Kohl wordt minister-president van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.
1971 Lancering van Mars 2, het eerste Russische ruimtevaartuig dat in een baan om Mars draait en waarvan de lander als eerste toestel het oppervlak bereikt.
1996 Vlucht STS-77 (Spaceshuttle Endeavour) wordt gelanceerd.

 

Donkere wolken pakken zich samen  (Foto: Iteejer)
Donkere wolken pakken zich samen (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Coentunnel dit weekend dicht voor onderhoud

De Coentunnel bij Amsterdam is dit weekend in beide richtingen dicht vanwege onderhoudswerkzaamheden. Weggebruikers kunnen er vanaf vrijdagavond 21.00 uur niet doorheen rijden. Voor de ochtendspits van maandag gaat de tunnel naar verwachting weer open.

Het verkeer wordt omgeleid en weggebruikers moeten rekening houden met dertig minuten extra reistijd.

Rijkswaterstaat installeert onder meer nieuwe hard- en software in de tunnel en doet een update en test van de technische installaties en systemen. Dagelijks rijden er 130.000 voertuigen door de Coentunnel.

In het weekend van 6 tot 9 oktober gaat de tunnel opnieuw dicht voor de tweede fase van de werkzaamheden.

Coentunnel dit weekend dicht voor onderhoud
Coentunnel dit weekend dicht voor onderhoud (Foto: ANP)

'Misdaad in stad daalt sneller dan in dorp'

Veel voorkomende criminaliteit is vorig jaar landelijk met 8 procent afgenomen, maar die dalende trend is veel sterker zichtbaar in grote steden dan op het platteland. Dat constateert het AD in zijn jaarlijkse Misdaadmeter, die vrijdag verschijnt.

Volgens de Misdaadmeter steeg het aantal aangiftes van misdrijven als inbraken, diefstal, berovingen en mishandelingen juist in meer dan de helft van de kleine gemeenten (tot 10.000 inwoners). De crimineel trekt naar het platteland, luidt de slotsom van de analyse van de misdaadcijfers.

Ondanks de soms forse dalingen op het terrein van autodiefstallen, straatroven en woninginbraken (-12 procent) blijven geweldsmisdrijven relatief hardnekkig. Die namen slechts met 3 procent af. In 167 gemeenten werden zelfs méér mishandelingen gemeld.

De Misdaadmeter wijst Amsterdam opnieuw als onveiligste stad aan. Ook daar daalde de veel voorkomende criminaliteit met 8 procent, maar die afname was onvoldoende om die eerste plaats over te doen aan Eindhoven (2), Rotterdam (3), Gouda (4) of Arnhem (5). In Eindhoven daalde de criminaliteit slechts met 0,2 procent. Maastricht, vorig jaar tweede, staat nu op plaats zeven dankzij minder inbraken (-40 procent) en overvallen (-35 procent).

Tubbergen mag zich volgens de Misdaadmeter de veiligste gemeente van Nederland noemen. De Overijsselse gemeente wordt gevolgd door Sint Anthonis (Noord-Brabant), Ten Boer (Groningen), Oudewater (Utrecht) en Dinkelland (Overijssel).

'Misdaad in stad daalt sneller dan in dorp'
'Misdaad in stad daalt sneller dan in dorp' (Foto: ANP)

Een op de acht automobilisten stuurt appjes

Zo'n 12 procent van alle automobilisten stuurt tijdens het rijden wel eens een appje. Van de jongere automobilisten (18-35 jaar) stuurt zelfs 23 procent wel eens berichten vanachter het stuur. Dat blijkt uit een in 2016 gehouden enquête van het CBS, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd.

Bellen met het toestel in de hand doet 11 procent van de autorijders wel eens. Uit het onderzoek blijkt dat 9 op de 10 automobilisten niet-handsfree bellen achter het stuur gevaarlijk vinden. Vrijwel iedereen vindt dat appen gevaarlijk is.

Hoewel handsfree telefoneren wel wettelijk is toegestaan, vindt 40 procent van de automobilisten dat ook gevaarlijk. Mannen zijn vaker tijdens het rijden met hun telefoon bezig dan vrouwen en jongeren vaker dan ouderen.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) concludeert op basis van wetenschappelijke onderzoeken dat bellen achter het stuur negatieve effecten heeft op het rijgedrag en dat handsfree bellen in dit opzicht geen voordeel biedt.

Streep door Haags stoepkrijtverbod

Het stoepkrijtverbod in Den Haag gaat van tafel. Een meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich donderdagavond achter een motie van GroenLinks, om het verbod op te heffen. "En dan is het een goed Haags gebruik dat het gemeentebestuur zich daarbij neerlegt", aldus fractievoorzitter en raadslid Arjen Kapteijns.

Onlangs bleek dat stoepkrijten in Den Haag verboden is, tenzij je toestemming hebt van de gemeente. Straatkunstenaar Gert-Jan van der Kooij (de zelfbenoemde 'Stoepkrijter des Vaderlands') had daarover geklaagd bij GroenLinks, omdat hij het beu was om door agenten te worden weggestuurd.

De partij maakte de zaak aanhangig bij het college en dat genereerde veel rumoer. Zo organiseerde Radio2-dj Gerard Ekdom een 'nationale stoepkrijtdag' en werden verschillende krijtdemonstraties gehouden.

Zowel de Haagse afdeling van GroenLinks als kunstenaar Van der Kooij zijn blij dat er een streep gaat door het "idiote, onnodige en betuttelende verbod". Een aantal gemeenten, waaronder Breda, Leiden en Groningen, heeft stoepkrijten al eerder 'gelegaliseerd'.

Streep door Haags stoepkrijtverbod
Streep door Haags stoepkrijtverbod (Foto: ANP)

Talansky pakt de zege op Mount Baldy in CaliforniŽ

Andrew Talansky heeft de vijfde etappe in de Ronde van Californië. De Amerikaan van Cannondale-Drapac was op de slotklim Mount Baldy de sterkste in een sprint van renners. Rafal Majka werd tweede voor George Bennet. Majka blijft leider in het algemeen klassement.

Meteen vanuit de start moest er geklommen worden. In eerste instantie reed een groep van 24 renners weg met daarbij twee Nederlanders: Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo en Lennard Hofstede (Sunweb). Halverwege de klim werd de kopgroep teruggebracht tot twaalf renners.

In de afdaling van de eerste klim ging Rob Britton er alleen vandoor. De nummer twee van de vorige etappe kreeg Peter Kennaugh achter zich aan, alleen zou de Brit van team Sky nooit bij Britton geraken. LottoNL-Jumbo deed het werk in de achtervolging.

Op zes kilometer werd Britton gegrepen door het peloton, waar op dat moment de slotklim naar Mount Baldy al bezig was. De eerste aanvaller vanuit het peloton op de klim was Sepp Kuss ploeggenoot van Britton. Op dat moment kreeg Robert Gesink het lastig.

Op vier kilometer van de streep was Talansky die versnelde vanuit het peloton. De Amerikaan had even de ruimte, maar zou niet veel later het gezelschap krijgen van Majka, Bennett en Ian Boswell. Boswell was van de vier de eerste die een gaatje moest laten vallen. Ook Talansky kreeg het moeilijk bij Bennet en Majka, maar de renner van Cannondale-Drapac kon in de laatste kilmeter terug komen bij het tweetal. In de sprint was Talansky de snelste voor Majka. Bennet moest in de sprint wat tijd toegeven op de Amerikaan en de Pool.

Sam Oomen was met een zesde plaats op twintig seconden de beste Nederlander. Met Gesink was er nog een Nederlander die in de top tien finishte. De Nederlander van LottoNL-Jumbo werd op veertig seconden negende.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.