Bizarre ontknoping in Ligue 2, laatste schot levert promotie op

Zelden kende een Europese voetbalcompetitie zo'n bizar spannende ontknoping als de Ligue 2 vrijdag. Bij het ingaan van de laatste speelronde konden nog zes clubs kampioen worden: Strasbourg begon op 64 punten, SC Amiens en Troyes op 63, Lens en Brest openden de avond met 62 punten en Nîmes stond met 61 punten aan de aftrap.

Wie kampioen zou worden leek al vrij snel duidelijk. Strasbourg kwam na een kwartier op 2-0 tegen Bourg-en-Bresse en hoewel de uitclub nog wel scoorde, zou Strasbourg de zege en dus de titel pakken. Zo bleven nog twee zaken over: plek twee, goed voor directe promotie naar de Ligue 1, en de derde plaats, goed voor een plek in de play-offs om promotie/degradatie.

Bij elke goal veranderde de stand weer, maar Troyes leek de directe promotie te mogen vieren. Voor Amiens was het wel voorbij: het stond 1-1 op bezoek bij Reims en met de andere standen in het achterhoofd betekende dat dat ze op weg waren naar plek zes.

Dat was echter gerekend buiten Emmanuel Bourgaud: in de 95e minuut en met het allerlaatste schot van het Ligue 2-seizoen knalde hij zijn club naar de 1-2 zege en daarmee naar directe promotie. De tribune met Amiens-fans ontplofte zowat en dat was te begrijpen. De club promoveerde afgelopen seizoen nog na jaren op het derde niveau gespeeld te hebben en stoomt nu in één keer door naar de Ligue 1, waar ze in de lange geschiedenis nog nooit gespeeld hebben.

De derde plek was uiteindelijk voor Troyes, dat dus play-offs mag gaan spelen.